חינוך ללא כפייה

באופן_לייט*
הצטרפות: 02 נובמבר 2006, 23:58
דף אישי: הדף האישי של באופן_לייט*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי באופן_לייט* »

אבל מעניין אותי לשמוע מה אתן עושות כשאתן עייפות ונרגנות וקצרות רוח ואין מישהו אחר שיכול לטפל בעניין כרגע.
צועקת.
אוסרת מה שבמצבים אחרים אני מרשה.
כועסת.
מדברת לא יפה ואח"כ מרגישה אשמה.
(בת ה 3.5 כבר אומרת לי "זה היה לי לא נעים דיברת אלי לא יפה)
נרגעת
מתנצלת.
מבטיחה להעצמי להקפיד לישון מוקדם
לא ישנה מוקדם
עייפה
צועקת
כופה
מתישה את בעלי בתלונות על מר גורלי

וחוזר חלילה
:-D

אה, ולפעמים לפעמים אני מצליחה לעצור למרות כל זה ולפתור ולאפשר ו... ואז נאי מרגישה מאוד מוצלחת.

בפרט עם לייט בחידוד האחרון שלה - היית מאמינה?
בטח שאני מאמינה, יש לך 2 בנות עכשיו :-D (ואיך עושים אייקון של קריצה)
באופן_לייט*
הצטרפות: 02 נובמבר 2006, 23:58
דף אישי: הדף האישי של באופן_לייט*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי באופן_לייט* »

לכנס רשימת " רעיונות ליציאה ממצבים שמזמינים כפיה "
אז יש כמה פתרונות אינסטנט שאפשר להכין מראש ולשלוף ברגעים כאלה, בלי צורך לחשוב בצורה יצירתית.

אמבטיה - הקטן אוהב מאוד לשפוך מים מתוך האמבטיה החוצה (אנחנו רוחצים אותו בגיגית בתוך האמבטיה חוסכים מים)
בכלאופן הוא אוהב למזוג את מי הגיגית לרצפת חדר האמבטיה
אמא שלו כמובן פחות אוהבת את זה
היום רעיון - שמתי דלי והצעתי לשפוך את המים לתוכו - זה עבד. (לא איפשרתי משהו שגורם לי אי נוחות גדולה ולא אסרתי משהו שגורם לו אושר גדול)
ארני_ש*
הצטרפות: 21 ספטמבר 2003, 07:18
דף אישי: הדף האישי של ארני_ש*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי ארני_ש* »

זה דף חשוב נורא , ורציתי להחזיר אותו , למי שעדיין לא נהנה ממנו .
לי הגישה הזו שינתה את החיים
ולילדי אפילו יותר .
לא שכל הזמן אני מצליחה , אבל משתדלת לפעול ברוח הדברים
פלוני_אלמונית*
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

תודה למי שהחזירה את הדף.
כבר כמה זמן אני מרגישה שאני לא עושה טוב. שמשהו התקלקל בגישה שלי. הפכתי להיות חסרת דמיון, חסרת יצירתיות וחסרת סובלנות. פתאום אני מבינה כמה התרחקתי מהדרך שבה אני מאמינה. היה טוב בבית. היה כאן כיף. פתאום נהייה לי עמוס. כל דבר קטן מעצבן. הילדים מתווכחים וצועקים מכל שטות. אני חושבת שזה התחיל כשאחת השכנות התחילה להתנחל אצלינו בבית דרך קבע. ילדה מניפולטיבית ואובססיבית מאוד. משהו בגישה שלהם השתנה. ואני הפכתי להיות עצבנית ומשהו התקלקל לנו כאן. כבר כמה שנים אנחנו בחינוך ביתי. היה תענוג אבל נהיה רע... איך מנקים מניפולציות וגינונים מעצבנים אחרים שנכנסו הביתה?. איך לנקות את עצמי ממה שנשאבתי אליו?
קצת אבודה... אשמח לעיצה.
סיגל_ב*
הצטרפות: 29 פברואר 2004, 08:57
דף אישי: הדף האישי של סיגל_ב*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

הי פלוני אלמונית,
אני אשמח לחשוב קצת איתך יחד על הדברים, אך כרגע נטולת זמן מחשב המשולב בזמן מוח עירני וחד. אנסה מחר בערב.
מקווה שבהבטחה הזו אעמוד (יש כאן בדף הבטחות שהיטבתי לא לעמוד בהן... :-/)

בכל מקרה, אם אעמוד בהבטחתי ל{{}}חדוה כשר לכתוב את תקציר המעגל (הייתי אמורה לעשות זאת כבר בסופהשבוע שחלף :-P) אז כנראה שגם השנה יהיה ביום העיון הקרוב מעגל בנושא חינוך ללא כפייה.

משהו כמו: חינוך ללא כפייה - הדור הבא :-)
שרון_ברקת*
הצטרפות: 11 יולי 2002, 16:02
דף אישי: הדף האישי של שרון_ברקת*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי שרון_ברקת* »

זה קשור? חינוך ללא כאפייה - גרסת הפופ...
תמונה
סיגל_ב*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

שרון,
תודה על האתנחתא הקומית בדף כל כך רציני... :-)

פ"א,
הפכתי להיות חסרת דמיון, חסרת יצירתיות וחסרת סובלנות.
אני חושבת שזה התחיל כשאחת השכנות התחילה להתנחל אצלינו בבית דרך קבע.
איך מנקים מניפולציות וגינונים מעצבנים אחרים שנכנסו הביתה?. איך לנקות את עצמי ממה שנשאבתי אליו?

מה שעלה לי בראש כשקראתי אותך, ותבדקי אם זה מתאים לך, זה שלוש מילים: הגבירי את הטוב.
כלומר,
נסי היכן שאת יכולה, אפילו רק פעם ביום, להיות יצירתית לרגע. פעם אחת. ולמחרת נסי שוב. והיכן שאת יכולה, נסי עוד. אל תתייסרי על כמה שהיית היום עצבנית. התרכזי והתענגי על הרגעים שבהם היית סבלנית ויצירתית. במקום להתרכז ב- "לא" (לא לצעוק, לא לכעוס, לא לנבוח פקודות וכו'...) התרכזי ב"מה כן" (יצירתית, סבלנית, קשובה). ככל שנתרכז ב"כן", ונגביר אותו כמה שנוכל, אני מאמינה שמינוני ה"לא" (כל מה שאנחנו רוצים להימנע ממנו) ירדו פלאים.
במקום לעשות דיאטה של מניעת צעקות, בואי נגביר את הלחישות הסבלניות... :-)

משהו מזה עוזר לך?

זה בכל אופן מה שעלה לי כשקראתי אותך, וזה מאוד מאוד מתקשר למעגל שיהיה ביום העיון. בטח בקרוב יפורסמו תקצירי המעגלים (כתבתי ושלחתי לחדוה אתמול! הידד!).
בקיצור, אם תוכלי, אולי גם תבואי למעגל, ובכל מקרה אשתדל אחרי המעגל לפרסם כאן איזושהי תמצית של הדברים שיעלו שם.

ואגב השכנה המתנחלת, מחשבה שחלפה בראשי,
אם זו התחושה שלך, של התנחלות, אולי תרצי להציב שם גבולות שיתאימו לך?

@}
פ''א*
הצטרפות: 24 אוגוסט 2005, 16:45

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי פ''א* »

תודה אורלי, כן, עוזר לי מאוד. אני יודעת שזו הדרך אבל הולכת איתי תחושה כבדה.
אם פתאום הילדים רבים והצעיר (בן 5) מפעיל סירנות אני מייד מתעצבנת, צועקת ובואפן כללי מרגישה שנכשלתי כי הילדים שלי רבים והיכן ההרמוניה.

כואב לי שבעבר היתה זרימה כ"כ טובה. היו חילוקי דעות אבל היתה ביניהם אחווה שמחממת את הלב ממש. משחקים ומסבירים זה לזה. מתחבקים. תומכים. נכון שהיו חילוקי דעות ולעיתים ויכוחים/ מריבות אבל זה היה במינון כ"כ מינורי. כואב לי שהנפח של זה גדל על חשבון הטוב שהיה לנו..

הסיפור עם השכנה זה דרמה במהשכים. הם עברו לגור כאן בקיץ שעבר. חודשיים לאחר שעברו נוצר קשר מעבר לשלום-שלום בין המשפחות. הבת שלהם החלה להגיע מדי יום לשעות רבות.
בהתחלה זה היה נראה כמו קשר מרענן. אותה ילדה (8) עשתה קצת צרות לאמא שלה שהיא לא רוצה להיות לבד בבית. מכיוון שהאמא היתה חסרת אונים כי כבר ניסו לא מעט צהרונים בשנה שחלפה ומכיוון שהילדים הסתדרו הצעתי שתגיע אלינו לאחר בית הספר עד שהאמא חוזרת מהעבודה. מפה לשם הילדה היתה מופיעה ב 13:00 ומסכימה ללכת הביתה רק לאחר 20:00. הילדה שהינה אסופה של אובססיביות, מניפולטביות ופינוק החלה להשתלט על הדינמיקה בבית. לא הקשיבה להנחיות שלנו (או של ההורים שלה) ודיי צמצמה את מרחב ההתנסות של הילדים שלי - לא הסכימה לתת להם להפגש עם חברים אחרים ויצרה דרמות רגשיות, לא השאירה לנו מקום לעשות דברים כמשפחה. הדביקות שלה גרמה לי ללכת לאחור. לא רציתי לעשות איתם דבר. היא היתה חונקת אותי. מגיעה אליי ומנשקת אותי. מחבקת אותי. לוקחת את הידיים שלי ושמה אותם כך שאני אחבק אותה. הרגשתי נשאבת בהתנהלות מולה. התחלתי לכעוס מבפנים. לכעוס מאוד. אבל הייתי חסרת אונים כי נוצרה חברות עם אמה. הילדה היתה מגיעה מדיי יום ואחרי כ 3 שבועות מפלס המריבות מולה בבית עלה. התחילו דרמות של שליטה והילדים רבו איתה וזה עם זה. היא היתה שולחת את הילדים אליי עם משפטים "לא שלהם". אם לא היינו מסכימים לה למשהו מייד הייתי צריכה להתמודד עם פרצוף כעוס/מכן/ דמעות תנין. אחרי כ חודשיים או שלושה נשברתי. לא האמנתי שילד יכול להתנהג בצורה כ"כ תובענית ומתישה. הדוגמאות קופצות לי לראש בטירוף ומרוב עומס כבר מתקשה לפרט אותן. בכל אופן הפסקתי את הסידור. אבל היא המשיכה להופיע משעה 16:00 מדיי יום. הסברתי שהילדים צריכים מרחב. שתיתן להם את האפשרות ליצור איתה קשר אבל היא לא הסכימה. אמרה שאם היא לא באה הם לא יבואו וזה המשיך. את צריכה להבין שהרמות היו מזעזעות ממש. אם היתה נוצרת מריבה וכעסנו על אחד מילדינו היא היתה יושבת בין כולנו ומתפקעת מצחוק. אם רציתי לשוחח ביחידיות עם אחד מילדיי היא היתה מגיעה אל החדר עוד לפניו - שחלילה לא תפספס משהו. הדף קצר מלהכיל את הדוגמאות. אני כותבת והכעס עולה בי מבפנים. עם הזמן הילדים שלי הפכו להיות ילדים מעצבנים. סליחה. אבל ככה אני מרגישה. לפני כחודש התנתקתי מהקשר עם האם משום שידעתי שזו הדרך היחידה להיפטר מהבת. היום אני צריכה להתמודד עם תוצאות החשיפה רבת השעות אל ההתנהגות שלה. עכשיו בבית הקטן צורח מכל דבר פעוט. הגדולים מאיימים אני אגיד לאמא. או מלחששים זה על זה. כשיצאנו לחינוך ביתי לפני מספר שנים היה לי משהו אחר בראש כשחשבתי על "פירות" הדרך. עשינו עבודה יפה ביחד. גדלנו יפה ואני מרגישה שמשהו חדר ורמס את פירותינו. מרגע שנחשפו להתנהגות כזו אני חוששת שלא ניתן לחזור אחורה ולנקות את ההשפעה.

אני מריגהש עמוסה. סליחה על ריבוי המילים. משהו בסובלנות שלי נשבר ואני צריכה להמציא אותו בתוכי מחדש.
ביומיים האחרונים אני משתדלת לחזור למה שנהגנו לעשות בעבר ביחד. גם אני וגם הילדים מגיבים למצברוח אחד של השני.
גיליתי שכשלגדול יש מצברוח רגוע היום זורם בצורה מדהימה. וכשהו חסר סובלנות וכועס שיווי המשקל העדין מזדעזע.
היום אני מפחדת מכל מריבה קטנה. ישר מנסה לסגור איזו פינה. לפייס. שלא יריבו חלילה. אני מרגישה שאני מתישה את עצמי.
אני לא יכולה להיות כל היום על המשמר. אני יודעת שזה לא נכון לי. פעם עבדתי כ"כ נכון איתם. שוחחנו בגובה העיניים. היה המון שיתוף פעולה וזרם לנו מעולה.
אני חושבת שגם אני וגם הם התקלקלנו קצת. יותר קל להרוס ולנבוח פקודות מאשר לחזור למקום בו הייתי שעכשיו מרגיש כ"כ רחוק.
בתקופה הזו היו הרבה רגעים שאמרתי להם יאללה לכו לבית הספר.
אם אתם רוצים לריב שם תהיה לכם מספיק תעסוקה.

אני רוצה לחזור להיות האמא הסובלנית והמכילה שהייתי פעם. אבל כל פעם שהקטן צורח משהו בתוכי נסגר. בכל פעם שהגדול רוטן אני נשברת.
כבר 4 שנים אנחנו בחינוך ביתי. תמיד ידעו להעסיק את עצמם (ואני איתם) כ"כ יפה בכ"כ הרבה אתגרים לימודיים, משחקים וכו'. היום הצעיר כל היום מסתובב ואומר משעמם לי. נראה שיותר מכל הוא נהנה להתלונן... והגדול אימץ משפט חדש ובמצב רוח הנכון כמעט על כל דבר עונה: אני לא יודע...

בשורה התחתונה... יש עוד הרבה עבודה לפניי...
תודה שהקשבת.
בשמת_א*
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי בשמת_א* »

קראתי אותך ועלה לי רעיון: את יכולה לדבר עם הילדים שלך. פשוט לקחת אותם, לדבר איתם על זה שהיתה לכם אורחת שהיה לכם מאוד קשה איתה, ועכשיו זה שינה משהו אפילו ביניכם. לפעמים קורה שאדם מבחוץ ממש שובר משהו שאחר כך קשה לתקן.
(קודם כל כי לקח לך זמן לזהות שדרכו על הגבולות והרגישויות שלך ושל הילדים, ובגלל "לא נעים" לקח זמן לעצור את זה לגמרי מלהיכנס לבית).
לשאול מה הם מרגישים. מה הם חושבים.
לתת להם לדבר ולדבר ולהוציא הכל.
להקשיב. לתמוך.
אחרי זה להגיד, מה את רוצה. נגיד "אני רוצה שיהיה לנו שוב נעים בינינו, שנדבר יפה ובכבוד זה לזה" ועוד דברים.
מה את חושבת?
כופה*
הצטרפות: 23 אפריל 2009, 14:57

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי כופה* »

אני קוראת את הדף, מעיינת בדילמות, מעריכה מאד את הרצון הטוב, היצירתיות, הרגישות ובכל זאת עדיין שבה וחוזרת למחשבות הקשות שהיו לי עוד טרם ילדתי את ביתי יחידתי ועדיין עולות בי מתוך ניסיון חיי כילדה-נערה-אישה ואם.
בעצם כך שהבאנו את ילדינו לעולם הזה אנו כופים עליהם את החיים כאן. אני יודעת, זה קשה, אבל אני כבר שנים רבות הופכת בזה והתובנה שלי היא שוזו כפייה-להחליט בשביל מישהו אחר לחיות כאן, באיזו זכות אנחנו עושים זאת?
אצלי יש קונפליקט מאד גדול ששב ועולה הרבה בין השכל, ההגיון, הרציונל וההבנה לבין הריגשי,הפראי, הטיבעי הגופני, הפיזי, הפשוט, הקיים.

וכשאני מנסה "לחנך" את ביתי (מושג מורכב לכשעצמו "לחנך") ואני הרי לא רוצה לכפות עליה דבר, אני מסתכלת בעיינים התמימות ומבינה שהמעשה כבר נעשה.
מורכב לי, מרתק לי. אשמח לתובנות
יונת_שרון*
הצטרפות: 13 יוני 2001, 02:23
דף אישי: הדף האישי של יונת_שרון*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי יונת_שרון* »

יאנוש קורצ'אק הגדיר שלוש זכויות לילד:
  1. הזכות למות.
  2. הזכות להיות מי שהוא.
  3. הזכות לחיות את הרגע הזה.
אם נצליח לתת לילדים שלנו את הזכויות האלה, אם באמת נשתחרר מהפחדים שלנו לשלומם, לזהותם ולעתידם -- אולי כבר לא יהיו לנו כל כך הרבה בעיות כפיה.
בועז_חן*
הצטרפות: 25 אפריל 2003, 09:37
דף אישי: הדף האישי של בועז_חן*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי בועז_חן* »

רק למען הסדר הטוב, הוא הגדיר יותר (כולל הזכויות לאהבה, לחינוך, לתנאים טובים). אבל השלוש הללו הן באמת הפחות טריוויאליות שכן הן מעמידות את התפיסה של הילד לגבי מה טוב לו מעל התפיסה שלנו מה טוב לו. וזה קשה.
פלוניתה*
הצטרפות: 01 מאי 2004, 23:31

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי פלוניתה* »

מזוית אחרת, "רוחנית"

הילדים שלך הם נשמות שבחרו להיוולד על כדה"א על מנת להתפתח כאן. ההתפתחות קורית דרך חוויות טובות וגם דרך התמודדות עם משברים וקשיים.
הם בחרו בך כאם מתוךהבנה כי את תוכלי לעזור להם להתפתח בדרך הטובה ביותר.

גם לי לא היה ברור למה נולדתי כאן... אבל זה תהליך נפלא שמגלה את עצמו עוד ועוד...

(ממליצה על הספר "מסע הנשמות")
פ''א*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי פ''א* »

היי בשמת, תודה.
אני כמובן מסכימה איתך וגם עשיתי את זה עוד קודם אבל... "לכלכתי" את זה ע"י נאום ארוך מדיי, טענות כלפי עצמי, כלפיהם כלפי אותה ילדה.
עדיין יש לנו רגעים יפים כך שאני מרגישה שלא התקלקלנו מהשורש אלא שההתנהלות שלנו קצת התלכלכה. זה לפחות נותן בי סוג של תקווה שאם אני אשקיע כמו פעם. אם אני אעבוד על הסובלנות שלי. אם אני אהיה נקייה וחופשיה מטענות וכו' אשדר אליהם קלילות וזרימה שתדבק גם בהם באופן טבעי. עדיין אני מרגישה מגוייסת בכל פעם שהקטן מפעיל סירנות. הבעיה היא שאיני יודעת איך להתנהל במצב כזה. איזה מענה צריך לתת. לקטן שמנסים לכפות עליו משהו? לגדול שיותר מדיי משדל? לפעמים הקטן צורח במתוך מניפולציה. לפעמים אני לא מצליחה לזהות מה קורה שם. בנוסף לכל זה, ושוב - בימים האחרונים יש הטבה מועטת אבל עדיין יש עניין אחר. חברים אחרים שלנו. חברים טובים מזה שנים. יש להם בן שבכל פעם שיש מפגש (ואנחנו נוהגים להפגש בסופי שבוע כמעט באופן קבוע מאחה"צ עד השעות הקטנות) משתלח בבן הצעיר (5) שלי. מעודד לעשות עליו "עליהום". לא לשתף במשחקים. להפוך אותו "לאוייב" שבורחים ממנו. לקרוא לו גנב ולעיתים גם לצ'פח. הקטן חסר אונים. מפעיל סירנות באופן טבעי ובצדק. הגדול (10) מושפע ואח"כ קורא לצעיר בשמות גם במהלך השבוע. אני מוצאת את עצמי תוהה האם אני אדם אנטי סוציאלי שכל חבר של ילדיי אני שואפת לחפף מהסביבה. חוצמזה.. הם חברים טובים ושוב נכנסת כאן דילמה גדולה איך פותרים את העניין הזה. היום אמרתי לגדול שאם הם לא יצליחו לומר לחבר ולהתעקש שגם הצעיר משתתף במשחק איתם ואם הם לא יגנו עליו מפני שמות הגנאי וכו' אנחנו נדלל מאוד את המפגשים איתם. מה דעתך? איך את רואה את הדברים? תודה.
בשמת_א*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי בשמת_א* »

הייתי עושה הפסקה במפגשים איתם בלי לערב את הילדים.
ואולי מדברת עם החברים הטובים? אם הם כאלה חברים טובים, איך זה שהם לא שמים לב שהבן שלהם עושה כאלה דברים לבן שלכם? ולא מגיבים? ולא עוצרים? ככה לא מתנהגים לחברים, ובטח לא כלפי ילד קטן בן חמש.

בעצם, גם את יכולה להתערב ברגע שאת רואה סימן להתנהגות מרושעת כלפי הבן הקטן, ולא לאפשר את זה. להדריך את הילדים לגבי התנהגות חברית מול התנהגות אלימה, ולא לאפשר התנהגות אלימה כלפי ילד שלך. זה מפגש עם חברים - את שם! הוא לא מופקר לבד באיזה מוסד. יש לו אמא. לא רק שמותר לך, לדעתי, אלא שזה בדיוק מקומך להתערב ולמנוע אלימות.

פעם היו לי חברים, שהילד שלהם היה מתקיף לפתע ללא כל פרובוקציה או אזהרה את בתי המתוקה והעדינה. הילדים היו בערך בני 3. ניסיתי לדבר עם ההורים, ואז גיליתי שהאבא תומך בהתנהגות של בנו.
בין היתר, הוא הגדיר אותו כילד "נורמלי" ועל הילדה שלי אמר ש"הילד מזהה את החולשה שלה ולכן פוגע בה".
מעבר לזה שנדהמתי לשמוע "הצדקה" כזאת לאלימות, לא היתה בה שום חולשה - היא פשוט לא היתה אלימה, לא יזמה מעולם פגיעה באף אחד (למה בכלל?) וכמובן בכתה אם ילד ששיחק איתה בחביבות בעט לפתע כדור בחוזקה ישר לפנים שלה, או דחף והפיל אותה והפך עליה אוהל (רק שתי דוגמאות, שתיהן בכוונה, שתיהן כואבות ומבהילות).
לא נפגשתי איתם יותר.
פ''א*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי פ''א* »

אתמול בלילה עוד לא ראיתי את התשובה שלך הייתי עושה הפסקה במפגשים איתם בלי לערב את הילדים.
ומכיוון שהייתי מוטרדת והגדול היה ער ישבנו לדבר שוב.
מסתבר שגם הוא עצמו ש"נגרר" אחרי אותו החבר לא מאושר בכלל ממה שקורה. ומהיחס שגם הוא עצמו מקבל אלא שהוא מפחד לפצות פה שמא יפגע ברגשות החבר או לחילופין יכעיס אותו. שוחחנו והבנתי שבין השאר אנחנו נוגעים בנושא של בטחון עצמי של בני שמרגיש חסר יכולת לעמוד מול חברים ולהגיד מה שיש לו בלב. אני מקווה שלא עשיתי טעות כאשר הפניתי את השיחה לנושא של העצמה אישית תוך נימה של: לא מגיע לך או לאח שלך שיתייחסו אליכם ככה. או. אם אתה נפגע את תגיב/ תגיד לאותו ילד ממש כמו שבבית אתה יודע לעמוד על שלך. הדגשתי שאני לא מעודדת אלימות פיזית מילולית אלא שחשוב לי ששני האחים הגדולים יתמכו בצעיר וואם אותו ילד מתנהג אליו בצורה לא יפה לבוא ולומר לו שלא נעים להם לשחק איתו בצורה כזו ושהם לא מסכימים שהוא יתנהג ככה. שאפשר לשחק כולם יחד וכו'. או לחילופין לגשת לצעיר ולומר לו : אני רואה ש X מתנהג אליך לא כ"כ יפה. אנחנו נשחק איתך ואם X יבחר הוא יוכל להצטרף אלינו למשחק. כתבתי שאני מקווה שלא עשיתי טעות מכיוון שבמקום מסויים אני מעודד את בני לכעוס על היחס שהוא מקבל ולהתנגד לו. כשאני כותבת את זה זה דווקא נשמע לי נכון. לא צריך לספוג כל דבר ולקבל בהכנעה. כמו שהבן שלי אמר לי : "יש לי מבפנים ספוג ענק בגודל של כמה יקומים ואני סופג וסופג ולא מצליח להגיד" עדיף שיתקומם ואפילו "יפסיד" (יותר בריא) מאשר שירגיש נרמס.

הסיבה שאני לא פונה לחברים זה שבינתיים גם הבן שלי נגרר עם הבן שלהם. אם היתה חזית מאוחדת אצלינו ועדיין הבן שלהם היה מתנהג כך מייד הוא היה עולה כגורם בעייתי וההורים היו מרסנים אותו (כבר היה בעבר). אבל כשהילדים שלי נגררים אחריו קשה לי להצביע דווקא עליו כגורם. בעיקר שהוא תמיד מצדיק את מעשיו. עם החברים האלו בד"כ ההורים יושבים בחוץ שותים מעשנים מדברים והצעירים משחקים בפנים. כהצעיר בוכה מייד אני נגשת אליו. מחפשת דרך יחסית מעודנת להעיר לאותו הילד כדי לא לעורר פרובוקציה. מחפשת דרך לעניין את בני הצעיר לעיסוק שלא בסביבת הילדים הגדולי יותר מה שקצת קשה שהרי הוא מחפש את חברת אחיו הגדולים בד"כ. ברור לי שאני לא יכולה לתת למצב להימשך. אני יכולה כמובן לשבת עם הצעיר כל הערב אבל אז עולה המחשבה שאם אני צריכה כל הערב לשמור על בני במקום למלא צורך אישי שלי לשבת לי קצת בשקט ולנקות את הראש אולי באמת אין טעם במפגשים האלו וכבר עדיף לנו להשאר במרחב הביתי שלנו.

בנוסף, לאור ניפוי החברים עם הזמן (נראה לי שרוב ילדי המערכות הפכו להיות ילדים מעצבנים ברמות...) אני מתחילה להיות מודאגת מהמצב החברתי... בעבר כבר העפנו שתי שכנות מהבית לאחר ששנתיים היינו מעירים ומבקשים שלא ישתלטו לנו על הארונות במטבח על תכולתם. הן היו מין תופעת "ארבה" אחרי שהן נמצאות פעם אחת כבר צריך לחדש את מלאי חומרי היצירה וגם לנקות ולסדר את רעידת האדמה אחריהן. טוב אחרי שנתיים בקשנו שלא יבואו יותר - זאת לאחר הרבה פעמים שהתרענו והערנו על התנהגות בעייתית. חוץ מהן יש את אותה ילדה שעליה סיפרתי כאן בתחילת התכתובת. ועכשיו יש גם את הילד המדובר. או שמישהו מעמיד אותנו פעם אחר פעם בשאלת "גבולות" או שאנחנו אנשים בלתי סוציאלים בעליל... התחלתי לחשוש לגבי הבריאות החברתית של ילדיי... איפה "קונים" נוכחות של חברים שנוכחותם בריאה לילדיי. ילדיי מתחברים מאוד בקלות ולא עלה צורך בעבר שאזום עבורם מפגשים אבל היום... אולי יש מקום להפגש עם משפחות אחרות בחנ"ב.. אני רק חוששת שאולי יהיה לנו קשה להתערבב עם כולם ולהיקלט..
בשמת_א*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי בשמת_א* »

או שמישהו מעמיד אותנו פעם אחר פעם בשאלת "גבולות"
ככה זה נראה לי, כי זה עולה מכל הסיטואציות שאת מתארת. גם עם החברים המבוגרים שלכם.

וגם לי נראה שכדאי להיפגש עם ילדי חינוך ביתי (-:
פלונית_כרגע*
הצטרפות: 04 אוגוסט 2004, 14:10
דף אישי: הדף האישי של פלונית_כרגע*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי פלונית_כרגע* »

אותו הדף, סיפור חדש...
אפשר גם לקרוא לזה הצילו ילד שלא רוצה לישון

בני הבכור, בן שלוש, לא רוצה לישון. לא בצהרים ובטח לא בלילה.
הבעייה היא שהוא עייף מאד. מרביץ לחברים, מציק לאחיו התינוק, משתולל, זורק חפצים ומתייחס לכל העסק כאל בדיחה - צוחק בזמן שמרביץ, או צועק בשמחה:"אנחנו רבים!!" בזמן שמציק לחברים.
זה גורם לי להגיע למקומות לא טובים. אני מרגישה שכבר אין לי כח, ולפעמים מה שגורם לו לפעול זה צעקה של "למיטה עכשיו". כל הסיטואציה הזו מוציאה ממני אגרסיות שלא הרגשתי מאז שאח שלי היה קטן והייתי מכפכפת אותו. ואז הרבה דברים אחרים נגררים למאבק, ואני מרגישה שנוצר מאבק על שליטה. גם זה מחרפן אותי: באידיאל אני מנסה להגיע לשיתוף פעולה הדדי. לפעמים זה עובד וכרגע פחות. לכן כתבתי דוקא בדף הזה.
סיגל_ב*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

פלונית כרגע,
נשמע כאילו יש באמת ילד מאוד עייף שעושה דברים מתוך הטירוף של העייפות (אצל הקטנה שלי זה כך, אם פספסתי את חלון ההזדמניות של ההרדמה שלה, מתוך העייפות שלה היא מתחילה לעשות דברים משונים, וממש אין עם מי לדבר, היא פשוט מג'נונה...:-)).

כמה רעיונות שונים שעולים לי בראש, לבדוק בכמה כיוונים:
  • אולי כדאי לבדוק אם משהו פיזי מפריע לו ללכת לישון. תזונה למשל. אולי הוא אוכל משהו בערב שמעיר אותו ומונע ממנו ללכת לישון בזמן שהוא בשל לשינה?
  • איך הבית לקראת השינה? האם יש תאורה חזקה? טלוויזיה? התרחשות מעניינת? (עדיף שהכל יהיה כמובן חשוך, חרישי ורגוע)
  • איך הוא נוהג להירדם? איך עובדת ההרדמה? אולי הגיע הזמן לעשות שינוי בהרדמה למשהו אחר שנעים לו, ואטרקטיבי לו, וכך הוא ישמח להיכנס למיטה בזמן כי יחכה לו שם זמן מיוחד שבו עושים דברים מיוחדים?
אני עוצרת כאן, בטח לאחרים יהיו עוד רעיונות, משהו מזה בינתיים נראה לך?

ו- פ"א
מה שלומך?

(לא הגבתי כל כך בהמשך השיחה כאן שלך כי הייתי מאוד עמוסה ובינתיים השיחה שלך כאן התפתחה ממילא עם אנשים טובים ומעניינים אז הרגשתי שאני יכולה להמשיך להיות עסוקה... :-)).
-
פלונית_כרגע*

חינוך ללא כפייה

אחרי ששלחתי, חשבתי שכדאי שאוסיף עוד פרטים, גם על ההתמודדות שלי עם המצב.
לפני כחודשיים, היה שבוע שבו הוא סרב לישון, וחשבתי שאולי הוא כבר לא צריך לישון צהרים. זה גרר שבוע ומשהו של סיוט, שבהם הילד היה טרור גמדי, עד שהבנתי שצריך דחוף להחזיר את שנת הצהרים ובא לציון גואל. ברגע שהתעקשתי שחייבים לישון, והייתי נחושה ובטוחה בזה, הוא חזר לישון. אבל לאט לאט שוב חזר חוסר הרצון שלו בשינה, וזה דרש כל מיני פיתויים שונים, למשל מוסיקה שהוא אוהב, ואחר כך זה הדרדר לאיומים וחרמות ("כנראה שהמוסיקה\דלת פתוחה\תריס פתוח מפריעים לך, אז נסגור\נכבה"), וכלה כאמור בצעקות במצבים שבהם שום דבר אחר לא משאיר אותו במיטה. היכולת שלי לשבת לידו בזמן ההירדמות מוגבלת, מכיוון שיש עוד תינוק שלא נרדם בשכיבה במיטה, וגם אם כן שוכבים עם שניהם הם מעוררים אחד את השני לצחוקים.
היום היה שיא חדש מבחינת תהומות הצהרים, לקח לו שעה וחצי להירדם ובסוף הוא נרדם אחרי בכי ממושך, אחרי שסגרתי לו גם את המוסיקה, גם את התריסים וגם את הדלת. כעסתי מאד, כי לא רק שהוא לא הלך לישון אלא הוא עשה המון רעש והעיר את התינוק. בסוף הוא נרדם לשלוש(!) שעות.
לפני התינוק הייתי שוכבת לידו כדי שירדם. בצהרים הוא היה נרדם תוך רבע שעה, ובערב עד שעה וחצי של הרדמה, מה שגרר מאבקים (כי למי יש כוח לשבת שעה וחצי בחושך? בסוף נרדמים בתשע בערב). גם אחרי שהקטן נולד היתה תקופה שהיינו הולכים לישון ביחד, אבל אז השעות השתנו ונוצרו בעיות. אין לי אפשרות שיבוא מישהו לעזור בצהרים, ובפעמים הבודדות שזה קרה ההתרגשות מהאורחים לא אפשרה לו לישון.
ואני בטוחה שהוא עייף. אני יודעת לפי ההתנהגות.
טוב, אני גם הולכת לישון.
לילה שקט לכולם :-)
פלונית_כרגע*

חינוך ללא כפייה

אולי כדאי לבדוק אם משהו פיזי מפריע לו ללכת לישון. תזונה למשל. אולי הוא אוכל משהו בערב שמעיר אותו ומונע ממנו ללכת לישון בזמן שהוא בשל לשינה?
לא יודעת. זה כיוון מעניין. אנחנו אוכלים כל ערב משהו שונה, אבל אפשר לנסות לשים לב לזה. בד"כ לא אוכלים ממתקים מסוגים שונים לא בערב ולא בצהרים, אבל כן אוכלים פסטה לעיתים.

איך הבית לקראת השינה? האם יש תאורה חזקה? טלוויזיה? התרחשות מעניינת? (עדיף שהכל יהיה כמובן חשוך, חרישי ורגוע)
אין טלויזיה, משתדלים שיהיה משעמם וחשוך, אולי לא מספיק משעמם אבל יש לי תחושה שמאז שהוא נולד, אם זה לא חושך מצרים הוא ישתדל להישאר עם עיניים פקוחות. יהיה חבל לו להפסיד. אפילו אם לא קורה כלום.

איך הוא נוהג להירדם? איך עובדת ההרדמה? אולי הגיע הזמן לעשות שינוי בהרדמה למשהו אחר שנעים לו, ואטרקטיבי לו, וכך הוא ישמח להיכנס למיטה בזמן כי יחכה לו שם זמן מיוחד שבו עושים דברים מיוחדים?
מכאן הגיע הרעיון של המוסיקה, אבל היא גם מפריעה לו קצת... וגם הפכה ללא מספיק אטרקטיבית, או לא מספיק מרגיעה... הוא פשוט שוכב ומקשיב ואז כשנמאס לו הוא קם.
סיגל_ב*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

טוב.
מה שעולה מבין מילותיך זה שיש ביניכם מאבק על נושא השינה. מאבק כוחות. מזכיר לי את הדף מאבקי שליטה עם פעוטה.
מה שאני נוהגת לעשות כשאני מזהה שאני נמצאת במאבק כלשהו (לא חשוב עם מי, ילד, מבוגר, העולם וכו'), זה קודם כל להרפות ולהחליט שאני יוצאת מהמאבק. אני לא משתפת פעולה יותר עם המקום הנאבק. אני מפסיקה להיאבק. אני לא יכולה לתאר לך איך המציאות משתנה דרמטית, רק מעצם זה שאני יוצאת מהמאבק. וכמה שהשינוי מבורך וכל כך תואם את רצונותי בסופו של דבר. פשוט מדהים מה שחרור עושה.
ולכן, (השעה מאוחרת אז אנסה לקצר)
אני מציעה החל מעתה להוריד אקטיביות בעניין השינה. לא לדבר על זה, לא לעשות מזה עניין, לא להעסק בזה בינך ולבין עצמך, להרפות מהנושא. בינך לבין עצמך. קודם כל. זה נותן השפעה על הכל.
ברמה הפרקטית, מציעה לוותר על הרדמת צהריים אם זה כרוך כרגע במאבק. לא להציע, לא ליזום. אם הילד עייף ומגלה סימני עייפות, את יכולה לשכב סלון, או להשען על איזה ספה ולהזמין אותו להתחבק איתך. (דווקא בסלון ולא בחדר שלו ובמיטה שלו, כי שם יש מאבקים בינכם). וכשהוא מחובק איתך, את יכולה ללטף לו את הראש ולזמזם משהו נעים. אבל בלי לנסות להרדים אותו. את מקסימום נותנת תנאים לכך שהוא יוכל לנוח אם הוא צריך. אבל תשאירי את ההרדמות במגרש שלו. התפקיד שלך זה לתת תנאים. מה הוא יעשה עם זה - שלו.

אם קשה לך בגלל התינוק לעשות את מה שהצעתי כי את בדיוק מרדימה את התינוק או צריכה להיות בתנועה, את יכולה להיות על כדור פיזיו עם התינוק, ותוך כדי לספר לגדול סיפור, או שיר בזמן שהוא איתך באותו חדר. שוב, כשאת מזהה שהוא עייף ויכול להעזר בתנאים טובים להרגעה.

בכל מקרה, להוריד ציפיות ממנו, מהרגע, ממה שצריך לקרות. לשחרר. לא לצפות לכלום. לשאוף רק שכל רגע שבו את נוכחת בהווה שלכם, יהיה נעים, יהיה בטוב, נטול מאבק. לא לחשוב על אח"כ. לא להתבאס ממה שלא קרה או קרה עקום. ליהנות מהטוב שבכל רגע, בלי ציפייה למשהו מסוים.

בערב, שינוי דפוס - משהו חדש.
שוב, הייתי עוזבת את החדר ואת המיטה שלו. יורדת מהמוסיקה גם. שינוי מוחלט כדי לפתוח דף חלק ונקי.
את התינוק הייתי מרדימה קודם. נותנת לילד להתעסק בענייניו בזמן שאת מטיילת עם המנשא בבית או על כדור פיזיו. מה שעוזר לי הרבה פעמים זה לשיר בזמן שאני מרדימה את הקטנה או לספר סיפור תוך כדי שירה. עוד דבר שעזר לי לעיתים זה להשאיר לגדולה אלבומי תמונות של אבא שלה ושלי שבהם היא היתה מדפדפת בעניין והנאה בזמן שאני מרדימה את הקטנה.
בכל מקרה הרדמה של שתיהן ביחד במיטה שוכבות תמיד נחלה אצלי כשלון חרוץ.

אני כותבת את כל זה כי נשמע שאת מרדימה את שניהם לבד, אין מישהו נוסף איתך בזמן הזה? בן זוג?
משהו נשמע לך רלוונטי?

חיבוק ולילה שקט וממלא מצברים (())
סיגל_ב*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

שלחתי בלי לערוך, קוצר הזמנים.
פלונית_כרגע*

חינוך ללא כפייה

בגדול זוהי הדרך שבה אני מתנהגת ברוב הנושאים, הבעייה היא שהשינה כאן היא מיוחדת. מדובר בילד שאם הוא הולך לישון לבד, אנחנו יודעים שהוא חולה. היתה תקופה שהורדנו ציפיות בנושא השינה, כדי ללמד אותו ששינה זה כיף. התוצאה היתה שהילד פשוט הלך לישון כל יום בסביבות 11-12, ולא נצפתה מגמת שיפור. התמדנו כשבועיים. בעצם היה שיפור קל - הוא הסכים לבוא למיטה כשביקשנו. הוא בחיים לא נרדם בסלון על הספה (כמו שראיתי שיש ילדים אחרים שעושים). הוא גם לא מסוגל להירדם באוטו - גם אם השעה 11 בלילה והוא לא ישן בצהרים וזו נסיעה של שעתיים.
אם הוא ער בצהרים זה שיבוש של השינה של התינוק, כי הוא מעיר אותו וכי הוא לא מאפשר לי מספיק זמן הנקה להרדמה מחודשת. אבל אני מניחה שאולי באמת אפשר לפתור את זה.
בערב אנחנו שניים, אבל גם אם שוכבים לידו במיטה הוא מסרב לישון.
אוד_ליה*
הצטרפות: 01 ספטמבר 2007, 19:58
דף אישי: הדף האישי של אוד_ליה*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי אוד_ליה* »

הייתה לנו בעיה דומה, ורציתי לכתוב לך בדיוק מה שכתבה אורלי- להרפות.
שבועיים זה לא מספיק, וזה גם לא עובד בתור "טכניקה"... ז"א אם את מרפה כדי שהוא יילך לישון יותר מוקדם את בעצם עדיין מנסה לשלוט בשעת השינה שלו... זה לקח לנו חודשים, אבל היום הילד שלי (שלוש וחצי) אומר לי כשהוא עייף, ובא להתכרבל איתי במיטה אם אני הולכת לישון או מבקש סרט אם אני עושה משהו אחר. אתמול הוא אפילו נכנס למיטה מיוזמתו בשביל לישון צהריים...

אבל ההרפיה צריכה להיות אמיתית. באמת לאמר לעצמך ולהפנים ששום אסון לא יקרה אם הוא לא יילך לישון מוקדם...
אני יודעת מה עובר לך בראש- זה לא אסון אבל אני רוצה זמן לעצמי...

אז הפתרון שלי הוא למצוא פתרון שמקובל על כולם:

אצלנו קודם כל הבהרתי לו שהוא לא חייב לישון בתנאי שהוא מאפשר לי להרדים את הקטן (שישן "לפי הספר" בד"כ, טפו טפו :-)). בד"כ אני דואגת שעשה פיפי, אכל (או מכינה לו אוכל למקרה שיתחשק לו), שתה וכו'... דואגת לפעילות וגם לסרט בטלוויזיה (הוא בד"כ לא יישב ממש לצפות אלא אם כן הוא עייף... אז הטלוויזיה פועלת ברקע וכשהוא עייף הוא פשוט נשכב שם וצופה). הוא יכול לבחור אם להיות בחדר איתנו בשקט* או לעשות משהו בחדר אחר.
בנוסף, ארגנו לו "פינת זולה" עם ספה של פו הדב (כמו מזרון שמתקפל ל"ספה" קטנה), כריות ובובות אהובות מול הטלוויזיה, בשביל ההירדמות בלילה. הוא נורא אוהב אותה. אח"כ מעבירים אותו למיטה.
  • אחרי שהקטן נרדם, מצאתי פעילויות שמוסכמות עלי שהוא יעשה בלילה, ודיברנו על מה אפשר ואי אפשר לעשות בלילה- (למשל לא מנגנים באורגנית... וכו') ואם יש משהו שהוא רוצה להוסיף לרשימה אנחנו מדברים על זה ואני משתדלת לבוא לקראתו. ותמיד אני נותנת לו בחירה הגיונית (ז"א דברים שמקובלים גם עליו).
  • בהתחלה, היה חשוב לי השקט שלי בלילה- אז הבהרתי לו שאם הוא לא רוצה לישון הוא לא חייב, אבל זה לא אומר שעכשיו זה זמן משחק- זה זמן רגוע שבו כל אחד נרגע עם עצמו, ואני זקוקה לזמן "שלי" כדי שמחר יהיו לי כוח וסבלנות לשחק איתם שוב.
היום, אגב, אני לפעמים עושה איתו משהו- ז"א זה לא כלל ברזל אלא הדרך שלי לשמור את שנינו מרוצים- בלי לכפות עליו שינה ועם זמן "שלי". אם מתחשק לי אנחנו עושים משהו שקט כמו פאזל או סיפור ביחד. אם לא- אני פשוט מסבירה שאני עייפה וזקוקה לשקט ומנוחה.
ולפעמים אני גם הולכת לישון ומשאירה אותו ער, הוא יודע שהוא יכול לבוא אלי אם הוא צריך (השינה שלי מאוד קלה כשהילדים לא לידי...), אבל מצד שני אני שומרת לעצמי את הזכות לסרב, אם נראה לי שהוא יכול להתמודד לבד (כמו להדליק אור בשירותים- כמה פעמים הסברתי לו לקחת כיסא ולהדליק לבד, עכשיו הוא עושה את זה מיוזמתו), או אם נראה לי שזה יכול לחכות לבוקר...

ז"א אני לא כופה עליו שינה, אבל גם דואגת שאני לא אסבול מזה.
סיגל_ב*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

מעניין לשמוע מה שכתבת אודליה. נשמע ממש כמו סידור טוב.

גם אם שוכבים לידו במיטה הוא מסרב לישון.
הוא זקוק למשהו אחר.
למשל הבת הגדולה שלי אוהבת שמספרים לה סיפור. וזה יכול להיות סיפור ארוך ולקחת זמן.
היא שמחה גם שישירו לה שירים.
לשכב לידה לא מספיק בכלל ולא עושה שום דבר בכיוון.

מה שאני מנסה לומר, זה שניכר שהוא זקוק למשהו אחר ממה שעשיתם עד כה. תקופה מסוימת זה עבד לכם, וכעת הוא מעלה צורך במשהו אחר.
עכשיו צריך למצוא מה הדרך החדשה.
אז אתם יכולים לעשות כמו שאודליה עושה. שזה נשמע כמו סידור מצוין.
ואפשר גם לעשות משהו שהוא לא עד הסוף כמו אצל אודליה, אבל שינוי משמעותי ממה שעשיתם עד כה: לספק לו את התנאים המיטביים לכניסה לשינה, בזמן שאתם נטולי ציפיות ממנו - אבל על אמת. כלומר כן לספק את השקט מסביב, חיבוק אינטימי או שיר או סיפור או כל דבר כזה שעושה לו נעים וטוב ומרגיע אותו - אבל מצד שני, לא לצפות שזה ירדים אותו, לא לנסות להרדים אותו. להתרכז במטרה האישית שלכם: אתם מספקים תנאים. להשאיר אצלו את האחריות מתי מתאים לו להרדם.
אני מאמינה שככל שזה יעבור אליו, כך זה ישתפר.

אבל זה לא אומר שהוא הולך לישון לבד! ממש לא.
התפקיד שלכם מבחינת סיפוק התנאים נשאר. אבל אתם מפסיקים להאבק בו בעניין הזה, ולו רק כי זה משיג את התוצאה ההפוכה.
כי תראי מה קורה,
מרוב שזה חשוב לכם שעות השינה שלו, ומרוב שאתם מנסים כל כך שהוא יישן כמו שצריך - התוצאה היא הפוכה לגמרי! הוא ישן ממש מעט, ממש לא כמו שצריך, הוא עצבני והוא קשה לטיפול. לו קשה ולכם קשה!

ולכן, אם בשלב ראשון רק תרפו מהמאבק ומהציפיות, אולי הוא לא ילך לישון בזמן אבל לפחות - בשלב ראשון - האווירה סביב זה תהיה נעימה.
בשלב שני, כשהמטענים קצת פורקו ויש אווירה חדשה ונעימה סביב זה, אפשר לבסס שיטות הרדמה חדשות ומהנות.

עוד כמה הערות זריזות -
לישון בסלון, לא התכוונתי שהוא ירדם כשהכל בסלון רוחש בענייני מבוגרים. אבל הסלון מוחשך למדי, דיבורים חרישיים והמחשב לא דולק, ואבא ואמא משוחחים בשקט, או קוראים ספר וכו', אז הסלון יכול להיות מקום מאוד נעים להתכרבלות עם אבא או אמא, התכרבלות נטולת ציפיות, כאמור.
גם חשוב לשים לב, אם התכרבלתם כמה זמן, לא יודעת עשרים דקות נניח, והתעייפת, ואת רואה שהוא לא בכיוון - קומי! כמו אודליה, תציעי לו להמשיך לשחק בשקט עם עצמו אבל את צריכה קצת שקט לעצמך, ואם הוא רוצה אותך שוב להתכרבלות, או ליטופים או משהו דומה, שיקרא לך. להחזיר אליו את השרביט - אתה תודיע לי מתי אתה רוצה שאספק לך תנאים נעימים להרדמות.

חוצמזה, נשמע לי שאתם קלסית נמצאים בגיל ששנת הצהרים מתחילה להפריע לשנת הלילה. כלומר בתקופה שהרפתם, הוא ישן בצהרים אבל הלך לישון מאוד מאוחר. זה בדיוק התסריט שיש אצל רבים בגיל הזה.
אז או שתראו בכל זאת אם אפשר לוותר על שנת צהריים (או לקצר אותה - בנעימים כמובן), ולמצוא לו תעסוקה לזמן שאת עם התינוק, להכין לו מראש אוכל שתיה משחק אישי מעניין, ספר, אלבום וכו' (כמו שכתבה אודליה), ואז הוא יהיה עייף בשעה סבירה והוא יבקש ממך שתעזרי לו ללכת לישון.

עוד משהו שיכול מאוד לעזור, לא כתבת אם אתם מבלים הרבה שעות בחוץ, אבל ממה ששמתי לב, קריטי להיות לפחות אחר הצהריים כמה שעות בחוץ. זה ממש משפר את היכולת להרדם ובכלל את שנת הלילה.

(שוב שולחת בלי לקרוא ובלי לערוך...)
סיגל_ב*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

ז"א אני לא כופה עליו שינה, אבל גם דואגת שאני לא אסבול מזה.
זה ממש חיוני בעיניי המשפט הזה.
חשוב שלא תהיה התקרבנות שלנו ההורים בתהליך.
כלומר, לעשות מה שנעים לשני הצדדים, לא לכפות - אבל גם לא להתקרבן תוך ריצוי הצד השני וויתור מוחלט על הצרכים שלנו.

מה את חושבת פלונית כרגע?
אוד_ליה*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי אוד_ליה* »

אורלי [-:
הכל בזכותכן, בזכות דפים כמו זה @}
אם לא הייתן בכלל לא הייתי מעלה על דעתי לוותר על "8 בערב כולם במיטה!" הנפוץ כל כך...
וכשאני חושבת על זה- איזה ויכוח מיותר! אז שישאר ער, מה האסון? ממש מצחיק אותי שפעם חשבתי שילד חייב לישון דווקא ב-8...
וזה נכון באופן כללי לגבי משפטים שמתחילים ב"ילד חייב ל..."
אחרי שמפסיקים לציית לכללים האלה שבכלל לא אני בחרתי, ואני לא מבינה אותם, מבינים כמה שהם מיותרים...
סיגל_ב*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

אודליה, תודה לך! @}
סיגל_ב*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

פלונית כרגע,
מה שלומכם?
פלוני*
הצטרפות: 14 נובמבר 2001, 21:52

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי פלוני* »

אני חושבת על הנושא הרבה מאז שהשתתפתי במעגל ביום העיון האחרון.
ויש מקומות שממש קשה לי להמנע מכפייה.
למשל, מה עושים כשפעוט חוטף צעצועים מילד אחר? לפעמים מילד קטן ממנו ולא מראה שום סימן שאיכפת לו שהילד נפגע מכך? וגם לא אחרי שניגשנו אליו, הסברנו לו שזה פוגע ושאנחנו לא מתנהגים כך והסבנו את תשומת ליבו לילד שנפגע ולתגובתו.
אם הילד בכל זאת מתעקש להמשיך לשחק בצעצוע ולהתעלם מהילד הבוכה? והילד האחר ממשיך לבכות?
אביבה*
הצטרפות: 05 יוני 2004, 23:49

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי אביבה* »

אענה בתור פנאטית של חינוך ללא כפיה:

ראשית, בעיניי חינוך ללא כפיה נוגע בעיקר למצבים בהם מדובר על הילד עצמו ועל חייו שלו מבלי שהדבר יפגע באחרים: צחצוח שיניים בכפיה, מקלחת כשלא בא לו, שעות שינה שנראות לנו נניח מאוחרות מדי, אי השתתפות בחוג. ברגע שזה כבר פוגע במישהו אחר, הילד עצמו מפר את עיקרון ה"ללא כפיה", כי הוא כופה סבל על אדם אחר. במקרה זה ערך החינוך ללא כפייה מתאזן ואף משקלו פוחת ביחס לערך אי הפגיעה באחר.

ובכל זאת: הייתי מנסה מאד מאד כן לשמור על עיקרון האי כפייה עד כמה שאפשר. הייתי מסבירה לבני שוב ושוב, שחשוב מאד שיחזיר את הצעצוע. הייתי מזכירה לו איך הוא היה מרגיש במצב דומה. הייתי מסבירה שהצעצוע היה אצל הילד האחר. וכולי. כל זאת בהנחה שהילד השני (הנפגע) מוכן להמתין, שהוא רואה ש"המצב בטיפול" ומשתף פעולה עם מה שקורה ללא סבל מוגזם. אם המצב בלתי נסבל עבור הילד הנפגע, ובבירור הבן שלי עשה מעשה שלא ייעשה, אדלג על השלבים ואקפוץ מיידית לשלב האחרון, מכיוון שהסבל של האחר עולה בחשיבותו על אי הכפייה.

שלב א' לא עבד? הייתי עוברת להציע לבני משהו אחר. נניח חפץ דומה שווה ערך ומעניין. או מציעה לו שיתן לכמה דקות ואח"כ "נשכנע את יוסי שיתן גם לך".

גם זה לא עבד? כעת הייתי אומרת לבני "אני עומדת לקחת לך עכשיו מהיד את הצעצוע, ואני עומדת לתת אותו ליוסי". חשוב בעיניי מאד לתת את ההסבר קודם, כדי שיהיה מוכן לזה. לא חטיפה מפתיעה ולא נעימה מהיד שלו. ואז: לוקחת את החפץ בעדינות אך נחישות, נותנת ליוסי, ודואגת למצוא לבן שלי פעילות אחרת, או לחילופין מסבירה לו איך לבקש יפה עכשיו מיוסי את הצעצוע, או מה שמתאים לסיטואציה.
ש_י_ר_י*
הצטרפות: 18 יולי 2008, 15:29
דף אישי: הדף האישי של ש_י_ר_י*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי ש_י_ר_י* »

כעת הייתי אומרת לבני "אני עומדת לקחת לך עכשיו מהיד את הצעצוע, ואני עומדת לתת אותו ליוסי".
גאוני, איך לא חשבתי על זה. הגיוני מאוד ויבוצע בסשן חטיפות הצעצועים הבא :-)
אביבה - |Y| מנוסח נהדר.
את הבן שלי לדוגמה, לפעמים זה מצחיק שילדים אחרים בוכים (אלוהים יודע למה, אולי איזה מנגנון הגנה) ולא יעזור כמה פעמים אני אנסה להסביר לו שאם היו חוטפים לו הוא היה עצוב וכדו'. אין ברירה אלא לעבור למעשים.
אביבה*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי אביבה* »

:-)
פלוני*
הצטרפות: 14 נובמבר 2001, 21:52

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי פלוני* »

תודה אביבה!
_כעת הייתי אומרת לבני "אני עומדת לקחת לך עכשיו מהיד את הצעצוע, ואני עומדת לתת אותו ליוסי".
גאוני, איך לא חשבתי על זה. הגיוני מאוד ויבוצע בסשן חטיפות הצעצועים הבא
אביבה - מנוסח נהדר._
אכן!!
אמא_מבולבלת*
הצטרפות: 26 ינואר 2005, 12:09

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי אמא_מבולבלת* »

התפרצויות זעם...
מה עושים עם זה? יש לנו בעייה עם נושא השינה. הקטנה (שנתיים וחצי) לא תמיד ישנה בצהריים. לאחרונה, בעקבות מה שקראתי כאן החלטתי להרפות ואני לא מציעה לה לישון. אם אני רואה שהיא עייפה אני מציעה לה לנוח איתי, או לעשות משהו רגוע.
העניין הוא שמבחינתה זה תמיד צריך להיות משהו יחד איתי. ועל אחת כמה וכמה בשעות משבר העייפות (שבו היא בכל זאת לא רוצה לישון). ניסיתי להסביר לה שבצהריים אני רוצה לנוח ואני צריכה קצת שקט לעצמי כדי שתהיה לי סבלנות אח"הצ, אבל זה לא עוזר ובשעות הקשות האלה היא זקוקה לי עוד יותר ש"אפעיל" אותה. אם מצב העייפות קשה אז לפעמים יש לנו גם התקף זעם שבו היא נשכבת על הרצפה ומייללת ובועטת ומאוד קשה לדבר איתה. קרה פעם אחת שהיא אפילו נרדמה מתוך הבכי כשהיא במפורש ביקשה שאני אלך לחדר אחר ואשאיר אותה כך לבד. במקרים אחרים באיזשהו שלב אני מצליחה להרגיע אותה והיא נרדמת עם סיפורים רבים או שהיא צולחת את המשבר וחוזרת לעירנות.
בערב לרוב היא משתפת פעולה עם ההרדמה ונרדמת איתי או עם אבא, עם מוזיקה מרגיעה וסיפור.
לאחרונה גם בערב מתחיל להיות קשה. אם אנחנו מפספסים את חלון ההזדמנויות של ההרדמה (במיוחד אם היא לא ישנה בצהריים, שאז הוא בסביבות 18:00) אז היא הופכת לילדה שאי אפשר לדבר איתה (ושלא רוצה לישון) ואז במוקדם או במאוחר מגיע התקף זעם של העייפות הסופית שבו היא כבר ממש לא יודעת מה היא רוצה ושממנו ממש קשה להרדים אותה.

אני מבינה שהתקפי הזעם האלה מגיעים לרוב כשהיא עייפה ואני מנסה להימנע ממצבים כאלה. מצד שני עם ילדה שלא רוצה לישון לפעמים פספוס המומנטום של ההרדמה הוא לא כי אנחנו היינו עסוקים, אלא פשוט כי הילדה לא רצתה לישון ולא רצינו לכפות עליה.
קראתי מה שאודליה כתבה וקשה לי לתאר את הבת שלי עסוקה במשהו שקט עם עצמה ונותנת לי שקט. (אולי לעשר דקות או רבע שעה, אם היא שקועה במשחק) במיוחד לא כשהיא עייפה, שאז היא יותר רגרסיבית.
אם אנחנו משחררים בנושא השינה, למשל בערבים שאנחנו יוצאים מהשגרה ו"שוכחים" או מוותרים על הרדמה יזומה ומסודרת (אבל כן מציעים לה מדי פעם תנאים להירגעות), אז היא משחקת ועם מצב רוח פעיל כל הערב, עד שמגיע התקף הזעם שתיארתי.
אילה_בשדה_הדגן*
הצטרפות: 16 אוקטובר 2006, 18:24
דף אישי: הדף האישי של אילה_בשדה_הדגן*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי אילה_בשדה_הדגן* »

אי אפשר לדעת ממש מה עובר על הילדה , אומנם תיארת את סדר היום שלכם והרבה עינינים, אבל צריך ממש לראות אותה .
מצד שני , ממה שאני יכולה לומר מניסיוני עם הילדים שלי, לפעמים מה שמפריע לשינה טובה , תחושה של 'איפוס' ופיקוס ,זה הצורך לפרוק את מתחי היום יום .

אני מאמינה מאוד בספרים של אלטה סולטר 'התינוק יודע' והאחרים.מה את חושבת עליהם?
קשה לתאר את זה , אבל ילד שפרק את הבכי שלו וצעק את הצעקות שלו נהיה רגוע ושלו .
זה דומה לאגם שסער וגעש ואחר כך המים נראים כמו ראי.

זה קשה להכיל את הבכי , זה קשה להחזיק את הילד ולא לתת לו להתחמק,הרי יש פה אלמנט של החזקת הילד על הידים בלי שהוא ממש ירצה ,הרי הוא בועט ומשתולל.
למשל, הבת שלי היתה ועדין אומרת לי שהיא רעבה איזה עשר פעמים.אוכלת חצי פירור ממה שהגשתי לה תוך כדי טענות אין סופיות.
אבל אם החזקתי אותה וכל מה שהיה צריך לצאת יצא,זה אחרת לגמרי.
ההרדמות אחר כך היא קלה והשינה טובה.בהתעוררות היא יכולה להגיד בדיוק מה היא רוצה ולשמוח לקבל את זה.שיתוף פעולה מדהים,עדינות וסבלנות.

לי זה נראה שהתקפי זעם הם בקשה מאוד מודגשת להזדמנות לפריקה.ילד שמבטא אותם ומתיחסים אליו באופן שמתואר בספר ,יכול לזכות בהרבה בריאות נפשית ופיזית.זאת הזדמנות פז לכל הבית.
פלוני_אלמונית*

חינוך ללא כפייה

מסכימה עם אילה. "התקף זעם" מושג קצת חזק. אולי תתייחסי לזה פשוט כאל "היא בוכה" ואם היא בוכה סימן שהיא צריכה לבכות. גם אני חושבת שזה בשביל לשחרר מתחים ומרוב עייפות, אבל בעצם לא חשוב למה. צריכה לבכות? שתבכה. אל תציקי לה (ותתישי את עצמך) בנסיונות לגרום לה להתרצות ולהפסיק את הבכי. לפחות לא בהתחלה. תני לה להוציא. בעצם זה לא כזה נורא. קצת מחריש אזניים (-; אבל זה הכל. להיות זמינה לה לחיבוק אם תרצה, ואם לא אז לא. סיכוי טוב שגם תרדם לך בידיים אחרי בכי טוב. אם היא כבר בכתה הרבה ואת רואה שהיא לא יודעת איך לסיים את זה, רק אז כדאי להציע משהו שיעזור לסיים את הבכי ושוב, חיבוק.
גם אצלינו בגיל הזה התמסמסה שנת הצהריים והיה קשה אבל היא התרגלה לסיטואציה החדשה ותוך כמה שבועות זה הסתדר (כלומר, הצליחה למשוך בלי הנפילות האלה של הבכי).

ולסיום הגיג קשור: מדהים כמה קשה לנו עם בכי. למה? מה הביג דיל? ההורים שלי זה פשוט בלתי נסבל מבחינתם לשמוע את היבבה הראשונה של הבת שלי ומיד סותמים לה את הפה. לי זה נהיה יותר קל עם הזמן, ככל שאני מבינה יותר שזה כלי של ילדתי שחשוב לה ועוזר לה ואסור לקחת לה אותו.
אמא_מבולבלת*

חינוך ללא כפייה

אני מבינה מה שאתן כותבות וגם אני בעד פריקת כעסים ומתחים. הלוואי שאני הייתי מסוגלת לפרוק ככה כעסים ולשים פס על כולם.
אבל אני קראתי לזה התקף זעם כי במקרים כאלה, אם אני לא עושה כלום זה יכול להמשך נצח! (טוב, אף פעם לא מדדתי זמן...אבל זו בכל אופן התחושה.)
לא נראה לי שפריקת כעס טבעית כרוכה בכל כל הרבה זמן של בכי...
ומעבר לכך, בפעמים שבהם זה קורה לה היא לא ממש הופכת אח"כ למים שקטים. יש עוד זמן לא קצר של התאוששות ורגישות מבחינתה והיא ממשיכה לשאול אח"כ למה היא בכתה. אם היא נרדמה מתוך בכי ממושך כזה אז ההרדמה לא כל כך פשוטה וגם השינה לא אותו דבר. היא עדיין יונקת בלילות. ובלילות אחרי הירדמות-בכי ממושך כזו ההתעוררויות להנקה הם עם יותר בכי ויותר כעס.

את הספרים של אלטה סולטר אני לא מכירה. שמעתי על התינוק יודע אבל לא שמעתי על אחרים.
אם מה שאיילה מתכוונת הוא לעשות holding במצביםה האלה, אז זה ממש לא מרגיש לי נכון. להחזיק ילדה שמשתוללת, בועטת וצועקת "לא רוצה" ו"די" כרוך בהפעלה של לא מעט כוח ולי זה מרגיש כאלימות וכפייה.
ואם אני נותנת לה לבכות, איך אני אמורה להתנהג? מלבד להחזיק אותה בכוח? איך אני יכולה לעזור לה לפרוק את זה כמה שהיא צריכה ולהפסיק כשהיא כבר לא צריכה את זה?
תמי_אמא_לשתיים*
הצטרפות: 22 פברואר 2009, 14:46
דף אישי: הדף האישי של תמי_אמא_לשתיים*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי תמי_אמא_לשתיים* »

הי, שאלה: הימים שלה לא עמוסים מדי? לי זה מוכר מהבנות שלי מימים עמוסים מדי בחוויות ופעילויות (שנראות לכולנו מהנות מאוד), שבשלב כלשהו הופכים לכעס ובכי שמזכירים את מה שאת מתארת.
אולי להפחית קצת בגירויים ואירועים? אולי להשאיר יותר זמן שקט לקראת השינה? (אנחנו צריכים להתארגן לשנת לילה מהשעה 18 אחהצ כדי שהבנות יירדמו בשקט בשעה תשע בערב.
אילה_בשדה_הדגן*
הצטרפות: 16 אוקטובר 2006, 18:24
דף אישי: הדף האישי של אילה_בשדה_הדגן*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי אילה_בשדה_הדגן* »

טוב, כתבת בדף של 'ללא כפיה'.אני לא ממש מרגישה פה אורחת רצויה.
איך שאני רואה את זה , כל ילד יודע בדיוק כמה הוא צריך .ילד יכול לצרוח ולזעום ואחרי 20 דק' עד 4 שעות זה נרגע.

השאלה המשמעותית היא גם איך ההורים מתיחסים לבכי ולזעם.ואפילו לא ממש משנה מה יגידו.
לקבל את העסק הזה כהזדמנות לבריאות טובה ולהתיחס בשלווה,זה שונה מאשר לתהות 'כמה זה עוד ימשך?','מה אעשה כדי להפסיק את זה?' ובכלל לפקפק אם זה לטובת הילד.
אני אומרת לילדים שזה בסדר לבכות ,שאני אוהבת אותם .

המושג התקף זעם הוא מאוד מציאותי .הוא בעל איפיונים בדיוק כמו שהאמא תיארה.הוא בעיקר שכיח אצל ילדים ש'סתם בכי ' ביום יום לא ממש שיגרתי אצלהם, כי מסיחים את דעתם ממנו.כך לפחות טוענת הגישה.
לסולטר יש ספר שנקרא 'בכי והתקפי זעם'.

מסכימה לגבי הפחתת גירויים.זה חשוב לעשות דברים בקצב איטי וידידותי לידים,לבוא למקומות ידידותיים לילדים כמה שאפשר ,לשהות בטבע ולהמנע מטלויזיה,קניונים רועשים וכ'
מצד שני, ההתפתחות מכילה תיסכול שאי אפשר למנוע ולא צריך למנוע.זה בריא לילד לחיות בסביבה שכן יש בה גירויים,זה בריא לשפיות של האמא להיות בחברה ולעשות מדי פעם משהו.
אמא_מבולבלת*

חינוך ללא כפייה

הי תמי,
לא, הימים ממש לא עמוסים מדי. רוב השבוע אנחנו בבית יחד כל היום ולפעמים נפגשים עם חברים אחה"צ. פעמיים בשבוע אנחנו במפגשים וגם אז זה לרוב עם חברים מוכרים.
היום באמת שיחקנו יחד בסלון בשקט בפליימוביל שעה לפני שהיא הלכה לישון. ואמנם זה לקח הרבה זמן, והרבה שכנועים שהיום אבא מרדים אותה, אבל אני גאה בעצמי ששמרתי על רוח הדיאלוג ונמנעתי עד כמה שיכולתי מכעס וכפייה.
וזה באמת עזר, כי היא השתכנעה והסכימה לבסוף להירדם עם אבא.
סיגל_ב*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

וואו, כמה שהדף החביב עלי פעיל!

אין לי הרבה זמן (כרגיל) לדיון ארוך בנושאים השונים שעלו כאן, אז רק בקצרה ארחיב את היריעה מנקודת מבטי.

אמא מבולבלת,
אני לא מתחברת לרעיונות פריקת המתח והבכי שהועלו כאן (אני גם לא סובלת את התינוק יודע), בעיקר כי ממה שאת מתארת, המתח והתסכול הם תולדה של צורך פיזי שלא בא על סיפוקו - והפתרון לכך הוא דווקא יכול להיות פשוט: מראש לדאוג לסיפוק הצורך הפיזי הזה.

את מתארת בעצם ילדה שלא הולכת לישון בזמן, וכתוצאה מכך הכל מתדרדר ומסלים.
נשמע מהתיאור האחרון שלך, שאת הולכת ומוצאת בדיוק את הפתרון. את דואגת שהיא תלך לישון בזמן - בנועם - אבל לא מוותרת על העניין הזה.

חינוך ללא כפייה אינו עוסק בזה שאנו ההורים שומטים את המושכות של הכרכרה המשפחתית, ונותנים לילד את ההובלה עליה. כלל לא. מה שכן זה אומר, שאנו נעשה את מיטב מאמצינו כדי שהדברים יהיו בכבוד, בנועם ובהסכמה.

ואם לקצר, נשמע מבין דברייך שנושא ההרדמה הפך לאישיו ביניכם לבין הילדה, ואולי אפילו לסוג של מאבק כוח.
הייתי מציעה להרפות ממאבקים לחלוטין.
אבל בהחלט לחפש דרכים להפוך את ההרדמה למשהו נעים וכייפי. לא לעשות עניין אם יש עיכוב קל, אבל כן לכוון את הזרימה לכיוון הרדמה - אבל שוב, חשוב שהיא תהיה נעימה כייפית ומזמינה. זה יכול להיות זמן מאד מיוחד ביום של כרבולים, חיבוקים, לחשושים, סיפורים, שירים - מה שעובד אצלכם.
יש רעיונות גם בדפים המתאימים שעוסקים בהרדמת פעוטות.

זה על רגל אחת, מקווה שזה נותן לך עוד נקודת התייחסות, בנוסף לכל הדעות שהוצגו כאן.

לעניין הדיון למעלה בין פלוני ואביבה על חטיפת צעצועים...

ראשית, נדמה לי שכשאני הייתי אמא יותר צעירה וטרייה בעסק פתחתי דף בו קיבלתי עצות להתמודדות עם מצבים כאלה, נדמה לי שקראו לזה: פעוטות רבים על צעצועים. שווה להציץ שם.

לעניין הפתרון שהוצע כאן,
אני מודה שגם אליו אני לא מתחברת.
אני מדברת על כך שהוצע למעלה רעיון שבו לוקחים מהילד החוטף את הצעצוע המבוקש, אם שום דבר אחר לא עבד, ותוך שמודיעים לו על כך מראש. אז נכון שהתקשורת סביב זה היא אכן יותר מכבדת.
ועדיין דעתי לא נוחה עם לקיחת משהו בכוח, שלא לצורך קריטי, ושלא במקרים נדירים יותר.
ובעיניי, צעצוע שנחטף וצריך להחזיר, זה לא צורך קריטי כמו משקפי הראייה של הסבתא שעלו 1000 ש"ח.

אני עייפה ולא בהירה אז אתנסח אחרת:
אני חושבת שבשאיפה, עלינו להמנע ככל שניתן משימוש בכוח, גם אם מתון, גם אם בצורה מתקשרת. אני חושבת שכשלוקחים חפץ מידיו של פעוט, אז עובר מסר ששימוש בכוח הוא לגיטימי.
וכל השאיפה הנחמדה שלנו שהילד שלנו לא יחטוף להבא, מתנפצת לנו בסתירה שאנו מביאים בעצמנו במעשה הכוחני שלנו.

ולכן, אני חושבת שעדיף, במקרה של פעוט שמסרב לשחרר את החפץ שחטף, שההורה של הילד שחטפו מידיו יעזור לו לקבל את המציאות המורכבת ולעבור הלאה לעניין אחר (ניחומים, הכלה, והצעה של משחק אחר), וההורה של הילד החוטף יעזור לילדו לעבור בנועם לעניין אחר, מה שיאפשר תוך דקות לילד החוטף לשחרר את הצעצוע המבוקש מידיו. זה הרי לרוב עניין של דקות אם לא עושים מזה ביג דיל.
גם חשוב שכל התקשורת עם הפעוט על שחרור החפץ החטוף יהיה דווקא לא בנוכחות הילד שממנו חטפו, בשקט בצד עדיף, בלי לחץ, בלי להפוך את זה לאישיו, ואז למאבק כוח.

שתי נקודות נוספות:
  1. אני חושבת שעצם זה שנשמש דומא אישית ולא נחטוף בעצמנו מילדנו החוטף, וכן ניתן הסברים של העצב של הצד השני והמשמעות של החטיפה, כך לאט לאט ילדנו הפעוט ילמד ויפנים את כללי ההתנהגות המקובלים עלינו. אין מה לדאוג, זה יקרה. לדעתי האישית, זה יקרה פחות מהר אם נחטוף בחזרה.
  1. גילוי נאות: גם אני מוצאת את עצמי לעיתים משתמשת במעט כוח מתון. זה קורה. לפעמים זה יהיה מוצדק, כי אלה באמת חפצים יקרי ערך שהילדה עומדת להשליך לאסלה (נניח). אבל לפעמים זה יהיה מיותר, כי בדרך כלל קיימת דרך לא כוחנית לפתור את הקונפליקטים האלה. אבל - nobody's perfect, ומותר לנו לפעמים לעשות שטויות. :-)
פלונית*
הצטרפות: 02 אוקטובר 2001, 03:13

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי פלונית* »

זה הרי לרוב עניין של דקות אם לא עושים מזה ביג דיל.
ומה אם זה לא עניין של דקות? האם אז לא מועבר המסר ששווה לחטוף בכח אם אני רוצה משהו, כי ממילא אף אחד לא יכול לי וזה ישאר אצלי (נה נה ננה נה)?
(שואלת בכנות כי מתמודדת עם דברים דומים אבל אצל ילדים בני ארבע)
אחת_שקוראת*
הצטרפות: 05 נובמבר 2008, 23:27

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי אחת_שקוראת* »

_ומה אם זה לא עניין של דקות? האם אז לא מועבר המסר ששווה לחטוף בכח אם אני רוצה משהו, כי ממילא אף אחד לא יכול לי וזה ישאר אצלי (נה נה ננה נה)?
(שואלת בכנות כי מתמודדת עם דברים דומים אבל אצל ילדים בני ארבע)_

גם אני תוהה לגבי זה. נראה לי שדווקא לקחת את החפץ בחזרה מעביר את המסר שאם תחטוף כי אתה חזק יותר, תמיד יהיה מי שחזק ממך ושיחטוף לך - כלומר אלימות לא משתלמת. ואני חושבת שדווקא הפעולה הזאת יכולה להדגים לילד את התוצאות של מעשיו ואת כמה שזה לא נעים לזה שחטפו לו - הרבה יותר מהסברים על "איך יוסי מרגיש". נראה לי מאוד בעייתי להתעלם מפעולה אלימה של הילד ופשוט לחכות שהוא יאבד עניין, נשמע לי האמת כמו מתכון לגידול בריון קטן!
דניאלה*
הצטרפות: 21 ינואר 2002, 15:27

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי דניאלה* »

סליחה מראש, לא קראתי הכול.
חייבת להגיב כי מכירה את זה מאצלנו:
הבכי הוא תוצאה של עייפות ותו לא. ממש ככה.
כלומר, הפתרון צריך להתמקד בהרדמה (אין ספק שהיא זקוקה לשינה הזו ולא מצליחה "לסחוב" כמו שצריך) ולא בבכי או ב"התקף".
לצערי אין לי ממש עצות פרקטיות, ודאי שלא ברוח הדף.
אני מחליטה לפי איך שהילדה נראית לי ולפי הנסיבות - אם אני רואה שהיא חייבת לישון (אצלנו קצת יותר גדולה ולפעמים סוחבת את היום לא רע) אני מתעקשת.
כבר קרה לי שבאמצע היום היא התנהגה באופן כל כך בלתי נסבל שגררתי אותה למיטה ממש בכוח והתעקשתי שעכשיו ישנים. כמובן שזו לא ההמלצה שלי, אבל...
אני משתדלת מאוד לזהות את חלון ההזדמנויות ולמוסס התנגדות בזמן... להקריא סיפור, לנוח וכו'.
אם ויתרתי על ניסיונות ההרדמה, מנסה מאוד להזכיר לעצמי בערב שזה היה צפוי...
לנשום הרבה ולהירגע מבפנים. זה קשה כי גם כואב הלב עליה וגם ההתנהגות יכולה להוציא אותי מדעתי, אבל הרבה פעמים אני פשוט מרימה אותה על הידיים בלי לשאול (כל שאלה נענית ב"לא" וצרחות ככה שאני לא שואלת כלום במצב כזה), מחבקת אותה והיא נרגעת קצת, וזה עוזר להמשך ההתנהלות.
ונקודת אור: שמעתי שבסוף הם גדלים וזה עובר (-:
בשמת_א*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי בשמת_א* »

נראה לי שדווקא לקחת את החפץ בחזרה מעביר את המסר שאם תחטוף כי אתה חזק יותר, תמיד יהיה מי שחזק ממך ושיחטוף לך - כלומר אלימות לא משתלמת
האמת, שזה נחקר.
כלומר, היו אנשים שאמרו "נראה לי" ככה ו"נראה לי" אחרת, ואז באמת הלכו ובדקו את זה.
בדי הרבה מחקרים.
והמסקנה החד משמעית מהמחקרים היתה, שהמסר לא היה "אלימות לא משתלמת" אלא להיפך. מי שנהגו כלפיו באלימות, מפנים את המסר, ש"מנצח מי שחוטף אחרון".
בכל מצב של אלימות מתמדת (לרוב לא קורה ממקרה בודד, אבל כן נתקלתי במקרים שאנשים זכרו היטב והושפעו מאוד ממקרה בודד של אלימות שהופנה נגדם), הילד יכול ללמוד להיות קורבן או תוקפן.
כלומר, או שהילד ילמד להיות מובס.
או שהילד ילמד להיות אלים.
לכן, האלימות לא משתלמת, ורובנו לא רוצים שהילדים שלנו יגדלו עם העולם של האלימות בנשמה שלהם.

אנחנו רוצים שהם יגדלו עם פתרונות אחרים.
והפתרונות האחרים - דורשים סבלנות וזמן. סבלנות מהמבוגרים שמדריכים את הילד, להבין שהלימוד לוקח זמן.
לא מלמדים פתרונות לא כוחניים בשלושים שניות. בשלושים שניות אפשר לחטוף מהיד של הילד ולהחזיר את הצעצוע לילד שחטפו ממנו ונדמה שיש צדק ונדמה ש"גמרנו" ונדמה ש"סידרנו את העניין" והכל נדמה.
בפועל, הדגמנו לשני הילדים מהי אלימות ומהי התנהגות נכונה - מי שיותר חזק חוטף. אז כדאי להיות יותר חזק. כדאי תמיד לחפש ילדים פחות חזקים ממני כדי לחטוף מהם, וכדאי שאף מבוגר לא יראה אותי עושה את זה כי אז אני אחטוף.
כי שכחתי להגיד, שילדים שמתחנכים בפתרונות אלימים גם לומדים מהר מאוד לשקר, להסתיר ולרמות.

אז אני בגישה של אור-לי:
יותר חשוב להדריך את הילדים לראות את הרגשות של הילד האחר (הוא עצוב מפני שחטפת לו, זה לא היה נעים לו וכדומה), להבחין בתגובות.
לדוגמא, אם הילד השני בוכה, אז להפנות את תשומת הלב של הילד החוטף לכך שהילד השני בוכה ושהוא עצוב, כלומר ממש ללמד להבחין מה קורה לשני. אמפתיה היא לא משהו שלומדים ביום אחד, וילדים רבים לא מגיעים אליה באופן טבעי אלא רק לאחר הדרכה מרובה. שוב ושוב להראות מה האחר מרגיש, אם הוא שמח כי עשינו משהו נעים ונחמד, אם הוא עצוב כי קרה לו משהו שלא קשור אלינו (אבל אפשר להיות נחמדים אליו, או לנחם אותו, או לתת לו רגע להתאושש) וכדומה.
זה לוקח זמן. גם בתוך הסיטואציה, וגם זמן של חיים. יכול לקחת שנתיים או שלוש בקלות ללמד ילד להיות אמפתי. אבל אדם בן 40 שלא יודע להיות אמפתי ולא מסוגל לזהות רגשות של אחרים או לגלות אהדה כלפיהם - אני לא יודעת כמה שנים ייקח ללמד אותו ולפעמים הוא לעולם לא ילמד.

אז מעבר להדרכה באמפתיה, חשוב גם להדריך בטכניקות מעשיות של פתרון בעיות ללא אלימות.
ללמד תורות, ללמד זמן מוקצב, ללמד באופן כללי מה עושים כאשר "שניים אוחזין בטלית" (-: או שני ילדים רוצים לשחק באותו הצעצוע באותו הזמן.
הדבר הראשון שאני עושה, הוא בכלל לתאר את הבעיה באוזני הילדים, להפוך את זה למשהו נראה, ולמשהו שמחפשים לו פיתרון. אתגר יכול להיות רעיון טוב, בגילאים יותר מתקדמים, כשהילדים כבר יודעים לדבר: "המממ, אני רואה שגם דני וגם רני רוצים לשחק במשאית הכחולה באותו זמן. אז רגע, רגע, אנחנו לא יכולים למשוך אותה כי היא תישבר. מה לדעתכם כדאי לעשות?"
הילדים ימציאו לעתים קרובות בעצמם פתרונות מעניינים. הם יכולים להחליט לשחק בה ביחד, הם יכולים לתת לכל אחד זמן קצוב, הם יכולים כל מיני דברים. ואם הם קטנים מדי, אז אנחנו ההורים נציע כל פעם אפשרות אחרת, ונדריך אותם ביישום של האפשרות.
נכון, זה דורש תשומת לב, סבלנות וזמן. אבל האם זה לא כל העניין בהורות? {@
פלונית*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי פלונית* »

זה עדיין לא ענה לי על השאלה, אולי כי היא באה מהמקום של ה"מותקף". הבת שלי משחקת במשהו, ויש ילד אחד שבאופן קבוע חוטף ולא מחזיר, ולא נוצרים פתרונות מעבר ל - הוא יסיים ואז גם את תוכלי. זה יכול לקחת שעות. הוא שומר את הצעצועים הנחשקים לידו ובשום אופן לא משחרר. את הבת שלי זה מתסכל מאד. האם זה לא מלמד אותה להיות קורבן? שמי שמחזיק משהו שאמורים להתחלק בו, ולא רוצה פשוט יכול ואין שום דבר שהיא יכולה לעשות? (תאמת, זה מזכיר קצת את המצב במדינה שלנו)
אביבה*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי אביבה* »

חשוב לי להגיב על מה שנאמר כאן: אני לא "חוטפת להם באלימות". ממש לא. אני רוצה להזכיר את המילים הראשונות שלי: אני אחת הפנטיות הכי גדולות של ללא כפיה. אמא שלי מתחרפנת מזה. :-) אז מה כן קורה? למעשה, לאחר הסבר רב ומפורט מדוע חשוב להחזיר, ושהילד השני סובל (בדיוק כפי שהסבירה בשמת) אני מסבירה לבן שלי בהמון אהבה ובטחון עצמי שאני לוקחת לו כעת את החפץ. ואתן יודעות מה קורה? הוא למעשה "חצי נותן" אותו בעצמו! כל הפעולה הזאת שאני מתארת נעשית באופן כזה שהחוטף באמת מבין שהדבר הנכון הוא להחזיר, וכשאני מגיעה לשלב של לקחת לו, הוא כבר 90 אחוז השתכנע ולמעשה נותן מרצון. לפחות בדרך כלל. וגם אם קורה מקרה נדיר שבו הוא בכל זאת לא נותן ברצון, זה בטח ובטח לא מלמד אותו שחוטפים לו ושהחזק מנצח. הרי אל תשכחו שכל הרעיון היה שלשלב הזה מגיעים רק אחרי עבודה קשה ורבה של "ללא כפייה". ברוב המקרים בכלל לא מגיעים לשלב הלקיחה ממנו, כי הוא השתכנע לבד הרבה לפני כן. הלקיחה נעשית רק במקרי חירום בהם המצב בלתי נסבל עבור הילד השני שממנו חטפו. אני חושבת שמאד חשוב שהאופציה הזאת כן תהיה קיימת. לא כשגרה, אלא למקרי חירום. וזהו בעיניי האיזון הנכון ביותר בין "ללא כפייה" לבין צדק ומוסר כלפי האחר (החבר שחטפו לו).
אביבה*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי אביבה* »

פלונית, את מדברת על מצב שהאמא שלו בסביבה ולא עושה כלום? ואוו, זה הכי מחרפן. הייתי קשורה לפני מספר שנים לאמא כזאת (מקסימה אגב) שבנה פגע רבות בבני והיא אף פעם לא עשתה דבר (או לפחות לא עשתה מספיק). זה כל כך מביך כהורה.... הדבר הנכון לעשות (שאותו לצערי לא עשיתי אז) הוא לדעתי לקחת את האמא לשיחה בזמן אחר ללא הילדים ולהסביר שלבתך לא נעים וגם לך, ושאת מבקשת שהיא תמצא דרך להשכין צדק ומוסר בביתה / בגינה או מה שלא יהיה. אני חושבת שתפקידנו כמובוגרים בהחלט להשכין צדק, וזה ממש מקומם כשאמא אחרת לא עושה זאת.
בשמת_א*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי בשמת_א* »

באה מהמקום של ה"מותקף". הבת שלי משחקת במשהו, ויש ילד אחד שבאופן קבוע חוטף ולא מחזיר
אז ככה:
א. לדבר עם אמא שלו. בלי זה אי אפשר בכלל להתקדם. כמובן בעדינות, מהמקום של "איך נפתור את זה". אבל לשים לב אם לא מדובר באמא שמרוצה מזה שהילד מתנהג בתוקפנות...
ב. מה שאני עשיתי במקרים כאלה: נמנעתי מלהגיע עם הילדה שלי למקום שהיה שם ילד אלים. או שהייתי לידה פיזית, באופן כזה שחצצתי בינה לבין אפשרויות חטיפה.
פלוני_אלמונית*

חינוך ללא כפייה

בשמת, איך מתקנים מצב קים מול ילד?
ילד שכפו עליו בעבר וגם הענישו אותו, רואים עליו שרידים לא טובים לזה, ומעונינים להפחית את הנזקים ולהפסיק עם זה (הכפיה).
איך מתחילים?
בשמת_א*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי בשמת_א* »

אופס. איזו שאלה כבדה... נדמה לי שכתבתי על זה פעם באיזה מקום אבל בינתיים אני לא זוכרת.
חוץ מזה, חסר פה המון מידע. אני חושבת שמתחילים מזה שמגלים כלפיו הרבה אהבה וסבלנות בכל מה שאפשר. וגם: תלוי מה גיל הילד. עד כמה אפשר לדבר איתו. עד כמה אפשר לשבת איתו ולהגיד, לגבי משהו ספציפי: תשמע, פעם חשבנו שככה עדיף. עכשיו שינינו את דעתנו, ואנחנו חושבים אחרת. מה דעתך?
ולהקשיב לו.
ולנהל דיאלוג. ממקום שרוצה באמת לשמוע מה לו יש לומר.
אבל שוב. תלוי.
בעיקר אני רוצה לקרוא לאור-לי לעצות (-: אור-לי!!! מה דעתך?
פלונית*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי פלונית* »

הדבר הנכון לעשות (שאותו לצערי לא עשיתי אז) הוא לדעתי לקחת את האמא לשיחה בזמן אחר ללא הילדים ולהסביר שלבתך לא נעים וגם לך, ושאת מבקשת שהיא תמצא דרך להשכין צדק ומוסר בביתה / בגינה או מה שלא יהיה.
לצערי לא נראה לי שאני אעשה את זה. גם הבת שלי לא צדיקה, וזה נראה לי לא לעניין, מי שגר בבית זכוכית, עדיף שלא יזרוק אבנים וכו'. דווקא בקטע של החטיפות יש שיפור, אבל כשהיא עייפה או כשהיא מתוסכלת היא משתוללת ולא כל כך נעים להיות בחברתה. זה שאני יודעת מה הסיבה לא אומר שאני מסוגלת להשתלט, אני בד"כ פשוט הולכת הביתה אבל לפעמים לוקח כמה דקות עד שאני שמה לב ואז עוד קצת זמן עד שמתארגנים ובינתיים יש נפגעים. בקיצור, מי אני שאטיף מוסר למישהי אחרת
חוט_השני*
הצטרפות: 02 פברואר 2006, 11:34
דף אישי: הדף האישי של חוט_השני*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי חוט_השני* »

מי אני שאטיף מוסר למישהי אחרת
נראה לי שמדובר בבקשה לשיתוף פעולה ולא בהטפת מוסר. אולי אפילו העובדה שזו אינה התנהגות חד צדדית יכולה לעזור כאן.
סיגל_ב*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

אני לא ממש מצליחה לכתוב ביומיים האחרונים בגלל התלאות עם השרת של האתר, אבל אנסה עכשיו...

_ולהקשיב לו.
ולנהל דיאלוג. ממקום שרוצה באמת לשמוע מה לו יש לומר._

בהמשך למה שכתבת, בשמת,אני חושבת שלמרות שהדף הזה עוסק המון ב"מה" - בטכניקה, מה לומר, מה לעשות - למרות זאת נדמה לי שעובר כאן משהו מסר מאוד ברור לגבי ה"איך", ואם לחדד - לגבי המקום שממנו אנחנו פועלים.
כשאני שואפת לגדל את בנותיי ללא כפייה, אני שמה לב שזה הכי מצליח לי, כשאני במקום שרואה את הילד/ה. אני חושבת שהמקום הזה, שבו אני נמצאת כאמא, מכוון אותי לעשות בדיוק את הפעולות היצירתיות, הלא כופות, המכבדות, גם אם אני לא יודעת מראש מה הן יהיו. אבל יש לי כל הזמן את העוגן הזה: אני רואה את הבנות שלי. רואה אותן כבנות אדם, עם רצונות וצרכים לגיטימיים כמו ששלי לגיטימיים.
ונדמה לי,
שזה ההבדל המהותי בין גישה לא כופה, לכזו שכן.
מה לעשות - זה כבר יכול לבוא מעצמו.

ואם בכל זאת להתייחס רגע ל"מה", הייתי בכל קונפליקט מדגישה בפני ילד כזה, שכפו עליו בעבר וגם הענישו אותו, הייתי מקפידה לומר בקול רם בדיוק מה הצורך / רצון שלו באותו רגע. גם אם אין לי שום יכולת או כוונה להיענות לזה כלשונו (ולכן יש קונפליקט), עדיין קריטי בעיניי להגיד בקול רם:
"אני מבינה שמאד חשוב לך להישאר עוד זמן בגן השעשועים" (גם אם ברור לנו שאנחנו לא נשארים יותר כי חייבים ללכת)
או: "אני מבינה שאתה מאוד רוצה להכנס למיטה עם רגליים מלוכלכות כי אין לך חשק שיגעו בך מים עכשיו" (גם כשברור שאין מצב שנסכים לרגליים מלוכלכות במיטה שלנו).
למשל.
להגיד בקול רם. ולשתוק רגע. ולהתבונן בילד. לתת למשפט הזה להישאר רגע תלוי בחדר.

ולומר אותו נקי נקי. להצליח לומר "אני מבינה שאתה מאד רוצה לחנוק את החתול" באותו חוסר שיפוטיות, כאילו אמרנו: "אני מבינה שאתה אוהב צבע כחול".

אני חושבת שזה טוב לכל ילד, אבל במיוחד לילד שהיה רגיל שרומסים את רצונותיו ושהוא צריך לבטל את צרכיו ורצונותיו אחרת הוא ייענש.
כדאי בעיניי לפנות במה מוחשית וגדולה לביטוי של הרצונות והצרכים, ולהפנות אליהם זרקור גדול, מתוך זה הוא יבין שיש לזה מקום, ושאף אחד גם לא מתעלף מזה (גם אם לא יתנו לו לחנוק את החתול, אבל כן לחנוק את הוובקינז שלו).
אפרת*
הצטרפות: 08 יולי 2003, 12:18

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי אפרת* »

איך את מציעה לא לכפות על ילד התנהגות מסוג מסוים. אני אסביר: הילד חוזר מהגן עיף ומוצף, הצורך שלו זה להשתולל. אבל גם אמא שלו חזרה עכשיו מהעבודה והאח שלו הגיע מב"ס וכולם רעבים ועייפים.
אני עורכת את השולחן לארוחת צהרים לפני שאנחנו יוצאים בבוקר ורק נשאר לי לחמם את הסירים בזמן הזה אנחנו רוחצים ידיים מתיישבים ושותים מים. הרבה פעמים בזמן הזה הילד (בגיל גן) משתולל נורא ואני שולחת אותו לחדר להירגע. הוא חוזר מעצמו לאכול איתנו כשהוא נרגע.
כפיתי עליו ללכת לחדר, זה לא מה שהוא היה בוחר. כפיתי עליו לא להשתולל, אני לא יכולה להכיל התנהגות כזו כשאני עיפה ורעבה. איך אני יכולה להישאר שפויה אם אני אתן לו להשתולל כשאני גם ככה חוזרת ורק רוצה רגע מנוחה (אל תציעי לי לחזור קודם מהעבודה ולנוח זה בלתי אפשרי גם ככה אני יוצאת מוקדם מאוד כדי להגיע לגן ב 1330)
אוד_ליה*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי אוד_ליה* »

אם אפשר להתערב... אני פשוט מבקשת. אני אומרת שאני מבינה שעכשיו נורא מתחשק לו להשתולל, אבל עכשיו זה לא מתאים, מסבירה שאני עייפה ורעבה ואני אשמח להשתולל מאוחר יותר. או מציעה לו ללכת להשתולל בחדר. או מציעה לו שנמצא ביחד פעילות בשבילו שתהיה נעימה לשנינו.

אם כל זה לא עובד אני מדברת אליו בגובה העיניים- משהו בסגנון של "אני ממש רעבה ועצבנית ואם תבחר להמשיך להשתולל אני אכעס עליך, וזו לא תהיה אשמתך, אבל זה יהיה לא נעים לי ולך. אני לא רוצה לצעוק, תעזור לי להשאר רגועה" או משהו כזה.
סיגל_ב*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

איך אני יכולה להישאר שפויה אם אני אתן לו להשתולל כשאני גם ככה חוזרת ורק רוצה רגע מנוחה

שני רעיונות שעלו לי לראש:
  • האם את אוספת אותו באוטו מהגן? אם כן, אני מציעה להביא לדרך חזרה כמה מקלות גזר וכמה מקלות מלפפונים לנשנוש באוטו, זה ירגיע קצת את הרעב, ויכול להוות מנה ראשונה לארוחה, ולקנות לך קצת זמן. (את הירקות את יכולה להביא בקופסא לעבודה, וכמה דקות לפני שאת יוצאת לדרך מהעבודה, לחתוך לשנייה את הירקות - זה לוקח דקה, רק מקלות).
  • הייתי משוחחת עם הילד הגדול, בזמן אחר, ומבקשת ממנו את עזרתו בחלק הזה של היום, כשהעזרה שהוא יכול לתת זה לשחק עם האח הקטן שלו באיזשהו משחק פיזי, אקטיבי, שהם אוהבים ושהוא מקובל עלייך. ככה הקטן יפרוק אנרגיות, בזמן שלך יהיה את הפנאי לארגן את ארוחת הצהריים בשקט. בכלל אחים גדולים יכולים להיות משאב מדהים לעזרה עם הקטנים, וגם אם זה משהו שהוא לא רגיל אליו, אפשר להציג לו את זה כסוג של צ'ופר שיש לאח גדול - לטפל באח הקטן. זה יכול מאד למצוא חן בעיניו התפקיד האחראי.
איך זה נשמע לך?
אהבת_עולם*
הצטרפות: 12 ספטמבר 2008, 01:17
דף אישי: הדף האישי של אהבת_עולם*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי אהבת_עולם* »

כתבתי את זה גם ב-חינוך בלי גבולות:

מתוך תוכנית של בילי מוסקונה לרמן משנת 91, אמו של רון קרייטלר, (שמפורסם כילד בקטע הזה
מספרת על הדרך המיוחדת מאוד שבה גידלו את רון בשנות השבעים - חינוך לעצמאות ולחופש מוחלט.
הילד גדל כשווה בין שווים, וניתן לו חופש בחירה מוחלט וחופש החלטה על עצמו. מתברר שזה לא תמיד היה קל...
בנוסף, גדל בתוך פתיחות מינית מאוד גדולה.

(לקטע מהתוכנית, יש עוד 3 קטעי המשך)
סיגל_ב*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

אהבת,
אמאל'ה איזה קישור לא יאומן הבאת. אני בעיקר בשוק בינתיים מהזוג השני (שאצלם הכפייה היא עקרון על). בינתיים ראיתי חלק א.
סיגל_ב*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

ראיתי חלק 2. אללה איסטור.
סיגל_ב*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

אין לי מילים. אהבת, קישור מצמרר.
מעבר לזוג עם הבעל המדכא, הזוג קרייטלר והחופש המוחלט שבו הם גידלו את רון - זה היה מעניין לראות. זה כמובן לא נשמע דומה ל{{}}חינוך ללא כפייה, כי נשמע שלא הוצבו בפני רון גבולות כמעט בכלל (אני מדברת על גבולות אישיים ולא על סתם משהו שרירותי), וגם להניח בפניו בכל רגע אפשרויות בחירה אינסופיות.... זה נשמע מאוד מאוד מתיש לילד וגדול עליו, כפ]י שהם בעצם הודו לקראת הסוף.

סוף החלק הרביעי הותיר אותי פעורת פה, אבל כנראה שלא הייתי אמורה להיות פעורת פה, אחרי כל מה שראיתי קודם.
בקיצור, מסמך אנושי מצמרר.
אום_אל_קיצקיצ*
הצטרפות: 21 ינואר 2007, 22:53
דף אישי: הדף האישי של אום_אל_קיצקיצ*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי אום_אל_קיצקיצ* »

וואו, מאיפה שלפת את הדבר ההזוי הזה?
בקשר לזוג עם הבעל המדכא, הם נראים לי סתם גימיק של התכנית, כדי להציג את הקצה השני של הסקאלה. לא שוים התייחסות.
בקשר ל"משנתה החינוכית" של משפחת קרייטלר, נראה לי רב הנסתר על הגלוי. בכלל אי אפשר להבין באיזה אופן התנהל הבית על סמך כמה הצהרות וכמה דוגמאות, אז גם אליהם אי אפשר להתייחס באופן עינייני. הדבר היחיד שאני חושבת זה, שאם כבר נותנים לילד כל כך הרבה חופש בחירה צריך מאוד מאוד לטפח את הדוגמא האישית בכל מישורי החיים, בלי זה הילד אבוד. ילד כזה צריך ללמוד מחברת מבוגרים על התנהלות יומיומית בכל הרבדים (חוץ מברובד של "השתלבות" בחיי המין של הוריו). דוקא אני לא מתרשמת שהיתה פתיחות מינית גדולה כי כפי שהאם הסבירה הילד מעולם לא ראה אותה ערומה, דבר שנחשב לגמרי שכיח אפילו במיינסטרים. לכן אני חושבת שיש הפרש בין מה שהם מספרים על עצמם לבין מה שקרה באמת. באופן אישי הבחור הצעיר (כמו גם כילד כפי שרואים בקישור שהוספת) בעיני מוזר ביותר, תמוה, תלוש מכל קונטקס חברתי. ההשקפה הפוליטית שלו והאופן שהוא מציג אותה בעיני פלקטית וגם ילדותית.
מעניין לאן הוא התגלגל מאז, הבחור המוזר.
עינה_אפונה*
הצטרפות: 09 אפריל 2010, 16:13

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי עינה_אפונה* »

וניתן לו חופש בחירה מוחלט וחופש החלטה על עצמו.

אבא שלי כמדומני הכיר אותם, וסיפר לי שהיא הייתה נותנת לו לבחור לגמרי לבד מה וכמה לאכול, עד שיום אחד הוא אכל תריסר ביצים קשות בארוחה :-)
ש_י_ר_י*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי ש_י_ר_י* »

הייתה כתבה לא מזמן עליו ועל זוגתו, שיש להם שני ילדים. הנושא של הכתבה היה חלוקת התפקידים הלא שיגרתית בינהם - הוא עוסק בכל מה שקשור לבית - חשבונות ולהגיד לעוזרת מה לעשות (נשבעת. בחיי.), והיא אחראית על הילדים. הם נתנו דוגמה בכתבה, שאם הילד ואבא במטבח והילד רוצה כוס מים, הוא לא יבקש מהאבא. הוא ילך לקרוא לאמא אפילו אם היא בקצה השני של הבית. לטענתם הילדים בסדר גמור עם זה כי ככה הם חונכו למין היום הראשון. משהו הזוי לחלוטין.
איך שראיתי את הכתבה זכרתי שזה הוא עם ההורים הפסיכולוגים שגידלו בלי גבולות.
אולי לא קשור, אבל גם צוין בכתבה שהוא ואמו לא מדברים כבר שנים ארוכות. בעצם זה קורה עם ובלי גבולות, אז באמת לא קשור, אבל מעניין...
אהבת_עולם*
הצטרפות: 12 ספטמבר 2008, 01:17
דף אישי: הדף האישי של אהבת_עולם*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי אהבת_עולם* »

אולי לא קשור, אבל גם צוין בכתבה שהוא ואמו לא מדברים כבר שנים ארוכות.
לא נראה לי הגיוני.
כי בקישור הזה שבו אנשים מתעניינים מיהו רון קרייטלר היום, הוא מופיע ועונה לשאלה.

כותבים לו שם משהו בהתייחס לתוכנית שראיינה אותו לא מזמן בערוץ הראשון (ושם גם הופיע הקטע בהיותו ילד, ומשם התחילו להפיץ את הקטע) -
ותשובתו: "אף אחד לא עשה עלי ניסוי. מדובר בהשמצה פרועה של כתבת טלויזיה - ראה ערך הערוץ הראשון. גם אני וגם אמי נדהמנו לשמוע על הניסוי לכאורה. אלה שטויות במיץ עגנביות. לא ניסוי ולא נעליים. מדובר בגישה חינוכית חדשנית שאף אחד לא חייב להסכים איתה. זה הכל."
אז משתמע מזה שהוא ואמו בקשר.

דרך אגב, גם מיכל קרייטלר אשתו כתבה קצת בקישור שהבאתי.

נכון שהרבה דברים כאן נראים מוזרים.
אבל דרך החינוך של הוריו בהחלט העלתה בי מחשבות ותהיות.

אותי מה שמעניין - האם דרך החינוך הזאת עשתה אותו ילד מאושר? האם הוא מאושר היום בתור מבוגר?
האם הילדים שלו מאושרים בדרך החינוך שהוא בחר?

מבחינתי, זה המדד.
ש_י_ר_י*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי ש_י_ר_י* »

הכתבת בפירוש ציינה שהם לא הסכימו להתראיין לכתבה ביחד, ושהייתה תקופה ארוכה שהם לא היו בקשר, ואפילו שהייתה איזו פגישה קצרצרה היה מתח ביניהם. אני לא מוצאת את הכתבה ברשת, זה היה של אושרת קוטלר אם אני לא טועה.
סיגל_ב*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

בקשר ל"משנתה החינוכית" של משפחת קרייטלר, נראה לי רב הנסתר על הגלוי.
אכן.
זה נראה לי מסכם את הנושא.
סיגל_ב*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

רציתי להתנצל. הבטחתי לא פעם שאוטוטו נפתחות סדנאות לחינוך ללא כפייה, והנה הן לא נפתחות... :-)
זה אמנם לא במקום אבל יש כן סדנאות אחרות שאני מתחילה להנחות כעת, פרטים על זה יש אצלי בדף, זה לא המקום, בכל מקרה, אם וכאשר אפתח סדנאות בנושא, אעדכן. ברגע זה, זה לא על הפרק.
מצד שני, יש מסביב לא מעט דברים אחרים נהדרים שיכולים לסייע, והם לגמרי ברוח הזאת. כל מה שקשור ב"תקשורת מקרבת" יהיה מדויק וטוב, ממה שאני מתרשמת.
@}
תמר*
הצטרפות: 23 יולי 2001, 15:53

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי תמר* »

צריכה עצה. נראה לי שזה דף טוב לפתוח את הנושא אז הנה...

ביתי בת שלוש כמעט (עוד שבועיים וקצת), ילדה מקסימה, אהובה, חכמה כמו שד, תקשורתית ומילולית מאוד. בזמן האחרון (נניח חודשים אחרונים) יש מעין תחושה שהיא מבינה שלמילים שלה יש כוח להעליב. זה התחיל מסבתא שלה (אמא של אבא). היא למדה שכשהיא אומרת לסבתא שהיא לא אוהבת אותה, סבתא נעלבת ממנה. כשביקשתי מסבתא לא להגיב, הייתה קצת הקלה אבל עדיין המשיכה מעט. בזמן האחרון היא התחילה להגיב בכל פעם שסבתא אפילו פונה אליה. כשסבתא אומרת לה שלום, היא אומרת לה: די סבתא, אל תדברי איתי. כמובן שסבתא הפולנייה נעלבת מאוד שהנכדה שהיא הכי הכי אוהבת אומרת לה דבר כזה, ומגיבה אליה ב- אז גם אני לא אוהבת אותך וכדומה, ואני חושבת שזה מעניק לבת שלי כוח שלא "אמור" (אני מקווה שאני מסבירה נכון..) להיות לה... ובנוסף וגרוע מכל, שהיא אפילו יכולה לנסות להכות אותה. וזה משהו שאני מגיבה אליו מיד ולא מסכימה לו. היא גם התחילה להמציא שסבתא "הרביצה" לה ולכן היא הרביצה בחזרה. אני רואה את כל ההתרחשות ורואה שהיא ממציאה, ועצוב לי שהיא עושה את זה ואני גם לא מבינה למה.

כשניסיתי לשאול אותה למה היא מגיבה ככה, היא אומרת שסבתא מדברת אליה בצורה לא יפה שלא נעימה לה. אני חייבת לומר שסבתא מדברת אליה בצורה אוהבת מאוד, אבל שונה ממה שהולך אצלנו בבית. סבתא שלה קולנית מאוד ומדברת המון, מתלוננת ומקטרת כל הזמן. אני מאוד אוהבת את חמתי אבל באמת שגם אותי היא יכולה לעייף. והבת שלי, לדעתי, משקפת את התחושה שלנו של העייפות מהדיבור של סבתא. מה גם שבעלי לעיתים קרובות מדבר על כך ליד הקטנה.

כשאני כותבת את השורות, אני חושבת שאני מבינה מאיפה זה מגיע. אבל למה ואיך אני מונעת את זה שהבת שלי תשקף את התחושות של המשפחה? אני מנסה לומר לה שגם אם היא לא אוהבת את סבתא, היא יכולה לומר לי אבל סבתא נעלבת ממנה ולכן כדאי שלא תגיד לה, אבל...
רסיסים_של_אור*
הצטרפות: 21 אפריל 2004, 20:42
דף אישי: הדף האישי של רסיסים_של_אור*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי רסיסים_של_אור* »

נשמע לא כל-כך נעים אבל אם בוחנים את זה באופן יות ר"נקי" נרה שאת מנסה לקחת אחריות על התחושות והתגובות של הסבתא. מצחיק איך אנחנו מצפים מילדים בני שלוש שיבינו את הסיטואציה הרגישה ויתאפקו ולא מצפים מהמבוגרים מהם (סבים, סבתות וכו') להיות אכן הבוגרים בחוויה ולא להתייחס ברצינות. יכול להיות שהילדה רק מנסה כל מיני משפטים ששמעה במקומות שונים, יכול להיות שהיא מביעה דבריפ כפשוטם והמאזינים לה מלבישים עליהם פרשנויות נרחבות, יכול להיות שהיאמאפשרת לעצמה להיות מי שהיא, גם מדהימה ומתוקה, וגם קצת רעה (מכירה את "זה לא אני זה הילד הרע שבי") הסברת פעם פעמיים, עכשיו הייתי מניחה לזה ואם כבר עוברת להסביר לסבתא (שלא ברור לי עד כמה באמת תנסה להבין) בתחושה שלי, לעשות מזה עניין זה רק ליצור משהו שלא בהכרח קיים, מבינה ? אם זה ממש לא נעים אולי אפשר לצמצם קצת את תדירות מפגשי הסבתא בתקופה הזו עד שזה עבור לה {@
דניאלה*
הצטרפות: 21 ינואר 2002, 15:27

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי דניאלה* »

מסכימהמאוד עם רסיסים של אור ומוסיפה שאצלנו זה קרה עם שתי הבנות, כל אחת סביב שנתיים וחצי עד ארבע פלוס מינוס,
כל אחת מהן "התלבשה" על סבתא אחרת. זה היה מאוד לא נעים, אבל, לדעתי, לגיטימי.
אני דווקא חושבת שכל אחת מהן ביטאה קשיים אותנטיים שיש לה מול הסבתא המסוימת הזו, רצתה להביא לידי ביטוי את העובדה שלא נעים לא איתה, שמציף אותה,
שהיא מתנגדת להיות איתה, ועוד דברים שלא נעים לנו להודות בהם.
אצלנו הסבתות מאוד נוכחות בחיים של הילדים, ומגיל צעיר למדי נשארות איתם כשאנחנו לא בסביבה,
לכל ילדה יש את האג'נדה שלה, את הדברים שקל לה איתם ושקשה לה איתם.
עכשיו, כשהן קצת בגרו וההתנהגויות הלא יפות מול הסבתות נעלמו או התמתנו מאוד, אני יכולה לומר שבהחלט לכל אחת יש פייבוריטית,
כלומר ההתנהגויות האלה אכן ביטאו את העובדה ש"זאת לא הסבתא האהובה עליי ואני רוצה שכולם ידעו את זה".

תראי, זה מאוד לא נעים.
במקרה שבו היה מדובר באמא שלי - גם לי היה מאוד מאוד לא נעים, לא במובן של מבוכה, אלא כי זה דקר לי בלב שהילדה פחות אוהבת אותה.
אני יכולה גם להגיד בוודאות שהסבתא שהתנהגה כמו בן אדם מבוגר - לא עשתה עניין, לא נעלבה, ניסתה לא להתייחס - קצרה פירות מהר הרבה יותר.
זה עבר יותר מהר והשאיר פחות משקעים. אצל הסבתא השנייה זה היה יותר מורכב, ובדיעבד - השאיר הרבה יותר משקעים.
אבל קשה לי להאשים אותה שהיא נעלבה - זה באמת מעליב.

בעניין "מה לעשות" - לדעתי אין הרבה מה לעשות.
אני התייחסתי נקודתית במקומות שבהם ההתנהגות הספציפית הייתה לא ראויה.
הערתי: לא מרביצים, לא מעליבים וכו'.
בשלב מסוים גם הסברתי שזה בסדר לא לרצות להיות עם הסבתא ואפילו לא לאהוב אותה - לא חייבים לאהוב כל אחד! - אבל צריך לדעת מה מעליב אדם אחר ומה לא,
ולא כל רגש ראוי לבטא בפניו של אותו אדם.
ועוד אמרתי, שכל דבר שהיא חושבת או מרגישה היא יכולה להגיד לי או לאבא, לא בפני הסבתא, אבל צריך להתחשב ברגשות של אנשים אחרים.
בגיל מסוים שתיהן הבינו את זה מאוד טוב.
לנסות לא להתרגש - זו תקופה.
רסיסים_של_אור*
הצטרפות: 21 אפריל 2004, 20:42
דף אישי: הדף האישי של רסיסים_של_אור*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי רסיסים_של_אור* »

אני חושבת שיכול לעזור לקרוא דף שפעם פתחתי פה כשהייתי במצוקות דומות עם הבכור שלי הילד המקסים שלי הופך למפלצת בזעיר אנפין {@
פלוני_אלמונית*

חינוך ללא כפייה

האמת שעזרתן, ולו רק לראות את הבת שלי באור קצת שונה ולהבין שכולם עוברים תקופות כאלו, ואולי זה דווקא נפלא שהיא מרגישה בטוחה לבטא תחושות כאלו ויודעת שיקבלו אותה ויאהבו אותה בכל מקרה?

אלוהים יודע שאני יכולתי רק לחלום על קבלה והכלה והבנה כזאת. אין מצב שהייתי מבטאת רגשות כאלו אפילו להורים שלי. אפילו לא קרוב לזה...

נו, לפחות בהורות שלי אני מתקדמת לכיוון קצת טוב יותר. גם זה משהו :-). מצחיק שאבא שלי אמר לי לפני כמה שבועות שהוא מעריך מאוד את ההורות שלי, ורואה הרבה טעויות שהם עשו איתנו. (אמא שלי כמובן מעולם לא תודה בכך, אבל נו שוין...)
תמר*
הצטרפות: 23 יולי 2001, 15:53

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי תמר* »

רק עדכון - הדברים נרגעו עם הסבתא, התחדשו בסערה עם אחותי הצעירה שהייתה אהובה עליה מאוד. עם אחותי נראה שיש מאבק - את מי אני אוהבת יותר? למי אני מקדישה תשומת לב? קשה לה שאחותי מגיעה ואני מקשקשת איתה, היא מנסה למשוך את תשומת ליבי וכועסת על אחותי. כ"כ מוזר השינוי הזה, היו תקופות בעבר כשאחותי היתה מגיעה שהילדה שלי היתה מתעלמת ממני לחלוטין ורק רוצה להיות איתה....

אני מנסה להיות קשובה, להבין מה היא צריכה ואיך משלבים את זה בקונסטלציה המשפחתית שלנו..... חושבת שהיא ואחותי צריכות זמן של אחת על אחת כמו בעבר.
פלוני_אלמונית*

חינוך ללא כפייה

הרבה היסטוריה וקריאה מרתקת.
תודה לכותבות.
יסמין*
הצטרפות: 01 פברואר 2004, 23:08

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי יסמין* »

פעם כשהייתי מטיילת עם התינוק בשמש, היד שלי הייתה על הראש שלו. מקבעת היטב את הכובע למקום, חרף כל הניסיונות שלו למשוך ולהסיר. חשבתי שאין ברירה אלא לכפות, אני לא יכולה לתת לקרקפת העדינה להישאר חשופה לשמש.
לאחרונה הבריק לי פתרון פשוט שבפשוטים - אני יוצאת לדרך עם שני כובעים{{}}. הוא מושך ומוריד אחד - תוך רגע השני על הראש שלו. לרוב הוא בכלל לא שם לב לזה, כי הוא שקוע כולו במחקר הכובע שבידיו. אבל אם הוא שם לב ומושך גם אותו -אין בעיה, אני מוכנה כל הדרך לזפזפ בין שני הכובעים.
כמה נחמד לגלות עוד תחום שיש דרך לא לכפות בו.
טלי_ב*
הצטרפות: 12 נובמבר 2012, 12:07
דף אישי: הדף האישי של טלי_ב*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי טלי_ב* »

רעיון מעולה! תודה ששיתפת.
געש*
הצטרפות: 27 יוני 2019, 15:53

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי געש* »

עבר המון זמן מאז שביקרתי בדף הזה בפעם האחרונה...
אחרי לא מעט שנים שבהן בחרתי לא להתמקד בשאלה של כן-לא כפייה, אלא ביחס מכבד לילדים ולצרכים שלהם (הרבה פעמים התוצאה לא מאוד שונה, אבל הלך הרוח שלי שונה. ויש פעמים לא בלתי משמעותיות שבהן גם התוצאה שונה, כי אני כן מחליטה לכפות משהו מכל מיני שיקולים, אבל תוך כדי חושבת איך אפשר לתת מקום בכל זאת לחלק ממה שחשוב לילדים, או לפחות לתמוך בהם בתסכול שלהם), עלו בי שוב הרהורים לגבי כפייה בכל זאת, כמשהו נפרד.
קראתי הבוקר חוויה ששיתפה מישהי, שבה היא נפגעה מאוד, כתוצאה מ הלך רוח כנוע . כלומר, אובייקטיבית, היא הייתה יכולה למנוע את הפגיעה בה, אבל לא הצליחה לגייס כוחות אל מול סמכותנות שהופעלה כלפיה.
ושוב תהיתי לעצמי, האם אני מלמדת את הילדים הלך רוח כזה כשאני מחליטה בשבילם?
לא בהכרח אפילו מכריחה פיזית, אבל אתן יודעות, מפעילה סמכות. בקול, בטון, בהחלטיות, בהתעקשות.
מצד שני, אני מרגישה שלפעמים בלי זה התוצאה היא לא הוגנת כלפיי או כלפי אחד מהילדים (או אפילו סתם כלפי מישהו אחר בעולם).
הבוקר למשל, הבכור מילא לעצמו בקבוק מים לבית הספר, והצעירה ממנו רצתה לשתות דווקא מהבקבוק שלו. היא הייתה באמצע לאכול, עם פנים דביקות, והיה ברור לי שגם אם הוא היה מסכים (והוא לא רצה) אני הייתי צריכה אחר כך לרוקן את כל הבקבוק, לשטוף שוב ולמלא - ומאוד לא רציתי. היה חשוב לי גם שנוכל לצאת בזמן, ועוד המון משימות לבוקר, ופשוט לא התאים בכלל.
הסברתי לה שאי אפשר, הסברתי למה, הצעתי חלופות של בקבוק אחר או כוס. הצעתי לה שמחר הם יתחלפו בבקבוקים, ביקשתי מהבכור שלא יחטוף לה מהיד, למרות שהוא כמובן חזק יותר (וזו גם נקודה למחשבה, כי לא יהיה נכון להעביר להם את המסר שהיא יכולה לקחת לו דברים אבל הוא לא יכול לקחת בחזרה). לא הייתה לי בעיה להקדיש עוד כמה דקות לדיאלוג, אבל מתישהו זה היה ברור שהוא כבר לא יוביל לשום מקום.
כלום לא עזר. בסוף אמרתי לה שהיא חייבת להחזיר לו עכשיו, ואם לא אני אצטרך לקחת את הבקבוק. היא החזירה. בזעף, כמובן.
אני לא אוהבת את האיום הזה בשימוש בכוח. ומצד שני, גם לא הייתי אוהבת את התוצאה שלפיה אחרים צריכים לוותר על מה שחשוב להם כדי שהיא תוכל לשתות מהבקבוק הזה דווקא.
ובסוף, היא עדיין צעירה. לפעמים קשה לה, וזה מובן, להרגיש אמפתיה לצרכים של אחרים כשהיא מאוד רוצה משהו בעצמה. עוד יותר קשה לה לוותר על הרצון שלה ולהסתפק בתחליף, גם אם היא יכולה תיאורטית להבין למה. זה ממש בסדר בעיני, ואני לא רוצה לדחוף אותה להתבגר מוקדם מדי, מרגיש לי כאילו בזה שאני מחליטה בשבילה, אני גם מורידה ממנה איזה נטל.
אז... נותרתי עם הדילמה.
דפנה*
הצטרפות: 22 ספטמבר 2001, 18:35

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי דפנה* »

אין לי כל כך איך לעזור, אין לי עמדה מגובשת בעניין, אבל רציתי לכתוב שנהניתי מאוד לקרוא אותך.
בעיקר פסקת הסיום מצאה חן בעיניי, והשורה הזאת מעניינת מאוד: מרגיש לי כאילו בזה שאני מחליטה בשבילה, אני גם מורידה ממנה איזה נטל
פלוני_אלמונית*

חינוך ללא כפייה

גם לי אין כל כך איך לעזור, כי גם אני משאירה את נושא הכן-לא כפיה מחוץ לחיינו כרגע, מכל מיני סיבות.
אבל רק לסיטואציה שאותה תיארת: הייתי משאירה לאחים להתמודד עם העניין בעצמם (אלא אם באמת היה חשש שהיית צריכה לשטוף שוב את הבקבוק וכו').
אני חושבת שכשאנחנו מתערבות בקונפליקטים כאלה העניינים רק מסתבכים.
אז מה אם הוא יותר גדול וחזק וחוטף לה? היא בטח תסתדר עם זה מעולה.

בזה שאני מחליטה בשבילה, אני גם מורידה ממנה איזה נטל.
גם אני מאוד התחברתי למשפט ולהרגשה!
יונת_שרון*
הצטרפות: 13 יוני 2001, 02:23
דף אישי: הדף האישי של יונת_שרון*

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי יונת_שרון* »

זה שהיא רצתה דווקא את הבקבוק שלו ולא הסכימה לבקבוק אחר, אומר שהיא כנראה לא חיפשה מים. יכול להיות שמה שהיא חיפשה זה בדיוק את מה שנתת לה, או שהוא נתן לה: תשומת לב מרוכזת.
אם זה משהו שחוזר על עצמו, אפשר בפעם הבאה לתת את תשומת הלב ולהתעלם מהבקבוק (או התירוץ התורן): לעצור מה שאת עושה, להסתכל עליה, אולי לחבק אם זה מתאים, או לפחות לרדת לגובה שלה, אולי להגיד לה משהו אם זה מתאים.

עוד מחשבה: מה קרה לפני שהיא לקחה את הבקבוק? מה היא עשתה? מה את עשית? מה הוא עשה? את לא חייבת לפרט כאן, אבל אולי יעזור לך לנסות לשחזר את מה שהוביל להתנהגות שלה.
דפנה*
הצטרפות: 22 ספטמבר 2001, 18:35

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי דפנה* »

הייתי משאירה לאחים להתמודד עם העניין בעצמם
המממ... אני מניחה שיש מצבים שבהם זו עצה טובה, אבל ממליצה מאוד לא לקבל אותה כמדיניות גורפת. מניסיון די מבאס בתפקיד האחות הקטנה במשפחה של "נסמוך עליהם והם יסתדרו לבד".
געש*
הצטרפות: 27 יוני 2019, 15:53

חינוך ללא כפייה

שליחה על ידי געש* »

לא הצלחתי להיכנס קודם, אבל תודה לכן על התשובות!

זה שהיא רצתה דווקא את הבקבוק שלו ולא הסכימה לבקבוק אחר, אומר שהיא כנראה לא חיפשה מים.
אני חושבת שהיא פשוט רצתה לשתות מהבקבוק הזה כי הוא יפה בעיניה.
זה למעשה היה הבקבוק של האיש, אבל הבכור השאיל אותו באותו יום, והיא אהבה את הבקבוק הזה גם קודם.
אבל אני ארחיב רגע מהדוגמה לעיקרון -
אני חושבת שכמבוגרים יש לנו לפעמים נטייה להניח שילדים יסכימו לחלופות סבירות, כל עוד הצורך הבסיס יותר שלהם מתמלא. שהם לא יתעקשו "סתם" על בקבוק מסוים דווקא, אלא אם כן ההתעקשות ממלאת איזה צורך עמוק יותר. אבל האם זו לא חשיבה מבוגרת מדי? כלומר, לפעמים נראה לי שילד פשוט רוצה משהו והרצון הזה ממלא אותו גם אם אין מתחתיו איזה צורך חשוב. יש איזה מהלך קוגניטיבי או רגשי במוכנות לוותר על הרצון הראשוני לטובת חלופה אחרת שממלאת את אותו צורך בדרך אחרת. אפילו ברמה הבסיסית של הסטת הקשב לחלופה. האם בהכרח המהלך הזה זמין להם כמו שהוא זמין לנו? אני נוטה לחשוב שלא.

_הייתי משאירה לאחים להתמודד עם העניין בעצמם
המממ... אני מניחה שיש מצבים שבהם זו עצה טובה, אבל ממליצה מאוד לא לקבל אותה כמדיניות גורפת._
גם אני בגישה של דפנה. אני מכירה גם את הדינמיקה שבה ההתערבות מבחוץ רק מסבכת דברים, אבל זו לא תמיד הדינמיקה. לפעמים נדרשת הכוונה והתערבות, גם כדי ללמד כישורי פתרון סכסוכים וגם כדי למנוע שימוש שרירותי בכוח. בעיני זה חלק מלחיות בלי כפייה, או לפחות עם כבוד מירבי לאוטונומיה של כל אחד, שהם לא יחוו את זה גם אחד מהשני.

חזור אל “אתגרים בהורות”