חיפשתי לך ב-The Breastfeeding Answer Book, מקור מדעי מהימן ומעודכן בנושאי הנקה.
שם נכתב (אני מסכמת), שבאופן כללי, גם במצבים של תת תזונה מתונה עדיין החלב מספיק טוב לתינוק. עם זאת, נשים שסובלות ממחסור כרוני ברכיבי תזונה מסוימים - כלומר, שאין להן אפילו מאגרים בגוף של אותם חומרים - עלולות ליצר חלב שבו רמות אותם רכיבים נמוכים מהרגיל. הרכיבים הרגישים כוללים את הויטמינים A, D, B6, B12. במקרה כזה, אם התזונה של האם משתפרת או שהיא לוקחת את הויטמינים בתוסף, רמות הויטמינים בחלב שלה יחזרו למינון הנורמלי. (עמ' 436)
בעמ' 444 מתואר מקרה של אם צמחונית שסבלה ממחסור חמור בויטמין ב 12, ושגם התינוק שלה סבל מהם. הסימפטומים בתינוק: אובדן תיאבון, נסיגה בהתפתחות המוטורית, אטרופיה שרירית (חולשה), נרפות (לתארגיה), הקאות ושינויים בדם. גם ישנוניות ובעיות נוירולוגיות, כגון תנועות לא רצוניות (טיקים?), הם סימפטומים שכיחים של חסר בויטמין ב 12 בילדים קטנים. אבל אם תופסים את זה בשלב מוקדם, הטיפול בתוסף יכול לרפא כליל את הסימפטומים.
על סמך מידע נוסף שרכשתי בזכות נסיוני עם ילדי, אני הייתי מציעה לך לעשות לנועה בדיקת דם שכוללת בין השאר רמות ויטמין ב 12, ברזל (iron) וכן Ferritin. אם מתגלה חוסר כלשהו, כדאי לתת לה תוסף.
האם המחסור אצלך נוצר מבעיית ספיגה? אי אפשר לענות בלי תישאול מקיף. אני מכירה גם דיאטנית מצויינת, במיוחד לאמהות מיניקות, שיכולה לשבת איתך על זה. האם הרופאה שלך רוצה לעשות לך בדיקות לברר את זה?
בכל אופן, שני דברים:
א. מחקרים הראו שאחוז ניכר מהישראלים סובלים ממחסור בויטמין ב 12. יש יסוד מוצק להניח שהסיבה הראשונית היא תפריט שדל מדי בויטמין.
ב. לשיפור הספיגה אני ממליצה על
שרון קוצר , על טיפולים סיניים, ואולי כדאי לשקול את
שיטת אייפק , שבה מתברר שאלרגיות שונות ומשונות שלנו גורמות לאי ספיגה של רכיבים מהמזון, ואם מטפלים באלרגיה הגוף חוזר לספוג את הרכיבים שדחה קודם לכן.
בהצלחה, ואני פה לשאלות נוספות.