ראו גם: מעבר לאוכל מוצק, מדור תזונה טבעית, מדור תינוקות ופעוטות, שאלות ותשובות בנושא תזונה לפי נושאים
עריכה: טלי מא, 8.2.08
תיסוף ויטמין C לבן 3
האם כדאי לתת תוספת של ויטמין סי לקראת החורף. הכן גופך לחורף...
אני שואלת לגבי בני בן השלוש שהולך לגן וגם נדבק במחלות לפעמים. האם הוימין נספג בהיותו בכדורים מציצה?
ורד לב (2003-10-05T09:43:00):
כדורי מציצה נספגים בהחלט (לפעמים אפילו טוב יותר) ולילדים זה מעולה.
אני לא בגישה של לתת מניעתית, אלא לשים דגש על תזונה נכונה ומאוזנת, עשירה בויטמינים ומינרלים וגם בויטמין C וכמובן לשים עין על הילד. אם הוא קצת יותר חלש, לאפשר לו לנוח וכו' ואולי אז יהיה אפשר לתת תוספות לחיזוק. אבל גם פה יש גישות שמדברת על לתת לגוף להתמודד עם הדברים בעצמו.
ויטמין C נמצא בכל הפירות והירקות, בעיקר בפירות טרופיים (קיווי, אננס, פפאיה, גויאבה וכו'), בפירות הדר, פירות יער למיניהם (עוד מעט יהיו תותים), גמבה, עגבנייה וכל הירוקים למיניהם, נבטים (אפשר לבד).
לבריאות!
ורד לב (2003-10-05T09:44:00):
אה, דבר נוסף ששכחתי- ויטמין C אינו נאגר בגוף ולכן צריך לקבל ממנו בכל יום, אז כל העניין של הכן גופך לחורף...אפעס... אבל יש מה לדאוג לגוף בריא באופן כללי.
@}
תינוקת שאוכלת קרטון
ה עוגיה (2003-12-23T21:29:00):
שמעתי על כאלה שמלקקים את הקירות (אבל לא פגשתי) ושמעתי שזה נובע ממחסור בסידן.
מה אני צריכה להבין אם הילדה שלי (10 ח') אוכלת קרטון? (עטיפה של הדיסק של "הדג נחש"...)
אני לא חושבת שהיא רעבה כי היא אחרי בקבוק מרק ובקבוק פורמולה והיא דוחה מזון אחר. היא פשוט מכרסמת את העטיפה...
(ברצינות אני שואלת)
ורד לב (2003-12-27T23:02:00):
נשמע לי שהיא משחקת בצורה אחרת פשוט....
>ורד זוכרת תקופה בחייה שנהגה לאכול ניירות, בשביל הכייף<
תינוקת שאוכלת קירות
נעה ש (2004-01-22T12:12:00):
הי ורד
שירה הבת שלי (בת 10 חודשים) התחילה לאכול את הקירות.
מישהו אמר לי שזה בגלל שחסר לה סידן
שמעת פעם על קטע כזה?
נראה לך הגיוני או שזו שטות גמורה?
במה יש סידן זמין שאפשר לתת לה חוץ ממוצרי חלב.
היא גם חולה קצת אז לא בא לי לתת לה מוצרי חלב בשלב זה.
תודה על העזרה
נעה שדה
ורד לב (2004-01-22T19:59:00):
היי נעה,
היא כבר אוכלת מזונות מלבד חלב M?
פירות יבשים למיניהם (תאנים, משמשים), חמאות אגוזים ושקדים (שקדיה וכל שאר מוצרי החברה משאר האגוזים), טחינה (אם כבר ניסית אז בסדר, רק דעי שזה עלול להיות אלרגני, לא מחייב בכלל), מוצרים עם חרובים, או יותר טוב להכין לה דייסת קוואקר (אם היא אוכלת) עם אבקת חרובים, קטניות קלות כמו עדשים ומאש. ו...כן, יכול להיות בזה משהו, באכילת הקירות!
נעה ש (2004-01-23T13:31:00):
היי ורד
היא אוכלת דברים נוספים מלבד חלב M אבל לא את הדברים שהצעת.
התחלתי איתה מוצקים יחסית מאוחר. היא פשוט לא התעניינה ואני לא לחצתי.
אנחנו עדיין בירקות הכתומים ופירות מרוסקים. אני כן נותנת לה לטעום כל מיני דברים אחרים.
טחינה היא כבר טעמה מספר פעמים ולא הייתה תגובה אלרגית.
אני אנסה את הדברים שהצעת. נראה אם היא תסכים. אכלנית גדולה היא לא.
תודה בכל אופן
נעה
תינוקת אוכלת מוצרי נייר
שירה (2004-10-27T22:13:12):
ורד שלום,
יש לי תינוקת בת 15 חודש. היא מאוד אוהבת לאכול... ניירות, במיוחד נייר טישו.
כל אחד כזה נוחת לידיה בהתלהבות ובלעיסות.
חשבתי שאולי חסר לה איזשהו מרכיב הקיים בנייר או מרקם הדומה לנייר, ולמרות שאנחנו צמחונים התחלתי לתת לה עוף (אורגני),גם כדי למנוע חוסר בב-12 או בברזל, והיא אכן מאוד מאוד אוהבת לאכול עוף - נדמה לי שיותר מכל מאכל אחר (בנוסף לאבוקדו, חומוס), אני נותנת לה גם קצת במבה לפעמים - בגלל המרקם והמליחות (גם מלחיות היא אוהבת ללקק), אבל בעיית אכילת הנייר לא נפתרת. יש לך רעיון מה זה יכול להיות? תודה מראש על התייחסותך.
ורד לב (2004-10-28T16:11:15):
שירה, זה בטח מראה מאד משעשע
התחושה שלך לעניין הברזל וה 12-B היא נכונה. דעי רק שבעוף אין המון ברזל ו 12-B, ממליצה על הודו אם את כבר בעניין. לצערי, לא יכולה להמליץ לך על אורגני, כי אין
מה עם ביצים ומוצרי חלב? היא כן אוכלת?
אולי תתארי דברים שהיא אוכלת ואז אוכל לענות לך יותר במדוייק.
אגב, האם היא יונקת?
שירה* (2004-10-28T22:45:41):
ורד תודה על התייחסותך,
לצערי היא לא יונקת כבר כמה חודשים: א. כי היא נולדה עם לשון קשורה ולא ינקה טוב, ומשק החלב הלך והידלדל עד שגילינו זאת, אבל בכל זאת ינקה במקביל לתוספות עד בערך 10-12 חודש. ב. אני בהריון (בשבוע 25) והחלב נגמר כליל (מה שלא מפריע לה להמשיך לדרוש את תנוחת ההנקה ומציצה לצורך הירדמות או נחמות, ידוע לך אם זה בעייתי בהיריון?).
אתאר בערך את הארוחות:
מוקדם בבוקר - דיסה משקדים/מקדמיה ותמרים טחונים יחד במים ומסוננים בתוספת דגן כלשהו מבושל - שבולת שועל או אורז מלא או כוסמת, דוחן וכו'.
בהמשך הבוקר עד הצהריים - פירות (כשלושה) - מילון או מנגו, תפוח,אגס, מאוד אוהבת רימון, בננות, עכשיו גויאבה וכדו'.
צהריים - ירקות מאודים - בטטה, קישוא, גזר, דלעת,שעועית ירוקה, תפו"א, בתוספת דגן/ עוף (כפעמיים בשבוע)/ לפעמים עדשים מונבטים. ולרוב בתוספת אבוקדו שמאוד אהוב עליה, הכל מעוך יחד.
אחה"צ - פרי או עוגייה מקמח מלא או מיץ גזר.
ערב - לא תמיד מסודר, לרוב חוזרים מהטיול ואז מכינים בקבוק ללילה (כמו דייסת הבוקר) והיא שותה אותו.
כשאוכלים א. ערב - ירקות במיוחד עגבניה ומלפפון המועדפים עליה, לחם מלא, טחינה או אבוקדו לפעמים חביתה מאודה במים (מביצה אורגנית). ולפני השינה בכל מקרה מקבלת בקבוק למרות הארוחה. נראה לי שהיא לא לגמרי משביעה אותה, אני לא יודעת מה עוד לתת לה בארוחה, כי היא לא אוכלת מוצרי חלב - אנחנו לא צורכים זאת וגם היא מאוד רגישה אליהם.
בלילות האחרונים היא מתעוררת מס' פעמים בלילה ואוכלת עוד מהדייסה.
בקשר לעוף - הופתעתי בעניין מיעוט הברזל, האם בכל זאת עדיף לתת הודו לא אורגני (עם כל האנטיביוטיקה)? האם יש חלקים מיוחדים בעוף שעדיפים מבחינת הברזל? (חוץ מכבד שמאוד קשה למצוא אורגני)
אשמח להתייחסותך, תודה רבה.
שירה (2004-10-28T22:50:04):
תוספת קטנה - היום היינו אצל חברים והיו שם חתיכות גבס. היא פשוט תפסה אותן והתחילה ללעוס כאילו כלום. החברה אמרה שאולי חסר לה סידן, האם זה אפשרי עם הצריכה הקבועה שלה של שקדים ולעיתים טחינה?
ורד לב (2004-10-30T12:31:58):
שירה- מאד ייתכן מחסור בסידן, אם היא פונה לדברים כאלו ואוכלת אותם. שאלה- היא ממש אוכלת, או שזה ברמה של משחק?
קיראי ShowDoc]פה Section Baby5[/po].asp?SectionID=22&DocID=830 עוד על סידן ומקורות אפשריים.
לגבי הברזל, אין ספק שהודו עדיף על פני עוף. אז נכון, אין אורגני, אבל אם בחוסר ברזל עסקינן, יש לזה משקל גדול יותר מאשר לטיפולים.
ושוב אפנה אותך לקרוא עוד על ShowDoc]מקורות לברזל Section Baby5[/po].asp?SectionID=22&DocID=553
בשמת א (2004-11-01T12:05:35):
שירה, התזונה שלה נראית לי נורא דיאטתית. אין מספיק שומן, אין מספיק חלבון. רק לי נדמה?
שירה (2004-11-01T13:45:13):
בשמת,
אין מספיק שומן, אין מספיק חלבון
היא אוכלת אבוקדו, שקדים, טחינה, לפעמים ביצה ועוף לפעמים עוגיות- אילו עוד שומנים נותנים לתינוקות?
חלבונים - קטניות, ביצה, עוף - מה עוד אפשר?
אשמח לשמוע רעיונות.
בשמת א (2004-11-01T17:19:47):
אבוקדו, שקדים, טחינה
מצויין, ואפשר להוסיף שמן זית. חסר שומן מן החי?
היא אוכלת מהם כמות?
חלבונים - קטניות, ביצה, עוף - מה עוד אפשר?
אני הבנתי שעוף רק פעמיים בשבוע וביצה לא כל יום?
ראו גם: תינוקת אוכלת חול ים
@}
תירס לא מבושל
טלי (2004-03-09T17:59:00):
מה הנזק באכילת תירס לא מבושל ע"י בן שנה ו9? תודה
ורד לב (2004-03-09T21:34:00):
שזה יצא לו בקקי? אל תדאגי, גם מבושל ייצא
מה הבעיה, תני עוד פרטים. הוא נגס במקרה בקלח תירס חי? אם כן, לא הייתי דואגת. הגוף חכם מאד!
טלי (2004-03-09T22:05:00):
סבא שלו נתן לו לאכול מקלח חי, אל תשאלי אותי מדוע..................קלח שהיה באריזה מהסופר
ורד לב (2004-03-10T00:23:00):
טלי, בתכלס כשהתירס טרי גם אני אוכלת ככה, זה יותר טעים. אבל ברגע שהם קצת לא טריים הסוכרים הפשוטים הופכים לעמילן וזה כבר מצריך בישול.
לא נראה לי שמשהו יקרה, אולי כאב בטן אם הוא רגיש.
טלי (2004-03-10T08:25:00):
מה קורה אם הסוכרים הופכים לעמילן?
ורד לב (2004-03-10T12:32:00):
לא יקרה כלום מהתירס. עמילן הוא פשוט צורה קשה יותר לפירוק (בשביל הגוף), אבל זה יהיה בסדר. נראה לי! תעקבי אחריו ותראי מה קורה.
הערת העורכת: עד כמה שידוע לי אין שום נזק מאכילת תירס לא מבושל, בכל גיל.
אולי למחוק את המקטע הזה.
@}
תינוקת לא אוכלת מרוסקים, הנקה מלאה, אמא תשושה
אמא נוגי (2004-05-03T00:01:00):
יש לי חברה עם תינוקת בת 9 חודשים. חברתי מתפקדת כמעט לבד, וכמעט ולא ישנה בלילות, הילדה עדיין יונקת ומסרבת לכל אוכל מרוסק (פירות וירקות). בחודשיים האחרונים היא לא עלתה בכלל במשקל. ככול הנראה איכות החלב של חברתי ירדה מאוד (תשישות, תזונה לקויה וכד'). הילדה כן מוכנה לאכול דברים מוצקים יותר כמו גבינה צהובה, תפוחי אדמה בשמנת , פתיתים, אבל אוכלת בכמויות מאוד קטנות.
מה אפשר להמליץ לחברתי לתת לילדה לאכול?
בשמת א (2004-05-03T00:18:00):
איכות החלב של חברתי ירדה מאוד
אין דבר כזה. אבל יש סיבות אחרות לעלייה מעטה בגיל זה.
יש לי שלוש הצעות לחברתך ואחת לך:
לחברתך -
- לעשות בדיקת דם לילדה, לפעמים אנמיה גורמת לחוסר תיאבון.
- כדאי לתת בשר הודו אדום ועוף. קטניות כמו עדשים, אפונה. טחינה, שקדיה.
- ולהתייעץ עם דיאטנית שמבינה בהנקה, כמו טובה קראוזה (חפשו באתר אמנות הלידה), כי עלייה מעטה לא אומרת שיש פה דווקא משהו לא בסדר. צריך לעשות תישאול מקיף. לא בטוח שיש בכלל בעיה - היא נשמעת לגמרי נורמלית לגילה.
אמא נוגי (2004-05-03T09:35:00):
בשמת. שלא תביני לא נכון, אני תומכת נלהבת של הנקה! ואולי לא הסברתי מספיק טוב את המצב.
חברתי היתה בעברה אנורקטית, היא עד היום אוכלת מעט מאוד! ישנה בקושי 3 שעות בלילה וגם זה לא ברצף. אין לה בכלל תמיכה של בן זוג (ולא בגלל שהיא אם חד הורית, פשוט כזה הוא). בשאיבות שהיא שאבה שכבת השומן בחלב היתה מזערית וגם הכמויות.
בתקופה שאני הנקתי אני זוכרת בבירור ירידה בכמויות החלב אחרי לילות ללא שינה, אבל אני הקפדתי מאוד על תזונה וכמות השומן היתה תמיד טובה.
הבת של חברתי לא עלתה בכלל במשקל חודשיים, מאחר וה INTAKE שלה מבוסס בעיקר על הנקה, המסקנה הראשונית שהגיעו אליה (בטיפת חלב ורופא הילדים) היתה שצריך להעשיר לה את הכלכלה, אבל היא פשוט לא מצליחה לעשות את זה.
עוד אין לה שיניים, כך שקשה לתת לה ממש מוצקים, ולאוכל מרוסק היא פשוט מסרבת. חברתי ניסתה להעשיר לה את חלב האם בדייסות, וגם לתת לה דייסות מחלב סויה, אורז, עזים ועוד, אבל היא מסרבת לאכול בכפית ופשוט יורקת הכול החוצה. היא מנסה לתת לה דברים רכים יחסית ביד, או בפה אבל נמנעת (לדעתי בצדק) מדברים כמו תפוחים שהם קשים ויש סכנה שהיא תיחנק מהם.
בסך הכל הילדה מתפתחת יפה, ואין שום כוונה להפסיק את ההנקה, אנחנו רק מחפשות רעיונות מה לתת לילדה לאכול, ולתמוך בה תזונתית.
(טחינה ושקדיה הצליחו לתקופה מסוימת ואז גם את זה היא סירבה).
ורד לב (2004-05-03T09:36:00):
מצטרפת למה שבשמת כתבה וגם-
אפשר לנסות דייסת קוואקר עם שקדיה, או
אם היא אוכלת פתיתים שתנסה לתת לה מקמח מלא ותוסיף לזה שקדיה/ אבוקדו/ ירקות
בעקרון- הייתי לוקחת את מה שהיא כן מוכנה לאכול ומנסה להוסיף לו מזונות אחרים בפנים.
לגבי המשקל- זה לא יוצא דופן שפעוטות בגיל הזה לא עולים במשקל "בקצב". הקצב המהיר הוא ב-3 החודשים הראשונים ואח"כ בהדרגה הולך ויורד.
יש לקחת בחשבון צמיחה בגובה של התינוקת, הוצאת אנרגיה מוגברת במהלך היום בזחילה והתקדמות, משחקים וכו'.
מה מצבה ההתפתחותי? איך המצב רוח שלה?
זה זמן טוב בסה"כ לבדיקת ברזל, כדאי לבדוק.
מה שיותר נשמע לי, אגב, הוא שהאמא צריכה "טיפול"- עזרה, תמיכה, מישהו שיכין לה אוכל טוב, שייקח קצת את הילדה לשעה שעתיים, כאלה דברים...
שיהיה בהצלחה!
בשמת א (2004-05-03T10:12:00):
מה שיותר נשמע לי, אגב, הוא שהאמא צריכה "טיפול"- עזרה, תמיכה, מישהו שיכין לה אוכל טוב, שייקח קצת את הילדה לשעה שעתיים, כאלה דברים...
מסכימה לגמרי עם ורד.
אכן, אמא נוגי, אנורקסיה בהחלט בהחלט עונה אצלי להגדרה של "תת תזונה ברמה של העולם השלישי", שעלולה להשפיע על החלב - אבל, וזה אבל גדול, אין להסיק מהשאיבה על מה שהתינוקת מקבלת, וכמו כן, אם היא עלתה קודם טוב מאותו חלב, אז שוב - לדעתי לא סביר שתימצא בעיה בחלב.
אדגיש שוב את דברי ואת דברי ורד על הברזל: בגיל כזה, מאגרי הברזל מההריון ותחילת ההנקה כבר מדולדלים, ואם התינוקת אינה מעוניינת במזון מוצק (מצב נורמלי ושכיח כשלעצמו, שלא חייב להיות מקור לבעיה) אז בדיוק גיל 9 חודשים הוא הגיל המתאים לעשות בדיקת דם לברזל (רצוי המוגלובין 11 לפחות, זה התקן בגיל זה). אם יימצא המוגלובין נמוך יותר, אז יש לשער קשר בין מיעוט העניין במזון מוצק לבין האנמיה. לכן זה חשוב.
יש עוד דברים שגורמים לחוסר איזון בגוף שמתבטא בין השאר בבררנות באוכל, חוסר עניין באוכל וכן הלאה. למשל, חולשה באלמנט "אדמה" (סליחה על ה"סינית") - וכיוון שלאמא יש בעצמה חולשה קשה באלמנט הזה, לפי כל מה שאת מתארת (יותר ממרכיב אחד), אין להוציא מכלל אפשרות שלבת פשוט יש חולשות פיזיות דומות. לכן, גם טיפול סיני או הומיאופתי או פרחי באך וכן הלאה עשויים להועיל.
אמא נוגי (2004-05-03T17:34:00):
שהאמא צריכה "טיפול"- עזרה, תמיכה
זה מאוד נכון, אבל אין!, והיא גם לא ממש נותנת שיעזרו לה. בדיקת ברזל בהחלט בתכנית. בסה"כ התינוקת מתפתחת יפה גם מוטורית וגם קוגניטיבית. אבל חשוב לי להדיגש זה לא שהיא עולה מעט היא פשוט לא עולה, היא חתכה אחוזונים כלפי מטה בצורה מאוד דרסטית.
מאחר וברור לי שהחברה שלי לא תפנה לטיפולים אלטרנטיביים חשוב לי לתת לה עצות קונקרטיות לגבי מה לתת לה לאכול.(כי אני בערך התמיכה היחידה שיש לה) פתיתים זה רעיון, האם אפשר להקדים הכנסת מוצרי חלב למרות גילה הצעיר? אני הצעתי לה פסטרמות, למרות שאני לא בטוחה שזה נכון.
הצעתי כרובית וברוקולי אפילו מוקרמים עם שמנת מתוקה. שוב אני חוזרת שאני לא בטוחה שהמזונות האלו מתאימים לגילה הצעיר ואני פשוט רוצה להיות יותר פטוחה לפני שאני מציעה עוד הצעות.
תודה.
ורד לב (2004-05-04T07:10:00):
הייתי הולכת יותר לכיוון הדגנים, קטניות, בשר/ עוף, חמאות אגוזים למיניהן, אבוקדו.
דברים כאלה- שהם יותר מזינים מאשר מוקרמים למיניהם וגם בעלי ערך קלורי גבוה יחסית.
כלומר, לא סתם קלוריות ריקות, אלא משהו שאפשר להתפתח טוב על בסיסו.
שרון ג (2004-05-04T09:36:00):
אפשר לנסות להוסיף לכל דבר שהיא אוכלת כף שמן (אם אפשר זית, אם לא-לא) או שקדיה או טחינה גולמית או חמאה.
למשל - פירות עם טחינה גולמית, מרק עם תוספת שמן או חמאה, ירקות מרוסקים עם תוספת שמן.
כל גרם שמן נותן 9 קילו-קלוריות. בניגוד לחלבון ופחמימיות שנותנים 4.
ולמי שכתב שבשלב הזה עולים יותר לאט - זה נכון. אבל לא מפסיקים לחלוטין לעלות במשקל. בז'רגון הרפואי זה נקרא "לשבור אחוזונים" דהיינו לרדת מהעקומה הסטטיסטית שעליה עלית במשקל עד עכשיו, וזה אות אזהרה. אחרי המשקל יש עצירה בגובה ובסוף גם בהיקף ראש וזה כבר ממש רע. לכן מנסים לעצור את זה קודם.
מה שהכי צעק לי היה שהאמא היתה אנורקטית. כאלה נשים בד"כ יש להן כל מיני משקעים, בעיקר בנושא אוכל, ולפעמים זה גורם לקשר אם-תינוק להיות פגוע.
במקרים כאלה צריך לפעמים עזרה מקצועית לאמא שמשמשת גם כתמיכה וגם כהדרכה איך להתנהג לתינוק. תינוקות בגיל הזה הם מספיק מתוחכמים כדי להבין שבאמצעות האוכל הם יכולים להשיג שליטה באמא. לא מתוך רוע לב חס וחלילה, אלא כדרך למידה - הנה כשאני לא אוכל כמו שצריך אמא יושבת איתי הרבה יותר שעות ביום. וזה דבר שרואים אצל ילדים עם בעיות באוכל.
זהו, ארוך מדי לטעמי, אבל אני מקווה שתרמתי במשהו
בשמת א (2004-05-04T14:32:00):
מסכימה עם ורד ושרון.
פתיתים - אם זה מקמח לבן אז זה לא רעיון טוב.
פסטרמות, מוצרי חלב - גם רעיון לא כל כך טוב. זה עלול לא להשפיע לטובה.
דברים קונקרטיים:
פירות עם שקדיה או עם טחינה גולמית - במיוחד טחינה גולמית אורגנית משומשום מלא, שהיא גם עתירת רכיבי תזונה וגם עתירת קלוריות וגם נוטה למתוק.
מרק של ירקות עם הודו אדום או עוף (בהודו אדום יש המון ברזל). אפשר הודו טחון שעושים ממנו קציצות קטנות (בשר טחון, בצל לבן ופטרוזיליה קצוצים דק, וזהו).
אבוקדו - גם מלא כל טוב וגם מלא קלוריות.
ירקות מרוסקים עם טחינה גולמית או עם שקדיה.
לכל דבר שאפשר - "לדחוף" שמן זית.
עוד טיפים (תעתיקי לך את הרשימה):
- לקחת אוכל בכלים קטנים החוצה, לגינה, ולתת לה לנשנש תוך כדי משחק או טיול. תינוקות אוכלים יותר באוויר הצח.
- לקחת אוכל למפגשים חברתיים (כשמבקרים, למשל) ולתת לה לנשנש. הרבה תינוקות אוכלים יותר בבתים של אחרים.
אמא נוגי (2004-05-04T15:11:00):
תודה לכולן, אני אדבר איתה וננסה, אספר לכם על התוצאות.
לקשר אם-תינוק להיות פגוע.
הלוואי והייתי יכולה לגרום לחברתי לגשת לטיפול (היא היתה תקופה מסוימת, אבל זה היה טיפול שהתחיל כטיפול זוגי והפך להיות טיפול שלה בלבד ולדעתי לא הועיל לה). הקשר בינה לבין שתי בנותיה הוא סמביוטי כמעט, היא לא נותנת שיעזרו לה והיא כורעת תחת העומס.
אני כבר הרמתי ידיים לגבי חברתי (עוד בתקופה שלא אכלה שום דבר, אי אפשר היה לדבר איתה), אבל הילדה חשובה לי. ואני חוששת שתהיה עצירה מוחלטת של הגדילה.
ורד לב (2004-05-05T10:42:00):
שיהיה בהצלחה
@}
דבש לפעוט מעל שנה
העור של העוף, דיאטה לילדים ודיון על שומנים בדם
בנותיי אוהבות את העור של העוף ובעלי מתעקש שלא יאכלו אותו כי זה מאד לא בריא. הגדולה ממש צימוק ולא אוכלת כמו שצריך, אז אם היא אוהבת את העור (היא בת 5) אז מבחינתי זה גם טוב ושיהיה לה לבריאות. בעקרון, אני יודעת שהוא צודק אבל בשטח - שתיהן אוהבות את העור ואני לא מסוגלת לומר להן לא לאכול את זה. מה דעתכן?
ורד לב (2004-07-20T18:47:11):
לא רואה סיבה למה לא- לגבי העור של העוף. כמובן שתמיד עדיף אורגני
אמא לשתיים ועוד אחד (2004-07-21T14:57:36):
ורד, תודה על תשובתך אך כמו שאני מכירה את בןזוגי הוא לא יסתפק בכך, אנחנו שומעים וקוראים שהעור של העוף מאד לא בריא וצריך להקפיד על כך כבר מגיל צעיר, נדמה לי שזה סותם עורקים או משהו שקשור בענין, ולמבוגרים ממש לא מומלץ לאכול זאת. אני רוצה להראות לו את תשובתך - שאפשר לאכול עור - עם הסבר קצת יותר משכנע מ"למה לא". בבקשה, לענות לי שוב, את תחסכי לי הרבה מריבות סביב העניין ביני לבינו או בינו לבין הילדות....
תודה מראש....
ורד לב (2004-07-21T15:19:44):
אני לא מספיק יודעת על העור של העוף בשביל לענות לך. אנסה לחפש על זה מידע
אמא לשתיים ועוד אחד (2004-07-24T01:44:37):
ורד, אני מקווה שלא שכחת אותי (עם עור העוף) יש לך כבר תשובה. אני מחכה בקוצר רוח (אני מקווה במיוחד לומר לבעלי שהוא טועה בקשר לזה ולהראות לו את תשובתך המנומקת....)
ורד לב (2004-07-24T14:20:20):
לא ממש מוצאת חומר על זה, sorry
אולי מישהו אחר יידע.
מה שברור זה שעדיף לבשל עוף עם העור, כדי לשמור על תכולת הויטמינים והמינרלים שבו. דיי בדומה לקליפה של הירקות.
בשמת א (2004-07-24T16:36:37):
אמא לשתיים, אני לא מומחית לתזונה כמו ורד, ולכן אני מרשה לעצמי לנסות לעזור לך:
את יכולה לומר לבעלך פשוט כך:
כאשר נותנים המלצות כלליות לכל החברה, מתייחסים לבעיות הבוערות בחברה. כרגע הבעיה הבוערת בחברת השפע היא בעיה של השמנה, ולכן נותנים המלצות שמתאימות לאנשים שמנים, ולמשפחות עם ילדים שנמצאים בסכנה להיות שמנים.
כאשר מדובר בילדים מסוג ה"צימוק", שגם אינם אכלנים גדולים והם בררנים באוכל - כל ההמלצות הכלליות, שכאמור מכוונות לפתור את בעיית ההשמנה, לא רק שלא רלבנטיות להם, אלא שאפשר להגיד אפילו להיפך (יעני: כל ההמלצות נגד השמנה - לעשות בדיוק להיפך!).
יתר על כן, ככל שהילד צעיר יותר, כך חשוב יותר לתת מזונות עתירי שומן.
למשל, מסוכן לתת לתינוקות מוצרי חלב דלי שומן. הם זקוקים לשומן (סליחה, שכחתי את ההסבר המדעי, אני זוכרת רק שאביב חדש הסבירה אותו באחד הדפים פה). כל ה"דל שומן" נועד למבוגרים שאוכלים יותר מדי (לעומת זאת, מבוגרים כמוני, למשל, שנמצאים בתת תזונה כרונית, חייבים כמובן להמנע בכל מחיר ממזון "דל שומן").
כמו כן, כאשר מדובר במזון טבעי (להבדיל ממזון כמו ממתקים, קרקרים, מעדני חלב וכדומה) אין שום בעיה עם צורתו הטבעית שהיא "כביכול משמינה". למשל, העור של העוף.
זו לא עטיפת סוכר שמישהו הוסיף לעוף.
זה חלק מהמזון הזה.
יש טעם להזהיר מפני העור של העוף אנשים שסובלים מהשמנת יתר אמיתית (להבדיל מאלה שרוצות לרדת חמישה קילו כדי להידמות לדוגמנית שדופה), והאהבה לעור של העוף משתלבת אצלם עם העדפה לממתקים ולמזונות ריקים מכל ערך תזונתי אבל עתירי קלוריות.
וגם כשמדובר באלה (השמנים האמיתיים שזקוקים לשינוי תזונתי חריף), שיסלחו לי כל הסוגדים לדיאטות - באמת נראה לי טפשי ומוגזם להיטפל דווקא לעור של העוף. כשאני קוראת תפריטים של דיאטות מהסוג הזה (עוף מבושל בלי עור, גבינה לבנה רזה, מכירים?) אני ישר מרגישה שיש משהו מעוות לחלוטין במושגי התזונה שיצרו אותם.
לכן, אילו היו לכם ילדות מאוד שמנות ואכלניות מהסוג הבולס-כל, אולי היה טעם למנוע את העור של העוף. בינינו, במקרה כזה הייתי מציעה למנוע לפני זה כל חטיף, ממתק ומזון המכיל קמח לבן, סוכר לבן, שמנים מוקשים, וכימיקלים (צבעי מאכל, חומרים משמרים וכו'). רק בסוף בסוף בסוף הרשימה - העור של העוף.
עוד הערה לגבי העור של העוף:
מנסיונן של אמהות רבות וותיקות (כמו סבתא שלי למשל), זו תקופה שחולפת... מעטים הילדים שהטעם שלהם לא מתחלף בעניין הזה... במיוחד אם לא כל המשפחה אוהבת את העור של העוף.
אז למה לעשות עניין?
לדעתי, שוב כלא-מומחית, לריב על אוכל ולנסות למנוע מזון לא-ג'אנק מילדים קטנים ורזים - נשמע כמתכון בדוק ליצירת הפרעות אכילה ו"חרדת השמנה" שגם היא מגיפה בחברתנו (על אנורקסיה הוא שמע? על ילדות בכלל-לא-שמנות בנות 11 שעושות דיאטה כי הן הכניסו לעצמן לראש ש"אסור להשמין" הוא שמע? )-: ).
שיאכלו מה שטעים להן ושיהיה רק טוב.
שוב, רק דעתי. קחי מה שעוזר לך, זרקי את כל היתר (-:
אמא לשתיים ועוד אחד (2004-07-25T12:21:33):
אותי שכנעת! (לא שהייתי זקוקה לשכנוע, באמת אני חושבת כמוך אך אותו לא שכנעתי) וזה בדיוק הענין, שהוא עסוק בלא להשמין ומשליך את זה עליהן כשהן גם ככה לא אכלניות (הגבלת שוקולד למשל) בענין העור הוא התכוון שזה לא בריא מבחינת שומנים בדם או משהו כזה והוא שמע שצריך לחנך ל"תזונה נכונה" כבר מגיל קטן אבל כמו שכתבת, אני ממילא מודעת לתזונה נכונה ולא משגעת אותם ומשתדלת לתת להן דברים מזינים (למרות שהגדולה נחשפה בגן לטופי ולטרופית אבל עדיין נשארת נאמנה לשתיית מים. אנחנו לא חיים בבועה, ואני משתדלת לא להגביל אותה בממתקים).
גם לי נראה שזו באמת המלצה לשמנים ולא משהו שלא בריא יותר משניצל קפוא עם שמנים מוקשים. (אני סומכת על ורד שביררה ולא מצאה לכך סימוכין שזה לא בריא) ננסה להפנות אותו לדברייך (חוות דעת שנייה...) המון תודה.
בשמת א (2004-07-25T18:29:27):
לא בריא מבחינת שומנים בדם או משהו כזה והוא שמע שצריך לחנך ל"תזונה נכונה"
כל החומר שאני קוראת לגבי ה"שומנים בדם" רק משכנע אותי שאף "מומחה" לא יודע על מה הוא מדבר. לכן אני מסכימה עם בעלך לגבי תזונה נכונה באופן כללי - לא לגבי כל פריט.
השורה התחתונה בדברי (וראי הדפים שלי בנושאי תזונה: הקשר בין תזונה לניוון הפנים והגוף וכן תזונה ללידת תינוק בריא ) היא:
א. תזונה נכונה = לאכול אוכל אמיתי וכמה שיותר נקי מרעלים וקרוב למצבו הטבעי.
ב. תזונה נכונה = להוציא מהתפריט כמה שיותר אוכל מלאכותי, כאמור: קמח לבן, סוכר לבן, שמנים מוקשים, כימיקלים ועוד.
ג. העור של העוף לא נכלל בקבוצה הבעייתית באמת.
ד. תינוקות וילדים קטנים זקוקים לשומן לשם גדילת המוח והתפתחותו, ותפריט דל שומן מסוכן להתפתחותם.
אמא לשתיים ועוד אחד (2004-07-25T23:02:57):
בשמת, הרגע ראיתי את תשובתך, לפני שהתנצחתי עם בעלי, זה לא עזר מה שאמרתי, הוא אמר שהוא ראה את התכנית עם חיים הכט (עם התקפי הלב) שם היה קרדיולוג שאמר שלאכול עור זה לא בריא כי זה גורם לטריגליצרידים בדם (שומנים בדם) ולכן מגיל צעיר צריך לחנך אותם לא לאכול זאת. הוא כאמור מדבר על עניין בריאותי ולא השתכנע מכך (כמו שלא השתכנע לגבי המוצץ כי שמע מרופא שיניים שגיל 5 הוא כבר גיל שצריך לגמול ילד ממוצץ, אחרת זה יעלה לנו ביוקר הטיפול ביישור שיניים). כמובן שמוצרים אחרים אני נותנת להן לא פחות מ3%שומן(כל מוצרי החלב כולל חלב) תודה בכל אופן.
ורד לב (2004-07-26T12:05:48):
קצת קשה לשכנע את הסגורים בדיעותיהם... בכל נושא.
נסי להפנות את עניין ההוכחה אליו. שינסה לחפש על זה חומר ומי יודע, אולי נחכים....
בשמת א (2004-07-26T12:28:51):
אמא לשתיים, תבקשי ממנו שיוכיח לך שטריגליצרידים בדם גורמים נזק, ואיזה נזק, ומאיזה שומנים (נכון שיש שמנים מוקשים, שהם מאוד לא בריאים, למשל מרגרינה, או כל שמן שהופכים אותו למוקשה בתהליכים תעשייתיים של יצירת מזון מעובד).
הוא צודק לגבי המוצץ: מוצץ גורם נזק. אז מה? מה עם הנזק הנפשי שנגרם לילדה שמכריחים אותה בכוח להיגמל ממנו? נזק לשיניים, לדעתי, קל הרבה יותר לתקן.
אבל בשני המקרים הוא שוכח לקחת בחשבון נזקים אחרים לילדות: הכפייה והמניעה והלקיחה של משהו אהוב שממלא צורך.
לגבי העור של העוף: אם הוא מתעקש כל כך, אז אני מציעה לסלק את העור של העוף עוד לפני הבישול, לפח, במסגרת הניקוי הרגיל. נראה לי ממש אכזרי להגיש לשולחן עוף עם עור, ואז למנוע אותו מהן.
אמא לשתיים ועוד אחד (2004-07-26T23:31:16):
בשמת. שוב תודה על תשובתך. אכן, אני צריכה להגיש ללא עור. שלא בנוכחותו אני נותנת, אני מקווה שאין להזה השלכות ואם כן, יותר חשוב לי מה שכתבת לעיל, אבל זה מה שהוא גרם לי לעשות והגדולה יודעת שהיא אוכלת את זה חופשי כשהוא לא בבית. מה לעשות....
נוסעת סמויה (2005-02-20T19:46:05):
- בנוגע לשאלה האם להסיר את העור מהעוף, כדאי לדעת שיש סיבות בריאותיות לעשות כך, לפחות בעוף רגיל (לא אורגני). העור הוא החלק המלוכלך ביותר של העוף, והוא מלא בשאריות של הורמונים, אנטיביוטיקה וכדומה. נוסף על כך, בשומן מן החי מצויים כל מיני כימיקלים מסיסים בשומן. ע"פ אתר משרד הבריאות הישראלי, 95% מהדיוקסינים שבני האדם סופגים מקורם בשומן מן החי! וראי גם המלצה מס' 3 כאן
רסיסים של אור (2005-02-24T22:31:11):
ורד שלום,
- לגבי העור של העוף - לפי מה שאת כותבת עדיף גם לבשל אותו ללא העור או שהנזק מצטמצם אם מבשלים עם העור אבל מסירים את העור לגמרי לפני האכילה ? (בישול ללא העור משאיר את העוף הרבה יותר קשה, לא ??)
נוסעת סמויה (2005-02-27T21:24:50):
רסיסים של אור - לא יודעת מה לומר לך בעניין העור של העוף. כשאני קונה עוף, אני מבקשת מהקצב שיוריד לי את העור. בעיניי העוף המבושל טעים גם כך. בעיני בנזוגי - פחות (מן הסתם עניין של הֶרְגל). אולי תנסי פעם לבשל בלי העור ותראי איך זה מתקבל בבית שלכם?
@}
יוגורט לפעוטות
נועה בר (2004-07-10T18:26:40):
הי ורד,
נפגשנו בהרצאה שלך על מוצקים לתינוקות במרכז בגבעת עדה @} זה היה כבר די מזמן, לא יודעת עם את זוכרת בכל אופן היה נעים ולשמחתי אפשר גם לפנות אליך פה.
רציתי לשאול לגבי היוגורטים ומוצרי החלב bio למינהם, כמה מהם כדאי לאכול ביום, גם למבוגר וגם לתינוקת שעדיין יונקת.
אני קראתי שבחלב אם יש את כל החיידקים הנחוצים לפלורת המעיים, אז אולי בכלל לא צריך?
אני מרגישה צורך לתת לה (בעיקר כי לא מצאתי דברים אחרים שהיא מוכנה לאכול ) , למרות שהיום ניסינו גם מעדן סויה שהיא אכלה בסדר.
מה עדיף?
תודה.
ורד לב (2004-07-12T00:54:00):
היי נועה, הצצתי ב _דף בית אישי שלך כדי לנסות ולהבין מי את. אתך דיברתי על הומיאופטיה, מונטסורי, גני ילדים וכו'? (נראה לי...נכון?)
לגבי היוגורט, אז אם אני זוכרת מי את בתך עוד לא בת שנה, נכון?
בד"כ ממליצים על מוצרי חלב באזור גיל שנה, אם כי יוגורט הוא בהחלט קצת שונה ואולי אפשר לחשוב על לתת אותו קצת לפני.
לגבי מוצרי סויה, אותה ההמלצה קיימת- באזור גיל שנה. ככלל המעדנים מאד מעובדים ומלאי סוכר. לטעמי מיותר כ"כ מוקדם, אבל הבחירה כמובן בידייך.
תראי, בעקרון אוכלים מזון לא רק בגלל שהוא בריא לנו ונותן כך וכך. יש נטיות והעדפות אישיות. כך שאם את אוכלת משהו שאת לא הכי מתחברת אליו אולי יהיה כדאי יותר למצוא משהו אחר במסגרת העדפותייך.
אין ממש הגבלה באכילת יוגורט ובסה"כ למה שתהיה? הוא לא מכיל דברים מזיקים, אין לו ערך קלורי גבוה וכו'. אם אין רגישות ואוהבים, אפשר לאכול כמה שרוצים.
@}
בת שנה אוכלת בעיקר פחממות
תודה ורד, אכן זכרת. @}
אני די במצוקה בנוגע לאכילה של מאיה ( היא כבר מעל שנה קצת ) ירקות היא לא מוכנה לא חיים ולא מבושלים, אז יוצא שהיא אוכלת המון פחמימות - לחם, פיתה, פת אורז, פסטה, דגני בוקר לא ממותקים, עוגיות. ובנוסף דיסה, פירות ( ממש קצת ) וקצת מוצרי חלב - מעדן יוגורט או סויה עם פירות, גבינה לבנה, גבינה צבובה. הכל בכמויות ממש קטנות, כך גם עם בשר.
(פתאום שאני קוראת את הרשימה זה נראה לי לא כ"כ רע)
בכל אופן הבעיתיות היא הירקות, וגם נדמה לי שהיא אוכלת או פוגשת יותר בטעם המתוק מהמלוח ונדמה לי שצריך לאזן, אולי?
מה את חושבת?
> לי יש בעיה עם המתוקים - צורך ממש חזק!<
ורד לב (2004-07-12T16:50:39):
זה מדהים שכשיושבים לכתוב זה פתאום נראה משמעותי יותר ממה שחשבנו בהתחלה
לגבי פירות וירקות- האם אתם בבית אוכלים? פשוט המשיכי להציע לה באופן קבוע. אולי תגווני את צורות ההגשה, מתכונים וכו'. נסי לשלב ירקות בתבשילי דגנים.
נסי להקפיד על דגנים מלאים ומזונות קרובים למקור באופן יחסי.
אולי ShowDoc]פה Baby5[/po].asp?SectionID=23&DocID=554&BannerDocID=377 תמצאי עוד רעיונות.
@}
סושי לילדים
האם יש בעיה לתת לילדה בת שנתיים סושי?
אמרו לי שאצות הנורי לא טובות בגלל תכולת היוד הגבוהה שלהן. ומה לגבי דגים נאים ?:-p
ורד לב (2004-08-08T09:43:45):
לא צריכה להיות בעיה בכלל עם סושי!!!
אומני מאד אוהבת סושי וכך גם ילדים רבים שאני מכירה.
שרון ג (2004-08-12T23:09:52):
ומה לגבי דגים נאים ?
עדיפים על המכוערים, לא?
יעל בריסקר (2004-08-13T09:48:14):
השאלה למה אתן קוראות סושי? האם הכוונה ל "רולים" כלומר הגלילים עם אצות ואורז וחתיכת דג בפנים? לגבי דג נא - חברה שמתעסקת ברפואה סינית אמרה שעל פי תפיסתם דג נא יש לו אנרגיה קרה שלא מתאימה לילדים ולנשים בהריון.
אכלתי כל מיני כאלה במהלך ההריון ( לא בכמויות אבל מידי פעם). הילדים שלי מתים על סשימי - שזה רק הדג בלי היתר - מדג סלמון, ולאחרונה אנחנו עושים רולים עם כל מיני דברים בפנים כמו אבוקדו ומלפפון, רצועות גזר, טונה ומלפפון.
@}
הקפאת מזון לתינוקות
אביטל צ (2004-08-20T18:49:38):
אני מכינה לבת שלי מרק ירקות וטוחנת אותו עם אורז ועוף.
כמה זמן אפשר להשאיר אותו בהקפאה ?
אני מאחסנת את המרק בצנצנות זכוכית של גרבר.
ורד לב (2004-08-20T19:35:32):
כמה זמן את בד"כ מאחסנת אוכל בהקפאה? אני לא כ"כ מבינה בזה, sorry.
פטנט שמישהי פעם לימדה אותי על אוכל לתינוקות להקפיא במגשי הקרח בפריזר, כך שתוכלי להפשיר בכמויות קטנות בכל פעם- עד שתתבסס אכילתה (בכמויות).
אביטל צ (2004-08-20T20:32:02):
אני משתדלת שלא יהיה הרבה זמן
פשוט בפעם האחרונה יצאה לי כמות גדולה שמספיקה לשבועיים לפחות
אז לא יותר מחודש בכל מקרה
@}
סולניים לפעוטות
אמא לשתיים ועוד אחד (2004-08-27T22:59:24):
הי ורד,
שמעתי שפלפל אדום/ירוק לא מומלץ לתינוקות מבחינת העיכול שלו. האם ידוע לך משהו על כך? לבתי בת השנתיים עדיין אין מספיק שיניים (12למעשה) והיא חלק לועסת אבל גם בולעת כנראה חתיכות. האם זה מזיק לקיבתה הצעירה? (ובמחשבה שנייה, אם זה מבושל אז זה בסדר?)
עירית לוי (2004-08-30T15:24:11):
שמעתי שפלפל אדום/ירוק לא מומלץ לתינוקות מבחינת העיכול שלו.
עד כמה שידוע לי פלפל הוא ירק ממשפחת הסולניים (עוד חברים במשפחה: תפוחי אדמה, עגבניות וחצילים).
ירקות אלו מכילים סולנין - חומר רעיל שאצל מבוגרים בריאים הכבד יודע לנטרל.
אני מניחה שלא רצוי להעמיס רעל כזה על כבד של תינוק, או של אנשים חולים בכלל.
(אגב - רמת הסולנין עולה עם חשיפת הירק לאור. אפשר לראות את זה בתפוחי אדמה שנעשים ירוקים אם הם היו חשופים הרבה זמן לאור. במקומות הירוקים יש ריכוז גבוה של סולנין).
[ורד, מקוה שזה בסדר שתפסתי לך ת'תפקיד לרגע ]
ורד לב (2004-08-31T17:02:32):
עירית לוי את עושה עבודה מצויינת
תשובות מאד לעניין. חוצמזה שכל מי שרוצה/יודע מאד מוזמן לכתוב פה, זו לא רק אני....
בהחלט לגבי הפלפלים הסולניים. בד"כ אני ממליצה להתחיל איתם רק אחרי גיל שנה. יש אנשים שהסולניים ככלל לא עושים להם טוב, או רק אחד מהם. במקרה כזה, באמת כדאי שלא יהיו בתפריט.
@}
שיערות מפוצלות אצל בן שנה
סיג סיג (2004-10-06T08:12:15):
לבן שלי (שנה) יש שערות מפוצלות. זה מעיד על חוסר במשהו? ברזל?
שרון ג (2004-10-06T14:10:30):
אני לא יודעת (רק שתדעי שאני לא סתם מתעלמת).
אולי אבץ?
לא ידוע לי שחסר בברזל עושה כאלה דבים (ומצד שני אין לי מושג איך קוראים לזה בשפה הרפואית כך שאין לי אפילו איך לחפש. hair split?)
ורד לב (2004-10-07T08:54:45):
לגבי השיער המפוצל, יכול להיות קשור לחוסר באבץ. הוא כבר אוכל מעבר להנקה? מה? כמה?
סיג סיג (2004-10-07T18:49:11):
תודה, שרון וורד,
הוא בעיקר יונק. מה הוא כן אוכל? אמ... קצת. קצת ירקות (מלפפון, בטטה, תירס, אפונה), פירות (ענבים, מנגו), קצת בקר וירקות מעורבים של גרבר, וקצת קורנפלקס שהוא גונב לנו בבוקר.
היתה לי תקופה ארוכה (כשלוש שנים), בה הייתי צמחונית ולא כ"כ הקפדתי על תזונה מאוזנת, שבה היו לי שערות מפוצלות באופן כרוני, וזה נעלם כמה זמן אחרי שחזרתי לאכול בשר, ולכן אני חושבת שזה קשור לחוסר ברזל.במיוחד שאני לא נותנת לו ברזל בטיפות...
ורד לב (2004-10-07T23:37:27):
תראי, ברזל ואבץ מצויים הרבה באותם המזונות...גם סידן לא רחוק מהחברותא הזו...
וממה שאת מתארת בנך עוד בעיקר יונק ולא אוכל ממש מזונות עתירי מינרלים.
את יכולה לנסות את הפלורדיקס/פלוריויטל (לא זוכרת מי מהם מתאים גם לתינוקות)- מיצוי נוזלי של צמחים ופירות עשיר בברזל ושאר מינרלים בצורה זמינה ביותר.
כמובן שכדאי גם לבצע בדיקת דם.
שרון ג (2004-10-08T07:26:29):
עשיר בברזל
למיטב זכרוני, כמות הברזל ממש מועטת.
@}
קטניות לפעוט - יוצא כמו שזה נכנס
סירופ מייפל (2004-11-20T21:15:44):
שלום, בני בן השנה + 3 ממש אוהב ללקט קטניות באצבעות. העיניין הוא שאח"כ בקקי הן יוצאות בלי שום שינוי /-:
השאלה היא האם יש לקטניות ערך תזונתי כל שהוא אם הוא לא לועס אותן?
תודה
ורד לב (2004-11-24T12:13:24):
סירופ מייפל אם הקטניות יוצאות שלמות, הווה אומר הגוף לא התעסק איתן, לא נגע בהן ולכן הן לא משמעותיות עבורו. אין ערך תזונתי.
דברי איתו על לעיסה והחשיבות שלה. הוא כבר גדול...
סירופ מייפל (2004-11-24T19:44:22):
תודה, אנסה לדבר איתו, להדגים... היום טחנתי הכל (-: אולי שיהיו לו יותר מ6 שיניים יהיה לו קל יותר.
באמת תודה רבה.
ורד לב (2004-11-24T21:39:49):
סירופ מייפל בטעות קראתי רק את ה +3 ולא ראיתי את השנה שלפני. בגלל זה כתבתי את מה שכתבתי.
אם כך, על אחת כמה וכמה כדאי שהוא לא יאכל אותן שלמות, כדי שלא ייחנק.
מצטערת על הבלבול
@}
בת שנה לא עולה במשקל
POOH והתוספות (2004-11-23T14:58:24):
ורד שלום
כתבתי שאלה לגבי גיא שלי ש לא עולה במשקל
וייעצו לי להתייעץ איתך לגבי תפריט לגיא...
אז גיא בת שנה.
עדיין יונקת. וגם אוכלת כמעט הכל.
אבל בזמן האחרון במגמת ירידה גם באחוזוני הגובה וגם המשקל.
הרופאה אמרה להפסיק להניק ולהאביס את הילדה.
אז לא הפסקתי להניק. וגם לגבי ההאבסה יש לי קצת הסתייגויות - אבל היא מקבלת עכשיו אוכל יותר שמן לפי הוראות הרופאה - גמדים, הרבה שמן, וכד'.
אשמח להמלצות נוספות להעשרת המזון שלה, ובכלל להמלצה לתפריט בריא שגם יעזור לעליה במשקל...
תודה מראש
POOH והתוספות (2004-11-23T17:45:23):
ושכחתי לכתוב שעשינו בדיקת דם של גיל שנה והיא אנמית [ברזל היה 10.4]
אז התחלנו לתת ברזל של הדס שבנתיים נראה לי שלא עושה לה טוב אבל אני מחכה עדו כמה ימים להיות בטוחה שזה מזה ולא ממשהו שאכלה.
אז אשמח גם להמלצה על מאכלים עם הרבה ברזל...
ורד לב (2004-11-24T12:13:24):
POOH והתוספות, אני לא מרגישה שזה נכון להפסיק להניק כדי "להאביס את הילד" מה גם שאחרי גיל שנה פחות או יותר % השומן עולה באופן ניכר ביותר בחלב האם, כך שדווקא החלב פה תורם לעניין.
מה שכן, ממליצה לך להקפיד על צריכת מזונות בעלי ערך קלורי יותר עבור בתך (וואהו, גיא לבת! לאחי קוראים גיא ולא חשבתי אפעם על האופציה הנקבית ). זיכרי שפירות וירקות הם בעלי ערכים קלוריים מאד נמוכים, כך שאם היא אוכלת בעיקר אותם, אפשר לעלות כיתה.
אבוקדו, אבוקדו, אבוקדו. גם טעים, גם זו העונה, גם עם ערך תזונתי גבוה. שווה. ילדים בד"כ מתים על זה.
חמאות אגוזים למיניהם- שקדיה, טחינה ושאר אגוזים טחונים. איך? עם הירקות והפירות, על לחם, בתוך תבשיל או מרק וכו'.
דגנים מלאים וקטניות, מוצרי חלב לא מופחתי שומן 5% ומעלה. יש את ה"יוגורמה" יוגורט כבשים עם 4.8% שומן ויש גבינות עזים וכבשים טובות.
עוף, בשר ודגים, אם היא כבר אוכלת.
בקיצור, זה מצריך ממך לשים קצת יותר פוקוס על מה שהיא אוכלת ולדאוג שהיא תקבל מגוון של מזונות ולא משהו יחסית מצומצם.
ראיתי שכתבת שהיא אוכלת כבר כמעט הכל, צריך לראות שזה באמת מפוזר על פני היום ולא מדיי כמה ימים היא אוכלת משהו.
לגבי המלצות הרופאה- גמדים בעיניי זה ממש פשע, סתם תוספת מיותרת של סוכר. הכיני לה לבד יוגורט עם פירות והוסיפי לזה שקדייה. כך היא תקבל משהו מזין יותר ואמיתי, לא מעובד וסתמי.
לגבי הוספת שמן- וודאי שזה שמן זית בלבד ולא שמנים מזוקקים ומזיקים. את יכולה להוסיף כפית שתיים של שמן זית לירקות, לתבשיל וכו'.
אם את צריכה רעיונות את ShowList]מוזמנת Baby5[/po].asp?SectionID=23&SubSectionID=137&BannerDocID=377 יש בשפע.
לגבי הברזל, נתתי הפנייה בתשובה שמעלייך.
אם את צריכה עוד מידע, את מוזמנת לפנות אליי "לפה" www.blabla4u.com/nature אני מגיעה לשם בתדירות גבוהה יותר.
POOH והתוספות (2004-11-24T19:34:35):
הרבה תודה...
@}
במבה
אביטל צ (2005-04-14T22:34:34):
במבה
בעקבות שיחה שהתנהלה היום בגן משחקים בין אמהות לילדים קטנים הבנתי שאני לא באמת יודעת למה במבה לא בריאה.
אני יודעת שבוטנים הם אלרגניים - אבל אם ילד כר אוכל במבה, אז כבר יודעים שהוא אינו אלרגני. נכון ?
כמובן שעדיף שלא לתת כדי שלא לגלות בזמן אמת, אבל אם כבר נתנו...
אבל מה חוץ מזה ?
אני זוכרת משהו בקשר לזה שקמח תירס אינו בריא במיוחד אבל אני לא זוכרת.
מהשיחה שהתנהלה הבנתי שאנשים באמת חושבים שבמבה זה חטיף בסדר, בייחוד שיש בו כל כך הרבה ויטמינים.
מצד שני ההיגיון שלי אומר שאם זה היה כל כך בריא, הוא לא היה צריך כל כך הרבה תוספי ויטמינים...
הייתי רוצה לדעת למה במבה לא בריאה כדי להעביר את המידע הלאה.
ליאת טאוב (2005-04-19T17:48:54):
אני אמנם לא ורד, אבל אכתוב מה שאני יודעת (ואחכה עם כולם בסבלנות לתשובות של ורד).
לגבי הבמבה,
אני לא בקיאה ברשימת הרכיבים, כי עבר די הרבה זמן מאז החזקתי שקית במבה ביד. באופן כללי זהו מוצר שעבר עיבוד תעשייתי, שזה מסוג הדברים שצריך למעט בהם מאוד. ההגיון שלך נשמע לי מאוד בריא - אם הוסיפו למוצר כל כך הרבה ויטמינים (שאין לנו מושג מה מקורם, איכותם ויכולתם להיספג בגוף), סימן שהמוצר הבסיסי לא משהו.
אלרגיה לבטנים יכולה להתבטא בצורות קלות יחסית. לילדים שסובלים מאלרגיות בדרכי הנשימה (הילדים המנוזלים כרונית, שלא מצליחים להבריא עד גיל חמש-שש - חלקם בגלל אלרגיות למזון), בטנים יכולים להחמיר את המצב, אבל החמרה לא קריטית (עוד נזלת, עוד שיעולים...), כך שרבים מההורים אפילו לא יחשדו שיש קשר לבמבה.
יש בה שמנים מוקשים?
ורד לב (2005-04-20T07:52:36):
ווי, אני רואה שהמון זמן לא ביקרתי פה (נו, טוב, כמו בחלקים אחרים באתר... )
אנסה לענות על השאלות האחרונות.
במבה- מעבר לחומרים מהם היא עשוייה שעלולים להיות אלרגנים, יש כמובן את עניין העיבוד המסיבי, שכפי שציינת, אביטל צ אכן מצריך הוספת ויטמינים סינטטיים בכדי לפצות על אובדנם של הטבעיים יותר בתהליך.
שוב, גם כאן יש עניין של פרופורציות. אם פעם ב- הילד יאכל במבה לא יקרה דבר. כמובן שזה אינו מוצר בריא, אך גם לא יזיק לו. אם זה נמצא בתפריט שלו באופן קבוע מדיי יום, זה כבר מתחיל להדאיג.
@}
דייסת קוואקר לבת 10 חודשים
יואב הומאופתיה* (2005-04-27T21:46:34):
מחפש מתכון לדייסה לתינוקת בת 10 חוד' שתאכל לפני השינה
היא לא מוכנה לאכול את כל אלא של מטרנה ודומיהם.
היא לא אכלה תחליפי חלב אלא הנקה בלבד.
לכן אולי דיסה מתוקה תעזור
תודה
במבי ק (2005-04-28T08:41:42):
דייסת קוואקר -
אני עושה לפי העין, אבל זה בערך ככה (מבטיחה לך שאחרי פעם אחת אתה שולט בעניינים):
קוואקר (בטח משהו כמו חצי או 3/4 כוס)
תפוח עץ שלם
סילאן/ מולסה (כף או שתיים)
מים
מלח
את הקוואקר שים בסיר. מים מכסים את הקוואקר בערך ס"מ מעל לפני הקוואקר. אש קטנה. סיר מכוסה. אחרי שתיים-שלוש דקות של רתיחה לערבב. כשהמרקם הופך להיות סמיך, תוסיף פנימה תפוח עץ מגורר על פומפיה. ואת הסילאן/ מולסה. קצת מלח. לערבב.
זאת דייסה לאכילה בכפית. לא בבקבוק! בכלל, נראה לי שדייסה בבקבוק זה רעיון לא להיט (לדעתי).
אפשר על אותו הבסיס לעשות מפתיתי דוחן.
אפשר לקנות קוואקר טחון דק ובמקום לבשל לשים בקערית מרק עם מים רותחים. לכסות בצלחת לכמה דקות, ואז לערבב פנימה תפוח עץ, סילאן וקצת מלח. המלח אופציונלי כמובן, זה מקפיץ טעם החוצה. בגדול - בגיל הזה לא מומלץ מלח. אצלנו זה הפך את הדייסה לטעימה יותר לילדים אז כן שמחנו קמצוץ.
יואב, הנה ShowDoc]מתכונים לקטנטנים Baby5[/po].asp?SectionID=23&DocID=554&BannerDocID=377
בתאבון
@}
איך לעודד ילדים לאכול?
ילד בן 5 שוקל 14 ק"ג
רוני. (2004-10-08T11:58:43):
יש לי ילד בן חמש וחצי, שכמעט ולא אוכל...רזה וזערור,יש משהו מעורר תיאבון?? יש לו כנראה קיבה קטנה, הוא מוכן לטעום כל דבר,אחריי שני ביסים טוען ששבע... יש אולי רעיון למשהו שאוכלים ממנו קצת והוא מכיל "הרבה"...ומספק את ה"דרוש". המתוקי שוקל 14 ק',,,!
ענת גביש (2004-10-08T14:17:01):
לרוני, נסי להשאיר באופן קבוע בטווח העין שלו קערית עם פירות יבשים מכל הסוגים ואגוזים וגרעינים לא קלויים, בכמות קטנה כל פעם.
וגם קעריות עם פרי חתוך, שתהיה בסביבה שלו. נראה לי טוב לא לשאול או להציע, פשוט להניח במקום שהוא יכול לראות.
אולי הוא זקוק להרבה ארוחות אבל קטנות, ברווחי זמן קטנים. למשל:
סנדביצ'ים קטנים בצורת פרצוף (לערוך את הצלחת עם ריבוע לחם קטן מרוח במשהו עשיר כמו טחינה עם דבש בתור אף, לשים מעל, על הצלחת, שני עיגולי מלפפונים לעיניים וזית קטן על כל עיגול בתור אישון, גזר או גמבה בתור פה...הוא לא יאכל הכל אבל משהו מזה.)
שמתי לב שבנותיי אוהבות לאכול דברים שלא עבדו עליהם, למשל חתיכות ברוקולי גדולות מבושלות במים בלי כלום כחטיף באמצע היום, רצועות גזר טרי ארוכות שכיף להחזיק ביד, תפוחי אדמה שלמים מבושלים במים עם הקליפה ואחר כך חתוכים באיקס עם חתיכת חמאה קטנה שתימס פנימה.
גם מרק ירקות לארוחת בוקר.
עכשיו העונה של הלוביה (מין שעועית ירוקה ארוכה מאד). מבושלת במים עם מלח, חטיף טעים שכיף לילדים בגלל האורך.
אם את רוצה שהשעועית תשמור על הצבע היפה שלה, הרתיחי לא הרבה זמן (שלא תצא לה הנשמה, כי הטריה צריכה מעט מאד בישול) וזרקי הכל לקערת עם מי קרח. נשאר פריך וירוק יפה.
להרדוף יש לחם שנקרא "לחם שפע" , הוא טעים ועשיר (ויקר), והיתה תקופה שהיינו אוכלים אותו עם ממרח שוקולד. נכון...לא שיא הבריאות ממרח שוקולד אבל מאד טעים והלחם הוא כמו ארוחה מצויינת עם כל הגרעינים שבו.
זה נהדר שהילד אוהב לטעום הכל. תוכלי לגוון לו בהרבה ארוחות קטנות.
ורד לב (2004-10-08T14:28:53):
ענת, איזה רעיונות מעולים.
מוסיפה גם סירות אבוקדו- מתחילה העונה.
תערובות דגנים וקטניות עם טחינה/ שקדיה (מעורבב מראש), או דייסה באותו הסגנון- אפשר בקעריות קטנות, במנות אישיות.
יוגורטים קטנים מעורבבים עם טחינה- טעים לאללה.
פרוסות קטנות עם מבחר ממרחים.
רוני. (2004-10-08T21:18:27):
ל{{}}ענת גביש ו{{}}ורד לב המון תודה, כבר מחר אתחיל , הרעיונות נראים לי שווים וישימים בקלות...
הערב הוזמנו לארוחה והוא התענג על גבינת קקמבר וקינח בשקדים, הציעו לו חטיף שוקולד פסק זמן והוא העדיף את השקדים, מצחיקול לא?...
ורד לב (2004-10-08T21:50:43):
נכון, צלחת גבינות עובדת מעולה.
ענת גביש (2004-10-10T14:51:33):
הציעו לו חטיף שוקולד פסק זמן והוא העדיף את השקדים, מצחיקול לא?...
וואו! איזה כיף לך.
יש לי גם רעיונות לא בריאים במיוחד שהולכים חזק אצלנו: כרובית מטוגנת עם ביצה ופרורי לחם, הן ממש אוהבות.
שניצלים כמובן, פיסות ארוכות וצרות מטוגנות, אפשר לערבב בפרורי לחם שומשום וזה יוצא ממש טעים.
בשר הודו אדום (שקוראים לו באטליז "בשר שווארמה") חתוך לנתחים קטנים ומוקפץ במחבת עם מעט שמן בלי כלום, אולי טיפה סויה מעל, נזלל בספיד. בשר הודו אדום נחשב למומלץ מבין הבשרים כי הוא עשיר בברזל. (מקווה שאתם לא צמחונים.)
ותנסי לתת לו כרוב ירוק טרי בחתיכה גדולה, לא פרוס. אולי הוא יאהב. אצלנו משום מה הן אוהבות את זה מאד.
וגם בטטות מבושלות במים בקוביות גדולות בלי כלום.
גבינת קממבר נחשב טוב לשיניים. אין לי מושג למה. משהו עם החומצייות בפה.
ורד עשית לי חשק עם סירות האבוקדו. בחורף שעבר הייתי ממלאת אותן בחתיכות קטנטנות של גמבה והרבה לימון מעל. אכלו רק את האבוקדו עם כפית אבל היה נורא יפה. הן תמיד ביקשו אבוקדו עם האדום הזה ולא אכלו את האדום הזה.
מה שמחזיר אותי ל געגועים לשנות השבעים ולמאכל הכי מנצח בכל הזמנים: גביע פלפל ממולא בקוטג' !!!!
הדיון הזה מתחיל להתאים יותר ל משבר במטבח. רוני אולי תמצאי שם גם רעיונות.
@}
האם חסר סידן בתפריט של בת 5?
א ילת (2005-11-07T18:25:04):
שאלת תזונה לגבי בתי בת ה-5.
אני חוששת שחסר לה סידן (ואולי עוד כמה דברים).
להלן התפריט:
א. בוקר: דגני בוקר או פרוסת לחם בלי כלום ו כוס שוקו על בסיס חלב פרה.
א. עשר: 2 פרוסות לחם עם ריבת אוכמניות.
א. צהרים: עוף או עוף. כלומר, כרעיים או כנפיים או שניצל (שאז הוא מצופה בכמות מזערית של ביצה.)
א. ערב: עגבניה וחלבון ביצה או פיצה.
פירות: תפוח או תפוז. לא יותר מפרי ליום.
לסיכום, אוכלת מעט מאוד מוצרי חלב (רק שוקו ופיצה), אינה אוכלת חלמון ביצה.
אציין כי היא בריאה, נמוכה (גובה מטר) ורזה (13 ק"ג). מצד שני, זה גם המשקל היחסי של אבא שלה.
נראה לך שחסר לה משהו מהותי בתפריט?
יעלי לה (2005-11-07T18:52:31):
לא מבינה גדולה בצרכים תזונתיים של ילדים, אבל התפריט נראה לי די חסר. איזה דגני בוקר היא אוכלת? איזה לחם? האם היא אוכלת ירקות נוספים מלבד עגבניה?
אגב, מוצרי חלב פרה הם לא כזה מקור נהדר לסידן. מחקרים מראים שחלב פרה גורם דווקא לבריחת סידן (אולי לא בטווח הקרוב). גם בטחינה ובשקדים יש כמות משמעותית של סידן.
יעלי לה (2005-11-07T18:54:01):
אופס, לא קלטתי שמדובר בשאלות לורד. סליחה, ורד, הבמה שלך!
א ילת (2005-11-08T22:00:45):
יעל- זה בסדר. את יכולה גם לענות...
דגני בוקר- אנחנו מתמרנים בין קוקומן (זבל מצופה בשוקו ובסוכר, אאל"ט), לבין צ'יריוס (שבולת שועל מלאה מצופה בדבש ובסוכר).
לחם- בעיקר לבן. היא לא מוכנה לגעת בלחם שאני אופה. לפחות פעמיים בשבוע היא אוכלת במקום לחם לבן לחמניה שחורה שבמאפיה נשבעים שהיא מקמח מלא.
יעלי לה (2005-11-08T23:45:09):
נראה לך שחסר לה משהו מהותי בתפריט?
הייתי אומרת - ויטמינים.
(קחי אותי בערבון מוגבל, אני לא כזאת מבינה גדולה )
אין מצב למצוא עוד כמה פירות / ירקות שהיא תסכים לאכול?
יעלי לה (2005-11-08T23:45:56):
<יעליל'ה פריקית של פירות וירקות>
@}
טחינה לבן שנה
הערסית מהשכונה (2005-12-08T23:29:15):
טוב לתינוק אוטוטו יש ברמיצווה (טוב נו..בינתיים בן 11 חדשים)ועוד לא שאלתי אם אפשר לתת לו טחינה
כן/לא? (מיחקי את המיותר)
- אחלה טחינה עושים אצלינו בשכונה..
ורד לב (2005-12-14T20:16:42):
ערסית, רק עכשיו ראיתי...
בעקרון אפשר להתחיל עם שומשום באזור גיל שנה. אולי כדאי לחכות טיפונת.
ואז, תעשו ניסוי פעם- פעמיים לראות איך הוא מגיב לזה ואם כן, יאללה להכניס לתפריט!
@}
יוגורט לבת 7 חודשים
לי את (2005-01-16T01:36:27):
הי ורד,
רציתי לשאול האם אפשר לתת יוגורמה לבתי בת ה-7 חודשים? אני יודעת שלא נותנים מוצרי חלב עד גיל שנה ושזה שונה לגבי יוגורט, אבל מה לגבי יוגורט מחלב צאן?
ורד לב (2005-01-21T21:08:02):
דיי דומה, מבחינתי.
אפשר להתחיל אולי קצת מוקדם יותר, באזור 9-10 חודשים. זאת אם הוא כבר אוכל מגוון של מזונות. חשוב שזה לא יהיה מהמזונות הראשונים שמערכת העיכול שלו נתקלת בהם.
לי את (2005-01-23T00:43:15):
תודה, שבוע טוב.
@}