בתור התחלה, הגדרה:
רציונאליות
כשאני אומרת רציונאליות בדף הזה אני מתכוונת לגישה העומדת בבסיס הפילוסופיה המערבית המודרנית, שעל-פיה כל התופעות בעולם ניתנות לתיאור ולהסבר באמצעות כללי הלוגיקה והדיאלקטיקה. גישה זו שוללת הסברים מיסטיים ועל-טבעיים, או לפחות דוחה אותם כבלתי-רלוונטיים. (מתוך ויקיפדיה בעברית)
אין זה אומר שהדף הזה נועד לשלילת האי-רציונאליות (הרי זה מגוחך) אלא להיות אי של רציונאליות. מקום שבו ניתן לדבר באמצעים לוגיים על תופעות בעולם.
אפשר ורצוי לדון בגישות השונות, אפשר להסכים שלא להסכים על בסיס אמונה. אפשר המון דברים.
מושגים (יורחב עם התפתחות הדף)
התופעות הבאות הודגמו מדעית... אפשר יהיה להרחיב בהמשך באילו אופנים ולמה זה מדע טוב (ומה זה "מדע טוב"...)
אפקט בארנום וגם אפקט פורר
בני אדם נותנים ציון גבוה מאד לתיאורים שהם חווים כמדוייקים כלפי עצמם כאשר בעצם מדובר בקביעות סתמיות, סתומות או מאד כלליות. פורר נתן את התיאור הבא שלקח מעיתון אסטרולוגי לסטודנטים שלו (לא מהמזל המתאים בהכרח)
יש לך צורך שאנשים אחרים יאהבו ויעריצו אותך, אך אתה נוטה להיות ביקורתי ביחס לעצמך. למרות שיש לך כמה חולשות אנושיות, אתה מסוגל בדרך כלל לפצות עליהן. יש לך יכולות רבות שאינך עושה בהן שימוש ושלא ניצלת לתועלתך. למרות שכלפי חוץ אתה נראה בעל משמעת ושליטה עצמית, בתוכך אתה נוטה להיות מודאג וחסר ביטחון. לעתים יש לך ספקות אם עשית את ההחלטות הנכונות או את הדבר הנכון. אתה מעדיף מידה של שינוי וגיוון, ומאבד סיפוק כאשר ישנן הגבלות ואיסורים על פעולתך. אתה גם מתגאה ביכולתך לחשוב באופן עצמאי, ואינך מקבל את הצהרותיהם של אנשים אחרים בלי שתנתנה לך הוכחות מספקות. למרות זאת, גילית כי לפעמים לא כדאי להיות גלוי מדי בפני אחרים. לעתים, אתה מתנהג באופן מוחצן וחברותי ומפגין חיבה לאחרים, אך במקרים אחרים אתה מופנם, מהוסס ומרוחק. חלק משאיפותיך נוטות להיות לא מציאותיות.
בניסוי נתן פורר לתלמידיו מבחן אישיות. בסיומו נתן לכולם את ההערכה האישיותית הזאת וביקש מהם לדרג את הדיוק שלה לגבי עצמם.
התוצאה - 4.26 מתוך 5. כלומר - הרוב המוחץ חשב שהניתוח מדוייק עבורם.
עד היום מאות ניסויים חוזרים על אותה תוצאה - אנשים נותנים בממוצע ציון התאמה של 4.2 מתוך 5 בין הטקסט הזה לבין עצמם.
לתופעה (המוכחת היטב) הזאת מייחסים את האמונות באסטרולוגיה ובחיזוי עתידות.
אשליית המקבץ - Clustering Illusion וגם אשליית השליטה - Illusion of Control
הנטייה לראות דפוסים בארועים אקראיים והנטייה להאמין שיכולים לשלוט במה שלא (למשל ללבוש תחתונים מסויימים כשקבוצת הכדורסל שלך משחקת...) בהתאמה.
אז מסתבר שזו לא תופעה אנושית בלבד. מספר מחקרים מראים שאם מתגמלים יונים, הן לומדות דפוסי התנהגות מצוּפּים. כלומר, מקישות עם המקור על כפתור ומגיע אוכל. אלא שאם נותנים להן אוכל בצורה אקראית - הן מפתחות התנהגויות superstitious זאת אומרת, אם במקרה הן הביטו לאחור כשהן קיבלו את האוכל, הן תתחלנה להביט לאחור כל הזמן.
כשיגיע אוכל (אני מזכירה - אקראית) זה יחזק את "אמונתן" שמה שגורם לכך זה המבט, וההתנהגות תתחזק.
אפקט פלצבו וגם אפקט נוצבו
אפקט פלצבו מוגדר כשינוי חיובי מדיד, מובהק סטטיסטית וניתן לצפייה או לתחושה בבריאות או בהתנהגות שלא מושג באמצעים תרופתיים או טיפוליים. בעברית - אינבו. כדי להראות שיפור מתרופה צריך להראות שיפור שמעבר לאפקט פלצבו. ניתן לטעון שבכל שיפור משימוש בתרופה יש בנוסף לשיפור מהרכיב הפעיל שיפור מאפקט זה.
אפקט נוצבו הוא שינוי שלילי מדיד וגו' שנובע מהאמונה שקיבלת חומר רעיל או מזיק. בעבר שתי התופעות נקראו פלצבו.
פיו. יש עוד כל כך הרבה...
טוב!
מת-חי-לים!

