בלוג העצמת הבכור

רונית_כ*
הצטרפות: 29 יולי 2013, 22:37

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

אז מתחילה...
יש לי 4 ילדים, והבעיה היא (איך לא?) עם הבכור.
קראתי כאן בדף החיים עם 3 ילדים בלוג (עשיתי חיפוש למילה עצלן, וניסיתי את הדף הזה מהתוצאות)
אני רוצה להתחיל ליישם את ההמלצות שעירית לוי נתנה שם לאמא.
אני קוראת כבר כמה זמן את הדף הזה, אבל אני מרגישה שאני צריכה מעין קבוצת תמיכה כדי ליישם את מה שרשום שם.
אקדים עם קצת רקע -
הוא בן 9, מתוק, אוהב, רוצה לרצות אותי ואת אביו, קורא המון (כל עוד יש ספר שלא קרא, יכול לשבת כל היום ולקרוא), כשמבקשים ממנו משהו הוא מנסה להעביר את המשימה לאחיו הקטנים, או שהוא עושה את זה חלקית (לא שם במקום, אלא בדרך לשם על הרצפה לדוגמא), הוא מנסה תמיד שהם יעשו יותר, אם אוספים משהו ביחד לדוגמא, או ילך בדיוק לפיפי, או שילך לחפש משהו, או שישב איתנו ובכוונה יאסוף באיטיות משגעת, רק שהוא לא יצטרך לעשות זאת (דרך אגב, בגיל שנתיים הוא היה בגן, ושם הגננת סיפרה לי פעם שהוא עשה אותו דבר, אז הוא עוד לא עשה את זה בבית כי לא היה לו מול מי לעשות, לא היו עוד אחים, אבל בגן אם הוא היה מתחמק אחרים היום אוספים, אז עשה את זה כבר אז...).
מסוגל לשבת כל היום על הספה ולא לעשות כלום. לרוב כשאין ספר באיזור, הוא פשוט משגע את האחים שלו עד דמעות וצרחות, וזה ברור שהוא עושה את זה משעמום.
לא אוהב לצייר/לבנות/ליצור - משהו תקוע לו שם, כשהוא מנסה לעשות את זה לא יוצא לו כלום, לא אוהב לעשות שום דבר בבית, (דוחה שיעורים לרגע האחרון), אם אני לא מוצאת זמן לשבת לשחק איתו במשהו, לא מוצא בעצמו מה לעשות עם עצמו, וגם כשמשחקים לא אוהב משחקי מחשבה, רק משחקי מזל, ולא אוהב להפסיד.
אז מתוך שעמום מתחיל לשגע את האחים שלו, אפילו סתם נעמד ומסתכל עליהם משחקים ואז הם מבקשים שיפסיק והוא ממשיך ומתחיל לגחך ולצחוק והם מתחילים לכעוס ואז הם רודפים אחריו בכל הבית עם צרחות והוא בורח וצוחק.

ואני...
ממש לא מעצימה! המון פעמים מצליחה לא להגיב על הריבים האלו, אבל המון פעמים לא מצליחה (מאוד מאוד צורם לי בפנים וקשה לי עם ילדים קטנים שבוכים, עם חוסר הוגנות וחוסר צדק, זה משהו בפנים אצלי שנובע כנראה ממשהו בילדות שאין לי מושג מהו), והתגובות שלי ממש לא מעצימות אותו, ככה לצערי כבר 6 שנים, מאז שנולד השני, הוא חוטף ביקורת וציפיות גם ממני וגם מאביו (ממני יותר, כי אני איתו יותר), פשוט רחמים עליו! בעצם אני מניחה שגם לפני השני נולד כבר היו לנו ציפיות וביקורת ממנו.
את האתר הזה היכרתי רק כשהוא היה כבר בן 3, אז הוא עבר כמה דברים לא מוצלחים בילדותו, אולי זה קשור גם (נכנס לגן בגיל מאוד צעיר, שיטת 5 הדקות הארורה נוסתה עליו, וכל הטעויות האחרות שעושים עם הבכור...)
וכמובן שאני עצמי לא גדלתי עם הורים מעצימים, די גידלתי את עצמי, לא ראו אותי בכלל כל הילדות, ואני בכלל בעצמי באמצע תהליך טיפול.

והאחים -
השני הוא פשוט הילד המושלם, הוא יצירתי, לא מתייאש מכלום ולכן מצליח הכל (יש המון דברים שהוא מצליח והבכור לא...), הוא אוהב לבשל ולעזור ויכול להעסיק את עצמו כל היום במשחקי דמיון, הוא מסיים את כל המשימות על הצד הטוב ביותר, הדבר היחיד שאני יכולה לחשוב שהוא פחות מוצלח מהבכור הוא שהוא לא אוהב משחקי כדור, ולכן לפחות חושב שהוא לא טוב בהם, ואילו הבכור שולט ממש בכל מה שקשור לכדור (מזל שיש משהו אחד לפחות).
הקטן יותר דומה באופיו לבכור, ויש לו עוד כמה קשיים משלו, אבל מכיוון שהוא קטן (יותר נכון מכיוון שהוא ילד שלישי...) אז אנחנו לוקחים את הכל אצלו בחיוך.

אז אתחיל בהמלצה הראשונה של עירית לוי-
לשבת ולהכין רשימה של כל הציפיות שלך ממנו. כולן כולן. ולהיות מאוד כנה עם עצמך (רק הדף רואה). רשימה כזאת יכולה לסייע לך להיות נוכחת לכמות הציפיות שלך ממנו (וכן, את כולן הוא קולט, גם בלי שתגידי כלום ). האפקט של להיות נוכחת למשהו (וגם למחירים שלו) עשוי להיות חזק מאוד. נסי ותראי איך זה משפיע עלייך.
רשימת הציפיות שלי מהבכור המדהים שלי -
  • שלא יציק לאחים שלו
  • שיצליח ליצור
  • שיעזור כשאני מבקשת
  • שלא יהיה עצלן
  • שיהיה הוגן
  • שיהיה ישר
  • שיהיה אכפתי
  • שיהיה חברותי
  • שיהיה ספורטיבי
  • שלא ירצה לשחק במחשב כל הזמן
  • שלא יגזים בקריאה, אלא יצליח לעשות גם דברים אחרים עם עצמו
  • שימצא לעצמו דברים נוספים לעשות בבית
  • שיהיה יותר כמו אחיו השני
  • שיהיה פחות חומרי (כל הזמן רוצה שיהיה לו בדיוק מה שיש לחברים, ורוצה שנקנה לו עוד ועוד דברים)
  • שיהנה ממה שיש לו
  • שיצליח לסיים משימות שהתחיל
  • שלא יתייאש כל כך מהר
טוב, זה מה שהצלחתי לגרד מהראש. אולי יעלה לי עוד בהמשך.
מסכן הילד! כמה ציפיות! מי היה מאמין שאת כל זה היה לי בראש לגביו! (איזה היה? יש...)
אמא_נוסעת*
הצטרפות: 03 מרץ 2005, 20:03

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי אמא_נוסעת* »

הי, עוקבת בעניין (גם אם עוד אין לי מה לכתוב)
מזדהה עם הרבה דברים שאת כותבת ובעיקר עם הפליאה הזו שאנחנו מגלות כשאנחנו מבינות כמה ציפיות יש לנו מילד אחד כ"כ קטן
בהצלחה במשימה החשובה (-:
קיומי*
הצטרפות: 22 יולי 2013, 22:04

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי קיומי* »

הי,
עוד לא התעוררתי עד הסוף הבוקר (:-P) אז לא הצלחתי להתעמק כמו שאני רוצה, אבל משהו קפץ לי, וחשוב לי להגיד את זה ככה, בינתיים.

_שיצליח ליצור
שיעזור כשאני מבקשת
שלא יהיה עצלן_
_שיצליח לסיים משימות שהתחיל
שלא יתייאש כל כך מהר_

הקשיים שמשתקפים פה יכולים להיות אובייקטיביים. יכול להיות שהוא לא עצלן בכלל, אלא שיש לו לקות.
למשל קושי בוויסות קשב, שגורם לקושי בארגון.

הוא בחינוך ביתי?
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

גם אני עוד לא ערה לגמרי...
תודה על התגובות! (פרח)
קיומי - אולי... הוא לא בחינוך ביתי, יש לנו היסטוריה לא מוצלחת עם מרפאה בעיסוק, למרות זאת דווקא הלכתי לאבחון לפני שנה ומרפאה בעיסוק אחרת אבחנה קשב וריכוז. כי במקום להיות בריכוז מלא במשימות שלפניו והסתכל בדברים בחדר או עצר ושיחק בקפיצות. לי זו הייתה נראית התנהגות רגילה לילד והמשימות שלה היו באמת משעממות והיא מעצבנת, זה מובן שילד לא רץ ועושה מה שמישהו זר אומר לו לעשות, לא? וחוץ מזה אפשר עם בעיות קשב לקרוא ספר שעות ברצף בלי לזוז ולסיים אותו בפעם אחת (נגיד 80 עמודים)? איך אפשר לזהות קושי בקשב?
קיומי*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי קיומי* »

אפשר עם בעיות קשב לקרוא ספר שעות ברצף בלי לזוז ולסיים אותו בפעם אחת (נגיד 80 עמודים)?
כן.

ומרפאה בעיסוק אחרת אבחנה קשב וריכוז
מרפאה בעיסוק לא יכולה לאבחן את זה, היא יכולה לזהות קושי ולהציע אבחון מעמיק ע"י מי שמוסמך לכך (נוירולוג, פסיכיאטר או רופא ילדים שהתמחה בקשב).
איבחון ותיוג ילדים הוא נושא לא פופולארי בקהילת באופן, ואני חושבת שחבל שלא כותבים על זה יותר, כי לפעמים מרוב שלא רוצים לאבחן ולתייג מפספסים קושי ענק שמפריע לילד עצמו ועלול להתעצם ככל שהוא לא מטופל.

איך אפשר לזהות קושי בקשב?
לפעמים זה בא עם היפראקטיביות ואימפולסיביות ולפעמים בלי. (אצלנו זה בא עם היפראקטיביות ואימפולסיביות שאי אפשר לפספס)
בדרך כלל יש מוצפות מאוד גדולה מבפנים, רעש פנימי חזק שממסך את רוב הגירויים החיצוניים, ואז יש צורך בגירוי מאוד חזק בשביל להגיב או להניע פעולה. בשביל ילד שאוהב לקרוא, ספר טוב יהיה גירוי חזק מספיק. זה יכול להיות גם טלוויזיה או מחשב, או המחשבות והחלומות אצלו בתוך הראש, או משהו שהוא התחיל להגיד והוא כל כך מרוכז בו שלא ישים לב גם אם תפרוץ שרפה עד שהוא יגמור לדבר. כשכבר יש גירוי שתופס את הקשב, בדרך כלל יהיה קשה מאוד להסיח אותו לדבר אחר.
את מוצאת את עצמך שואלת "למה צריך להגיד לך כל דבר 100 פעם"?
לפעמים קושי לשים לב לפרטים (כי הם לא גירוי חזק) ובעיית זיכרון של טווח קצר. ("רק הבוקר אמרתי לך XYZ!" - יוצא לך?)
ואולי כפועל יוצא מזה - קושי עצום בארגון, לסיים פעולה שהותחלה ולבצע מטלות.
הרבה פעמים ילד עם בעיית קשב ייראה עצלן, לא ממושמע, לא קשוב, סרבן, כאילו לא אכפת לו ממה שאומרים לו.
זה לא המצב :-(
כדאי לבדוק אם זה באמת קושי אובייקטיבי וחיצוני שמקורו בלקות, ואם כן לשנות את ההשקפה וההתייחסות בהתאם - ומהר.
לפעמים קורה, וזה הכי עצוב, שאותם ילדים מפנימים את הדימוי של העצלן / סרבן ומגיעים מזה למקומות מאוד לא טובים.
קיומי*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי קיומי* »

כל אדם רוצה לעזור, להביא תועלת.
יכול להיות שאת מצפה לקבל ממנו עזרה באופן מסוים שקשה לו לבצע, ובמקום לזהות ולתת לו כלים (יכול להיות שתצטרכי ללמוד איך לתת לו כלים) את מתאכזבת ממנו ורואה בו עצלן.
אז כדי להעצים אותו, צעד ראשון צריך להיות לפי דעתי - זיהוי הקושי בוודאות.

<מובן שאני "נטפלת" לנקודה הזאת כי זה נושא חם אצלנו עכשיו, ויכול להיות שזה לא המצב אצלכם בכלל.>
קיומי*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי קיומי* »

(מצד שני, אם מרפאה בעיסוק שמה לב לזה, זה כנראה לא סתם)
אינדי_אנית*
הצטרפות: 26 אוקטובר 2006, 22:38
דף אישי: הדף האישי של אינדי_אנית*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי אינדי_אנית* »

_הי, עוקבת בעניין (גם אם עוד אין לי מה לכתוב)
מזדהה עם הרבה דברים שאת כותבת ובעיקר עם הפליאה הזו שאנחנו מגלות כשאנחנו מבינות כמה ציפיות יש לנו מילד אחד כ"כ קטן
בהצלחה במשימה החשובה_
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

ולהציע אבחון מעמיק ע"י מי שמוסמך לכך (נוירולוג
היא באמת הציעה את זה, זה היה נראה לנו הזוי בזמנו. ילד רגיל פשוט עם קוצים בטוסיק וכבוד עצמי שאומרים שיש לו בעיה בראש?
אנחנו - אני ואישי פשוט שונאים את האבחונים האלה!

לפעמים זה בא עם היפראקטיביות ואימפולסיביות
אין לו

בדרך כלל יש מוצפות מאוד גדולה מבפנים, רעש פנימי חזק שממסך את רוב הגירויים החיצוניים, ואז יש צורך בגירוי מאוד חזק בשביל להגיב או להניע פעולה. בשביל ילד שאוהב לקרוא, ספר טוב יהיה גירוי חזק מספיק. זה יכול להיות גם טלוויזיה או מחשב, או המחשבות והחלומות אצלו בתוך הראש, או משהו שהוא התחיל להגיד והוא כל כך מרוכז בו שלא ישים לב גם אם תפרוץ שרפה עד שהוא יגמור לדבר. כשכבר יש גירוי שתופס את הקשב, בדרך כלל יהיה קשה מאוד להסיח אותו לדבר אחר
מה יש לו בפנים אין לי איך לדעת. הוא אכן מדבר על הדברים שחשובים לו (תקני לי...) גם כשזה לא זמן מתאים ופנוי לי, ואם הוא באמצע ספר סרט או משחק מחשב אכן צריך כמה פעמים לקרוא לו, הוא אומר בסדר וממשיך, אז צריך כמה תזכורות - אבל ככה כל הילדים, לא?
את מוצאת את עצמך שואלת "למה צריך להגיד לך כל דבר 100 פעם"?
תודה לאל לא. אבל אומרת הרבה דברים נוראים אחרים

לפעמים קושי לשים לב לפרטים
גם אני לא שמה לב לפרטים, בקטע הזה הוא כמוני.

ובעיית זיכרון של טווח קצר. ("רק הבוקר אמרתי לך XYZ!" - יוצא לך?)
גם לא.

לא ממושמע, לא קשוב, סרבן, כאילו לא אכפת לו ממה שאומרים לו
הוא לא מתנהג כך

אז כדי להעצים אותו, צעד ראשון צריך להיות לפי דעתי - זיהוי הקושי בוודאות
איך כדאי לעשות את זה?

(מצד שני, אם מרפאה בעיסוק שמה לב לזה, זה כנראה לא סתם)
אם זה אני לא מסכימה. היא אמרה את זה על סמך זה שהמשימות שהיא נתנה לו לא ענינו אותו ולא היה לו שום ענין לכבד את ההוראות שלה.

יש לי עוד משהו לרשימה.
  • שידע גם להפסיד
  • שייתן לאחים שלו לנצח לפעמים כדי להעלות להם את הביטחון
  • שלא ירד עליהם
  • שידבר בשפה נקייה
ואתם יודעים מה עוד חשבתי.
עברתי על הרשימה הזו והבנתי שאלו הם בעצם גם הציפיות שלי מעמי.

תודה לכל המקשיבות, מחמם את הלב.
קיומי*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי קיומי* »

כאמור - זה נושא חם אצלנו ולכן עלה בי כשקראתי אותך.
הצירוף "ילד עצלן" מקפיץ אותי. לא מאמינה בזה.
יכול להיות שיש קושי אחר, לא ADHD.
ואולי זה בראש שלי...

_אז כדי להעצים אותו, צעד ראשון צריך להיות לפי דעתי - זיהוי הקושי בוודאות
איך כדאי לעשות את זה?_
וואללה, לא יודעת מה להגיד לך.
אצלנו ברור כבר כמה שנים שהכיוון הוא ADHD, אבל בגלל שגם אני ואישי פשוט שונאים את האבחונים האלה, לקח לנו הרבה זמן להתעורר. וכשכבר התעוררנו, התחלנו מאבחון פסיכו-דידקטי, כי יש לו קושי גדול בבי"ס (למרות שהוא מחונן) וקיווינו שאבחון פס"ד ייתן המלצות לבי"ס כדי שיוכלו להכיל את הקושי שלו ולהקל עליו. (אני עדיין לא בטוחה שההמלצות של האבחון הפס"ד הצדיקו את הכסף שהוא עלה :-/)
המשכנו בפנייה לרופאת הילדים שהפנתה אותה למרפאת קשב של הקופה, מילאנו את השאלונים שלהם ועכשיו אנחנו מחכים שיפנו אותנו לפסיכיאטר או לרופא קשב.

אצלך את אומרת שלא נראה לך שיש בעיה של קשב, אז אני באמת לא יודעת מה להציע. לא מבינה באבחונים אחרים...
תמרוש_רוש
הצטרפות: 18 יוני 2005, 03:48
דף אישי: הדף האישי של תמרוש_רוש

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

וואו, איזה בלוג מרתק וחשוב...

שלא יהיה עצלן
במסגרת אמונתי הפרטית, אין דבר כזה עצלן. אני מתכוונת לומר שכשאנשים מגדירים מישהו כ"עצלן", אני לא יכולה ללמוד מזה שום דבר על הבנאדם הנ"ל. זאת מין מילה כזאת שכביכול אומרת המון אבל בעצם לא אומרת לי כלום.
לדעתי, ברוב המקרים (אם לא כולם) "עצלות" היא סימפטום לאי-התאמה בין האדם למשימות, לציפיות או לפעילויות שזמינות לו ביומיום.
"עצלנות" יכולה להופיע כשהמשימה קשה מדי.
או כשהיא קלה מדי.
או כשהיא לא "מדברת" אל הבנאדם, והוא לא מוצא בה משמעות. (מה לי ולסידור צעצועים, מה זה רלוונטי בכלל? בשביל מה זה חשוב? ודרך אגב,זה שההורים אומרים שזה חשוב, עדיין לא יוצר אוטומטית את המשמעות אצל הילד)

במקום להיות בריכוז מלא במשימות שלפניו והסתכל בדברים בחדר או עצר ושיחק בקפיצות. לי זו הייתה נראית התנהגות רגילה לילד והמשימות שלה היו באמת משעממות והיא מעצבנת, זה מובן שילד לא רץ ועושה מה שמישהו זר אומר לו לעשות, לא?
את יודעת,בתור מרפאה בעיסוק שעובדת רוב הקריירה (עד עכשיו...) עם ילדים, אני כל פעם נדהמת מאיך שרוב הילדים כן עושים מה שמישהו זר אומר להם לעשות. לפחות בהתחלה, עד שהם מתחילים לגבש מסקנות משל עצמם על המצב, כברירת מחדל הם יעשו מה שאומרים להם. זה תמיד נראה לי בל יאומן, כי אני אתך בקטע של "למה שהוא יעשה את זה, למען השם?", ובכל זאת, הילדים שלא ממלאים הוראות של מבוגרים הם היוצאים מן הכלל.

דרך אגב, אם כבר נכנסנו לנושא האבחונים, גם אני לא אוהבת אבחונים של ריפוי בעיסוק :-P. בייחוד לא את האבחונים הסטנדרטיים. המון טרחה ובלבול מוח, ומעט דברים שבאמת אפשר ללמוד מהם על האדם. בעיני דרך טובה יותר לאתר קושי היא בשיחה עם ההורים, זיהוי מטלות שהילד אמור לעשות ומתקשה בהן, ותצפית תוך כדי עבודה ישירה עם הילד או עם ההורים והילד- על המטלות האלה או מטלות דומות.
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

הצירוף "ילד עצלן" מקפיץ אותי. לא מאמינה בזה.
אין דבר כזה עצלן
מסכימה איתכן לגמרי! לדעתי זה מצב שהטבענו בו מתוך חוסר רכות בגידול הבכור, כי אם לדוגמא היום אנחנו כולנו מסדרים והקטן (בן 5...) אומר שכואבות לו הרגליים והוא עייף מידי מכדי לסדר, אף אחד לא מתייחס לזה בכלל, כי הוא הכי קטן, ויש אחרים שיסדרו בלי שזה יפגע באגו שלהם, אבל כשהבכור בגיל יותר צעיר עשה את זה התגובות היו שליליות, כי אז זה אומר שאנחנו, ההורים היינו צריכים לסדר, ואז זה כן היה פגיעה באגו שלנו, כי זה היה הילד הראשון, והיינו חסרי ניסיון, ולא ידענו שככה זה ילדים, וצריך להרגיע ודווקא אז זה יבוא, אולי הצלחנו לא לכעוס, אבל בהחלט הבענו אי שביעות רצון, המילה עצלן לצערי עולה לא מעט פעמים למרות שבשיחות שלנו אחכ אנחנו אומרים שוב ושוב לעצמינו שאסור לתת לו כותרת, אנחנו עומדים בזה לתקופה ומאבדים סבלנות שוב והמילה עולה שוב. |אוף| |אוף| |אוף|

ובכלל, אני רוצה להכין רשימה (מאוד כואבת) של המשפטים המגעילים והנוראיים שיוצאים לי מהפה ברגעים שהוא לא עומד בכל הציפיות שלי. אולי אם ארשום את זה ככה פתוח לעיני כולם, אני אפסיק לומר אותם!

אצלנו ברור כבר כמה שנים שהכיוון הוא ADHD
((-)) התמודדות לא פשוטה. תצליחו ותודה על הניסיון לעזור!
מקווה שאני לא מפספסת כאן אבחון.

עצלנות" יכולה להופיע כשהמשימה
לא "מדברת" אל הבנאדם, והוא לא מוצא בה משמעות
זה בהחלט המצב אצלינו, הוא הרי בוודאי לא מוצא משמעות בריקון המדיח/ סידור משחקים/ החזרת ספרים למקום/ ניגוב עם מגבון של המקום שבו ברח לו הפיפי / הורדת כביסה - הוא עושה את הדברים האלו כשאני מבקשת, אבל כמה שיותר חלקי, פשוט כי לא בא לו לעשות את זה.
אני מנסה לחשוב אילו משימות כן ידברו אליו. לא עולה לי משהו בראש - חייבת למצוא משהו!

ובכל זאת, הילדים שלא ממלאים הוראות של מבוגרים הם היוצאים מן הכלל.
טוב... הוא עבר את האבחון הזה לקראת סוף החופש הגדול, אחרי תקופה ארוכה שאני הייתי מחוברת לאתר הזה, וגם סיימתי קורס הורות מקושרת, אז הייתי המון איתו.
אז - א. הוא היה מאוד מקושר אלי, ולכן מאוד מרוחק מזרים
ב. הוא כבר הספיק לשכוח מה זה בית ספר ושצריך לעשות מה שאומרים לך
אני שמתי לב שהילדים היום יותר מידי מתחברים לזרים, חברים של הילדים שלי באים אלינו וישר יכולים לבוא אלי לחיבוק, הילדים שלי בחיים אבל בחיים לא יחבקו או אפילו יתנו יד למישהו שלא מהמשפחה
זה אחד מהמקרים האלה שאני גאה להיות יוצאת דופן.

תמרוש - כל כך מרענן לשמוע מרפאה בעיסוק מדברת ככה! אולי אני צריכה להיפגש איתך יחד איתו כאילו פגשתי חברה, וככה מהצד תוכלי להגיד לי מה דעתך עליו. בעצם קודם אשמח אם תוכלי להגיד לי את דעתך מתוך התיאור שלי אותו.
תמרוש_רוש

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

_ואני...
ממש לא מעצימה! המון פעמים מצליחה לא להגיב על הריבים האלו, אבל המון פעמים לא מצליחה (מאוד מאוד צורם לי בפנים וקשה לי עם ילדים קטנים שבוכים, עם חוסר הוגנות וחוסר צדק)_
מאוד מבינה אותך (())
ובמובן הזה את צודקת! את לא רוצה לתת לדינמיקה כזאת להתרחש בבית שלך, ויש לך דחף הוגן, נבון ומוצדק לקום ולהתערב ולעצור את זה.
השאלה היא: איך להתערב בצורה מעצימה? ואפקטיבית, כמובן.

לדעתי, להתייחס לריבים האלה לא כאל בעייה שצריך לפתור, אלא כאל סימפטום לבעיה אחרת.
כי הם באמת סימפטום, וזה את אמרת: הילד לא מצליח לעשות המון דברים, או שמפחד ונמנע ומתייאש, כי משהו תקוע שם, אז מה נשאר לו לעשות? להיכנס למשחק-משיכת-תשומת-לב מהאחים ומאמא שלו. בזה הוא דווקא מאוד טוב.

ואם כך, מתי אפשר להתערב? לפני שהריב מתחיל, כשהוא מתחיל לעמוד שם ולצחוק, יש לך חלון הזדמנויות קטן לשלוף אותו משם ולערב אותו בפעילות משמעותית, שתמשוך אותו, תפתה אותו, ושתיעשה באופן שייתן לו כמה תמיכה שהוא רק צריך כדי להצליח.
אה, כן, "להצליח" זה אומר להצליח בפרק זמן סביר. בשלב שבו הוא נמצא, הייתי מנחשת ש"פרק זמן סביר" זה בערך חמש או עשר שניות, כי זה משך הזמן שבו הוא יכול לסבול כישלון. ויש לזכור, שבהלך הרוח של ילדים כאלה, כל דבר שלא הצליח עדיין - הוא בחזקת כישלון. ואחרי עשר שניות כאלה מלאה כוסו, הוא לא יכול להכיל יותר את הכישלון והסבל והוא עף משם. אז התפקיד של המבוגרים עם ילד כזה זה לעצב את המשימה והתמיכה כך שיהיה איזשהו ניצחון, איזושהי הצלחה, איזשהו גמול ברור למאמץ, תוך עשר שניות.
חתיכת אתגר :-)

עכשיו, עם כל הכבוד לדיבר ה- 11 (לא תאבחן ילדים דרך האינטרנט), אני חותמת לך שהילד שלך לא עושה דברים כי באמת באמת באמת קשה לו לעשות דברים, והוא לא יודע איך, ומטלות שנראות לך ולי פשוטות ומובנות מאליהן, אולי נראות לו כמו בלגן אחד גדול ומפחיד, שלא ברור איפה הוא מתחיל ואיפה הוא נגמר.
זה ניחוש, כמובן, אבל ניחוש מושכל.

לאור זה, אפשר להסתכל על רשימת הציפיות שלך, ולראות לאיזו מחלקה שייכת כל ציפיה:
  • שימצא לעצמו דברים נוספים לעשות בבית
  • שיצליח ליצור
  • שיעזור כשאני מבקשת
  • שלא יהיה עצלן
  • שיצליח לסיים משימות שהתחיל
  • שלא יתייאש כל כך מהר
כל הציפיות האלה בעצם שייכות למחלקה שלנו, המבוגרים: איך אנחנו נלמד את הילד לעשות מגוון של דברים בבית? איך אנחנו יכולים לעזור לו להעז עוד קצת, להסתכן בעוד 15 שניות של "כישלון"? איך נוכל לתת לו חוויות של הצלחה? (כי הבנאדם חייב הרבה חוויות של הצלחה,לפני שיעז להסתכן יותר בכישלון, חייב לדעת - מתוך הניסיון - שיש אור בקצה המנהרה)? איך לבקש ממנו עזרה בבית באופן שיגביר את המוטיבציה שלו לעזור? איך לעזור לו ללמוד ליצור?
  • שלא יציק לאחים שלו
  • שלא ירצה לשחק במחשב כל הזמן
  • שלא יגזים בקריאה, אלא יצליח לעשות גם דברים אחרים עם עצמו
כל האלה הן נגזרות של הציפיות (למעשה היכולות) שלמעלה. רק כשיהיו לו יותר יכולות לעשות דברים, להתמיד בהם ולמצוא בהם הנאה וסיפוק, אפשר יהיה לצפות ממנו שיעסוק יותר בדברים הפרודוקטיביים, וכתוצאה יימנע מההתנהגויות השליליות. כי אם עכשיו הוא פתאום לא יקרא ולא ישחק במחשב ולא ירגיז את אחיו - מה נשאר לו בחיים?

מילה בקשר למחשב: גם ילדים מוכשרים ומגווני-יכולת נתפסים על המחשב ורוצים לשחק בו כל היום. זה טבעם של משחקי מחשב שהם ממכרים לאללה. לדעתי גם הציפיה הזאת שייכת למחלקת המבוגרים, ומשמעותה: "שנדע להגביל את זמן המחשב שלו באופן פרודוקטיבי ונעים-יחסית, עם מינימום פוטנציאל לקונפליקט"
  • שיהיה פחות חומרי (כל הזמן רוצה שיהיה לו בדיוק מה שיש לחברים, ורוצה שנקנה לו עוד ועוד דברים)
גם זה בעיני תערובת של יכולת שתלויה ביכולות לעסוק בהנאה בדברים שונים ומגוונים, שזה משהו שאפשר לעזור לו לפתח, ביחד עם ההכרה בכך שיש פה גורם ממכר, חיצוני, רב עוצמה (=תרבות הצריכה) ושכאן התפקיד שלנו זה לווסת את השימוש בו.
  • שיהנה ממה שיש לו
מה יש לו?

_שידע גם להפסיד
שייתן לאחים שלו לנצח לפעמים כדי להעלות להם את הביטחון_
אהם. "לדעת להפסיד" - אפשר רק כשאת יודעת הפנם היטב שאת גם מסוגלת לנצח ולהצליח. ממה שאת מספרת, לא נשמע שהוא יודע את זה...
כנ"ל להעלות לאחים שלו את הביטחון: איך הוא יוכל לעזור למישהו אחר להעלות את הביטחון שלו, כשלו-עצמו יש מעט מאוד ביטחון ביכולותיו? בשמת א כתבה פעם ב אמא שאוהבת יותר, שאמא חסרה היא אשה שלה-עצמה חסר משהו, או היה חסר: אמהות, אהבה, תמיכה... אז איך היא יכולה לתת לילד שלה כשהיא בעצמה במצב של חסר? זה כרגע המצב של הילד שלך: כמה רזרוות יש לו, שמהן הוא יכול לתת לאחרים?

נדמה לי שהיפלתי עלייך חתיכת תיק... אז תזכרי שאת עושה פה משהו מדהים, אמיץ ויפהפה. את במסע גילוי עכשיו, וכל דבר שתלמדי עם הילד שלך ישמש אותך במשך שנים רבות.
(())(())(())(())
@}@}@}
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

ממשיכה לקרוא מהעיצות של עירית לוי

_מתחילים להסתכל על ההורות מנקודת מבט אחרת.
נקודת המבט הזאת היא הֵקשר כללי חדש להורות, הקשר כזה שיוצר את ההורות לא רק כתפקיד, אלא ממש כמרחב לצמיחה אישית._
בהחלט ההורות אצלי היא תפקיד! כדי לעשות ההפך ממה שעשו לי, כן לראות את הילדים שלי , כן להיות אמא, וזה כזה אתגר מבחינתי! כל כך לא טבעי לי.
אני עושה את רוב הדברים שלי בהורות - כי ככה הורים צריכים לעשות. וכמובן גם משווה את עצמי כל הזמן לאחרים.
אני כל כך הרבה פעמים מרחפת ונכנסת לעולם שלי וממש שוכחת מהם (בוודאי כשהם בגן/בית ספר) וזה כל כך מפחיד אותי - יש לי סיוטים מזה בלילה.
כשהוא עבר חיסון בבית הספר - בכלל שכחתי שזה קורה באותו היום, כשהקטן הגיע שפוך לגן ואמרתי לגננת שאבוא מוקדם יותר לקחת אותו - שכחתי מזה לגמרי...
וזה כל כך מפחיד אותי כי גם אותי שכחו - אז אני בעצם עסוקה בלהסוות את העובדה הנוראית הזו, שאני כל כך מהר יכולה לשכוח מהם, ועסוקה בלנסות ולזכור כל הזמן את הדברים שלהם.
לקחת את ההורות ולחשוב עליה כמרחב לצמיחה אישית - זה רעיון, משחרר משהו.
ברור שצמחתי המון רק מהניסיון לא להיות אמא כמו אמא שלי, ורק בגלל שאם לא הייתי דואגת לצמוח הילדים היו סובלים מאמא לא כשירה.

מעתיקה לעצמי לכאן את הדברים הכל כך ברורים שעירית רושמת - אבל כל כך קשים לביצוע
  • להתייחס אל כל נקודות החיכוך איתו, אל כל המכשולים, כאל הזדמנויות ללמוד משהו - אבל מה, מה ללמוד?
  • לקחת על עצמי לפעול מתוך מודעות ולא מתוך אוטומטים ודפוסים ישנים על מנת לא להוריש לו את פצעי הילדות שלי - לזה אני כבר מודעת די הרבה זמן ומנסה לעבוד על זה, אולי קצת מצליחה אפילו.
  • לשאוף לגדול כבנאדם ולהירפא, ולהשתנות מבפנים - המשפט הזה גדול עלי לגמרי, אבל כמו שרשמתי, אני בטיפול
  • את מסתכלת על כל אירוע עם הילדים, על כל בעיה, על כל קושי מנקודת המבט של איך את כהורה אחראית למה שקורה, מה החלק שלך בכל סיטואציה שעולה - וכתוצאה מכך, גם איך את יכולה לשנות את המצב. - זוהי דווקא נקודה שאני לא מסכימה איתה, כך בעצם עשיתי עד לא מזמן, אם הם היו תוקפנים אחד לשני, זה בגלל שאני תוקפנית לפעמים, אם הם עצלנים, זה כי אני עצלנית, ודווקא כחלק מתהליך הטיפול שלי הבנתי שאני לא אחראית על הכל, לא יכולה להיות, ואז אני יכולה גם לקחת פחות אישית ורגשית כל ריב או תשובה שלילית מהם, כי אני לא אשמה בזה, הם בני אדם בפני עצמם עם אופי ואישיות ולא בהכל אני אשמה.
הספר - הורות מודעת של הנדריקס והאנט - כבר מתחילה לאתר אותו.
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

רשמנו ביחד... עולה לקרוא.
והמחכימון - טוב לבלוע צפרדע מפעם לפעם מאשר להיות חסידה...
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

וואוו! הכל נשמע מתאים.
מכיוון שהדרישה לא להיות במחשב כל הזמן היא כאמור גם ממני, והבית נראה כמו מהפיכה - לא אענה כרגע, אתאפק!
אמא_נמרה*
הצטרפות: 07 אפריל 2003, 19:23

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי אמא_נמרה* »

קוראת ומחזקת אותך להמשיך {@
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

המטבח שלי נקי! הורה!

ובמובן הזה את צודקת!
באמת? חשבתי שאחים אמורים לריב, ושאסור להתערב.
והמחכימון - בכל ויכוח - כולם צודקים

כשהוא מתחיל לעמוד שם ולצחוק
אני מזהה את זה לפני, כשהוא מסיים לקרוא/חוזר הבייתה בקיצור מתפנה, זה הזמן להתערב

את יודעת מה הצלחתי לעשות מס' מועט של פעמים? ממש בשנייה הזו כשהוא מתחיל להרגיז, העברתי נושא. אמרתי שטות שהצחיקה אותם. זה עובד בעיקר בנסיעות.

אני יודעת כבר שנים שאני חייבת למצוא משהו שהוא אוהב לעשות וטוב בו כדי להביא אותו למקום הזה. במקום להצקה, אבל מה?

הייתי מנחשת ש"פרק זמן סביר" זה בערך חמש או עשר שניות
בול

שבהלך הרוח של ילדים כאלה
מה זה כאלה?
לעצב את המשימה והתמיכה כך שיהיה איזשהו ניצחון, איזושהי הצלחה, איזשהו גמול ברור למאמץ, תוך עשר שניות.
רעיון?

ושאלה - נניח ויהיה לי רעיון למשימה כזו, מה לעשות אחרי 10 שניות, כשהוא יסיים אותה?

ד"א המשחק האהוב עליו זה להשתולל או לעשות חושך מוחלט, אם הם מסכימים לשתף איתו פעולה אז הם משחקים ביחד מקסים!

איך אנחנו נלמד את הילד...
איך עושים את כל הדברים האלו? אין לי מושג.

כי אם עכשיו הוא פתאום לא יקרא ולא ישחק במחשב ולא ירגיז את אחיו - מה נשאר לו בחיים?
:-P, צודקת
הוא גם מאוד אוהב משחקי כדור, ומאוד טוב בהם, אם באים חברים זו גם תעסוקה מעולה לשחק איתם בכדור, אם הם רוצים, הבעיה היא שהם מעדיפים את המחשב ולרוב לא רוצים משחקי כדור, אם אני מוצאת זמן לשחק איתו כדורגל אז גם אז הוא מבסוט ורגוע.

שנדע להגביל את זמן המחשב שלו באופן פרודוקטיבי ונעים-יחסית, עם מינימום פוטנציאל לקונפליקט
אצלינו זה מסודר העניין הזה, מאוד מוגבל, מאוד מוגדר, הוא מנסה לשכנע כל הזמן להרחיב את זה כמובן. אבל אני לא מסכימה. הציפיה שלי ממנו היא שהוא יקבל כבר את המגבלה הזו, ויפסיק לבקש עוד (גם כן ציפיה מטופשת, ברור לי שהיא מטופשת.)

גם זה בעיני תערובת של יכולת שתלויה ביכולות לעסוק בהנאה בדברים שונים ומגוונים, שזה משהו שאפשר לעזור לו לפתח, ביחד עם ההכרה בכך שיש פה גורם ממכר, חיצוני, רב עוצמה (=תרבות הצריכה) ושכאן התפקיד שלנו זה לווסת את השימוש בו.
שוב צריכה עזרה באיך לעזור לו לפתח את זה, ברור לי שיש כאן משהו ממכר, וגם בזה אנחנו מאוד מוגדרים. לרוב התשובה היא לא, הוא מקבל דמי כיס ויכול לקנות לעצמו את השטויות שהם הטרנד החברתי כרגע, אנחנו קונים פעם אחת / פעמיים במידה והעלות סבירה.

מה יש לו?
הכוונה שלי היא כזו, הוא רוצה תמיד את מה שיש לשכן, לדוגמא, קונים לכולם את אותה מתנה רק בצבעים שונים נגיד, הוא מייד פוצח במשא ומתן עם אחד האחים להחליף כי שלו בטוח הכי פחות טוב.
לחבר יש מתנה חדשה שקנו לו, מאותו רגע הוא מבקש את המתנה הזו ללא הרף יומם ולילה עד שמגיע איזה יומהולדת/חג וקונים לו את המתנה, אחרי שמשחק בזה פעם אחת לא רוצה את זה יותר
יש מספר לא מבוטל של משחקים כאלו שקנינו לו כי התעקש, וכשאומרים לו למצוא משחק כי יש לי זמן לשחק איתו / הגיע חבר ויש לו עם מי לשחק סוף סוף- אז לא בא לו כלום ואין לו משחקים בכלל.

כמה רזרוות יש לו, שמהן הוא יכול לתת לאחרים
או. קי. קלעת בול בול בול. אני צריכה דחוף להתחיל למלא לו את הרזרבות, אני כבר יודעת את זה שנים! השאלה היא איך? אם יש לך רעיונות או כיוון זה יהיה נפלא!.
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

אמא נמרה - תודה! אחלה ניק.
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

וממשיכה עם עירית -
לשים לב שוב ושוב ושוב (ושוב), במהלך היום שלך, כיצד את תופסת את בנך? כיצד את רואה אותו? מיהו בשבילך? האם את רואה אותו, את מי שהוא? את לא צריכה לעשות כלום, חוץ מלשים לב! בהתחלה תתפסי את עצמך אחרי שהדברים יקרו, אחר כך תוך כדי, ובהמשך - תוכלי לשים לב עוד לפני מעשה ולעשות סוויץ' בזמן אמת. זו עבודה שדורשת מחוייבות גדולה מאוד, ולא תמיד קל להתמיד בה. את יכולה להשתמש במחברת או בלוג על מנת לתמוך בך בעניין. תרגיל מסוג כזה מאפשר לך לקחת בעלות בית על אחד המנגנונים האוטומטיים שלך, ולהגיע למצב בו את מנהלת אותו (את המנגנון) ולא הוא אותך.

וואוו - מילים גדולות! אני יכולה לנסות, איך בכלל אפשר לדעת מי הוא?
תמרוש_רוש

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

_ובמובן הזה את צודקת!
באמת? חשבתי שאחים אמורים לריב, ושאסור להתערב._
אני לא אוהבת שאומרים להורים "אסור ל".
תראי, אחים באמת אמורים לריב, זה חלק מהעניין, וההורים לא יכולים להיות ביניהם לנצח ולמשטר את המריבות. אבל נדמה לי שהורים יכולים לעשות כל מיני דברים בעקיפין, כדי לעזור לילדים שלהם להיות יותר פרודוקטיביים ולפתח את יחסי האנוש שלהם (או מיומנויות אחרות שישפיעו לטובה ויצמצמו נקודות חיכוך). אני לא אומרת את זה מניסיון אישי כאמא (השני שלי רק נולד ;-)), אבל אני בטוחה שאם הייתי רואה דפוס מריבהשחוזר על עצמו, עם מרכיבים של לעג וקנטור, והייתי מזהה שזה נובע ממחסור ביכולת להתנהל אחרת,במימד זה או אחר, בחיי שהייתי רוצה לעשות משהו עם זה!

סתם לדוגמה, אם יש מריבות חוזרות ונשנות על רקע טריטוריאלי, נניח אח קטן, תינוק או פעוט, פולש לחפציו של האח הגדול וזורה שם הרס, לא היית רוצה לתת לאח הגדול מקום בטוח יותר לשמור בו את החפצים שלו? או לא היית רוצה לעזור לו לשמור יותר על הסדר ולהתרגל לשים את הדברים במקום בטוח כדי שאוצרותיו לא יהיו פגיעים כל כך? כשאת עושה את זה את לא "מתערבת במריבות" כשהן קורות, אבל את עובדת על המסביב בכוונה לפתור או לצמצם אותן. או נניח, לעבוד עם ילד אחד על צורת התגובה שלו כשמרגיזים אותו או לועגים לו, כדי שיוכל להגיב באופן אחר, טוב יותר ובונה יותר. את לאתעשי את זה בלהט המריבה, כי באותו רגע אין לילדים כמעט אפשרות ללמוד משהו, אלא בזמנים אחרים, רגועים יותר, ואז תזכירי לו להשתמש בזה כשהעניינים מתחילים להתחמם.

בהלך הרוח של ילדים כאלה, כל דבר שלא הצליח עדיין - הוא בחזקת כישלון.
ב"ילדים כאלה" אני מתכוונת לילדים עם סף תסכול נמוך, ילדים שצברו הרבה חוויות של כישלון ולא רוצים להיכשל יותר, ילדים שמפחדים לנסות כי "זה קשה מדי ואני ממילא לא יכול". ילדים שהכישלון המקומי מפרק אותם והם לא יודעים איך להמשיך. בדרך כלל אלה ילדים עם קושי אובייקטיבי כלשהו, שהתחיל את הדינמיקה, ולא מעט פעמים אלה ילדים עם חוש אבחנה טוב, שיודעים מה הם רוצים ויודעים למה הם מסוגלים וקשה להם לשאת את הפער בין מה שהם היו רוצים לעשות לבין מה שמצליח להם.

_איך אנחנו נלמד את הילד...
איך עושים את כל הדברים האלו? אין לי מושג._
אוי, זה משהו שהייתי יכולה לעבוד עליו אתך, ביום טוב, אבל לא דרך האינטרנט...
מרפאה בעיסוק טובה, עם ניסיון בהדרכת הורים, וישיש לך חיבור טוב אתה, יכולה לעזור לך ללמוד איך עושים את זה.
אבל בינתיים, בואי נתחיל לחשב ביחד בכיוון.

אני יודעת כבר שנים שאני חייבת למצוא משהו שהוא אוהב לעשות וטוב בו כדי להביא אותו למקום הזה. במקום להצקה, אבל מה?
או.קיי. ניחוש שלי: כרגע קשה לך עד בלתי אפשרי למצוא משהו כזה, בגלל שהוא כבר כל כך הרבה זמן במעגל הכישלון-הימנעות, שגם אם הוא פוגש פעילות עם פוטנציאל כזה, הוא לא יילך עליה כי הוא בטוח שזה לא יצליח.
כרגע נשמע שיש לך ציפיות גבוהות מדי מהפעילות: גם שהוא אוהב וגם שהוא טוב בו? פששששש. אולי זה פשוט לא ריאלי למצוא עכשיו משהו כזה.
אז מה עושים?
יש כמה כיוונים אפשריים:
א. למפות, בפרטי פרטים, מה הילד הזה אוהב. כרגע את כללית מאוד. "הוא אוהב לקרוא ספרים", יופי אבל זה לא אומר לי כלום. אילו ספרים? מה העלילות שמגניבות אותו, איזה גיבורים מושכים אותו? וכו' וכו וכו'. תחשבי על זה קצת, ותבואי עם רשימה ארוכה, של נושאים, תת נושאים, מרכיבים ואלמנטים של דברים שעןשים לו את זה. לרדת לפרטי פרטים, כמה שאפשר (למשל: משלקי כדור שבהם העיקר הוא לרוץ הרבה במרחב גדול, רצוי תחת כיפת השמיים". ד"א, זה מאוד מתקשר למטלה של עירית לוי: לראות את הילד כמו שהוא.

המשך יבוא. [תינוק בוכה]

ב. למצוא פעילות עם פוטנציאל לעניין. למשל, משהו שפעם, לפני חודשיים, הוא ניסה למשך 10 שניות. או משהו שמישהו אחר עשה והוא נעצר כדי לעמוד ליד ולהסתכל. משהו שהוא ניסה פעם-פעמיים בשנתיים-שלוש האחרונות. משהו שהוא קרא בספר ודיבר עליו פעם בהתלהבות. משהו שאחד מגיבורי הספרים החביבים עליו עושה.
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

• תמרוש -קודם כל מזל טוב, וכל כך תודה על זה שעם תינוק חדש את מפנה זמן לעזור לי! {@
ספרים - הוא אוהב ספרי מתח ודימיון, לדוגמא התלהב מאוד מאי המטמון, קרא את כל סיירת המדע, דנידין, חסמבה, מנהרת הזמן
אוהב גם ספרים מצחיקים כמו קופיקו.
מעט מאוד ספרים הוא לא אוהב.

אמשיך אח"כ צריכה לזוז
-
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

הוא מאוד ספורטיבי, אוהב משחקי כדור/ריצה/רכיבה על אופניים/רולרס התנסה קצת ברכיבה על סוסים - בכל אלא הוא מעולה.
הוא אוהב לשחק בכדור בכל מקום, ואת כל סוגי המשחקים. (אני מנסה לפרט...)

אוהב משחקי מזל, כי הוא מזליסט חבל על הזמן, מקבל 66 כל הזמן בקוביות, נופל תמיד על הדברים הטובים, אבל חשוב מאוד שהוא ינצח במשחקים האלו, אם לאורך המשחק הוא מתחיל להגיע לעמדה של הפסד - הוא מפסיק את המשחק.
אולי אני צריכה להתארגן על עוד איזה משחק מזל אחד - כי את אלו שיש לנו הוא די מיצה, והם גם ארוכים מאוד - ולי אין זמן אף פעם למשחק שלם, אז לחפש משחק שמתבסס על מזל והוא קצר כזה. מכירות משהו?
אוהב גם שחמט - אבל ברגע שהוא לא מצליח לנצח, כלומר נמצא בעמדת יתרון מובהקת במשחק - הוא מפסיק.
הוא אוהב לשחק עם האחים הקטנים כי ברור שהוא יכול לנצח אותם, אבל הם לא רוצים לשחק איתו - כי הוא תמיד מנצח.
במקרים כאלו אני שוב מנסה להסביר לו שינסה לתת להם לנצח, מסכנון!
כשהוא משחק איתי אני מנסה שלא יגיע להפסד, אבל בלי לוותר יותר מידי, כדי שיראה שאני משחקת איתו באמת, ולא בכאילו.

אולי אני יכולה להציע לו לצייר ביחד, וכך לכוון אותו להצלחה, כי לפעמים זה מצליח לו ואז הוא יכול לשבת שעה על ציור ולהיות מאושר, ולפעמים זה תקוע לו ולא בא לו כלום וזה ממש משפיל אותו. אני מכירה את יכולות הציור שלו, אז יכולה להתאים את עצמי לשם.

שוב צריכה לזוז.
תמרוש_רוש

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

יופי, עכשיו את מביאה חומר שאפשר לעבוד אתו. תמשיכי, ותרדי לפרטים ולמרכיבים הכי קטנים אם את יכולה :-)
אחזור מאוחר יותר...
עודד_המחפש*
הצטרפות: 19 יולי 2003, 21:25
דף אישי: הדף האישי של עודד_המחפש*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי עודד_המחפש* »

אני כבר הרבה זמן לא קורא באתר למעט מה-חדש וככר השוק, אבל כשראיתי את הדף הזה מיד התחברתי לשם שלו, כי גם אצלנו יש הרבה מאוד מהדברים שאת מתארת.
הבכור שלנו כבר יותר גדול (12) ולכן חלק מהפרטים שונים, אבל העיקרון דומה מאוד.
גם אני מתלבט בהרבה מהשאלות שאת שואלת.
אז תודה על הדף ותודה לכל מי שכותבת כאן.

הדבר היחיד שעולה לי כרגע כעזרה, זה אורנה שפרון. ב{{}}יום עיון באופן טבעי 2013 היא הנחתה מעגל שנקרא "לדבר עם בני נוער" אבל כל מה שדובר שם למעשה נכון לכל גיל. מאוד אהבתי את הגישה שהיא הציגה, שלפיה תמיד כדאי לנסות לזהות את הצורך שעומד מאחורי התנהגות מסוימת או מאחורי רצון מסוים. כאשר אנחנו מרגישים שיש רק דרך אחת לענות על הצורך שלנו, זה לא הצורך האמיתי אלא ביטוי של צורך אחר, עמוק יותר, או כללי יותר, שיכול להתמלא בדרכים שונות.

מה זה אומר? קודם כל זה אומר שכשאנחנו ניצבים בפני מישהו עם דילמה או קושי, עלינו קודם כל להקשיב היטב, ולנסות לזהות את הצורך האמיתי שעומד מאחורי הקושי הזה. כך יהיה לנו קל יותר לעזור לו.
הרבה פעמים, הצורך הוא קודם כל שיקשיבו לי, שיראו אותי, שיבינו אותי, שיאהבו אותי ויקבלו אותי כמו שאני. אבל כמובן שיש הרבה צרכים שונים ומגוונים.

זו יכולה להיות נקודת פתיחה מצויינת. כשאני מצליח להיות במקום הזה, זה עושה פלאים.

אני אקרא לאורנה לדף הזה ונראה מה לה יש להגיד...
עודד_המחפש*

בלוג העצמת הבכור

לחפש משחק שמתבסס על מזל והוא קצר כזה. מכירות משהו?
"אוצרות או צרות". משחק נחמד, עם קוביות, ולא ארוך.
עירית_לוי
הצטרפות: 13 יוני 2004, 20:33
דף אישי: הדף האישי של עירית_לוי

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי עירית_לוי »

את מסתכלת על כל אירוע עם הילדים, על כל בעיה, על כל קושי מנקודת המבט של איך את כהורה אחראית למה שקורה, מה החלק שלך בכל סיטואציה שעולה - וכתוצאה מכך, גם איך את יכולה לשנות את המצב. - זוהי דווקא נקודה שאני לא מסכימה איתה, כך בעצם עשיתי עד לא מזמן, אם הם היו תוקפנים אחד לשני, זה בגלל שאני תוקפנית לפעמים, אם הם עצלנים, זה כי אני עצלנית, ודווקא כחלק מתהליך הטיפול שלי הבנתי שאני לא אחראית על הכל, לא יכולה להיות, ואז אני יכולה גם לקחת פחות אישית ורגשית כל ריב או תשובה שלילית מהם, כי אני לא אשמה בזה, הם בני אדם בפני עצמם עם אופי ואישיות ולא בהכל אני אשמה.

נכון. את לא אשמה.
ישנן סיטואציות שיהיה ניתן לומר שאת אחראית בהן, אבל את אף פעם לא אשמה. אף פעם :-). זו נקודה קריטית בעיני.
חשוב מאוד בעיני להבחין בין אחריות לבין אשמה. יש נטיה לבלבל בין שני הדברים הללו, וכאשר אומרים 'אחריות' אבל בעצם מתכוונים ל'אשמה' - אז האתגר של "לקחת אחריות" הופך למאוד לא-מזמין, בלשון המעטה :-). הוא הופך להיות משהו מחליש ולא מעצים. האשַמה עצמית, ככלל, היא אקט מחליש ש"סוגר עלינו" והופך אותנו למתגוננים. מי בכלל רוצה לקחת אחריות כאשר הכוונה היא בעצם לחוש לא-בסדר? אף אחד.

זה נכון שאם הילדים שלך, למשל, מתנהגים בתוקפנות - זה לא בהכרח בגלל שאת בעצמך מתנהגת בתוקפנות והם "מעתיקים" אותך. זה בהחלט לא תמיד מועתק אחד לאחד. אני מסכימה.
אבל הנקודה החשובה כאן בעיני - היא שגם במקרה שבו הם כן מעתיקים התנהלות מסויימת שלך, את לא אשמה בכך. זה לא קרה כי את לא-בסדר. לא. זה קרה (אולי) כי את מתנהלת בצורה מסויימת וכי לילדים יש נטיה לעיתים להעתיק התנהגויות של ההורים. ובמקרה כזה את אחראית להתנהלות שלך. רק אחראית :-).

ואז אני יכולה גם לקחת פחות אישית ורגשית כל ריב או תשובה שלילית מהם

נכון! כאשר את רואה אותך כאחראית ולא כאשמה - את באמת יכולה לקחת באופן פחות אישי ופחות מעורב רגשית את ההתנהגות שלהם ואת התגובות שלהם - ולהגיב מתוך העוצמה שלך ולא מתוך תחושת איום והתגוננות. וסביר להניח שבמצב כזה התגובה שלך מול הילדים תהיה הרבה יותר יעילה. בנוסף, כאשר את חשה את עצמך אחראית ולא אשמה למצב מסויים, זה פותח פתח לשינוי של המצב. אני מאמינה שבלתי אפשרי לשנות באופן אמיתי ועמוק דפוס התנהגות באמצעות אשמה והלקאה עצמית ביחס לאותו הדפוס.

לקחת אחריות במקום אשמה - זו כותרת גדולה. אם תרצי להתחיל "להוריד אותה לקרקע", ההמלצה שלי היא לשים לרגע בצד את המילה הגדולה 'אחריות', ולהתחיל מלוותר קודם כל על האשמה. לשחרר מתוך הזהות העצמית את התפיסה ש"אני לא בסדר". שחרור כזה בפני עצמו הוא מתנה נפלאה שאת יכולה לתת לעצמך. היא יכולה להשפיע לטובה על הרבה תחומים בחיים, ובטח שבטח על העצמת הבכור (והאחרים :-)). אני מאמינה שהעצמה כנה של אנשים אחרים אפשרית לנו כאשר אנחנו מתייחסים בראש ובראשונה בצורה מעצימה אל עצמנו. כאשר אנחנו יודעים שאנחנו באופן בסיסי תמיד בסדר. תמיד. ואף פעם לא לא-בסדר. אף פעם לא אשמים. זו יכולה להיות עבורך אבן דרך משמעותית להתחיל ממנה.

.
_לשים לב שוב ושוב ושוב (ושוב), במהלך היום שלך, כיצד את תופסת את בנך? כיצד את רואה אותו? מיהו בשבילך? האם את רואה אותו, את מי שהוא? את לא צריכה לעשות כלום, חוץ מלשים לב! בהתחלה תתפסי את עצמך אחרי שהדברים יקרו, אחר כך תוך כדי, ובהמשך - תוכלי לשים לב עוד לפני מעשה ולעשות סוויץ' בזמן אמת. זו עבודה שדורשת מחוייבות גדולה מאוד, ולא תמיד קל להתמיד בה. את יכולה להשתמש במחברת או בלוג על מנת לתמוך בך בעניין. תרגיל מסוג כזה מאפשר לך לקחת בעלות בית על אחד המנגנונים האוטומטיים שלך, ולהגיע למצב בו את מנהלת אותו (את המנגנון) ולא הוא אותך.
וואוו - מילים גדולות! אני יכולה לנסות, איך בכלל אפשר לדעת מי הוא?_

אם תרצי, אשמח לסייע לך להוריד לקרקע וליישם את כל מה שנראה כמו מילים גדולות. לשחרר מנגנון אוטומטי זה לא דבר שקל לעשות, בטח שלא באמצעות החלטה רציונלית בלבד. יצרנו את המנגנונים שלנו על מנת להגן על המערך הרגשי שלנו. יש להם סיבה טובה להיות שם. וכדי להתיר אותם ולוותר עליהם - נדרשות סבלנות, ורכות, וחמלה.

בקיצור, אני פה אם תרצי תמיכה ביישום ובירידה לפרטים של המצב הספציפי שלך :-).
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

תודה לכולכם על התגובות -
לפני שאני קוראת לעומק ומגיבה חייבת לעדכן.

הייתי היום בטיפול, סיפרתי למטפלת על הניסיון הזה שלי כאן, והיא שאלה אותי למה אני חושבת שזה כל כך מפריע לי שהוא לא משתתף במטלות בבית ושהוא מנסה להפיל אותם על האחים שלו.
עכשיו תבינו - אני שאלתי את עצמי את השאלה הזו מליון פעם אולי, ונשארתי ללא תשובה.
שתקתי לרגע ואז אמרתי - ברור לי לגמרי למה, כי כשאני הייתי ילדה אני הייתי כמו האמצעי שלי - המסונג'רת - אני עשיתי את כל המטלות בלי להתווכח, ואילו האחים שלי לא עשו כלום כי על כל דבר התווכחו וכעסו אז לא התעסקו איתם.

כל כך שקוף וברור - ולא ראיתי את זה עד היום.

אולי עכשיו יהיה לי יותר קל לא לקפוץ בכל פעם שהוא עושה את זה - להפריד ביני לבינם, או יותר נכון בין הילדה שבי לעצמי.
לתת להם להסתדר לבד עם מי עושה מה, או אולי לגשר אם הם מתלוננים - אבל לא להתלונן בשמם. או יותר נכון, בשמי.

זו אגב גם הסיבה שמאוד מפריע לי שהוא מציק - את זה כבר הבנתי בתחילת הטיפול, לי הציקו ללא הפסקה כשהייתי ילדה (לא האחים, אלא ילדים בגילי), אז קשה לי מאוד מאוד מאוד לראות ילדים שמציקים להם. ובטח ובטח קשה לי לראות את הילד שלי מציק! באמת מאז שהבנתי את זה אני מצליחה פחות להגיב על ההצקות האלו. אבל עדיין אתם ממש צודקים (תמר, עודד) שהצקות הן רק תוצאה של צורך שלו, צורך שאני צריכה לספק מהבסיס.

עודד
אז תודה על הדף ותודה לכל מי שכותבת כאן.
my page = your page - תרגיש חופשי לשאול ולהצטרף, תרגיש בבית.

לזהות את הצורך שלו...אני חושבת שזה הצורך שלו להרגיש טוב עם עצמו, שהוא מצליח, שמעריכים אותו, שאוהבים אותו. להרגיש בעל ערך, שהוא שווה משהו. מקווה שאצליח להיות בנקודה הזו מעכשיו.

תודה על ההמלצה על המשחק! כבר מנסה לארגן.

עירית -

את הספר שהמלצת עליו קיבלתי היום, משך אותי כבר מההקדמה, נראה לי מתאים בול. עכשיו רק צריך זמן לקרוא גם אותו.

אז זו כותרת באמת גדולה כי אני קצת מתקשה לראות את ההבדל בין אחריות לאשמה. ובאמת רק לאחרונה הצלחתי להפסיק לקחת את האשמה על מה שהם עושים
זו יכולה להיות עבורך אבן דרך משמעותית להתחיל ממנה. אז שם אני כבר נמצאת, אני כל יום משכנעת את עצמי שאני בסדר, ממש בסדר. תוך ניסיון כמובן להשתפר כל הזמן.
את בעצם מתכוונת שאני לא צריכה להרגיש אשמה לגבי זה שהוא לדוגמא חסר ביטחון, אבל כן לקחת אחריות על זה ולראות איפה אני יכולה לשפר את זה?

יצרנו את המנגנונים שלנו על מנת להגן על המערך הרגשי שלנו
הנה, בדיוק היום הבנתי חלק מהסיבות למנגנונים שלי.

בקיצור, אני פה אם תרצי תמיכה ביישום ובירידה לפרטים של המצב הספציפי שלך
אני ממש אשמח, תודה!

אני מרגישה שעכשיו שאני מנסה כל הזמן לחשוב מה הוא אוהב לעשות אני מצליחה באמת לראות אותו, להבין קצת יותר מיהו. האם לזה התכוונת?

תמרוש - עוד דברים שהוא טוב בהם ואוהב לעשות -
  • לארגן, אם הוא מצליח לקבוע לקבוצה של חברים מה לעשות הוא זורח, והרבה פעמים הוא מצליח, הוא מחליט נגיד לארגן שכולם ילכו לבריכה, אז הוא עובר ומתקשר לכל אחד מהחברים ומזמין אותם, ויושבים על המחשב ביחד להכין רשימה של מה צריך להביא וכו' וכו'. אולי אני יכולה לחשוב על דברים שהוא יכול לארגן לי ברשימות. או אולי להחליט שעכשיו הוא מחליט במה כולנו נשחק.
  • מצא את ההבדלים - אולי אני אדפיס לו חוברת של מצא את ההבדלים (יש כאלו דברים לקנייה? לא קונה חוברות אף פעם)
  • לשמוע שירים ביוטיוב ולשיר , הוא מאוד נהנה בשיעורי מוסיקה בבית הספר.
אני לא אוהבת שהוא במחשב, אבל אולי אני יכולה לתת לו להקשיב למליוני הדיסקים שיש לנו שאף אחד לא נוגע בהם בימים אלו, ולבחור מה מוצא חן בעיניו ולהוריד את המילים מהאינטרנט.
את הרעיון הזה אהבתי! אין לו איך להפסיד. אנסה לעניין אותו בזה מחר.
  • לשחק במחשב כמובן! וגם בזה הוא ממש טוב.המשחקים היום בנויים כך שממש קשה להפסיד בהם, בכדי שהילדים יישארו כמה שיותר זמן באתר. אבל את זה אני ממש מגבילה, לא מאמינה שתועלת עולה על הנזק.
אמשיך לחשוב
וחוזרת על - ושאלה - נניח ויהיה לי רעיון למשימה כזו, מה לעשות אחרי 10 שניות, כשהוא יסיים אותה?
עודד_המחפש*

בלוג העצמת הבכור

תודה על ההזמנה. אני נשאר כאן.

עירית - את כתבת הרבה על ההבחנה בין אחריות לאשמה ושלא צריך להרגיש אשמים. אבל רונית כתבה הבנתי שאני לא אחראית על הכל, לא יכולה להיות ובנקודה הזו אני מסכים איתה. בלי קשר לאשמה או לא אשמה - אנחנו גם לא אחראים על ההתנהגות של הילדים שלנו. ולא על האופי שלהם. הם אנשים עצמאיים, נפרדים מאיתנו, ושונים מאיתנו. מה ששייך להם זה שלהם. נכון שהרבה מזה בא מאיתנו, אבל אין לנו שליטה על זה ואין לנו אחריות על זה.

האחריות היחידה שיש לנו זה על עצמנו. על ההתנהגות שלנו (=הדוגמא שהם מקבלים), על התגובות שלנו לאיך שהם מתנהגים, וכו' אבל אין לנו אחריות על מי שהם. (כן יש לנו אחריות, כמובן, לדאוג לשלומם ולכך שיגדלו בסביבה טובה ויקבלו את התנאים שהם צריכים כדי לגדול באופן בריא ומספק).

רונית, התהליך שאת עוברת מעורר השראה. כל הכבוד על האומץ והנחישות.
תודה.
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

עודד - תודה. נראה לי שבדיוק למה שכתבת עירית התכוונה.

היום לפני ההצקה הצעתי את רעיון הדיסקים, הוא התלהב, והדיסק שהוא בחר... קפץ... אז הוא התייאש, והלך להציק. מסתבר שגם בזה אפשר להיכשל...
לפעמים אני מרגישה כאילו יום שלם אני צריכה לדאוג לכך שתהיה לו תעסוקה, זה מלחיץ ומתיש אותי.
אני צריכה להוסיף עוד תנאי למה שאני מחפשת - שיוכל לעשות את זה לבד כי לרוב אין לי זמן.

הצלחתי היום לא להוציא אותו לא בסדר יום שלםֱ!

באיזשהוא שלב כשלא יכולתי יותר הערתי לכולם - "אני רק רוצה שתדעו שזה לא נעים לי שאתם רבים כל היום, זה פשוט לא כיף לי לשמוע אתכם מדברים ככה אחד אל השני", אז האמצעי הציע לי פתרון - "אז תתחלפי עם אבא..."

תמרוש - נדמה לי שזהו.

למצוא פעילות עם פוטנציאל לעניין. למשל, משהו שפעם, לפני חודשיים, הוא ניסה למשך 10 שניות. או משהו שמישהו אחר עשה והוא נעצר כדי לעמוד ליד ולהסתכל. משהו שהוא ניסה פעם-פעמיים בשנתיים-שלוש האחרונות. משהו שהוא קרא בספר ודיבר עליו פעם בהתלהבות. משהו שאחד מגיבורי הספרים החביבים עליו עושה.
אין משהו בקטגוריה הזו.
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

ממשיכה עם ההדרכה שעירית נתנה לאמא -
לשים לב להתנהגויות שלך כלפיו שנובעות מתיוג, מהמשקפיים הללו (באותה טכניקה שפירטתי בסעיף הקודם). זה כולל דברים שאת אומרת לו וגם מסרים לא מילוליים שאת מעבירה לו.

לשים לב לכל הפעמים בהן את לא נותנת לו להיות מי שהוא (שוב, באותה טכניקה). המשמעות של לא לתת לילד להיות מי שהוא מבחינתי, היא לתת לו להרגיש שהוא 'לא בסדר'. למשל, אפשר לבקש מילד להפסיק להשתולל כי אנחנו רוצים לנסות לישון - בדרך נטולת שיפוטים, בהתייחסות שתשאיר אותו מכובד, ואפשר לעשות זאת בדרך שתגרום לו להרגיש שהוא 'לא בסדר'. בחינה מעשית של זה יכולה להיות השאלה האם הילד שלי יצא עם תחושה של עוצמה מהאינטראקציה בינינו או עם תחושה שהוא אשם במשהו / שהוא ילד 'רע' וכיוב'.

לשים לב לכל הפעמים בהן את לא נותנת לעצמך להיות מי שאת. לכל הפעמים בהן את שופטת את עצמך. לכל החלקים שלך שדיכאת ולא נתת להם מקום. זו נקודה מהותית בעיני (את כבר מכירה את תפיסת העולם שלי). אני לא מאמינה שניתן לקחת אחריות מלאה על הכל המנגנונים האוטומטיים שלנו רק באופן טכני, כלומר, מבלי לעשות עבודה כלשהי על עצמנו ולפתור את החלקים הבלתי פתורים שלנו מהעבר. כל עוד יהיה לך פצע, גם אם תתרגלי לא לקפוץ כשמישהו נוגע בו בטעות, הוא ימשיך לכאוב ולהשפיע. במקרה הזה לא רק שלך עצמך ימשיך לכאוב, אלא גם שיש סיכוי לא רע שבנך יקבל את הפצעים שלך בתורשה ויכאב אותם גם בחייו שלו. בהקשר הזה אני ממליצה בחום על עבודה עצמית כלשהי, לבד או עם ליווי.
תפילה_לאם
הצטרפות: 10 אוקטובר 2012, 21:28
דף אישי: הדף האישי של תפילה_לאם

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי תפילה_לאם »

וואו, איזה בלוג מרתק וחשוב...

כשראיתי את הדף הזה מיד התחברתי לשם שלו, כי גם אצלנו יש הרבה מאוד מהדברים שאת מתארת.
עירית_לוי
הצטרפות: 13 יוני 2004, 20:33
דף אישי: הדף האישי של עירית_לוי

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי עירית_לוי »

אז שם אני כבר נמצאת, אני כל יום משכנעת את עצמי שאני בסדר, ממש בסדר. תוך ניסיון כמובן להשתפר כל הזמן.

נהדר שאת מפנה אנרגיה לשכנוע העצמי הזה!
חשוב לשכנע לא רק את הרובד הרציונלי (השכל) אלא גם את הרובד הרגשי-חווייתי-פנימי.
הרובד הרציונלי בדרך כלל הרבה יותר מפותח ומהיר וקל יותר לשכנע אותו. הרובד הרגשי, לעומתו, מתקדם ומתפתח לאט יותר. הוא יותר ילדי ופחות בוגר מהרציונלי. ולכן, כאשר מבססים את ההבנה החדשה הזאת חשוב לדאוג שהיא תחלחל אל שני הרבדים הללו. אם זה לא קורה, ונשאר פער גדול ביניהם, אנחנו יכולים למצוא את עצמנו כעבור זמן מה - יודעים, בשכל, שאנחנו בסדר, אבל בתוך-תוך תוכנו לא ממש מאמינים לזה. לא באמת חווים את עצמנו כך עד הסוף.

אחת הסיבות לכך שלא פשוט לשחרר את התפיסה הישנה שאנחנו "לא בסדר" ולשכנע את עצמנו שאנחנו "כן בסדר" - היא שאנחנו למעשה אוחזים היטב בתפיסה הישנה, אוחזים בה חזק :-). היא אמנם גורמת לנו סבל אבל גם משמשת אותנו בכל מיני דרכים. ולכן, אחת הדרכים לגעת ברובד הרגשי ולשחרר את אותה תפיסה היא לברר מדוע אנחנו אוחזים בה. לכל אחד יש את הסיבות הספציפיות שלו לאחוז בתפיסה מקטינה כזו או אחרת. אם תביני מדוע, תוכלי בהמשך לבדוק אם את מסכימה להפסיק לאחוז בה, ובעיקר – אם המערך הרגשי שלך מסכים להפסיק לאחוז בה. זה לגמרי משהו שאפשר לעשות.

אם את רוצה וזה כיוון שמדבר אלייך, אני יכולה להציע דרך להתחיל את אותו בירור.

.

את בעצם מתכוונת שאני לא צריכה להרגיש אשמה לגבי זה שהוא לדוגמא חסר ביטחון, אבל כן לקחת אחריות על זה ולראות איפה אני יכולה לשפר את זה?

בדיוק.

כשאת חשה אשמה על כך שהוא חסר ביטחון - זה גם מחליש אותך (כי זה הופך אותך ל"לא בסדר") וגם לא יעיל: זה לא באמת מאפשר לשינוי לקרות. האשמה עצמית והלקאה עצמית הן משתקות וחוסמות. את לא נוכחת במלוא עוצמתך. את לא יכולה באמת להיות שם, לא עבור עצמך ולא עבורו. את לא מעצימה את עצמך ולכן את לא באמת יכולה להעצים אותו. כאשר את לא מרגישה אשמה, יש לך כר פעולה נרחב וחופשי יותר לפעול בו.

אני מרגישה שעכשיו שאני מנסה כל הזמן לחשוב מה הוא אוהב לעשות אני מצליחה באמת לראות אותו, להבין קצת יותר מיהו. האם לזה התכוונת?

כן.
האתגר הוא לראות אותו מבעד ל"משקפיים" כמה שיותר נקיים (כמה שיותר נקיים ולא נקיים לגמרי משום שאנחנו אף פעם לא אובייקטיבים במאה אחוז. תמיד יש לנו את הפילטרים שלנו ואת הפרשנויות הייחודיות שלנו).

כדי לראות את בנך כפי שהוא, נדרש שתזהי קודם כל את כל מה ש"מלכלך" לך את המסך :-), את כל רעשי הרקע וההפרעות.
הציפיות שלך למשל הן הפרעה בדרך - משום שמבעדן את רואה את כל מה שהוא לא, במקום לראות את כל מה שהוא כן. הציפיות שלך ממנו מאירות לך את המסך באור שלא מעצים אותו אלא מחליש.
רגשות אשמה גם הן הפרעה - משום שמבעדן את מחפשת מה יעלים הכי מהר את רגשות האשמה ולא, למשל, מה בנך צריך ממך באותה סיטואציה.
פחדים למיניהם מהווים גם הם הפרעה – משום שמבעדם את מחפשת מה ירגיע אותם הכי מהר, ולא (גם כאן) מה בנך צריך באותה סיטואציה.
וכן הלאה.

בקיצור, כדי לראות אותו כפי שהוא צריך קודם לראות מה מפריע לך לראות אותו. ולנסות לאט ובסבלנות להסיט את זה הצידה.
וגם כאן – כאשר את מזהה "הפרעה" חשוב שתתייחסי אליה כמו אל מנגנון טבעי ולגיטימי שאת משתמשת בו ולא תלקי את עצמך על כך. חשוב מאוד מאוד :-).

.

_עירית - את כתבת הרבה על ההבחנה בין אחריות לאשמה ושלא צריך להרגיש אשמים. אבל רונית כתבה הבנתי שאני לא אחראית על הכל, לא יכולה להיות ובנקודה הזו אני מסכים איתה. בלי קשר לאשמה או לא אשמה - אנחנו גם לא אחראים על ההתנהגות של הילדים שלנו. ולא על האופי שלהם. הם אנשים עצמאיים, נפרדים מאיתנו, ושונים מאיתנו. מה ששייך להם זה שלהם. נכון שהרבה מזה בא מאיתנו, אבל אין לנו שליטה על זה ואין לנו אחריות על זה.
האחריות היחידה שיש לנו זה על עצמנו. על ההתנהגות שלנו (=הדוגמא שהם מקבלים), על התגובות שלנו לאיך שהם מתנהגים, וכו' אבל אין לנו אחריות על מי שהם. (כן יש לנו אחריות, כמובן, לדאוג לשלומם ולכך שיגדלו בסביבה טובה ויקבלו את התנאים שהם צריכים כדי לגדול באופן בריא ומספק)._

הי עודד! :-)
אני מסכימה איתך לגמרי: הילדים שלנו עצמאים ונפרדים מאיתנו ואין לנו שליטה או אחריות על מי שהם. רק על מי שאנחנו. מסכימה עם כל מילה שלך.

מה שכתבתי כאן אתמול התייחס למשפט הזה של רונית, בו נוצר בלי כוונה ערבוב בין אחריות לבין אשמה:
הבנתי שאני לא אחראית על הכל, לא יכולה להיות, ואז אני יכולה גם לקחת פחות אישית ורגשית כל ריב או תשובה שלילית מהם, כי אני לא אשמה בזה, הם בני אדם בפני עצמם עם אופי ואישיות ולא בהכל אני אשמה.

אני מסכימה לגמרי עם העמדה שרונית הציגה כאן.
מה שהיה לי חשוב לחדד זה שהיא לא לא-אשמה בכל מריבה - אלא לא-אחראית לכל מריבה. זה חשוב בעיני משום שאם וכאשר היא תיתקל בסיטואציה אחרת בה היא כן חושבת שיש לה אחריות עליה - אז יהיה מעצים יותר עבורה לדבר במונחים של לקחת אחריות ולא אשמה. הבילבול הזה בין המילים, אפילו אם הוא רק טכני, עלול להיות מאוד מחליש. המעבר מ'אחריות' ל'אשמה' מתרחש כל כך בקלות ובלי לשים לב. הוא מתחיל במילים ובלי כוונה זולג גם למהות של המילים.
מקווה שהצלחתי להסביר את עצמי.
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

אם את רוצה וזה כיוון שמדבר אלייך, אני יכולה להציע דרך להתחיל את אותו בירור
אני חושבת שאני גם מרגישה שאני בסדר, להפך, אני אפילו די חושבת שההרגשה של אני לא בסדר הייתה רק רציונלית, כי ידעתי שאני לא עושה כך וכך בתחום ההורות, אז אני לא בסדר, אבל בהרגשה תמיד הרגשתי צורך לוותר לעצמי, ולסלוח לעצמי על הכל (ככה סחבתי כל כך הרבה שנים בלי לטפל בסוגייה הזו קודם), אני די ממהרת לסלוח לעצמי על הכל ולהמשיך הלאה, אפילו לשכוח. על כל טעות/שכחה, ויש לי המון כאלו. אני באמת מרגישה שכל טעות שעשיתי בעבר נעשתה כי כך חשבתי שאני עושה טוב, או לפחות ככל שאני יכולה לעשות. ברגע שהוספתי להרגשה הזו גם את הרציונליות, וזה נעשה לא מזמן, אני חושבת שבנקודה הזו אני דווקא בסדר.

כדי לראות את בנך כפי שהוא, נדרש שתזהי קודם כל את כל מה ש"מלכלך" לך את המסך
ציפיות - אחרי שרשמתי את הרשימה, הבנתי כמה הציפיות האלו מגוחכות, וגם - שאלו בדיוק הדברים שאני מצפה מעצמי (וגם שם אני צריכה להקל קצת) וסתם משליכה הכל על ילד בן 9. בשבוע שעבר מאז אני מרגישה שהצלחתי להוריד אותם מהמסך.
רגשות אשמה - מקווה שאכן הצלחתי להוריד, ולא סתם משלה את עצמי, אבל אנסה לבדוק את עצמי טוב טוב השבוע
פחדים - הכוונה לפחדים בסגנון - הוא יגדל ולא יעזור לאשתו לסדר את הבית?, להכין גם רשימה כזאת?

מה עוד יש?

כאשר את מזהה "הפרעה" חשוב שתתייחסי אליה כמו אל מנגנון טבעי ולגיטימי שאת משתמשת בו ולא תלקי את עצמך על כך. חשוב מאוד מאוד
OK

מקווה שהצלחתי להסביר את עצמי.
|Y|

בחינה מעשית של זה יכולה להיות השאלה האם הילד שלי יצא עם תחושה של עוצמה מהאינטראקציה בינינו או עם תחושה שהוא אשם במשהו / שהוא ילד 'רע' וכיוב'.
וואוו - כל כך חשוב, שמה לי על זה דגש! הרגשתי שבימים האחרונים הצלחתי קצת יותר להעביר עוצמה ולא הנמכה.
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

בהקשר הזה אני ממליצה בחום על עבודה עצמית כלשהי, לבד או עם ליווי
יש לא מעט פצעים כאלו (והם יודעים לגעת בדיוק בהם), השאלה שלי בנושא היא - OK, הבנתי את המקור לחלק מהפצעים, רציונלית אני יודעת עכשיו לא לקפוץ בנקודות האלו, מה עכשיו? איך מטפלים בזה הלאה, האם זה מספיק?

לשים לב לכל הפעמים בהן את לא נותנת לעצמך להיות מי שאת. לכל הפעמים בהן את שופטת את עצמך. לכל החלקים שלך שדיכאת ולא נתת להם מקום.
איך זה קשור למנגנונים האוטומטיים? לא הבנתי. בכל הפעמים שאני לא נותנת לעצמי להיות מי שאני? החלקים שאני מדכאת? טוב אז... אני מעדיפה לשבת על הספה עם רגליים למעלה בשקט מוחלט ולקרוא או לראות סרטים עדיף עם קערה טובה של, תני לי לחשוב רגע..., בסלי, כן... בסלי, לזה אני הכי מתגעגעת כרגע מהאני הקודם שלי, מאשר לבשל/לסדר/לארגן/לנשק/לחבק/לחזק/לאהוב/להתייחס/לשוחח/לשחק/שיקפצו עלי/יחבקו אותי/ילטפו אותי/יצעקו עלי/יצעקו סביבי וכל מה שאמא צריכה לעשות כל היום וכל הערב, ולעיתים גם כל הלילה (כי אני ממש אבל ממש מעדיפה לישון לבד בלי שאף אחד יהיה אפילו קרוב אלי, ולא לישון עם תינוק מצד אחד ובכור בצד שני כשאני יודעת שהוא רק מחכה שאני אסתובב ואתייחס גם אליו, גם אם זה אומר לקבל מכות תוך כדי שינה). כלומר אני לא נותנת לעצמי להיות עצמי ומדכאת בעצמי חלקים כל היום וכל הלילה - האם לזה הכוונה?
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

ממשיכה להעתיק -
רק תוודאי שהדרך בה את עוצרת אותו מכבדת אותו, לא גורמת לו תחושה של 'אני לא בסדר' ומאפשרת לו להמשיך ולהיות מי שהוא - חשוב חשוב חשוב, עוצמה וכבוד עוצמה וכבוד - נראה לי שאני ארשום לי את זה ליד המיטה או משהו, שאני לא אשכח לבדוק שככה אני מתייחסת אליהם - עוצמה וכבוד.

להכין רשימה של כל הדברים שאת מאמינה שבנך הוא.
תכתבי כל מה שעולה לך. הכל הכל.
ואחר כך תתחילי להטיל ספק בכל מה שכתבת. סעיף אחרי סעיף.
  • חסר בטחון
  • לא מרוצה אף פעם
  • חומרני
  • עצלן (לא יודעת אם עוד חושבת את זה, אבל בהחלט חשבתי את זה עד לא מזמן)
  • סנג'ר
  • מרצה
אמשיך לחשוב
תמרוש_רוש

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

או.קיי, אז יש לי כמה רעיונות.
הוא אוהב ספרי הרפתקאות ומשחקי מזל. אז אולי שימציא ויצור משחק לוח "אי המטמון" (או על פי ספר הרפתקאות אחר,לבחירתו), עם לוח מקרטון או קרטון ביצוע, עם שבילים מצטלבים שהמשחקים יכולים ללכת בהם, וכל מיני משימות שצריך להשלים, וכרטיסי הפתעה. המודל שלי הוא http://benamiendres.co.il/storage/pic209/209344.jpg]חבילה[/img] הגיעה של אפריים קישון כי זה משחק לוח גמיש עם הרבה שבילים, אז כל משחק בוחר את המסלול שלו, התחרותיות הרבה פחות בולטת ומלחיצה, וגם לוקח שנתיים לגמור אותו, הרבהפעמים היינו צריכים להפסיק באמצע, אז שאלת "מי המנצח" קצת מיטשטשת. וגם, כי ככה יש יותר מקום לדמיון ולאפשרויות השרטוט והתכנון כשמכינים את המשחק.
את הכרטיסים אפשר להכין במחשב ולהדפיס, אבל הלוח יהיה חייב להיות עבודת יד, שזה משהו שנשמע שכדאי לעודד. אפשר גם להכין דמויות משחק מדאס או פלסטלינה.

אם משחק לוח גדול עליו כרגע, אפשר משחק קלפים. העיקר שהוא בוחר את הנושא, הדמויות, המטרה והחוקים מתוך מה שקרוב ללבו ומלהיב אותו

הוא אוהב לארגן? אז שיארגן את כל המשפחה לאיזושהי יציאה או טיול של סופשבוע. או מסיבת הפתעה (או בלי הפתעה) לאחים / קרובי משפחה.

היום לפני ההצקה הצעתי את רעיון הדיסקים, הוא התלהב, והדיסק שהוא בחר... קפץ... אז הוא התייאש, והלך להציק. מסתבר שגם בזה אפשר להיכשל...
או.
נפלא שהבאת את זה. עכשיו יש לי חומר לעבוד אתו :-)

כאן בדיוק המקום של המבוגר להתערב ולנסות לעזור לו להתחיל לפתח דפוס אחר של תגובה.
מה שאת שאלת קודם "איך עושים את זה? איך מלמדים ילדים לעשות דברים?"
ננסה לקחת את הדוגמה שהבאת.
אז קודם כל - זה דורש זמן.... אני יודעת שאת רוצה שהוא יעשה דברים לבד, וזו ציפייה הוגנת לגמרי בהתחשב במכלול החיים של המשפחה, אבל כרגע, יש להשלים עם זה שהוא יעשה לבד אך ורק את הדברים שהוא יודע היטב, אוהב וטוב בהם. קרי: משחקי מחשב, קריאה, הצקות ומשחקי כדור (שכחתי משהו?).
כל דבר אחר שאת מציעה לו, בשלב הזה, חייב להיות בליווי שלך- כי אלה כניסות נועזות לתחום הבלתי-ידוע, ואתם התגובה המושרשת-היטב שלו זה להיכשל, להיכנע ולהסתלק.
אז זה אומר, אולי, לאלהציע לו דברים חדשים אם אין לך זמן כרגע ללוות אותו. ולתת לו לשרוץ ליד המחשב עוד שעה במצפון נקי, כי יש לך גם אספקטים אחרים של החיים לדאוג להם.
במקביל,להקצות לעצמך זמן שהו כן תהיי פנויה לאקספרימנטים וללמידה.
מגיע זמן כזה, אז את יושבת לידו או בסביבתו כשהוא בוחר דיסק.
הדיסק קופץ.
ברגע שזה קורה ואת רואה את תגובת-הכישלון-והנסיגה נכנסת לפעולה - את נכנסת לפעולה גם.
ועוצרת אותו. רגע רגע, אתה לא בורח לשום מקום (זה הטקסט הפנימי שלך ;-))
ואז את עוזרת לו, צעד אחרי צעד, קודם כל לעצור.
אחר כך לבחון את המצב. מה קרה? נדמה לי שיש בעיה, נכון?
להגדיר מה הבעיה.
אם הוא מתנפח עם רגשות פיחס-אני-כישלון, אפשר להזדהות אתם בקצרה. אבל בקצרה,שהוא יידע שאת בצד שלו, אבל בלי לשקוע בדיון אינסופי על כמה שהדיסקים מחורבנים והחיים בזבל. מיד להתחיל לחשוב על טקטיקות ואסטרטגיות לפתרון.
למשל: "אוי, זה באמת מרגיז שהדיסק קפץ. זה דיסק מקסים. איך אפשר לסדר את זה?"
ואז, אולי הוא יעלה הצעה משלו (הא, הא, אופטימיות קוסמית), אבל סיכוי לא רע שהוא ינסה להדוף את האתגר ברטינת "לא יודע" וינסה להתחמק.
ואז התפקיד שלך הוא לא לתת לו להתחמק, כן להשאיר אותו בסיטואציה, ולהתחיל לפתור את הבעיה יחד אתו, באופן משתף, שישקף את האסטרטגיה שאת משתמשת בה,עם שאלות פתוחות,אבל בלי לדרוש ממנו לענות עליהן, כדי לא להלחיץ. אולי, למשל: "למה לכל הרוחות הדיסק לא עובד? המממ... [גירוד בראש עם קמטים במצח] אני יודעת! אולי הדיסק התלכלך? נראה לך? בוא נבדוק. [הופכת את הדיסק, בודקת, מחווה דעה על מצבו, מוצאת בד לניגוב דיסקים, מנסה שוב].
עכשיו, הרבה מהיעילות של הגישה הזאת תלוי בתזמון ובאינטונציה. ה-הממממ שלך עם המצח, זה הכמה שניות שאת נותנת לו לחשוב על הבעיה, בזמן שאת מראה בבירור שגם את חושבת עליה, כך שברור שהאחריות לפתרון היא עלייך. את נותנת לו מרחב פעולה לתרגל חשיבה, ופתרון בעיות והעלאת עצות, אבל בלי לצפות ממנו שאכן יפתור את הבעיה הזאת. וכך אם הוא תרם משהו לדיון, זה רווח, אבל אם הוא לא תרם לא היה בזה שום הפסד או כישלון או אבדן פנים, כי האחריות על הסיטואציה היתה בבירור שלך.

נמשיך:
[מנסה שוב את הדיסק] אוי, זה לא עובד. מוזר... אז מה זה יכול להיות? [עוד פאוזה עדינה, לתת מקום לתגובה משלו אבל בלי לחכות רק לה] אולי זו המערכת? בוא נבדוק... אני פותחת אותה, ואז ממששת פה בעדינות לראות אם נתקע שם משהו. אתה יכול לראות אם יש שם איזה פירור? הממממ.... מה דעתך שננסה לנגב את המשטח הזה מאבק? אולי זה יעזור...?
וכן הלאה.
תמרוש_רוש

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

עכשיו, אם הוא מציע איזה פתרון או אפשרות, אז קודם כל פידבק חיובי: "רעיון מצוין, בוא ננסה את זה". גם אם ברור לך שזה לא הכיוון, מאוד חשוב לפדבק ולחזק אצלו את תהליך הניסוי והבדיקה. בתהליך הזה, חשוב לשקף שני דברים:
א. כלרעיון הוא רעיון טוב ששווה לחשוב עליו
ב.הרבה רעיונות יתבררו כלא-נכונים או לא מצולחים כשננסה אותם, וחשוב להדגיש את החשיבות והתועלת שב"כישלון" הזה. למשל, "טוב, עכשיו אנחנו יודעים שהבעיה היאלא בדיסק, אבל אפשר להמשיך לאפשרויות אחרות. התקדמנו!"
בשמת_א*
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי בשמת_א* »

פשוט לגזור ולשמור, תמרוש רוש.
לא, בעצם, לגזור ולקרוא כל יום. לתלות על המקרר וגם על הראי באמבטיה וגם לשים עותק ליד המיטה, שנזכור בשכבנו ובקומנו והיה לטוטפות בין עינינו.
תמרוש_רוש

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

אוי, בשמת, עכשיו אני שלולית חמאה נמסה על הרצפה. @}
:-]
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

התינוק שלי מנסה להירגע עכשיו בהנקה אחרי בכי סוער... מסכן שלי.
רוצה לתאר קצת את קורות הבוקר, הם הלכו כולם עם סבתא, אז יש לי רגע לנשום.
קמנו מאוחר, וישבתי בספה להניק והם ישבו כולם בספה ליד להתעורר.
הקטנים התחילו לריב על איזו שטות, הסחתי את דעתם עם דיבור על העננים (מה זה כל העננים האלו באוגוסט????), ואז האמצעי זרק צעצוע לאוויר וזה פגע בקטן, הקטן בא אלי לבכות, ואני שאלתי את האמצעי למה עשה את זה לא בטון מאשים אלא בטון מופתע, והוא אמר שבטעות, לא הגבתי וחזרתי לעננים תוך ניחום. ואז הבכור נכנס לתמונה ושאל את הקטן אם הכל בסדר והלך איתו לצד, לא התרכזתי בהם.
(תקלטו את הצהוב הזה - מילים טובות מסלקות עננים שחורים.. מצחיק)
פתאום נהיה מצב שהבכור והקטן נגד האמצעי בגלל שהאמצעי זרק משהו על הקטן, והאמצעי התלונן בפני שהם מדברים נגדו שניהם
אמרתי לבכור לא להתערב, שהם יסתדרו לבד, שהם חברים.
ולקטן אמרתי שהאמצעי לא התכוון ואמר כבר סליחה.
הערת ביניים - הקטן תמיד תופס עמדה, ואז הם זוג נגד אחד, הם מנסים לשחד אותו שיבחר בצד שלהם, לפעמים הם גם שלשה אבל בדר"כ זה ככה, בכל פעם שצריך להחליט משהו, הקטן תופס עמדה והוא זה שמטה את הבחירה לרוב, אני מנסה להסביר לו שיבחר לפי דעתו בלבד. כשהם משחקים אז הקטן והאמצעי יותר זוג, והבכור נשאר לבד, וכשהוא מנסה לשכנע מישהו מהם לבוא לשחק איתו, זה שמסכים בדר"כ יוצא מזה בוכה, אח"כ קלטתי שעד שהבכור הצליח ליצור זוג עם הקטן, גם אם זה בא על חשבון האמצעי, אולי הייתי צריכה לתת לו לעשות את זה בלי להעיר. אולי מגיע גם לו קצת להרגיש בזוג.

התינוק סיים לאכול, והם עשו איתו תורות, הבכור שיחק איתו כמה דקות, ואז האמצעי, ואז הקטן. אני בנתיים הכנתי ארוחת בוקר. בזמן שהיה התור של הבכור, האמצעי יצא החוצה להשקות צמחים, וביקש מהקטן לבוא איתו (הוא מפחד להיות לבד), הקטן לא רצה, ואני הצטרפתי אליו. כשהאמצעי היה עם התינוק, הבכור עמד להתחיל להציק לקטן, אז מייד שלפתי דיסק עם שיר שאתמול עוד חשבנו עליו שאולי הוא יאהב (מקופף הבננות), ונתתי לו את הדיסק עם השיר, הוא הקשיב לשיר הזה וגם לשיר התאהבתי בילדה יפה, שתפור עליו בול, כי באמת מאוהב בילדה יפה, ואז אמר שהוא רוצה לראות את המילים לשיר השני, והלך למחשב לחפש אותם.

בשלב הזה התינוק התחיל לקטר שהוא עייף, ממש מוקדם מהרגיל, אז שמתי אותו במנשא והזמנתי אותם לאכול, ישבתי לידם על הכדור להרדים את התינוק אבל משום מה זה לא הלך (הוא עשה ממש קצת קקי בבוקר, והבנתי שזה מפריע לו), בשלב הזה הוא עבר לבכי, אז כבר החלטתי שהוא גם לא סיים טוב את ההנקה וישבתי מול המחשב להניק צד אחד, הם סיימו לאכול ובאו לשאול אם הם יכולים לעשות את התור שלהם במחשב, אמרתי שאחרי שארדים את התינוק, שכמובן לא נרדם גם בהנקה, ואז עשה עוד קצת קקי, בנתיים בזמן שהנקתי אותו קראתי את ההמלצה שלך, תמר.

אחרי שקמתי מהמחשב, בכדי לדחות קצת את תור המחשב שלהם (לא אוהבת שזה על הבוקר), שאלתי איך היה השיר, והוא אמר שלא אהב אף שיר שם, והוצאתי לו דיסק של ארקדי דוכין עם טמבל, הטייפ שלנו לא קרא את הדיסק, כי הוא צרוב, אז הייתה לי הזדמנות לעשות בדיוק את מה שאמרת, והוא ממש הראה התלהבות שיש בעיה, ולא מתייאשים, ומנסים בסבלנות לפתור ויש גם פתרון (ניסינו כמה דברים ואז הלכנו להשמיע במחשב), תודה! זה מדהים מה שכתבת, מקווה להצליח ליישם הרבה פעמים.

בנתיים האמצעי פתח אנציקלופדיה והתחיל לשאול אותי על כל מיני תמונות שם, מה זה? והקטן ביקש שאני אשחק איתו, והתינוק התחיל שוב לקטר (עדיין עייף, כן?), הגדול סיים להקשיב לשני שירים של דוכין והחליט שגם אותם הוא לא אוהב, אני החזרתי את התינוק למנשא, והם ביקשו שוב מחשב, טוב, הסכמתי.

בשעה שהם היו במחשב, הם בעצם מקבלים כל אחד חצי שעה תור, והם ביקשו לאחד את זה למשהו משותף, מכיוון שהקטן לא הסתדר עם המחשב ולא הצליח לעשות שום דבר, גם התקבע שהוא עושה את התור ביחד עם האמצעי, אז התור המשותף של כולם הוא שעה (הנה, גם כאן הם זוג לעומתו), הוא היה ראשון (שגם על זה האמצעי קיטר, אבל הוא ביקש ראשון אז זה מה שיצא), אז בחצי הראשון הוא בוחר מה עושים, ובחצי השני הם בוחרים ביחד.

בקיצור בשעה הזו אני הרדמתי את הקטן שוב, הפעם נרדם ברוך השם, אכלתי וקראתי תוך כדי, (הספר הזה קצת רוחני מידי בשבילי, מקווה שאצלח אותו ואלמד משהו - הורות מודעת), ואז העברתי את התינוק לעגלה והתלבשתי והתארגנתי, והבאתי להם כיבוד למחשב (זה הזמן שבו הם אוכלים הכל - כוס אישית מלאה בגרגירי חומוס, כרובית בתנור, מה שאשים להם, אז מנסה להספיק לנצל את הזמן שהם במחשב ולהגיש להם כאלו דברים).

כשהם סיימו את המחשב בחרתי לכולם בגדים, הם התלבשו ובמקביל הבכור התחיל לריב ולהציק לכולם, ממש לא רציתי שהם יעירו את התינוק (הם לפעמים מעירים אותו כשהם רבים), אז התחלתי לתכנן עם הבכור את המשחק הזה בכל רם, כשסיימתי לעזור לקטן להתלבש, הבאתי דף גדול כדי לצייר עליו סקיצה למשחק והתינוק... התעורר.

הנחתי אותו לידינו והתחלנו לעשות סקיצה, האמצעי שיחק במשהו בחוץ והקטן אמר שהוא רוצה שאני אשחק איתו עכשיו, הזכרתי לו שמחר יש לי זמן רק איתו כי הבכור והאמצעי הולכים לסבא וסבתא, והוא אמר שגם הוא רוצה ללכת לשם בעצם, (חבל, דווקא התלהבתי מזה שהם יעשו לעצמם גיבוש בלי הקטן, ולי יהיה זמן איכות לקטן, אנסה לשכנע אותו שוב),
אז הקטן הסתכל וביחד עשינו סקיצה (אני עשיתי, הבכור נתן מלא רעיונות למשחק ע"פ הספר אי המטמון ומספר משחקים שהוא אוהב), התינוק התחיל לבכות (מה עובר עליו היום), אז הנקתי אותו שוב, כי אולי כבר רעב? במקביל המשכנו עם הסקיצה, עד שסיימנו אותה,
יצא משהו מגניב, צריך ללטש ולהתחיל לבצע (איפה אני אמצע זמן לזה לעזעזל?) תודה על הרעיון המדהים תמר!

האמצעי חזר ושוב שאל על האנציקלופדיה ופתח בדף של פצצת האטום, אז סיפרתי להם על הסיפור של פצצת האטום בעיראק (רק דברי איתם על פצצות ומטוסים והכל יהיה בסדר!), התינוק עשה שוב קקי והיה רגוע כמה דקות, ואז הם היו רעבים...
הם ביקשו שלוקים, הסכמתי, קצת רוגע עד שאצליח להכין משהו לאכול, שמתי ביצים בסיר וביקשתי שיוציאו ירקות שנשטוף, אבל הבכור לא רצה והתחיל להציק להם שוב,
הפעם הוא התחיל במשחק - משהו בסגנון מי יתפוס אותי - המשחקים האלו תמיד מגיעים לדמעות,
התינוק שוב קיטר ושוב הגיע למנשא, אבל הוא לא אהב את הרעיון שאני מבשלת איתו, הוא אוהב שמטיילים כשבמנשא, אז הוצאתי אותו והחזקתי אותו ביד אחת,
הכנתי גם חביתה למקרה שמישהו ירצה ובאתי להוציא ירקות ואמא שלי הגיעה, אז אני בכלל בלחץ כי אמא שלי שונאת עוד יותר ממני כשהם רבים, ברור שבשלב הזה מה שהתחיל כמשחק היה כבר ריב, הקטן בכה כשהגדול מצמיד אותו לרצפה.

היא הביאה אוכל, ישר הגשתי להם אותו יחד עם הביצים והזמנתי אותם לאכול, והיא התחילה לשאול אותי איך מגיעים לקניון שהיא תכננה להגיע אליו,

היא לקחה קצת את התינוק כך שיכולתי לסיים להגיש את האוכל, בנתיים הם המשיכו לריב במקום לשבת לאכול, הבכור נכנס לשירותים וסגר את הדלת וישב וקרא שם כי הוא טען שהם רודפים אחריו,
האמצעי דרך על הקטן עם הכדור פיזיו אז הקטן בכה ולא רצה לבוא לאכול אלא רק שאשב איתו ולא אזוז, בסוף הצלחתי לשכנע את כולם לבוא לאכול

לקחתי את התינוק מאמא וישבתי שוב על הכדור להרדים את התינוק, ואז הייתי צריכה לקום לארגן להם דברים לדרך שאמא שלי ביקשה והתינוק כבר התחיל לבכות ולצרוח כי רק רצה שארדים אותו, והם רבו וצעקו וביקשתי מהם שיפסיקו כי הוא לא הצליח לישון היום כל היום, ולא הצלחתי להמנע ושלחתי מבט כועס לבכור אחרי ששוב הצמיד את הקטן לרצפה.

ואז הם הלכו, והתינוק שכבר היה ממש נסער נרגע אחרי כמה דקות של דיבורים מרגיעים ונענוע ואז הצליח לינוק ועכשיו הוא ישן.
וכל זה בסה"כ ב4 שעות, שמתוכן שעה אחת הייתה במחשב.

לפעמים אני מרגישה כאילו יום שלם אני צריכה לדאוג לכך שתהיה לו תעסוקה, זה מלחיץ ומתיש אותי.

עוצמה וכבוד עוצמה וכבוד
לא יודעת אם היה הרבה מזה עד עכשיו.
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

טוב, עכשיו אנחנו יודעים שהבעיה היא לא בדיסק, אבל אפשר להמשיך לאפשרויות אחרות. התקדמנו
ככה בדיוק אמרתי את זה! הייתי טרייה לי בראש עדיין.

לא, בעצם, לגזור ולקרוא כל יום. לתלות על המקרר וגם על הראי באמבטיה וגם לשים עותק ליד המיטה, שנזכור בשכבנו ובקומנו והיה לטוטפות בין עינינו
מסכימה, הרעיון שלה באמת שווה!
תמרוש_רוש

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

יקירתי, יש לך ארבעה ילדים!!
בתור התחלה, כל יום שבו כולם נשארים בחיים, עם אותו מספר של ידיים, רגליים ועיניים, ואין שריפה ואין שיטפון והגג על מכונו עומד - הוא יום מוצלח.
מ ו צ ל ח !!!

לפעמים אני מרגישה כאילו יום שלם אני צריכה לדאוג לכך שתהיה לו תעסוקה
לי נשמע, מהתיאור שלך, שכל יום את צריכה ללהטט בין ארבעה ילדים, בית, אוכל, עייפות, מריבות ושאר תפקודים בסיסיים, והזגזוג הזה, והעומס הזה, קשים לך.
(הבהרה: הם היו קשים לכל אמא שהיא. לגדל ארבעה ילדים זה אינטנסיבי מאוד וקשה. זהו (()))

ולמה אני אומרת את זה? כי מהתיאור שלך, כמו שהבאת את זה, לא יכולתי להרגיש שמרכז הקושי הוא הבכור דווקא. כמו שכתבת את זה, זה נשמע כמו רצף של אירועים שבו כל פעם ילד אחר מתקיל אותך במשהו אחר, וצריך לזגזג מאחד לשני לרביעי לתכנית היציאה לארוחת הצהריים. וזה מה שהכי בלט לי בתיאור שלך: הזגזוג, העומס הכללי, הרעש, הצורך לקפץ מדבר אחד למשנהו, וגם התינוק (()). בעיקר התינוק בלט היום.
מה דעתך?

ולא הצלחתי להמנע ושלחתי מבט כועס לבכור אחרי ששוב הצמיד את הקטן לרצפה.
איי, צדקת את. מלאך. אני, אחרי ארבע שעות כאלה, כבר הייתי צורחת במלוא גרון על הגדול שלי כי אוי וויי, הוא לקח לעצמו יותר מדי גרנולה בחלב ולא הצליח לגמור.
(מה "הייתי"? רק אתמול עשיתי את זה.... ((-)))

הוצאתי לו דיסק של ארקדי דוכין עם טמבל, הטייפ שלנו לא קרא את הדיסק, כי הוא היה צרוב, אז הייתה לי הזדמנות לעשות בדיוק את מה שאמרת, והוא ממש הראה התלהבות שיש בעיה, ולא מתייאשים, ומנסים בסבלנות לפתור
איזה יופי!!!
נשמע שדווקא יש לו רצון להתמודד ולהעז, הוא רק צריך ליווי, שלא יפקירו אותו לבד בשטח.

הם התלבשו ובמקביל הבכור התחיל לריב ולהציק לכולם
סיטואציה מעניינת. האם זה אופייני? שהוא רב אתם בדיוק כשמתארגנים לאנשהו או למשהו?

יחד עשינו סקיצה (אני עשיתי, הוא נתן מלא רעיונות) למשחק ע"פ הספר חפש את המטמון ומספר משחקים שהוא אוהב, המשכנו עם הסקיצה, עד שסיימנו אותה, יצא משהו מגניב, צריך ללטש ולהתחיל לבצע
מקסים. איזה גדולה את! איזה גדולים אתם!
עכשיו שהוא בעניין, את יכולה ל-א-ט ובהדרגה לסגת ולהשאיר לו יותר ויותר מרחב פעולה ואחריות.
כל פעם שני מילימטר ;-). בעדינות, כבדרך אגב, ובלי למהר.

איפה אני אמצע זמן לזה לעזעזל?
אה, זה קל.
מתי שאפשר, כשבא לכם ומתאים לכם, כמה שמספיקים עד שהחיים קופצים באמצע. גם חמש דקות זה בסדר. מצידך שייקח שנה. לאן יש לך למהר? גם רומא לא נבנתה ביום אחד.
(אני בדיוק עוסקת בפיתוח משחק לתרגול ניקוד בשביל הגדול שלי. אז שלשום הספקתי לצייר כמה ניקודים על דף, והיום גזרנו שבעה מהם וניילנו את חלקם עם סלוטייפ. בהערכה שלי, ייקח לי לפחות שבוע לגמור את העסק, וזה משהו ממש פשוט! בהיקף מצומצם, שבלי ילדים הייתי גומרת בשעה גג. אז עם ילדים זה לוקח שבוע. או שנה. ככה זה :-))
לדעתי, הטריק הגדול זה למצוא מקום לעבודה-הבלתי-גמורה שלא תתקלקל ותלך לאיבוד. ברגע שיש לך את זה - ייקח כמה זמן שייקח. אין לחץ.
אה, ועוד משהו: דווקא חוסר הזמן הזה יכול להיות מנוצל לתועלתך: אתם מתחילים ביחד, ואז משהו קופץ עלייך ודורש תשומת לב, אז את אומרת לגדול: "תמשיך עם זה וזה, אני רק מוציאה את הכביסה מהמכונה שלא תסריח ותיכף באה". ואת הולכת, ותיכף באה, ואחרי נגיד חמש דקות את שוב פעם בורחת לו, רק כדי לעזור לקטן עם החולצה ותיכף חוזרת. זה עשוי לעזור לו לקחת פיקוד ולנסות לבד, אבל בלי להרגיש לבד, כי את גם נשארת בתמונה. וכי את נעדרת באופן זמני ואגבי כזה. וגם, ההיעדרויות שלך הן אף פעם לא "נגדו", אף פעם לא בטון של "אתה אמור להסתדר לבד" אלא בקטע של "שמע, החיים קופצים עלי אבל אני לא שוכחת אותך. תיכף אשוב". אז יותר קל לשאת אותן ואת העצמאות וההתמודדות שנגזרות מהן.
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

_להכין רשימה של כל הדברים שאת מאמינה שבנך הוא.
ואחר כך תתחילי להטיל ספק בכל מה שכתבת. סעיף אחרי סעיף.

חסר בטחון
לא מרוצה אף פעם
חומרני
עצלן (לא יודעת אם עוד חושבת את זה, אבל בהחלט חשבתי את זה עד לא מזמן)
סנג'ר
מרצה_
  • אוהב לעזור לחלשים
  • אוהב להתערב ולגשר בין ילדים שרבים
  • אוהב להוביל ולקבוע
  • ישר (רוב הזמן)
  • פרפקציוניסט (איך שכחתי את זה?)
  • תקוע יצירתית
זה מזכיר לי הפעלה שעשיתי פעם לילדים בבית ספר, שבה הם היו צריכים לנסות לתת תכונות לדמויות, וזה כל כך קשה גם להסביר מה זה תכונה, וגם לתת תכונות, לרוב הם בחרו בפעולות - אוהב ש... וכו' כמו שאני עושה.)

עכשיו אני גם מאמינה שבני מפחד מכישלון, שיתפתי אגב את בן זוגי ברעיון הזה, והוא לא מסכים עם זה בכלל. אז אולי אני גם צריכה להוסיף את זה לרשימה ואז להטיל בזה ספק?

אמשיך לחשוב אם יש עוד משהו.
תמרוש_רוש

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

מילה אחרונה, כי אני חייבת ללכת לישון (אוסטרליה, נו. 11 בלילה)
תחרותיות: לעזאזל אתה. זה לא מפתח כלום, חוץ מתסכול. במשחקי לוח, אפשר לשנות את כללי המשחק כך שהמטרה היא קבוצתית, וכך גם ההצלחה וההפסד הם קבוצתיים.
למשל: המשחק העתיק "אל הג'ונגל" (מסלול, צריכים להגיע לסוף, ויש משבצות מכשילות עם "חזור להתחלה" ו"עשרה צעדים לאחור" וכאלה). המטרה החדשה: שכולם יצליחו להגיע לג'ונגל בטווח של מקסימום עשרה צעדים זה מזה. אם זה מצליח, כולם מנצחים. אם נפתח פער גדול מדי, כולם מפסידים.

(אם יש הרבה משחקים, אז אולי צריך מספר גדול יותרשל צעדים, נניח חמישה-עשר צעדים גג מהראשון אל האחרון)
תמרוש_רוש

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

_להכין רשימה של כל הדברים שאת מאמינה שבנך הוא.
ואחר כך תתחילי להטיל ספק בכל מה שכתבת. סעיף אחרי סעיף._

הממ...
לי יש זוית טיפה שונה לעניין, אותה גברת בשינוי אדרת:
תעשי רשימה של כל מה שבנך הוא
ואז תשרפי אותה קיבינימט ותעשי רשימה של כל הדברים שבנך עושה.
בהיצמדות הכי נוקשה שיש לתצפית פשוטה, נטולת פרשנויות.
וכך, לעזור לעצמך לעבור משפה שיפוטית לשפה תיאורית.
עשוי לעזור.

וכך, את עשויה לגלות ש "עצלן" מתחלף ב"לא עושה כלום כל היום" שנהפך ל"היום הוא ישב על המחשב שעה ועוד שעתיים קרא, אבל באמצע גם שיחק עם האמצעי, ולראשונה יצר קואליציה עם הקטן, ואז עיצב את משחק הלוח, ושמע ארבעה דיסקים שונים, ואכל ברוקולי, והסכים להוריד מזלג אחד מן השולחן..... רגע, זה די הרבה מפה לשם!..."
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

עירית - ממשיכה להעתיק משפטים שחשובים לי מתוך מה שכתבת לאמא -
"כדי להמחיש עוד יותר, אני רוצה להציע הבחנה בין צורת דיבור מעצימה לבין צורת דיבור מחלישה.
זה די פשוט. הראשונה משאירה את האדם שמולך עם תחושה טובה לגבי עצמו. השניה גורמת לו להרגיש רע ("אני דפוק", "לא בסדר", "ילד רע" וכו' ).
גם לבקש ממישהו להפסיק לעשות משהו כי זה לא נעים לך, אפשר לומר בצורה נקייה, מכבדת וכזאת שלא תחליש אותו."

אז נגיד מה שהיה הבוקר, כשהבכור הסתובב בבית והציק לאחים שלו, והשכיב אותם על הרצפה והרביץ להם בראש (הוא עדין, הוא לא מכאיב, רק משפיל), וכל זה ב5 דקות שבהם לא הצלחתי למצוא לו תעסוקה, בזמן שסבתא שלו בבית (הוא יודע כמה שזה מפריע לה) ואני מנסה להרדים תינוק צורח - מה את מציעה להגיד לו כדי שיפסיק ועדיין יעצים אותו? אולי אם יהיו לי דוגמאות מוחשיות אצליח לעשות את זה.

"הנטייה לשפוט ממלאת בדרך כלל צורך מסויים.
הרבה פעמים לא מדובר רק בצורך המוצהר כמו למשל להגן על הילדים שלי, אלא גם בצורך לא מוצהר כמו למשל להרגיש שאני יותר טובה ממישהו, או להצדיק את תפיסת העולם שלי (שבעצם לא זקוקה לשום הצדקה), או לגרום למישהו לעשות משהו כמו שאני רוצה שיעשה.

אני יכולה לראות שהנטייה האוטומטית לשפוט קופצת אצלי כאשר מי שעומד מולי משקף לי בעצם התנהגות / תכונה שלי.
זו יכולה להיות:
  1. התנהגות או תכונה שלי שאני לא אוהבת ולא רוצה לראות אותה ו/או לא רוצה שאחרים יראו אותה.
  2. התנהגות או תכונה שאין לי אבל הייתי רוצה שתהיה לי ואני לא מעיזה או לא מרשה לעצמי לבטא אותה.
לסיכום -
אני מתייחסת לכל הנושא של שיפוטיות והתייחסות מחלישה משני כיוונים:
  1. מנסה להמנע ממנה מתוך הבנה של המחיר שהאחרים שמסביבי משלמים עליה (וכאמור, בעצם גם אני) או מתוך מודעות לצרכים האמיתיים עליהם היא עונה.
  2. משתמשת בשיפוטים שקופצים לי כאיתותים שמסמנים לי את הנקודות הרגישות שלי, ואת האתגרים שעומדים בפני."
מאוד מדבר אלי.

"לא היה לי חופש לקחת עבור עצמי, כי זה מאוד "לא בסדר", וגם לא היה לי חופש לא לקחת עבור עצמי כי כל כך רציתי, כי זה צורך אנושי בסיסי שהודחק.

היום אני אי שם באמצע בין שני הקצוות הללו (אני מקווה ). שחררתי החוצה מהכלא את הצורך לקחת עבור עצמי, והנתינה לאחרים קיימת אבל היא לא על חשבוני ולא בשביל "לא להחשב אגואיסטית"."

ככה בדיוק אני מרגישה, אני כל הזמן מנסה לא לבקש עזרה, ותמיד לא נעים לי, ואני תמיד מתחשבת ולא רוצה להפריע, אני גם מרגישה תמיד ששום דבר לא מגיע לי - כל אלו מגיעים מתוך ילדות שבה לא ראו אותי בכלל, ולא התייחסו אלי בכלל, גידלתי את עצמי. ואני ממש שיפוטית כלפי אלו שמתנהגים אחרת ממני,וזורקים אצלי את הילדים שלהם (תוכלי לשמור עליהם לשעה?) ואז בלי להתבייש חוזרים בערב, או כל מיני אנשים שגורמים לאחרים לעשות את העבודה שלהם ותמיד נראה שהם עושים הכל.

מבינה את כל זה רציונאלית, אבל מרגישה שזה קצת גדול עלי כרגע לדאוג לשיפוטיות שלי לגבי העולם, אנסה להתמקד קודם בילדים שלי ובבן זוגי.
תמרוש_רוש

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

לשמוע שירים ביוטיוב ולשיר , הוא מאוד נהנה בשיעורי מוסיקה בבית הספר.
מה בקשר ללקחת מנגינה שהוא אוהב ולהתחיל לאלתר עליה מילים?
עדיף, כמובן, מילים גסות ;-)
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

תמרוש - עכשיו ראיתי שכתבת!
העלת על פני חיוך ודמעות ביחד, אבל הבטחתי לעצמי להספיק פיפי לפני התינוק מתעורר שוב, והנה הוא התעורר, אז אכתוב אח"כ.
תמרוש_רוש

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

משהו שכתבת אי שם למעלה:
_את מסתכלת על כל אירוע עם הילדים, על כל בעיה, על כל קושי מנקודת המבט של איך את כהורה אחראית למה שקורה, מה החלק שלך בכל סיטואציה שעולה - וכתוצאה מכך, גם איך את יכולה לשנות את המצב.
  • זוהי דווקא נקודה שאני לא מסכימה איתה, כך בעצם עשיתי עד לא מזמן, אם הם היו תוקפנים אחד לשני, זה בגלל שאני תוקפנית לפעמים, אם הם עצלנים, זה כי אני עצלנית, ודווקא כחלק מתהליך הטיפול שלי הבנתי שאני לא אחראית על הכל, לא יכולה להיות, ואז אני יכולה גם לקחת פחות אישית ורגשית כל ריב או תשובה שלילית מהם, כי אני לא אשמה בזה, הם בני אדם בפני עצמם עם אופי ואישיות ולא בהכל אני אשמה._
כשאני קראתי את העצה הזאת, לקחתי אותה למקום אחר ממה שאת לקחת. את לקחת את זה לקטע של "אם הם כך סימן שאני כך", ואני חושבת שפה הדגש הוא אחר, על מה שאת כאמא עושה בסיטואציה נתונה שתורם או מרסן דינמיקה מסוימת שלהם. למשל: היום הם רבו באגרסיביות-יתר (בין השאר) כי לא הגשתי להם ארוחת צהריים בזמן והם היו רעבים. או: היום הבכור סירב מכל וכל לעזור עם הכביסה, כנראה כי טון הדיבור שלי כשפניתי אליו יצר אנטגוניזם. או שביקשתי את זה ממנו בדיוק כשהוא היה באמצע הפרק. איך אוכל לעשות את זה אחרת? לבקש עם חיוך, לתת לו התראה מראש "עוד חמש דקות אזדקק לך" או להסכים אתו מראש על זמן נתון.
דברים כאלה... אחריות נקודתית על מה שאת עושה, לא אשמה על מי שאת.
תמרוש_רוש

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

כל זה ב5 דקות שבהם לא הצלחתי למצוא לו תעסוקה
זו בעיה, שאפשר להתייחס אליה ביחד אתו:
לשבת אתו (ביום טוב) ולהגיד לו "נראה לי שלפעמים אתה מטפס על הקירות ולא מוצא לעצמך מה לעשות, ואז אתה עושה דברים לא-מוצלחים כמו לריב עם האחים שלך. מה דעתך? זה נכון שקשה לך למצוא מה לעשות?" ואם הוא אומר שכן, אז לשבת יחד אתו ולהכין רשימה של כל הדברים שאפשר ונחמד לו לעשות. ולתלות אותה באיזה מקום בולט. ואז כשנוצר מצב לחץ, במקום להפסיק הכל ולפתור לו את הבעיה, את אומרת לו "ילד - לך לרשימה שלך. עכשיו". במקום להיכנס אתו לקונפליקט, את מפנה אותו לסמכות עליונה, שהוא בעצמו יצר.

ועכשיו הקטע המעניין: נניח שבשלב הכנת הרשימה הוא אומר "אבל אין לי שום דבר לעשות" או שהרשימה שלו מכילה שניים וחצי פריטים, מתוכם אחד וחצי לא קביל או מוגבל בזמן (מחשב, למשל), אז את יכולה לאתגר אותו ולהגיד "תשמע, זה ממש בעיה, הרשימה הזאת לא מספיק טובה בשבילך. אנחנו חייבים למצוא לפחות עוד חמישה פריטים כדי שזו תהיה רשימה טובה. ולפחות ארבעה מהם צריכים להיות מגניבים, דברים שתאהב לעשות (החמישי יכול להיות "עזרה בכביסה / כלים / בישול", אבל לזה אני אגיע מאוחר יותר). מה דעתך? איך נוכל להמציא עוד דברים?"

ושוב, המטרה היא להיות המטא-קוגניציה שלו, המערכת שמסתכלת על הדברים מלמעלה ומנווטת את הבנאדם, אבל בקול רם ומתוך שקיפות, ולאט לאט לתת לו יותר ויותר חלק בתהליכים האלה, כדי שהוא יוכל לראות את תהליכי החשיבה ופתרון הבעיות ולתרגל ולהפנים אותם.

דרך אגב, אפשר לראות מהתשובה שלי איזה מין ילד יש לי: מדויק, יורד לפרטים, אוהב מספרים, ובלי "בערך". אצלו הכל צריך להיות ממוספר (בכל אופן, רצוי שיהיה), אז גם אני התרגלתי לחשוב ולדבר כך ("חמישה פריטים, מתוכם ארבעה מגניבים"). אז שלא תחשבי שזה מחייב גם אותך או את הילד שלך!! ;-) קחי את העצות שלי ותשכתבי אותם לסגנון שמתאים לכם.
מצד שני, אצל ילד שלא יודע מאיפה להתחיל לחשוב על דברים, והכל נראה לו "גדול עליו", עשוי להיות משהו מרגיע ומקרקע בדיוק הזה, בהגדרה מדויקת של "לאן אנחנו שואפים".
(זה גם איכשהו קצת פליי ליידי. משימות קטנות ומוגדרות היטב, כדי לא להיות מוצפת ולאבד מוטיבציה)
תמרוש_רוש

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

מה את מציעה להגיד לו כדי שיפסיק ועדיין יעצים אותו? אולי אם יהיו לי דוגמאות מוחשיות אצליח לעשות את זה.
טוב, גירית את היצר שלי. אני מתחילה לשלוף משפטי תגובה מכל כיוון אפשרי...

"יא חתיכת חרא, מה אתה חושב שאתה עושה??"
"שוב פעם הרבצת לאחיך? מה יהיה?"
"אולי תפסיק כבר?"
"תפסיק להיות אלים כל הזמן!"
"דני, זה כואב לו"
"עצור. עצור. עכשיו, בעדינות"
"המשחק הזה נהיה אלים מדי. מה בקשר לטאקי? רציתם לשחק טאקי, לא?"
"גבי, "טמבל" זו מילה שפוגעת באנשים. אתה יכול פשוט להגיד לו מה האפשרות הנכונה"
"אתם יכולים לשחק ב...., אבל בלי להפיל זה את זה".
"אולי תקפצו ביחד כשאתם מחזיקים ידיים, וכך לא תפגעו אחד בשני"

נא לדרג ולנמק :-)
בשמת_א*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי בשמת_א* »

יקירתי, יש לך ארבעה ילדים!!
מזדהה עם סימני הקריאה פה...
רונית, שתדעי לך שקראתי וספרתי שוב ושוב... כי את כותבת "הקטן" אבל יש אחד עוד יותר קטן, "התינוק"... זה בלבל אותי לא מעט D-:
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

מה דעתך?
היום בעיקר בולט התינוק, אבל זה חריג. האמצעי כל הזמן מעסיק את עצמו, וכך גם הקטן, לפעמים הם צריכים אותי, אני מאמינה שהייתי מצליחה יותר לזגזג בין כולם ולמצוא זמן לכל אחד אם בכל רגע פנוי לא היה נוצר ריב, ולזה אחראי הבכור.
אני גם רואה את זה כשהוא שלא איתנו. ממש הקלה.

_מה בקשר ללקחת מנגינה שהוא אוהב ולהתחיל לאלתר עליה מילים?
עדיף, כמובן, מילים גסות_
עושים את זה בנסיעות. אנסה לשלב את זה בבית, אולי שיכין ספר כמו שירי רחוב.

_כשאני קראתי את העצה הזאת, לקחתי אותה למקום אחר ממה שאת לקחת. את לקחת את זה לקטע של "אם הם כך סימן שאני כך", ואני חושבת שפה הדגש הוא אחר, על מה שאת כאמא עושה בסיטואציה נתונה שתורם או מרסן דינמיקה מסוימת שלהם. למשל: היום הם רבו באגרסיביות-יתר (בין השאר) כי לא הגשתי להם ארוחת צהריים בזמן והם היו רעבים. או: היום הבכור סירב מכל וכל לעזור עם הכביסה, כנראה כי טון הדיבור שלי כשפניתי אליו יצר אנטגוניזם. או שביקשתי את זה ממנו בדיוק כשהוא היה באמצע הפרק. איך אוכל לעשות את זה אחרת? לבקש עם חיוך, לתת לו התראה מראש "עוד חמש דקות אזדקק לך" או להסכים אתו מראש על זמן נתון.
דברים כאלה... אחריות נקודתית על מה שאת עושה, לא אשמה על מי שאת_
וואלה. נקודה למחשבה.

נניח שבשלב הכנת הרשימה הוא אומר "אבל אין לי שום דבר לעשות"
ניסינו את זה פעם, ומה שיצא זה - אין שום דבר שאני אוהב לעשות. אז אני הכנתי רשימה שהוא לא הסכים לדברים שבה וזה לא עבד.
אנסה את שוב, אולי הפעם נצליח.

זה גם איכשהו קצת פליי ליידי.
אגב פליי ליידי ביום כזה אני נזכרת באלו שכתבו כאן שהן שמות אקונומיקה בשירותים ומסדרות מיטות בבוקר ו... נו טוב, פשוט נזכרת.

קטעים שאת באוסטרליהב...
רוזמרין*
הצטרפות: 06 אוקטובר 2004, 09:35

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רוזמרין* »

תמרוש רוש, כמה חבל שלא היתה אחת כמוך בסביבתי כשהייתי אמא צעירה. כל דוגמא שלך מעלה בי נשכחות, איך הייתי יכולה לעשות אחרת.

רונית, איפה בן הזוג בתמונה? האם העצמת הבכור היא משימה רק שלך? 4 ילדים, והבכור רק בן 9, זה קושי עצום לאשה לבד.
רציתי להציע עוד משהו שטרם נתקלתי בהצעות כאן.
למצוא זמן של חצי שעה-שעה שבו את נמצאת רק עם הבכור. מטיילת איתו, משוחחת, משחקת, קוראת לו, עושה לו "נעים" וכו'. יום ושעה קבועים פעם בשבוע. זה אפשרי מבחינתך?
האם היית יכולה לעשות שעה קבועה כזאת עם כל אחד מהשלושה הגדולים? ואולי גם בן זוגך ישתתף בעניין השעה הקבועה?

אני חושבת שאחד הדברים שחסרים לילד שהוא לא יחיד, זה זמן איכות ובלבדיות עם ההורה. וזה גם זמן נפלא להעצמה והקשבה.
אישה_במסע*
הצטרפות: 29 מרץ 2012, 10:55

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי אישה_במסע* »

_עכשיו, אם הוא מציע איזה פתרון או אפשרות, אז קודם כל פידבק חיובי: "רעיון מצוין, בוא ננסה את זה". גם אם ברור לך שזה לא הכיוון, מאוד חשוב לפדבק ולחזק אצלו את תהליך הניסוי והבדיקה. בתהליך הזה, חשוב לשקף שני דברים:
א. כלרעיון הוא רעיון טוב ששווה לחשוב עליו
ב.הרבה רעיונות יתבררו כלא-נכונים או לא מצולחים כשננסה אותם, וחשוב להדגיש את החשיבות והתועלת שב"כישלון" הזה. למשל, "טוב, עכשיו אנחנו יודעים שהבעיה היאלא בדיסק, אבל אפשר להמשיך לאפשרויות אחרות. התקדמנו!"_

להדפיס ולתלות על המקרר! או על הלוח במשרד, בשביל להסתכל בכל פעם שצריך לדבג משהו.

אני קוראת את הדף, והוא מלא בשפע של חוכמה. תודה לכולכן (())
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

נא לדרג ולנמק
:-) כיף איתך כאן! אאמץ לי כמה משפטים ברשותך... ננסה מחר.

אני כל הזמן מתחילה לכתוב ומסיימת שעה אחכ, ובנתיים כתבתן עוד.

האמת שהתכוונתי בבלוג הזה להתמקד בבכור ולכן לא הבהרתי לגבי יתר המשפחה, זה לא סוד או משהו, אז סליחה על הבלבול...
הפוסט ההוא היה פשוט שחרור קיטור.

רוזמרין
רונית, איפה בן הזוג בתמונה?
עובד רוב היום, מגיע בסוף סופו של היום, משכיב אותם בזמן שאני מרדימה את התינוק. ואיתנו בסופש, אבל אז יש הרבה עניינים לטפל בבית, ודווקא הרבה העצמה אין שם, כי האמצעי הוא זה שאוהב לסדר ולתקן דברים ולעבוד בגינה ולכן צמוד לאבא כל היום, ואילו הבכור מקבל הרבה פעמים פידבקים לא טובים על מה שלא עשה/סיים עד הסוף מהדברים שהוא ביקש ממנו, אז זה לא עוזר הרבה, (דיברתי איתו על זה כמה פעמים, והוא משתדל) ובשבת עצמה יש תפילות וארוחות או זמן משחק ואז הוא עם כולם ביחד.
בן זוגי הוא אחד כזה שהוא איש עבודה, כך שגם כשאני עושה איתו משהו ביחד אני לא מקבלת העצמה כי לא עושה מספיק טוב/מהיר, אז לא מצפה ממנו להעצים את הבכור - בקטע הזה אני רק יכולה להביא אותו לכך שלא ינמיך אותו.

דווקא לבכור יש זמן לבד איתנו, כי הוא הולך לישון אחרי כולם, אז הוא מדבר או איתי או עם הבן זוג, בשקט, בנחת על כל מה שרוצה, תוך כדי ארוחת ערב שלו. לפעמים אנחנו אוכלים איתו.
ליתר אין ממש כזה זמן, אבל אני משתדלת לספק לכל אחד את מה שהוא צריך, האמצעי בעיקר רוצה שאני אשב ואסתכל עליו בזמן שמשחק, ואעשה כאילו אני משחקת איתו (לשחק איתו ממש זה מסובך מידי, כל העסק הזה דימיוני מידי בשבילי), והקטן רוצה שאני ארים אותו על הידיים כמה פעמים ביום, ואחבק אותו כל כמה זמן, ואתן לו לאכול את הדברים שהוא אוהב, גם אין לי ממש סיבות לכעוס עליהם לאורך היום, כאילו, ממש בקטנה, טעויות קטנות ומטופשות שאין שום סיבה לכעוס עליהם, ואם בפנים אני מרגישה כועסת אני כבר יודעת לא להראות, כי זה רק בראש שלי שהכל צריך להיות כמו שאני רוצה, והם ילדים בסה"כ, ולא עושים שום דבר בכוונה להזיק - אותם אני מצליחה לדעתי לספק - לא שומעת יותר מידי חריקות מהכיוון שלהם, אבל מי יודע אולי עוד אצטרך לכתוב בלוג גם עליהם.

משהו שכן עבר לי בראש בימים האלו שאני כל הזמן חושבת על הבכור, שאת כל הרשימות האלו שאני מכינה עבורו, אני לא יודעת אם אני בכלל יכולה להכין לקטן, הוא כל כך זורם עם הכל, ומבלה המון רגעים מהיום שלו בלהסתכל על אחד האחים, או לעשות מה שאחד האחים אומר, או לעזור לאחד האחים במשהו, שאני לא כל כך בטוחה שאני באמת מכירה מי הוא.

ועכשיו נראה אם אתן כבר הספקתן לכתוב עוד משהו...

רגע ועוד משהו, זה כל פעם מפתיע אותי מחדש - הבכור מפחד ללכת לישון, לוקח לו מלא זמן להירדם בגלל זה, היום לדוגמא הוא נרדם עם אור דלוק בחדר, הוא אומר שהוא מפחד שיבואו אנשים.
כשהוא קם בלילה לפיפי הוא מפחד לחזור למיטה ולכן בא למיטה שלנו, הוא בכלל ישן מאוד לא רגוע, כל הלילה זז, הרגליים עפות לכל הכיוונים וגם הידיים, הבן זוג יורד למזרון ליד...
סתם... אולי זה אומר לכן משהו.
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

לא כתבתן עוד...
אגב - סליחה לך עודד שאני פונה בלשון נקבה.
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

אבל יש אחד עוד יותר קטן, "התינוק"...
עליתי למעלה ובאמת נכון, לא דיברתי עליו עד עכשיו, הוא פשוט כזה תינוק מתוק וקל בדר"כ שהגידול שלו ממש לא מורגש, הם רק מקבלים כל אחד זמן איכות איתו ואני מרגישה שהוא רק עושה להם טוב.

היום מה שעבר עליו היה סיפור אחר לגמרי...
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

הא.. אגב תינוק, היום לפני השינה אמרתי לבכור שיש לי תפקיד בשבילו, שאני חושבת שהוא תפור עליו, והוא יעשה אותו על הצד הטוב ביותר.
הוא אחראי מעכשיו לגוון לתינוק את הצעצועים, כי אני כבר מרגישה שהוא מפסיק להסתכל על הצעצוע אם הוא רואה אותו כמה ימים ברצף, אז הוא יהיה צריך להחליף את הצעצועים כל כמה ימים עם צעצועים חדשים מהקופסא.
הוא היה ממש מבסוט מהתפקיד הזה.
ואני ממש אשמח שמישהו יעשה את זה, כי לי אין זמן...
רוזמרין*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רוזמרין* »

הבכור מפחד ללכת לישון, לוקח לו מלא זמן להירדם בגלל זה, היום לדוגמא הוא נרדם עם אור דלוק בחדר, הוא אומר שהוא מפחד שיבואו אנשים.
זה מתאים לשלב התפתחותי קטן יותר. בגיל 9 זה יכול להיות (לא חייב) כתוצאה מטראומה. ממתי זה? מתמיד או מהתקופה האחרונה? אולי שווה לנסות לברר איתו מי הם "האנשים" שהוא מפחד מהם?

דווקא לבכור יש זמן לבד איתנו, כי הוא הולך לישון אחרי כולם, אז הוא מדבר או איתי או עם הבן זוג, בשקט,
זה מצויין, אבל התכוונתי יותר לעשייה משותפת. מין סוג של צבירת חוויות אינטימית. זכרונות של "דברים שעשיתי עם אמא/אבא" בלי האחים האחרים.
את צריכה לזכור שהבכור הוא היחיד שחווה בלעדיות על ההורים והיחיד שנזרק ממעמדו כנסיך. כל השאר כבר נולדו למצב קיים של אח נוסף וזה טבעי להם.

בכל מקרה, אני מאמינה שלכל אחד מהילדים חשוב להיות בבלעדיות עם הורה (או שניהם), הרחק מהאחים, מדי פעם.
וזה גם חשוב להורה. כי כשהוא נמצא רק עם ילד אחד, אין מול מי להשוות ואפשר להתרכז בגילוי היחודיות של הילד הזה. במיוחד כשיש הרבה ילדים ואנחנו נוטים להסתכל עליהם כגוש, וגם לתפעל אותם
בצוותא.
בשמת_א*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי בשמת_א* »

אתם מתחילים ביחד, ואז משהו קופץ עלייך ודורש תשומת לב, אז את אומרת לגדול: "תמשיך עם זה וזה, אני רק מוציאה את הכביסה מהמכונה שלא תסריח ותיכף באה". ואת הולכת, ותיכף באה, ואחרי נגיד חמש דקות את שוב פעם בורחת לו, רק כדי לעזור לקטן עם החולצה ותיכף חוזרת. זה עשוי לעזור לו לקחת פיקוד ולנסות לבד, אבל בלי להרגיש לבד, כי את גם נשארת בתמונה. וכי את נעדרת באופן זמני ואגבי כזה. וגם, ההיעדרויות שלך הן אף פעם לא "נגדו", אף פעם לא בטון של "אתה אמור להסתדר לבד" אלא בקטע של "שמע, החיים קופצים עלי אבל אני לא שוכחת אותך. תיכף אשוב". אז יותר קל לשאת אותן ואת העצמאות וההתמודדות שנגזרות מהן
רק רציתי להגיד שאני עושה את זה הרבה.
ובדיוק כך.
ובדיוק מהסיבות האלה.
מאוד מאוד חשוב לו שאשאר בסביבה.
ומצד שני אני רואה איך זה מגביר את העצמאות שלו.

_הבכור מפחד ללכת לישון, לוקח לו מלא זמן להירדם בגלל זה, היום לדוגמא הוא נרדם עם אור דלוק בחדר, הוא אומר שהוא מפחד שיבואו אנשים.
כשהוא קם בלילה לפיפי הוא מפחד לחזור למיטה ולכן בא למיטה שלנו, הוא בכלל ישן מאוד לא רגוע, כל הלילה זז, הרגליים עפות לכל הכיוונים וגם הידיים, הבן זוג יורד למזרון ליד...
סתם... אולי זה אומר לכן משהו_
כן, אומר לי.
זה משתלב עם כל הדברים האחרים שאת מתארת.
זה משתלב עם הגורם המקורי לכל המצוקות שלו.
זה משתלב עם זה שיש לך בכור מאוד רגיש, מאוד מאוד רגיש, והמצוקות שלו מורכבות מהמון פחדים וחרדות. הרי גם סף התיסכול הנמוך, הייאוש, התוקפנות - הכל קשור לפחדים ולחרדות שלו. יש לו בפנים חרדה גדולה שלובשת צורות מפחידות, והוא כאילו חייב כל הזמן לברוח ממנה.
אם שנייה אחת משאירים אותו לעצמו עם המחשבות שלו, בלי גירוי חיצוני ממכר, החרדה שבפנים מציפה אותו וזה בלתי נסבל בשבילו.

ככה אני חושבת.
מעניין מה יחשבו האחרות.
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

בשמת -
וואוו, נשמע מסכן! חרדה ממה? איך מבררים כזה דבר?

רוזמרין -
האמת היא שאני דווקא מרגישה גם על הקטן שהוא נזרק ממעמדו כנסיך עם ההגעה של התינוק, אז נראה לי שזה תמיד קורה.
זה מה שאני יכולה כרגע, אני יודעת שזה חשוב, שנים קיבלתי את ההמלצה הזו, אני עושה איתו דברים לבד, מעצם זה שהוא הכי גדול, ודברים שהוא עושה, הם לא, אבל העשייה הזו לא מתבצעת ללא אחים ברקע וללא הפסקות. אותו דבר עם כולם, מקפידה להקדיש לכל אחד קצת זמן פרטי - אבל כל האחרים בסביבה.
הגורמים שמסביבי שיכולים להיות עם הילדים הם המשפחה, והם לצערי יכולים להסב הרבה נזק בזמן קצר, ולכן לא משתלם לי להשאיר איתם חלק מהילדים כדי להיות לבד עם החלק השני.
תודה על העצה!

כתוצאה מטראומה. ממתי זה?
מאז שהוא קטן. הוא מתכוון לגנבים, אנחנו גרים באיזור עם המון גנבים, וכמה שאני משתדלת להסתיר מהם את רעש הרקע בנושא, בכל פעם שהמבוגרים נפגשים (הגברים) אז הם פשוט נהנים לדבר על למי פרצו ומתי, והילדים שומעים, אלינו פרצו כמה פעמים, פעמיים ראינו גנבים מחוץ לבית ורדפנו אחריהם, אז אנחנו לא מספרים את זה לילדים, אבל יש דברים שאי אפשר להסתיר מילדים. אני מסבירה לו (לכולם) שהבית נעול ויש אזעקות, ושאנחנו בבית כל הזמן ובקושי ישנים גם ככה אז אין מה לדאוג, אבל הוא מאוד רציונלי, ורגיש ולכן הוא כן דואג.
טראומה... היו לו הרבה, החל מהפרדה אחרי הלידה של המווווון שעות, ברית, שיטת ה-5 דקות, הפרדה בגיל צעיר מידי לגן, גננת נוראית בגן טרום חובה, מורה נוראית בכיתות א' ב', אמא עם המון בעיות שהתחילה לטפל בהם מאוחר מידי,
היום הוא אמר לי אחרי שחזר מהביקור בקניון שהוא רוצה שבפעם הבאה אבוא איתם, אז הסברתי לו שאי אפשר להיכנס עם תינוק לסרט, ולכן סבתא לקחה אותם, אז תשאירי את התינוק אצל חברה והיא תניק אותו הוא אמר בבדיחות הדעת, ואמרתי לו שלי קשה להיפרד מהם, בגלל זה אני לא ממהרת לשלוח אותם לגן, וקשה לי שהם הולכים לסבים. הוא הזכיר לי שהוא כן הלך לגן בגיל מוקדם, אז אמרתי לו שהייתי אמא צעירה ונתתי לאחרים לשכנע אותי מה טוב לילדים שלי, אבל שהוא היה בגן מעולה, אז הוא אמר שהוא ממש לא אהב להיות בגן הזה כי הם הכריחו אותו להתקלח. קודם כל מדהים שהוא זוכר כי הוא היה בן שנתיים, דבר שני הוא לא אמר לי אז מילה, הוא לא כל כך אהב ללכת, אבל עד בית הספר הוא לא אהב ללכת לשום גן, ודבר שלישי בעיני זה היה נראה מקסים שהן נותנות להם להימרח בחול כל היום ואז עוד מקלחות אותן לפני שהם נכנסים לגן, איזו השקעה חשבתי! הוא אמר שהוא לא אהב את זה כי הפריע לו שכולם רואים אותו.
אז כן.. לא חסרות לו טראומות. אבל לא משהו ספציפי על אנשים שבאים אלינו בלילות.
רוזמרין*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רוזמרין* »

_אני שמתי לב שהילדים היום יותר מידי מתחברים לזרים, חברים של הילדים שלי באים אלינו וישר יכולים לבוא אלי לחיבוק, הילדים שלי בחיים אבל בחיים לא יחבקו או אפילו יתנו יד למישהו שלא מהמשפחה
זה אחד מהמקרים האלה שאני גאה להיות יוצאת דופן._
המשפט הזה קפץ לי בראש בהקשר של פחד מאנשים. תבדקי אם יש לך פחד גדול מזרים שמועבר אליו בדרכים מילוליות ולא מילוליות.
זה די דומה לפחד מכלבים שמועבר מההורה לילד, גם אם המבוגר מנסה להסתיר את זה.
מצד שני, ילד יכול לפתח פחדים מדברים אחרים מההורים. הילדים שלי סולדים מעכבישים, למשל. לי אין בעיה איתם. כדי לגרום להם לפחד פחות, קניתי ספר על חרקים ועכבישים ולמדנו לזהות אותם ואת חייהם וגם ניהלנו שיחות הרגעה וגם הראנו להם במה הם מועילים. אז הם לא התאהבו בהם, אבל הפחד נרגע ונשארה רק סלידה קלה (אנחנו גרים באזור עם המון סוגי עכבישים וחרקים).
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

תבדקי אם יש לך פחד גדול מזרים
זה לא מקפיץ לי כלום.

דיברתי איתו הבוקר על הפחד והוא הסביר שוב שמפחד מגנבים. הסברתי לו שהפחד הזה לא רציונאלי כי הם מגיעים לבתים ריקים, אפילו תיארתי אותם כאבות ואנשים טובים שהגיעו לכדי כל שככה הם מתפרנסים. נראה אם יעזור

אתמול נזכרנו ששנה שעברה הוא כתב בוורד סיפורים. אמרתי שאפשר אולי לכתוב עוד סיפור ולהדפיס, אולי לכרוך, הוא ישר שאל אם יקנו את ממנו בכסף ובכמה...
היום בבוקר הוא רצה לבדוק את המסמך, עזרתי לו לפתוח את המסמך והוא בדק כמה עמודים זה יוצא. הצעתי לו להוסיף עוד סיפור, הוא ישר אמר שהוא לא יודע על מה והלך, לאורך הבוקר כל רגע שהיה לי פנאי משכתי אותו חזרה למחשב הוא אמר שזה ספר שמיועד לילדים קטנים אז אסור שזה יהיה מפחיד, חשבתי בכל רם על כמה רעיונות, הוא בחר אחד מהם, כיוונתי אותו איך להתחיל, נתתי כמה אפשרויות, הוא התחיל להקליד קמתי לרגע וכשחזרתי הוא מחק, הוא הסביר שהתחיל לכתוב אבל נתקע (אז מחק...), לא הצלחנו להגיע לזה יותר, אבל אני מאמינה שאמצא לזה זמן.

הבוקר הם שוב רבו ואז ירד לי אסימון, מאז תחילת הבלוג אני יותר מקדישה לו זמן בבוקר, קודם הוא היה פשוט קורא. הם קלטו את זה ודרשו גם, מפה ושם לא נשאר לי זמן לארוחת עשר, אז הם נהיו רעבים והתחילו לריב (התחבר לי עם מה שכתבה תמרוש).

קודם עסקתי יותר בלהאכיל אותם ולטפל בתינוק בבוקר והם הסתדרו לבד.

היום ישבתי איתם אחרי ריב (שכמובן התחיל כשמישהי חשובה התקשרה אלי!, גם אתמול זה היה בדיוק אז) אמרתי להם שבבוקר אני לא יכולה לשחק איתם כי אני צריכה לארגן להם אוכל ולטפל בתינוק, שאני לא מספיקה אחרת להכין להם אוכל והם נהיים רעבים ורבים. שאחרי הארוחה אני אתפנה לשחק איתם, ושהם מוזמנים להכין איתי את הארוחה אם הם רוצים להיות איתי.

אני חושבת עוד משהו על הבכור - חוץ מיזה שהוא מציק מתוך תעסוקה, ומתוך משיכת תשומת לב, הוא גם מציק לדעתי פשוט כי הוא נהנה להציק.
הוא היה כזה מאז קטנות. בגן הראשון שלו בגיל שנתיים, לפני שהיה לו בכלל אח הוא היה חוזר עם נשיכות, והגננת הסבירה לי שהוא משגע את כולם, והיא לא מצליחה למנוע את כל התגובות. היא ניסחה את זה יותר בעדינות, אולי כי לא רצתה להגיד לי שהוא מציק.
מאז בכל מסגרת חברתית הוא היה עובר ליד ילדים ונותן להם מכה קטנה בטוסיק, ומתחיל לברוח בצחוק גדול, זה נראה שהוא ממש נהנה שרודפים אחריו.
זה התמתן בבית הספר, אולי כי שם היו אומרים אותו למורות והתגובות היו לא מוצלחות, אז הוא הפסיק פשוט.

לדוגמא, הם ישבו היום בחוץ לנעול סנדלים, והוא ישר עצבן את אחיו, לא ראיתי אפילו איך, אבל בשנייה שהוא ישב שם הוא עשה את זה, וישר שמעתי את הדיייייי הגדול של אחיו.
הוא מעצבן אותם בכל ערב שהוא הולך לישון יחד איתם (קורה כשכולם הולכים לישון מאוחר ביחד), נוגע להם במיטה, מסתכל עליהם, כאלו דברים. חוזר אחריהם. מכה קטנה בטוסיק. אני בדר"כ מקפידה שלא ילך לישון ביחד איתם, ואם זה יצא (בדר"כ כשהאבא משכיב) אז אני אומרת לו לצאת, ואחרי שהם נרדמים הוא הולך לישון. בן זוגי אומר שזה לא פתרון. ולכן כן משכיב אותם ביחד, הוא פשוט נוזף בהם עד שהם הולכים לישון.

בן זוגי אגב הוא בדיוק ככה, עד היום - הוא מאוד נהנה למשוך באזניים, להקפיץ בדיגדוג, הוא היה משגע ומעצבן אותי לפני שהיו לנו ילדים, ואז הוא פשוט עבר אליהם, אז לי יש שקט. והם נהנים מזה.
הוא היה גם כזה עם האחים שלו - גם הגדול וגם הקטנים, הוא היה משגע אותם.

יש מצב שזה גם גנטי?

ואני פשוט קופצת מבפנים בכל פעם שהצקה כזו מתרחשת, כי לי הציקו המון, אז קשה לי מאוד לראות שמציקים למישהו, ועוד יותר קשה לי לראות שהבן שלי מציק! היום כבר יודעת לא להעיר, וגם לא לעשות פרצוף אפילו. אבל מבפנים זה ממש קשה, ואחרי כמה כאלו בבוקר כבר בא לי לבכות ממש.
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

ממשיכה לצטט את עירית -
"אני אשמח אם בפעם הבאה תתלה את המגבת אחרי המקלחת. זה יהיה לי נחמד ".

"שאלה (או סתם תלונה שלא מנוסחת בלשון שאלה) מתייחסת לעבר, בעוד בקשה מתייחסת לעתיד.
מול תלונה כלפַּי אין לי מה לעשות מלבד להרגיש דפוקה ו'לא בסדר'. תלונה סוגרת. היא לא מותירה שום פתח לשינוי וגם שום חשק לשנות משהו. בקשה, לעומת זאת, פותחת פתח ויוצרת בהירות לגבי מה כן אפשר לעשות.
בשאלה טמונה תלונה והאשמה. וזו הרי בדרך כלל לא שאלה אמיתית, זו דרך לטפול על מישהו אשמה.

המקום בו נפלתי בהתחלה (ועדיין מדי פעם) היה לבקש בקשות, אבל בטון מאשים, כלומר אמרתי את המילים הנכונות, אבל שידרתי מסר מחליש ולא מעצים. צריך לשים לב גם לזה.

חשוב לשים לב שהבקשה היא בקשה אמיתית ולא פקודה במסווה של בקשה.
הדרך לבדוק את זה היא לשאול את עצמי אם למי שביקשתי ממנו יש חופש (אמיתי!) לומר לי 'לא' או אם אני מפעילה עליו לחץ לקבל את הבקשה שלי.

לזכור שזה ת-ה-ל-י-ך. משהו להתרגל אליו, משהו שעוצבנו בראשית חיינו לפעול ההיפך ממנו."

אני מודעת לעסק הזה כבר די הרבה זמן, אבל עדיין לא ממש מצליחה.
בדר"כ אני פשוט מבקשת מהם להרים את המגבת/הבגדים, וכבר הפסקתי להגיד למה עם טון מאשים (כמעט)
אתמול נזכרתי שהאמצעי עדיין לא החזיר מהאוטו את כל הטושים שהוא לקח לשם, והם שם כבר כמה ימים, וחבל לי שיתייבשו.
אז האשמתי אותו - ברח לי, גם אמא שלי הייתה לידי ויש לי הרבה פחות שליטה על עצמי כשהיא כאן - עדיין לא החזרת את הטושים? זה ממש לא אחראי! והוא עמד שם כזה מסכן ונזוף! ישר אמרתי, מייד כשאבא חוזר תחזיר את הטושים הבייתה, כמובן ששכחנו מזה, אבל הפעם לפחות אני נזכרתי בלילה.
אז זה עדיין קורה לי הקטע הזה של ההאשמות, אבל אני משתדלת.
הדברים היותר שגרתיים - הפיפי על הרצפה, המגבות על הרצפה, הבגדים על הרצפה, הצלחות על השולחן, שאריות האוכל - אני מצליחה להגיב בקור רוח- ורק בבקשה לביצוע, בלי תלונה בכלל.
מה שחריג - עדיין קשה לי.
זה גם באמת בקשה, כי לפעמים הם לא עושים את זה, אז אני עושה את זה אח"כ בלי שזה באמת יפריע לי.
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

המשפט הזה ממש מרגיע -
"מציעה לא לנסות לשנות בכוח (כלומר לא להתנגד לתחושות שלך ואל מה שעולה) אלא להתקדם לאט, בקצב שנכון לך, תוך התבוננות פשוטה במה שיש.
מכירה את ה"קל הוא הנכון" של אושו? אני אוהבת את המשפט הזה. אני לא מאמינה בתהליך של שינוי שסבל כרוך בו, או כזה שנחווה כ"עבודה קשה" ומרוקן אותך מאנרגיות"

במובן של אמא שלי - יש המון בבלוג ההוא על דיבור עם האם, מחילה לאם. לזה אני לא מסוגלת כרגע, אז לפחות עכשיו אני גם בלי ייסורי מצפון בעניין.
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

ועוד -
"הפסקה זה רעיון טוב.
אבל אני רוצה להציע לך נקודת מבט אחרת על הפסקה. במובן מסויים, הפסקה כפי שאת מתכוונת אליה לא באמת אפשרית ולא באמת יכולה להתקיים. הרי החיים ממשיכים, ובינתיים את - אם תרצי או לא - ממשיכה לחיות, לעשות, להרגיש, להתנהג, להתייחס. את ממשיכה להיות ולעשות את כל מה שאת עושה ביומיום.
לכן, אני רוצה להציע לך לקחת הפסקה מסוג אחר. הפסקה מההתנגדות שלך לעצמך.

ההתנגדות מ-ת-י-ש-ה.
פשוט וכמשמעו. מתישה גם מבחינה פיזית וגם מבחינה רגשית.

אני רוצה להציע שמה שמרוקן אותך כרגע מאנרגיות זו לא (או לא רק) העבודה שאת עושה עם עצמך, אלא בעיקר העובדה שאת לא נותנת לדברים פשוט להיות.
את לא נותנת לעצמך פשוט להיות.

עכשיו את בטח אומרת: אבל אם אני אתן לדברים להיות, איך הם ישתנו? זה הרי נוגד את המטרה שלי.

אז ככה:
כל עוד אין לך חופש (מעצמך כלפייך) להיות מי שאת, את לא מאפשרת לעצמך את החופש להשתנות.
זה גול עצמי. זה תוקע, זה חוסם, זה מקבע. וזה מתיש.

למדתי לאחרונה (והשבוע נפל לי האסימון האחרון בנושא) להשתמש בעייפות שלי, גם הפיזית וגם הרגשית, כסימן בשבילי לכך שיש משהו או מישהו שאני מתנגדת לו. אם אני מתחילה לפהק במהלך שיחה, זה לא סתם שאני מפהקת (בייחוד אם עד לפני שנייה הייתי עירנית לגמרי). פיהוק, עייפות, כבדות שנפלו פתאום או לא פתאום - כל אלה משמשים עבורי כאוטומט פיזי שקופץ ובא לאותת לי שאולי יש כאן התנגדות.

בקיצור, ההצעה שלי היא להפסיק להתנגד לעצמך (לא אמרתי כלום, הא? ).

אם זה מדבר אלייך, אני רוצה להמשיך ולהציע צעד ראשון ופשוט (אבל ענקי!) לעשות את זה, כלומר להוריד את הרעיון הזה מהתיאוריה למציאות:
את יכולה להתחיל להסתכל ולראות מתי את מתנגדת. להבחין בזה בדיוק ברגע שזה קורה. בכל הרגעים הללו. בכמה שיותר רגעים. רק להבחין. לא לעשות עם זה כלום (כי את בהפסקה ).
שוב ושוב. יום ועוד יום ועוד יום ועוד אחד. עד שתתרגלי להבחין.
ואז לראות מה יקרה. "

זה מדבר אלי, אבל לא הבנתי עד הסוף. הקטע עם הפיהוק לעומת זאת... קטעים! גם אני עושה את זה, כשאני נמצאת במעמד חברתי שלא פשוט לי בו, אני מפהקת. קטעים. לא חשבתי על זה עד היום.
אמשיך לקרוא אולי יש הבהרות, הרחבות.
הרי אם ארשה לעצמי להיות עצמי אצרח כאן על כולם כל היום, ואאשים את כולם, כמו שעשיתי פעם.
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

"התכוונתי להתנגדות בכמה מובנים:

התנגדות לעצמך, אל מי שאת כרגע, כל מכלול התכונות שלך, אל מי שאת היא, פנימית וחיצונית. התנגדות שבאה לידי ביטוי בחוסר היכולת שלך לתת לעצמך קרדיט ובמקביל בהלקאה העצמית שלך
התנגדות לאחרים. אל אמא שלך, אל אחותך, התנהגות של אחד הילדים, אל קבוצת אנשים וכו'. לתכונה שלהם, להתנהגות מסויימת שלהם או אליהם באופן כללי.
התנגדות למצב, לתהליך, לסיטואציה, לאווירה.

כשהעליתי את הנושא של לקחת הפסקה מההתנגדות, התכוונתי ספציפית להפסיק להתנגד אל מי שאת. להפסיק לרצות לתקן אותך ולהפוך אותך למשהו אחר.
קישרתי את תחושת העייפות הגדולה לאי הקבלה שלך את נקודת המוצא. את מה שכבר יש. אם את רוצה לעשות שינוי את חייבת קודם כל להביט בעיניים של מה שיש.
כתבתי על זה כבר המון בכל מיני הזדמנויות, אז הפעם ממש בקיצור ואני אנסה גם להמחיש את זה קצת: התנגדות למשהו מעצימה אותו ומקבעת אותו במקום. ההרפיה ממנו עשויה למסמס אותו"

להרשות לעצמי להיות מי שאני, לא בטוחה שזה יעבוד, וחוץ מזה שזה יפגע בהם ויעשה להם רע.
יש דרך אחרת לא להיתקע בשינוי?
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

"תארי לך אילו תחושות ילוו אותך אם תפעלי ביומיום ממקום של "אני אמא נפלאה כפי שאני, אין מה לשפר או לתקן בי". תארי לך כמה אנרגיות יכולות להתפנות לך על מנת לעשות את מה שאת רוצה לעשות בפשטות, בזרימה. במצב כזה שינויים יקרו גם בלי שתעשי שום אקט מכוון, לא תפעילי שום שריר כדי לגרום להם, אלא רק תהיי מכוונת לשם.

וכדי שזה יהיה יותר נגיש: את ה"אני נפלאה כפי שאני" את יכולה פשוט לומר לעצמך בכל פעם שאת שמה לב שאת מוציאה אנרגיה, בכל פעם שאת מרגישה שקשה לך"

קראתי וקראתי עוד ועוד, כבר התעייפתי.
בעצם מדובר על מצב שבו אני עושה משהו לא תקין כאמא - לדוגמא מה שעשיתי עם האמצעי והטושים. ואז אמורה להרגיש רגשי אשמה, ואתן אומרות שאני צריכה להגיד לעצמי אני אמא נפלאה כדי לשחרר את ההתנגדות שנוצרה בי בנקודה הזו, וכך אוכל לקחת אחריות ולהבא לא להגיב ככה.
הבנתי?

כשאני אמרתי את זה לאמצעי, אז אח"כ לא הרגשתי רגשי אשמה, אלא מחקתי את זה מהראש, הסרתי אחריות ממה שעשיתי, ובקושי הבטחתי לעצמי להבא להשתנות. כמו ילד קטן שאומר - זה לא אני. זה לא גרם לי להרגיש אמא לא טובה, שנייה אח"כ שכחתי את זה לגמרי. כי אני לא יכולה להרשות לעצמי להכניס לבפנים הרגשה לא טובה לגבי עצמי, אין לי מקום לזה, כנראה שהיה לי מעל ומעבר ליכולתי מזה בילדות, והיום אני ישר מטאטה, מעלימה, מדחיקה אולי, אבל לא מרגישה אשמה או לא בסדר על כלום.
אז לא נראה לי שכל הקטע הזה יכול לעזור לי.

אבל אמשיך לקרוא.
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

כל המחשבות האלו על מי אני, ולעצור את ההתנגדות לעצמי, גרמו לי להבין משהו.
כנראה שאני - על שלל התכונות שלי - לא ממש מתאימה להיות אמא ל4.
יצא לי כמה פעמים להיות בלעדיהם והיה לי יותר כיף.
אני מתאימה ונהנית יותר להיות אמא לתינוק ופעוט עד גיל שנתיים.
מסקנה שממש לא מתאים להגיע אליה באמצע החופש הגדול.
מצ'רה*
הצטרפות: 10 נובמבר 2009, 14:20

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי מצ'רה* »

מישהי כאן באתר כתבה פעם (אני מכירה את המשפט מגריין): אני חושבת שלא הייתי מתאימה להיות אמא לבנים. אבל נולד לי בן, אז עכשיו אני מתאימה"
(אולי לא ציטטתי במדויק)
באותו אופן את מתאימה להיות אמא ל 4 - את מתאימה את עצמך בעבודה שאת עושה ושמתבטאת כאן.
תמרוש_רוש

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

_מאז בכל מסגרת חברתית הוא היה עובר ליד ילדים ונותן להם מכה קטנה בטוסיק, ומתחיל לברוח בצחוק גדול, זה נראה שהוא ממש נהנה שרודפים אחריו.
זה התמתן בבית הספר, אולי כי שם היו אומרים אותו למורות והתגובות היו לא מוצלחות, אז הוא הפסיק פשוט.
הוא מעצבן אותם בכל ערב שהוא הולך לישון יחד איתם, נוגע להם במיטה, מסתכל עליהם, כאלו דברים. חוזר אחריהם. מכה קטנה בטוסיק.
בן זוגי אגב הוא בדיוק ככה, עד היום - הוא מאוד נהנה למשוך באזניים, להקפיץ בדיגדוג, הוא היה משגע ומעצבן אותי לפני שהיו לנו ילדים, ואז הוא פשוט עבר אליהם, אז לי יש שקט. והם נהנים מזה.
הוא היה גם כזה עם האחים שלו - גם הגדול וגם הקטנים, הוא היה משגע אותם.
יש מצב שזה גם גנטי?_
לא, אבל יש מצב שזה נלמד.
לא צריך גנטיקה בשביל ללמוד מאבא שלך דינמיקה בין-אישית ואז ליישם אותה על כל מה שזז.
וכן, יש משהו מאוד כיפי בלעורר תגובות נסערות. זה מצחיק. במובן מסוים. העניין הוא שבדרך כלל זה מצחיק רק לזמן קצר, ואז זה נהיה מבאס כי כועסים עליך, והכי גרוע, שפשוט מתרחקים ממך ואין לך איך להמשיך את זה. ואז אתה מגלה שלשחק עם מישהו באופן פרודוקטיבי, שיוויוני, משתף פעולה זה יותר כיף, כי אז המשחק וההנאה ותשומת הלב שיש אליך נמשכים ליותר זמן.
למרבה המזל, רוב האנשים רוב הזמן מעדיפים תשומת לב חיובית, כל עוד היא נגישה להם, תשומת הלב השלילית נמצאת אצלם בעדיפות שניה, אבל היא עדיפה בעיניהם על פני התעלמות.

אבל לשחק באופן פרודוקטיבי, שיוויוני, משתף ומכבד - זה ה-מ-ו-ן מיומנויות שצריך ללמוד. זה כאילו משהו שילדים לומדים מעצמם, בלי להרגיש, אבל הם צריכים להשקיע המון מאמץ ותרגול בדברים האלה, ולא מעט הכוונה ממבוגרים. אני רואה את זה אצל הילד שלי (בן חמש וחצי כיום), כמה הרבה למידה יש כאן, וכמה שהשיעורים הם מורכבים.

אני בדר"כ מקפידה שלא ילך לישון ביחד איתם, ואם זה יצא (בדר"כ כשהאבא משכיב) אז אני אומרת לו לצאת, ואחרי שהם נרדמים הוא הולך לישון. בן זוגי אומר שזה לא פתרון.
הוא צודק. זה לא פתרון, כי זה לא מלמד את הילד איך לאמץ דינמיקות אחרות, בונות יותר, עם האחים שלו.
זה כן מועיל כפתרון ביניים, להרגיע את הרוחות, למנוע הסלמה, או פשוט להפוך את שעת ההשכבה לפשוטה יותר ומתישה פחות עבורך, עד שתגבשי לעצמך כיוון עבודה, איך לעזור לו לשנות את זה.

...ולכן הוא כן משכיב אותם ביחד, הוא פשוט נוזף בהם עד שהם הולכים לישון.
וזה כן מלמד אותו איך להתנהג?
(יכול להיות - לא בהכרח - שהנזיפות מקבעות את המצב עוד יותר, כי הן נותנות תשומת לב להתנהגות הנוכחית, משמרות ומחזקות את הדימוי העצמי שלו בתור "המציק", ולא מפנות אותו למסלולי שינוי. תלוי מאוד איך זה נעשה)

ואם לא, אז מה הפתרון? חייבת להיות דרך שלישית, באמת אפקטיבית.
(בשמת, את שם? זה כבר יותר הטריטוריה שלך, כמדומני)
תמרוש_רוש

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

אוף, זו הייתי אני מדפדפן חדש :-P
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

משמרות ומחזקות את הדימוי העצמי שלו בתור "המציק",
הוא מקפיד שהנזיפות יהיו כוללות - כולם אשמים ביחד.
ברור שזה לא הפתרון, זה כבר קורה מעט פעמים כי הוא הולך לישון אחריהם סתם כי הוא גדול. והקטן כבר לא נח צהריים רוב הזמן.

_לא, אבל יש מצב שזה נלמד.
לא צריך גנטיקה בשביל ללמוד מאבא שלך דינמיקה בין-אישית ואז ליישם אותה על כל מה שזז._
האמת שהוא הפך את זה למשחק איתם, זה פשוט הטריגר למשחק השתוללות עם כולם., הם לא ראו אותו כילד מול אחיות, או כבן זוג לפני שנולדו. אז הם לא ראו אותו מציק בעיניים. אולי - ממש נדיר הוא היה מקפיץ את אחותו הגדולה כשהם היו נפגשים.

אבל הבכור יודע שאבא הציק בילדוןתו, כי אני גיליתי לו. ראיתי שזה כל כך מפריע לבכור שהוא מציק ואין לו שליטה על זה, שכדי קצת לשמח אותו אמרתי לו שגם אבא שלו היה כזה.

מצ'רה
את מתאימה את עצמך בעבודה שאת עושה ושמתבטאת כאן
אני מנסה, ומצליחה כלפי חוץ להתאים בצורה סבירה מינוס לתפקיד, אבל לא נהנית מזה.
בעצם עשיתי את הכל עד עכשיו כדי להיות ההפך מאמא שלי. ולהיות אמא טובה זה להיות ההפך מאמא שלי.
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

סיטואציה מעניינת. האם זה אופייני? שהוא רב אתם בדיוק כשמתארגנים לאנשהו או למשהו?
האמת כן, די בכל פעם שצריך לצאת לאנשהו הוא מציק, תוך כדי התארגנות, אפילו בדרך להביא את הכיפה הוא יעשה לקטן תנועה כזו של הפחדה והקטן יתחיל לבכות, וגם כשיכנסו לאוטו, עד שאני אגיע - לרוב יהיה שם בכי והקטן לא יסכים להיכנס והאמצעי ידווח לי על כל העוולות שהבכור עשה (אני כל הזמן אומרת לו שלא מלשינים על אחים, אומרת את זה ליד הבכור, אבל זה חזק ממנו, הוא חייב שהכל יהיה צודק אפילו יותר מהבכור)

להכין רשימה של כל הדברים שאת מאמינה שבנך הוא.
שכחתי רגיש. מאווווד רגיש.
ומתוק בטירוף.
מרצה כתבתי?

במשחקי לוח, אפשר לשנות את כללי המשחק כך שהמטרה היא קבוצתית,
דיברתי איתו על הרעיון הזה, הוא ממש התנגד כי אז המשחק לא יהיה כיפי לדעתו (אמרתי לו שאני לא אוהבת להפסיד ואולי כדאי להכין משחק שכולם מנצחים ביחד), הוא הכניס כמה חוקים ממש דרקוניים למשחק, ולכל אחד יש חיים, והחיים יכולים לעלות ולרדת. בקיצור - לא ממש ללא תחרות.

רוזמרין - משהו שכתבת קודם
זה מצויין, אבל התכוונתי יותר לעשייה משותפת. מין סוג של צבירת חוויות אינטימית. זכרונות של "דברים שעשיתי עם אמא/אבא" בלי האחים האחרים.
אני מסכימה, אני מקווה שעכשיו תוך כדי הנסיון לייישם את כל הרעיונות של תמר יהיו לי יותר חוויות כאלו איתו.
עם הקטנים אני הרבה אופה/מבשלת - הוא לא אוהב להצטרף.
אתמול אבא שלו קנה לו אוטו להרכבה, אבל ע"פ המלצתי אמר שהוא קנה את זה לעצמו, והוא ישמח לקבל עזרה כי האצבעות שלו עבות מידי להברגות, אז הבכור התגייס והם ישבו ביחד שעה להכין את האוטו, הבכור עשה את הכל בעצם ויצא מאושר, הוא אמר לאבא בפעם הבא יקנה גם לו כזה אוטו, כי הוא מאוד אוהב להרכיב מכוניות.
ננסה להמשיך לעבוד על זה.

עברתי על הבלוג מההתחלה ורשמתי לי את כל הדברים שהמלצתן לי לעשות, יש לי הרבה עבודה.
יוצאת לדרך.
wish me luck

כל רעיון נוסף יתקבל בברכה!
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

צורחת במלוא גרון על הגדול שלי כי אוי וויי, הוא לקח לעצמו יותר מדי גרנולה בחלב ולא הצליח לגמור

לעומת

ולא הצלחתי להמנע ושלחתי מבט כועס לבכור אחרי ששוב הצמיד את הקטן לרצפה.

לזרוק אוכל לפח - טראומה לאומית

לעומת

אלימות - מנהג לאומי

את באה להשוות??????????????????
ברור שאני מתעצבנת אם הם לא מסיימים את מה שהם ביקשו, וצריך לזרוק לפח!

:-)
מצ'רה*
הצטרפות: 10 נובמבר 2009, 14:20

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי מצ'רה* »

שכחתי לצטט את המקום שבו כתבת שאת רואה ועסוקה בבכור הרבה יותר מבשאר הילדים, ועכשיו אני לא מוצאת את זה אבל לגמרי מזדהה.
רציתי להגיד שאצלי זה גם כן ככה (מתוך 2 אמנם, והיא בת, הרבה יותר גדולה - ועדיין) - משיחות עם חברות אני חושבת שזה די נפוץ, שיש קשר והתייחסות והזדהות לילד ראשן יותר מאשר לילדים הבאים. שלא בטובת הבכור, נראה לי.
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

מצ'רה
זה היה רק בימים האחרונים בעקבות הבלוג.
בשוטף מתייחסת למי שדורש יחס, כיבוי שרפות. יוצא די מאוזן לדעתי.

עוד ציטוטים
"כשאני שמה לב שפתאום נפלו לי האנרגיות, שמצב הרוח שלי ירד, שרגש השתנה באופן תמוה, אני מתחילה להריץ אחרונה בראש את כל המחשבות שחלפו אצלי ושאולי לא שמתי לב אליהן. אני ממש מנסה לשחזר ולעבור אותן אחת אחת. לא תמיד זה מרים אותי מהר ומיד בחזרה (לפעמים כן), אבל לפחות אני יודעת מה "מנהל" אותי, איזו מחשבה אוטומטית מנהלת את ההוויה שלי, ויודעת לעצור את זה לפני שזה תופח למימדים גדולים.

האם את יכולה לראות שזה שלך ולא שלה? כלומר, הדעה שלך עליה היא שלך. הסבל שלך הוא בגלל הציפייה שלך, בגלל המחשבה/הפרדיגמה שלך על איך היא אמורה להתנהג. ברגע שאת התקבעת על ציפייה לשקט, כל סטייה משם מעצבנת אותך. הסטייה מהמצופה היא זו שמעצבנת אותך. לא בתך. הרעיון הזה קצת חמקמק כי לא פשוט (וגם אנחנו ממש לא רגילים!) לקחת אחריות כשהתנהגות של מישהו אחר מעצבנת אותנו.

שני הרעיונות הללו מכַוונים כאמור לקחת אחריות על מה שקרה. כרגע בדיעבד, אבל בעתיד גם תוך כדי ההתרחשות, ובאמצעות כך להפסיק את הסבל המיותר. אם את יוצאת מנקודת הנחה שהכל מתחיל אצלך – הכל גם יכול להסתיים אצלך. כלומר, את לא תלויה בה ובהתנהגות שלה שתשתנה או לא כדי להנות וכדי להיות שלווה. אם הכל הוא פועל יוצא של התפיסה שלך, את יכולה לעשות סוויץ' בתפיסה. פשוט ולא פשוט.
ואז, כאשר את נוכחת, כלומר לא יצאת לריחוף על איזה טייס אוטומטי ("לחפש מישהו" זה למשל להיות על טייס אוטומטי), התגובות שלך כלפיה יכולות להיות יותר אפקטיביות במובן שישפיעו עליה, יכילו אותה ויעזרו לה להנות יותר מהחופש. כתוצאה מכך, היא מגיבה יותר ויותר טוב, פחות ביללות ויותר בנעימות, המצוקה שלה מקבלת מענה אמיתי (הרי כשאת על אוטומט מאוד מאוד קשה לך, אם לא בלתי אפשרי, להבין מה עובר עליה או מה היא צריכה), והיא מתפנה יותר ויותר לענייניה ומשחררת אותך לנוח. זה מעגל קסמים שיכול לעבוד לשני הכיוונים, לחיובי (כפי שתיארתי כאן) או לשלילי (כפי שכנראה היה בחופשה שלכם)."

מדויק! קורה וקרה לי המון עם הקטן. מתבטא אצלו בקיטור לאוכל. תמיד ידעתי שאני אחראית לזה איכשהו, אבל לא הצלחתי להבין איך.
אולי גם קשור להצקות של הבכור? כי הרי אני כל הזמן עם המחשבה, הלוואי שלא יריבו ולא יצעקו, ותמיד קורה ההפך וזה ממש מוריד לי את כל האנרגיות.
למרות שאני לא מצליחה לחשוב על תגובה אפקטיבית גם עכשיו עם ראש נקי.
בשמת_א*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי בשמת_א* »

_ואם לא, אז מה הפתרון? חייבת להיות דרך שלישית, באמת אפקטיבית.
(בשמת, את שם? זה כבר יותר הטריטוריה שלך, כמדומני)_
אהה.
אני כאן כל הזמן, אבל עדיין אין לי רעיון.

אה, אוקיי, הבנתי למה אין לי רעיון.
רונית, אני צריכה שתסבירי: האם כולם ישנים ביחד באותו חדר? לכל אחד מיטה משלו? איך מתאפשר לו להציק לאחים בדיוק כשאבא יושב איתם בחדר?
לא הצלחתי להבין את הסיטואציה. זה לא מסתדר לי.
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

כולם ישנים באותו חדר, המיטה שלו באמצע.
אבא לא איתם בחדר אלא במרחק 2 מטר משם, במחשב.
מספיק שהוא נכנס לחדר להביא פיגמה, זה יהיה מלווה בזעקת תלונה שלהם, הוא ידרוך להם על המיטה או יחזור אחריהם.
בשמת_א*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי בשמת_א* »

אבא לא איתם בחדר אלא במרחק 2 מטר משם, במחשב.

אבל כתבת שהאבא לפעמים משכיב אותם?

הוא מעצבן אותם בכל ערב שהוא הולך לישון יחד איתם (קורה כשכולם הולכים לישון מאוחר ביחד), נוגע להם במיטה, מסתכל עליהם, כאלו דברים. חוזר אחריהם. מכה קטנה בטוסיק. אני בדר"כ מקפידה שלא ילך לישון ביחד איתם, ואם זה יצא (בדר"כ כשהאבא משכיב) אז אני אומרת לו לצאת, ואחרי שהם נרדמים הוא הולך לישון. בן זוגי אומר שזה לא פתרון. ולכן כן משכיב אותם ביחד, הוא פשוט נוזף בהם עד שהם הולכים לישון

מי שנכנס לחדר להביא פיג'מה זה הילד, לא האבא?
קשה לי קצת להבין מהתיאור שלך.
כולם זה שלושה או ארבעה? איך המיטה שלו באמצע? כל החדר מיטות זו ליד זו?
מה פירוש יחזור אחריהם? יחזור לאן?
איך הוא יכול לדרוך להם על המיטה? הוא פשוט עולה ומטפס והולך ברגליים על מיטה של אחד האחים, או על כל המיטות? במקום ללכת על הרצפה?

המיטות מסודרות לאורך קירות או שהן ניצבות לקיר באמצע החדר?

הם הולכים לישון לגמרי לבד, אין אף מבוגר בדרך כלל שמספר סיפור לפני השינה או משהו כזה?
כשאבא משכיב אותם, איך הוא עושה את זה? איפה הוא נמצא? זה דבר נדיר?
כשאת משכיבה אותם, איפה את יושבת, איך הבכור מתנהג אז?
האם רוב הזמן הם הולכים לישון בעצמם, כשאבא שלהם יושב במחשב בזמן הזה שני מטר מהם - ואת עושה משהו אחר - ואז הבכור נכנס ומציק להם?
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

בשמת,
תודה על הרצון לעזור
אנסה לתאר יותר בפירוט
הבכור האמצעי והקטן ישנים באותו חדר.
יש בחדר מיטה שנפתחת ל3 מיטות נפרדות.
כשהמיטה פתוחה לא נשאר הרבה מקום בחדר.
המיטות לא צמודות. אפשר לרווח בינהם וכך אנו עושים (בעקבות ההצקות)
הן ניצבות באמצע החדר והבכור במיטה האמצעית.
האבא מצחצח שיניים מספר סיפור ארוך מדגדג מצחיק ואז אומר לילה טוב עם הרבה נשיקות ויוצא.
התהליך לוקח בערך חצי שעה.
אם הבכור עדיין בסלון (הוא הולך לישון רוב הפעמים בשעה מאוחרת יותר.) הם נרדמים תוך כמה דקות.
אם הוא בפנים איתם בחדר (לפעמים כולם הןלכים לישון ביחד) מתחילים לשמוע תלונות, צעקות די מהאמצעי והקטן.
אז האבא שכבר יושב במחשב אומר מבלי לגשת להפסיק וללכת לישון.
זה עובד בדר"כ אחרי עוד כמה נזיפות ולפעמים האבא ניגש אליהם ונוזף מקרוב.

כשאני משכיבה אותם אני לא משכיבה את הבכור איתם, אז זה לא קורה, בכל מקרה הוא מתחיל אחרי שהמבוגר יוצא מהחדר.

מי שנכנס לחדר להביא פיג'מה זה הילד, לא האבא?
לפעמים אחרי שהאבא סיים להשכיב אותם אבל הם עדיין ערים, האבא ניגגש לבכור ואומר לו להתחיל להתארגן לשינה, ואז הבכור ניגש לחדר להביא לעצמו את הפיגמה, ומיד עולה קול תלונה מהחדר.

מה פירוש יחזור אחריהם? יחזור לאן?
זאת אחת הדרכים שלו להציק להם, הם אומרים מילה והוא חוזר אחריהם בלחש.

איך הוא יכול לדרוך להם על המיטה? הוא פשוט עולה ומטפס והולך ברגליים על מיטה של אחד האחים, או על כל המיטות? במקום ללכת על הרצפה?
על מיטה של אחד האחים, כשכל המיטות פתוחות אפשר בזהירות ללכת בין המיטות, ואפשר ללכת על המיטות כדי להגיע לשולחן, לפעמים הפיגמה שלו על השולחן.

ואת עושה משהו אחר
מרדימה, יותר נכון - מנסה להרדים את התינוק.

מקווה שעכשיו זה יותר ברור.
עודד_המחפש*

בלוג העצמת הבכור

אגב - סליחה לך עודד שאני פונה בלשון נקבה.
זה בסדר, אני כבר רגיל באתר הזה :-D

רוזמרין אני מאוד מסכים עם מה שכתבת:
_בכל מקרה, אני מאמינה שלכל אחד מהילדים חשוב להיות בבלעדיות עם הורה (או שניהם), הרחק מהאחים, מדי פעם.
וזה גם חשוב להורה._
אנחנו משתדלים לעשות את זה, וכמובן שלא מספיקים כמה שהיינו רוצים. אבל כשמצליחים זה כל-כך שווה את הזמן וההשקעה!

בינתיים אני ממשיך לעקוב ולקבל השראה. תמרוש רוש, את נפלאה!

ועכשיו אני ארפרש את הדף ובטח יהיה כתוב עוד המון.... (אני לגמרי לא עומד בקצב שלכן...)
אדמה_טובה*
הצטרפות: 15 אפריל 2004, 13:14
דף אישי: הדף האישי של אדמה_טובה*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי אדמה_טובה* »

אני כאן קוראת. מאוד רלבנטי ותורם, תודה.
בינתיים רק קוראת.
רוזמרין*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רוזמרין* »

_תבדקי אם יש לך פחד גדול מזרים
זה לא מקפיץ לי כלום._
אני אנסה שוב: לא פחד אבל חוסר אמון באנשים שהם לא רונית. חוסר אמון ביכולתם או בכוונותיהם. זה מתאים יותר? הנה משפט נוסף שלך:
הגורמים שמסביבי שיכולים להיות עם הילדים הם המשפחה, והם לצערי יכולים להסב הרבה נזק בזמן קצר, ולכן לא משתלם לי להשאיר איתם חלק מהילדים כדי להיות לבד עם החלק השני.

את לא מאמינה שלגיטימי להתחבק עם אנשים שהם לא משפחה ולא מאמינה ביכולתיהם של בני המשפחה וגם, בין השיטין, יש לך בעיה עם בעלך בהקשר הזה.

יכול להיות שאני טועה כמובן, אבל מקריאת כל דברייך עד כה- עולה לי דמות של אמא שכורעת תחת נטל האמהות (בצדק, הרבה קטנטנים) אבל לא משחררת את השליטה ובעצם נמצאת רוב הזמן
עם ילדיה ובאופן אינטנסיבי (מטפלת, משגיחה, מעירה, מתערבת). האם זה נכון?
כי אם זה נכון, אולי בנוסף להעצמת הבכור יש צורך בהעצמת הסביבה (בעל, משפחה ושכנים) כדי שתרגישי בנוח לאפשר לילדייך מרחבים נוספים בלעדייך. מרחב נשימה לך ולהם. בעיקר לך :)

אספר לך דוגמא אישית: אני קונטרול פריק ידועה, ולא רק בענייני הילדים. אבל גיליתי שאני זקוקה לזמן שלי לבד כדי לצבור אנרגיה. לכן, כבר עם הבכור (לאחר תקופת ההנקה), בעלי היה לוקח אותו להוריו לסוף שבוע, פעם בחודשיים-שלושה, ואני הייתי נוסעת לחברה בתל-אביב. הוריו, אגב, גרים בקצה השני של הארץ. זה לא שסמכתי על בעלי בעיניים עצומות אלא שהבנתי שאין דרך אחרת בשבילי כדי לצבור כוח. היו שנים שבהם הייתי נוסעת פעם בשנה לחופש לבד, יומיים-שלושה של מפגש עם עצמי בלבד, וגם זה היה נפלא.
ומגיל גן הם כבר ישנו אצל חברים ומגיל בי"ס כבר נסעו לכמה ימים לדודים או לסבים (היו קטעים לא נעימים לפעמים שם, אבל אלה החיים וגם בבית לא תמיד נעים, נכון?).
רוזמרין*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רוזמרין* »

אנחנו משתדלים לעשות את זה, וכמובן שלא מספיקים כמה שהיינו רוצים. אבל כשמצליחים זה כל-כך שווה את הזמן וההשקעה!
אה, עודד, רק עכשיו ראיתי.
מה שמספיקים- מספיק, לא? הם יזכרו את זה כל חייהם. אם לא במוח, אז בתחושת היותם מיוחדים ואהובים כמו שהם. יותר מזה, בעצם היותם בוטחים באהבתנו אותם כמי שהם (ולא רק כמי שנולדו לנו, ויש הבדל לדעתי), מתפנה להם מקום בלב לאהוב את אחיהם וליצור מעגלי חברות שונים. אני רואה את זה על ילדיי, והם כבר בוגרים של ממש.
בכל אופן, נדמה לי שכבר כתבתי על זה פעם בדף אחר, היו שנים שהקפדנו שיום ההולדת לא יהיה מסיבה אלא יום חופש להורים ולילד (בלי האח השני) שבו היינו מבלים במוזיאון+מסעדה+קניית מתנות.
אני זוכרת פעם שבעלי לקח את הגדול לטיול בנחל, כולל שינה בלילה, כשהיה בן 9-10 בערך. גם זה רעיון נפלא.
מצד שני, לי יש רק 2 ילדים וזה קל יותר לעשות את ההפרדות האלה. עם 4 ילדים, זו כבר משימה שדורשת התכוונות והכנה.
רונית_כ*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי רונית_כ* »

_דמות של אמא שכורעת תחת נטל האמהות (בצדק, הרבה קטנטנים) אבל לא משחררת את השליטה ובעצם נמצאת רוב הזמן
עם ילדיה ובאופן אינטנסיבי (מטפלת, משגיחה, מעירה, מתערבת). האם זה נכון?_
כן זו כנראה עוד שריטה אצלי.פרפקציוניסטית ופריק קונטרול לגמרי.

ולמרות זאת אני מבינה את החשיבות שיש לכך שהילדים יהיו עם המשפחה.
ולכן לא הייתה הזמנה שסירבתי לה לילדים להיות עם מישהו אחר.
פשוט אין הרבה כאלו הזמנות, כל אחד בעניניו. כשאנו צריכים טובה שמישהו ישגיח עליהם ההרגשה היא שלא מתאים ועושים לנו טובה, מתוך חוסרי ילדות זה משהו שאני ובן זוגי לא יכולים לקבל ולכן מעדיפים פתרונות של פיזורם לחברים או ביביסיטר.
בכל פעם שהילדים כן עם הסבתות/סבים/דודה הם חוזרים עם סיפורים שאותי מעצבן לשמוע אבל כמובן אני לא אומרת כלום, וברור לי שגם בבית עוברים עליהם דברים לא נעימים.

ניסינו פעם להנהיג זמן אישי של טיול לבד עם אבא אחרי ארוחת שבת עם כל אחד אבל מתישהו הקטן רצה לבוא עם הגדול ולא הצלחנו לשכנע וזה איכשהו התמוסס והפך לטיול משפחתי. אולי צריך לחזור לזה.
פלוני_אלמונית*
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

הי רונית.

קראתי את רב הדף (המעניין מאד ) ועלה לי משהו שאני רוצה לשתף אותך:

וזה מניסיוני האישי: הבכורה שלי... שונה מאד ממה שחשבתי שהיא אמורה להיות ומזכירה בכמה דברים את מה שכתבת.
היא עוררה בי כעס גדול ובעיקר תסכול,חוסר אונים ותחושה שנכשלתי במשהו כאמא.

מה שעזר לי מאד, ועדיין עוזר (היא בת 9 ) זה מין משפט טריוויאלי שיום אחד הופיע לי בראש: זאת היא והיא מיוחדת ואני לא אחראית על מי שהיא. אני מכבדת את האופי שלה ואת דרכה בעולם .
זה איפשר לראות אותה כ אדם נפרד ממני . למעשה אישיות שהגיעה מאיפה שהו כדי לגדול אצלי ושבעצם אין לי מושג מה באמת היא אמורה להיות..

הורדת הלחץ מהאחריות לגרום שהיא תהיה "בסדר" מאפשרת לבדוק מה חשוב לי באמת , על מה להתעקש איתה ועל מה לוותר- למשל סדר וניקיון- אני כן דורשת כי אחרת זה מכביד עלי ועל הבית מאד אם היא לא מסדרת אבל אני לא עושה את זה ממקום של: תפקידי לחנך אותה.... אלא :הבית מתנהל יותר טוב כשיש לה תפקיד משלה. אותו דבר לגבי צורת דיבור בבית- אני דורשת שתהיה צורת דיבור מכבדת כי ככה יותר נעים בבית .
כשהדרישות הללו מגיעות מהמקום המאד עינייני ופחות מהמקום שבי שרוצה לחנך אותה.... ההיענות שלה הרבה יותר טבעית.
זו בעצם שותפות בני בני אדם שונים שחולקים בית ומשפחה ולא ניסיון שלי לחנך ולעצב אותה כדמותי...

זה גם הגדיר חזק וטוב את תפקידי כאמא...
בשמת_א*

בלוג העצמת הבכור

שליחה על ידי בשמת_א* »

הי רונית, קראתי מה שתיארת. אני רואה ספונטנית כל מיני מקומות שאפשר לעשות בהם שינויים כדי לשפר, אבל כרגע אני עמוסה. אז שתדעי שלא שכחתי אותך, מחכה לזמן לא עמוס.
(מקווה שייצא לפני ראשון, כי מיום ראשון אני אהיה מנותקת מהמחשב ומהציביליזציה לכמה ימים...).

חזור אל “אתגרים בהורות”