{הציצו גם ב מדור מתכונים
{הקדמה של ורד לב שהתחילה את הדף ותרמה הרבה מתכונים:
במקור פנו אליי כמה חברות ומטופלות בבקשה לתת להן כמה מתכונים מהירים כאלה ופשוטים.
תו"כ שאני יושבת וכותבת עלה לי שבטוח גם כאן יש מלא אנשים שסדר היום שלהם לא נינוח ופנוי מאד בין ילדים בחינוך ביתי, הריון, קצת אחרי לידה, בין הנקות, בין עבודה בבית לצד גידול ילדים וכו'. אז החלטתי לכתוב גם כאן כמה מהמתכונים.
הרעיון של המהירות משאיר את רוב האנשים בעולם המערבי עם מזון משומר, מעובד חסר כל ערכים תזונתיים.
מזון בריא ומזין לא צריך הרבה זמן כדי להכין, נהפוך הוא, ככל שהמזון עובר פחות תהליכים הוא מזין יותר.
במזין יותר כוונתי שיש בו את אבות המזון מאיכות טובה וכן שפע של ויטמינים, מינרלים ואפילו אנזימים.
כדאי שהמזון יהיה כמה שיותר קרוב למצבו הטבעי. כך למשל יש להעדיף דגנים מלאים על פני המקולפים וכך גם קמחיהם. אגוזים וזרעים יש לאכול כשהם לא קלויים ועדיפה הטחינה מהשומשום המלא מזו הלבנה (אפשר לערבב ביניהם למי שהטעם של המלאה חזק לו מדיי).
אינדיקציה טובה היא צבע המזון, ככל שהצבע (בעיקר עם הירקות והפירות) הוא חי יותר, המזון מכיל יותר goodies.
מקווה שיהיה לכם טעים, מהיר וכיף.
{רשימת תבלינים - ורד לב
חוץ ממלח העשבים שאני מכורה אליו (שנקנה בחנות טבע) הכל נקנה בשוק (הכרמל).
מלח, פלפל (מעדיפה פלפלים שלמים שאני גורסת לבד. טרי יותר!).
שום, בצל, ג'ינג'ר, פלפלים חריפים, הלים שלמים (רגיל ושחור), מקלות קנמון, מסמרי ציפורן, אגוז מוסקט, גרגרים שלמים: חרדל (כמה סוגים), כמון, אניס, שומר, כוסברה, חילבה. אבקות: זעתר, קנמון, ג'ינג'ר, כמון, קארי (כמה סוגים), כורכום (לפעמים), פפריקות (מתוקה וחריפה), מנגו מיובש (לפעמים), גאראם מסאלה (לפעמים- מעדיפה להכין לבד).
חוצמזה יש חומצים (בעיקר בלסמי ואורז), שמן זית, שמן שומשום, חלב קוקוס, אבקת חרובים, קוקוס, מי ורדים, רוטב סויה, כל מיני משחות תבלינים אויינטליות, הרבה עלי תבלין טריים ומיובשים: אורגנו, בזיליקום (בעונה), רוזמרין, קורנית- טימין, עלי דפנה, טרגון, פטרוזיליה, כוסברה, שומר, שמיר וכו'. וואסבי, עגבניות מיובשות, שומשומים, אצות למיניהן (מתכונים של אצות)
בטח יש עוד דברים ששכחתי. זה מספיק?
סומק (אמא אדמה)
חנויות תבלינים:
"מגדן" בעפולה (אביב חדש)
"גדסי" ברחובות (אביב חדש)
חנות תבלינים בשוק לוינסקי בתל אביב - "פרג" (אביב חדש, שירי בן דב)
בכלל, רחוב לוינסקי זה מקום מדהים לבשלנים וגם לסתם זללנים. למי שלא מכיר, זה רחוב שלם מלא בחנויות קטנות של תבלינים, גבינות מלוחו, חמוצים קטניות, פיצוחים, דגים מלוחים ובעצם מה לא. חבל על הזמן. (שירי בן דב)
מתכונים
דגני בסיס - ורד לבמבשלים סיר של דגן, בכמות המספיקה לכמה ימים ושומרים במקרר. בכל ארוחה מוציאים מהסיר כמות שתספיק לארוחה אחת, מחממים ומוסיפים עליה במהירות תוספות שונות.
הדגנים האפשריים:
•אורז מלא מסוגים שונים (בסמטי, עגול, אדום)
•קינואה
•גריסי פנינה
•כוסמת
•גרעיני חיטה / שיפון/ כוסמין
•דוחן
וכיוצ"ב
אפשרויות התיבול והתוספות:
•ירקות טריים: עגבניה, פלפל, עלים ירוקים, גזר מגורד
•שמן זית, שום, לימון, זעתר ואיזשהו ירק מבושל
•אבוקדו
•טחינה / שקדיה
•אגוזים וזרעים לא קלויים
וכו'.
קינואה ובטטה - ורד לב
ארוחה מהירה ב-15 דק' בערך.
כמות הקינואה המספיקה לאדם אחד היא כ- 1/3 כוס. יש לשטוף היטב את הקינואה במים זורמים לפני הבישול.
שמים את כמות הקינואה הרצוייה בסיר עם כמות כפולה של מים (אפשר גם עם מיי בישול של ירקות שנותרו).
מוסיפים ריבועי בטטה מבטטה בינונית אחת, קצת מלח ומביאים לרתיחה.
כשהמים רותחים, מקטינים את האש ומבשלים עוד כ- 10 דקות, או עד שהמים נספגו לחלוטין והקינואה מוכנה. (הקינואה מתבשלת תוך 15-12 דק')
זהו מתכון בסיסי, ניתן להוסיף עליו בדרכים הבאות, או בכל דרך אחרת:
•אפשר להחליף את הבטטה בירק אחר (למשל, דלעת, גזר, דלורית, קישואים וכו'), או להוסיף ירקות לבטטה.
•כשהתבשיל מוכן, ניתן להוסיף עליו כמה עלים ירוקים קצוצים (פטרוזיליה, כוסברה, בצל ירוק וכו'), שום, בצל וכיוצ'.
•אפשר להוסיף כמה אגוזים וזרעים לא קלויים, או לחלופין כף של טחינה גולמית / מוכנה, או שקדיה ("טחינת" שקדים).
•אפשר לבשל את הקינואה עם עדשים אדומים, לקבלת חלבון מלא.
•אפשר להוסיף נתחי עוף / בשר / דג / טופו וכו'.
לכל מי שלא אהב את הקינואה בטטה - עוברת אורח
פורסים שתי שיני שום ומטגנים בשמן זית עם קצת צ'ילי וטימין עד שהשום מזהיב, ואז שופכים הכל על הקינואה-בטטה.
ט ע י ם ! ! ! !
קציצות קינואה - דרומית
תבשלי את הקינואה כרגיל. תכיני ממנה קציצות (ביצה, גזר מרוסק, אפשר לערבב עם קופסא שתיים של טונה או סלמון, מה שאתם אוהבים).
פירה מסוגים שונים - ורד לב
ארוחה מהירה ב-15 דק' בערך.
פירה ניתן להכין מתפו"א בלבד, או להוסיף ולהחליף בירקות אחרים.
המומלצים הם: בטטה, דלעת, גזר, שורש סלרי, שורש פטרוזיליה.
ניתן להכין את הפירה הבסיסי ולהוסיף עליו לפי ההצעות הנ"ל.
פירה מעדשים כתומים - בת ההרים
יש לי רעיון מזין שהולך מצויין עם הפירה. מכינים פירה מעדשים כתומים. על כוס עדשים מוסיפים שתיים וחצי- 3/4 כוסות מים, מרתיחים ומבשלים עד שהעדשים מתרככים אבל זה לא נהיה מרקי מידי. נותנים לעדשים לעמוד קצת בסיר סגור כדי 'להתמצק'. אני מוסיפה אותם ככה לפירה של תפוחי אדמה ובטטה ואז מתבלת בשום כתוש טרי (יכול להיות חריף מידי לילדים אז אפשר לכתוש את השום אל תוך העדשים בגמר הבישול), עשבי תבלין מועדפים קצוצים (שמיר, זעתר טרי, מה שאוהבים בבית...), שמן זית (לפי העין והטעם), מלח ופלפל לבן, אפשר גם קצת כמון. זה נורא טעים ויש לזה ערך מוסף בגלל הברזל של העדשים ואם הילדים בית לא אוהבים את העדשים נטו אז זו דרך נהדרת 'לדחוף מבלי לדחוף ב----כלל'. בתאבון.
רותי - פירה תפוחי אדמה יוצא טעים פי כמה אם מבשלים את תפוחי האדמה בקליפתם ומקלפים רק אחרי הבישול (אם רוצים לקלף כשהם עוד חמים אפשר לקלף מתחת לזרם מים קרים כדי לא לכוות את האצבעות).
אורז עם דלעת - אמא אינקובטור
מבשלים אורז (הסוג האהוב עליכם, באופן האהוב עליכם, בתנאי שיהיה לח מעט ולא יבש לגמרי).
מבשלים כמות שווה של דלעת, חתוכה לקוביות, עד שתתרכך. מועכים את הדלעת באותו אינסטרומנט המשמש להכנת פירה. מערבבים עם האורז ומתבלים במלח וסוכר לפי הטעם.
אפשר לאכול בכפית או להשתמש בתבשיל כמלית לבורקס או לשטרודל, למי שבצק עלים לא נגד הדת שלו. כל הקרדיט למתכון לסבתא שלי.
ורד לב מוסיפה - למה לבשל בנפרד, כשאפשר לבשל אותם ביחד? (האורז והדלעת)
תבשיל דלעת וחומוס - אמא אינקובטור
בצל, שום
פלח דלעת, קלוף וחתוך לקוביות של 2*2 ס"מ (לא חייבים לחתוך עם סרגל ומד-זוית...)
כוס או שתיים של גרגרי חומוס מושרים ומבושלים - מהסטוק שאתם שומרים במקפיא בדיוק להזדמנויות כאלה
2 עגבניות חתוכות
2 תרמילי הל מעוכים
מקל קינמון או קינמון טחון
ג'ינג'ר טרי מגורר
כפית סוכר
מלח או אבקת מרק נטולת MSG
מטגנים את הבצל בשמן זית עד שמזהיב. מוסיפים את השום הכתוש ומבשלים דקה נוספת.
מוסיפים חומוס ודלעת. מוסיפים את התבלינים, העגבניות, ונוזלים (מים/מרק) בכמות שתכסה את התבשיל.
מבשלים 20 דקות או עד שהדלעת מתרככת.
אורז ודלעת אפשר לבשל לחוד או יחד - לא משנה, בביתנו לרוב הדלעת מתווספת לאורז מבושל שרובץ במקרר.
וריאציה אפשרית- עדשים ירוקות במקום חומוס- נסיתי (כי לא היה לי חומוס בבית) ויצא טעים להפליא, וגם חוסך עבודה (לא צריך להשרות+לבשל מראש). תזמורת הים
דייסת קוואקר / פולנטה - ורד לב
את הדייסה אפשר להכין מתוקה או מלוחה, לפי הטעם.
לפולנטה (קמח תירס צהוב) ייקח קצת יותר זמן להתבשל (כ-20 דק').
כמות המים תהיה כפולה על כמות הקוואקר (או הפולנטה).
ניתן לבשל עם בטטה, עגבניה, בצל, שום, מלח, פלפל ותבלינים.
יש לבדוק אם אין צורך בתוספת מים.
כשהדייסה מוכנה, ניתן להוסיף פטרוזיליה קצוצה, טחינה וכו'.
פולנטה בדקה ורבע - סימונה ואבנר
מרתיחים 5 ספלי מים עם מלח. כשרותח מוסיפים בערבוב מהיר 300 גר' קמח תירס. מערבבים עד שמתחיל להיות צמיג (דקה) מוסיפים 20 גר' חמאה, מערבבים ומכבים. טעים להגיש עם פטה מחלב צאן.
אפשר גם לערבב עד שסמיך יותר, להוסיף את הגבינה פנימה, לשפוך לתבנית משומנת ולאפות ב- 200 מעלות עד שמשחים קצת.
סלט אבוקדו עם תמרים ותפוזים - ורד לב
סלט מהיר, יפה וטעים. מוכן בפחות מ-10 דק' ויכול להוות ארוחה קלה בפני עצמה.
150 גרם תמרים בחתיכות קטנות
תפוז אחד מקולף וחתוך לחתיכות
בצל אחד חתוך לטבעות
2 אבוקדו חתוכים לקוביות
2/3 כוס רוטב ויניגרט (מ- חומץ, שמן זית, מלח, פלפל ועוד לפי הטעם)
יש לערבב את כל הפירות, לקשט בטבעות הבצל ולשפוך מעל את הרוטב.
התוצאה היא סלט קל ומהיר מאד להכנה, שגם נראה טוב וגם טעים (ניתן להוסיף כואריאציה צימוקים, אגוזים ופירות יבשים).
רוטב בטטה- תאנים - ורד לב
בבלנדר ¾ כוס בטטה מבושלת, ½ כוס חלב סויה/ מים, 2 כפיות טחינה גולמית/ שקדיה/ חמאת פקאן/ חמאת בוטנים, מגרדים מעט מוסקט. מבלנדרים עד לקבלת עיסה אחידה ומוסיפים 4 תאנים יבשות קצוצות. אפשר להשתמש כרוטב לפסטה/ אורז ושאר דגנים/ מטבל לירקות/ לערבב עם גרנולה.
חמאת שקדים/ שומשום/ קשיו - ורד לב
בבלנדר 1 כוס שעועית מבושלת (אפשר לבחור לפי הטעם והצבע) עם 3-2 כפות חמאת אגוזים ו- ¼ כוס מים/ מיץ תפוזים/ מיץ תפוחים. ניתן לאכול בכפית/ רוטב לפסטה/ רוטב לתבשילים שונים/ דיפ וכו'.
סלט טופו מוקפץ - ורד לב
חותכים חבילת טופו לריבועים ומשרים ללילה במרינדה של שמן שומשום, רוטב סויה, יין אדום, שום (לפי הטעם), מעט פלפל חריף, ג'ינג'ר קצוץ, חומץ אורז (אפשר להוסיף/ לגרוע לפי הצורך).
מכינים סלט לפי טעמכם ללא תיבול, מקפיצים את הטופו בווק/ מחבת עם המרינדה ומוסיפים לסלט.
מתכון למרק עדשים כתומים - ורד לב
זה מרק יחסית מהיר ותוך כ- ½ שעה הוא יהיה מוכן. אפשר להכין כמות שתספיק לכמה ימים ופשוט לחמם.
את העדשים הכתומים אין צורך להשרות כמו את שאר הקטניות, הם מתבשלים גם מהר יותר. בכוונה אינני מציינת כמויות מאחר ואלו ודאי ישתנו בהתאם למספר הסועדים.
המצרכים- בצל גדול קצוץ
שום קצוץ- לבחירה
ג'ינג'ר קצוץ- לבחירה
זרעי כוסברה, חרדל, כמון, קצח- לבחירה
כורכום, רוטב סויה, מלח, פלפל- לפי הטעם
עגבניות בשלות חתוכות לרבעים
גזר חתוך לחתיכות קטנות
עדשים כתומים שטופים
פטרוזיליה, כוסברה ובזיליקום קצוצים- לבחירה
מעט חלב קוקוס- לבחירה
אופן ההכנה- מחממים שמן זית בסיר ומטגנים את הבצל עד שנעשה שקוף, מוסיפים את השום והג'ינג'ר ומטגנים דקה נוספת. מוסיפים את הזרעים ורק לאחר שהם מתפצפצים מוסיפים את העגבניות. מכסים את הסיר למספר דקות ונותנים לו להתבשל עד שנוצר רוטב מהעגבניות ושאר המרכיבים. מוסיפים את שאר התבלינים, הגזר והעדשים. מערבבים טוב ונותנים להתבשל לכ-2 דקות. מכסים במים לפי הצורך (למרק נוזלי מוסיפים יותר מים ולמרק סמיך יותר או לתבשיל מוסיפים פחות מים). ניתן להסמיך את המרק עם פולנטה- קמח תירס לא מעובד.
לאחר שבודקים שהמרק מוכן, כלומר שהעדשים התבשלו והתרככו, ניתן להוסיף מעט חלב קוקוס וממש כשסוגרים את האש להוסיף את העלים הירוקים.
וריאציה על המתכון של ורד- אותו תיבול, כמעט אותם מרכיבים:
מטגנים בצל+שום+ג'ינג'ר, מוסיפים תבלינים לפי המתכון של ורד, מוסיפים קוביות בטטה ודלעת, מכסים במים, מביאים להרתחה, מוסיפים עדשים אדומות וקינואה ומבשלים כמה דקות עד שהכל רך. מוסיפים חלב קוקוס, עלים ירוקים וכו'. תזמורת הים
מרק עדשים כתומים בחמש דקות - חבצלת
בשלב שהייתי מאוד חולה אבל מי שבאה לעשות לי דיקור עמדה בתוקף על כך שאני חייבת לאכול מבושל אם ברצוני להבריא. אמי רחוקה ובעלי אני כישרון בתחום הבישול אז קמתי מתנדנדת מחולשה מהמיטה,
הוצאתי חצי חבלה של עדשים כתומים מהמקפיא (זה כבר מושרה נקי ומוברר) שלש שיני שום (יש לעשות בהם כמה חריצים עם הסכין), צרור בזיליקום מיובש, זרקתי הכל לסיר, מלאתי מים, כשרתח הנמכתי את האש, וחזרתי למיטה. אחרי שעה נזכרתי במרק, הלכתי למטבח, תיבלתי עם מלח פלפל ומלא פפריקה מתוקה ומצאתי מרק כתום, טעים, משביע, מחמם וחורפי. כמובן שאפשר לשדרג אותו עשרת מונים עם בצל מטוגן וכו', אבל זה טעים גם ככה.
עדשים וכתומים - ה עוגיה
במעט שמן זית מטגנים שום כתוש.
מוסיפים קארי וזרעי כוסברה כתושים ואחרי דקה קוביות קטנות של דלעת ובטטה ועדשים כתומים.
מוסיפים מים, בערך חצי גובה (המים לא צריכים לכסות את הירקות!), מכסים במכסה, מביאים לרתיחה ומבשלים על אש קטנה עד שרך.
משקיענים/משוויצנים יפזרו מעל כוסברה טרייה קצוצה.
אנחנו אכלנו את זה עם אורז מלא "נטורל" וקישואים מאודים.
סלט טונה - רעות וצליל
הסלט המקורי:
טונה, תירס, מלפפונים חמוצים, מיונז
הגרסה דלת השומן:
טונה במים, תירס, מלפפונים חמוצים, יוגורט 0%
תבשיל תרד/ מנגולד - ורד לב
זהו תבשיל פשוט מאד, יפני. הוא מהיר מאד להכנה וטעים!
מאדים חבילת תרד (היפנים משתמשים בתרד, אך ניתן להחליף עם מנגולד, או חובזות) ובינתיים קולים מעט 2 כפות שומשום מלא. מערבבים את התרד המאודה (שהצטמצם מאד בנפחו) עם מעט רוטב סויה (לפי הטעם) והשומשום הקלוי. זהו.
סלט דלעת הודי - ורד לב
מבשלים 250 גרם דלעת חתוכה.
בקערה נפרדת מערבבים פלפל ירוק חתוך, ½ כפית חרדל טחון, ½ כפית כמון טחון, ¼ כפית ג'ינג'ר טחון ו- 2/3 כוס יוגורט.
מוסיפים את הדלעת, מערבבים ומגישים.
אפשר לגוון את הסלט ע"י הוספת בננות חתוכות, עגבניה, מלפפון או כרובית מאודה.
מוקפצים - ורד לב
מחממים מעט שמן זית/ שומשום בווק (אפשר גם במחבת רגיל), מוסיפים טבעות בצל, שום וג'ינג'ר. מטגנים עד להזהבה ומוסיפים קצת יין אדום/ לבן, סוכר חום, מעט פלפל חריף, גרעיני כוסברה טחונים וקוקוס טחון. מוסיפים טופו/ טמפה/ פתיתי שפע/ עוף/ בשר/ אורז מבושל / דגנים אחרים ומקפיצים למספר דקות. מוסיפים גם רצועות פלפל אדום, גזר, ברוקולי, כרובית, קישוא (לפי הטעם ) ומקפיצים עוד כמה דקות. בסוף סוחטים מעל הכל לימון וזה מוכן.
אפשר לאכול כמנה בפני עצמה/ להוסיף לאורז/להוסיף אטריות אורז/ להוסיף חלב קוקוס ולהפוך הכל לתבשיל טעים וכו'.
סלט סלרי- אגוזים - ורד לב
מערבבים ביחד 4 גבעולי סלרי קצוצים, 2 עגבניות חתוכות, בצל ירוק קצוץ, פטרוזיליה קצוצה (לפי הטעם). משתמשים בתערובת של מיץ לימון ותפוז כרוטב, מגישים ע"ג עלי חסה ומפזרים ½ כוס אגוזים (פקאן/ מלך) מעל.
סלט גריסים - ורד לב
משרים ½ כוס גריסים במים ללילה ובבוקר/ בצהרים אפשר להכין איתן סלט: דלעת מגורדת, קישוא מגורד, עגבניה, מלפפון, פטרוזיליה, בצל ירוק, רוקט ונבטים. לתיבול אפשר לערבב שמן זית, מעט רוטב סויה, כורכום ושום.
הסלט יכול להיות גם מורכב מירקות מבושלים: סלק, גזר, דלעת, שורש סלרי ועוד.
סלט פסטה לדוגמא - ורד לב
מורכב מעגבניות (גם שרי), חסה, נבטים, בזיליקום, בצל ירוק, שום, פלפל אדום, גזר / דלעת מגורדים. אפשר להוסיף גבינת עזים או פרמזן ולתבל במעט רוטב סויה- לימון- דבש- שמן זית.
כרוב בקוקוס - ורד לב
במעט שמן זית מטגנים בצל גדול קצוץ, לאחר שמצהיב מוסיפים לו שן שום קצוצה, ½ כפית חרדל טחון, ¼ כפית כמון טחון ו ¼ כפית כורכום, כ-10 עלי כרוב חתוכים לרצועות דקות, מעט צ'ילי (לפי הטעם), 2 כפות קוקוס טחון.
מכסים ומבשלים על חום נמוך לכ-5 דקות. מסירים את המכסה ומערבבים עד שהכרוב מתרכך (כ-10 דקות).
זהו מתכון הודי טעים מאד ופשוט ביותר להכנה. אפשר להכין גם בלי החרדל והכמון ואפשר גם, כמובן להוסיף דברים נוספים (אני מוסיפה בד"כ קוביות טופו, אפשר גם עוף, בשר, פתיתי שפע וכו').
סלט עדשים - ורד לב
פשוט, פשוט.
מבשלים עדשים ירוקות (לוקח גג 1/4 שעה). בינתיים קוצצים את כל העלים הירוקים האכילים בסביבתכם (בגינה, בעדניות או במקרר), שן שום. מערבבים עם העדשים ושמן זית, לימון, מלח ואפשר גם (לנועזים) כמון וזעתר.
ללקלק את הכפות!
עוד תוספת לסלט עדשים ירוקים...אפשר להוסיף לסלט קוסקוס או יותר טוב בורגול דק שהשריתם שעתיים שלוש וסחטתם טוב. יאםםםםםםם. - בת ההרים
חביתת תרד דה לוקס - ענת גיגר
אני שמה במחבת תרד, בצל ירוק, פטרוזיליה (ואפשר כל ירק אחר) עם קצת חמאה, ואפשר כמובן עם שמן זית. מערבבת עד שהתרד מתרכך. אפשר להוסיף שום.
מערבבת פנימה את הביצים,
קצת גבינה בולגרית או בלי,
מלח, פלפל גרוס. ארוחת ערב להיט. ולא לוקח המון זמן לחתוך כי את כל הירק אני שמה בערימה וחותכת יחד.
מרק אפונה מהיר וחורפי - ענת
הכי פשוט בעולם:
שוטפים כוס אפונה יבשה, מטגנים קלות בשמן זית ומיסיפים מים, נגיד 2-3 ליטר (חצי סיר גדול). מוסיפים שום קצוץ, ואפשר כמובן בצל, ולטגן אותו קצת קודם.
מרתיחים ומבשלים על אש קטנה לפחות שעה, שעה וחצי, עד שמסמיך וכבר לא נשארות אפונים שלמות.
אפשר לאכול עם קרוטונים מתובלים או למי שאוהב עם פיסות של נקניקיות מטוגנות (וזה כבר לא בסעיף ה"מזינים")
חביתה שהיא ארוחה - מנג בין
להוסיף לבלילת הביצים -
כף קוואקר על כל ביצה,
פטרוזיליה,
בצל,
פיטריות,
גבינה מלוחה,
תבלינים,
וקצת חלב (לא חובה)
בתאבון!
(המתכון הוא פתרון של אחותי העצלנית לארוחת-ערב... )
אורז אדום - ורד לב
לפני כמה ימים בין המנקה, לכביסה, תלייה, הנקה, הרדמה וכו' שטפתי כוס אורז אדום (ווהני), הוספתי כוס וחצי מים, כמה שיני שום קצוצות, בטטה חתוכה, בצל, מלח, קצת קארי ושמתי על האש. בין הסידורים, כשהאורז רתח, הקטנתי את האש ותוך כמה זמן היה לנו תבשיל אורז. טחינה זו לא בעיה לארגן (טחינה, מים, לימון, זעתר, מלח, שמן זית), כמה עלים ירוקים מהגינה, חמוצים ( שוואנדר מדהים של מיץ פטל מ מאכלי עדות ) וזהו. יכולנו לשבת לבראנץ' מעולה בין העבודות!
קישואים ותבלינים - אביב חדש
מטגנים בצל ו 3 שיני שום פרוסות.
מוסיפים קישואים פרוסים דק. מוסיפים גרגרי חרדל, מלח.
מאדים בערך 15 דק'.
טועמים ומתקנים תיבול.
מוסיפים פטרוזיליה ושמיר קצוצים דק, מאדים עוד כמה דקות.
מוכן!
חטיף טמפה קל להכנה ומזין מאד. - דנה
מחממים 1-2 כפות שמן זית במחבת
חותכים את הטמפה לקוביות ושמים במחבת למעט זמן, עד שהוא משתזף קצת
מוסיפים 2-3 כפות רוטב סויה
אחרי 2 דקות בערך מוסיפים 1-3 שיני שום כתושות
מערבבים ונותנים לזה עוד 1-2 דקות
סוגרים את האש, ואז מוסיפים 1-2 כפות דבש ומערבבים.
מעדן אמיתי. יכול להוות תחליף לבשר בארוחה (גם מבחינת חלבון וגם מבחינת מרקם)
בתאבון!
תבשיל מאש עם בטטה וגזר - מנג בין
החומרים -
כוס מאש (מושרה למשך הלילה)
בצל בינוני חתוך דק
בטטה בינונית חתוכה לקוביות קטנות
2 גזרים חתוכים לקוביות קטנות
כפית כמון (או זרעי כמון)
כפית פפריקה מתוקה
מלח/פלפל
2 כפות שמן זית
אופן ההכנה -
מאדים את הבצל החתוך - אח"כ מוסיפים (לפי הסדר)שמן - בטטה וגזר - מאש(מסונן מהמים) ותבלינים (את המלח עדיף
להוסיף לקראת הסוף).
מכסים במים עד לגובה התבשיל וממשיכים לבשל על אש קטנה עד שהמאש והבטטה רכים.
בתאבון!
<זה יוצא מאש-הו בלתי-רגיל אמר בעלה של מנג בין שפירוש שמה בעברית הוא- מאש...>
סלט גזר - חבצלת
למי ששונא סלט גזר מתוק וכו' אבל רוצה לאכול גזר טרי כי זה בריא:
2-3 גזרים מגוררים במגררת גסה
כמה כפות שמן זית
כמה כפות גרעיני חמניות ו/או דלעת (לא קלוי)
כף גדושה של זעתר (אפשר אפילו יותר, כל הגורע גורע!)
טיפטיפונת מלח.
מערבבים ויוצא מדהים, למרות שזה נשמע קצת מוזר- נסו ותווכחו!
כמי שנידונה לאכול בעיקר ירקות, מאוד מאוד שמחתי לגלות שיש עוד סלט מהיר
חוץ מה"חסה/מלפפונים/עגבניות" הנצחי...
פתיתים ברוטב טחינה ושקדייה - ליאת טאוב
מבשלים את הפתיתים (עדיף מקמח מלא) לפי ההוראות שעל האריזה. מכינים בקערית רוטב - טחינה גולמית, שקדייה, שמן זית/גרעיני דלעת/שומשום או כולם ביחד, פלפל, רוטב סויה, זנגוויל טחון ומוסיפים לפתיתים. אפשר לדלל את הרוטב במעט מים.
כדי להשיג חלבון מלא אני מוסיפה פתיתי סויה (בונזו) או טופו.
דוחן עם חצילים - ליאת טאוב
מאדים בסיר קוביות חצילים עם עגבניות ותבלינים (סויה, פלפל, כמון...), מבשלים את הדוחן ומערבבים. אפשר להוסיף קצת רסק עגבניות (עדיף ביתי), בצל, שום, פלפלים ירוקים וכו'
כוסמת - תגלית-תגלית-תגלית - גילה חורש מחדשת
כוסמת, זו שלא כולם אוהבים?
אם שמים אותה במים ללילה, אין צורך לבשל כלל!
פשוט מין קסם כזה.
ואל תשאלו אותי על הכמויות. עשיתי בערך, וזה יצא בול. כנראה הסוד הוא ידיים שחומר הגלם בגדילתן הוא כוסמת
סלט טבולה - אביב חדש
משרים, סוחטים או מסננים, מוסיפים מלא כוסברה, שום, מלח, פלפל, עגבניות ומלפפונים, שמן זית
בשמת א - בטבולה שלי אין כוסברה אלא שפע פטרוזיליה ונענע, וכן בצל לבן קצוץ. והמון מיץ לימון. מלימון טרי כמובן.
בישול גרעיני חיטה - ורד לב
גרעיני חיטה מגיעים מחיטה.
רצוי להשרות להרבה זמן לפני הבישול. למה? כי הם מאד קשים. כמה? אני בעד יממה לפחות, אבל יותר טוב שתיים!
אח"כ פשוט מבשלים במים, כמו אורז. או עם ירקות וכו'.
אחרי ההשרייה של החיטה את יכולה לבשל כמו ביחסים של אורז מלא למים. בערך כוס חיטה לכוס וחצי מים. האמת, שאם נשארו מים, כשזה מוכן, זה ממש לא נורא. אפשר לסנן.
מרק גריסים - אמא של תבשיל קדרה
להשרות לילה, לבשל לפחות שעה את הגריסים לבד, ואז להוסיף את שאר הירקות (גם גזר, זה קנ"ם טוב לזמן-בישול).
המון מים, ובכל חימום של המרק - להוסיף עוד מים (או חלב).
בחורף - מדהים!
(נו טוב: בצל, גזר, תפו"א. נדמה לי שאין שם עוד ירקות).
איך להוסיף לתפריט של בת שנתיים ירקות ופירות חיים - ורד לב
אפשר בסוף בישול המרק, לקראת אכילתו להוסיף כמה ירקות שאינם זקוקים לבישול ארוך, כמו ברוקולי, קישואים, כל הירוקים (תעמולת בחירות?!?), עגבניה וכו' ואז היא תאכל אותם טיפ'לה חמימים.
אפשר מרקים טחונים בבלנדר בתוספת כמה ירקות טריים.
אפשר לחתוך לצורות מעניינות ולמלא במשהו שהיא כן אוהבת (אבוקדו, טחינה, גבינה כלשהי וכו').
אפשר להכין ממרחים על בסיס משהו כזה בבלנדר להכניס אבוקדו, טחינה, חומוס, גבינה, גבינת סויה, טופו וכו' ולבלנדר עם ירקות חיים, או לחלופין עם פירות.
אפשר צורות מעניינות עם פירות, סלט פירות עם צימוקים וכו'.
אפשר להכין מיצים (אמנם זו אינה הצורה השלמה של הירק / פרי, אבל זה גם משהו) מגזר, תפוז, קיווי, ברוקולי, דלעת וכו'. צריך מכונת מיצים, קצת יוזמה ועניין ורעיונות לשילובים. זה מעניין מאד, צבעוני, טעים לאללה וגם נכנסת כמות גדולה של ירק / פרי, אמנם בלי הסיבים, אבל שוב...
מרק ירקות מהיר - ורד לב
כשאין לי הרבה זמן וידיים (כמו היום) אני מכינה מרק ירקות מהיר ולפעמים בשלבים ולפעמים עם תוספת עדשים (שמתבשלים ממש מהר, כולם), או גריסים / כוסמת / קינואה וכו' (שגם מתבשלים מהר).
אז קודם אני חותכת את הירקות שצריכים בישול קצת יותר ארוך: שורשים, גזר, תפו"א, קולרבי, הגבעול של הברוקול, לפת וכו'.
אח"כ הפסקה עם אומני (אם היא צריכה).
אח"כ בטטה, דלעת, ברוקולי, כרובית, קישואים, שיני שום, עלים ירוקים וכו'.
לתיבול אני משתמשת (במיוחד ביום כזה, בו כדאי לחמם) ב: מקל קנמון, כמה תרמילי הל (קצת דפוקים עם עלי ומכתש), כמה עלי דפנה (תלוי בגודל של הסיר), גָלָנְגָה (שזה שורש ג'ינסנג מיובש. יש בחנויות טבע ואוריינטליות) וכשהכל רותח גם מוסיפה אבקת קארי (למי שאוהב) ומלח.
זהו.
תוך פחות משעה פלוס מינוס (לפעמים הרבה פחות) יש סיר מרק חמים ומחמם, טעים ומזין. וזה נשאר איזה יום- יומיים (תלוי כמה אנשים באים לבקר ).
כל הכייף זה שאפשר להכין את זה בין משחקים עם אומני, ידיים, טלפונים, קקי- פיפי, הנקות, הרדמות ו...נו, טוב, גם מחשב!
מה אפשר לעשות עם חילבה
הנבטה - מאד קל ומהיר. תוך יומיים יש נבטים. במיוחד בקיץ, אבל נובט גם בחורף וגם...במקרר*
בישולים סטייל הודיים וכו'- נותנים להם לקפוץ ולהתפצפץ ביחד עם כמון, אניס, כוסברה, חרדלים לפני האורז ואז מוסיפים את כל השאר
מטבל חילבה - מאבקת חילבה (ורד לב - אישית לא אוהבת את זה. יותר מדיי רירי בשבילי...)
עוגיות חילבה כמגביר חלב – קצת בעייתי בגלל הטעם הדומיננטי של החילבה וכן עדיף לא לחמם בשביל לקבל את מלוא האפקיטביות. אולי אפשר כעוגיות מלוחות. (ה עוגיה – האם ניסית לעשות עוגיות כאלו?)
מתכוני סויה
- מתכון לחלב סויה אפשר למצוא בספר החדש של נירה שויאר "מלוחים לכל עת" החדש - אביב חדש
משרים כוס פולי סויה במים למשך כיומיים ומשתדלים להחליף את המים כל 6-7 שעות ( )
טוחנים בבלנדר את פולי הסויה עם כמות כפולה / משולשת של מים (לפי מידת הדלילות הרצוייה).
בשלב זה ניתן לטחון גם תמרים ביחד עם הפולים.
מעבירים את כל העיסה הטחונה לסיר, מביאים לרתיחה, מקטינים את האש ומבשלים עוד כ- 1/4 שעה (יש חומר בסויה שצריך להתפרק, שכחתי את שמו, אבל זה קורה בבישול עם רתיחה והקטנת האש).
תו"כ בישול אפשר להוסיף מרכיבים שונים בשביל הטעם, כמו: אבקת חרובים, תמצית וניל, קנמון וכו'.
לאחר מכן, מסננים את העיסה עם חיתול / מסננת וכיוצ'.
מה שנשאר זה חלב הסויה הביתי המשובח!
לשמור בבקבוקים סגורים היטב ואחרי שמתקרר להכניס למקרר.
פתיתי שפע - ורד לב
מה שקרוי "בונזו". זה חלבון סויה מעובד במרקם שמזכיר קצת מזון של חיות. יש בכל מיני סוגים, מרקמים וריכוזים. יש צ'אנקס ויש קטנים יותר ("כמו עוף", למשל), יש בגודל של מעין קציצות.
בעקרון, צריך להשרותם במים חמים, לתת להם לספוג את המים, להתנפח ולהתרכך ואז ניתן לשלבם בתבשילים, מרקים (בעצם, למרק אפשר פשוט לזרוק אותם יבשים והם כבר יתרככו לבד) וכו'.
טמפה - ורד לב
הוא מאכל אינדונזי העשוי מפולי סויה שעברו התססה. זה נראה כמו גוש שטוח. נשמר בד"כ בהקפאה, עד לשימוש. אחרי שמפשירים אפשר לחתוך לריבועים, או לחתיכות בגדלים שונים ולהשתמש כמו בבשר. אפשר לטחון ולהוסיף לפשטידות, קציצות וכו'. ו... יש פה עוד כמה מתכונים, נדמה לי. (ורד לב)
בשביל למנוע בלבול - פולי הסויה הם ממשפחת הקטניות ונראים כמו מעין שעועית מוזרה בייז'ית ועגלגלה.
חלבון סויה מיובש (שנראה כמו בונזו) - זה לא הפולים עצמם, אלא חלבון מרוכז שעובד לצורה הזו.
אלו 2 דברים שונים.את החלב מכינים, כמובן, מפולי הסויה עצמם!
קצת מידע על דגן
קינואה - סוג של דגן שמגיע מדרום אמריקה (היה המזון העיקרי של האינקה). תמצאי אותו בחנויות טבע, שווקים וכו'. הוא מהיר מאד להכנה (מישהי אמרה 15 דקות?) וטעים לאללה. בינתיים לא שמעתי על מישהו שלא אהב (חוץ מ אביב חדש ומשפחתה שלא אהבו את קומבינת הקינואה והבטטה, למרות שהם אוהבים קינואה. אז זה לא נחשב).
לקינואה יש טעם ברור משלה, בעוד הדוחן פחות דומיננטי בטעמו (לטעמי, הקיואה לוקחת, אבל זה ממש עניין של טעם )
דוחן - הדוחן מקורו באפריקה, אם אינני טועה ומשם נדד גם לאסיה ולשאר.
הבדלים בין קינואה לדוחן:
דוחן וקינואה פשוט מגיעים ממקומות אחרים בעולם.
מבחינת ערכים תזונתיים, שניהם הם בין הדגנים העשירים ביותר בחלבונים ובמינרלים. הרבה סידן וברזל!
הקינואה מתבשלת מהר יותר מהדוחן וזקוקה לפחות נוזלים.
מבחינת האנרגטיקה הסינית, יש הבדל בין שניהם.
את שניהם אפשר לשלב בכ"כ הרבה מאכלים.
ניתן להכין סושי עם דוחן ועם קינואה. (ורד לב)
תרמו: ורד לב || || ||, עוברת אורח, דרומית, בת ההרים, רותי, אמא אינקובטור, סימונה ואבנר, חבצלת, ה עוגיה, רעות וצליל, ענת גיגר, ענת, אביב חדש, דנה, מנג בין, ליאת טאוב, תבשיל קדרה, בשמת א, שירי בן דב, יהודית שפמן.*