האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

ענת_גיגר*
הודעות: 931
הצטרפות: 08 אוגוסט 2001, 01:47
דף אישי: הדף האישי של ענת_גיגר*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי ענת_גיגר* »

וגם אם אני יכולה להכיל את התקף הזעם על כך ששמתי לה את האוכל בצלחת הלא-נכונה, כשזה קורה והיא צורחת, אני לא נהנית. לא כיף לי ולא נעים לי.
טרה, אני מזדהה מאוד...
אם אני במיטבי ברגעים מסוג זה אני חושבת - זה לא נעים במיוחד ובטח שהיה כיף יותר לאכול ארוחת ערב ללא בכי... אבל, וכאן שורת המחץ - זה מה יש ועם זה ננצח :-) כלומר, נפטרת מהציפיות. אומרת לעצמי בראש - אה, אז זאת המציאות כרגע. כמו שאת עסוקה או נחה ופתאום שומעת בכי של מישהו שנפל.
אז למה זה פחות מעצבן? בשני המקרים רוצים את תשומת לבך המלאה ומפרים את הסדר שתיכננת. אבל כשאני מנחמת ילד בוכה זה לא מעלה בי כעס, להיפך, רגשות חמים ועוטפים.
בדוגמה שנתת מה שמטריף לדעתי זה לא הבכי לכשעצמו אלא סיפור של כפיות טובה. צריך לבדוק אותו. נראה לי שכשהם לא מכירים במאמצים ובהשקעה שלנו, עולה תחושה קשה של חוסר הכרה, חוויה קיומית קשה. לדעתי זה הסיפור הקשה כאן ולא הבכי או הטענות.

וחוץ מזה, אנחנו מעריכים אותך שהצלחת להעביר איתם עוד אחר הצהריים... :-)
ניצן_אמ*
הודעות: 6808
הצטרפות: 28 נובמבר 2005, 19:35
דף אישי: הדף האישי של ניצן_אמ*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי ניצן_אמ* »

אני לא יכולה להגיד יותר ממה שאני מאמינה וחושבת לגבי עצמי, שיהיה ברור..

אני באופן אישי מזהה את המקומות שבהם אני נהיית יותר עצבנית ופשוט אומרת - "אני ממש עייפה ואני מזהה שאני מתחילה להיות קצרת רוח וחסרת סבלנות. אני מבקשת לא להחמיר את זה." כשאני כבר מתרגזת, אני מתנתקת ולא מוציאה עליה. אני אומרת - "אני ממש כועסת עכשיו. אני צריכה כמה דקות לעצמי." והולכת. בדקות האלה אני מתרכזת בעצמי ובכעס שמתעורר בי. שואלת את עצמי מאיפה באה ההתנגדות העזה, וכשאני מזהה, אני מיד לוקחת את זה לתשומת לבי ולמודעות שלי. אני חוזרת רכה ומחוייכת אחרי כמה דקות. מודה לה (בד"כ בחיבוק, במגע או במבט) על זה שהיא הראתה לי את המקום הזה.

אני חושבת שביטוי הכעס על הוא לא לגיטימי. כעס הוא עניין אישי. ולא הוגן להוציא אותו על מישהו אחר בלי הסכמתו (כמו שאפשר לעשות בין מבוגרים למשל).
אולי זה נשמע כמו שליטה עצמית מוגזמת, אבל אני לא מרגישה ככה. אני מאד מאפשרת לעצמי לכעוס. פנימית. אני נותנת לכעס לעלות, ממש לא נלחמת בו כמו פעם.
אני פשוט חושבת שזה מקום של פגיעה אישית, ושזה שאני כועסת זה ממש ממש לא נותן שום הצדקה לשום התנהגות עויינת כלפי מישהו, ובפרט לא כלפי היקרים לי מכל.
לשחרר את הכעסים שלי אפשר ברקיעה, בצעקה וכו'... זכורה לי פעם אחת שממש ממש כעסתי, אז הלכתי לחדר אחר וצעקתי "די! די! די!!!!" זה היה אחרי שבוע לבד בארץ זרה בלי בן הזוג. כלומר - עייפות, בדידות, פחדים, מה לא. והכעס ממש רצה לצאת. אז הוצאתי. בהחלט. אבל לא עליה.

תראי, אני פשוט נורא מזדהה. אני זוכרת את הכיווץ הנורא הזה כשכעסו עליי (לא הכו ולא צעקו אצלנו, אגב. אם זה לא ברור, גדלתי אצל הורים מאד עדינים ואוהבים.) את הפער בין מה שעשיתי (לשפוך משהו? לפתוח משהו? לפטפט המון? לרוץ רחוק רחוק?) ובין התגובה הרגשית אצל ההורים שלי. זה היה לי קשה מלהכיל. אז כשזה קורה לי, אני מיד רואה אותה. פשוט רואה אותה. את מה שהיא עושה בתמימות ובחדווה. ואני רואה אותי, מכווצת ומבוהלת, לא בטוחה באהבה כלפיי. וברור לי מה מבין השניים אני רוצה בשבילה.

אני זוכרת שאמא שלי היתה חוזרת עצבנית מהעבודה ומוציאה את זה עלינו (בחוסר סבלנות, בהתנהגות לא נעימה וכו') ואני זוכרת שאמרתי לה פעם "זה שהרגיזו אותך בעבודה לא אומר שאני לא בסדר או שזה מגיע לי" או משהו ברוח זו. אז הבנתי את זה בתור ילדה ונערה, והיום אני משתדלת ליישם את ההבנה הזאת.

אני מודעת לזה שאני מציירת תמונה שעשויה להראות ורודה. אבל זה לא המצב. יש בי כעסים מן הסוג הזה ואני בעבודה ובלמידה מתמדת. הייתי רוצה שהכעס שלי יהיה יותר נקי. כלומר באמת באמת יבוא מתוך מקום של הגנה עצמית, ומתוך מקום של צורך בפעולה ולא מתוך פגיעות עבר. (ומצד שני, קשה לדמיין הורות בלי למידה מתמדת ובלי שקים של מסורת משפחתית.. :-) כמעט בא לי להגיד שאנחנו משמרים את המסורות המשפחתיות שלנו דרך הכעסים היחודיים :-P) בינתיים אני ממש מבחינה שאני מאד סבלנית בבקרים ובצהריים, ואם היא לא ישנה צהריים ואין לי מנוחת אחריות, אז אחרי הצהריים אני נהיית קצרה ועצבנית. אז אני יודעת לזהות את זה ולבקש עזרה אם היא זמינה לי. זה מאד מאד עוזר.
באופן_לייט*
הודעות: 788
הצטרפות: 02 נובמבר 2006, 23:58
דף אישי: הדף האישי של באופן_לייט*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי באופן_לייט* »

כשאני מנחמת ילד בוכה זה לא מעלה בי כעס, להיפך, רגשות חמים ועוטפים.
איך לפעמים
לפעמים כשאני מכילה רכה אוהבת סבלנית ישנתי ... אז יש כוח להכל (גם ל"למה בצלחת הצהובה")
וכאשר אני ... לא האמא הזו אז גם לבכי בגלל נפילה יש לי פחות סבלנות ואני מצפה שייפסק מהר

<לייט מחזקת את ההבנה שהכעס הוא שלנו ולא קשור לאירוע>
ריש_גלית*
הודעות: 2367
הצטרפות: 14 יולי 2007, 01:22
דף אישי: הדף האישי של ריש_גלית*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי ריש_גלית* »

וגם אם אני יכולה להכיל את התקף הזעם על כך ששמתי לה את האוכל בצלחת הלא-נכונה, כשזה קורה והיא צורחת, אני לא נהנית. לא כיף לי ולא נעים לי. אז נכון שיש גם רגעים טובים, אבל הרגעים הקשים הם מתישים וכפויי טובה. אף אחד לא מעריך אותי על זה שהצלחתי להעביר עוד אחר-צהריים עם הילדים שלי.
טרה רוסה, תודה לך שאת כותבת את הדברים ושמההתחלה פתחת את הקשיים שלך עם הכעס ואפשרת לי ולאחרים להזדהות אתך! הסיטואציות שאת מתארת לקוחות מתוך החיים שלי, ממש.
והכי מרגיז מבחינתי שאבא שלהם דווקא מבלה אתם הרבה, כל בוקר אם לדייק, אמנם בדרך כלל רק עם בן השנתיים אבל לפחות יום בשבוע עם שניהם ולאחרונה גם יותר (מאז שהבכורה מרשה לעצמה לא ללכת לגן כל פעם שלא מתאים לה) - אבל תמיד נדמה לי שהוא באמת מבלה אתם, ואילו אני עובדת בזה. ובאיזשהו מקום זה גם נכון, אם כי זה בא ממני ואני לא מאשימה אותו (שזה עוד יותר מרגיז, כי גם האשמה עלי... וכן, כבר קראתי את תחזוקת בעל).
והרבה פעמים אם אני אחליט שאני רק מבלה אתם, תישאר לי המון עבודה לרגע האחרון (פתאום אני אצטרך להכין ארוחת ערב) או לאחר כך (יצאתי אתם לגינה ולא שטפתי את הבית ולכן אני צריכה לשטוף בזמן הפנוי-מילדים שלי, בלילה כשהם ישנים ויש לי שקט או בבוקר כשהם יוצאים אתו).
צריכה להפסיק עכשיו.
בשמת_א*
הודעות: 21563
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי בשמת_א* »

לא הכו ולא צעקו אצלנו, אגב. אם זה לא ברור, גדלתי אצל הורים מאד עדינים ואוהבים
אהה, מתוקה, אין "חכי חכי" בשבילך...
קראתי את זה והבנתי איך את מסוגלת ללכת לחדר השני ולהוציא כעס לא עליה (-:
ניצן_אמ*
הודעות: 6808
הצטרפות: 28 נובמבר 2005, 19:35
דף אישי: הדף האישי של ניצן_אמ*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי ניצן_אמ* »

בשמת, תודה. {@

אבא שלי היה ילד מוכה. התגובה שלו היתה הפוכה לגמרי. הבנה מה זה להיות ילד מוכה, ומירכוז ושמירת יתר שלנו.
ואני בהחלט מסוגלת להבין להוציא כעס על. עשיתי את זה שנים שנים עם אחותי, ובני זוג שונים (כולל הנוכחי, לעתים רחוקות) אבל איכשהו לא מסוגלת להכניס ילדים למשוואה הזאת. עם אחותי עדיין יכולות להגיע לסיטואציות כאלה אם שמים אותנו באותו בית יחד לכמה ימים (קרה לאחרונה:-))
וזה לא שאני לא מתרגזת על הקטנה לפעמים. אני פשוט לגמרי מזהה את העייפות שלי, ואת הכאבים בגוף, ואת הבדידות, ואת ה"לא פייר!!" וגם את העייפות שלה, ואת הצורך שלה בתשומת לב (קורה מדי פעם:-)). אלא שמה כל זה קשור אליה ולמה שהיא עושה שמרגיז אותי?

זה תהליך נו. אני נשבעת בכל היקר לי שהייתי אדם נורא כועס ופגוע. אף פעם לא הייתי מאלה שאומרים עליה " את כועסת? את נראית בנאדם נורא רגוע!" אף פעם לא הייתי אדם רגוע. תמיד הייתי בהיפר מוחלט רגשית ומחשבתית. הגעתי לטיפול פסיכולוגי כדי להוריד את הקצב, כי זה פשוט התיש אותי לגמרי, נפשית, זאת אומרת. היתה לי אפיזודה של דכאון קליני.

אבל גדלתי. וזה לא כדי להגיד "גדלתי! נה נה נה!" אלא כדי להגיד "גדלתי. זה אפשרי!" אני אופטימית.
בשמת_א*
הודעות: 21563
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי בשמת_א* »

גדלתי. זה אפשרי!" אני אופטימית.
אכן, אני מסכימה שזה אפשרי.
אבל נקודת המוצא שלנו מסמנת לנו במידה רבה עד כמה זה יהיה קשה. ואם פלונית צריכה לעשות מאמץ בדרגה 5 ואלמונית בדרגה 10, לא בטוח שאלמונית תצליח לעשות מעבר ל-5.
אור*
הודעות: 364
הצטרפות: 22 יולי 2002, 01:27

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי אור* »

לקראת שבת, בזמן שמחכה לחלות שיצאו מהתנור ואוכל ללכת לישון, נראה לי מתאים לצטט חלק קטן מאיגרת הרמב"ן -
"...תתנהג תמיד לדבר כל דברך בנחת, לכל אדם ולכל עת, ובזה תנצל מן הכעס, שהיא מידה רעה להחטיא בני אדם.
וכך אמרו רבותינו ז"ל: כל הכועס - כל מיני גיהנום שולטים בו, שנאמר, "והסר כעס מליבך, והעבר רעה מבשרך"... וכאשר תנצל מן הכעס תעלה על לבך מדת הענוה, שהיא מדה טובה מכל מדות טובות..."
שבת-שלום
מיכל_שץ*
הודעות: 2818
הצטרפות: 28 אוקטובר 2003, 20:13
דף אישי: הדף האישי של מיכל_שץ*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי מיכל_שץ* »

סוניה, לא קראתי את הכל (נורא ארוך!) אבל רציתי לשאול - האם את מכירה את תאורית ה"אני במראה"? (של צ'רלס קולי)
מה שהוא אומר זה כזה:
הפרט מנסה לדמיין איך אחרים שופטים אותו. הוא יכול להרגיש שמחה, גאווה או עצב לא בגלל מה שהוא באמת אלא בגלל מה שהוא חושב שאחרים חושבים עליו. האדם הוא לא מה שהוא חושב שהוא והוא לא מה שאחרים חושבים שהוא. האדם הוא מה שהוא חושב שאחרים שאחרים שהוא.
וכשהאחרים האלה מזכירים לנו משהו שמאוד ניסינו לשכוח, או להדחיק, אנחנו כועסים עליהם שהם מזכירים לנו.
מזכירים לנו שיש נקודה שלא טיפלנו בה, מזכירים שיש לנו מרכיב באופי שרצינו לשנות ולא הצלחנו ועוד ועוד ועוד.
אולי בחלק מהמקומות הם גםמזכירים לנו שיש תכונת אופי שאהבנו וויתרנו עליה (כדי לרצות אחרים)
אבל אני חושבת שזה רק בחלק מהמקרים ואולי אפילו רק אצל חלק מהאנשים.
אני יודעת שאצלי זה בהחלט ככה: לפעמים כי זה דברים שאני לא מרשה לעצמי ולפעמים זה דברים שניסיתי לשנות (כי באמת לא אהבתי) ולא תמיד הצלחתי
אמא_ללי*
הודעות: 1668
הצטרפות: 19 נובמבר 2007, 06:48
דף אישי: הדף האישי של אמא_ללי*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי אמא_ללי* »

אבל בניגוד למצבים אחרים בחיים שיש לי יותר שליטה, מהסיטואציה הזאת אני לא יכולה ללכת.

אף אחד לא מעריך אותי על זה שהצלחתי להעביר עוד אחר-צהריים עם הילדים שלי.
בדיוק בדיוק, גם אצלי.
או במילים של גלית,
טרה רוסה, תודה לך שאת כותבת את הדברים ושמההתחלה פתחת את הקשיים שלך עם הכעס ואפשרת לי ולאחרים להזדהות אתך!

הדף הזה מעורר בי הרבה מחשבות ותחושות ואני שמחה שהוא קיים.
ניצן_אמ*
הודעות: 6808
הצטרפות: 28 נובמבר 2005, 19:35
דף אישי: הדף האישי של ניצן_אמ*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי ניצן_אמ* »

אני חושבת שהנקודה מבחינתי היא בכלל לא "כעס" אלא "רוגע". מה זה רוגע? מה זה אדם רגוע? אשה רגועה?
האם זה רק מצב גופני? (אוסף של הורמונים ומדדים גופניים כמו דופק ולחץ דם)
האם זה מצב של העדר, או מצב בפני עצמו? (האם זה העדר - מתח, כעס, פחד, חוסר אונים, עייפות, חוסר בטחון.. או שזה מצב של בטחון, של סיפוק ושל אונות?)
האם זה מצב רגעי או מתמשך? (אני רוב הזמן מתוחה, וכרגע אני רגועה, או שמא, אני רב הזמן במצב בסיסי שליו ורגוע ומדי פעם מגיבה בתואם לנסיבות?)
האם זה מצב פנימי או חיצוני? (האם זה שאני שקטה מאד ולא צועקת גם כשאני מאד מתוחה, ונחוית כרגועה מאד בעיני סביבתי עושה אותי רגועה? או שמא גם אם אני לא כבויה כלפי חוץ, ואפילו קולנית ושמחה אבל עם חוויה סובייקטיבית רגועה עושה אותי רגועה?)
האם זה מצב השוואתי או מצב העומד בפני עצמו? (בסיטואציה הזאת והזאת רוב האנשים מגיבים כך וכך בעוד שאחרים מגיבים כה וכה)
האם זה משרה תחושה חיובית או שלילית? (יש מי שמרגיש כבוי כשהוא רגוע, יש מי שמרגיש רווחה והקלה.)
האם זה מצב טבעי או נרכש? (נולדנו רגועים? או שנולדנו דרוכים? למדנו מתח כעסים? או שלמדנו שלווה? אפשר ללמוד רוגע? מה קורה אצל ילידים?)
אלה השאלות שלי בנושא.
לגבי אף אחד לא מעריך אותי וגו'... נראה לי ששווה להזכיר פה את תחזוקת בעל. גם אני מרגישה לא מוערכת הרבה פעמים על כל מה שאני עושה. ואני שואלת את עצמי האם זה כי אני באמת לא מוערכת על ידו, או כי אני מרגישה "לא מוערכת". ומה אני יכולה לעשות אם זה החלק השני. בינתיים אין לי תשובה.
בשמת_א*
הודעות: 21563
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי בשמת_א* »

האם זה מצב של העדר, או מצב בפני עצמו?
אני חושבת שמצב בפני עצמו.

האם זה מצב רגעי או מתמשך?
זה לא תלוי באדם? אני חושבת שיש אנשים שהם יותר רגועים, וכאלה שפחות. שזה אומר, אנשים שמבלים יותר מזמנם במצב הרגוע, וכאלה שמבלים פחות מזמנם במצב הרגוע.

האם זה מצב פנימי או חיצוני?
שאלה באמת. אצלי אני יודעת שגם וגם. כלומר, כשאני רגועה, אני לא "קולנית ושמחה". אפשר יותר לתאר אותי אז כ"שקטה וקורנת". כשאני רגועה, אין לי צורך להיות קולנית. ואני יכולה להיות שמחה, אבל לא בצורה הזאת של בועות וקופצנות, כי אז, זה מעיד עלי שאני לא רגועה. אני לא במרכז שלי. אבל אולי אישיות אחרת עשויה להיות רגועה בצורה אחרת? זו שאלה, אני לא מבינה בזה מספיק בשביל לענות.

האם זה מצב טבעי או נרכש?
גם וגם, לא?
אבל בעיקרון, הייתי אומרת שהרוגע קשור גם לפוקוס הפנימי. כשאת "את", בלי שום פחדים, מסיכות, העמדות פנים ושאר קילקולים שצברת במשך השנים כהגנה עצמית, אז את במצב הטבעי של הרוגע. זה עונה על השאלה שלך? כשאתה "לא רגוע" אז אתה "לא עצמך" לכן זה לא נראה לי כמצב טבעי. והמשך התשובה שלי הוא, שזה רק רעיון ואני לא בטוחה שאני צודקת. לא בטוחה שלקחתי בחשבון את כל הגורמים והאפשרויות.
אמא_אינקובטור*
הודעות: 1236
הצטרפות: 19 יוני 2003, 13:58
דף אישי: הדף האישי של אמא_אינקובטור*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי אמא_אינקובטור* »

_האם זה מצב טבעי או נרכש?
גם וגם, לא?
אבל בעיקרון, הייתי אומרת שהרוגע קשור גם לפוקוס הפנימי. כשאת "את", בלי שום פחדים, מסיכות, העמדות פנים ושאר קילקולים שצברת במשך השנים כהגנה עצמית, אז את במצב הטבעי של הרוגע. זה עונה על השאלה שלך? כשאתה "לא רגוע" אז אתה "לא עצמך" לכן זה לא נראה לי כמצב טבעי._

רוגע מתבטא בראיית העולם כפועל (בדרך כלל) אתך ולא נגדך, כך שלא צריך להיות כל הזמן במגננה.
אמא שלי אדם לא רגוע שמנסה לשכנע את כולם כמה היא רגועה ובשליטה. אבל כשחברה שוכחת להתקשר לברך אותה ליום ההולדת, היא משוכנעת שיש כאן איזו כוונה זדונית ובונה תילי תילים של תיאוריות והשערות. מול החברה היא תהיה "רגועה" ומולי בטלפון היא תתפוצץ מכעס ועלבון.
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

לגבי נושא הרוגע, דף רלוונטי הוא אושר אמיתי ואושר סינתטי שהדיון בו התערבב עם אין שכל אין דאגות .
מצב של "לא רגוע" יכול להיות מצב בריא ומתאים למציאות כשהוא זמני, אבל "מצב המוצא" צריך, לדעתי להיות רוגע ועירנות שקטה.
כשנמצאים כל הזמן במצב של לחץ, היכולת להגיב לסביבה פוחתת. מיתר מתוח עד לקצה היכולת הוא גמיש פחות ומגיב פחות ממיתר שמתוח קלות, והוא גם מתרופף מהר יותר.
מצד שני גם מצב של שאנטי בלי יכולת לכעוס או לפחוד, לעולם, הוא מצב לא בריא: כמו שכתבתי שם, אם האריה מתקרב אליי ואני רוצה רק להכיל את הרגע ולהיות איתו בהרמוניה, האריה הוא זה שיכיל אותי בסוף :-) .
(במהומות בלוס אנג'לס ב-1992, נהרג עיתונאי. מילותיו האחרונות שהוקלטו היו כשהוא אמר לתוקפו ברוגע "אתה נראה לי כועס. בוא נדבר על זה".)
אמא_אינקובטור*
הודעות: 1236
הצטרפות: 19 יוני 2003, 13:58
דף אישי: הדף האישי של אמא_אינקובטור*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי אמא_אינקובטור* »

כשנמצאים כל הזמן במצב של לחץ, היכולת להגיב לסביבה פוחתת. מיתר מתוח עד לקצה היכולת הוא גמיש פחות ומגיב פחות ממיתר שמתוח קלות, והוא גם מתרופף מהר יותר. מדויק ונכון כל כך.

מצד שני גם מצב של שאנטי בלי יכולת לכעוס או לפחוד, לעולם, הוא מצב לא בריא: כמו שכתבתי שם, אם האריה מתקרב אליי ואני רוצה רק להכיל את הרגע ולהיות איתו בהרמוניה, האריה הוא זה שיכיל אותי בסוף . אבל צריך לדעת למקד את הכעס בבריחה מהאריה או בהתגוננות מולו. אם את יודעת שיש אריה איפשהו בסביבה, לא חכם לכעוס נורא אבל לא על האריה אלא על כך שהצבע של הפרחים שעל העץ לא מתאים למה שרצית...
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

בוודאי, רגש בריא צריך להיות תגובה מתאימה לסביבה - ורגשות לא נעימים צריכים להיות תגובה מדוייקת לסביבה לא נעימה. כך הם (כנראה) התפתחו במהלך האבולוציה. לזה התכוונתי.
(בדוגמה של האריה, הרגש המתאים הוא פחד).
נוסעת_סמויה*
הודעות: 1231
הצטרפות: 29 נובמבר 2004, 10:10
דף אישי: הדף האישי של נוסעת_סמויה*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי נוסעת_סמויה* »

הדף הזה נופל עלי בתקופה שבה אני עסוקה ביחסים שלי עם אמא שלי, אז באופן טבעי הוא מתחבר לי לשם.
לאמא שלי הייתה אמא קשה, קשה מאוד. מהסוג המזרח אירופי הקשוח: אסור לבטא צרכים, אסור להיות תלויה או להיעזר, כל אדם לנפשו, הכי חשוב מה השכנים יגידו, צריך לעשות דברים מפני שככה עושים כולם, בלי להתווכח.
גם אמא שלי חיה לאור כל האמיתות הנ"ל, ואילו אני, מילדוּת, התקוממתי מולן. בשונה מאמא שלי, אני גדלתי בתקופה ובסביבה שאפשרו זאת.
כשבחרתי להתחתן כמו שאני רוצה ולא כפי שהיא ציפתה ודרשה (הבדל של 300 אורחים בין שני התסריטים), אמא שלי השתוללה מזעם. אפילו בחתונה עצמה, אחרי החופה, היא מצאה לנכון לומר לי כמה עגמת נפש גרמתי לה. כנ"ל בעוד אלף סיטואציות. זה מוטיב מרכזי ביחסים בינינו.

עכשיו, לאור הדף הזה, אני חושבת שהזעם נבע מכך שהרשיתי לעצמי משהו שהיא חנקה בתוכה. ברור, איך לא ראיתי את זה קודם.
בימים אלה אני פגועה עמוקות מכך שהיא לעולם לא מתעניינת בשלומי או מבררת אם אני זקוקה לעזרה (גם לא במשברים הכי משבריים), והיא מרבה להזכיר לי איך בצעירותה היא גידלה שני ילדים בלי שום עזרה.
דינמיקה מבאסת :-(.
בשמת_א*
הודעות: 21563
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי בשמת_א* »

והיא מרבה להזכיר לי איך בצעירותה היא גידלה שני ילדים בלי שום עזרה
כשביקשתי כמה פעמים עזרה מאמא שלי, היא הסבירה לי שכשהיא היתה אמא לילדים קטנים, סבתא שלי לא עזרה לה בכלל.
צריך להיות מקרה חירום ממש אמיתי כדי שאבקש עזרה מאמא שלי.
האמת, כשהיו כאלה (לרוץ עם הילד לחדר מיון באמצע הלילה ושמישהו יבוא לשמור על הילדה, לרוץ איתי לחדר מיון באמצע הלילה ושמישהו יישמור על הילדים P-: ) הזעקתי את אבא שלי...

היום אני חושבת שהייתי שואלת אותה: וזה היה לך נעים? היית מסתדרת יותר טוב עם עזרה?
(פחות כעס היה משפריץ עלי, אולי?)
אמא_אינקובטור*
הודעות: 1236
הצטרפות: 19 יוני 2003, 13:58
דף אישי: הדף האישי של אמא_אינקובטור*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי אמא_אינקובטור* »

הדף הזה נופל עלי בתקופה שבה אני עסוקה ביחסים שלי עם אמא שלי, אז באופן טבעי הוא מתחבר לי לשם. אכן.

הכי חשוב מה השכנים יגידו, צריך לעשות דברים מפני שככה עושים כולם, בלי להתווכח.
כשבחרתי להתחתן כמו שאני רוצה ולא כפי שהיא ציפתה ודרשה. התחתנתי צעירה, ייאמר להגנתי, ולא היה לי כל כך חשוב להתחיל לריב איתם על אורחים כן-או-לא. לא היתה בכלל אופציה לחתונה קטנה או אלטרנטיבית, היה רבע-עוף-בורקס לתפארת ולשמחת המשפחה המורחבת. אני מדי פעם נוכחת לגלות עד כמה באמת חשוב לה "מה יגידו". אבל אל דאגה, גרמתי לה הרבה עוגמת נפש בדרכים אחרות - נראה לי שבמבט לאחור היא היתה אומרת תודה אילו כל פשעי היה לא להתחתן בחתונה גדולה כיאה וכיאות.

מדי פעם היא מספרת לי על איזה אירוע שהוזמנו אליו, אירוע שכדי להבין איך הם בדיוק קשורים לבעלי השמחה אבא שלי צריך להסביר לי ולפתוח במילים "את זוכרת שלסבתא היתה בת-דודה?". והם תמיד באים, ותמיד מביאים מתנה מכובדת. וכעסו עלי נורא כשהעזתי לסרב לבוא אתם (ועוד לקחת את הילדות!) לחתונה של בן של חברים שלהם, בחור חביב שלא ראיתי מזה 15 שנה בערך ולא בטוח שהייתי מזהה אותו ברחוב אילו הייתי פוגשת אותו במקרה, בתירוץ הבלתי משכנע "אבל הוא לא מכיר אותי, אני לא ממש מכירה לא אותו ובטח לא את הכלה, מה זה ישנה לזוג הצעיר אם נהיה שם או לא?". כאילו יש איזה משטרה שעומדת ומודדת את מי בדיוק הזמינו, ומי הזמין אותם לבר מצווה של הנכד אי שם בשנות השמונים המוקדמות. ואנחנו הרבה יותר מרוחקים מהמשפחה המורחבת, לא שומרים על קשר עם כולם, גם פיזית מאוד מרוחקים (בארץ אחרת...) - ולא הולכים לשום אירוע שאנחנו לא באמת רוצים להיות בו. מכעיס, לא?
חדשה_ישנה*
הודעות: 171
הצטרפות: 23 מאי 2008, 01:16
דף אישי: הדף האישי של חדשה_ישנה*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי חדשה_ישנה* »

מזכיר לי תהליך שעברתי עם חמותי....
המשפחה של בעלי לא הייתה עוזרת לנו הרבה. כמעט בכלל לא.
והייתה תקופה של כעס גדול ושמרתי הכל בפנים, לא הרגשתי בנוח לבקש ממנה עזרה כי היא לא הראתה נכונות.
ואז הכל התפוצץ. דיברתי איתה לגבי קצת עזרה עם הילדים והיא אמרה משהו בסגנון של "בגילך אף אחד לא עזר לי, הסתדרתי לבד". נרוא נפגעתי מההשוואה, קראתי את זה בצורת ביקורת. (גם חמותי ממוצא אשכנזי)
ואז ישבתי איתה לשיחה (חמותי, אם יש לה פלוס אחד זה שאפשר לדבר איתה...)- ואמרתי לה- כשהיית לבד ו"הסתדרת"- זה היה לך נעים שאמא שלך לא עזרה לך? הרגשת טוב? איך הייתה איכות החיים שלך?
היא טענה שהיא טיפלה בילדים שלה ועכשיו הזמן שלה להנות. שהיא לא רוצה להקריב.
אז הסברתי לה שאף אחד לא מצפה ממנה להקריב. היא לא חייבת לוותר על שום דבר. רק, אם יש לה יום פנוי- לא על חשבון שום דבר- שתקפוץ לבקר, שתעסיק אותם קצת...
היא עדיין הייתה בדעה שלה, ומתוך כעס שאלתי אותה: "אז תני לי להבין: בגלל שאת אכלת חרא את רוצה שגם אנחנו נאכל חרא?" השתררה דממה, ואז נראה לי שהיא הבינה (מה שמתעסקים בו בדף הזה: היא כועסת עלי כי אני מרשה לעצמי להיזער בסביבה...)
מאז היא הרבה יותר עוזרת, פעם בשבוע- שבועיים לוקחת את הילדים אליה כדי שאוכל לנקות או לעבוד, קופצת לבקר, ואפילו כשעברנו דירה היא באה מיוזמתה לעזור לי לארגן ולנקות... היחסים בינינו השתפרו לאין ערוך.
כדאי לך לשבת איתה לשיחה ולנסות להוציא ממנה- שהיא תגיד לך מה היא חושבת ולמה היא לא עוזרת ולהתקדם משם.

בהצלחה!
נוסעת_סמויה*
הודעות: 1231
הצטרפות: 29 נובמבר 2004, 10:10
דף אישי: הדף האישי של נוסעת_סמויה*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי נוסעת_סמויה* »

כשביקשתי כמה פעמים עזרה מאמא שלי, היא הסבירה לי שכשהיא היתה אמא לילדים קטנים, סבתא שלי לא עזרה לה בכלל.
מעניין שהחמות שלי נוהגת לומר: "אני אוהבת לעזור לכם כי אני זוכרת כמה הייתי זקוקה לעזרה כשהייתי אמא לילדים קטנים, ולי אף אחד לא עזר". (גם לה הייתה אמא קשה ולא תומכת. אין כאן חוקים.).

היום אני חושבת שהייתי שואלת אותה: וזה היה לך נעים? היית מסתדרת יותר טוב עם עזרה?
רעיון מעניין. הלוואי, הלוואי שהייתי יודעת למצוא את הדרך ללבה של אמא שלי. הציפייה שלי להתעניינות ועזרה נתפסת כפינוק, והעמידה על דעותיי (מהבחירה בתחום לימודים לאו דווקא בטוח, מכובד או מכניס ועד הבחירה לא להחזיק טלוויזיה) - נתפסת כאגואיזם, דווקאיות שחצנית שנועדה להכעיס, "העיקר לעשות תמיד הפוך מכולם", זלזול בתבונת החיים של אמא.
אוף, לא התכוונתי להשתפך פה ככה...
בשמת_א*
הודעות: 21563
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי בשמת_א* »

אוף, לא התכוונתי להשתפך פה ככה...
(())
איזה מזל שאתן משתפכות. ככה אני מרגישה לא לבד.
טרה_רוסה*
הודעות: 5845
הצטרפות: 08 ינואר 2004, 15:33
דף אישי: הדף האישי של טרה_רוסה*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי טרה_רוסה* »

אתן חושבות שאמהות וחמות חייבות לעזור?
אני למשל חושבת שמשפט כמו היא טענה שהיא טיפלה בילדים שלה ועכשיו הזמן שלה להנות. שהיא לא רוצה להקריב. הוא לגיטימי.
טרה_רוסה*
הודעות: 5845
הצטרפות: 08 ינואר 2004, 15:33
דף אישי: הדף האישי של טרה_רוסה*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי טרה_רוסה* »

כלומר, אם מבחינתה להיות עם הנכדים זה לא להינות.
בשמת_א*
הודעות: 21563
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי בשמת_א* »

אתן חושבות שאמהות וחמות חייבות לעזור?
אני באמת מתלבטת בזה.
אני חושבת שזה מעיד על משהו מאוד רע, מאוד מקולקל, אם סבתא לא רוצה לעזור.
אבל אני חושבת שאי אפשר להכריח את מי שמרגישה שזו הקרבה. אני רק יכולה להצטער על הרגשות שלה, ואני יכולה להצטער שקשה לי ואין עזרה.
נוסעת_סמויה*
הודעות: 1231
הצטרפות: 29 נובמבר 2004, 10:10
דף אישי: הדף האישי של נוסעת_סמויה*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי נוסעת_סמויה* »

מה שבשמת אמרה.
אני לא מצפה להקרבה, בכלל לא אוהבת הקרבה במערכות יחסים. עם זאת, זה פוגע בי עמוקות שאמא שלי לא רוצה לעזור לי בשום מצב. זה נראה לי אנטי אימהי לא לרצות להקל על הילדים שלך במצבי מצוקה ומשבר (נגיד, לדעת שאני עוברת הפלה ולא להתקשר להתעניין בשלומי; לתכנן נסיעה לחו"ל כשאני אמורה ללדת; לדעת שגיסתי שוכבת חודשים בשמירת היריון במרחק של כמה רחובות, ולהתחמק בשיטתיות מכל בקשת עזרה בהשגחה על הנכדה בת הארבע).
טרה_רוסה*
הודעות: 5845
הצטרפות: 08 ינואר 2004, 15:33
דף אישי: הדף האישי של טרה_רוסה*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי טרה_רוסה* »

:-( נשמע נורא. באמת מבאס.
אני התכוונתי יותר לצפייה שסבתא תעשה ביביסיטר קבוע פעם בשבוע, וכאלה.
אלמונית_לרגע*
הודעות: 52
הצטרפות: 25 אוקטובר 2004, 14:40

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי אלמונית_לרגע* »

אני חושבת שזה מעיד על משהו מאוד רע, מאוד מקולקל, אם סבתא לא רוצה לעזור.
מה שקפץ לי לראש בהקשר למשפט הזה הוא שכאשר זה קורה, זה אומר שמשהו נדפק ברצף. בהסתכנות של להישמע פולניה - מה יכול להיות מקור גדול יותר לנחת מנכדים? אצלנו במשפחה, עם חמותי אני חווה איך זה "אמור להיות" עם סבתא - היא מתמוגגת מהילדים עד עמקי נשמתה, ותמיד שמחה לעזור ולהיות חלק ולהקל עד כמה שאפשר. והיא אישה שעדיין עובדת הרבה וקשה. ועכשיו כשאני חושבת על זה, היא גידלה את ילדיה בעזרה צמודה של ההורים שלה.
ואמא שלי, לעומת זאת, תעזור כי צריך, אבל בלי הנאה. ובלי חשק. עם תחושת קורבן מאד גדולה.

זה נראה לי אנטי אימהי לא לרצות להקל על הילדים שלך במצבי מצוקה ומשבר
וזה בדיוק בא מהמקום הזה של מישהי שלא היה לה, ולא מסוגלת לראות או לשאת את זה למישהי אחרת יש, גם אם המישהי האחרת היא הבת שלה....
אמא_ללי*
הודעות: 1668
הצטרפות: 19 נובמבר 2007, 06:48
דף אישי: הדף האישי של אמא_ללי*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי אמא_ללי* »

אני התכוונתי יותר לצפייה שסבתא תעשה ביביסיטר קבוע פעם בשבוע, וכאלה.
נראה לי שזה תלוי במיליון גורמים. בסבתא, ביכולת שלה, במרחק, בזמינות. אבל קודם כל בנכונות. אבל בכל מקרה,

אם מבחינתה להיות עם הנכדים זה לא להינות.
אז אני לא חושבת שהייתי רוצה עזרה כזאת פעם בשבוע :-P (אוף, שוב באה להיות איתם זאת שלא נהנית :-( )
דיבור_ישיר*
הודעות: 1
הצטרפות: 02 יוני 2008, 17:31

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי דיבור_ישיר* »

חדשה ישנה - וכעסו עלי נורא כשהעזתי לסרב לבוא אתם
אני מבינה אותך,
לפעמים ההורים פשוט רוצים להגיע עם הילדים שגדלו והקימו משפחה - ולהתגאות בהם.
<אף פעם לא התגאו בי - טוב, אולי כן, אבל אף פעם לא הרגשתי בזה.>
אם_לסבתא_היו_גלגלים*
הודעות: 52
הצטרפות: 29 מאי 2008, 09:22
דף אישי: הדף האישי של אם_לסבתא_היו_גלגלים*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי אם_לסבתא_היו_גלגלים* »

מה שקפץ לי לראש בהקשר למשפט הזה הוא שכאשר זה קורה, זה אומר שמשהו נדפק ברצף. - מסכימה !

לצערי הבנתי שרבים מאיתנו נושאים עדיין את צלקות מלחמות העולם באירופה . שזה לא רק השואה.
ההורים שלנו היו על פי רוב יתומי מלחמה . הם גידלו את עצמם , יצר ו חברויות שתיפקדו כתחליף למשפחה .הם לא יכלו בכלל לצפות שיהיה הורה -סב שיעזור להם.
אנחנו ( ילדי "המדינה בדרך " ) גדלנו בלי סבים וסבתות . אין לנו מודל של סבתאות . למעטים בינינו היו סבא או סבתא. וההורים שלנו חיו בחסכים איומים.
אני ממש מרגישה שאני לוקחת מודל לחיקוי מחמותי המרוקאית.

ברור שיש כל מיני וריאציות על אותו נושא אבל יש מכנה משותף מאוד גדול שבכלליות ניתן להגדירו כ "משהו שנדפק ברצף" .
אתם הדור אשר מתקן המון מהפגעים האלה .
יש דף חדש שיח סבתות מוזמנים לפתח שם שיחות עם סבתות שיש להן ראש פתוח.
תוצאות_הכעס*
הודעות: 1
הצטרפות: 02 יוני 2008, 23:13

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי תוצאות_הכעס* »

מה שהכעס עושה לנו ...
אתמול הגדולה הרביצה לקטן ללא הרף עד ששלחתי אותה לחדרה (אירוע חריג אצלנו)
שם היא המשיכה לעשות נזקים רועשים
כעבור זמן כבר כל כך כעסתי
שבאתי אל החדר ופתחתי את הדלת בתנופה שרק הכעס מניף
היא עמדה מאחורי הדלת (אילולי כעסתי הייתי חושבת על האפשרות הזו)
הידית חבטה לה במצח חבטה עזה [ כל כך עזה שלקחתי אותה לרופאה לוודא שלא נגרם נזק חמור]

לא נגרם לה נזק פיזי לגבי נזק ריגשי (לשתינו) אני לא יכולה לומר :-(

לייט
עוברת_אורח*
הודעות: 1746
הצטרפות: 15 פברואר 2003, 19:04
דף אישי: הדף האישי של עוברת_אורח*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי עוברת_אורח* »

חשבתי המון על הדף הזה בשבוע האחרון. זה לא שכעסתי על הבן הבכור שלי, כמו שהרגשתי שהוא מעצבן אותי.
נורא נבהלתי.
חשבתי שאולי הוא הגיע לגיל שבו כל האינטואיציות האמהיות שלי ודרכי ההתמודדות שפיתחתי הפסיקו לעבוד, ומכאן והלאה זה יהיה "גיל ההתבגרות" ואני פשוט לא אוכל להתמודד.
התעצבנתי עליו ברמה שיומיים ברצף הגעתי למצב שאמרתי לו: תשמע, אני לא מסוגלת לדבר אתך יותר. הוא מאד נפגע, מאד ניסה (בדרכו הלא מאד מוצלחת) לפייס אותי, אבל פשוט לא הצלחתי להפסיק להרגיש עצבנית. כמה שריחמתי עליו שאמא שלו מרוחקת ממנו ושהוא מרגיש לבד, לא יכולתי להתקרב אליו.
מזל שזה עבר.
גם ההתנהגות שלו איכשהו נרגעה וגם העצבים שלי עברו.
אבל קשה לי לומר שלמדתי מזה משהו, שבפעם הבאה - אם תהיה - אני אעשה משהו יותר חכם.
וכל הזמן ניסיתי להיזכר במשהו מהדף הזה שיעזור, ולא הייתי מסוגלת בכלל להעזר. הייתי פשוט עצבנית מדי.

סתם שיתוף, אין לי משהו חכם להגיד כמו שבטח שמתם לב.
אם_לסבתא_היו_גלגלים*
הודעות: 52
הצטרפות: 29 מאי 2008, 09:22
דף אישי: הדף האישי של אם_לסבתא_היו_גלגלים*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי אם_לסבתא_היו_גלגלים* »

כואב . כואב . כואב.
תאונות קורות וקשה מאוד לסלוח לעצמנו.
אי אפשר לשנות את מה שקרה .
כרגע זה מרגיש נורא .
לגבי העתיד דבר כזה אולי מרחיב את הפרספקטיבה גם לילדה .
ריש_גלית*
הודעות: 2367
הצטרפות: 14 יולי 2007, 01:22
דף אישי: הדף האישי של ריש_גלית*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי ריש_גלית* »

לגבי נזק ריגשי (לשתינו) אני לא יכולה לומר
אני לא בטוחה שנגרם לה נזק. זה כל כך ברור שלא עשית את זה בכוונה שאני לא מאמינה שהיא תזכור את זה בתור טראומה, בתור משהו ש"את עשית לה", אם בכלל תזכור... נזק רגשי לך - כן, אם תרגישי אשמה לנצח זה יכול להזיק לך, מן הסתם.
לא יודעת מה לומר. הרבה אהבה, לשתיכן.
אני מוצאת את עצמי לפעמים עושה מעשים של אהבה כלפי הבכורה במודעות גמורה, בכוונה, והרבה פעמים אפילו מיד אחרי שיוצאת לי מחוות אהבה סוערת וספונטנית לגמרי כלפי אחיה (שהוא באמת בגיל כל כך מתוק שקשה להתאפק, וכמובן לא צריך להתאפק!). אני מוצאת שזה עוזר לי מאוד לעורר את האהבה בנשיקות, במבטים, בחיבוקים. לא לצפות מעצמי להרגיש שאני אוהבת אותה מעצם תפקידי כאמא שלה, אלא קודם כל להביע אהבה, להרעיף (בלי לכפות ולנג'ס, כמובן) חיבה, ומהר מאוד, מיד, הגוף נזכר באהבה שאני באמת אוהבת אותה. אם אנחנו מייחסות חשיבות כזאת למעשים הרעים שלנו, אנחנו צריכות לייחס חשיבות גם למעשים הטובים.
ואם כעסתי נורא קודם אני מתאמצת להבהיר שזאת לא היא, זאת אני (גם בעקבות הדף הזה), ולעשות את ההבהרה כמה שיותר סמוך לכעס, אפילו תוך כדי.
יצא קצת מבולבל. לא נורא.
נוסעת_סמויה*
הודעות: 1231
הצטרפות: 29 נובמבר 2004, 10:10
דף אישי: הדף האישי של נוסעת_סמויה*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי נוסעת_סמויה* »

שכאשר זה קורה, זה אומר שמשהו נדפק ברצף.
תודה, זה מאוד קולע. אני מרגישה שזה קשור למודל היחסים (בין אנשים בכלל, ובין הדורות בפרט), שמוטבע באדם בילדותו. עד כמה הם מבוססים על קירבה או ריחוק, כבוד או פולשנות, הדדיות או פערי כוחות, עזרה הדדית או שכל אדם לנפשו, וכן הלאה.

אני מוצאת שזה עוזר לי מאוד לעורר את האהבה בנשיקות, במבטים, בחיבוקים. לא לצפות מעצמי להרגיש שאני אוהבת אותה מעצם תפקידי כאמא שלה, אלא קודם כל להביע אהבה, להרעיף (בלי לכפות ולנג'ס, כמובן) חיבה, ומהר מאוד, מיד, הגוף נזכר באהבה שאני באמת אוהבת אותה.
כמה נכון!
אלמונית_לרגע*
הודעות: 52
הצטרפות: 25 אוקטובר 2004, 14:40

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי אלמונית_לרגע* »

זוכרת כילדה שהייתי מתוסכלת וכועסת וכך באתי לאבא שלי ומהמקום הזה דיברתי אליו והוא בתגובה לא יכול היה להכיל ולפעמים גם אם היו דמעות מהתסכול לא היה שום סיכוי שהוא יקשיב.
ואני כתוצאה מכך אמרתי 2 דברים: הראשון הוא שאצלי בבית זה יהיה אחרת. והשני הוא יותר חשוב מה אומרים ולא איך אומרים. זה מה שהיה כשהייתי ילדה.
כאם כמובן לא יכולתי להכיל כעס ועצב והייתי צעקנית וכועסת בדומה לאבי.
היום אני לא. לא צועקת ולא כועסת.
גמאני עברתי תהליך.
לי לקח הרבה מאד זמן להיות יכולה להכיל רגשות כאלה.
חדשה_ישנה*
הודעות: 171
הצטרפות: 23 מאי 2008, 01:16
דף אישי: הדף האישי של חדשה_ישנה*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי חדשה_ישנה* »

אני למשל חושבת שמשפט כמו היא טענה שהיא טיפלה בילדים שלה ועכשיו הזמן שלה להנות. שהיא לא רוצה להקריב. הוא לגיטימי.
כמובן. ולכן אמרתי לה שאף אחד לא מצפה ממנה להקריב . רק אם זה "בא לה טוב"...
אבל, מצד שני- זה נראה לי אנטי אימהי לא לרצות להקל על הילדים שלך במצבי מצוקה ומשבר
עזרה מבחינתי מעידה על אכפתיות. לא עוזרת

לא מתעניינת

לא אכפת לה.
חדשה_ישנה*
הודעות: 171
הצטרפות: 23 מאי 2008, 01:16
דף אישי: הדף האישי של חדשה_ישנה*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי חדשה_ישנה* »

עוברת אורח (())
הילדים שלי עוד קטנים, אז לא הגעתי עדיין לשלב הזה. אבל עדיין זוכרת אותו בתור ילדה.
אמא שלי לא דיברה איתי 7 (!) שנים- מגיל 13 עד גיל 20... ואני מדברת ברמה של "בוקר טוב" או "איך היה בלימודים?"- כלום
הייתי מכבסת לעצמי ומבשלת לעצמי, יחידה נפרדת בתוך הבית...
זה עדיין כואב.
אל תשכחי שהוא הילד ואת המבוגר כאן בכל הסיפור. ה"ברוגז" הזה לא מתאים בכלל.
אם את כועסת נקודתית, אפשר להגיד ש כרגע את כועסת ולא רוצה לדבר, אבל אל תמשכי את זה ימים שלמים או יותר. זה פוגע יותר מאלף מכות. מניסיון.
לכי לחדר אחר, נקי את המחשבות, ותחזרי אליו ו תדברי איתו.
וגם תנסי לחשוב אם המתח שלך הוא רק בגללו, או שאת עייפה/ רעבה/ עצבנית בלי קשר לכלום.
כמו שאמרתי, אין לי ניסיון עם הגיל הזה. רק מקווה שכשיגיע לגיל הזה- שביתת דיבור תהיה בשבילי מחוץ לתחום.
מיכל_שץ*
הודעות: 2818
הצטרפות: 28 אוקטובר 2003, 20:13
דף אישי: הדף האישי של מיכל_שץ*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי מיכל_שץ* »

ההורים שלנו היו על פי רוב יתומי מלחמה. הם גידלו את עצמם, יצרו חברויות שתיפקדו כתחליף למשפחה. הם לא יכלו בכלל לצפות שיהיה הורה -סב שיעזור להם.
חשבתי על זה, ולא ידעתי איך להגיד.
כשאני חושבת על חמותי אז באמת לא היו לה - לא סבא וסבתא שעזרו להורים שלה וכשהיא הגיע לגיל שאפשר להתחיל (לבקש) כבר לא היה ממי...
אבל בכל-זאת כשאני מבקשת, אם היא פנויה ויכולה, היא עוזרת. אבל היא מעולם לא יזמה, גם לא ביקורים.
מזל שיש ת'דף הזה, עכשיו אני מבינה למה...
טל*
הודעות: 405
הצטרפות: 19 מאי 2002, 22:45

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי טל* »

לי לקח הרבה מאד זמן להיות יכולה להכיל רגשות כאלה.
אני לצערי עדיין לא מסוגלת להכיל רגשות של כעס או בכי היסטרי של הקטנה ומסתבר גם של אי שביעות רצון שלה...עדיין שוברת את הראש באיזה נקודה רגישה זה נוגע לי.... מה שמוזר (או לא מוזר) זה שתוך כדי הכעס אני כועסת יותר, כיאלו הכעס מלבה את הכעס וכועסת על עצמי שהנה איבדתי שליטה וכעסתי וכועסת על עצמי שפגעתי בה ובמקום להפסיק כיאלו אומרת לעצמי: יאללה התעצבנתי אז אתעצבן עד הסוף.....(זה כמובן מתבטא בלצעוק יותר חזק /-: )

אשמח לעצות או תובנות בנושא ובכלל (פשוט לא יכולה מלתאפק מלשאול וזקוקה לעיצה דחופה) מה אפשר לעשות במצב כמו זה: הקטנה, בת שלוש בוכה בכל פעם שרצונה לא מתמלא: אם הלבשתי לה מכנס במקום חצאית ספציפית (שום פשרות או מו"מ יעזרו), אם אספתי לה את השיער ל"קוקו"
ויש כמובן דוגמאות לדברים 'יותר גדולים' רק שכרגע לא זוכרת.
בו ברגע שהרצון שלה לא מתמלא היא פורצת בבכי היסטרי כיאלו הרביצו לה...נשכבת על הרצפה, לא ניתן לדבר איתה
וגם אם הרגעתי אותה בחיבוק ואח"כ מנסה שוב להסביר למה בחורף לא כדאי ללכת עם חצאית קצרה היא שוב חוזרת לסצנה
ןאוףן
אלמונית_לרגע*
הודעות: 52
הצטרפות: 25 אוקטובר 2004, 14:40

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי אלמונית_לרגע* »

כיאלו הכעס מלבה את הכעס
זו בדיוק התכונה של הכעס.
תמרול_ה*
הודעות: 1233
הצטרפות: 25 יולי 2004, 14:17
דף אישי: הדף האישי של תמרול_ה*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי תמרול_ה* »

איזה דף מקל ומשחרר.
כמה טוב לא להיות לבד עם הכעס הזה ותחושת ה"לא יכולה להסתכל על עצמי בראי" שאחרי.
עם ההרגשה הנוראית שהוא כמובן היה מיותר.
כמובן שהוא תמיד מיותר...
לו היינו ולו היינו ולו......
והאחריות הקשה הזאת, כשלא עומדים בכבוד במשימת ההכלה
ובמשימת הטיפול בעצמנו כדי שנהיה במיטבנו האפשרי.
ואיך שזה תיכף ומיד טופח על הפנים בהתרגזויות מיותרות...
<לקרוא דחוף את כל הדף הזה ולנשום הרבה עמוק>
עוברת_אורח*
הודעות: 1746
הצטרפות: 15 פברואר 2003, 19:04
דף אישי: הדף האישי של עוברת_אורח*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי עוברת_אורח* »

חדשה ישנה - קודם כל (()) (()) (()) לך. כאב לי לקרוא את מה שסיפרת על עצמך.
לגבי -
אל תמשכי את זה ימים שלמים או יותר
למרבה המזל אין לי שום יכולת למשוך כעס כל כך הרבה זמן, על אף אחד
אבל מצד שני
לכי לחדר אחר, נקי את המחשבות, ותחזרי אליו ו תדברי איתו.
פשוט לא עבד. המחשבות לא התנקו, הכעס לא עבר, ולמרות שידעתי ש הוא הילד ואת המבוגר כאן בכל הסיפור. ה"ברוגז" הזה לא מתאים בכלל פשוט לא הצלחתי להתנהג בהתאם.
ב_עילום*
הודעות: 558
הצטרפות: 25 יוני 2005, 16:36

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי ב_עילום* »

אני אט אט מגלה שיש רק שתי אפשרויות אנושיות:
  1. מאוזן. 2. לא מאוזן.
כשילד שלי מתרעם צועק ומשתולל אני רואה שברגע זה אינו מאוזן.
קודם.. אני מביטה בי .
קרוב לוודאי שחוסר האיזון שלו, על שלל הופעותיו, עוררו גם בי חוסר איזון.
במילים פשוטות: העצבים שלו השפיעו על שלוותי.
אז אני , בעצם ה"בדיקה" כבר מאזנת את עצמי ונרגעת .
עכשיו אני פונה להרגיע אותו.
אני ניגשת קרוב, רצוי בגובה עיניו, שמה יד על בית החזה ואומרת, בקול שלו, לא שיפוטי, לא עצבני... לנשום עמוק...ולהירגע.

זה מוזר בהתחלה כי מתוך חוסר האיזון שלו,מתחוללת דרמה שלמה ,שאני לחלוטין לא מתייחסת אליה ובכל זאת זה עובד.

"אבל אני רוצה את הבימבה והיא לקחה לי.... אבל הבטחת שנלך היום למגרש משחקים.... " וכד'
אני לא משיבה, לא מתייחסת בכלל. רק רואה את חוסר האיזון שבו ומאזנת אותו.
אמא_ללי*
הודעות: 1668
הצטרפות: 19 נובמבר 2007, 06:48
דף אישי: הדף האישי של אמא_ללי*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי אמא_ללי* »

בהתבוננות בימים האחרונים, גיליתי את מה שכבר נכתב כאן, שאחד הדברים שהכי מעוררים בי כעס הוא תחושת חוסר אונים. למשל, אני מניקה את התינוקת והבת שלי (בכוונה כמובן) מושכת ומסובבת את התריסים בצורה שיכולה לשבור אותם. וברור לי שאין לי איך לעצור אותה פיסית, אני מבקשת ממנה להפסיק והיא לא מקשיבה, ואז מגיע הכעס. וככל שאני יותר כועסת, כך אני עוד יותר כועסת :-P

אז משהו שאני מנסה בימים האחרונים, מן הסתם בזכות הדף הנפלא הזה, הוא לנסות רגע להתבונן בסיטואציה, ותוך כדי זה להגיד לעצמי משהו בראש כמו: "אני יודעת שאני יכולה למצוא את הדרך להתמודד עם זה בצורה שלווה ואפקטיבית, אני סומכת על עצמי שזה יכול לקרות", והפתרון מגיע מעצמו. אתמול למשל קרה משהו כזה, אני אפילו לא זוכרת מה היו הפרטים, אבל היא עשתה משהו אסור ובעלי שאל אם להתערב או לא. עניתי לו שאני עוד לא יודעת מה בדיוק לעשות, אבל אני לגמרי נוכחת בסיטואציה. ורגע אחר כך הפתרון הגיע (נדמה לי שהיא ישבה על שולחן האוכל. לא זוכרת אם הצעתי אלטרנטיבה, או פשוט נטרלתי את ההתרסה בזה שלא התרגשתי, אבל הפתרון הגיע מהנוכחות). לא יודעת אם אני מצליחה להבהיר את הכוונה....
במבי_ק*
הודעות: 3060
הצטרפות: 02 אפריל 2005, 11:04
דף אישי: הדף האישי של במבי_ק*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי במבי_ק* »

למשל, אני מניקה את התינוקת והבת שלי (בכוונה כמובן) מושכת ומסובבת את התריסים בצורה שיכולה לשבור אותם. וברור לי שאין לי איך לעצור אותה פיסית, אני מבקשת ממנה להפסיק והיא לא מקשיבה, ואז מגיע הכעס

נראה לי שאני במיעוט בדף הזה, אבל נראה לי שיש דברים שהם באמת מכעיסים. מה שאת מתארת הוא דוגמא למשהו שהוא באמת מכעיס (בהנחה שהיא בגיל שהיא מבינה), אז למה זה לא בסדר לכעוס? זה לא סותר את זה שיש דרכים שונות לבטא כעס, וביניהן כאלה שיכולות להיות פחות יעילות ואפילו מזיקות. אפשר לכעוס, אפשר להתנצל, אפשר להגיד תודה, אפשר להחמיא - יש מגוון גדול של רגשות שהם לגיטימיים לגמרי במערכות יחסים בין בני אדם, כולל בין הורים לילדים.

יש לי חברה שאומרת שאני לא מתחברת לתוכן הדף הזה, כי אין בי את הכעס שמדובר בו. אין לי מושג אם זה נכון. אני כן כועסת לפעמים, הרבה פעמים זה אכן נובע מחולשות שלי, הורמונים שלי או עייפות, מה שזה לא יהיה. אבל לפעמים - יש דברים שהם פשוט מכעיסים, וזהו. יש בי משהו שמתנגד אינטואיטיבית לאובר-ניתוחיות ופסיכולוגיזציה של כל פיפס בחיי היומיום שלנו. יש מצבים שבהם באמת יש מקום לנתח, ולהביט בעיון ולנסות להבין לעומק מאיפה באים הדברים. אבל, לפעמים, יש דברים שהם כמו שהם, פשוטים. מישהו הכעיס אותי, ואני כועסת. לפעמים זה אחד הילדים. היום למשל כעסתי על הבת שלי, אבל זה היה ערבוב של משהו שהיא עשתה שבאמת מכעיס ומשהו שקשור לרגישות שהיא שלי - אז במקביל לזה שכעסתי עליה, שטפתי את הבית כדי לנסות לפרוק חלק גדול מזה באקטיביות וגם להרוויח בית נקי. זה עבד די טוב. בסוף, אחרי שכבר הבית היה נקי, והילדים היו רגועים וגם אני, היא אמרה לי - "תודה שניקית את הבית, את מאוד חרוצה לנקות ככה לבד" ומצא חן בעיני שהיא מודה לי על משהו שבכלל לא ציפיתי שמישהו יודה לי עליו, ואני יודעת שזה קשור גם לזה שאני מודה להם על עזרה או על כל דבר שאני מרגישה רצון להודות להם עליו. ככה גם עם התנצלות, וככה גם עם כעס.

זה לא סותר את זה שאני חושבת שמאוד כדאי לנסות להבין מה עומד מאחורי התנהגות שמכעיסה אותי. אבל אני לא אחפש את זה בהכרח בי. זה יכול לנבוע לגמרי מצורך של הילדים שלא ממולא, ומתבטא בהתנהגות שמכעיסה אותי. אז אני מפרידה בין זה שמותר לי לכעוס על דברים שמכעיסים אותי, לבין זה שאני אנסה לאתר מאיפה ההתנהגוך נובעת ומה אני יכולה לעשות כדי לשנות (לא קל).
ניצן_אמ*
הודעות: 6808
הצטרפות: 28 נובמבר 2005, 19:35
דף אישי: הדף האישי של ניצן_אמ*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי ניצן_אמ* »

במבי, למה זה מכעיס אותך? התריסים, זתומרת...
(ואני מאד אנטי אובר פסיכולוגיזציה. למעשה, אני חושבת שאובר הפסיכולוגיזציה של התרבות שלנו הביאה אותנו למצב הזה. ואם משאירים את הדברים פשוטים אז בכלל לא מגיעים לזעם... יש תרבויות שלמות שאין בהם את הזעם הזה, ובוודאי שלא כלפי ילדים.)
במבי_ק*
הודעות: 3060
הצטרפות: 02 אפריל 2005, 11:04
דף אישי: הדף האישי של במבי_ק*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי במבי_ק* »

במבי, למה זה מכעיס אותך? התריסים, זתומרת...

תראי, לי אין תריסים, אז זה ספיציפית לא מכעיס אותי :-P. אבל אם היו לי תריסים, שהיינו קונים במיטב כספנו לבית החדש שבנינו, והילד שלי או הילדה שלי היו בכוונה, על-אף שמבקשים מהם ומסבירים להם שזה אסור וגם למה זה אסור - זה דבר שעולה הרבה כסף לתקן או לקנות מחדש, ובטח שלא מקובל עלי החרבה מכוונת של רכוש - אז זה היה מאוד מכעיס אותי. הדוגמא הזאת היא סתם דוגמא לסוג הדברים שמכעיסים אותי. אם זה לא בכוונה, או שהילד לא בגיל שהוא יכול להבין, זה משהו אחר. אבל ילד שכבר יכול להבין הסברים או לפחות יכול להיות מסוגל לקבל הגבלות על החרבת רכוש, ומחריב בכוונה - אותי זה מכעיס, ואין לי עם זה שום בעיה - לא לכעוס ולא להביע את הכעס הזה. הבית שלנו מלא בדברים מוחרבים, אני לא מדברת על שמירה כפייתית על רכוש, אנחנו גרים בבית עם ילדים וזה גם נראה ככה. אבל החרבה מכוונת - מכעיס ולא מקובל עלי.

(אמא ללי, סליחה על השימוש בדוגמא, אני לא יודעת מה בדיוק קורה אצלכם, אז זה לא אישי אלא דוגמא מייצגת, לא בהכרח אתכם)
עוברת_אורח*
הודעות: 1746
הצטרפות: 15 פברואר 2003, 19:04
דף אישי: הדף האישי של עוברת_אורח*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי עוברת_אורח* »

למה זה לא בסדר לכעוס?
אני לא חושבת שמישהו טען שזה לא בסדר, אלא שזה:
א. לאו דווקא תגובה אפקטיבית ומועילה (לסיטואציה או לי עצמי)
ב. לא תמיד הכעס הנכון (או אפילו הרגש הנכון) על האדם הנכון
במבי_ק*
הודעות: 3060
הצטרפות: 02 אפריל 2005, 11:04
דף אישי: הדף האישי של במבי_ק*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי במבי_ק* »

א ו ב לגמרי נכונים גם בעיניי. פשוט לפעמים יש גם ג' ו ד' - והדף הזה לא מכיר בקיומם, ונראה לי שיכול ליצור רגשות אשם מיותרים וטחינת-יתר, במקרה שמדובר בשאר האותיות...
טרה_רוסה*
הודעות: 5845
הצטרפות: 08 ינואר 2004, 15:33
דף אישי: הדף האישי של טרה_רוסה*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי טרה_רוסה* »

במביק, נראה לי שפשוט באמת אין לך את זה. זה סוג של זעם מכלה, שהוא עלול להיווצר על ידי משהו באמת מעצבן כמו דוגמת התריסים, אבל המניפסטציה שלו חסרת פרופורציה. אחר כך פשוט מרגישים כמו איזה אמא מפלצת, ומקווים שהשכנה לא התקשרה לרווחה.
<מעניין, מאז שנפתח הדף הזה, לא היה לי התקף זעם. המממ...>
במבי_ק*
הודעות: 3060
הצטרפות: 02 אפריל 2005, 11:04
דף אישי: הדף האישי של במבי_ק*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי במבי_ק* »

היה לי את זה כמה פעמים :-(. אני לגמרי מבינה. אבל אני רושמת כאן את מה שמהווה את שאר ה 98% מהכעסים שאני מכירה (אני בסך הכל לא כועסת הרבה) - כדי להעלות גם את האפשרות שיש כעסים שהם פשוטים, שבסדר לחוש אותם ובסדר גם לפרוק אותם (כמובן, ברור, שבצורה סבירה ולא חסרת פרופורציה). אני גם מזדהה עם הרבה דברים שכתבת אי-שם בדף - לגבי החוסר הערכה, ולגבי הכעס על ייצור העבודה. כשאני במיטבי - אני פותרת את זה בדילול המצבים שיכולים לעורר את זה. לפעמים אני לא במיטבי - כמו כולם.

לגבי התריסים - אני אומרת שזה בסדר גמור לכעוס. ואני אומרת גם שאת הכעס אפשר לבטא בהרבה מאוד צורות. חלק מהן לגיטמיות מאוד, ולדעתי מי שיודע לאוורר את הרגשות האלה לא חווה אותם בצורה קשה כשהם מתפרצים. אני לא דוגמא טובה. אני דווקא לא כועסת הרבה, אני רוב הזמן סבלנית, אבל לפעמים זה מתפרץ בצורה חסרת פרופורציה. חבר שלי מרשה לעצמו לכעוס ולהתעצבן, ואצלו זה אף פעם לא מגיע לשיאים חסרי פרופורציה. אני מאוד מעריכה את התכונה הזאת אצלו.
רוזמרין*
הודעות: 1764
הצטרפות: 06 אוקטובר 2004, 09:35

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי רוזמרין* »

והדף הזה לא מכיר בקיומם
למה לא מכיר בקיומם? יש כאן כמה שיחות במקביל.

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים? מסתבר שהוא רלוונטי גם בגידול בן-זוג ובגידול הורים.
זה משהו קטן שכתבתי ב-28.5 בדף הזה. יש כאן שיחות שתוהות על משמעות הקיום של הכעס ולמה הוא משמש לצד שיחות שמתארות את הכעס לצד שיחות שמעלות דרכי הקטנת הכעס.
הכל יש בדף הזה...
במבי_ק*
הודעות: 3060
הצטרפות: 02 אפריל 2005, 11:04
דף אישי: הדף האישי של במבי_ק*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי במבי_ק* »

יכול להיות שנותר אצלי רושם מוטעה, נדמה היה לי שלא ראיתי כאן הכרה באפשרות של כעס פשוט, לא בהכרח כתופעת לוואי של רגש אחר, לא בהכרח באחריותו הבלעדית של ההורה. לי קשה עם תוכן ששם את ההורה במקום שבו הוא צריך לשאוף לנטרל את עצמו מכלמיני תסמינים פחות אידאליים בהורות. לדעתי, כל זמן שיש ונטילציה בריאה, זה שומר הרבה יותר טוב על גרף מתון ומאוזן של הבעת רגשות (גם שליליים). לא אומרת שאני מצליחה לעשות את זה (למעשה, אני לא כל-כך טובה, אני חושבת, בונטילציה הזאת), אבל יש בי התנגדות להפיכת ההורות למסע כומתה מפרך לעבר השלמות*. אני לגמרי מסתפקת בחיים נורמליים, שכוללים לפעמים במינון גם ביטוי של רגשות שליליים, עם הרבה דגש על רגשות חיוביים, אוהבים ומכבדים - כפי שאני חושבת שיש אצלנו רוב הזמן.
  • בגלל זה אני גם לא מתחברת לטענה על מותה של האם המושלמת עם היוולד הילד השני. אני מעולם לא חשבתי על עצמי כמושלמת, מעולם לא שאפתי לזה, אם כבר אני בדרך כלל מופתעת לטובה שאני לא איומה ונוראה כמו שחששתי שאני אהיה. זה לא אומר שאני לא מנסה להשתפר במקומות שחלשים אצלי, אבל השיוף האינסופי של כל ביטוי של רגש (למשל) הוא משהו שאני לא מתחברת אליו. ושוב - זה לא שאני מביעה בכזאת חופשיות רגשותל שלילייים, בכלל לא. אני פשוט חושבת שזה בסדר גמור לבטא גם רגשות כאלה, ושיש פעמים שהרגשות האלה מוצדקים (ע"ע תריסים).
ניצן_אמ*
הודעות: 6808
הצטרפות: 28 נובמבר 2005, 19:35
דף אישי: הדף האישי של ניצן_אמ*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי ניצן_אמ* »

יש אנשים, שממש לא מפריעה להם "החרבה". או כי הם לא מעניקים משמעות כל כך גדולה לחפצים כמו שאנחנו מעניקים, או שזה לא עולה להם בזיעת אפיהם להשיג או לתחזק את החפצים האלה.
אני חושבת שזה עניין של מחיר, כי לא ממש אכפת כשהם "מחריבים" דברים קטנים ולא יקרים, או דברים "שלהם" (בכוונה במרכאות. בכוונה. כי אני חושבת שללמד אותם שחפץ אחד הוא "שלהם" ואחר לא, ועוד תילי תילים של התנהגויות מותרות ואסורות סביב זה, זה עוד נדבך בכל העניין)
בקיצור, מה שאני מנסה להגיד, זה שאובייקטיבית, זה לא מכעיס. התריסים, זתומרת. סובייקטיבית, זה כן מכעיס. אז השאלה היא מה עושה אותי הסובייקט שמתרגז דווקא מזה. דווקא מזה. אני חושבת שהדף מתעסק בין היתר בזה.

מאחלת לכולנו כעסים פשוטים ואובייקטיביים... ;-)
עוברת_אורח*
הודעות: 1746
הצטרפות: 15 פברואר 2003, 19:04
דף אישי: הדף האישי של עוברת_אורח*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי עוברת_אורח* »

ונראה לי שיכול ליצור רגשות אשם מיותרים.
אני יותר ויותר מתרשמת שיש אנשים עם נטיה ליצור לעצמם רגשות אשם מיותרים, ויש כאלה בלי הנטיה הזו, וזה לא חשוב מה תכתוב ואיך תנסח. יש כאלה שכל מה שמישהי כותבת נחווה אצלם כביקורת ישירה עליהם ועל דרכם ו/או מוביל אותם לבחינה עצמית מעמיקה, ויש כאלה שקוראים, אומרים "וואללה, מעניין" ועוברים הלאה. מה שהכי מצחיק זה שאני לא בטוחה מי משני הסוגים בסופו של דבר מושפע יותר מהכתוב....
רוזמרין*
הודעות: 1764
הצטרפות: 06 אוקטובר 2004, 09:35

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי רוזמרין* »

אם כבר אני בדרך כלל מופתעת לטובה שאני לא איומה ונוראה כמו שחששתי שאני אהיה
אהבתי את זה, במבי.
היתה לי חברה שדמיינה איך כשיהיו לי ילדים אני אזרוק אותם מהחלון בהתקפת עצבים הראשונה שלי.
שנים אמרתי שלא אביא ילדים לעולם כי אני לא אהיה אמא טובה. בסוף יצא בסדר. אולי יצטרכו פסיכולוג אבל חוץ מזה - הכל עשר.
בועז_חן*
הודעות: 1086
הצטרפות: 25 אפריל 2003, 09:37
דף אישי: הדף האישי של בועז_חן*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי בועז_חן* »

אלא קודם כל להביע אהבה
הזכיר לי הסבר יפה שנותן סטפן קובי - אהבה זה מקום שבאים ממנו, לא מקום שמגיעים אליו. אהבה זה קודם כל שם פעולה ורק אחר כך תיאור רגש. הרגש נובע מהפעולה ולא להפך.

זה בעצם גם התובנה העיקרית שעולה בדיון הזה, ההבדלה בין הרגש לפעולה. שוב ושוב חוזרת ההבחנה שהכעס כתחושה הוא טבעי ואין להחניק אותו להעלים אותו, אבל הבגרות שלנו היא היכולת שלא לפעול מתוכו כאוטומט, אלא לבחור את אופן התגובה שלנו. כמו שאנחנו לומדים לשלוט בחשק, בקנאה, בעצלות ועוד ועוד.

וזה הרבה מעבר להורות, זה נכון לכל מקום ותפקיד בחיים. בהורות ספציפית הכעס מקבל מקום של כבוד.

_אז אני , בעצם ה"בדיקה" כבר מאזנת את עצמי ונרגעת .
עכשיו אני פונה להרגיע אותו._
כל כך נכון!!
אני תמיד נזכר בהוראות הבטיחות בטיסה - כשמסכות החמצן יורדות קודם כל תלבש את שלך ורק אז תלביש לילד שלידך...
אנחנו מבינים שחוסר האיזון שלו מטה אותנו ומנסים להפסיק את הסימפטום (צעקות, התעקשות, בכי וכד') כדי לאזן את עצמנו. זה כמו לנסות לאזן חוסר שיווי משקל על ידי אחיזה במשהו שרועד. זה לא עובד. רק אחרי שנאזן את עצמנו באמת נוכל לתרום לאיזון שלו, והרבה פעמים עצם הנוכחות המאוזנת, זו שיכולה להקשיב בלי ליפול לחוסר האיזון שלו, יכולה להכיל, לפעמים היא כל מה שצריך כדי לתת לו לאזן את עצמו.
אמא_ללי*
הודעות: 1668
הצטרפות: 19 נובמבר 2007, 06:48
דף אישי: הדף האישי של אמא_ללי*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי אמא_ללי* »

אז למה זה לא בסדר לכעוס?
אני לא חושבת שזה לא בסדר. אני חושבת שפשוט המקרה שתיארתי (ממשיכה עם הדוגמא לצורך הדיון) הוא אחד מהמקרים שבהם זה לחלוטין לא אפקטיבי כי באותו רגע אין לי מה לעשות (כל עוד אני מניקה). ויש שם איזה רגע של בחירה אם אני נמצאת במודעות - אני מרגישה את העצבים עולים בי לאור ההתנהגות שלה, ואני יכולה (לפעמים) לבחור אם אני הולכת איתם או לא. ובמקרה הזה, ללכת עם העצבים רק יביא אותי לעוד עצבים, כי אני יכולה לבטא את הכעס, נניח בנזיפה או בהרמת קול, אבל בפועל אני חסרת אונים, היא תמשיך לעשות את אותו הדבר, ואפילו ביתר שאת לאור זה שהיא רואה שאני מתעצבנת. ולפחות אצלי, העצבים האלה רק גורמים לי לתחושת נאחס, ועוד עצבים, והם גם לא אפקטיביים בעליל, ככה שזה סתם בזבוז אנרגיה. זה לא אומר שאני תמיד מצליחה להימנע מהם, אבל זה משהו שהייתי שמחה להימנע ממנו כי הוא רק מפריע.
למשל, במצב אחר, שבו היא עושה משהו שמרגיז אותי והיא יודעת שהוא "אסור" (=לא תואם את איך שאנחנו מתנהגים בבית), אני יכולה להבהיר לה שאני כועסת על ההתנהגות שלה ובו זמנית גם למצוא דרך להפסיק אותה, ואז זו תחושה של כעס שמשרת את המטרה - כלומר הכעס הוא סוג של כלי בשביל להבהיר לה משהו. והוא גם משתחרר הרבה יותר בקלות.

אני מודה, שלא חוויתי מול ביתי את סוג הכעס המשתולל שגורם לתחושה שיצאו ממני דברים שלא הייתי רוצה שיצאו. ולא קרה שהיא נבהלה מהכעס שלי, זה רק מצחיק אותה עוד יותר ואז אני עוד יותר מתחרפנת. אבל קרה הרבה (מאד) פעמים שפשוט הרגשתי לאחר מכן שבזבזתי המון אנרגיות על לכעוס, שבעצם נבעו מהתנגדויות שלי. אולי כי היא עוד קטנה וגם הפעולות המכוונות שלה הן עדיין מאד שקופות. לא יודעת.

אני פשוט חושבת שזה בסדר גמור לבטא גם רגשות כאלה, ושיש פעמים שהרגשות האלה מוצדקים
אני יוצאת מתוך הנחה בסיסית שכל רגש שעולה הוא לגיטימי, והוא מוצדק ויש לו מקום מעצם זה שהוא עולה בנו. השאלה היא מה עושים איתו ואיך בוחרים לבטא אותו ולעבוד איתו, ושם זאת כבר סוגיה הרבה יותר מורכבת בעיני. לפחות אצלי, כעס הוא רגש כל כך מורכב וכל כך טעון מכל הכיוונים, שאני לא חושבת שבכלל יש לי במאגר המקורי את האופציה "פשוט לבטא אותו", אבל ככל שאני לומדת להכיר אותו ולהכיר את עצמי כשאני כועסת אז יש לי גם יותר אפשרויות פעולה.

למעשה, אני חושבת שאובר הפסיכולוגיזציה של התרבות שלנו הביאה אותנו למצב הזה.
בעיני היא סימפטום של הבעיה ולא המקור שלה. קודם היו גידול חסר, תחושת אשמה בסיסית קיומית שלא מוכרת בתרבויות אחרות, ומהם צמח ניתוח היתר שמלווה אותנו. הדלאי לאמה אמר על זה פעם משהו מקסים.
במבי_ק*
הודעות: 3060
הצטרפות: 02 אפריל 2005, 11:04
דף אישי: הדף האישי של במבי_ק*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי במבי_ק* »

יש אנשים, שממש לא מפריעה להם "החרבה".

אז עבורם הדוגמא הזאת לא מוצלחת. אני מדברת על (למשל) מצבים שבהם להורה כן אכפת ממשהו, והילד בכוונה בא והורס. זה יכול להיות גם עוגה שנאפתה וזורקים על הרצפה בכוונה מתריסה (ממציאה דוגמאות, אצלנו אין בד"כ החרבה מכוונת). זה יכול להיות הרס של עוגות בחול של האח הקטן (זה דווקא היה). זה לא חייב להיות רכוש בעל ערך כספי. עניין הרכוש הוא דוגמא לסיטואציה שבה כעס שמתעורר יכול להיות פשוט וישיר ולא איזה תיאוריה מורכבת. למשל, אם הבת הגדולה הורסת בכוונה יצירה של אחיה הקטן - אני מניחה שתהיה הסכמה על כך שלאח הקטן מותר לכעוס ולבטא את הכעס שלו. אז הנה, יש כעס פשוט ולגיטימי, וגם כשאנחנו מבוגרים נותרים בנו כמה "איים" כאלה, שבהם הפשטות עדיין קיימת, ולא צריך לפתוח אתר חפירות ארכיאולוגי על כל תחושה ורגש (שוב, יש מקרים שלגמרי כן, אני רק מעלה את האפשרות שקיימים גם דברים פשוטים).

ויש כאלה שקוראים, אומרים "וואללה, מעניין" ועוברים הלאה. מה שהכי מצחיק זה שאני לא בטוחה מי משני הסוגים בסופו של דבר מושפע יותר מהכתוב....

נכון... אני מז'אנר ה"ואללה מעניין", ובאמת לפעמים אני כן מושפעת, בלי לעבור דרך סמטת "רגשות אשם" קודם...

אמא ללי - אבהתי את מה שכתבת. גם אני בסך הכל שייכת לז'אנר שבוחן דברים ע"פ היעילות. אבל זה לא סותר את הליגטימציה לכעוס, להרגיש את הכעס ולבטא אותו (אם להורה יש צורך בכך). עניין היעילות הוא נפרד, בעיניי, ללגיטימציה של ההורה לחוות ולבטא את הרגש שמציף אותו. לגבי מה דרך הפעולה האפקטיבית - זו שאלה נפרדת, ואני מאוד מסכימה איתך שהרבה פעמים הבעת הרגש הזה לא פותרת כלום. אבל, אני חושבת שכשיש איזשהו סוג של כבוד הדדי במשפחה, ביטוי פשוט של כעס פשוט יכול להיות מאוד אפקטיבי, משום שאם יש הקשבה הדדית בסיסית, ואז גם עצם הביטוי של הכעס בהחלט יכול להיות יעיל בהפסקת הסיטואציה המכעיסה (וזה - מניסיון שאולי נכון רק למשפחתנו, אבל זה מה שאני מכירה, ככה שאני מסתמכת על הניסיון הזה שלא חייב להיות נכון עבור כולם).

הדלאי לאמה אמר על זה פעם משהו מקסים.

ואת משאירה אותנו במתח? :-P
פלוני_אלמוני*
הודעות: 1182
הצטרפות: 14 אוגוסט 2001, 19:35
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמוני*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי פלוני_אלמוני* »

_אני ניגשת קרוב, רצוי בגובה עיניו, שמה יד על בית החזה ואומרת, בקול שלו, לא שיפוטי, לא עצבני... לנשום עמוק...ולהירגע.
זה מוזר בהתחלה כי מתוך חוסר האיזון שלו,מתחוללת דרמה שלמה ,שאני לחלוטין לא מתייחסת אליה ובכל זאת זה עובד.
"אבל אני רוצה את הבימבה והיא לקחה לי.... אבל הבטחת שנלך היום למגרש משחקים.... " וכד'
אני לא משיבה, לא מתייחסת בכלל. רק רואה את חוסר האיזון שבו ומאזנת אותו._

ב עילום,
חוויתי את זה לרגע כמו מי שמולך, כמו הילדה שמתפוצצת עליך והרגשתי נורא, הרגשתי שלא מקשיבים לי. שמתעלמים ממה שאני רוצהההה!!!
עדינה_ניפו*
הודעות: 2390
הצטרפות: 10 ספטמבר 2003, 17:33
דף אישי: הדף האישי של עדינה_ניפו*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי עדינה_ניפו* »

אני לא מצליחה לקרוא את כל הדף הזה אז סליחה מראש אם כבר נכתבו הדברים,
לדעתי מדד חשוב לגבי הכעס הוא איך אני מרגישה עם אותו הכעס?
זאת השאלה מבחינתי שרלוונטית לשאול לפני "האם הכעס רלוונטי? או "איך זה משפיע על הילד שלי?"...
קודם כל "איך אני מרגישה באותו הרגע?".
אני יכולה להגיד שלרב אצלי הכעס שלי הוא לא פורפורציונלי.
מעט מאד הם הפעמים שאני מגיבה נקי לאותה הסיטואציה שמפריעה לי או מכעיסה אותי וזה מה שכואב לי.
קודם כל אני מרגישה את הכאב בתוכי ואז עולות שאר המחשבות לגבי הילדים שמעלות את רגשות האשם......

אני מאמינה שאם הכעס הוא ישיר, נקודתי ומבהיר את איך שאני מרגישה לגבי אותו הדבר שהכעיס אותי באותו הרגע זה יכול להיות פשוט וענייני, משחרר עבורי ומתקבל עבור הצד השני.
לצערי זה בדרך כלל לא המצב אצלי, הכעס שלי הוא סמטוחה של תיסכולים ובילבול :-(
בסדר, אני עובדת על זה!!!
כל אחד ו"התיק" שלו.
ענת_הפלישתית*
הודעות: 114
הצטרפות: 05 יולי 2005, 22:44
דף אישי: הדף האישי של ענת_הפלישתית*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי ענת_הפלישתית* »

עדינה- מזדהה עם מה שכתבת אבל בנוסף לכך חשוב לי גם לקבל את הכעס שלי גם כשהוא לא "נקי" ולא פרופורציונאלי- כי אני לא יכולה להיות כל הזמן מדוייקת ו"על אנושית". חשוב לי לקבל את עצמי ככה ולא להתמלא רגשות אשם נוראיים ורגשות קשים כלפי עצמי כי זה בד"כ רק מחריף את המצב.
כשאני פחות שיפוטית כלפי עצמי גם ברגעים כאלה- אני מסוגלת להיות פחות שיפוטית כלפי בתי וכלפי אחרים בכלל.

כתבתי תגובה-למרות שאני יודעת שיש סיכוי קלוש שתקראי את זה אחרי שכבר כתבת... סתאאאם (נשיקות)
בלבוסטה*
הודעות: 530
הצטרפות: 04 יוני 2008, 13:16

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי בלבוסטה* »

פעם חשבתי שאם מישהו מעצבן אותי, זה כי הוא מראה לי חלקים בי שאני לא אוהבת....היום אני יודעת שלהפך. הוא מראה לי בדיוק את החלקים שאני מתה להיות אבל לא מרשה לעצמי, והדבר שמפעיל אותנו זה שאנחנו לא יודעים את זה

הדפסתי ושמתי על לוח המודעות.
פלוני_אלמונית*
הודעות: 43441
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

אז למה זה לא בסדר לכעוס? זה לא סותר את זה שיש דרכים שונות לבטא כעס, וביניהן כאלה שיכולות להיות פחות יעילות ואפילו מזיקות. אפשר לכעוס, אפשר להתנצל, אפשר להגיד תודה, אפשר להחמיא - יש מגוון גדול של רגשות שהם לגיטימיים לגמרי במערכות יחסים בין בני אדם, כולל בין הורים לילדים.
במביק תודה תודה תודה. אני קוראת את הדף הזה כמעט מהתחלה, ו..........לא. לא מבינה אתכם. כעס הוא רגש קיים. אנחנו יכולים לנסות לתעל אותו למקום יותר טוב. לחנוק אותו זה לא טוב! יש אולי כאלה שלא כועסים כמעט, אבל כולם, כולם כולם כועסים במידה מסויימת, מדברים שונים. אני לא אומרת להלל לפאר ולשבח את הכעס, אבל ראבאק - תנו לו מקום! האם הוא רלוונטי? לא יודעת, אבל לטעמי הוא רלוונטי. ולו רק מעצם זה שהוא קיים.

על מה אני כועסת? הם בגיל העשרה, אני בכוונה לא כותבת את המילה שתמיד מדביקים לפני ה"עשרה" כי הם חכמים. אז כשהם מתנהגים בצורה שלא מתאימה לגיל, למצב, לנסיבות, זה מכעיס אותי. כשהם רבים ביניהם בצורה מכוערת - אני מדברת בעיקר על אלימות מילולית - זה מכעיס אותי.

הכעס אצלי מובע בהרמת קול קלה, וטון דיבור יותר תקיף מהרגיל. אין מכות, אין קללות, אין עלבונות.
ב_עילום*
הודעות: 558
הצטרפות: 25 יוני 2005, 16:36

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי ב_עילום* »

_ב עילום,
חוויתי את זה לרגע כמו מי שמולך, כמו הילדה שמתפוצצת עליך והרגשתי נורא, הרגשתי שלא מקשיבים לי. שמתעלמים ממה שאני רוצהההה!!!_

אני מורה בגיל הרך (גילאי 3 חודשים ועד 6 שנים)
היום בשיעור עם קבוצת תינוקות, היה ילד אחד שלא ישב שניה בשקט כל הזמן רצה לגעת בדברים, לקום, והכניס המון אי שקט לקבוצה.
ניגשתי אליו, הרמתי אותו בעדינות, לא יצרתי קשר עין והושבתי אותו במקומו. (בלי מילה)
הוא שוב קם.
שוב החזרתי אותו למקומו. וגם הינחתי יד על אזור החזה שלו.
אחרי 15 פעמים... הפסקתי לספור!
אחרי 20 דקות, לקראת סוף השיעור הוא ישב מאד מאד רגוע והשתתף בשיעור.
ומניסיוני, בפעם הבאה הוא יהיה הראשון שיחכה לי בישיבה דרוכה ועיניים מצפות.

אני בטוחה שבפעם הראשונה , אם היה יכול לדבר, היה "מתפוצץ עלי" ואומר שהוא "מרגיש נורא שאני לא מאפשרת לו לאמר כלום ולקחת את הקובייה שרצה".
אבל איפשרתי לו ללמוד כיצד להרגיע את עצמו. לבד. בלי לשפוט אותו, בלי לכעוס עליו ובלי שזה יפריע בכלל למהלך השיעור שהיה מאד מהנה.

אני לא אחראית למה שהוציא אותו מאיזון אבל אני כן יכולה לעזור לו ללמוד להרגיע את עצמו לתעל את האנרגיה המרובה שבו לטובתו.
פלוני_אלמונית*
הודעות: 43441
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

קראתי את ההמשך אז עכשיו אני מבינה שהדף הזה ממש לא רלוונטי עבורי, כי אין בי את הזעם הזה שמדברים עליו. אני כועסת בצורה פשוטה על דברים באמת מכעיסים, בלי לגרור כעסים ממקומות ואנשים אחרים על הילדים שלי.
ב_עילום*
הודעות: 558
הצטרפות: 25 יוני 2005, 16:36

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי ב_עילום* »

לגבי ההבדל בין כעס לבין הצבת גבולות :

כעס זו אנרגיה שמעידה על חוסר איזון.
אם , כהורה, אני כועסת, משהו הוציא אותי מהאיזון שלי. מה שהילד שלי עשה זה רק טריגר. בדרך כלל זה התיישב על זכרונות ומכאובים נושנים .
מצד שני ילדים זקוקים להכוונה, לא פחות מאשר לאהבה וקבלה מלאה.
אם ילד מתנהג בצורה שפוגעת בו או במשפחה או בדלת, :-S תפקידי כאימו בדרך אסרטיווית וחפה מכעס להחזיר אותו לאיזון שלו.
ואם אני חסרת איזון , אם אני כולי כועסת נורא, קרוב לוודאי שרק אגביר אצלו את חוסר האיזון. (כמו שכתב בועז חן)

כשאני שמה לב שעלה בי כעס , אני מתבוננת בזה ומחזירה לעצמי את האיזון.

ומנסיוני - אין דבר שיותר קשה לוותר עליו מאשר התחושה ש"זה לא בסדר, לא אמור להיות, לא פייר" ואין דבר שיותר מתגמל מהוויתור הזה @}
ניצן_אמ*
הודעות: 6808
הצטרפות: 28 נובמבר 2005, 19:35
דף אישי: הדף האישי של ניצן_אמ*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי ניצן_אמ* »

במבי, אני לא מנסה להתקטנן, אני מנסה להעביר נקודה (כנראה ללא הצלחה)
גם הדוגמה שנתת היא לא דוגמה טובה. כי אני יכולה לדמיין בקלות רבה סיטואציה שבה ילד לא קשור ליצירות שלו, ומראש ברור לו שהרוח והגשם וילדים אחרים יפרקו אותן.
מה אני מנסה להגיד? שכל הדוגמאות האלה הן נלמדות. אנחנו מלמדים את הילדים תסכול, מלמדים אותם כעס, מתוך הנחה שאלה תחושות הכרחיות.
אני לא באה לטעון שהן לא הכרחיות. אני באה לטעון שבסביבה אחרת, יילמדו כעסים אחרים, או הרבה הרבה פחות כעסים. ולא מדובר רק על זעם.
אני חושבת שתרבויות אחרות הן פחות כועסות. ושאצלנו היחס לכעס כל כך בעייתי! מצד אחד, כולם כועסים המון, מצד שני, מסתירים את זה ויוצרים תחושה שכעס זה רק שלילי, וקושרים את זה ישירות לאשם. (אני מדברת על ספרים, ועל טלויזיה, ועל עיתונים, לא על המוכר מהמכולת)

בקשר לחוסר איזון - אני כופרת בטענות המועלות פה. ליתר דיוק - אני רואה שבלי צל של ספק חוסר איזון שלי יוצר את חוסר האיזון אצלה ולא ההיפך. היא מראה ותו לא. נקייה ושקופה. כשהיא מרגיזה (אפילו בכוונה) אני מתבוננת בעצמי בכנות ורואה שבלי ספק אני הכנסתי אותנו לחוסר איזון.
עוד אני רוצה להגיד ש"חוסר איזון" זה מונח שלא מסתדר לי. רציונאלית, זתומרת. מה שכתבתי קודם על רוגע, כאסופה של מצבים ותכונות, כולל ביולוגיות, אל זה אני מתרגמת את המונח "איזון".
ניצן_אמ*
הודעות: 6808
הצטרפות: 28 נובמבר 2005, 19:35
דף אישי: הדף האישי של ניצן_אמ*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי ניצן_אמ* »

אני חושבת שמתגבש אצלי ניסוח יותר ברור לעניין -
אם באמת הרבה כעסים הם תרבותיים - כלומר, נלמדים כחלק ממערכת שלמה של ערכים והתנהגויות, כלומר, אילו היית לוקחת את אותו הילד עם אותה הגנטיקה ומגדלת אותו במקום אחר הוא היה הרבה פחות כועס - האם כאמהות אנחנו עדיין נשוש ללמד אותם את כל זה?
האם זה כזה גליק גדול והנאה גדולה בשבילנו להתעצבן, עד כדי כך שאנחנו רוצות להנחיל את זה לילדינו כחלק ממערך ההתנהגויות והכלים שאנחנו מלמדות מעצם היותנו אנחנו?
אני חושבת שזה נאיבי לחשוב שהדברים האלה יכולים להיות בשליטה מלאה. כי כמו שכבר אמרו פה - כעס הוא דבר טבעי שמתעורר בנו כיצורים שאנחנו, ואנחנו לא בעד לחיות חיים לא טבעיים... ;-) יתר על כן, אני לא מאמינה שהדחקת כעסים והתנהגות כאילו הם אינם שם יכולה "לעבוד" על הילדים. לא פגשתי סייסמוגרפים רגישים מהם.
אבל כן אפשר לשאוף לרוגע, למודעות ולאהבה. ולהעניק באמצעות אלה רוגע מודעות ואהבה לילדים.

בשתי הדוגמאות שהעלית, במבי, אני הייתי שואלת את עצמי - למה התריסים מרגיזים אותי? למה החפצים האלה מעוררים בי כאלה תחושות? והתשובות שלי היו -
  1. כי זה יקר, המשמעות של כסף היא העדרות של בנזוגי מהחיים המשפחתיים שלנו. אנחנו מעדיפים שלא לבזבז זמן יקר שלו איתנו.
  2. כי זה שומר עלינו מפני מזג האויר - רוחות, קור, גשם, שמש חזקה מדי.
את שני הדברים האלה הייתי מנסה להסביר לבת שלי ברוגע. ומנסה לתת לה מקום אחר לפורקן יצר ההחרבה (?) שלה. נגיד לבנות מגדלים ולפרק אותם. אם זה באמת בגלל יצר החרבה (?) או בעצם בגלל שהיא רוצה יחס או סתם לצאת החוצה.
בדוגמת היצירה, הייתי נותנת להם להסתדר. זה קשור ליחסים שלהם. וכן, הייתי מבררת עם עצמי למה חשוב לי שהילד שלי לא יפרק לילד אחר (שלי או לא) משהו שהוא יצר. אולי במקום זה הייתי מעודדת החרבת יצירות. זה עניין של הערכים הפרטיים. לא עניין אובייקטיבי.
אני מסכימה איתך שזו אובר פסיכולוגיזציה, אבל אני חושבת שזו אובר פסיכולוגיזציה תגובתית למצב שהוא אובר רגשי, היפר פגוע, אקסטרה לא טבעי שלי. ושזה כלי לא רע עבורי לשמור על פשטות באינטראקציה שלי איתה ובכלל.
עדינה_ניפו*
הודעות: 2390
הצטרפות: 10 ספטמבר 2003, 17:33
דף אישי: הדף האישי של עדינה_ניפו*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי עדינה_ניפו* »

ענת הפלישתית
הצחקת אותי!!!!!!!!!!!!!!!!!!
מה, את חושבת שלא מעניין אותי יותר מכל אם מישהו הגיב לדברים שכתבתי? ;-) ! (זאת ההתמכרות המעצבנת שלי)

ולגבי הדברים שאמרת, מסכימה עם כל מילה שלך, חשבתי גם שמישהו יגיד את זה, פשוט לא היה לי זמן להרחיב בנושא באותו הרגע.

אני חושבת שאין דרך לצאת מהמעגל הזה אם אני בשיפוט תמידי על עצמי.
אני אוהבת את מה שאורנה תמיד אומרת:
פשוט להתבונן על עצמינו ולשים לב איזו תחושות עולות, מתי ואיפה מרגישים אותן בגוף...
בכלל לא לפעול, פשוט להתבונן ואז לפעמים משהו באמת קסום קורה,
דברים מתחילים להשתנות ללא שום מאמץ.
אבל המפתח הוא שצריך לשים את השיפוטיות בצד.
תמי_גלילי*
הודעות: 2628
הצטרפות: 17 מרץ 2006, 17:18
דף אישי: הדף האישי של תמי_גלילי*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי תמי_גלילי* »

_למעשה, אני חושבת שאובר הפסיכולוגיזציה של התרבות שלנו הביאה אותנו למצב הזה.
בעיני היא סימפטום של הבעיה ולא המקור שלה. קודם היו גידול חסר, תחושת אשמה בסיסית קיומית שלא מוכרת בתרבויות אחרות, ומהם צמח ניתוח היתר שמלווה אותנו._
שתיכן צודקות.
אמא_ללי*
הודעות: 1668
הצטרפות: 19 נובמבר 2007, 06:48
דף אישי: הדף האישי של אמא_ללי*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי אמא_ללי* »

אבל כן אפשר לשאוף לרוגע, למודעות ולאהבה. ולהעניק באמצעות אלה רוגע מודעות ואהבה לילדים.
נראה לי ברור שלזה רובינו שואפים בהורות שלנו, לא? הרי אף אחד לא מדבר על לכעוס לשם לכעוס, מתוך תפיסה שכעס זה דבר חיובי וחיוני שכדאי שהילדים ייחשפו אליו על מנת לגדול ולהתפתח. מדברים על זה שכעס הוא רגש שעולה בנו בכל מיני מצבים, ואיך אפשר להתמודד איתו, להגיב אליו, לפעול וכו'.
ניצן, אני קוראת את דברייך שוב ושוב ומרגישה שאני לא מצליחה להבין אותם.

בקשר לדלאי לאמה - הוא דיבר על העניין של האשמה, שאליו הוא נחשף רק כשהוא התחיל להגיע למערב וללמד פה. הבודהיזם מתעסק הרבה בהתמודדות עם רגשות מטרידים ובתוכם לכעס ולהשלכות של התנהגות כועסת ואלימה יש מקום של כבוד (כך שבמידה מסוימת לפחות זה בהחלט משהו שקיים ומעסיק גם בתרבויות שונות ועתיקות משלנו), אבל הוא טען שרק כשהוא הגיע למערב אנשים התחילו לשאול אותו על התמודדות עם רגשות שליליים שמופנים כלפי עצמנו כמו אשמה וכעס. ויש איזה משפט מאד חמוד (ציטוט מציטוט, אבל זה הולך בערך ככה) The Tibetans generally feel okay about themselves, ולכן הוא לא נדרש לשאלות האלה קודם.....

_אני אוהבת את מה שאורנה תמיד אומרת:
פשוט להתבונן על עצמינו ולשים לב איזו תחושות עולות, מתי ואיפה מרגישים אותן בגוף...
בכלל לא לפעול, פשוט להתבונן ואז לפעמים משהו באמת קסום קורה,
דברים מתחילים להשתנות ללא שום מאמץ._
זה בדיוק מה שניסיתי לתאר קודם, והתחושה היא באמת של סוג של קסם. הסיטואציה נרגעת (גם העצבים שלי וגם מה שהביא להם בדרך כלל), בלי שאני יודעת בדיוק להסביר מה גרם לזה. אני רק נשמתי ואיפשרתי לזה לקרות.
בשמת_א*
הודעות: 21563
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי בשמת_א* »

ניצן, אני קוראת את דברייך שוב ושוב ומרגישה שאני לא מצליחה להבין אותם
אני חושבת שהיא מנסה לענות לבמבי...
באופן_לייט*
הודעות: 788
הצטרפות: 02 נובמבר 2006, 23:58
דף אישי: הדף האישי של באופן_לייט*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי באופן_לייט* »

לכל ה"לא כועסות" שפה, שתים מכן אני מחשיבה חברות שלי אז אגיד את זה ככה:
אולי תלכו מפה?! :-)
אני שמחה בשבילכן במבי ניצן ועולם ומלואו ובועז ואחרים שלא מבינים בכלל על מה המהומה
ואם אני נשמעת כועסת זה כי אני כועסת בצורה פשוטה על דברים באמת מכעיסים. כמו הדיון שלכן .... :-P
בחייאת יושבים פה פיסחים חיגרים ועיוורים ואתן לא מבינות למה הם לא רצים במרתון?!

אנחנו "אזובי הקיר" כועסות גם כועסות!
יש בנו את הזעם הזה שמדברים עליו.
ואנחנו גוררות כעסים ממקומות ואנשים אחרים על הילדים שלי.
ואנחנו מגיבות בצורה לא פרופורציונלית שגורמת לנו רגשות אשם.
ואנחנו עושות את זה עם הילדים שלנו אבל לא עם כפיפים / קולגות / מנהלים/ זבנים בחנויות

ואני מרשה לי לדבר ברבים כי יש פה רבות ששמחות על הגילוי ש"אני לא לבד"
לא לבד - לא רק אני מצאתי את עצמי צורחת על בת שלוש / שנתים וחצי / ארבע / תשע. (מקסימים בימי שיגרה)
לא לבד - לא רק אני הרגשתי חמת זעם שכזו שהתחרטתי שילדתי אותם
לא לבד - לא רק אני הרגשתי שבא לי להרביץ להם
לא לבד - לא רק אני הפכתי לאמא מפלצת
לא לבד - אצלי הכעס לא מובע בהרמת קול קלה, וטון דיבור יותר תקיף מהרגיל. אין מכות, אין קללות, אין עלבונות. אלא בהרמת קול כבדה, טון דיבור תוקפני, וגו'
לא לבד!

ויש פה דיון שעוזר לזהות מה הטריגר/ים
ויש פה דיון על פתרונות וטכניקות אפשריים

לגופו של עניין ב עילום אהבתי את העיצה דווקא נראה לי מאוד נכון להתמקד בלהרגע ואז להשיג יכולת להרגיע (ולפעמים אני אפילו מצליחה לעשות בדיוק את זה )
במבי ק - אני לא מסכימה איתך שיש דברים שהם "פשוט מכעיסים" בחוויה שלי מה אותה התנהגות מכעיסה אותי או לא תלוי במצברוח שלי במידת העייפות שלי או בכמה זה לטוחץ לי על הכפתורים,
אולי אפילו הייתי אומרת יש מצבים שבהם פשוט אכעס (ולא כל כך משנה מה יעשו).
ניצן_אמ*
הודעות: 6808
הצטרפות: 28 נובמבר 2005, 19:35
דף אישי: הדף האישי של ניצן_אמ*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי ניצן_אמ* »

טוב.
באופן לייט, הבנתי.
זה נשמע לי שוב כמו דיון על דפקט קיבוצי.

אז קחי - דף תמיכה.

לרגע חשבתי שזה דיון מסוג אחר. אבל אני מרגישה כרגע שממש לא.
באופן ובנימה אישית, בתור פיסחת לשעבר, שהיום, אחרי שנים של תהליך, ממש מסוגלת לעשות שני צעדים שלמים(!) בכוחות עצמי, שאוכל לתת ולקבל השראה.
ניצן_אמ*
הודעות: 6808
הצטרפות: 28 נובמבר 2005, 19:35
דף אישי: הדף האישי של ניצן_אמ*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי ניצן_אמ* »

(צ"ל "חשבתי שאוכל..")
בשמת_א*
הודעות: 21563
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי בשמת_א* »

שאוכל לתת ולקבל השראה.
אחלה, אבל רצוי שתהיה מנוסחת בצורת
דיון שעוזר לזהות מה הטריגר/ים,
וגם
דיון על פתרונות וטכניקות אפשריים.
אחרת זה רק דוגמא לחיים שנראים אידיאליים מבחוץ, בלי להבין איך הגעת לזה.
מיכל_שץ*
הודעות: 2818
הצטרפות: 28 אוקטובר 2003, 20:13
דף אישי: הדף האישי של מיכל_שץ*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי מיכל_שץ* »

הזכיר לי הסבר יפה שנותן סטפן קובי
לכל הרוחות, אתה יודע כמה זמן לקח לי להבין במי מדובר?
השם שלו זה סטיבן קאבי כך הוא מבוטא באנגלית. מכיוון שהוא אמריקאי ולא גרמני... (תאמין לי שזה בדוק, אני מאזינה קבועה שלו)
אותך ל געגועים לעברית אמיתית (בכלל דף על תרגומים)
<מיכל כועסת כעס סובייקטיבי בדף על כעס לא אובייקטיבי>
ניצן_אמ*
הודעות: 6808
הצטרפות: 28 נובמבר 2005, 19:35
דף אישי: הדף האישי של ניצן_אמ*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי ניצן_אמ* »

אחרת זה רק דוגמא לחיים שנראים אידיאליים מבחוץ, בלי להבין איך הגעת לזה.
אהההה. זו הבעיה?
נו, זה נורא פשוט! שבע שנים של טיפול פסיכולוגי, זוגיות מתאימה, עבודה עצמית, מודעות, ובסופו של דבר אפשר באמת לסכם את זה במשפט אחד:
מה שעדינה אמרה שאורנה אמרה.
ניצן_אמ*
הודעות: 6808
הצטרפות: 28 נובמבר 2005, 19:35
דף אישי: הדף האישי של ניצן_אמ*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי ניצן_אמ* »

מה שבטוח זה ששום דבר שאמרו לי לא עזר.
ואמרו.
האנשים האלה שלא מתעצבנים.
אמרו לי "אבל למה אכפת לך?" או "זה פשוט לא מרגיז אם מסתכלים על זה ככה."
הנהנתי.
אבל שום דבר שהבנתי בשכל לא שינה כלום.
הדבר היחיד ששינה משהו זו ההתבוננות.

ואחרי כמה פעמים, לפעמים הרבה פעמים, ההכרה הגיעה.
זה באמת קסם.

ואז מצאתי את עצמי אומרת דברים שאמרו לי קודם ולא היתה לי כל יכולת להבין אלא בראש.
וברור לי שזה עקר.
אבל לפעמים הדברים כן מגיעים וכן משנים, גם אם לא מיד, אחרי כמה זמן.
אז שווה להגיד.
לפחות בעיניי.

SUE ME.
במבי_ק*
הודעות: 3060
הצטרפות: 02 אפריל 2005, 11:04
דף אישי: הדף האישי של במבי_ק*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי במבי_ק* »

גם הדוגמה שנתת היא לא דוגמה טובה. כי אני יכולה לדמיין בקלות רבה סיטואציה שבה ילד לא קשור ליצירות שלו, ומראש ברור לו שהרוח והגשם וילדים אחרים יפרקו אותן.

אבל אני מתייחסת למקרים ש כן אכפת לו. לאנשים, ילדים, מבוגרים - בני אדם - מותר שיהיה אכפת להם מדברים. את טוענת שזה עניין תרבותי? שיהיה. אני אומרת שבהינתן המצב הזה שאכפת לי ממשהו, מותר לי לכעוס כשמישהו אחר מזלזל בו או הורס אותו בכוונה. אם לך לא אכפת (למשל) מדברים כאלה, אז הדוגמא הזאת לא מתאימה לך ומקרים כאלה בטח לא יכעיסו אותך. אותי הם מכעיסים (אגב, אני כותבת "מכעיסים" למרות שבפועל זה לא קורה אצלנו, אבל באופן עקרוני זאת דוגמא למשהו שיכול להכעיס אותי). אני כותבת כאן שגם הורים הם בני אדם. וגם הורים יכולים להיעלב, להיפגע, אפילו מהילדים שלהם. זה לא אומר שהילדים אשמים בזה. בכלל לא. אני מציעה להוציא את ה"אשמה" מהדיון, זה אומר שיש לגיטימציה גם למבוגרים לחוש רגשות כאלה. בשבטים אחרים לא? אז מה זה אומר. הטיעון השבטי קצת מעייף אותי לעיתים, הוא חוזר בכל הזדמנות כשורה תחתונה לאמת כלשהי, ולא תמיד הוא כל-כך חזק ותקף (לדעתי האישית). רוח, גשם או כל דבר אחר שהורס עוגת חול, זה לא בדיוק כמו אחותך הגדולה שבאה ודורכת על זה בכוונה, בזמן שאתה מקשט את זה בפירורי פרחים שליקטת במשך השעה האחרונה בגינה.

אני חושבת שתרבויות אחרות הן פחות כועסות. ושאצלנו היחס לכעס כל כך בעייתי! מצד אחד, כולם כועסים המון, מצד שני, מסתירים את זה ויוצרים תחושה שכעס זה רק שלילי, וקושרים את זה ישירות לאשם.

בדיוק בגלל זה כתבתי את מה שכתבתי. כדי לציין שיש גם כעס נקודתי, קונקרטי שאם מבטאים אותו כמו שהוא, בדיוק בגודל שלו, הוא לא הופך להיות מפלצת עם תגובת שרשרת בין דורית וכל מה שנטען פה כנקודת מוצא לדיון.

את שני הדברים האלה הייתי מנסה להסביר לבת שלי ברוגע. ומנסה לתת לה מקום אחר לפורקן יצר ההחרבה (?) שלה. נגיד לבנות מגדלים ולפרק אותם. אם זה באמת בגלל יצר החרבה (?) או בעצם בגלל שהיא רוצה יחס או סתם לצאת החוצה.

מדובר לא על יצר החרבה שלא בא על סיפוקו, אלא על ילד שיודע שאת לא רוצה שהוא יפרק את התריסים (כמשל) והוא בכוונה עושה את זה. ולא משנה אם תבני לו מגדל עד שבט היקונאה ובחזרה, הוא רוצה לפרק את התריסים כי זה אסור (או כדי למשוך את תשומת ליבך, או כי הוא מקנא בתינוקת היונקת, או משהו). אז נכון שאני מסכימה שהתפקיד של ההורה הוא לנסות להבין מה עומד מאחורי זה ולספק את זה (יחס, אהבה, זמן, מה שזה לא יהיה), אבל במקביל אני מרגישה סופר-אקסטרא-מגה לגיטימי להביע בגלוי את זה ש - זה לא מקובל עלי כדרך להתנהל בעולם. לא מולי. גם אני באדם, וחשוב לי שיהיו יחסי כבוד הדדיים עם הקרובים לי, אני מאוד מנסה להתייחס אליהם באותו כבוד בין שני אדם, שאני מאמינה בו. אני מפרידה את זה שיש לי תפקיד (ענקי ומתאגר ביותר) להבין איך לענות על הצורך, מול זה שמותר לי לא לקבל ולכעוס על דרכי הביטוי שלו.

בדוגמת היצירה, הייתי נותנת להם להסתדר.

גם אני. אבל זה קשה מאוד. זה מכעיס אותי וכואב לי מאוד מאוד לראות את הקטן בעמדת חולשה במצבים כאלה. ואני רוצה שהם ידעו, שניהם, שתמיד יש מבוגר שהם יכולים לפנות אליו, ולהיעזר בו, אם הם צריכים ולא יכולים לפתור לבד את העניינים שלהם. אני לא רוצה לכתוב לך שדברים כאלה עולים כשיש שני ילדים (או יותר) כי אני יודעת שאת לוקחת את זה כאילו אומרים לך "חכי, חכי" וזאת לא הכוונה שלי. אבל המצבים האלה יכולים מאוד להכאיב לאמא מהצד (הנה, אני כותבת ויש לי דמעות בעיניים, וזה פחות כי הקטן נפגע, אלא כי הגדולה בחרה בדרך הזאת כדי להביע משהו שאני בטוחה שיש דרכים אחרות להביע, וזה מכאיב לי ומעציב אותי שזאת הבחירה שלה. במקרה הזה - זה באמת סוג של כשלון שלי להבין מה קורה כאן ולמרות שאני מנסה לדבר, ולהשקיע זמן אני לא מצליחה לפענח).

בקשר לחוסר איזון - אני כופרת בטענות המועלות פה. ליתר דיוק - אני רואה שבלי צל של ספק חוסר איזון שלי יוצר את חוסר האיזון אצלה ולא ההיפך. היא מראה ותו לא. נקייה ושקופה. כשהיא מרגיזה (אפילו בכוונה) אני מתבוננת בעצמי בכנות ורואה שבלי ספק אני הכנסתי אותנו לחוסר איזון.

הגישה שלי מאוד שונה. הרבה פעמים הם אכן מראה עבורי. אבל יש פעמים שלא. שוב, אני באמת מתייחסת אל כולנו כאל בני אדם. גם אל עצמי. נכון, אני מבוגרת. אבל יש פעמים שחוסר האיזון הוא לגמרי שלהם. אולי רק אצלנו זה ככה, אולי רק בעיניים שלי זה ככה, אני באמת לא יכולה להגיד לך שאת טועה ואני צודקת, או להיפך. זה עניין של איך מביטים על הדברים. יש להם "זכות", כבני אדם, להיות לא מאוזנים. בדיוק כמו שלי יש, כבת אדם, "זכות" להיות לא מאוזנת (= זה מצב שאנחנו רוצים לפתור, כלומר להגיע לאיזון, אבל בהחלט עולים מצבים שבהם יש חוסר איזון, זה קורה לבני אדם, ולכן רשמתי "זכות"). לי יש יותר כלים לעזור לכולנו לחזור לאיזון. אבל אם חוסר האיזון נובע מהם - אז אני בטח שלא אקח את זה על עצמי. אין לי אנרגיות מיותרות לבזבז על עוד משהו שאני אשמה בו, זאת תפיסת עולם מאוד רחוקה משלי. אני מעדיפה להקדיש את האנרגיות האלה לפתרון המצב ולא לסשן של "בטיפול".

לייט - אני מצטערת (()). אני כתבתי דווקא כי חשבתי שיש אנשים שיכולים להיתרם גם מתפיסה כזאת של הדברים. כמו שלפעמים אני מרגישה צורך לכתוב שלגדל ילדים ברווחים קטנים לא חייב להיות קשה - אצלי זה לא היה ככה. כי אני רוצה להציג עוד פן בתמונה. נכון, לפעמים אני עוצרת את עצמי, כי אני מרגישה שזה כאילו לקנטר, מצד שני אם הייתי בהריון עם רווחים קטנים הייתי שמחה לקרוא גם ניסיון כזה. אז גם בדיון הזה, חשבתי שאולי יש מקום לעוד פן של הדברים. אין לי בעיה לצנזר אותו אם זה פוגע במישהו. וזה לא שאני לא כועסת, כתבתי למעלה שאני מכירה את התחושות האלה.
עוברת_אורח*
הודעות: 1746
הצטרפות: 15 פברואר 2003, 19:04
דף אישי: הדף האישי של עוברת_אורח*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי עוברת_אורח* »

באופן לייט (())
ואת יודעת, עצם זה שיש את הדף הזה, ומדברים בו, עצם זה כבר משפר את המצב ועוזר לנו להיות קצת פחות פיסחות. חלק מהקסם של האתר....
ניצן_אמ*
הודעות: 6808
הצטרפות: 28 נובמבר 2005, 19:35
דף אישי: הדף האישי של ניצן_אמ*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי ניצן_אמ* »

במבי, אנחנו מסכימות.
אני לא יושבת ומהמהמת לי מדיטציות שמשיבות לאיזון. אלא שכשהיא עצבנית ומעצבנת, אני (קודם כל מתרגזת, שיהיה ברור העניין הזה.) לא מוציאה את הכעס עליה, ומתוך מודעות והכרות טובה עם עצמי, חושבת לרגע, ואז קורים שלושה דברים.
אחד, אני פתאום שמה לב שבעצם משהו אצלי קצת רופף. אני עייפה, מרוטה, סתם בא לי להיות עם עצמי או אתכן... (כמו שלייט כתבה, זה לא ממש קשור למשהו שהיא עשתה, זה בעצם יותר קשור אליי.)
שניים, שיש פה נקודה שבה הערכים שלי לא תואמים. ואני מנסה ליישר לעצמי את הערכים. (במובן של "מה היא מרשה לעצמה, מה אני לא מרשה לעצמי?" תובנה מהדף הזה שמאד הקלה עליי בהבאת התהליך הרגשי למודעות יותר גבוהה. קודם זה היה יותר "למה אכפת לי?")
שלושה, אני רואה את הצורך שלה ומנסה למלא אותו. באורח פלא, זה מרגיע אותה, אותי ואת הסיטואציה.

לגבי לשמוח לשמוע נסיון כזה, זו בדיוק שאלת השאלות. אם היינו באמת פיסחות, מילולית. בטח חלקנו היו ההולכות למוע הרצאה של פיסח שמתאמן לאולימפיאדה, חלקנו היו הולכות לקבוצת תמיכה, חלקנו היינו חיות את חיינו בהשלמה עם מצבנו, חלקנו היינו מנסות לגדל רגליים, וחלקנ היינו מנסות לעזור.
קרוטונית_מהמרק_הגדול*
הודעות: 8400
הצטרפות: 25 יולי 2004, 19:10

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי קרוטונית_מהמרק_הגדול* »

במבי, מסכימה אתך לגמרי בעניין של
אני כותבת כאן שגם הורים הם בני אדם. וגם הורים יכולים להיעלב, להיפגע, אפילו מהילדים שלהם. זה לא אומר שהילדים אשמים בזה. בכלל לא. אני מציעה להוציא את ה"אשמה" מהדיון, זה אומר שיש לגיטימציה גם למבוגרים לחוש רגשות כאלה.

לגבי "הכעס על התריס הוא עניין תרבותי" ו"הכעס על החרבת יצירה הוא עניין תרבותי" - היי, עד כאן. נסי להחריב בכוונה לאבוריג'ין אוסטרלי את ציורי החול שלו. נסי לשבור בכוונה לאיזה יליד את הכידון שהכין וגילף במשך ימים... מישהו מהם יגלה תכונות של מהטמה גנדי? לא יודעת. ההבלגה גם היא עניין תרבותי.

זה פשוט באמת מרגיז - לא בגלל הרכוש ולא בגלל העלות, אלא בגלל שהמון עבודה מבורכת ירדה לטמיון, עקב טינה ורגשות שליליים של מישהו אחר.

באופן לייט , את לא לבד :-P
ניצן_אמ*
הודעות: 6808
הצטרפות: 28 נובמבר 2005, 19:35
דף אישי: הדף האישי של ניצן_אמ*

האם כעס רלוונטי בגידול ילדים

שליחה על ידי ניצן_אמ* »

(אה, ולגבי הפעמים שכן אכפת לו, אני מנסה להגיד שהן נלמדות. לא שאני שואפת לחוסר אכפתיות, חלילה. אני רק אומרת שהאכפתיות לדברים מסויימים, ולפיכך הזעם כאשר דברים ש"אכפת" מהם נהרסים או לא מקבלים יחס "אכפתי" ממישהו שלא אכפת לו... הם אישיים, תרבותיים, נלמדים. זה הכל. זה עוזר, למי שמאד מאד מאד אכפת לו מהמון המון המון דברים, לגדל קצת אגביות. קצת חוסר אכפתיות. ללכלוך, לפיפי על הרצפה, לכתם על המכנסיים, להקנטות של ילדים, לעבודות יצירה, לחוסר תשומת לב, ועוד.)
שליחת תגובה

חזור אל “ילדים מרביצים להורים”