הבדלים משמעותיים בתפוקת החלב

פלונית_מניקה*
הצטרפות: 31 יולי 2006, 21:11

שליחה על ידי פלונית_מניקה* »

שאלה שאני מתחבטת בה כבר המון זמן.
יש לי שני ילדים.
את הבכור הנקתי כשנה וחצי, עד שנגמל מיוזמתו.
ההנקה שלו הלכה הכי "חלק" שאפשר לדמיין. הפרמטר הכי משמעותי - תמיד שפעתי חלב. בהנקות מצד אחד השפרצתי כמויות מהצד השני. הוא ינק כשלוש דקות בכל הנקה, והן הספיקו לו לשלוש-ארבע שעות. עלה במשקל בצורה מטאורית (נולד 3.600, בגיל חצי שנה כבר שקל 9 ק"ג). אם במקרה הוא דילג על ארוחה אחת, כבר הייתי בגודש רציני. אף פעם לא חוויתי התמעטות חלב בשעות אחה"צ והערב כמו שקראתי אצל הרבה מניקות אחרות. מעולם לא הקדשתי מחשבה לשאלה האם הוא ינק מספיק, כי היה לי ברור שכן.

לעומתו, הקטן בן 10 חודשים (עדיין יונק הנקה מלאה כי המוצקים הולכים קשה). כמעט מההתחלה (לא זוכרת מתי בדיוק) אני מרגישה שכמויות החלב אצלי מועטות. השדיים רכים, הזרם חלש. אין טפטופים בכלל, רפידות ההנקה מזמן בבוידם. העליה שלו במשקל היתה טובה יחסית בהתחלה (כ 200 גר' בשבוע) ואח"כ התמתנה מאד. היום הוא מגרד את ה 8.5 ק"ג, אולי קצת יותר (נולד 3.350). מצבי גודש או אפילו מלאות נדירים מאד, גם אם הוא מדלג על שתיים-שלוש ארוחות. בבוקר יש כמויות סבירות, אבל הולכות ומתמעטות במהלך היממה. הוא עושה פיפי, אבל החיתולים לא ספוגים.
הוא רגוע. מיותר לציין שהוא יונק לפי דרישה. כמו"כ, יועצת מוסמכת ראתה ואישרה שהתפיסה מצוינת. אני אוכלת ושותה מצוין.

איך אפשר להסביר כזה הבדל בייצור? אפילו פרמטר השוואה פשוט - מידת החזיה שלבשתי אצל הגדול לעומת המידה שאני לובשת היום מוכיח שכמות החלב נמוכה באופן משמעותי. האם פשוט הקטן הוא בעל תיאבון קטן, יונק מעט ולכן הכמויות הקטנות והעליה הנמוכה? לא מצליחה לחשוב על שום הסבר אחר. האם יתכן שמשהו במנגנון ייצור החלב אצלי "נדפק"? לא מצליחה להבין. גם אם בבוקר, נניח, הוא יונק הרבה (יש מלאות יחסית אחרי הלילה), השד לא מתמלא אח"כ. נותר מרוקן ומתמלא מעט בין ההנקות.
רעיונות? הצעות? מחשבות?
אשמח לשמוע מהמומחיות. אני באמת מתקשה להבין מה קורה איתי.
בשמת_א*
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

שליחה על ידי בשמת_א* »

יש הבדלים גדולים בין יונקים:
יש כאלה שיונקים הרבה בבת אחת, ומהר.
יש כאלה שיונקים לאט ובנחת, וצריכים כל פעם כמות קטנה, והקיבה שלהם כבר מתמלאת וזהו.
יש גנים שדורשים גידול מהיר.
יש גנים שדורשים גידול מתון.
והכי אחרון: יכול להיות שינוי אצלך כתוצאה מההריונות והלידות, ואותו את עשויה למצוא בעיקר בבלוטת התריס אבל לא רק.
אולי שווה לך לבדוק.
אבל את מכירה את הביטוי if it ain't broke don't fix it?
רסיסים_של_אור*
הצטרפות: 21 אפריל 2004, 20:42
דף אישי: הדף האישי של רסיסים_של_אור*

שליחה על ידי רסיסים_של_אור* »

ואני חשבתי לעצמי שיש עוד הבדל אחד משמעותי בין ההנקה של הראשון לזו של אחיו: עכשיו את אמא לשניים, אולי את עסוקה יותר, אולי את ישנה פחות, בכל מקרה, את לא האמא שהיית לילד אחד בלבד ויש לזה גם כל מיני השפעות על משתנים שעשויים להיות קשורים להנקה.
ש_צברי*
הצטרפות: 15 ינואר 2003, 12:01
דף אישי: הדף האישי של ש_צברי*

שליחה על ידי ש_צברי* »

כמו שבשמת ציינה, תת פעילות של בלוטת התריס יכול לגרום לירידה בייצור חלב. בהנחה כי ההבדלים אינם נגרמים מבעייה הורמונלית, אז זה נובע כנראה מדפוס היניקה שלו. מחקרים הראו כי צריך שד בעל יכולת אפסון חלב גדולה ותינוק עם יכולת אכילה טובה מאוד (יכולת אפסון+יניקה ארוכה ואפקטיבית) ע"מ לייצר המון עודפי חלב. חשוב גם לזכור, כי בכל לידה הגוף שלנו מתייעל ולא ייצר הרבה עודפי חלב, כך שאין הרבה עודפי חלב ונזילות בין לידות שונות ולכן השינוי שנצפה אצלך יכול להיות נורמלי ופיסיולוגי.

בכל מקרה, כרגע יש לכם את דפוס ההנקה שלכם, שמתאים לכם, ופשוט תמשיכו להנות מההנקה כמו שנשמע שאתם עושים
פלונית_מניקה*

תודה לכן בשמת א, רסיסים של אור ו ש צברי.

_יש גנים שדורשים גידול מהיר.
יש גנים שדורשים גידול מתון_
אני מתחברת במיוחד לזה וגם ליתר הדברים כתבת, בשמת, אבל לא כ"כ ל if it ain't broke don't fix it. אני חוששת שמשהו בכ"ז "מקולקל". לא מצליחה להבין איך, בניגוד לכל תורת ההנקה כפי שאני, לפחות, מכירה אותה, אחרי שהקטן מרוקן שד מלא מאד בבוקר (אגב, הוא עושה את זה מהר, יונק דקות ספורות), השד לא מתמלא מחדש במשך היום. השד לא אמור לייצר את הכמות שהקטן מוציא ממנו? הנקה יעילה לא אמורה להיות הטריגר מספר אחד לייצור חלב טוב? ככל שהשעות עוברות, הכמויות מתמעטות עד לריקון כמעט מלא בערב לפני השינה.
אולי בכ"ז זה מה שהוא יונק ודורש. לא יודעת.

את לא האמא שהיית לילד אחד בלבד
זה נכון. אומנם אני לא חושבת שאני ישנה פחות או עסוקה יותר, אבל אני בהחלט כן בעומס נפשי גדול יותר, גם בגלל ההנקה. אולי זה משפיע.

בהנחה כי ההבדלים אינם נגרמים מבעייה הורמונלית
אני חושבת שאבדוק את זה בכ"ז.

והבהרה: אנחנו בהחלט נהנים מההנקה, הוא ילדון שמח ורגוע, אבל למרות זאת אני חוששת שיש איזושהי בעיה עם ייצור החלב ואולי הבעיה הזאת פוגעת חלילה בקטנצ'יק (כאמור, עליה נמוכה במשקל, מיעוט פשפושים).
בשמת_א*

שליחה על ידי בשמת_א* »

השד לא מתמלא מחדש במשך היום
ראשית, בוודאי שהשד "מתמלא".
אבל בהנקה נורמלית את לא אמורה להרגיש את זה. המצב הנורמלי של השדיים הוא כשהם רכים ו"רגילים".
מלאות, ובוודאי גודש, אינם מצב נורמלי בהנקה מעבר לתקופה הראשונה.

שנית, השד אינו בקבוק ש"מתמלא מחדש במשך היום".
כמה שיגדל הפער בין הנקה להנקה, הגוף מקבל מסר: "הי, לא צריך את החלב הזה! תוריד, תוריד!" והוא מוריד כמויות.
כמויות החלב הן עניין של היצע וביקוש. כמה שיונקים יותר פעמים, יותר זמן - יותר חלב.

שלישית, ברוב תקופת ההנקה (וגם זה משתנה שתלוי ביונק ובסיגנון שלו) עיקר החלב מיוצר על המקום תוך כדי הנקה, ולא "מתמלא בשד ומחכה לריקון".

עליה נמוכה במשקל
חשוב לבדוק.
בן 10 חודשים וכבר 8.5 קילו - נשמע לי מ-ע-ו-ל-ה. המשקל הממוצע (אחוזון 50) בגיל שנה הוא 9 קילו.
העליה אמורה להיות גדולה ב-3-4 החודשים הראשונים, אחר כך יש התמתנות עד גיל חצי שנה (בערך בגיל חצי שנה אמור להכפיל משקל לידה) ועוד התמתנות בחצי השנה השניה. פה גם נכנסים עוד שני גורמים: פעילות מוטורית מוגברת, שבהחלט תורמת למאזן הקלורי, והתחלת מזון מוצק, שגם הוא דיאטתי בשלבי ההתחלה (פירות, ירקות... ממלאים את הבטן במעט מאוד קלוריות יחסית לחלב).
פלונית_מניקה*

תודה בשמת, שימחת אותי (במיוחד עם ה נשמע לי מ-ע-ו-ל-ה המשקל הממוצע (אחוזון 50) בגיל שנה הוא 9 קילו. הייתי בטוחה שמצבנו די רע מבחינת העקומות).
.
כמה שיונקים יותר פעמים, יותר זמן - יותר חלב
דווקא לכן אני מופתעת. הוא יונק הרבה. בערך כל שעה וחצי, לפעמים אפילו פחות, ותמיד עד (מה שנראה כמו) ריקון מוחלט.

אני חושבת שבכ"ז, רק כדי להיות רגועה שבדקתי את מה שאפשר, אבדוק את תפקודי בלוטת התריס.
מעבר לזה, אני פשוט צריכה כנראה להשלים עם העובדה שההנקה שונה הפעם, שהוא כנראה יונק הרבה פחות בכל ארוחה, ושאין עודפים.
בשמת_א*

שליחה על ידי בשמת_א* »

ותמיד עד (מה שנראה כמו) ריקון מוחלט
זה רק נדמה.
בפועל, אין דבר כזה "ריקון מוחלט" של השד. הוא כנראה מייצר לעצמו את החלב תוך-כדי-הנקה.
אגב, יניקה בהפרשים קטנים אומרת בד"כ שהוא מקבל יותר חלב שמן, וזה דבר טוב.
גם המשקל שלו נשמע טוב.
לכן נראה שאין שום בעיה.
להיפך: עודפים בגיל 10 חודשים - דווקא הם עשויים להצביע על חוסר איזון מסוים. אבל גם אין בהם שום דבר רע... בסך הכל, אין שום בעיה אם יש יותר מדי חלב (טוב, לפעמים זה עושה גזים וכדומה ליונק הקטן, אבל אם אין בעיה, אז נהדר) - הבעיה היחידה היא שאנחנו חיות בתרבות שיש בה חוסר ביטחון גדול לגבי ההנקה, ולכן כשיש המון חלב, עודפי חלב, נשפך חלב, אז אנחנו רגועות: אין מחסור. אם אין עודף (שהוא כאמור חוסר איזון ואינו חלק הכרחי מהנקה), אז כבר אנחנו מפחדות כל הזמן שיש מחסור, כי "אם לא רואים - אולי אין לי חלב?"
ייתכן שהכי חשוב פשוט להיפטר מהחרדות האלה... (-:
מזרחי*
הצטרפות: 16 יוני 2013, 20:32

שליחה על ידי מזרחי* »

+הודעה ממשתתפת חדשה התקבלה בברכה:+

יש לי שאלה בקשר להנקה.
בהתחלה, עד גיל חודשיים וחצי של התינוק שלי, השדיים היו מתמלאות וקשות בין הנקה להנקה, ומאז הם נהיו לי רכות והתחלתי לחשוש אולי אין לי מספיק חלב. הן אמורות להיות רכות?
ללו*
הצטרפות: 11 ינואר 2011, 09:59

שליחה על ידי ללו* »

כן, הנורמלי בגיל הזה שהשדיים יהיו רכים.
אם את בכל זאת חוששת שיש בעיה - עקבי אחרי הרטבות: אם יש שיש חיתולים רטובים יפה-יפה ביממה - הכול בסדר @}
שליחת תגובה

חזור אל “התפתחות התינוק”