מתי להתערב לטובת ילד זר

סיגל_ב*
הצטרפות: 29 פברואר 2004, 08:57
דף אישי: הדף האישי של סיגל_ב*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי סיגל_ב* »

איך אפשר להציג להורים כאלה מאמרים בלי להרגיז אותם?

במהלך בילוי משותף:

תסריט א'
נגה: "נתקלתי אתמול באינטרנט במאמר שמדבר על טלוויזיה שעושה נזקים בריאותיים לילדים". [ולשתוק.]
הורים: "וואללה? מה אמרו שם?"
נגה: "אמרו שצפייה ממושכת יכולה לגרום לכל מיני בעיות כמו פגיעה בהתפתחות המוח, בעיות השמנה, סכרת וכו'".
הורים" אה, זה שטויות, תמיד מגזימים במחקרים האלה. אני לא קונה את זה."
נגה: "יכול להיות, אני לא ממש מבינה בזה לעומק. אם תרצו לראות על מה מדובר, אני יכולה לשלוח לכם עותק".
The End

תסריט ב'
נגה: "נתקלתי אתמול באינטרנט במאמר שמדבר על טלוויזיה שעושה נזקים בריאותיים לילדים". [ולשתוק.]
הורים: שתיקה.
The End
(להניח לזה כרגע)

אפשר אולי בפעם אחרת בהקשר רלוונטי בשיחה להזכיר שוב את המאמר כבדרך אגב, ולראות שוב אם יש תגובה.
ובכל מקרה, הזרע נזרע, אם יירצו עוד ללמוד על הנושא יבקשו.

הרעיון הוא ליידע. אני מניחה שהם פשוט לא יודעים שזה בעייתי כי אף אחד לא מדבר על זה.
אתמול כשחיפשתי בגוגל התייחסויות לנושא בעברית, לא מצאתי כלום (חוץ מהדפים של באופן) שעוסק ב"טלוויזיה נזק ילדים". רק נושאים של תכנים, אבל לא של מדיום. באנגלית יש כמובן שפע. זה לא מקרי שהם לא יודעים, פשוט אף אחד לא עוסק בזה.

את תסריט ג' שבו הם מתעניינים אני מניחה שאין לי מה להציג.
אינשאללה. :-)

בטח יהיה קל יותר להכנס לעניין הטלויזיה מאשר לעניין הנוכחות ההורית.
אני מסכימה.
את עניין הנוכחות ההורית אפשר להעלות רק אם משהו רלוונטי אחר עולה בשיחה וזה יכול להתקשר. גם כן אני לא בטוחה איך וכמה. זו צריכה להיות הזדמנות מאוד מיוחדת, כי זה נושא הרבה יותר רגיש.
גם כאן, ייתכן שהם עושים את מה שהם עושים מכל מיני סיבות, חלקן רגשיות, חלקן תרבותיות (זה מה שעושים כל החברים שלהם). מאידך, אולי אם הם ייתקלו בקצה של מידע חדש על הענין, זה יעניין אותם לחקור עוד. ואולי לא.
לשנות מבחוץ, אי אפשר. להציע מידע - אפשר לנסות. בעדינות.

אה, נגה!
כתבת שאת אחרי לידה, זה הכי טוב!
זה מזמן שיחות עליך ועל תחושותייך והתבוננות בך עושה דברים אחרת.
ומה יותר טוב מדוגמא אישית?
עודד_המחפש*
הצטרפות: 19 יולי 2003, 21:25
דף אישי: הדף האישי של עודד_המחפש*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי עודד_המחפש* »

_זה מזמן שיחות עליך ועל תחושותייך והתבוננות בך עושה דברים אחרת.
ומה יותר טוב מדוגמא אישית?_
בדיוק מה שרציתי להציע.
את יכולה לומר למשל שבימים האחרונים הילד/ה שלך (או את בעצמך) רואים הרבה טלויזיה, ופתאום חשבת/הרגשת שאולי זה לא כל-כך טוב, אז חיפשת באינטרנט ומצאת את זה... ומכאן להמשיך. זה נשמע הרבה פחות מאיים.
אנונימי

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי אנונימי »

מעתיקה מהדף האם להעיר להורים אחרים בנושא חינוך ילדם :

אני לא יודעת אם לקרוא לזה חינוך, אבל אצל אחותי הם נותנים סטירות לחי לילד הגדול, בן השלוש וחצי (עוד מעט). זה מה שאנחנו ראינו ושמענו. לא יודעת מה לגבי הילדה הקטנה (בת שנתיים +) והתינוק ודאי לא. זה מפריע לנו ברמות בלתי סבירות והלב שלי נחמץ כשאני חושבת על הילד. אני רוצה לקחת אותו בזרועותיי, לחבק אותו ולהשאיר אותו אצלי. הבית שלהם נראה לי כמו בית כלא כשאני חושבת על הזעטוט שנמצא שם ועשוי לקבל סטירה בכל רגע נתון.
ביום שבת הם התארחו אצל הוריי (אנחנו לא היינו) ואמא שלי סיפרה לי היום שאביו סטר לו וזה כואב לה. "איך מרביצים לילד כ"כ קטן, מה הוא מבין?" (אנחנו כן חטפנו מכות בתור ילדים, אבל אמא שלי אומרת שלא בגיל כ"כ צעיר. אני בכל אופן, כן חטפתי בגילאים האלה, בהיותי בכורה, עברתי "ניסויים" בהורות).
אמא שלי אמרה להם שאת גישות החינוך שלהם לא יביאו אליה הביתה ואני לא יודעת איך הם הגיבו. היה לה קשה לדבר איתי על זה (היא מרגישה שהיא מרכלת עליהם וזה לא נעים לה. היא רק אמרה שזו נראית לה התעללות.

אנחנו לא יודעים מה לעשות. אני מרגישה שזה פשע לא לנסות להעיר/להגיד/להציל את הקטן. מצד שני, מי יקשיב לי?
תבשיל_קדרה*
הצטרפות: 10 נובמבר 2001, 08:15
דף אישי: הדף האישי של תבשיל_קדרה*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי תבשיל_קדרה* »

יקירתי,
תשתקי. את באמת לא יכולה להגיד כלום.
את כן יכולה לחבק את הילד כשאת פוגשת אותו. להיות לו דודה אוהבת בלי תנאים.
ורד_לב*
הצטרפות: 24 יולי 2002, 23:08
דף אישי: הדף האישי של ורד_לב*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי ורד_לב* »

אני לא מסכימה שאי אפשר לומר כלום במקרה הזה.
הרי זו אחותה ולא מישהי זרה....
ברור לי שחשוב לדבר על זה שלא בקונטקסט וברגע ושחשוב לדבר על התחושות שלך, הצופה מהצד ולא לשפוט אותם ואת המתרחש בנפש ילדיהם.
קל לומר, אה?
POOH_והתוספות*
הצטרפות: 19 ספטמבר 2004, 11:38
דף אישי: הדף האישי של POOH_והתוספות*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי POOH_והתוספות* »

_אני לא מסכימה שאי אפשר לומר כלום במקרה הזה.
הרי זו אחותה ולא מישהי זרה....
ברור לי שחשוב לדבר על זה שלא בקונטקסט וברגע ושחשוב לדבר על התחושות שלך, הצופה מהצד ולא לשפוט אותם ואת המתרחש בנפש ילדיהם.
קל לומר, אה?_
מצטרפת..

מה גם שעל פי חוק אסור בארץ להרביץ לחסר ישע.
וילד בן שלוש וחצי הוא בהחלט חסר ישע.
כך שמעבר לכל היבט מוסריש נראה לי ברור הם גם עוברים על החוק ואם מישהו ידווח עליהם [למשל גננת בגן שהילד יספר לה] רשויות הרווחה עלולות להיכנס אליהם הביתה לבדוק אותם...
אנונימי

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי אנונימי »

לא נראה לי שהם חושבים שזה לא מוסרי. אני חושבת שהם חושבים שזו שיטת חינוך רצויה ולגיטימית.
הם אפילו מבקרים את דרך ההתנהלות שלי עם ילדיי, ונראה לי, למרות שהם לא אמרו זאת מפורשות, שהם חושבים שעליי לנקוט באלימות כדי לרסן את בכורתי.
בכל אופן, התקשרתי, שאלתי מפורשות ובין הדברים שנאמרו, הרגשתי באופן ברור מבוכה גדולה. הבנתי מהמבוכה הזו שלמרות שיש שם תחושה שזה רצוי ולגיטימי, כנראה שמשהו מאוד ראשוני מרגיש (לה, לא לו) לא נכון. נתתי PUSH ראשון בנושא, כי הרגשתי שאני יכולה להשפיע. לאט-לאט. שמחתי במבוכה הזו מהצד השני.
POOH_והתוספות*
הצטרפות: 19 ספטמבר 2004, 11:38
דף אישי: הדף האישי של POOH_והתוספות*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי POOH_והתוספות* »

תגידי למה את עוד לא ישנה בשעה כזו????

ושמחה שדיברת..
ושמחה שאת מרגישה שמשהו משתנה...
כל הכבוד על עשיית הצעד.. מאחלת שההמשך יהיה קל משאת חושבת...
פלוני_אלמונית*
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

הם אפילו מבקרים את דרך ההתנהלות שלי עם ילדיי - זה נותן לך לגיטימציה להעיר אם כי בעדינות ושלא יתפרש שאת "מחזירה" להם.
פלוני_אלמונית*

מתי להתערב לטובת ילד זר

ברח לי ...
שימי לב שאחותך לא שלמה עם האלימות. זה עוד דוגמה למערכת יחסים שבה יש שוני בין העמדות של בני הזוג ואת עלולה למצוא את עצמך בין בני הזוג ולהגיע למצב שבו תואשמי בנסיון לחרחר ריב בין שניהם. אם גיסך ירגיש מאויים הוא יכול לעורר מהומת עולם וריב בינכן, להרחיק אותך מבנו ואז גם את לא תהיה לצידו של הילד.
ריחות_של_יסמין*
הצטרפות: 20 יולי 2006, 19:00
דף אישי: הדף האישי של ריחות_של_יסמין*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי ריחות_של_יסמין* »

mise שלום!
זו פעם ראשונה שאני כותבת באתר הנפלא הזה אחרי תקופה שאני קוראת בו. אני פשוט לא יכולה שלא להגיב.
אני שמחה שדיברת איתה על זה אבל לדעתי חשוב להמשיך, לבדוק שאכן הילד לא נפגע יותר, שלא ממשיכים להרביץ לו.
אל תשכחי שהאחין שלך הוא חסר ישע אם ההורים שלו שבהם הוא תלוי לשמירת בטחונו ורווחתו אינם מסוגלים לשמור עליו את אמך ובעלך שרואים זאת חייבים לדאוג שההתעללות תפסיק.
אני חושבת שחשוב גם שהוא ידע שהוא לא אשם. ושהוא לא נפגע ומושפל בצורה נוראה כזו בגלל שהוא באמת היה לא בסדר (זו הנטיה הטבעית של ילדים, לחשוב שמרביצים להם ופוגעים בהם באשמתם). ולדעתי אם את עדה שוב למצב כזה כדאי לדבר עם אחותך לידו או / וגם לדבר איתו כדי שהוא ידע שאסור לפגוע בו ושאת מנסה לשמור עליו.
רצוי מאד שאחותך ובעלה ילכו באופן דחוף לקבל טיפול. אם הם לא משתפים פעולה כשאת מעירה אפשר גם לפנות לשירותי הרווחה כדי לאלץ אותם להבין שאסור להם לפגוע בילד והם חייבים לטפל בעצמם כדי קודם כל להפסיק את הפגיעה בו וחוץ מזה כדי להבין יותר לעומק מה גורם לזה כי אחרת זה ימשיך.
כואב לי הלב על האחיין הקטן שלך. מאחלת לך המון אומץ ונחישות להמשיך במה שהתחלת.
אדמה_טובה*
הצטרפות: 15 אפריל 2004, 13:14
דף אישי: הדף האישי של אדמה_טובה*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי אדמה_טובה* »

תשתקי. את באמת לא יכולה להגיד כלום.
אסור לשתוק.
חובתך לדבר.
עם הפוגעים - חובתך המוסרית. עם נציגי החוק - חובתך האזרחית.
יש אפילו חוק בדיוק למצבים האלה, שבהם ילד נפגע והעדים מתלבטים מה לעשות.
החוק קובע, שכל אזרח שיש לו יסוד סביר להניח, כי לא מכבר נעברה עבירה של הזנחה, או התעללות או אלימות בקטין, בידי האחראי עליו - חובה לדווח לפקידת סעד או למשטרה.
שימי לב שאת לא צריכה לדעת בוודאות שנעברה עבירה - מספיק חשד סביר. שימי לב שמדובר בעבירה בידי האחראי על הילד. במקרה הזה - הוריו.
כשמדווחים לפקידת סעד - בדרך כלל בעבירות 'קלות' כמו מכות, ההורים מתבקשים להגיע להדרכת הורים. בדרך כלל הם משתפים פעולה. אם לא - זה בדרך כלל כי יש להם עבירות חמורות יותר להסתיר, ואז טוב שהעניין ייחקר לעומק.

אני כמובן חושבת שלפני שפונים לעזרת החוק יש הרבה מה ואיך לדבר עם ההורים.
אולי חסר להם רפרטואר של תגובות לא אלימות?
אולי הם במצוקה בעצמם כי אינם יודעים איך לחנך / להציב גבולות באופן יעיל?
אפשר לנסות לגשש ולשתף בסיפור אישי שלך, של תהליך למידה של התנהגות הורית שונה, כדרך שמאפשרת להם לפתוח התלבטויות שלהם, ונותנת לגיטימציה להטיל ספק במה שחשבו עד כה.
בעיני, אם הם ממש מאמינים בהכאה כדרך חינוכית, צריך לפנות ללשכת רווחה.
אמא_בבית*
הצטרפות: 21 דצמבר 2003, 15:17
דף אישי: הדף האישי של אמא_בבית*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי אמא_בבית* »

רציתי לאמר איזה מזל יש לילד שיש לו דודה שאכפת לה ומוכנה לעשות דברים בשביל לשנות את מהלך הילדות שלו לטובה.
טוב שדיברת איתם והבאת אותם למבוכה בעניין. עכשיו אני חושבת שצריך להניח לזה לכמה זמן ולראות אם עכשיו, כאשר הם יודעים שאת ואמך יודעות על כך ושמות לב לכך, האם משהו ישתנה.
נשמע לי, מהגילאים של הילדים שאולי קשה להם מדי להתמודד עם גידול שלושה ילדים כל כך קטנים.
האם המצב היה כך מאז הגדול קטן יותר? האם היה שינוי מאז לידת התינוק? אולי ההורים האלה צריכים הדרכה ובטוח שהם צריכים שינה טובה.
אולי את או אמא שלך יכולות לקחת את הילדים לפעמים ולתת להם זמן מנוחה? אולי ליצור מצב קבוע של יום בשבוע? נראה לי שזה יכול מאוד לעזור.
תמי_גלילי*
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

חברה שלי לפני כעשר שנים, הייתה עדה לכך שאחיה גרר בכוח את בנו בן השלוש משולחן הסדר. זו לא הייתה פעם ראשונה של הפעלת כוח נגד הילד שהיא הייתה עדה לה. היא התייצבה מולו (לדבריה, בהשראתי) ואמרה לו, שאם היא אי פעם תראה או תשמע שהוא הרים יד על הילד, היא תקרא למשטרה ולרשויות הרווחה. האח הכיר אותה כמישהי שעומדת מאחורי המילה שלה, וזה עבד. לא לכולם יש תמיד אומץ כזה (וזה כולל אותי).

אנשים מכים את ילדיהם כי אפשר. כי לילדים אין עורך דין, והם לא יכולים להגיש תביעה, להתלונן במשטרה, או להחזיר בצורה שתכאב. אם מבהירים להם שלילד יש עורך דין, זה יכול לשנות את המצב, פשוט כי הם יחששו לעורם. בדיוק בגלל אותה סיבה שהם לא מרימים יד על אנשים מבוגרים שמעצבנים אותם. זאת מעבר לתועלת לילד בכך שיש לו עד מואר.

אגב, אותו אח מהסיפור הרצה לי פעם במשך כשעה על איזה אבא מסור הוא, ואיך כשהמטפלת צועקת על ביתו בת השנה לא לגעת במערכת הסטריאו היקרה, הוא נוזף בה שלא תצעק כדי שלא תפגע בנפשה הרכה של הילדה, ולעזאזל מערכת הסטריאו. אני בטוחה שכשהוא סיפר לי את זה, הוא עצמו לא זכר או היה מודע לכך שהוא מפעיל כוח פיסי כלפי ילדיו. כמה עצוב.
פלוני_אלמונית*

מתי להתערב לטובת ילד זר

התערבנו.

היום השכנה, בעידודי, התקשרה לדווח על שכנה אחרת שלנו, אם לשניים. אתמול בלילה התינוק שלה צרח חמש שעות רצוף, והיא הכניסה אותו לחדר וסגרה את הדלת כדי לא לשמוע אותו (אבל השכנים שמעו...). כל היום הוא צורח, קיטורים ונדנודים של ילד שמחכה להתייחסות או שייקחו אותו על הידיים, והיא לא מתייחסת אליו - מהדירה עולה קול קרקוש סירים, משמע היא עומדת במטבח ונותנת לו לבכות ולקטר. לא שעה ולא יום ולא שבוע, ככה זה מאז שהוא נולד, שעות על שעות כל יום. שאלתי אותה פעם בעדינות על הבכי שלו, אמרתי שלי היה עוזר לקחת את הילד במנשא כשהוא מקטר. היא חייכה ואמרה שהיא לא קנתה מנשא כעיקרון, כי "נשאתי אותם תשעה חודשים, מספיק"...
יש עוד ילדה, פעוטה, שכנראה כבר התרגלה לא לדרוש. הילדים מבלים שעות במרפסת לבד, מביטים למטה, אין מעקה מוגבה ובקלות אפשר לטפס וליפול.
חשבנו שמן הראוי לתת להם "ניעור" קטן ואני מקווה שביקור רשמי יעשה את העבודה.

ברשות הבטיחו שיבררו וישלחו אליהם עובדת רווחה. מי יודע כמה זמן לוקח להם? איך הם פועלים?
פלונית*
הצטרפות: 02 אוקטובר 2001, 03:13

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי פלונית* »

אולי קודם היית צריכה לבדוק עם האם
אולי היא זקוקה לעזרה?
אולי מצבה הנפשי קשה? והיא לא עושה את זה מרוע.
לעיתים התערבות של גורמי רווחה,מקשה ולא עוזרת בהכרח.

"עוצמה היא לא להשתמש בכוח העומד לרשותך"
פלוני_אלמונית*

מתי להתערב לטובת ילד זר

אולי. אני לא שלמה עם הצעד הזה במאה אחוז. אבל לא הצלחתי להגיע אליה מעבר לשיחה הקצרה ההיא. הכל חיוכים וחיוכים, ומעבר לדלת הסגורה בכי וצעקות. גם שכנתי רצתה לדפוק על הדלת באותו לילה ולא היתה מסוגלת.

לא ציינתי שהם דתיים - זה לא קשור ישירות כמובן, אבל זה גורם מרחיק מסוים בינינו. בנוסף, די ברור שהיא לא יכולה להפסיק כאן, היא תמשיך ללדת ולגדל עוד ילדים והעומס רק יגדל. אמא חילונית אולי היתה מחליטה אחרי ילד אחד שזה לא בשבילה. לה אין הרבה ברירות.
גברת_פלפלת*
הצטרפות: 26 אפריל 2005, 14:41
דף אישי: הדף האישי של גברת_פלפלת*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי גברת_פלפלת* »

אולי. אני לא שלמה עם הצעד הזה במאה אחוז
אני דווקא חושבת שעשית את הדבר הנכון. אני זוכרת שבתור נערה שמעתי פעם בכי של תינוק מאיזה בית, בכי היסטרי כזה שנמשך איזה רבע שעה, ופתאום האמא יצאה, הוציאה את התינוק החוצה (הוא היה בן איזה שנה וקצת לדעתי) צרחה עליו וסגרה את הדלת מבפנים. (למעשה השאירה אותו בחוץ). והוא כמובן ממשיך לצרוח ולבכות. אחרי איזה כמה דקות היא הכניסה אותו, אבל עשר שנים אחרי אני לא מצליחה לשכוח שלא עשיתי כלום, ובטח המכשפה הזאת המשיכה להתעלל בו.
בלינדה*
הצטרפות: 22 אוקטובר 2007, 20:32

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי בלינדה* »

בנוסף, די ברור שהיא לא יכולה להפסיק כאן, היא תמשיך ללדת ולגדל עוד ילדים והעומס רק יגדל. אמא חילונית אולי היתה מחליטה אחרי ילד אחד שזה לא בשבילה. לה אין הרבה ברירות.

לא ציינתי שהם דתיים

תתביישי על הגזענות. באמת.
אמא_של_שפן*
הצטרפות: 22 אוקטובר 2006, 12:19
דף אישי: הדף האישי של אמא_של_שפן*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי אמא_של_שפן* »

תתביישי על הגזענות. באמת.
למה? היא סייגה ואמרה בדיוק איך זה קשור - אך ורק במובן שזו לא שכנה שתתידד איתה בקלות. איפה הגזענות כאן?
גברת_פלפלת*

מתי להתערב לטובת ילד זר

גם נשים דתיות רשאיות ליטול אמצעי מניעה, לידיעתכן. אין פה כל קשר.
פלוני_אלמונית*

מתי להתערב לטובת ילד זר

זו אני הפלונית המדווחת. בגזענות בטח אי אפשר להאשים אותי (דת היא לא גזע), מקסימום בדעות קדומות נגד דתיים או בבורות. בכל מקרה, אני לא חושבת שזו האשמה נכונה.

גם נשים דתיות רשאיות ליטול אמצעי מניעה, לידיעתכן.
רק מצרכים רפואיים, לא? האם יש אשה דתית שתבוא לרבי ותבקש אישור לקחת אמצעי מניעה כי היא לא מסתדרת כאם? (שואלת באמת).
בלינדה*
הצטרפות: 22 אוקטובר 2007, 20:32

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי בלינדה* »

הגזענות היא בכך שהיא לא ניגשת לדבר איתה. לא צריך להתיידד (אם כי אפשר. פגשתי כבר כמה דתיים, וגם דתיות. הם לא נשכו אותי וגם לא הבחנתי בקרניים). וגם בקביעה הנחרצת ש"היא תמשיך ללדת" וש"אין לה הרבה ברירות". בקיצור, לקחו את האשה הזאת, הכניסו אותה לקופסה, ושמו פתק גדול: "דתייה". למה, כל הדתיות אותו דבר? כולן יולדות בלי לעצור לרגע? לכולן אין ברירה?

בעיני, גישה כזו היא גזענית, אם כי אני מניחה שזה מתוך חוסר מודעות ותמימות.
לוטם_מרווני*
הצטרפות: 27 דצמבר 2003, 21:55
דף אישי: הדף האישי של לוטם_מרווני*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי לוטם_מרווני* »

תינוק שצורח חמש שעות, אולי יש לו בעיה- אולי הוא סובל ממה שהוא? להסיק ע"פ קרקוש סירים שיש התעללות...זו בעיה!
לי חבל שלא ניסית לבדוק- האם היא צריכה עזרה, להכנס, להכנס לתוך המשפחה הזו ולבדוק- באמת ובכנות- איך אפשר לעזור.
בכי וצעקות זה לא אומר שיש שם התעללות. יש לי חברה שהילד שלה מגיל חודש עד גיל שנה בערך לא הפסיק לצרוח ולבכות וטיפת התעללות לא היתה שם. טובי המומחים מקונבציונאלים לרפואה משלימה לא הצליחו לעזור. ואמא מתעללת היא לא.
מה שאני מנסה להגיד זה שמרגיז אותי סדרת ההנחות שהובילו אותך לפניה לרווחה. מאידך, כל המציל נפש אחת כאילו הציל עולם ומלואו. לך תדע.
פלוני_אלמונית*

מתי להתערב לטובת ילד זר

להסיק ע"פ קרקוש סירים שיש התעללות...זו בעיה!
בעיקר הזנחה, לא בהכרח התעללות.
אבל זה לא היה רק זה. היו עוד פרטים, למשל - במדרגות הילדה שלה מסרבת לעלות הביתה (מה שקורה לכל בן שנתים בשלב מסוים), האמא נופת צופים, מחייכת אלי, אומרת בחיוך "היא לא רוצה לעלות", אני מחייכת חזרה, אומרת "ככה זה בגיל הזה", שתינו מחייכות. הן נכנסות הביתה, הדלת נסגרת, ומייד צרחה איומה "תפסיקי כבר עם השטויות שלך!".

בכל מקרה, יש שם איזה ריחוק שלא יכולתי להגיע אליו, אולי בגלל הדתיות, אולי בגלל החיוכים המזויפים, אולי סתם בגלל שהסטטוס "שכנה" לא תמיד מלא בתוכן. משום מה אתן מניחות שהיא היתה מכניסה אותי לביתה ומתוודה בפני על קשיים נפשיים או דיכאון אחרי לידה או בעיה כלשהי של הילד - מתוקף מה? על איזה בסיס?

למה, כל הדתיות אותו דבר? כולן יולדות בלי לעצור לרגע? לכולן אין ברירה?
לא (אני מכירה והיכרתי הרבה דתיות). לגבי חוזרים בתשובה מזרם מסוים שאליו הם משתייכים, עם שני ילדים תוך שנתיים וכנראה עוד אחד בדרך, אני חושבת שנכון להניח שהכיוון הוא "פרו ורבו ומלאו את הארץ". אין לי שום בעיה עם זה לכשעצמו כמובן.
גברת_פלפלת*

מתי להתערב לטובת ילד זר

_גם נשים דתיות רשאיות ליטול אמצעי מניעה, לידיעתכן.
רק מצרכים רפואיים, לא?_ ממש לא
האם יש אשה דתית שתבוא לרבי ותבקש אישור לקחת אמצעי מניעה כי היא לא מסתדרת כאם?
כמובן. למרות הדעה הרווחת, הדת היהודית דוגלת בעקרון של 'וחיו בה'- זאת אומרת, לחיות עם הדת ולא להרוס את החיים איתה. זאת אומרת שלצורך העניין, אם אישה הולכת לרב ואומרת לו שקשה לה, הוא יפנה אותה לקחת גלולות או התקן (אסור קונדום או קוטלי זרע, אבל זה כבר לדיון בהקשר אחר). אני אישית מכירה רבנית שלוקחת גלולות, ועוד כמה נשים דתיות מאוד שחיות שנים עם התקן.
אני חושבת שהבעיה היא לא גזענות, אלא פשוט בורות לגבי האחר.
לא דתיה אבל מכירה לעומק..
פלמונית*
הצטרפות: 31 דצמבר 2003, 14:46

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי פלמונית* »

לא נראה לי שאמא שלו הבינה את הסאבטקסט
אני לא אמא שלו, אבל גם אני לא הבנתי. מה הסאבטקסט?
פלוני_אלמונית*

מתי להתערב לטובת ילד זר

פלמונית, הסבטקסט הוא:
הילד רוצה צומי מהאמא שלו. למה לעזזל אמא שלו צריכה להיות אי שם בקצה הגינה. ?
פלמונית*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי פלמונית* »

למה לעזזל אמא שלו צריכה להיות אי שם בקצה הגינה. ?
כי מותר לה לתרחק ממנו, כשזה למרחק סביר, וזה נשמע סביר. כי הוא כבר לא תינוק. כי הוא לא התלונן על זה ולא ביקש ממנה להיות צמודה, אלא עסק בענייניו. קורה שילד מטפס על גדר ולא מצליח לרדת, ורק אז קורא לאמא שתעזור לו. זה נורמלי לחלוטין, לא נגרם לאף אחד שום נזק, פיזי או נפשי. גם כי היא היתה בגינה, אבל לא מילימטר ממנו. כי היא לא אובססיסית ואובר פרוטקטיב. כי היא באה לגינה גם כדי להתאוורר בעצמה. לא כל בקשה לצומי חייבת להיענות באופן מיידי. קוראים לזה דחיית סיפוקים, וזה חשוב להתפתחות הנפשית של הילד.
פלוני_אלמונית*

מתי להתערב לטובת ילד זר

יקירתי אני רק הסברתי לך מה <לדעתי> הוא הסבטקסט שלא נכתב. <ושכחתי לכתוב, שאולי לזה היא התכוונה, ואולי לא> . זה לא אומר שאני חושבת ככה, זה גם לא אומר שזה נכון. מי שכתבה אבל לא נראה לי שאמא שלו הבינה את הסאבטקסט. אולי התכוונה לזה <אני מהמרת שכן> ואולי לא. אז לפני שאת מתעצבנת על הסבטקסט, לפחות תשאלי אותה אם הוא נכון....
פלמונית*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי פלמונית* »

אני רק הסברתי לך מה <לדעתי> הוא הסבטקסט שלא נכתב
סליחה..:-)
קלמנ_טינה*
הצטרפות: 22 אוקטובר 2007, 12:57
דף אישי: הדף האישי של קלמנ_טינה*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי קלמנ_טינה* »

כן, זה הסבטקסט שאליו התכוונתי.
אבל זה ממש לא אומר שלדעתי אמהות צריכות לכרכר סביב הילדים שלהן כל הזמן (על אף שהייתי מצפה מאם להיות בטווח שמיעה סביר מילד בן חמש שצועק "אמא" כבר חמש דקות).
ובכל מקרה זה לא העניין.
מה שהיה נוגע ללב בסיטואציה הזאת היה הקריאה של הילד, והאמפתיה שלי לתחושה שלו שהוא זקוק לאמו והיא לא מזהה את הצורך.
מאוד יכול להיות שזאת סתם אפיזודה חד פעמית, אבל היא נגעה ללבי, מתוך הזווית שלי (הרבה דברים בעמוד הזה עוסקים בפרשנות שלנו ובתחושות שמתעוררות בנו, ולא במציאות).
קלמנ_טינה*

מתי להתערב לטובת ילד זר

אני מעבירה לכאן משהו שהתחיל ב מעצבן לראות מסביב:
בגינה ילד טיפס על גדר - רגל פה ורגל שם - ואז נעצר וזעק "אמאאאא! אמאא!"
הוא נשאר כך כמה דקות, וסירב לקבל את עזרתם של זרים טובי לב ("רק אמא!").
בסופו של דבר הצעתי לו עזרה, וכשהוא סירב להיעזר בי כדי לרדת (די מזל, כי כבר הייתי עם תינוקת עלי) הצעתי לקרוא לאמא שלו אי שם בקצה הגינה.

כשהיא סוף סוף באה והורידה אותו ("אבל אתה יודע לטפס") הבנתי שבעצם הוא בטח באמת היה יכול לרדת לבד.
אבל לא נראה לי שאמא שלו הבינה את הסאבטקסט.

כשסיפרתי לחבר שלי על המקרה, הוא אמר שלא הייתי צריכה להתערב. להוריד - טוב ויפה.
אבל אם הילד לא רוצה שאוריד אותו - עלי לחכות שאמו תטפל בעניין. אולי היא בדיוק מנסה ללמד אותו שהוא יכול להסתדר לבד? אולי יש לה סיבה טובה? אולי היא באמת רוצה שילמד לחכות? אולי העובדה שקראתי לה היא בעצם ביקורת מאוד בוטה ולא נעימה על ההורות שלה?

נשמע לי שיש בזה משהו, אבל עדיין - לא יכולתי להשאיר את הילד על הגדר.
אוד_ליה*
הצטרפות: 01 ספטמבר 2007, 19:58
דף אישי: הדף האישי של אוד_ליה*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי אוד_ליה* »

מצד שני אם היא באה והורידה אותו בסוף כנראה שלא היה כאן "אקט חינוכי", אחרת היא הייתה אומרת לך שזו הכוונה.
למשל אתמול בליל הסדר הבן שלי ביקש ממני משהו והוא אמר "את זה" והצביע. הוא מדבר מאוד יפה אז עודדתי אותו שיגיד במילים מה הוא רוצה. אחד האורחים התחיל להרים כל צלחת בשולחן ולשאול אותו "את זה? את זה?" אז אמרתי שזה בכוונה (שאני לא נותנת לו אלא מחכה שיתבטא) כי אני רוצה שיגיד וזהו. לא כעסתי, לא נפגעתי, הצד השני לא נפגע, ובזה זה נגמר. לא צריך מכל זבוב לעשות פיל... (ואני אומרת את זה ברוח הכי טובה, כן?)
במקרה ההוא אני אישית כן הייתי קוראת לה, מקסימום היא הייתה יכולה לבחור להגיד לו (או לך) שיירד לבד... את לא יודעת ממה נובעת ההתרחקות שלה, אז רק בשביל הסיכוי הקטן שהוא לא יודע לרדת לבד וכן צריך את אמא שלו הייתי קוראת לה. זה לא שהתערבת וביקרת אותה או משהו (לא בפניה בכל אופן...)
אני גם בתור אמא הייתי רוצה שיקראו לי אם הילד שלי זקוק לי.
קלמנ_טינה*

מתי להתערב לטובת ילד זר

אחרת היא הייתה אומרת לך שזו הכוונה
בלתי אפשרי - אני כבר מזמן לא הייתי ליד. רק רציתי לקרוא לאמא ולא חשבתי על זה כעל ביקורת באותו רגע (מקצרת |יד1|
אנדלוסיה*
הצטרפות: 25 מאי 2006, 00:35

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי אנדלוסיה* »

אח, ליל הסדר מספק כל כך הרבה הזדמנויות לראות מה אנשים עושים לילדים ולנכדים שלהם, להתפוצץ ולשתוק, לא?
בשמת_א*
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי בשמת_א* »

במקרה ההוא אני אישית כן הייתי קוראת לה
גם אני, ובהחלט הייתי שמחה אם היו קוראים לי, במקרה שהייתי רחוקה מכדי לשמוע את הילד שלי קורא לי (מה שיכול לקרות במפגש של באופן? שבו אני מאפשרת לילד שלי להסתובב חופשי? (-: ).
מיכל*
הצטרפות: 09 אוקטובר 2001, 17:11

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי מיכל* »

זה הדף המתאים? המדוייק? לא יודעת. ובכל זאת אשמח לתובנות.
שכנים בבניין הסמוך. אינני מכירה, מעולם לא ראיתי את פרצופם. עולות משם צעקות כמעט כל יום, כמה פעמים ביום (בסופ"ש, בסוף אוגוסט). כולם שם צועקים: אבא על אמא, אמא על אבא, ושניהם על הילדים. שפה קשה, אלימה, מעליבה. ילדיהם יכולים לבכות זמן א ר ו ך מאוד. אורחים שלי, שכנים בבניין שלי גם שמו לב. ברור שדיי בזה כדי להיות נוראי, אך אני נוטה להאמין (וגם רוצה) שאין שם משהו מעבר. בעיקר נשמע לי שקשה להם. שהם לא יודעים איך לעשות אחרת.

עכשיו השאלה מה לעשות? האם כדאי לדווח? אני מכירה את המשאבים של הרווחה. אני לא משוכנעת שתהיה שם התערבות מסייעת, כי זה לא נחשב ל"אלימות" ו/או "התעללות". וכל הזמן מציק לי שאולי אעשה להם עוול אם אשלח אליהם רשות כזו, מאיימת בעצם הופעתה.
אני מניחה שלקורא מהצד, גם לי ככזו, קופץ מיד לכתוב: "לדווח! מקסימום אין בזה כלום. אבל בשביל הסיכוי שכן...". ובכל זאת, כשמדובר בפעולה עצמה, כשאפילו בחשד אני לא בטוחה- אני מתלבטת.
אמא_של_נוקי*
הצטרפות: 18 יולי 2009, 02:44
דף אישי: הדף האישי של אמא_של_נוקי*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי אמא_של_נוקי* »

אני במקרה דומה דיווחתי למשטרה.
אם כי המקרה שלך נשמע יותר גבולי.
בכל מקרה בעיני, אם יש ספק אז אין ספק. הרציונל שעמד מאחורי הצלצול שלי למשטרה היה משהו כמו- אם יש אלימות, דפיקה של השוטרים בדלת יכולה לעזור, שלא לאמר להציל חיים.
אם אין אלימות זה יהיה בגדר WAKE UP CALL.

אני לא יודעת מה מהשניים זה היה אבל הצעקות והצווחות נפסקו לחלוטין.
או_רורה*
הצטרפות: 30 אוגוסט 2007, 08:03
דף אישי: הדף האישי של או_רורה*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי או_רורה* »

לא מתחשק לי לפרט, אבל ממש לא מסכימה.
לא להתקשר אם המדובר רק בצעקות ולא נראה לך שיש שם משהו אחר.
נשמע גבולי בהחלט.
נשמע גם מאיים, פולשני ומתערב מה שאת רוצה לעשות.

תניחי להם.
כינור_לשירייך*
הצטרפות: 10 יוני 2008, 09:08

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי כינור_לשירייך* »

מעתיקה לפה פוסט של ציל צול מ{{}}מחשבות ליבה קטנות{{}}. הוא חשוב ומלמד וחבל לי שייבלע שם. אמנם רובו לא עוסק בילדים, אבל העיקרון נשאר.

_מכירות את זה שרואים משהו ברחוב, ויש איזו הרגשה כזו בבטן לא נוחה שמשהו שם לא בסדר? אז אני הולכת לברר מה העניינים שם ואם הכל בסדר. לפעמים זה גבר שמדביק אישה לקירוזה לא נראה רומנטי בכלל, או גבר שהולך באופן מסוים עם אישה שיכורה, או פשוט הרמות קול שתכף הופכות להרמות ידיים...
ואם עונים לי מהר מדי, ובדרך כלל בשמה של האישה שלא מדברת, אז אני פונה אליה ושואלת מה העניינים ואם היא צריכה עזרה במקרה.
ואם זה לא מניח את דעתי אני מתקשרת למשטרה.
זו לא כזו גבורה, כי אם לא התקשרתי למשטרה וכל האירוע פשוט עבר למקום אחר או חשוך יותר או סגור אז לא באמת עשיתי פה משהו גדול, מעבר לזה שנתתי הזדמנות לבקשת עזרה.
אין לי איזו הנחה שאני יכולה להציל מישהי ממשהו באמת, ואלה החיים שלה, והיא נמצאת איפה שהיא נמצאת. אני יכולה לתת לה תחושה שרואים אותה, שהיא לא שקופה ושמה שקורה לה לא נעלם מהעיניים של כולם ואולי באמת לבקש עזרה.
המקרה היחיד שבו היה ערך אמיתי למה שעשיתי היה כשאישה נרדפה ברחוב וכאשר התערבתי ועיכבתי את הבחור לשיחה ארוכה ממה שהוא ציפה היא פשוט ניצלה את ההזדמנות והלכה במהירות מהמקום, מסובבת את הראש כל הזמן אחורה לראות אם הוא עוקב אחריה ומגבירה את קצב הצעדים כשהיא ראתה שאני מחזיקה אותו שם.
אבל בשיחה התברר שהבחור הוא אחיה. זאת אומרת, גם היא לא באמת תצליח לברוח מהדבר הזה, אלא רק עכשיו ברגע הזה.

פעם עצרתי בחורה שחיפשה את האוטו שלה ונראתה שיכורה לגמרי. אמרתי לעצמי שאם היא נוהגת ככה הביתה רק אלוהים יציל אותנו מזה שהיא לא תהרוג מישהו. שאלתי אותה איך היא מתכוונת לנהוג וכל מה שהיא הצליחה לעשות זה לצחקק ולהגיד לי שאני לא אדאג. אמרתי לה שאם היא לא תאפשר לי להביא אותה הביתה אני אתקשר למשטרה ואעצור בגופי את האוטו שלה שהיא לא תוכל לנסוע. לא צריך אומץ בשביל לעשות דברים כאלה, רק שכל ישר וקצת נחישות.

יש מקרה אחד שבו לא התערבתי, עד היום אני לא יודעת למה, אולי בגלל שהייתי צעירה בהרבה, והלב שלי מייסר אותי שנים ארוכות אחרי זה. ראיתי בטיילת הנטושה ליד הבית שבו גרנו בירושלים גבר עם ילדה, אולי בת תשע. הם לא עשו כלום, רק בהו בנוף, אבל כל הגוף שלי התכווץ שם והיה לי כל כך ברור איך הסיפור הזה נמשך. וזה היה שנים לפני שהתחלתי להתנדב במרכז הסיוע. למיניות יש נוכחות כמו של עוד ישות נוספת וככה גם לכפייה פיזית ואלימות. הילדה היתה קפואה לגמרי.
לא יודעת איך הצלחתי למכור לעצמי שזה כלום וללכת משם. גם אותה לא יכולתי להציל מכלום, אבל במקרים כאלה פי אלף יותר חשוב שילדה כזו תדע שהיא לא שקופה ושהאיש לא יחשוב שהוא פשוט יכול לבהות בנוף כמה רגעים והכל יסתדר סביבו כמו שהוא התכוון_
פלוני_אלמונית*

מתי להתערב לטובת ילד זר

סיפור ילדות:
הייתי בערך בת שלוש עשרה. הקיבוץ שלנו התנדב לארח 'קייטנת איל"ן' - קבוצת ילדים שסבלו מנכויות שונות. לכל אחד מילדי איל"ן הוצמד חונך מילדי הקיבוץ.
באחד הימים לקחתי את החניכה שלי למשרד, שתוכל להתקשר הביתה. הטלפון צלצל וצלצל ולא ענו לה. אמרתי: אמא כנראה לא בבית עכשיו, נלך ונחזור בעוד שעה. הילדה לא הסכימה לשמוע על זה. היא רצתה לדבר עם אמא עכשיו. אמרתי: טוב ננסה עוד קצת. צלצלנו צלצלנו - נאדה. אמרתי: אין מה לעשות, היא לא בבית. ננסה שוב יותר מאוחר. מן הסתם ניסיתי לנחם, כבר לא ממש זוכרת.
סובבתי את כיסא הגלגלים ויצאנו מהמשרד. הילדה בוכה, בוכה, צועקת.
עוברת לידנו אישה, חברת קיבוץ. עוצרת בהבעה דאוגה ושואלת: מה קרה לך?
כבר בשלב הזה, לא יודעת למה, הרגשתי מוקטנת מאוד. היה לי מאוד מאוד לא נוח.
הילדה בוכה, בוכה, לא הצלחתי להתקשר לאמא והיא לא מסכימה שננסה שוב.
האישה, בהבעת טוב לב: אולי נלך למשרד וננסה שוב, פעם אחת אחרונה?
אני, בתחושת התקוממות גדולה אך בצייתנות, מסובבת את הכיסא. חוזרים למשרד.
הילדה מחייגת. אמא שלה עונה. הילדה שופכת, מתייפחת, את כאבה. רציתי להתקשר אלייך קודם ולא ענית... היא לא הרשתה לי להתקשר שוב...
הנשים האחרות במשרד מניעות ראש. מה עשית לה. וויי וויי מה עשית לה.
אני מרגישה קטנה, טיפשה, רעה, ובעיקר מרגישה שכל העסק הזה נורא לא הוגן. ממורמרת עד העצם.

עם השנים שעברו, אני רואה היום יותר את הכאב של הילדה. אני חושבת שאז הייתי כמעט עיוורת אליה.
אבל אני לא מפסיקה לראות גם את הכאב שלי שם. עדיין כואב לי להיזכר.
וכאב לי לא רק כשהנשים במשרד צחקו עליי. גם כשהאישה בטוב לב ניסתה לעזור.
אני שוברת את הראש אם היא הייתה יכולה לעזור בצורה אחרת. אם היה עדיף שהייתה מתעלמת. אם היה עדיף שהייתה אומרת משהו אחר - מה?
בשמת_א*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי בשמת_א* »

אני שוברת את הראש אם היא הייתה יכולה לעזור בצורה אחרת. אם היה עדיף שהייתה מתעלמת. אם היה עדיף שהייתה אומרת משהו אחר - מה?
אוי איזה סיפור מתסכל )-:
((-))
לדעתי האשה טובת הלב היתה בסדר גמור. היא ראתה מהזוית שלה - שתי ילדות. גם את ילדה וגם ההיא ילדה.
היא ראתה את הכאב הגדול של הילדה האורחת ורצתה לעזור.
הדברים שאת מצטטת ממנה כולם טובים.
מה היה אפשר לעשות אחרת לדעתי?

פה יכולת פשוט לתקן אותה: להגיד "צלצלנו וצלצלנו ואף אחד לא ענה, עוד מעט ננסה שוב".
הרי זה מה שהתכוונת.

אני, בתחושת התקוממות גדולה אך בצייתנות, מסובבת את הכיסא. חוזרים למשרד.
פה, למשל, יכולת פשוט להביע תקווה: "טוב, אולי אמא שלה כבר חזרה הביתה?"

הילדה לא הבינה אותך, את מבינה? הילדה לא הבינה. היא חשבה שאת מונעת ממנה משהו. היא לא תפסה את העניין, שתלכו ותחזרו שוב בתקווה שבינתיים אמא שלה תחזור הביתה.
יכול להיות שבמצוקה כזאת האופציה היחידה היתה פשוט להמשיך לצלצל עד שיענו. עוד ועוד ועוד ועוד.

אני מרגישה קטנה, טיפשה, רעה, ובעיקר מרגישה שכל העסק הזה נורא לא הוגן. ממורמרת עד העצם.
ולא מגינה על עצמך בכלל ((-)) נשתלת במקום )-:
כל כך נפגעת מהפרשנות המסולפת, שלא פתחת את הפה פשוט להגיד להן: צלצלנו המון זמן ואף אחד לא ענה, אז אמרתי לה שנלך ונחזור עוד מעט שוב.
ציל_צול*
הצטרפות: 19 יוני 2008, 11:17

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי ציל_צול* »

אוי, פלונית, הסיפור שלך עשה אותי עצובה עצובה עצובה. כל כך הרבה כוונות טובות ובסוף שתיכן מרגישות רע...

בנוסף למה שאמרה בשמת, אני חושבת שמותר לך לזכור את כל הכוונות הטובות שלך שם, ומתוך הבנה של אישה בוגרת לדעת כבר שאת הכוונות הטובות שלך לא תמיד אפשר לראות אבל הן כן שם. וזה שאת יודעת את זה זה ממש ממש מספיק.
זה לא היה יכול להספיק באון ליין כשזה קרה אבל זה כן מספיק עכשיו.
התכוונת לטוב ועשית המון טוב. ממש המון.

ומותר גם עוד משהו בראייה אחורה, ואת זה אני כותבת לך בתור מי שהתנדבה במסגרות דומות מגיל 13ונתקלה בהרבה התלבטויות דומות לשלך בגילאים צעירים - הנוהג הזה של לתת לילדים להתנדב הוא מבורך, אבל זו פשוט טעות לצפות מהם תמיד לעשות את הדבר הנכון. אנחנו היינו רק ילדים שם, ועשינו את הכי טוב שיכולנו. לא היה מזיק אם עוד מבוגרים היו חונכים את הסיטואציה הזו, וכאשר נתקלים בקושי תומכים ועוזרים במקום להקשות עוד (כמו שכנראה עשו הנשים במשרד).

בגיל 13 לקחו אותנו להתנדב בבית אבות. פשוט ציפו שנוכל בקלות להתחבר לקשישים ולשמח אותם ולשיר איתם ולרקוד איתם וממש לגעת בהם, חלקם במצב סיעודי, חלקם צועקים, חלקם עם קטטר, חלקם מזילים ריר...
למה? כי ככה. כי ציפו שזה פשוט יעבור בשלום.
הכנה לדבר הזה? נאדה.

אני התנדבתי באילן בגיל 14 וזו היתה לי חוויה לא פשוטה בכלל. בקושי קיבלנו הכנה, בקושי דיברו איתנו, בקושי משהו. פשוט הודיעו שזה מה שקורה עכשיו כל שבוע בימי רביעי וציפו שזה יהיו לנו הגיוני לגמרי להיכנס למקום מלא ילדים פגועים שלא ראינו כמותם מעולם ובטח שלא הוזמנו לתקשר איתם ובטח ובטח שלא הבנו כלום עם כלום על חוויית החיים שלהם.
איש לא חשב שחשוב להסביר משהו או לדבר לפני זה בצורה מעמיקה על החלק שלנו בכל זה.
במצב כזה מאוד קשה לעשות תמיד את הבחירה הנכונה...

עשית טוב, יקרה. עשית טוב מאוד. ואיפה שהיה לך קשה - זו לא אשמתך. לא נתנו לך כלים למשימה שלא מתאימה לילדה בת 14 בעצם.
קור_את*
הצטרפות: 26 ספטמבר 2006, 16:53
דף אישי: הדף האישי של קור_את*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי קור_את* »

אני התנדבתי באילן בגיל 14 וזו היתה לי חוויה לא פשוטה בכלל. בקושי קיבלנו הכנה, בקושי דיברו איתנו, בקושי משהו. פשוט הודיעו שזה מה שקורה עכשיו כל שבוע בימי רביעי וציפו שזה יהיו לנו הגיוני לגמרי להיכנס למקום מלא ילדים פגועים שלא ראינו כמותם מעולם ובטח שלא הוזמנו לתקשר איתם ובטח ובטח שלא הבנו כלום עם כלום על חוויית החיים שלהם.

אני התנדבתי להיות חונכת של ילדים עם קשיי לימודים מבתי ספר יסודיים. גם לנו לא עשו כל הכנה, ואף לא הכינו היטב את ההורים של הילדים. זה היה נורא. פעם אחת אבא של הילדה, שהתברר שהיתה גם חניכה שלי בתנועת הנוער, אמר לי שהם לא מעוניינים בחונכות. הייתי טובה עם ילדים, ומאוד טובה במתן עזרה בלימודים, אבל ממש לא ידעתי להתמודד עם המקרה. אני ממש מבינה את ההורים שלא רצו שיתערבו להם בחיים, ועוד בצורה כזאת. הייתי לגמרי לבד בסיפור.

הדף הזה נוגע ללבי מאוד. זה נושא שאני חושבת עליו המון. רק לאחרונה ראיתי אמא שנוזפת מאוד בפעוטה (אולי בת שנתיים) כאילו הפעוטה אמורה להבין דברים כמו אדם בוגר (וכאילו שאדם בוגר מבין הכול). לא התערבתי, על אף שכל כך רציתי. נשבר לי הלב :-(.
נוודית*
הצטרפות: 09 נובמבר 2012, 00:10

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי נוודית* »

אני התנדבתי באילן בגיל 14 וזו היתה לי חוויה לא פשוטה בכלל. בקושי קיבלנו הכנה, בקושי דיברו איתנו, בקושי משהו.
אני הייתי בשנת שירות לפני הצבא, בגרעין בירוחם. כאילו קיבלנו הכנה, כאילו דיברו איתנו. "כאילו". אמנם הייתי בת 18 ולא בת 14, הבדל משמעותי. אבל במונחים של מה שעמד להתגלות בפני בשנה הזו - הייתי לגמרי ילדה קטנה וקלולס (עם כל כמה שחשבנו את עצמינו לחכמים וחזקים)

אני לא יודעת אם אפשר באמת להכין לקראת חוויות מכוננות כאלה, אבל אני חושבת שמי שמכין, כלומר "המבוגר האחראי" צריך לפחות לעבור משהו דומה לפני, להיות שם. כלומר, זו כנראה לא יכולה להיות המורה שמעולם לא התנדבה באילן, או החונך שמעולם לא התנדב בירוחם (כמשל כן?...)
ציל_צול*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי ציל_צול* »

לא התערבתי, על אף שכל כך רציתי. נשבר לי הלב
כל כך מבינה אותך...

אני עושה אבחנה כזו - יש מקרים שמשקפים מערכת יחסים ארוכה שלא נראית לי או חינוך שלא נראה לי ושום התערבות נקודתית שלי לא תשנה את זה. היא רק תכביד על האמא והאמא תרגיש נזופה ונשפטת וזה לא טוב. אז אני לא מתערבת.
ויש מקרים שבהם חשוב שהילד ידע שמישהו רואה את הטרגדיה שקורית לו ואז אני מתערבת.
ואז נשארת השאלה - מהי טרגדיה שתגרום לי לצאת מאזור הנוחות ולקחת סיכון. אני לא יוצאת מאזור הנוחות בשביל משהו שהרוב המוחץ של ההורים עושה. אני פשוט מקבלת את זה בצער רב.

מזכיר לי איך פעם ילד אחד הרטיב את מכנסיו באוטובוס. זה היה באנגליה. אמא שלו ישבה איתו מאחורה, ובעודה מחליפה לו מכנסיים הצליחה לשגר אליו כל ורסיה של אשמה שניתן להעלות על הדעת. רציתי לצרוח, לא עשיתי דבר.
שום דבר שאני אומר בדקה שהיתה לי לא היה גורם לה לגדל את הילד הזה אחרת. זה מה שהיא מבינה כרגע שטוב.

אבל, אחרי שאמרתי את זה, אני אספר על אבא שלי, שחוש הצדק המפותח שלו פשוט לא מאפשר לו לא להגיד. ולפעמים זה ממש עובד טוב, ולא נורא אכפת לו כשזה לגמרי מתפשל ומתרגזים עליו. הוא חושב שעדיין עדיף להגיד.
חושבת שכבר סיפרתי את זה בדף אחר אבל זה סיפור טוב אז מותר לחזור.

אבא שלי היה לוקח כל יום שישי את הילדים שלי לגן העיר בתל אביב. הם היו משחקים והוא היה מקשקש עם אנשים או משחק איתם.
הפואנטה - מלא ילדים והורים בסביבה, כולם כבר עם הלשון בחוץ אחרי השבוע וקצת מרוטים.
אבא שלי רואה אמא מאכילה פעוט, וממש דוחפת לו כל פעם מחדש את הכפית לפה עם עוד רסק. הפעוט לא רוצה ומוחה אבל היא כאילו לא רואה את זה. ממשיכה במן אוטומט כזה להאכיל ממש בכוח.

אבא שלי, שגם אותו האכילו ככה, לא יכול היה שלא להגיד משהו. הוא ניגש אליה ובשיא העדינות ובחיוך אמר לה שהוא חושב שכדאי אולי להניח לילד כי הוא פשוט ישנא את ההאכלה אם יאכילו אותו בכוח.
האמא היתה בשוק מוחלט. הרי אף אחד לא מתערב בדברים כאלה, נכון?
אבל אחרי כמה רגעים התעשתה ואמרה לו - אתה יודע מה? אתה צודק לגמרי. אני לא יודעת למה אני עושה את זה. והפסיקה.
ולדעתי יש מצב שזה לא יקרה לה שוב או הרבה פחות.

אז כן להתערב? לא להתערב? להתערב רק אם יש לך כישורים בינאישיים מרהיבים כמו שיש לאבא שלי (בחיי שאין דברים כאלה)?
לא יודעת. הגבול שלי רחוק יותר משלו. רוב הסיכויים שבמצב כזה פשוט הייתי קמה והולכת למקום שבו אני לא אוכל יותר לראות את זה.

ומכאן לסיפור הפוך - פעם נסעתי עם בכורי באוטובוס. הייתי אמא צעירה והוא בכה ולא לקחתי אותו בידיים. הנסיעה היתה מאוד טלטולית וממש חרדתי שמא אשמוט אותו, אפילו בישיבה.
אז הוא בכה בעגלה ואני רק ניחמתי אותו שתכף מגיעים.
אישה אחת, שכנראה לא יכלה לסבול את זה יותר (באמת שזה אדיוטי נורא) קמה ואמרה לי בגסות שאני אקח אותו בידיים ושהיא לא יכולה לסבול את מה שאני עושה. עניתי לה שאם זה קשה לה כל כך אז שתלך לשבת במקום אחר ותניח לי בשקט.
והיא באמת הלכה כי זה היה אוטובוס ארוך והיה לאן לברוח.
לו היא היתה באה אלי עם הערה רכה ושואלת איך היא אולי יכולה לעזור ומכניסה לי קצת ביטחון שלא יקרה כלום ושהיא אולי יכולה לשבת לידי ולשמור גם... אולי המצב היה אחר.

לי יש רשימה לא מבוטלת של סיפורים שבהם עשיתי טעויות או סתם דברים אדיוטיים, ולדעתי זרים גמורים היו יכולים בקלות לשנות את המצב לטובה אבל הבחירה שלהם לנזוף בי או לחנך אותי רק הפכה אותו לחמור יותר.
רוצה לומר - לרוב האנשים אין כישורים טובים להעניק התערבות אמפטית, והם מגיעים לזה כשהם כבר עצבניים או מרחמים או שיפוטיים מאוד, ורק יוצא מזה רע.
טלי_ב*
הצטרפות: 12 נובמבר 2012, 12:07
דף אישי: הדף האישי של טלי_ב*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי טלי_ב* »

_אז כן להתערב? לא להתערב? להתערב רק אם יש לך כישורים בינאישיים מרהיבים כמו שיש לאבא שלי (בחיי שאין דברים כאלה)?
לא יודעת. הגבול שלי רחוק יותר משלו._
אין ספק שמידת היכולת לעשות את זה בצורה טובה היא פרמטר ממש חשוב, כי באמת קל לראות שהתערבות לא טובה לפעמים רק מזיקה יותר.
אבל באופן כללי אני חושבת שטוב שהגבול יהיה רחוק יחסית. בן אדם שראה הורה וילד בסיטואציה מבודדת וחד פעמית לא יודע כלום על למה ההורה נוהג כפי שהוא נוהג ולא יודע כלום על הילד ועל ההיסטוריה שלו ועל הצרכים שלו, ולכן היכולת שלו לקרוא נכון את הסיטואציה היא ממש נמוכה.
יש מקרים שבהם אין ספק שנכון להתערב, אבל אני כל כך למודת התערבויות יתר של זרים, ועל כאלה שטויות, שפשוט נשארה לי אפס סבלנות לזה והיום מי שמעיר, גם מהכוונה הכי טובה בעולם, אכן מקבל יחס מאוד לא סבלני. יש משהו מאוד יהיר בלחשוב שאפילו שאתה לא מכיר את הילד בכלל, אתה יודע יותר טוב מה נכון לו מאשר אמא שלו.
מצד שני, גם זה אישי. דיברתי על זה פעם עם אמא שלי, והיא ממש הופתעה שזה מפריע לי. היא הגיעה לפה בגיל מבוגר למדי, וזה מאוד נעים לה להרגיש שלזרים גמורים אכפת מספיק בשביל להגיד משהו. גם אם הם מדברים שטויות, האכפתיות שמתחת לזה מורגשת אצלה חזק יותר.
טלי_ב*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי טלי_ב* »

ודבר נוסף הוא, שאני מרגישה שיש לזה גם היבט מגדרי.
גברים מעירים הרבה יותר לנשים, וגברים מבוגרים במיוחד (צילי, אני מבינה שבמקרה הספציפי של אבא שלך, לא זה הסנטימנט, אבל מדברת בכללי).
יש הערות שאני ממש מרגישה בהן את ההנחה הכאילו מובנת מאליה הזו, שדעתו של המעיר ממש נחשבת ולגמרי טבעי שאתחשב בה, שלא לומר ארכין ראשי בפניה.
ציל_צול*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי ציל_צול* »

טלי, אני לגמרי מסכימה איתך. בהרבה רמות.
אני חושבת שבגלל זה אני לא מתערבת בדברים שברור שהם חלק מהקשר. הסיכוי של הנזק לעלות על התועלת גדול מדי כשאני כל כך זרה.
ואגב גברים מבוגרים, אני שנאתי במיוחד התערבויות של נשים צעירות, שברור שהן ילדו בערך שבוע לפניי אבל כבר היה להן מה ללמד אותי גם בלי שביקשתי :-)
זכורה במיוחד מישהי שעצרה אותי בקניון כדי לתת לי הרצאה על מנשאים. היא היתה חודשיים אחרי הלידה הראשונה שלה ונורא התלהבה (שזה טוב, בעיקרון) ובגלל שהיא ראתה אותי במקרה עם עגלה פשוט הניחה עלי כל כך הרבה דברים בבת אחת. כבר היו לי אז שני ילדים וקילומטראז' ממש ארוך עם מנשאים אבל מדי פעם, רחמנא ליצלן, הלכתי עם סבתא שלקחה רק עגלה.
נורא התחשק לי להגיד לה - מה את קופצת, תגידי?
טלי_ב*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי טלי_ב* »

נורא התחשק לי להגיד לה - מה את קופצת, תגידי?
לגמרי. האמת היא שיש לי אלרגיה כללית לזן הזה של מתקני עולם / מפיצי הבשורה.
אישה_במסע*
הצטרפות: 29 מרץ 2012, 10:55

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי אישה_במסע* »

אבל באופן כללי אני חושבת שטוב שהגבול יהיה רחוק יחסית
גם אני. ואני מסכימה לגבי החלק השוביניסטי, וממש מעדיפה שלא יעירו לי אף פעם.

מצד שני, יש את העניין של להתערב במקרה של אלימות, ועדים מוארים, וילדים שהעידו שהם זכרו את ההתערבות הזו מצידו של זר עשרות שנים אחרי זה.

אני חושבת שעדיף שכולם יעירו פחות ורק במקרים קיצוניים ואם הם יכולים לעשות את זה טוב. אז גם עולה הסיכוי שיקשיבו להערות האלו. כי הן נמאסות, ואז גם אם יש הארה מוצלחת במיוחד, מי שמעירים לו עלול לחסום את השמיעה שלו אוטומטית...
פלוני_אלמונית*

מתי להתערב לטובת ילד זר

אבל באופן כללי אני חושבת שטוב שהגבול יהיה רחוק יחסית

אני חיה בחו״ל, ובביקורי בישראל ממש משתגעת מזה ש(כמעט) לכל אחד יש משהו להגיד. כאן זה קורה כמובן הרבה פחות - אני מניחה שכאן דווקא היה כדאי לקרב קצת את הגבול, למען אנשים שבאמת זקוקים להתערבות.
דפנה*
הצטרפות: 22 ספטמבר 2001, 18:35

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי דפנה* »

+הודעה ממשתתפת חדשה התקבלה בברכה:+

פעם, לפני שהתחתנתי וילדתי, ישבתי באוטובוס וראיתי אמא עייפה ומרוטה עם ילד משועמם ומקטר. אחרי דקה או שתיים של התלבטות, הלכתי והתיישבתי בספסל הריק שמולם, ושאלתי את הילד אם הוא רוצה לשמוע סיפור. הוא רצה ובא לשבת לידי, ואני שלפתי מאיזו מגרה במוח כמה סיפורים שהכרתי.
עם האמא לא יצרתי הרבה קשר. הילד נהנה ואני נהניתי.
מדי פעם אני נזכרת בזה ותוהה אם היא ראתה בזה נחמדות ועזרה או התנשאות כזאת של רווקות שיודעות להסתדר עם ילדים יותר טוב מאמא שלהם, לכאורה.
פלוני_אלמונית*

מתי להתערב לטובת ילד זר

דווקא נשמע לי סיפור חמוד מאוד, דפנה!

לבת שלי יש נטיה להשכב על מדרכות. היא עושה את זה, כמובן, כמשהו לא מוצא חן בעיניה ואז זה בתוספת צווחות, אבל לפעמים גם נשכבת לה סתם כך.
בשני המקרים הדבר היחיד שאני יכולה לעשות, כך לפחות אני חושבת, הוא להיאזר בסבלנות ולחכות עד יעבור זעם... ואז אני דווקא די שמחה אם עוברת איזו סבתא ושואלת אותה לפשר הצווחות - היא מיד קופצת על רגליה ובאה להסתתר לי בין הרגליים.
קצת מביך, ברור, אבל בעצם מ׳כפת לי...
תמי*
הצטרפות: 12 נובמבר 2001, 14:43

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי תמי* »

ועוד מבט על התערבויות:
כשהייתי אמא צעירה (לא כל-כך צעירה אבל חברת ביטחון), יצאתי ערב אחד לטיול עם התינוקת הקטנטנה שלי והלבשתי אותו בשכבות מרובות של עטיפות מחממות.
בכניסה לאיזשהו מקום, הסתכל עלינו גבר מבוגר ואמר לי: ״כל הכבוד לך, רואים איזו אמא נהדרת את, דאגת לבגדים חמים לתינוקת בערב הקר הזה.״
זו יכולה להשמע הערה מאוד מתנשאת, אבל אני כל-כך נהנתי ממנה, היא חיממה לי את הלב. למרות שהייתי מודעת לגמרי לחוסר הרלוונטיות של ההערה המתערבת הזו, פשוט שמחתי בה.
לפעמים התערבות מתנשאת יכולה להתקבל בשמחה...
פלוני_אלמונית*

מתי להתערב לטובת ילד זר

_אני התנדבתי באילן בגיל 14 וזו היתה לי חוויה לא פשוטה בכלל. בקושי קיבלנו הכנה, בקושי דיברו איתנו, בקושי משהו. פשוט הודיעו שזה מה שקורה עכשיו כל שבוע בימי רביעי וציפו שזה יהיו לנו הגיוני לגמרי להיכנס למקום מלא ילדים פגועים שלא ראינו כמותם מעולם ובטח שלא הוזמנו לתקשר איתם ובטח ובטח שלא הבנו כלום עם כלום על חוויית החיים שלהם.
איש לא חשב שחשוב להסביר משהו או לדבר לפני זה בצורה מעמיקה על החלק שלנו בכל זה_
לנו עשו הכנה. הדבר העיקרי שאני זוכרת מההכנה הוא שאחת הילדות שאלה אם יש בין החניכים כאלה שסובלים גם מפיגור, והמדריכה התרתחה ואמרה "הם בדיוק כמוכם!!" בנימה של - איך את מעזה לשאול שאלה כל כך חצופה? איך את מעזה לחשוב מחשבה כל כך חצופה?
גם לא באמת הייתה אופציה לא להתנדב. זה לא היה בבחירתנו.
תמרוש_רוש
הצטרפות: 18 יוני 2005, 03:48
דף אישי: הדף האישי של תמרוש_רוש

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

המדריכה התרתחה ואמרה "הם בדיוק כמוכם!!"
אוי :-(
רגע, וילדים עם פיגור הם לא ממש כמונו?
הם לא מתפתחים (בקצב שלהם), לומדים (בקצב שלהם), צוחקים כששמח להם, בוכים כשעצוב להם, רוצים אהבה ויחס טוב וקמלים עקב יחס רע?
מה בדיוק מבדיל אותנו מהם, אחרי הכל?

גם לא באמת הייתה אופציה לא להתנדב. זה לא היה בבחירתנו.
אוי, נו. שמישהו יפתח מילון ויצטט עבורנו את הערך "התנדבות".
<הם רוצים לוודא שבני נוער יהיו מעורבים בקהילה? אז שלא יקראו לזה "התנדבות". שיקראו לזה "שירות קהילתי", או "התנסות קהילתית" או מה שבא להם. אבל התנדבות היא מבחירה, וחייבת להיות. אוף |אוף|>
מצ'רה*
הצטרפות: 10 נובמבר 2009, 14:20

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי מצ'רה* »

באמת בתיכון, שבו זו חובה כחלק מהלימודים לבגרות, קוראים לזה מחויבות קהילתית.
ציל_צול*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי ציל_צול* »

מאיך שנכתב הציטוט הזה אני מבינה שהאמירה לא פסלה את היותם בדיוק כמונו אלא פסלה את החשש מהמפגש וסתמה את הפה לשאלות או תהיות בכיוון הזה.
אני עצמי זוכרת היטב את החוויה הזו. פשוט היה אסור לפחד והיינו צריכים להתנהג כאילו שום דבר לא מוזר לנו וכאילו כל שיגרת יומנו מוקפת בילדים עם פיגור שכלי ומה העניין בכלל...
והאמת? הלוואי הלוואי וזה היה ככה.
אבל זה לא היה ככה. ומי שסוגר אותם במוסדות מיוחדים צריך לחשוב על זה שככה הם הופכים להיות אוכלוסייה לא מוכרת שילדים עשויים להירתע ממפגש איתה. וכאשר נוצר מפגש, אז כן, נדרש איזה תיווך רגיש ולא קביעה, שמצד אחד היא כמובן נכונה, אבל לא בעיניים של ילד שמעולם לא פגש ילד עם פיגור.
אישה_במסע*

מתי להתערב לטובת ילד זר

קוראים לזה מחויבות קהילתית
אלנו קראו לזה מחוייבות אישית. זה היה השם הרשמי. אבל השם שבו השתמשו בדרך כלל היה "התנדבות". כולם, חוץ מרכזת השכבה שהתעקשה לקרוא לדברים בשמם, ולא להשתמש בשיחדש הזה, שמשום בה הפך למקובל ונפוץ.
תמרוש_רוש

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

ומי שסוגר אותם במוסדות מיוחדים צריך לחשוב על זה שככה הם הופכים להיות אוכלוסייה לא מוכרת שילדים עשויים להירתע ממפגש איתה.
בדיוק
תמרוש_רוש

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

היא הביעה פחד מהסטיגמה.
אבל היא גם הביעה את היותה בתוך הסטיגמה הזאת. ש"פיגור זה רע".
ותיכף היא קפצה להוכיח שהילדים באילן הם בסדר, הם לא מפגרים-חס-ושלום.
עצוב.

אז כן להתערב? לא להתערב? להתערב רק אם יש לך כישורים בינאישיים מרהיבים כמו שיש לאבא שלי (בחיי שאין דברים כאלה)?
לנושא הדף, הסיפורים שלך ציל צול על אבא שלך ועל האוטובוס מעלים לי אפשרות: להתערב בשאלה, רוב הסיכויים שיפיק תועלת.
במרה שלך באוטובוס, מה היה קורה אם מישהו היה אומר לך: "רוצה להחזיק אותו על הידיים?" או "את חושבת שזה יעזור אם תקחי אותו על הידיים?" או אפילו: "אפשר לעזור איכשהו?"

אני התערבתי לא מזמן, לא לטובת ילד אלא לטובת ברווזים.
יש בשכונה לידנו פארק של צמחיה טבעית עם נחל קטן, וכמובן ברווזים.
יום אחד אנחנו עוברים על הגשר להולכי רגל, ורואים איש עומד על הגשר וזורק לחם לברווזים. אני מדברת אתך על פרוסות שלמות של לחם, חצי כיכר, אולי אפילו יותר.
זו כבר פעם שניה שאני רואה אותו שם, אז אמרתי: היום אני עוצרת.
עצרתי וניסיתי איזו שאלת פתיחה, ואז אמרתי לו משהו בסגנון: אתה יודע, נראה לי שזה המון לחם בשביל הברווזים האלה. אולי זה לא כל כך טוב בשבילם.
הו הו, איך שהוא התרגז. למה אני אומרת לו מה לעשות עם הברווזים, למה כולם מעירים לו על הברווזים, למה כולם חושבים שהם יודעים יותר טוב ממנו, הוא עבד שנה בגן חיות! הוא יודע! והוא ימשיך לתת לחם לברווזים, על אפם ועל חמתם של כל המעירים.
טוב. אמרתי לו: סליחה, שלום והלכתי.
לא הועיל. אולי אפילו הזיק, בדרכים שאינן ברורות לי. אבל אני רציתי להגיד. היה חשוב לי לנסות.
מתנודבת*
הצטרפות: 16 מרץ 2016, 08:28

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי מתנודבת* »

_היא הביעה פחד מהסטיגמה.
אבל היא גם הביעה את היותה בתוך הסטיגמה הזאת. ש"פיגור זה רע".
ותיכף היא קפצה להוכיח שהילדים באילן הם בסדר, הם לא מפגרים-חס-ושלום.
עצוב_
נכון. זה בדיוק מה שזה היה.

_פסלה את החשש מהמפגש וסתמה את הפה לשאלות או תהיות בכיוון הזה.
אני עצמי זוכרת היטב את החוויה הזו. פשוט היה אסור לפחד והיינו צריכים להתנהג כאילו שום דבר לא מוזר לנו_
נכון. נכון. זה ממש מה שהיה שם. מאותו רגע והלאה כולנו ידענו שאין לנו מה לפתוח את הפה. אך אחד לא רוצה לשמוע את התהיות והחששות שלנו. ההפרעה מוגרה, ההדרכה המשיכה כמתוכנן. חד-כיוונית לחלוטין.

אני התחלתי את השיחה הזאת, לפני כחודשיים, עם הסיפור על הילדה שלא הצליחה להשיג את אמא בטלפון.
מתי להתערב לטובת ילד זר (2016-01-17T20:25:03)
אני מצטערת על ההיעלמות שלי. לפרוק דברים קל יותר מלהחזיק אחר כך דיון עליהם, למרות שגם זה חשוב לי מאוד. אם לא קשה לכן עם הקטיעה, אשמח להמשיך כרגע. מקווה שאצליח להישאר באזור ולא להיעלם שוב. (חשוב לי להדגיש שקראתי כבר אז את מה שכתבתן וזה היה משמעותי לי, אפילו שלא הגבתי.)

תראו, הנשים במשרד שלעגו לי הן בוודאי הרעות בסיפור, זו בכלל לא שאלה בשבילי. מן הסתם יש להן סיפור משלהן שבו אפשר לפרש אותן אחרת אבל "זה כבר סיפור אחר ויסופר בפעם אחרת" ונכון לעכשיו הוא לא נוגע לי ולא מעניין אותי. מספיק לי הסיפור שלי.
הסיבה שהבאתי את הסיפור הזה הוא לא הן, וגם לא הבאתי אותו לצורך דיון בתגובות שלי ובמה שיכולתי לעשות אחרת. היום במבט בוגר, כאמא, ברור לי שהיו דברים אחרים לעשות שלא ראיתי אז. ואני יודעת שהייתי במידה מסוימת עיוורת אל הילדה השנייה, וזה כואב לי. אבל לא זה הנושא של הדף ולא בשביל זה באתי. באתי בשביל לדון באישה שעצרה אותנו בדרך.

_עוברת לידנו אישה, חברת קיבוץ. עוצרת בהבעה דאוגה ושואלת: מה קרה לך?
כבר בשלב הזה, לא יודעת למה, הרגשתי מוקטנת מאוד. היה לי מאוד מאוד לא נוח.
האישה, בהבעת טוב לב: אולי נלך למשרד וננסה שוב, פעם אחת אחרונה?
אני, בתחושת התקוממות גדולה אך בצייתנות, מסובבת את הכיסא. חוזרים למשרד_
אני חוזרת אל הסיטואציה הזאת הרבה במחשבותיי, כי היא נותנת לי לחוש את "הצד השני", את האמא שאני רואה מתעלמת מבכי של הילד שלה, ואני רוצה להתערב ולעזור, זה כואב לי לראות - ובגלל הסיטואציה הזאת אני חשה גם כמה כואבת ומקטינה יכולה להיות ההתערבות. ואני לא מסוגלת להניח את תחושת ההשפלה של האמא בצד, ולהתייחס רק לזו של הילדה. וגם לא מוצאת דרך ליישב את שתיהן.

בשמת כתבה:
_לדעתי האשה טובת הלב היתה בסדר גמור. היא ראתה מהזוית שלה - שתי ילדות. גם את ילדה וגם ההיא ילדה.
היא ראתה את הכאב הגדול של הילדה האורחת ורצתה לעזור.
הדברים שאת מצטטת ממנה כולם טובים_
זהו, שאני רציתי שיראו בי בוגרת, ושיכבדו את שיקול הדעת שלי. זה היה מקטין כשהיא נרתמה לפתור את המצוקה של הילדה בעוד אני לידה, כאילו "בשביל מה שמתם אותי בתפקיד הזה אם אתם לא סופרים אותי ולא מתייחסים אליי כמישהי שמסוגלת להתמודד עם בעיות".

אני חושבת שאמא צעירה יכולה להתפוצץ (החוצה, או גרוע יותר - מבפנים, כמוני) אם יפנו אליה באכפתיות וישאלו {{}}"רוצה להחזיק אותו על הידיים?" או "את חושבת שזה יעזור אם תקחי אותו על הידיים?"{{}}
אני אפילו לא מצליחה לנסח את זה במילים. אני שמה את עצמי במקומה די בקלות ומרגישה שעולה בי כזה מין אהההההה...
אולי זה בגלל שאני, בתור אותה אמא, בעצם גם בי יש קולי פנימי שאומר לי להחזיק אותו בידיים. והקול הזה לא יושב לי במקום טוב, הוא מתמקם על איזה שק של אשמה והאשמה וחוסר אונים וקורבנות ועוד מטעמים. והקול העדין והנחמד מבחוץ - גורם לשק הזה לעלות על גדותיו ולגלוש ממני החוצה (שזה באסה גם בשביל התינוק, אגב).

אז מה אני אומרת? אני אומרת לא להתערב בשום דבר אף פעם כי יותר מדי כואב לי מהמקום של הילדה החונכת שהייתי, וזה כואב לי בשביל האמא שבצד הזה, האמא הטועה ש{{}}גם היא ילדה{{}}?
לא. אני לא אומרת דבר כזה, כי הכאב של הילד מה איתו? מי יתייחס אליו, מי ייצג אותו?
אני אומרת שאני מרגישה שאין מוצא. אחד הצדדים חייב להיפגע.
אשמח אם תראו לי שזה לא הכרחי.
אשמח אם תוכלו להציע לאותה אישה טובת לב מהסיפור שלי תגובה אחרת לסיטואציה.
בשמת_א*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי בשמת_א* »

זהו, שאני רציתי שיראו בי בוגרת, ושיכבדו את שיקול הדעת שלי. זה היה מקטין כשהיא נרתמה לפתור את המצוקה של הילדה בעוד אני לידה, כאילו "בשביל מה שמתם אותי בתפקיד הזה אם אתם לא סופרים אותי ולא מתייחסים אליי כמישהי שמסוגלת להתמודד עם בעיות".
נכון.
את רצית שיראו בך בוגרת. ולזה - היא בכלל לא היתה מודעת.
וכדי לראות בך בוגרת, או "אחראית" ולכבד את שיקול הדעת שלך - היא היתה צריכה לפנות אלייך ולא אל הילדה הבוכייה. לשאול אותך - מה קרה? ולתת לך להסביר. ואז היית אומרת, צלצלנו לאמא שלה המון פעמים ואין תשובה אז אמרתי לה שנחזור אחר כך וננסה שוב. ואז היא היתה יכולה לעזור להרגיע ואולי אף להציע לחזור כבר עכשיו ולהמשיך לנסות עד שתקבלו תשובה.

_אני אומרת שאני מרגישה שאין מוצא. אחד הצדדים חייב להיפגע.
אשמח אם תראו לי שזה לא הכרחי._
לא הכרחי תמיד.
אבל עם התינוק הבוכה באוטובוס - פשוט להגיד משהו כמו "נורא קשה כשהם בוכים במצב כזה, נורא קשה להרגיע אותו" ולתת לך לדבר. אולי היית אומרת, שאת רוצה להחזיק אותו אבל מפחדת בטלטולים, והיא אולי היתה מוצאת עצה או פשוט מחזקת אותך שזה פחד שכיח אצל אמהות צעירות, ואולי מציעה שיכול לעזור לעטוף אותו בשמיכה של העגלה עלייך או משהו.
ציל_צול*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי ציל_צול* »

התגובה הכי אהובה עלי, ושנראית לי עם הכי פחות סיכון לנזק, זה - ראיתי אותך מהצד והתחשק לי לשאול אם את צריכה עזרה במקרה.
בטון הנכון זה עובד יופי בהרבה מקרים.
אבל בשביל זה צריך להיות ברור שיש מצוקה ושהיא גלויה ולכן אפשר להתייחס אליה.

ועם האישה מהסיפור, היא היתה יכולה לגשת אליכן ולהגיד למשל - אוי, משהו פה לא מסתדר, אפשר לעזור?
ואולי הילדה היתה מתפרצת עם הסיפור שלה, ואז האישה היתה יכולה להקשיב לה בקשב רב, לתת לה לסיים, לפנות אליך ולשאול - ואיך את רואה את זה? או - ומה עוד קרה?
וכך שתיכן הייתן יכולות לספר את הסיפור שלכן ולקבל מענה יותר רגיש.
בכל אופן, זה מה שאני עושה עם הילדים שלי כשפתאום אני שמה לב למצוקה שלהם ואין לי מושג מה בעצם קרה.
ואני לא חושבת שמישהו נפגע ככה בהכרח. יש מקום למצוקות של כולם.
מתנודבת*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי מתנודבת* »

הבנתי. תודה. אני אחשוב על זה.
שמנדובה*
הצטרפות: 10 אוקטובר 2014, 18:24

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי שמנדובה* »

אתמול נשאלתי על ידי בתי האם אלף קלוריות זה מספיק לילדה בגילה. כשהמשכנו לדבר הסתבר שאחת מחברותיה סיפרה לה שפצחה בדיאטה כי ״חייבת לרזות״ - אלף קלוריות או פחות ביום (שזה ממש מעט לפי גוגל), הרבה פעילות גופנית, לא אוכלת כמעט ביום כדי לשמור לארוחת הערב, וכן הלאה. מדובר בילדה בת 11, מפותחת לגילה אך לחלוטין לא שמנה, אפילו על הצד הרזה של הסקאלה. לא שאילו היתה שמנמונת זה העה משנה משהו... אבל עצם זה שהיא ילדה רזה מוסיף לבעיה של כל הסיפור הזה מבחינתי.

בתי ביקשה שלא אספר לאמא שלה כי היא דואגת פן החברה תפסיק לשתף אותה אילו תשמע שזה בא ממנה, והיא רוצה שיהיה לחברה מפלט ומקום בטוח לדבר על זה, ואולי זה סתם ויעבור תיכף. סיכמנו שבינתיים אני לא אומרת כלום אבל שתבטיח להמשיך לעדכן אותי אם זה ממשיך ומתפתח ושתאפשר לי לספר לאמא במידה וזה לא נפסק. מי כמוני יודעת כמה בעיות אכילה ודימוי גוף זה קקה ושעדיף להתמודד כמה שיותר מוקדם...

בינתיים דיברנו על איך אפשר לנסות להשחיל מהצד שלה כל מיני אמירות אחרות - למשל על זה שספירת קלוריות זה לא ככ בריא ועדיף לחשוב על מה אוכלים עם דגש על מזון בריא ומזין שמיטיב עם הגוף, ולהקשיב לסימנים של הגוף ולא למספר שרירותי.

אני תוהה אם אני שאננה מידי - הקישקע שלי לא נותנת לי מנוח בעניין הזה כבר מאתמול. מרגישה שחוסתי לדבר עם אמה של הילדה על זה, ונקרעת עם זה קצת. מה אתן הייתן עושות?
אישה_במסע*

מתי להתערב לטובת ילד זר

מה אתן הייתן עושות?
מעבירה מסרים אחרים לבת שלי, כדי שתעביר לחברה שלה. בעיקר עובדות - דיאטה זו הדרך הבטוחה להשמנה. משהו כמו חמישה אחוזים מצליחים להוריד חמישה-עשרה קילוגרמים ולשמור על זה לחמש שנים. שישים-שמונים אחוזים מהאנשים חוזרים למשקלם הקודם ומעלים עוד את משקלם

התיאוריה שלי היא ש "מגפת ההשמנה" נגרמת בצורה משמעותית מכל הדיאטות שאנשים עושים.

חוץ מזה הייתי באמת מוסיפה על בריאות וכו', ועל כך שהיא נפלאה כמו שהיא.

האמת? אם לא הייתי מכירה את האמא היטב לא הייתי מדברת איתה. רוב הסיכויים שהאמא מעבירה בעצמה מסרים שלילים, אם לא ישירות על ידי דוגמא אישית של דיאטה, ספירת קלוריות, ומחסור באהבה עצמית. מסרים כאלו חזקים מכל מסר מילולי. וכנראה לא ישתנו באמצעות שיחה.

< לא אמא. מעולם לא עשיתי דיאטה. לא יודעת מניסיוני איך להתמודד על דברים כמו דימוי גוף קקה, אבל יודעת משהו על איך לא להכנס לכל הקלחת הרותחת הזו>
שמנדובה*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי שמנדובה* »

תודה אישה. אני מכירה את האמא היטב, זה לא משהו שלפי דעתי מגיע ממנה אבל כמובן שאין לדעת. אני מסכימה עם כל מה שאת אומרת ואכן זה המסר המועבר בבית. כשהיא שאלה אותי על קלוריות לא הבנתי מאיפה זה בא, כי אין דיבור כזה בבית בכלל. בתי לא הבינה איך אפשר בכלל לספור קלוריות...

הבעיה היא שאני בכלל לא חושבת שצריך לדבר עם החברה הזו על איך כדאי או לא כדאי לרזות - זה דיבור מחליש מלכתחילה. וזו ילדה ממש ממש צעירה. היא סיפרה לבתי שהיא נכנסת לכל מיני אתרי אינטרנט שמדברים על איך אפשר לרדת במשקל... אני חוששת מהשפעה של אתרים כאלה. יש אתרים שממש מעודדים אנורקסיה אצל ילדות.
אישה_במסע*

מתי להתערב לטובת ילד זר

הבעיה היא שאני בכלל לא חושבת שצריך לדבר עם החברה הזו על איך כדאי או לא כדאי לרזות - זה דיבור מחליש מלכתחילה
הצעתי איפשהו איך לרזות? אני בעד לספר איך לא להרזות - אם המטרה שלה להרזות, דיאטה לא עובדת. פשוט לא עובדת!

ובנוגע לממש ממש צעירה - אחרי שהתחלתי לקרוא בלוג מסויים באנגלית על היחס הגרוע שם לשמנים, התחלתי להתקל באופן קבוע בסטטיסטיקות מחרדיות על עליית אחוזי האשפוז של ילדות קטנות עם הפרעות אכילה וכו', אז אני כבר לא מופתעת. אני מניחה שהייתי מנסה ליישם את העצות משם:
https://danceswithfat.wordpress.com/?s= ... mit=Search

יש שם תת כותרת של "מה לעשות עם הילד הוא לא הילד שלך".

אני לא חוששת מהשפעה של אתרים. כי אתרים הם רק טריגר. הייתי חוששת מהסיבה שאת חוששת לה - חוסר בטחון עצמי? הטמעה של אידיאל היופי ושל ההנחה שאדם שמן שווה פחות מאדם רזה, והמטרה היחידה הראויה של אדם שמן היא לרזות? הפנמה שהתפקיד של אישה הוא לקשט את העולם והיא נשפטת רק לפי יופייה?
אנורקסיה היא מחלה שנובעת קודם כל מרצון לשליטה ושקיימת מאות שנים. הפרעות אכילה "סנדרטיות" נראות לי סבירות יותר (ומפחידות יותר).

אמא שלה - עשתה או עושה דיאטה אי פעם? מדברת על עצמה בצורה שיפוטית? אוהבת ומקבלת את עצמה כמו שהיא? שופטת נשים אחרות על פי היופי והשומן שלהן? הבית מכיל תמונות, סדרות, וכו' שמציגות נשים יפות בכל הגדלים והצורות, או רק את מודל היופי המערבי?

אם אמא בוודאות לא מעבירה מסרים, אז הייתי מבקשת מהילדה לתת לך רשות לספר לה, אם המצב מחמיר. אבל אם ורק אם האמא לא תזיק, בוודאות.

לדבר על איף להרזות זה מחליש, אבל להפוך את הרצון שלה לרזות לדרך שלה למרוד במבוגרים לא נראה לי אפקטיבי במיוחד.
שמנדובה*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי שמנדובה* »

לא, ברור שלא הצעת, לכן אמרתי כדאי או לא כדאי - גם הדיבור על איך לא כדאי לרזות הוא בעייתי בעיני. אני בכלל לא רוצה לפתוח את נושא ה״דיאטות לא עובדות״ עם ילדות כאלה קטנות, כי מה פירוש בכלל ״עובדות״? למה בכלל להכנס למה לא עובד, אם אני לא מאמינה שבכלל יש צורך שמשהו יעבוד? לא רוצה לתת לגיטימציה לנסיונות הרזיה לא נחוצים של ילדה צעירה כל כך, או לבת שלי שזה בכלל לא משהו שהיא רואה לנכון להתעסק איתו (וטוב שכך).

תראי, עם ילדי יש לי ערוץ פתוח ושיחות על כל נושא שבעולם. כך שאיך לדבר עם בתי או אילו נושאים להעלות - זו לא הבעיה שלי. הקושי שלי הוא במקום המתלבט בין להניח לזה בינתיים ולשאול מידי פעם את הבת מה שלום החברה, ובין לדבר עם אמא שלה ולהעלות את הנושא בזהירות כדי שהיא תוכל להחליט מה היא רוצה לעשות עם זה. אני לא יודעת אם האמא מודעת לזה או לא - היא בכלל בכלל לא הטיפוס של דיאטות וכאלה, כך שיכול להיות בהחלט שזה לא בא משם ושהיא כן היתה רוצה לדעת... אני הייתי רוצה לדעת! אבל אולי היא לא... פה ההתלבטות.
בשמת_א*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי בשמת_א* »

אני בעד לספר איך לא להרזות - אם המטרה שלה להרזות, דיאטה לא עובדת. פשוט לא עובדת!
המסר מאחורי דיבור כזה הוא שהמטרה עצמה - לרזות - נכונה ומוצדקת.
אבל הבעיה הבסיסית היא שהילדה מגלה סימני אנורקסיה וזה מה שמסוכן.

הטמעה של אידיאל היופי ושל ההנחה שאדם שמן שווה פחות מאדם רזה
הילדה בכלל לא שמנה. היא אפילו רזה.
ילדה בריאה ויחסית רזה שמודאגת מהמשקל שלה - זו כבר הפרעה ועיוות של דימוי הגוף.
אישה_במסע*

מתי להתערב לטובת ילד זר

לא רוצה לתת לגיטימציה לנסיונות הרזיה לא נחוצים של ילדה צעירה כל כך, או לבת שלי שזה בכלל לא משהו שהיא רואה לנכון להתעסק איתו (וטוב שכך).
לצערי, זה לא תלויי בך. כל החברה נותנת לגיטימציה לניסיונות אלו, והיכוולת שלך, בתור האמא של הבת של הילדה להשפיע מוגבלים.

במסגרת המוגבלות הזו, זו ההצעה שלי לצמצום נזק. אם את חושבת שתצליחי להציל את הילדה מהפרעות אכילה שיש לרוב הנשים בחברה המערבית - אני רק בעד.

פה ההתלבטות
אה, חשבתי שההתלבטות היא כי הבת שלך ביקשה ממך לא לספר...
וכי בכלל לא בטוח שתועילי יותר מתזיקי - אולי הבת שלך היא ההשפעה החיובית היחידה על הילדה, והילדה תפסיק לבטוח בה לאחר בגדיה כזו מצידך.

זו כבר הפרעה ועיוות של דימוי הגוף.
כן. אבל זה גם אומר שהיא הפנימה את הנורמות החברתיות, שזה דווקא סימן לסוציאליזציה בריאה (ולחברה חולה). היא בסך הכל הפנימה את המסר הכללי, שאומר שאישה נשפטת לפי יופייה, שהיופי הזה אמור להיות רזון עד כדי אנורקסיה, וברמה שלא בריאה לחלק גדול מהאנשים, ושאישה אמורה להיות בדיאטה. אם להוסיף לזה את השנאה והיחס הנוראי לשמנים, המסקנה המתבקשת היא שצריך לעשות הכל כדי לא להיות שמנה.
שמנדובה*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי שמנדובה* »

הי רגע! שום בגידה ושום נעליים, אין לי שום כוונה לעשות דבר מאחורי גבה של בתי. אם אחליט שזה חשוב לדבר עם האמא עכשיו ולא לחכות, זה ייעשה רק לאחר שאדבר עם בתי ונטכס ביחד עיצה. זה גם לא אומר שצריך לבוא ולהתעמת עם הילדה - אפשר אולי להציע לאמא פשוט לשים לב להרגלי האכילה של הילדה קצת יותר, או לדבר איתה בלי קשר לבת שלי, שזה לא יישמע כמשהו שהגיע ממנה. מעבר לכך, אם הבת שלי תחשוב שמשהו כה לא תקין שדורש התערבות, זו לא בגידה בחברה - זו הושטת יד לעזרה.

אני לא מחפשת להציל אותה, אני גם לא מתיימרת לחשוב שאני בהכרח יכולה. אבל אני כן חושבת שייתכן שיש לי פה איזו מחוייבות דיווח. אני לא יודעת, אני לא סגורה על עד כמה המצב קריטי עדיין, זו לא ילדה שנראית רע או חולנית או משהו חריג (ילדה אנורקסית הייתי מזהה מקילומטר) - עדיין. השאלה אם ועד כמה לחכות עם זה.

בשמת - איך לדעתך היית פועלת במצב דומה?
שמנדובה*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי שמנדובה* »

לגבי זה שכל החברה נותנת לגיטימציה - זה אולי נכון אבל זה לא אומר שאני צריכה לשתף עם זה פעולה.
לב_שומע*
הצטרפות: 08 ינואר 2014, 17:19
דף אישי: הדף האישי של לב_שומע*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי לב_שומע* »

השאלה שעולה בדעתי לגבי האמא, כמו פרט שחסר לי בתמונה, אם את מכירה אותה מספיק טוב כדי לדעת או לשער - היא עד כמה הגישה הבסיסית של האמא היא כזו שמאפשרת אוטונומיה. שמכבדת בחירות גם כאלה שהיא לא אוהבת. איך התקשורת שם. האם היא תדע להגיב ממקום שמגדיל בחירה.
אין לי דיעה מגובשת האם לספר לאם או לא בשלב שאת מתארת.
אני תוהה האם היא תדע להגיב ממקום לא מבוהל, לא כזה שרוצה קודם כל להכתיב או לשכנע.
גם לבעיות הכי קשות יש המון תחנות על הרצף ותגובה לא מותאמת וחזקה מידי כשהדברים הם לא שם לפעמים לוקחת למקום לא טוב.
שוב, אין לי דיעה מוחלטת מה הנכון לעשות.
ולמה בעצם היא זקוקה לדעתך? לאיזה סוג של תגובה?
נניח, להסביר עד כמה הגוף שלה יפה ובפרופורציות מתאימות זה מספיק, בעינייך? להסביר על ההתפתחות הגופנית שלה, ושאכן היא מוקדמת, אבל היא איננה עודף משקל?
עד כמה האמא תדע לדבר איתה בפשטות ובכנות על ההתפתחות הטיפ טיפה עד כמה שאני מבינה מוקדמת שלה?

התפתחות גופנית קצת לפני אחרות עשוייה לעורר גל של רגשות ובלבול ומבוכה ורצון לסלק את חלקי הגוף שפתאום נוספו. עד כמה שאני מבינה.

שיחות על מיניות והתפתחות והקשר או חוסר הקשר בין מה שקורה בגוף ונראה לעין לבין מה שקורה בלב ובקוגניציה הן חשובות בכל מקרה.
לא כל הורה יודע לשוחח אותן. בעיקר לא בצורה גמישה לצרכים ולסיטואציה ורגישה ונינוחה ולא מדוקלמת מספר.

אולי יש סיכוי שאת תהיי סוג של מבוגר משמעותי בשבילה?
נגיד ע"י אמירה של משפט, כמה יפה ומחמיא הבגד שהיא לובשת, שאולי תעורר תגובה שתאפשר שיח.
על מיניות והתפתחות יותר קשה לטעמי לזמן שיחה עם ילדה שהיא לא שלך.

היא באמת צעירה מאוד מאוד.
צעירה בכלל. לא רק בשביל דיאטות.
צעירה בשביל להתמודד לבד עם רגשות ובלבול. צעירה..

בהצלחה.
אישה_במסע*

מתי להתערב לטובת ילד זר

ננסח את זה כך, לו הייתי מספרת משהו לחברה והיא הייתה מספרת לאמא שלי בלי רשותי - זו בגידה. אני מניחה שהיא הייתה נהפכת במהרה לחברה לשעבר. לו לא הייתי יודעת על זה, זו עדיין הייתה בגידה. פשוט כזו שאני לא יודעת עליה. כמה זוגות נשואים חיים כך, וכמה אנשים מייעצים להסתיר בגידה כדי לא להרוס נישואים? בעיניי - מעשה לא ראוי. גם אם זה בא בצורה של להציע לשים לב להרגלי אכילה. במיוחד אם זה בא בצורה הזו - כי זו פחדנות.

ההנחה של הבת שלך ושלך שאתן יודעות מה טוב יותר לילדה היא פטרונית. הייתי אומרת שהיא מוצדקת, אילו הייתה איזו צורת התערבות שעובדת במקרים כאלו. אין, ובכלל לא בטוח שלא יצא שכרכן בהפסדכן.
ובסך הכל, אני אומנם בגירה, אבל נתקלתי בחיי בלא מעט אנשים שרוצים להחליט בשבילי כל מיני דברים (לרוב בצורה של חקיקה), כי הם יודעים יותר טוב ממני מה טוב בשבילי.

אנשים כאלו לא יהיו חברים שלי. לעולם.

יש מצבי קיצון מעטים שיצדיקו התערבות שכזו, אולם הם באמת מעטים. המצב הקבוע של רוב נשות המערב לא יכול להיכלל תחת הקטגוריה הזו. הושטת יד לעזרה היא הצעה - כזו שאפשר לסרב לה. מה שאת שוקלת זו כפייה של "עזרה" לא מבוקשת.

אני לא אומרת שזה לא מוצדק אף פעם. אבל כדאי לקחת בחשבון את האפשרות של איבוד חברה, של נזק, ובחיאת - תקראי לדברים בשמם. כשמחליטים בשביל מישהו מה טוב בשבילו וכופים את זה עליו, זה לא "הושטת יד".

אציין גם שאמא שלא שמה לב למה שקורה לילדה שלה, היא כנראה כזו שלא תוכל לעזור לה יותר מידי. אבל זו כבר דעתי השיפוטית על כל ההורים שפתאום מופתעים לגלות משהו על הילדים שלהם (אחרי שהם לא התייחסו לילדים שלהם במשך פרק זמן ארוך, או עצמו עיניים בעקשנות).
שמנדובה*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי שמנדובה* »

וואו, אישה, הצלחת לעוות כמעט כל דבר שאמרתי בדיון הזה, אפילו דברים שבהם הסכמתי איתך. ברכותיי - הצלחת לדחות אפילו אותי (ובחיי שניסיתי, ממש ממש) מכל נסיון דיון שכולל אותך בתוכו. את מוזמנת כמובן להמשיך בדברייך, אאלץ מעתה פשוט להמנע כשאת בסביבה.
ציל_צול*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי ציל_צול* »

שמנדובה, מה דעתך על האפשרות הבאה, בהנחה שהילדה הזו מכירה אותך -
שבתך תגיד לה שהיא סיפרה לך, כי היא ידעה שהתגובות שלך תמיד מעולות ולא שיפוטיות, וששאלת אם מתאים לה לדבר איתך כי יש לך כמה דברים להציע לה.
הזמנה מאוד פתוחה לשיחה שלא מרמזת על ביקורת בכלל אלא על הקשבה.
ואם הילדה תסכים, בשיחה כזו תוכלי להעריך די בקלות אם יש שם משהו שדורש התערבות הורית או לא.
ואחרי זה להחליט מה את עושה, עם או בלי מעורבות של בתך ושל החברה ומי שעוד צריך ללבן את זה בדרך להורים שלה.

אני דווקא בעד שכן תחשבי שאת אולי יכולה להציל אותה במקרה הזה.
פשוט... כי זו האמת.
אם הילדה הזו מסתבכת בתחילת אנורקסיה (מה שבכלל לא בטוח, בל נשכח!) אז התערבות מוקדמת יכולה לחולל פלאים.
לא תמיד וכו' וכו', אבל הסיכוי לזה ממש ממשי בעיניי וזה מה שאני הייתי עושה.

אני לא חושבת שבתך החכמה יכולה לשאת על הכתפיים שלה הערכה של הדבר הזה.
אם את במקרה ביחסים טובים עם האמא, והפתרון הקודם שהצעתי (או משהו דומה) לא יעבוד, אז הייתי עושה משהו בעניין.
מסבירה לבתי שהמקרים האלה לרוב נגמרים בלא כלום, אבל כשזה לא ככה, זה עלול להיות מסוכן וצריך להתערב.
היא כבר מספיק גדולה כדי להבין.
המחשבה שלה, שצריך להשאיר מרחב בטוח לילדה הזו, היא מאוד מאוד נכונה. אבל לא אם המרחב הזה הוא של הסתרה.

ואפשרות נוספת שסביר שהייתי מנסה היא בדיוק מה שבחרת לעשות. לבקש מבתך לעקוב ולהיות עם היד על הדופק, אבל לא ליותר מדי זמן. כי בסופו של דבר, בתך כבר בלית ברירה בתוך מצב ביקורתי על החברה הזו. היא מבינה שזה לא בסדר.
כך שהיכולת שלה לשדר מסר מרגיע ומעצים הולכת ויורדת מבלי שהיא אפילו מודעת לזה. ומכאן קצרה הדרך לכך שהחברה תפסיק לשתף אותה כי היא לא תקבל ממנה אמפטיה אמיתית לדבר הזה.

אגב קטן, אם תגיעי לאיזו שיחה משמעותית איתה, אחד הדברים ששווה לשאול בסקרנות אמיתית זה איך היא נתקלה ברעיון הזה של לעשות דיאטה ולרזות, ולברר אם קרה לה בחיים עוד משהו שהוביל לרצון הזה.
אנורקסיה מתפתחת לפעמים על רקע של טראומה, ואם האף שלך יריח משהו כזה (רמז - לפעמים מספיקה בליעת רוק בתגובה לשאלה כזו, או הסטה של המבט) אז ממש כדאי להתערב.

אני מקווה בשביל כולכם שהיא סתם ילדה נורמלית שנלכדה בתוך מסרים חברתיים מעוותים.
אבל אם לא, ואת שם, אז יהיה נדיב מאוד מצדך להיות בתפקיד המבוגרת האחראית.

בהצלחה לך @}
בשמת_א*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי בשמת_א* »

בשמת - איך לדעתך היית פועלת במצב דומה?
מעצימה את ידיה של הבת שלי ויושבת עם הבת שלי לגבי "מה ואיך כדאי לומר לחברה".

במצבים שאני אישית נתקלתי בהם, או שלא הכרתי בכלל את האמא או שידעתי מראש שהאמא היא המקור לבעיות )-: כך שללכת דרך האמא לא היתה אופציה בכלל.
יונת_שרון*
הצטרפות: 13 יוני 2001, 02:23
דף אישי: הדף האישי של יונת_שרון*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי יונת_שרון* »

11 זה ממש צעירה... נראה לך שהיא תצליח לעמוד במגבלת ה-1000 קלוריות?
אני תוהה אם זה לא משהו שהיא סתם מנסה, כמו שילדים מנסים כל מיני דברים ששמעו עליהם, שהיא תתנסה ותראה איך זה, אבל לא תרגיש מחויבת לזה יותר מדי.

יכול להיות שאני מפספסת בגדול, אבל אני הייתי מציעה לבתך להקשיב לה, לשמוע איך הולך לה, מה היא מרגישה, איזה שינויים זה גורם. לפעמים ההשפעה הכי גדולה היא פשוט לעזור לאנשים להקשיב לעצמם.
ציל_צול*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי ציל_צול* »

מעשה שהיה ממש עכשיו, והעלה בי מחשבה מועילה.
יצאתי מהרכבת ולידה יש פאב שכונתי. בעודי חולפת על פני הכניסה ראיתי אמא עצבנית מוציאה במשיכה ילדה החוצה, מושיבה אותה בפינה של הכניסה (מבחוץ), נוזפת בה טוב טוב ונכנסת פנימה, מאיימת על הילדה לא להיכנס בחזרה.
הילדה בוכה בוכה בוכה, מכווצת בפינה ומייבבת. ילדה בת שש בערך.
ללכת משם לא יכולתי. להיכנס ולהגיד לאמא מה דעתי עליה - גם לא.
בחרתי פשוט להישאר ולהיות עם הילדה. ידעתי שהאמא תראה אותי מהחלון ותבין שלא משחררים אותה פה מהמעשה הזה ונותנים לו להתרחש.
לא היה שום טעם לדבר עם הילדה (ניסיתי פעם אחת), אבל שמתי לב שילדים אחרים שכנראה היו חלק מהקבוצה הזו הציצו דרך החלון מעליה וחיפשו אותה. בגלל שהיא היתה מכווצת בפינה היא לא ראתה אותם.
בסוף אמרתי לה שאני חושבת שיש כאן ילדים שרוצים להגיד לה שלום ומחפשים אותה. היא עצרה מייד את הבכי ושאלה איפה. אמרתי לה שאם היא תתרומם או תלך קצת אחורה היא תוכל לראות אותם ולהיות איתם מהצד השני של הזכוכית.
היא התרוממה מייד, תיקשרה איתם, וחזר לה החיוך לפנים ברגע.
המשכתי לעמוד שם.
האמא לא יכלה לצאת כי זה היה מוציא אותה לא טוב, אבל האבא יצא. הוא אומנם המשיך לנזוף בילדה כדי לשמור על הפאסון של המעשה האומלל ממקודם, אבל הוא ירד לגובה שלה (התחלה טובה), דיבר בטון הרבה יותר שפוי וגם לקח אותה פנימה.

לפעמים, כדי לסייע לילד זר, פשוט צריך להישאר שם ולא להסכים לסובב את הראש, גם בלי לעשות כלום. בסוף המבוגר האחראי ירגיש לא בנוח גם בלי מילים מיותרות רק מעצם הנוכחות של המבט החיצוני.
כשהוא הכניס אותה פנימה הלכתי משם.
תמי*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי תמי* »

ווהאו צלצול, איזה סיפור יפה. פשוט נשארת לעמוד ליד הילדה? (אני מנסה לדמיין את הסיטואציה, כי במצב כזה הייתי רוצה לעשות משהו אבל גם הייתי נבוכה וגם חוששת להלחיץ את הילדה).
לא זכית למבטי נזיפה מההורים? הם אמרו לך משהו?
ציל_צול*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי ציל_צול* »

פשוט נשארת לעמוד ליד הילדה? (אני מנסה לדמיין את הסיטואציה, כי במצב כזה הייתי רוצה לעשות משהו אבל גם הייתי נבוכה וגם חוששת להלחיץ את הילדה)
כן. וזה באמת היה קצת מביך, אבל נראה לי עדיף מאשר ללכת.
אני לא חושבת שהלחצתי את הילדה כי לא התעסקתי איתה, וכאשר מצאתי משהו להגיד הוא התגלה כמועיל. אבל אחרת, פשוט הייתי עומדת שם. אולי אומרת משהו כמו - לא נראה שנעים לך כאן, אני אולי אחכה פה איתך עד שמישהו יבוא רק לראות שאת בסדר. וזהו.

לא זכית למבטי נזיפה מההורים? הם אמרו לך משהו?
האמא ראתה אותי יחסית מרחוק כשהיא השאירה שם את הילדה ונכנסה פנימה.
האבא ראה אותי יחסית מרחוק כי כאשר ראיתי אותו יוצא התרחקתי.

לו מצאתי שם את הילדה ולא הייתי רואה שמישהו משאיר אותה סביר שהייתי נכנסת פנימה ושואלת של מי הילדה הבוכה בחוץ ומסבירה שזה מדאיג אותי לראות אותה ככה, בעיקר משום הקירבה לחניון ולרכבת. זה נתן שם תירוץ ממש טוב להתערב לולא ראיתי את האמא משאירה אותה.
בכלל, לפעמים מוצלח להמציא סכנות תיאורטיות ודאגה כדי ליצור דיאלוג. זה משהו שברור לכולם אם הוא לא מופרך לגמרי ובטון הנכון הוא יוצר שיחה שלכל הפחות מתחילה נעים. ההמשך זה כבר סיפור אחר :-)
תמי*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי תמי* »

כל הכבוד. זו באמת התערבות מאוד עדינה אך יעילה. והרעיון של להמציא סכנות מצוין. זו דרך יפה להתערב במקרים כאלה.
מתנודבת*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי מתנודבת* »

צילי, את כזאת מקסימה.
אני בטוחה שאם הייתי הילדה הזאת (והייתי, בטח שהייתי, הרבה פעמים הייתי. אולי אפשר אפילו לומר שאני עדיין) המתנה שנתת לי הייתה בשבילי כמו קרן אור באפלה, קצה של תקווה שאחר כך שנים יעטוף וירפד את הלב בכל פעם שצריך.
כמו שאני בטוחה שאם הייתי האמא הייתי מרגישה לגמרי מחוקה אחרי הצעד הזה שלך.

זה בסדר להמשיך דיון ישן, את בעניין?
וזה בסדר אם אני רק אומרת פעם אחת ובורחת? מאוד קשה לי להשתתף בדיון לאורך זמן. עד שאני אוספת את עצמי פעם אחת לכתוב את כל מה שיש לי על הלב... אין הרבה סיכוי שאצליח לחזור לזה בימים הקרובים.
אם זה בסדר ולא קשה לך, נמשיך (אם לא, תתעלמי (-: )
לעשות סדר, אני ממשיכה משהו שניסיתי לנסח כאן:
מתי להתערב לטובת ילד זר (2016-03-16T08:28:38) (בעיקר לקראת הסוף)
והפעם לוקחת טרמפ על הדוגמה הנפלאה שנתת זה עתה.

מנסה:
נראה לי שאין מנוס מכך שהאמפתיה שלך (ושל כל אדם) אל הילדה באה יד ביד עם סלידה מהאמא. מה שעבר אליי במילים להגיד לאמא מה דעתי עליה_{{}}, _זה היה מוציא אותה לא טוב ועוד - מין הסתם עבר גם אליה.
אני חושבת שאני אצא מאוד לא פופולרית באתר אם צר לי על האמא.
אני יכולה לטשטש את זה עם איזה תירוץ, שהוא אפילו די נכון: האמא ממשיכה להיות האמא של הילדה גם אחרי התקרית המקומית הזאת, וכשהיא יוצאת עם תחושה מחוקה זה בהכרח יגיע בסוף בדרך זו או אחרת אל הילדה.
ואם האמא תלמד שזו התנהגות לא מקובלת בציבור ({{}}לא משחררים אותה פה מהמעשה הזה ונותנים לו להתרחש{{}}) אז בתקרית הבאה הזעם והעלבון שלה יחברו לתסכול של מי שידיו כבולות, וגם את כל אלה בוודאי תאכל הילדה לבסוף, כי דברים כאלה מוצאים להם דרכים לעבור גם אם הצורה הבוטה והגלויה חסומה. אז הם עוברים מטמורפוזה לרעל ארסי כזה שיכול להישפך בשקט מתחת לסדק של הדלת (אם יצאתי לא ברורה אני אאשים את הטמפרטורה שבה נכתבו הדברים).
אבל כאמור, זה טשטוש. האמת האמיתית היא שצר לי על האמא. על הבנאדם שהיא, בפני עצמה.
וכן, גם על הילדה. מאוד.
וזה מתסכל אותי לאללה שנראה לי שאין דרך להכיל את שתיהן, להיטיב עם שתיהן.
היית משפילה מבט ועוברת הלאה - היית משדרת לאם מסר של תמיכה, עידוד והעצמה, ומשאירה ילדה רמוסה.
התייצבת לצד הילדה - זו בבירור נקיטת צד, וזה לגמרי מערער את המעמד של האמא בעיני הילדה. והעולם. ועצמה.
לא רואה מוצא מהקונפליקט הזה :-(

כל זמן שאין מוצא אני מעדיפה את טובת הילדה.
ציל_צול*

מתי להתערב לטובת ילד זר

שליחה על ידי ציל_צול* »

מתנודבת יקרה, בטח שיש לי סבלנות לזה.
וכמובן שחשבתי הרבה הרבה הרבה על הדברים שאת מעלה. חלקם תוך כדי (כי כן, זו היתה סיטואציה של לקיחת צד, את צודקת) אבל את רובם חשבתי אחרי.
פשוט בדף הזה כתבתי את החלק שנראה לי רלבנטי לסיוע לילד זר.
אבל אני חושבת שמתאים להמשיך כאן את הדיון השלם אז נשענת על מה שכתבת לטובת העניין.

נתחיל מזה שגם אני מעדיפה את טובת הילד ברוב המקרים. ולמרות שגם טובת האמא היא טובת הילד, הסיכוי שלי להגיע אל האמא הוא מאוד מאוד נמוך במקרה כזה, בעוד שאת טובת הילד אני יכולה לראות באופן ממשי ובקלות. אז אני בוחרת איפה שלפעולה שלי יהיה הרווח הכי גבוה באותו רגע.

ואני לא יודעת אם זה נכון. זו האמת.

הבחירה שלי היתה כזו שלדעתי האמא לא נמחקה. כך אני רוצה לקוות.
לא הפניתי אליה שום תגובה של שיפוט, והאמת היא שלמרות הזעזוע הרגשתי גם מלאת חמלה כלפיה. גם אני יכולה להיות האמא הזאת. אם לא יצא לי עדיין, זה לא אומר שלא יצא. ואני הראשונה לראות את זה.
כך שדעתי על המעשה שלה לא קשורה לדעתי על כלל האימהות שלה, שאותה אני לא מכירה, וההנחה שלי כלפיה היתה מאוד נדיבה.
ולמרות זאת, לא עלה בדעתי פשוט להניח לזה.
רציתי לקוות שהבחירה שלי העבירה בדיוק מה שהרגשתי - עזרה לילדה, שיפוט כלפי האמא באופן נקודתי, חמלה כללית כלפי כל המעורבים.
עד כמה הצליח לי? לא יודעת להגיד ואין לי דרך לבדוק.
תהיי בטוחה שבסיטואציות אחרות של נקודת חיכוך גבוהה יותר מצאתי דרכים להעניק תמיכה והעצמה אם יכולתי.

מה שחשוב לי לומר לך כאן נוגע לליבה של הדברים שלך.
אם אני מבינה אותך נכון, אז אומרת שתמיד צריך לבחור ושתמיד מישהו נפגע.
ואני אומרת - לפעמים צריך לבחור. לפעמים מישהו נפגע.
אבל לא תמיד. וברוב המקרים הפעלת השכל מאפשרת למנוע פגיעה, לצמצם אותה, או אפילו ליצור העצמה של ממש בכל הצדדים.

באופן אישי, כדי שהדבר הקסום הזה יקרה והתערבות של אישה זרה תעשה רק טוב, אני צריכה להיות ממש בשיאי. כדי להיות שם מדויקת וחומלת ונותנת מה שרק מועיל.
ברוב המקרים אני חושבת שאני מצליחה בעזרת השכל והרגישות רק לצמצם פגיעה, ולו משום שהשיפוטיות שלי גולשת החוצה באופן טבעי.

ונקודה אחרונה - אני חושבת שילד שזוכה לחוויות כאלה רוב הזמן, ממש חייב באופן אקוטי לדעת שמישהו רואה אותו ולדעתי זו המשימה המרכזית של זרים.
יש וצריך להיות הבדל בין התערבות של אדם שנשאר להתערבות של זר שבא והולך. ולדעתי תפקידו של הזר הוא קודם כל לראות. כי הסיכוי שלו לתת משהו מדויק הוא יחסית קטן. מה הוא מבין בכלל, הזר...
קודם כל לראות, ואם לתת מעבר לזה - אז בחמלה. בהיעדר זמן או חמלה, הראייה היא די והותר.
בגלל זה הצעתי לך למעלה בדף, כתגובה אפשרית במקרה שתיארת, שהאישה ההיא היתה אומרת לכן משהו מאוד נטראלי שמשאיר מקום לשתיכן ומבטא בעיקר את זה שהיא רואה שמשהו לא מסתדר ונדרשת אולי עזרה.

במערכת יחסים אפילו טיפה יותר ארוכה כבר יהיה פחות קושי להכיל את שתיהן ולתת משהו מעצים לשתיהן.
אני אומרת לך את זה מניסיוני במרכז הסיוע. יצא לי שם לפגוש הרכבים של בנות ואימהות או אימהות ובנים או פוגע ונפגעת. אפשר להעצים את כולם בו זמנית גם בתוך פגיעה, אבל פחות כאשר אתה זר לגמרי, עובר אורח.
שליחת תגובה

חזור אל “אלימות והתעללות בזוגיות”