על המכשיר
- לאפות לחם באופה-לחם זה פשוט מאוד. המכשיר עושה את הכל לבד. רק צריך להכניס חומרים וללחוץ על הכפתור.
- אופה הלחם הוא פתרון מצויין למי שרוצים לחסוך זמן ועבודה אבל לא לוותר הרבה על איכות. אמנם כל הכייף באפיית לחם זה להרגיש את הבצק ביידים. אבל אופה לחם לא מיועד לאנשים שיש להם הרבה זמן להתמזמז עם בצק.
- בנוסף ללחמים ניתן להשתמש באופה כדי לעשות בצק לכל הבצקי-שמרים: פיצה, בייגלס, פוקצ'ה, חלה ליום שישי וכו'.
- אופה הלחם מכיל תבנית לישה ואפיה מרובעת שבתחתיתה יש מערבל. כשהלחם אפוי הוא יוצא בצורת התבנית עם חור (לא גדול), של המערבל. לא חייבים ללכת על הצורה הקובייתית. אם יש זמן, אפשר לעשות רק את הבצק ולהכין לחמניות (12 בערך) או כיכר לחם עגולה/מלבנית.
- למכשיר מצורפת חוברת מתכונים קלה וברורה כך שאין כל בעיה להתחיל. המתכונים לאפיית לחם צריכים להתאים לאופה לחם הספציפי - אחרת זה לא בהכרח ייצא טוב.
- למכשירים שונים יש נפחים שונים. יש גם אופים גדולים במיוחד (2 בוחשנים) ויש מכשיר (מורפי ריצ'רדס?) שאופה 2 כיכרות במקביל - מכשיר כפול.
- היום ניתן למצוא במכרזים אופי לחם זולים יחסית (אפילו בכ-200 ש"ח). למשל: http://www.olsale.co.il
על ההכנה
- כדאי לעשות כמה לחמים פשוטים בהתחלה, נניח פעמיים, ואז לנסות לעשות קומבינציות על המתכון הבסיסי
- אפשר לעשות וריאציות של תוספות לטעם, למשל בצל מטוגן, שום, גרעיני פשתן, גרעיני חמניות, אגוזים, צימוקים, פסטו, זיתים, עגבניות מיובשות, תערובת תבלינים איטלקיים, זעתר ועוד. אפשר להוסיף מה שרוצים כל עוד זה לא יותר מ3/4 כוס (ובד"כ 1/2 כוס ממש מספיקה). צריך רק לזכור שאם רוצים פרוסה עם ריבה זה לא מתאים על לחם-זיתים...
- שמרים: ניתן לקנות בסופר חבילה של חצי קילו שמרים יבשים ב-10 ש"ח בערך . זה זול, עמיד, ומספיק להמון זמן.
- תחליפים: אפשר להשתמש בממתיק נוזלי או דבש במקום סוכר. רוב המתכונים בחוברות כוללים אבקת חלב וגם חמאה. אפשר לוותר על אבקת חלב או להחליפה בחלב טרי (מייקר ועושה את זה חלבי כמובן). את החמאה אפשר להחליף בשמן זית (יותר זול ונוח) או לוותר כשמתעצלים.
- אפיה עם קמח מלא: יש להשתמש בתכנית של לחם מקמח מלא. לחילופין - אם סתם מחליפים במתכון את הקמח הלבן לקמח מלא (ובמיוחד שיפון שהוא כבד עוד יותר וכדאי להשתמש בו רק לכשליש מהכמות), צריך להוסיף קצת מים וקצת שמרים. צריך לשים לב במהלך תחילת הלישה אם הבצק דביק או יבש מדיי ולהוסיף קמח או מים בהתאם, ובמקרים קיצוניים - להפוך את הבצק בתוך המכשיר כדי שיספוג במהירות את התוספות. חוץ מזה - לחם עם קמח מלא תמיד יוצא פחות גבוה ואוורירי, אבל הוא בהחלט טעים.
- סדר הכנסת החומרים חשוב. בנושא זה יש כמה דעות. יש האומרים ששמרים יבשים תמיד צריך לערבב קודם עם הקמח. אחרים אומרים שסדר החומרים הוא: מים, מלח, סוכר, שמן, קמח, שמרים. כאשר משתמשים בהשהייה (כדי שהלחם יהיה מוכן בבוקר למשל), חשוב להפריד את השמרים מהנוזלים (לפי הסדר המוזכר כאן אחרון) כדי שלא יתחילו לתפוח לפני הזמן.
- אם רוצים להמשיך ולחמם את הלחם במשך שעה, לא לוחצים על stop והאופה ימשיך לחמם למשך שעה. כדאי להוציא מיד כשהוא מסיים לחמם, אחרת הלחם צובר לחות.
- קל הרבה יותר להוציא את הלחם מהתבנית אם מחכים רבע שעה. גם אז צריך לדפוק על התבנית, אבל הרבה פחות מאשר אם מוציאים מיד.
- לאפיית פיתות: יש להכין את הבצק באופה הלחם, ואז לאפות בתנור רגיל. צריך לתת מכת חום מלמטה, וזה פותח את הכיס של הפיתה.
על המחיר
אפיה באופה לחם נותנת חסכון משמעותי במחיר. לפי חישוב קצר:- קמח - 3 כוסות בערך 3 ש"ח
- מים - כוס אחת - משתנה, אולי 0.5 ש"ח למים מינרליים...
- מלח - כפית בערך - 0.025 ש"ח
- סוכר חום - 2.5 כפות - 0.3 ש"ח
- שמן זית - 2.5 כפות - 1.1 ש"ח
- שמרים יבשים - 2 כפיות - 0.26 ש"ח
- חשמל - בערך 0.5 ש"ח
- סה"כ - בערך 5.5 ש"ח.
תרמו: בשמת א, אביב חדש, ענת גיגר, ה עוגיה, עוף החול, אפרת מ, שרון ס, אמא יש רק אחת
ערך: עודד המחפש (נסיון ראשון בעריכה...)
זהו דף ב-מצב סיכום
מתכונים
[h=4]
מתכון של אביב חדש לאופה לחם של מורפי ריצ'רדס[/h]1/8 1 כוסות מים
- 5 כפות סוכר
- 5 כפות שמן זית (אפשר חמאה או שמן רגיל)
1 כוס קמח חיטה מלאה
1 כוס קמח לבן (שטיבל 2)
- 5 כפיות שמרים יבשים
[h=4]
מתכון של עוף החול ללחם קל מקמח מלא[/h]1/4 2 כפיות שמרים יבשים
2/3 1 כוסות קמח קשה (או קמח לבן רגיל)
1/2 1 כוסות קמח מלא
1/2 1 כפיות מלח
3 כפות שמן
3 כפות דבש
1/4 1 כוסות מים
להכניס למכשיר את החומרים לפי סדר כתיבתם לאפות בתוכנית של לחם רגיל (basic).
מתכון בסיסי ללחם עם עשבי תיבול
- 5 כוסות קמח לחם (של שטיבל) - אפשר להמיר כוס אחת בקמח לחם מלא
- 5 כפית מלח
- 3 כוס מים (או חלב)
3 כפות שמן זית
1כף זרעי קימל / שומר / שמיר
להפעיל על תוכנית בסיסית. אפשר להוסיף תוספות אחרות, כמו קצח ובצל קצוץ, לאחר הצפצוף בסיום הלישה.
[h=4]
מתכון לחלה של עוף החול[/h]3/4 כוס מים חמימים
2 ביצים
1/3 כוס סוכר לבן (אני שמה קצת פחות)
1/3 כוס שמן קנולה
1-1/2 כפיות מלח
3-2/3 כוסות קמח לבן (אפשר להחליף כוס אחת של קמח בקמח מלא)
2 כפיות שמרים יבשים
מכינים במכונה בתוכנית של dough ואחר כך קולעים אותו לצמות, נותנים ללחמים לתפוח עד הכפלה של גודלם ואופים בחום בינוני 150 צ. עד שמשחים (תלוי בגודל הלחמים או הלחמניות).
אפשר להבריש את החלות בביצה טרופה עם סוכר. אפשר לפזר למעלה סוכר או סומסום או פרג תלוי במה שאוהבים.
מי שרוצה קרום מתפצח מוזמן להניח על התבנית כוס חסינת חום מלאה מים ולהשפריץ עם שפריצר מים על החלות או הלחמים מדי מס' דקות.
[h=4]
הלחם של עוף החול[/h]1-1/4 כוסות מים חמימים
2 כפות חמאה ללא מלח רכה.
2-3/4 כוסות קמח לבן (בארה"ב 2-1/2 כוסות קמח קשה)
1 כוס קמח מלא (בארה"ב 1-1/4 כוסות קמח מלא)
1/4 כוס סוכר חום
1-1/2 כפיות מלח
2-3/4 כפיות שמרים יבשים.
לאפות בתוכנית של קמח מלא.
אפשר להוסיף כל מיני דברים. (שיבולת שועל, גרעינים או זיתים הולך יופי.)
לחם של ליאור לאופה לחם GRETZ
1 כוס מים פושרים2 כפות סוכר חום/לבן (החום מתוק פחות)
1 כפית מלח
2 כפות שמן זית
על כל זה ולאחר ערבוב בתבנית:
1/2 2 כוסות קמח לבן
1/2 כוס סובין
2 כפות שמרים יבשים (גרגרים-לא אינסטנט)
מפעילים תכנית בסיסית (אצלי 1)
לאפייה כהה
ל 750 גרם
מתכונים נוספים
[h=4]
מתכון של ציל צול ללחם מהיר ובסיסי (ליומיום)[/h]מתאים לאופה של מרפי ריצ'רדס, לכוס המצורפת וכן לכף/כפית המצורפת
270 מ"ל מים
4 כפות סוכר חום
1 כפית מלח
2 כפות שמן זית
3 כוסות קמח מלא אורגני
3 כפיות שמרים
מפעילים על תוכנית אפיה מספר 6 (58 דקות)
לחם במרקם של עוגה.