אנסה לתמצת:
בת 7 בן 3 מופלאים. אוהבים מאוד זה את זה ומפגינים זאת לאורך היום בהרבה מחוות. אנחנו בחינוך ביתי - יחד כל היום.
הבעיה: בן ה-3 פיתח דפוס קבוע שבו הוא פשוט ניגש אל מה שבת ה-7 עושה והורס לה ומציק לה (רץ אליה, מפיל את דמויות הפליימוביל שהיא סדרה, מקשקש לה על הציור, או סתם בא ותופס לה חזק את הרגל באמצע שהיא מדלגת בבית, מתיישב לה על הראש כשהיא שוכבת לה על הספה, נושך אותה, חוטף לה את הספר ובורח איתו - הבנתם). לא מגיב כלל כשהיא צורחת עליו "די" "זה כואב לי". בדרך כלל מצחקק. כך המון פעמים ביום. ממש ממש ממש מציק.
הבת מאוד אוהבת שקט, להיות לבד, מתעצבנת מהר כשמטרידים אותה אפילו בשאלה קטנה כשהיא שקועה בדמיונות או במשחק.
הבן מאוד רוצה קשר עמה. חלק מהפעמים ההתנהגות שלו באה מיד אחרי שניסה לדבר איתה או להראות לה משהו והיא אמרה "אל תדבר אתי עכשיו", אבל חלק ניכר הוא עושה סתם כי ההתרחשות שלה מושכת אותו, שם נמצא האקשן בבית.
תגובות שניסיתי:
- לספק לו מוקד אקשן חלופי - אבל כמה אפשר, אני משחקת איתו/עושה איתו דברים בבית נון סטופ. מרגישה כאילו אני לא יכולה להשאיר אותו רגע לבד, אחרת ישר ילך להציק לה. אני יודעת שתציעו להביא חברים וללכת לחברים - אבל שניהם לא מתים על זה בכלל, וגם קשה לי לייצר מפגשים כאלה במקום שבו אנחנו נמצאים, אני עושה כמיטב יכולתי ולפחות פעם ביום יוצאים לאנשהו או פוגשים או משהו.
- לספק לו גירוי של דחיפה/משיכה/אקשן "של בנים". לפעמים קצת עוזר.
- כשהוא ניגש להציק - פשוט לקחת אותו ביד (קצת בכוח) לפעילות אחרת, בלי לעשות עניין, כאילו לשדר: לא מעניין להציק, משעמם, רד מזה. אבל לא יודעת אם המסר הזה ממש עובר. עשיתי את זה די הרבה זמן ואמנם היה טוב יותר מאשר כשהטפתי וצעקתי, אבל השיפור לא היה מובהק.
- כן, היו גם פעמים שצעקתי והטפתי ואפילו גררתי לחדר וסגרתי אותו שם וכל מיני דברים שאני לא גאה בהם. עשיתי אותם בעיקר במקרים כמו הפעם שהוא פשוט לקח משאית צעצוע ודפק אותה לאחותו בראש בלי הודעה מוקדמת. בפעמים אחרות אמנם לא צעקתי וסגרתי בחדר אבל החזקתי חזק בידיים ולא נתתי לו ללכת עד שלא יציק יותר. בכה והתפתל, ונראה מסכן, אבל ברגע ששחררתי חייך ורץ להציק לה שוב - מבחינתו המשחק נמשך. ושוב תפסתי והחזקתי אותו, ושוב בכה ושוב שחררתי, והוא שוב רץ אליה בחיוך זומם והרס לה את המשחק או הכאיב לה - וצחק.
- הסברתי לאחות שהיא צריכה להגן על עצמה ולדחוף ולהרביץ לו עד שלא ירצה להתקרב אליה, ושאני לא מתערבת. אבל היא עדינה וזה די משעשע אותו ומעניין לו שהיא מרביצה לו קלות. או שהוא קצת בוכה וצוחק ומחזיר לה עוד יותר, עד שממילא אני מתערבת. נוצר מצב נורא, שבו אני מעודדת אותה להרביץ לו חזק יותר, עד שהיא אומרת לי: "אני אוהבת אותו והיד שלי לא יכולה לעשות את זה".
אחרי כמה ימים של אלימות הדדית בלתי פוסקת, ירדתי מזה.
- לעתים קרובות אני מתמללת את רגשותיו: "אתה רוצה לשחק עם אחותך, חבל שהיא עסוקה, בטח אחר כך תעשו משהו יחד, בינתיים נלך לעשות איקס".
- גם מדברת עם אחותו על התסכול שלו ואומרת לה (לפעמים בשיחה טובה ולפעמים בטעות בנזיפה) שתנסה לא לדחות אותו מעליה כל הזמן, למשל אם הוא רק פונה אליה להגיד לה משהו פעם אחת, שלא ישר תאמר: "אל תדבר אליי". הבעיה היא שהוא בן שלוש ששואל כל הזמן "למה למה" וחוזר על כל משפט כמה פעמים, וזה משגע אותה. והיא עוד בן אדם שצריך שקט יותר מהממוצע. והיא רק בת 7, כמה יכולה להיות אחראית כלפי רגשותיו ולשחק ולדבר עמו בניגוד לרצונה וכו'.
אוף אוף אוף. זה פשוט מתיש ומצער. כל כך רוצה להחזיר את השלווה למעוננו. שני ילדים כל כך מתוקים ואוהבים. ואני לא יודעת איך לפעול.
לפעמים חושבת שאולי אין דרך ופשוט הזמן יעשה את שלו. אבל איך עוברים את זה בינתיים? ואולי יש דרך ועוד לא מצאתי?
אודה מאוד לכל מי שינסה לעזור לי.