_לא הבנתי את השאלה. מי מכריח אותך לשלוח בכלל משהו עם הילד לגן? ולמה דברים שחבל עליהם? אני פשוט אומרת במצבים דומים "את זה לא, כי הוא ייהרס והוא יקר. את ההוא - אפשר". מה הבעיה עם זה?
שוב אני אומרת: לכבד זה גם לכבד אותך. את הערכים שלך. את מה שחשוב לך.
את מציגה דוגמאות שבהם אמא נותנת לחרבן לה על הראש. למה? איפה יש כאן כבוד למישהו?_
בשמת, המצב נלקח משאלה של
עדי יותם : (לא נראה לי לערוך- זה יתפספס....)
_אז הנה עוד מצב:
הילדים, בעיקר הבכורה, רוצים הרבה פעמים להביא צעצועים שלהם לגן.
בד"כ לא הייתי עושה מזה עניין. בגן של הקטנצ'יק המטפלות מקפידות מאוד לשמור על הדברים, וברגע שהילד ממצה את העניין, שמות את הצעצוע בסלסלה האישית של הילד.
עם הבכורה זה אחרת. במהלך השנים כבר אבדו כמה צעצועים בגן - לא נורא, בד"כ דברים קטנים וזולים, אבל זה מעצבן. פעם אחת היא ביקשה לקחת בובת אן גדס יקרה. ביקשתי שלא תוציא אותה לחצר - ובסוף היום היא בכ"ז היתה מלוכלכת בחול (תגובת הבכורה: "שכחתי"). פעם אחרת היא הביאה כל מיני קריסטלים, וחילקה אותם לחברים שלה ("הם ביקשו").
בסוף נמאס לי, למרות שזה רכוש שלה, וזכותה לעשות בו מה שתרצה וכו' - ואמרתי לה ש
אני לא מסכימה שתביא שוב צעצועים לגן. בכלל.
אתמול היא קיבלה, בין היתר, בובה בהריון ש"יולדת" תינוק (כנראה בניתוח קיסרי - הוא יוצא מהבטן שלה ); בן זוגי ציין שהבובה כנראה חרדית, כי בנוסף לתינוק בבטן היו לה עוד תינוק זוחל ועוד ילד קטן . היא ביקשה היום בבוקר לקחת את התינוק לגן. הצעתי לה שתזמין באיזה יום את החברות שלה הביתה, ואז תשחק איתן בצעצועים החדשים. היא שאלה אם אפשר להזמין חברה היום. ובכן, במקרה היום יש לה חוג. אז היא אמרה שלא תלך לחוג. לא נראה לי פתרון טוב... מצד שני, גם מחר ומחרתיים אי אפשר להזמין, ככה שהיא תצטרך לחכות עד יום רביעי? עוד פתרון לא טוב.
ביקשתי ממנה לחשוב על זה קצת,
ובסוף הסכמתי שתיקח את התינוק לגן.
מה השאלה מכל הסיפור הארוך הזה? מה דעתכם, איזה כלל אפשר לנסח בעניין שכולנו נהיה מרוצים איתו, בלי פשרות מוסריות יוצאות דופן?
ז.א.,
השיקול שלי היה, או-קיי, צעצוע ששווה עד 20 שקל, לא אכפת לי שתיקחי לגן. אבל לא שיתפתי אותה בזה, כי אני לא רוצה שתרגיש שהשווי הכספי של צעצועים הוא מה שנותן להם ערך..._
יש לי כאן שני עניינים שעולים - האחד הוא שהמשחקים הם במוצהר רכוש הילדה, ורק לה יש זכות החלטה מה יקרה איתם (כולל דברים יקרים), הנוסף הוא המשפט האחרון שהיא כתבה (הדגשתי.)
שני עניינים שמצד אחד סותרים, מצד שני אני לא מבינה מה עומד מאחוריהם- כלומר, כן, אני מבינה שכסף לא נותן ערך לחפץ אלא רגשות וכו', אבל האם לתת לחפץ להתקלקל, או שיאבד/יחולק חופשי בין חברים בגלל שהוא של הילדה?
(יצא לי ברור? נראה קצת מבולבל)
נתת לילד להתנסות במשהו קטן במצב מבוקר בהשגחה שלך.
אני מה-זה לא לחוצה- בכלל! -לגבי חפצים בפה שלו.... זה כבר לא כ"כ בהשגחתי- אני סומכת עליו לגמרי (תמיד מסתכלת
מה הוא מכניס לפה, אבל לא לחוצה שיוציא.) אני יודעת שהוא מכניס, ולא בולע (איך יבלע אגוז מקדמיה, או זית בלתי לעיס..... זה
ענק בשביל בליעה!) ואם אני רוצה לדעת מה זה, הוא תמיד תמיד מוציא לי אל היד, ואם זה "עבר אישור", אני מחזירה לו שיכניס חזרה- הוא נהנה, הוא חוקר, (אני סקרנית לדעת מה הוא למד...) והכל תקין אז מה הבעיה?
סתם, רציתי תשובה, כמו שביקשתי תשובות ליציאות על המנשאים שלנו...., לשמוע שאני לא לגמרי לא שפויה
אגב, אני גם נותנת לו "לאכול" כל מה שבא, כל עוד זה לא רעיל (או נושא מחלות) לדוגמא בצל- כשהוא "מסדר" לי את הקניות, ואז אני שומעת את אמא שלי נאנחת ומתחננת "אוי, פשושי, זה חריף. לא כדאי"... מה, מה לא כדאי? שינסה, אם זה חריף, הוא לא יקח יותר "ביסים" מבצל, ואם הוא אוהב...? עזבי אותו, תני לו לנסות, לבדוק, לחיות....
(אויש, היום קיבלתי מחמאה... מה זה מחמאה מאבא שלי- שכל הזמן אומר לי שהוא חמוד, ומתוק- היום הוא אמר "את יודעת, הוא ילד ממש חמוד וגדול הילד שלך...." שאלתי אותו "נו, אז הצליח לי?".... "יותר מהצליח לך! הוא ממש מקסים!" [-: ויש לו 10 נכדים........)