הנה אוסף של הערות נקודתיות על הכתוב. אני חושבת שאת הדעות העקרוניות שלי בנושא אתם כבר מכירים ממילא, ולכן אני שמה אותן רגע בצד. ככה שנא לא לראות בזה תגובה לנהלים אלא יותר תרגיל מחשבתי.
בקשות לחינוך ביתי תאושרנה אך ורק במקרים חריגים ביותר בהם ניתן להוכיח מעל לכל צל של ספק שהבקשה להקניית חינוך ביתי, מבוססת או נגזרת מתפיסת עולם מגובשת השוללת חינוך במסגרת ממוסדת כלשהי,_ וכן _שקיימות נסיבות יוצאות דופן, מיוחדות וחריגות ביותר שבעטיין ילד אינו מסוגל ללמוד במוסד חינוך מוכר.
אולי סתם התפלק להם הניסוח והיה אמור להיות שם "או" במקום "וכן". אבל יכול להיות שהם באמת מאמינים בזה, כלומר שאם בי"ס אינו מתאים לילד שהוריו חסרי אידאולוגיה אז הוא עדיין חייב ללכת לבי"ס לדעתם.
בכל מקרה, מדובר בחינוך של ילד בודד בביתו.
שוב ניסוח שמעיד על חוסר תשומת-לב או על בורות: מה לגבי משפחה עם יותר מילד אחד? למה רק בבית? ומה לגבי פגישות של כמה משפחות יחד? ולימודים במסגרת הקהילה או המשפחה המורחבת?
יש פה נסיון להגדיר חינוך ביתי בצורה כל-כך צרה שזה מעיד או על חוסר הבנה של חינוך ביתי, או על רצון להגביל אותו כדי לפגוע ביתרונות שנובעים ממנו. או אולי שני הדברים כאחד...
הסמכות לאשר או לא לאשר חינוך ביתי נתונה בידי המנהלת הכללית
המשפט הזה שגוי, למיטב הבנתי, אבל הבטחתי שאתעלם...

אבל גם אם אני מתעלמת מענין הסמכות:
- זה מבטיח סחבת. למנכ"ל יש אלף ואחד דברים יותר חשובים ודחופים לטפל בהם. וגם אם/כאשר היא תגיע לטפל בזה, קשה לצפות שהיא תוכל להקדיש תשומת לב מינימלית לאוסף הניירות המרשים שהם דורשים בהמשך. כלומר, זה מביא לשילוב של סחבת וטיפול רשלני.
- במסמך רשמי צריך להיות כתוב "מנהל כללי" או "מנכ"ל" ולא מנהלת – הם לא עושים הגהה שם??? עוד סימן לחוסר התייחסות רצינית מצידם.
הורים המבקשים להקנות לילדים חינוך ביתי, מתבקשים לרשום אותו למוסד חינוכי בו הוא אמור ללמוד במועד הרישמי של רישום מועמדים למוסדות חינוך.
כלומר: אם הבירוקרטיה מתרשלת בטיפול, הם עדיין מקבלים את הכסף על הילד ואת הכוח לקבוע מה הוא יעשה. וכברירת מחדל, כל עוד הם סוחבים את העניין (מה שדי בטוח יקרה לפי שאר הסעיפים) הילד יצטרך ללכת לבי"ס הזה. במלים אחרות, הם מבטיחים שפקים שלהם יפגעו רק בילד ולא יפריעו למערכת.
במקביל יפנו ההורים בקשה [...] אל מנהל המחלקה לחינוך ברשות המקומית, אשר ידאג להעבירה למנהל המחוז.
איזה כיף! לא מספיק שהניירות צריכים לטייל ברחבי משרד החינוך – למה שלא נאריך את הדרך שלהם ונעביר אותם גם דרך הרשות המקומית? הרי זה נורא חשוב לספק להם קצת עבודת לבלרות – בטח ממילא אין להם מספיק עבודה שם! וכמובן זה מאוד הגיוני שזה יעבור דרכם, כי הרי לפי התקנות אין להם ממילא מה לעשות עם הניירות האלה מלבד להעביר אותם למשרד החינוך.
(ואם את רוצה לעזור למשרד החינוך לנסח משהו טיפה יותר הגיוני, את יכולה להציע למשל לשלוח
הודעה למחלקת החינוך המועצה, במקביל להגשת הבקשה למשרד החינוך.)
הבקשה תכלול פרטים מזהים על הילד והוריו, שם מוסד החינוך שבו אמור היה הילד ללמוד והסיבות להגשת הבקשה.
שם מוסד החינוך שבו אמור היה הילד ללמוד – למה? הם לא יודעים לפי הכתובת?
הסיבות להגשת הבקשה – נחמד שזה מעניין אותם, אבל למעלה הם הרי אמרו שהסיבות יכולת להיות רק שילוב של אידיאולוגיה עקרונית של ההורים ואי-התאמה אישית של הילד. האם הם מצפים לקבל מניפסט על האידאולוגיה? ואוסף של מחקרים לגבי אי-התאמת בי"ס ללימוד ילדים? אולי אפשר לשלוח להם בשביל הסעיף הזה כמה ספרים – של רוני אבירם, של צבי לם, של אדיר כהן, ...
לבקשה תצורף תוכנית לימודים
מה היכולת שלהם להעריך תוכנית לימודים בחינוך ביתי? מי אמור להעריך את התוכנית הזו? מה הידע והניסיון שלו בחינוך ביתי? לפי מה הוא יבצע את ההערכה של תוכנית הלימוד?
_שתכלול:
- פרוט התחומים והמקצועות / נושאים שהילד ילמד בביתו_
מהסעיף הזה ברור שאין להם מושג ירוק מה זה חינוך ביתי ואיך עושים את זה. אם הם היו קוראים אפילו קצה של ספר בנושא היה ברור להם שזה פשוט לא עובד ככה.
- פרוט התוצרים הצפויים שניתן יהיה ללמוד מהם שהלמידה אכן מתרחשת.
אין באמת דרך אובייקטיבית לדעת האם הלמידה מתרחשת (ולמה ה"א הידיעה אגב?) – היא מתרחשת בתוך הילד פנימה, ואין לנו דרך להגיע לשם (ולדעתי גם לא זכות).
אבל גם אם נניח שההורים באים ומגדירים תוצרים (למשל שיטת הפורטפוליו), ונניח שמשרד החינוך לא מתרשל ובאמת בא לבדוק את התוצרים האלה – מה אז? מה הם יעשו איתם? איזה יכולת יש להם להעריך אותם? למה התוצרים האלה ישמשו? האם הם עלולים לפגוע בזכות של המשפחה לחינוך ביתי? מתי? באיזה מקרים תוצרים כאלה פוסלים בתי-ספר מהמנדט שניתן להם ללמד ילדים? מה אמורים להיות ההבדלים הין הקריטריונים לפסילת בי"ס לעומת פסילת חינוך ביתי?
אם נחזור למציאות – רוב ההורים יודעים שילדיהם לומדים כי הם
מכירים אותם. מבחנים ועבודות הם תחליף עלוב להכרות אישית, שדרוש רק כאשר אין הכרות כזו – בבי"ס. אם פקידי משרד החינוך חוששים ללמידה של הילדים, הם מוזמנים להמציא קריטריונים משלהם להערכה. והקריטריונים שלהם לביטול המנדט של הורים ללמד את ילדיהם יכולים להיות אותם הקריטריונים שיש לביטול המנדט של בי"ס ללמד ילד. אם יש להם כאלה.
במחוז בו מוגשת בקשה לחינוך ביתי ימנה מנהל המחוז ועדה שהרכבה: מנהל המחוז או נציגו, המחמ"ד (כאשר הדיון נוגע לתלמיד בחינוך הממ"ד), מפקח כולל, מנהל בי"ס, פסיכולוג חינוכי ו/או יועץ, הממונה על הביקור הסדיר, ונציג הרשות המקומית וכן חברים נוספים עפ"י החלטת מנהל המחוז.
כלומר, בועדה יהיו חברים לפחות 7 אנשים, שרובם ממילא עמוסים בדברים אחרים. נראה לך שיש איזשהו קשר בין סעיף כזה למציאות בשטח? את המלה "סחבת" כבר הזכרתי?
ושימי לב כמובן שאין שום דרישה שלמישהו בוועדה יהיה איזשהו מושג על חינוך ביתי.
בהמשך הם כותבים שהוועדה
תערוך ביקור בביתו של הילד.
כן, אני ממש רואה את זה קורה: שבעת הנכבדים מתפנים מכל עיסוקיהם האחרים ומתחילים לטייל באזור ולעשות ביקורי בית! על קשר למציאות כבר דיברנו?
במהלך הביקור תתקיים גם שיחה אישית שלא בנוכחות ההורים בין הילד ואחד מאנשי המערך המסייע
הייתי בודקת את החוקיות של זה. אם יש להם זכות לעשות דבר כזה (ואני חושבת שבלי תלונה במשטרה על התעללות אין, אבל אני לא יודעת בטוח) אז הייתי דואגת שיהיה נוכח בשיחה עו"ד שמייצג את הילד. מאחר שיש להם כוח על הילד, מן הראוי שיהיו בידיו אמצעים מינימליים להגן על עצמו מפני הכוח הזה.
במידה ויאושר לילד חינוך ביתי תכלול ההודעה להורים את פירוט הדרישות והתנאים שעל ההורים לקיימם
כלומר, מותר להם להמציא כללים חדשים אחרי שכבר כל הניירת עברה? ואם הכללים החדשים יהיו חסרי הגיון כמו למשל הנהלים האלה? מה אז – לעבור שוב את כל התהליך?
ההורים יחזרו ויבקשו הארכת אישור לשנת לימודים נוספת
אני חושבת שזה דווקא כמו שרצית – מבקשים הארכה של אישור קיים ולא אישור חדש.
הארכת תוקף האישור מותנית בקבלת דוחות מעקב תקופתיים כולל בדיקת תוצרי הלמידה שיוגשו למנהל המחוז פעמיים בשנה.
כפי שכתבתי קודם – מה היכולת שלהם לבדוק את התוצרים האלה? מי יקרא את הדוחות ומה הוא מבין בחינוך ביתי? אה, רגע, הם כותבים:
הדוחות יוגשו על ידי הקב"ס או עובד פדגוגי אחר שימונה על ידי מנהל המחוז לעקוב אחר יישום תוכנית החינוך הביתי לגבי כל תלמיד במחוז שקיבל אישור לכך.
אני משערת שזו שוב התרשלות בניסוח. הכוונה ודאי "הדוחות יוגשו
אל הקב"ס" ולא "על-ידי". או שאולי הם מתכוונים שהקב"ס יצטרך לפנות מזמנו ולעקוב אחרי המשפחה ולכתוב דוחות על זה, ואם הוא לא יעשה את עבודתו אז זה יפגע (לא בו כמובן) בהארכת האישור?
ילד שאושר לו חינוך ביתי יצטרך לעמוד בסטנדרטים של מערכת החינוך וישתתף במבחני המיצב או כל מבחן אחר לבדיקת הישגים שמטה המשרד מקיים
נו טוב. רק כדאי לברר מה הם מתכוונים לעשות עם התוצאות של מבחנים כאלה. וכמובן לוודא שהם לא מתכוונים להשתמש בזה בשביל לפסול חינוך ביתי, אם הם לא היו פוסלים בי"ס על אותן תוצאות.
מומלץ שיתקיים קשר בין הילד לבין ביה"ס שבו אמור היה ללמוד לצורך קבלת שירותים כגון: שימוש בספריה ו/או מרכז משאבים של ביה"ס. תינתן לילד אפשרות, אם רצונו בכך להשתתף בפעילויות חברתיות של ביה"ס. ההשתתפות מותנית בהסכמת ביה"ס ומחנך הכיתה. הסכמה כזאת תתקבל בכל מקרה לגופו.
נראה לי שאם הילד רשום לבי"ס והתקציב שלו הולך לשם, צריכה להיות לו
זכות להשתתף שם במה שהוא רוצה כל עוד זה לא גורם נזקים נוראים ואיומים לבי"ס.
הורים שאושר לילדם חינוך ביתי, ידאגו שהילד יקבל שירותי בריאות להם הוא זכאי בתוקף חוק בריאות ממלכתי
???
אולי במקום זאת אפשר לומר שה-
אחריות על מתן שירותי בריאות היא על ההורים (ולא על בי"ס). אם ההורים בוחרים ללכת לפי התוכנית של משרד הבריאות או לא זה כבר נושא נפרד, ולא קשור לחינוך ביתי.
ביטוחים מכל סוג שהוא לגבי ילד שאושר לו חינוך ביתי הם באחריות ההורים
מלבד, כמובן, הביטוח שכל תלמיד מקבל – הרי הילד רשום והם מקבלים עליו תקציב.
אישור הבקשה לחינוך ביתי אינו מחייב את המשרד או כל גורם ציבורי אחר במימון תוכנית הלימודים הביתית או כל מימון אחר כל שהוא.
לרגע לא חשבתי אחרת

אבל נראה לי שזה נסיון גם לאכול את העוגה (התקציב שבי"ס מקבל עבור הילד) וגם להשאיר אותה שלמה (לא לחייב אותם לתת לילד שום דבר). אם התקציב הולך אליהם, צריכה להתלוות לזה גם מחוייבות לתת את כל השירותים. אם הם לא מתחייבים לתת שירותים, התקציב צריך ללכת למשפחה או למי שהיא תבחר לקבל ממנו שירותים.
אבל עכשיו אני זו שמתנתקת מהמציאות...