סתם מעניין שהטיעון הכי חזק פה לוגית, רציונאלית וכו', כמו עובר לכולם מעל לראש. זה לא טיעון פופוליסטי וזול, זה טיעון מסגסוגת פלדה אורגנית זה. אייזן טיעון.
פרופ' דניאל כהנמן קיבל על זה פרס נובל. במקרה שמעתי את
nobel]הרצאת הפרס שלו prizes[/po]/economics/laureates/2002/kahneman-lecture.ram כשהוא נתן אותה במכון וייצמן. הרצאה מרתקת וזורמת, עם דוגמאות מדליקות לגמרי. (אממה, 46 דקות)
נניח במחקר שלו הוא תאר את...
Linda is 31 years old, single, outspoken and very bright. She majored in philosophy. As a student she was deeply concerned with issues of discrimination and social justice and also participated in antinuclear demonstrations
ואז הוא שאל את הנחקרים במה יותר סביר שהיא עוסקת.
האופציות היותר רלבנטיות להמחשה היו
#6 לינדה היא טלרית בבנק
#8 לינדה היא טלרית בבנק ופעילה בתנועה הפמיניסטית
85%-89% מהנשאלים דרגו את אופציה #8 כיותר סבירה (בהתאם לאופן השאלה). בכל זאת, טלרית בבנק לא מתאים לפרופיל, אבל טלרית
וגם פעילה פמיניסטית? זה יותר מתאים לה...
אם התקלה לא ברורה אני אסביר:
לומשנה מה הסיפור שלה, הסיכוי שהיא גם וגם יותר נמוך. נקודה. גם אם קוראים לה אמנון והיא למדה כלכלה ולימודי מגדר באוניברסיטה העברית, גם אם קוראים לה מרקוס והיא טרנסג'נדר לפלנדית ששומרת בבנק המקומי רק גרבלקס.
מה יותר סביר? שאת עירקית? או שאת עירקית נמוכה? (אני עירקית נמוכה, אז לא להתרגש ממני עדתית

)
שיש לך ילד אחד לפחות או שני ילדים לפחות? הסיכוי שמאורע אחד יתרחש לעולם יותר נמוך מהסיכוי שאותו מאורע יתרחש יחד עם עוד מאורע.
הסיכוי שלינדה טלרית וגם יש לה שיער ארוך לעולם נמוך מהסיכוי שהיא רק טלרית.
אם בא לכן להוכיח לי שכהנמן טועה, אנא זכרו שהוא קיבל על זה נובל, ושמה שאני אומרת פה הוא אלף-בית של הסתברות.
פהhttp://he.wikipedia.org/wiki/%D7%AA%D7%95%D7%A8%D7%AA
%D7%94%D7%A2%D7%A8%D7%9A#.D7.9C.D7.A7.D7.A8.D7.99.D7.90.D7.94.D7.A0.D7.95.D7.A1.D7.A4.D7.AA זה מוסבר בעברית ולא רע.
בשורה התחתונה, כל מה שאני אומרת זה שכולנו עושים החלטות לא רציונאליות, כמו למשל לעשות בדיקה וגינאלית ובדיקות שד, אבל לא לעשות בדיקה רקטאלית, ועל הדרך לעשן.
סבבה. אני לא אוכלת חמץ בפסח אבל כן שרימפס. למה? ככה.
אבל הראו לך באותות ובמופתים
שאם זה השיקול היחיד שלך, אז את פשוט טועה. רציונאלית, ז'תומרת. מתימטית. טועה. לוגית. טועה. לא. לא צודקת.
טועה.
אז למה את מתעקשת? בגלל הconjunction fallacy אבל זה בסדר, את לא לבד.
(הרצאת הפרס ארוכה ומרתקת, היא בפורמט RAM ודורשת RealPlayer. אפשר
nobel]לקרוא אותה בpdf prizes[/po]/economics/laureates/2002/kahnemann-lecture.pdf או "לראות אותה בWMP" mms://media.eu.nomura.com/MM/kahneman.wmv )