{גרסה 1.0 (09.06.2001): נמנו 11 דפים באתר
הרעיון לפתח את מערכת צ'יק צ'ק עלה פחות או יותר בתחילת אפריל 2001. לאחר היכרות ארוכת זמן עם wiki wiki (וחלק מגרסאותיו), חשבה יונת שרון ש-אתר חופשי כזה עשוי להתאים ל-באופן טבעי, והחלה לחפש גרסה של wiki שניתן יהיה להסב בקלות לעברית -- אך ללא הצלחה. בסוף החליטה לפתח גרסה חדשה של wiki שתענה על הדרישות הבאות:
- שתאפשר את הפונקציונליות הבסיסית של wiki
- שתתאים גם לקהל משתמשים שאינו מורגל בשימוש במחשב ובאינטרנט
- שתהיה ניתנת ללוקליזציה פשוטה (זהו המונח ה"מחשבי" להתאמה של תוכנה לשפת דיבור ספציפית ולכל הקשור אליה (מבנה תאריכים, מבנה מספרים))
- שתהיה תוכנה חופשית (כלומר, שכל אחד יוכל באופן חוקי להעתיק, לשנות ולהוסיף לתוכנה)
- שתעבוד על שרתי Windows ו-Unix
השקת מערכת צ'יק צ'ק באתר באופן טבעי* - לאחר בדיקות הרצה קצרות יחסית החלטנו לבצע "השקה שקטה", כלומר להזמין מספר אנשים מצומצם (כ-5) להתחיל להשתמש באתר. הלחץ לגמור את הבדיקות מהר נבע מהרצון להגיע עד למועד המפגש הארצי ב-19 ליוני עם מערכת עובדת.
בסך הכל התוכנה נבנתה תוך שימוש בטכנולוגיות הבאות:
- Perl – לב התוכנה; צד השרת
- Windows או Unix, הכוללים שרת HTTP
- DHTML, CSS, JScript, VBScript – צד הלקוח
- XML, XSL – דף מה חדש}
עמדנו בתאריך היעד! התוכנה עובדת, ואפילו יש התחלות ראשונות של דיונים. יונת מדפיסה וגוזרת כ-30 פתקים עם הכתובת של האתר על מנת לחלק במפגש. לאחר שהיא מחלקת את כולם (ואפילו חסרים כמה) אנחנו מצפים להתנפלות על האתר מחר.
השינויים בגרסה זו:
- תיקונים שונים בעקבות בעיות שדווחו ע"י הקבוצה הראשונה והמצומצמת של משתמשים.
- שינוי מנגנון ה-מה חדש כך שישתמש ב-MSXML2.6 (שמותקן יחד עם ה-IE 5) ולא ידרוש MSXML3.0 (אשר דורש התקנה נפרדת)}
ההתנפלות הצפויה לא מתרחשת. אנשים מגיעים טיפין טיפין. לפי המלצה של וורד קנינגהאם (ממציא ה-wiki) אנחנו מנסים לעניין אנשים נוספים באופן הדרגתי ולא בבת אחת -- בכל פעם שנראה שקצב ההתרחבות של האתר יורד, מזמינים מישהו חדש להצטרף. בינתיים נראה שקצב ההתפתחות משביע רצון, אם כי רחוקה עוד הדרך מקהילה וירטואלית יציבה.
השינויים בגרסה זו:
הרחבת קישורים שאינם מוגדרים עדיין כך שיכללו את כל הכותרת ולא רק את סימן השאלה - יונת העלתה חשש שהקישור של סימן השאלה בלבד אינו ברור. חיזוק לכך התקבל ע"י שאלה של אורית אוקו והערה של שלומית*, ובעקבותיהן החלטנו לשנות את מבנה הקישור.
הוספת מקרא לדף מה חדש*.
הוספת אפשרות להפוך את מה חדש לדף הבית של המשתמש, או להוסיפו למועדפים* - מניסיון ב-wiki אחרים, נקודת הכניסה השוטפת לאתר צפויה להיות דרך אחד מהקישורים בדף מה חדש (לכן גם השקענו במנגנון הזה מאמץ רב כל כך). על מנת לעזור למשתמשים להשיג זאת הוספנו את הקישורים החדשים.
לחיצה על קישור חיצוני פותחת חלון חדש - על פי הצעה של נעה גל*.
בפיתוח כרגע נמצאת גרסה שתאפשר לזהות את הדפים שמכילים דברים חדשים מאז ביקורו האחרון של המשתמש. למעשה כבר גמרנו את הפיתוח אבל נתקלנו בבאג מוזר שמשפיע על חלקים אחרים במערכת, ולא ברור אם זה קשור לתוספת החדשה. שלחנו שאלה לפורום של מפתחים באינטרנט, ועכשיו אנחנו מחכים לתשובה. כשנפתור את זה נשחרר את הגרסה הבאה.}
{גרסה 1.03 (03.07.2001): נמנו 49 דפים באתר, מתוכם 5 דפי בית אישיים
פורום המפתחים הסתבר כאכזבה: לא קיבלנו משם שום רמז מועיל. בסוף יונת הפעילה את שיטת איך מוצאים אריה במדבר: היא מחקה חצי מהתוכנית ובדקה אם הבאג עדיין קיים. כשהבאג לא קרה, היא החזירה חצי מהחלק שמחקה, ובדקה שוב. כך היא המשיכה עד שהיא לכדה את הפקודה הבעייתית -- פקודה שאני הוספתי. ככה זה בנישואים: הבעל תמיד אשם.
השינויים בגרסה זו:
הוספת הבעות בצ'יק צ'ק - קבוצה ראשונה של 8 הבעות צורפה למערכת: . רועי עובד על הבעות נוספות (מי שבעל כושר ציור מוזמן לשלוח כאלו אל [email protected]). תודה ל-ענת_ שביקשה לחייך, ול-נעה גל* על ההפניה.
סימון דפים ב-מה חדש הכוללים שינויים מאז הביקור האחרון בהם*.
תיקון בעיה ב-מה חדש* - תוקן אורך הרשימה כך שיאפשר לראות שינויים מלפני הרבה זמן.
כמו כן התרחש השבוע ארוע ראוי לציון: פירוק לגורמים ראשון שנעשה באתר! כן ירבו.}
{גרסה 1.04 (17.07.2001): נמנו 78 דפים באתר, מתוכם 16 דפי בית אישיים
מיהרנו קצת עם הגרסה האחרונה -- נעה גל גילתה באג במנגנון שמסמן את השינויים החדשים: האורך המירבי של מידע שאתר כלשהו יכול לשמור על המחשב של המשתמש הוא 4096 בתים, ואילו צ'יק צ'ק שומר כ-100 בתים לכל דף שהמשתמש רואה. כלומר שקצת אחרי ארבעים דפים מנגנון הסימון מתאפס ושוב מסמן את כל השינויים כחדשים. כמה מעצבן!
התלבטנו הרבה בקשר לפתרון של הבעיה. היה ברור שלא נוכל לפתור את זה על ידי שמירת נתונים במחשב המשתמש. כמו כן היה ברור שכן אפשר לפתור את זה על ידי שמירת הנתונים בשרת. אבל זה יפגע בפרטיות המשתמש, דבר שהחלטנו כבר מזמן לא לעשות. מצד שני כמות השינויים לכל יום גדלה הרבה מעבר לצפוי, ובימים מסוימים (בד"כ שלישי ורביעי) הרשימה פשוט ארוכה מדי. המממ.
בסופו של דבר נוחות השימוש נצחה: החלטנו לשנות את מדיניות ה-שמירה על פרטיות כך שכן נשמור בשרת מידע על הדפים שכל משתמש ראה – אם כי כמובן שנשמור את המידע הזה חסוי. נקווה שהתוצאה תצדיק את המחיר.
השינויים בגרסה זו:
· נוספו 8 הבעות חדשות - @} >:) -- ראו הבעות בצ'יק צ'ק. כמו כן מעכשיו לא צריך להקפיד על הכיוון של כתיבת ההבעה. אתם מוזמנים לשלוח אלי הבעות נוספות מהגיגי עכברכם ל-[email protected] , או סתם לכתוב באילו הבעות נוספות אתם חושקים.
· ממשק חדש ל-מה חדש - מסודר על פי דפים, כאשר כל משתמש ששינה את הדף מופיע רק פעם אחת אפילו אם עשה הרבה שינויים. כמו כן: אפשרות להסתיר שינויים ש-צ'יק צ'ק חושב שהמשתמש כבר ראה, ואפשרות להסתיר שינויים על פי סוגיהם.
· שונו כללי ה-שמירה על פרטיות - החל מגרסה זו נשמרת בשרת רשימת הדפים בהם המשתמש ביקר.
· גלילה אוטומטית לתחתית הדף לאחר הוספה - בעקבות התארכות הדפים.
· העברת הקישור "עריכה" לתחתית הדף.
· תיקון באג בהדגשה והטיה של מלל - מעכשיו אפשר לשים כוכבית וקו-תחתי בתוך מלל מודגש או מוטה.
הרבה שינויים! נקווה שהכל יעבוד הפעם. זו הייתה עבודה קשה, אבל יונת ואני ממש נהנים. כיף לנו אתכם @}.}
{גרסה 1.05 (30.07.2001): נמנו 119 דפים באתר, מתוכם 27 דפי בית אישיים
ביומיים אחרי ששחררנו את הגרסה האחרונה הספקתי לקבל מכתבים עם הודעות שגיאה מכל ארבעת האנשים שמהם יכולתי לצפות לתגובות (על פי השתתפותם עד כה). "מה זה אומר?" שאלתי את יונת. היא צחקה ואמרה שאני תמים. הממ. הודעות שגיאה מכולם ואני צריך להבין מזה משהו? מה החמצתי כאן?
אפשר לומר שגרסה 1.04 לא הייתה הצלחה מסחררת. גם היו בעיות טכניות, וגם ממשק המשתמש כנראה היה לא נוח לרוב האנשים. (כעובדה, רבע מהמשתמשים עובדים עם מה חדש הישן והשאר עם החדש.) בעצם טעינו באי הבנת החוק השני של עיצוב ממשקי משתמש: 90% מהמשתמשים לא עושים התאמה אישית. (החוק הראשון למעונינים: ממשק משתמש טוב הוא ממשק משתמש מוּכּר.) אם חוק זה נכון, אז כמה שפחות אפשרויות התאמה אישית ככה יותר טוב. ופרט לזה לא צריך לצפות ליותר מדי משתמשים שבאמת ישתמשו בזה (נניח שיש ל-צ'יק צ'ק 150 משתמשים, אז רק 15 מהם בכלל משתמשים באפשרויות ההתאמה האישית, ומתוכם רק 8 (:-)) נתקלים בבעיות, ומתוכם ארבעה כותבים לי...).
אבל יונת ואני מאמינים בצדקת דרכנו, ולכן עיקשים כתמיד אנחנו ממשיכים לשכלל את מה חדש. האמת היא שלא מדובר על עקרונות – פשוט מה חדש זה הטריטוריה שלי, ולי יש יותר זמן פנוי מיונת...
השינויים בגרסה זו:
· נוספו 8 הבעות חדשות - -- ראו הבעות בצ'יק צ'ק.
· הוספת מקרא ל-מה חדש החדש.
· הוספת עזרה ל-מה חדש החדש.
· הרחבת האפשרויות ב-מה חדש החדש - אפשרות להציג סמלים של סוגי השינויים; אפשרות להציג את רשימת השינויים בפועל (כמו במה חדש הישן), ולא רק את רשימת הדפים שהשתנו; אפשרות לשנות את סדר התצוגה מהשינוי המוקדם ביותר למאוחר ביותר ולהפך. כמו כן ירדה תיבת הסימון לפני "הסתר שינויים מהסוגים" – ועתה מספיק לסמן סוג שינוי על מנת להסתיר אותו.
· התעדכנות אוטומטית של מה חדש החדש - לדוגמא אם ראינו את מה חדש, לחצנו על אחד הקישורים, קראנו את הדף אליו הגענו, ואז לחצנו על הכפתור אחורה בשביל לחזור ל-מה חדש – ובינתיים מישהו עשה שינוי נוסף באתר.
· שכלול מנגנון ההודעה על שגיאות - עכשיו כבר לא צריך להעתיק את תוכן המסגרת האדומה, אלא מספיק ללחוץ על כפתור והודעה מתאימה תשלח אלי. למי שלא מבין על מה אני מדבר ומה זאת המסגרת האדומה, שיברך את מזלו
· תיקוני באגים שונים של הגרסה הקודמת.
בקנה יש לנו עוד קבוצה של שינויים ל-מה חדש, ואחרי זה ננוח קצת איתו. קצת יותר רחוק אנחנו מסתכלים על הוספת האפשרות למחוק דף, לשנות שם של דף, ולשחזר גרסאות ישנות של דף.
לסיום, תמונת מסך של אחד הבאגים בהם נתקלנו במהלך הכנת גרסה זו:
{גרסה 1.06 (12.08.2001): נמנו 178 דפים באתר, מתוכם 34 דפי בית אישיים
גרסה 1.05 התקבלה בצורה טובה הרבה יותר מהגרסה לפניה. כנראה שהשיפורים ל-מה חדש באמת הועילו – בעוד שבגרסה 1.04 רק 80% מהמשתמשים השתמשו במה חדש החדש, בגרסה 1.05 כבר 91% מהמשתמשים משתמשים בו.
קצב ההתקדמות שלנו די איטי, ואילו רשימת הדברים לעשות הולכת ומתארכת. יש לפנינו שתי מהמורות כבדות: שמירת ההפרש בעת שינוי דף (להבדיל משמירת הדף כולו כפי שקורה כיום), ובנייה מחדש של מנגנון החיפוש. שמירת ההפרש היא במיוחד חשובה, כי מלבד להקטנת נפח הדיסק שנדרש לשמירת ההיסטוריה של שינויי הדפים באתר, זהו המפתח לסדרה של פונקציות: אחזור גרסאות עבר, צפייה בשינויים בלבד ולא בדף השלם, מחיקת דפים, שינוי שם דפים, ועוד.
לשם כך אנחנו חושבים ברצינות להרחיב את קבוצת המפתחים של תוכנת האתר, ואפילו שחררנו גרסה של התוכנה שניתן להוריד ולהתקין אצלכם בבית. ראו: http://sourceforge.net/projects/chiqchaq. מפתחים המעונינים להצטרף לפיתוח על בסיס חלקי מוזמנים ליצור קשר איתי ב-[email protected].
השינויים בגרסה זו:
· מה חדש – קצת אחרי שהוצאנו את גרסה 1.05 עשינו בדיקה של הדפים הכי נצפים באתר, ולהפתעתנו הגיע דף התפריט ל-מה חדש (עם האפשרויות לצפייה בכמות שונה של ימים) למקום גבוה ברשימה, אפילו שהוא בעצם לא מכיל תוכן אמיתי משל עצמו. אז שיפרנו את זה, ועתה לחיצה על מה חדש מובילה ישר לרשימת השינויים, כשאפשר לשנות את מספר הימים בתוך הדף עצמו (באפשרויות).
· אפשרויות מה חדש הורחבו – ועתה כוללות שדה לקביעת מספר הימים להצגה ב-מה חדש, וכן אפשרות לראות רק שינויים שכותרתם או שם האדם שעשה אותם מכילים מלל מסוים (לדוגמא, רק שינויים שנעשו על ידי "יונת" או רק שינויים לדף "מדור חינוך ביתי").
· עדכון עזרה – בעקבות הצעה של נאוה פרנס הוספנו קישור ל-הבעות בצ'יק צ'ק בעזרה של הוספה ושל עריכה, יחד עם עוד כמה שיפורים. כמו כן מעכשיו צ'יק צ'ק זוכר את המצב של העזרה (מוצגת או חבויה).
· שיפור מנגנון הדיווח על שגיאות – עכשיו יש גם שדה לדואל של המשתמש, כדי שנוכל לשאול שאלות אם צריך. כמו כן שיפרנו את הדף שמקבלים בתשובה אחרי שלוחצים על הכפתור ששולח את הודעת השגיאה אלינו.
· תיקוני באגים שונים שדווחו על ידי משתמשים.
בעיית ההתעדכנות האוטומטית של מה חדש לא נפתרה עדיין. אבל עוד לא נואשתי.
{גרסה 1.062 (16.08.2001): נמנו 209 דפים באתר, מתוכם 39 דפי בית אישיים
זוהי גרסה "קטנה" יחסית -- האמת היא שאפילו התלבטתי אם להוסיף אותה לכאן -- אבל מאחר שאחד השינויים שביצענו יהיה מאד מורגש החלטתי להוסיפה בכל זאת:
מה חדש פותח חלון חדש* לאחר לחיצה על שם דף שהשתנה. מאחר שיותר ויותר משתמשים מדווחים על איטיות בטעינת מה חדש -- ומאחר שזה לא עומד להיפתר אלא רק להחמיר (ראו בעיה (2) ב-תקלות בצ'יק צ'ק), הגענו למסקנה שצריך לעזור לחברי הקהילה שלנו להשתמש ב-מה חדש בצורה יעילה יותר. אז עכשיו צ'יק צ'ק פותח חלון חדש בכל לחיצה על קישור ב-מה חדש, ואפשר כך להשאיר את מה חדש פתוח ברקע, ולחזור אליו על ידי סגירת החלון החדש ברגע שסיימנו לקרוא ולהגיב על הדף שהשתנה. המתוחכמים במיוחד יכולים גם לפתוח מספר חלונות ככה, ולתת להם להטען ברקע בזמן שהם קוראים דף אחר. על מנת לעבור בין החלונות אפשר להשתמש ב-Alt+Tab. אני לא בטוח שזוהי הצורה הנוחה ביותר לשימוש, אבל היא בטוח יותר מהירה. נסו ותגידו לי איך זה.
תיקוני באגים שונים שדווחו על ידי משתמשים -- בעיקר שני באגים שדווחו על ידי אם פי 3*: בעיה בקישורים חיצוניים שנראים ל-צ'יק צ'ק כמו קישורים פנימיים, ובעיה ב-מה חדש שגרמה לו לעתים לטעון את עצמו שוב ושוב בלולאה מחזורית. אגב, הבאג האחרון הזה נתן למי שחווה אותו הזדמנות לראות אחד מהדברים שהכי מפחידים מפתחי תוכנות -- לולאה אינסופית. למה מפחידים? כי באג רגיל בדרך כלל נראה באופן ברור מאד (לדוגמא, הבאג עם הלבבות בגרסה 1.05). לעומת זאת, באג של לולאה אינסופית כשמו כן הוא -- אינסופי. המחשב פשוט נכנס לסוג של חרגון ונשאר תקוע שם לעד, בלי שום רמז איפה והיכן מקור הבעיה.
לגבי ההתעדכנות האוטומטית: התייאשתי לבסוף לפתור את זה בצד השרת. לפתרון אפשרי בצד שלכם ראו את בעיה (1) ב-תקלות בצ'יק צ'ק.
{גרסה 1.1 (22.08.2001): נמנו 258 דפים באתר, מתוכם 43 דפי בית אישיים
הפעם היתה לכם הזדמנות להבחין במשהו לא רגיל: גרסה 1.062. למה לא רגיל? כי היא גרסה "קטנה" (מהגרסה לפניה בסך הכל התקדמנו ב-0.002) לעומת הגרסה שלפניה (שאליה התקדמנו 0.01 מגרסה 1.05). למה זה מעניין בכלל? אז ככה: בדרך כלל בין כל שתי גרסאות "גדולות" – אלו שמופיעות ב-שינויים בצ'יק צ'ק – יש עוד מספר גרסאות קטנות שלא מופיעות כאן. גרסאות אלה בדרך כלל מתקנות או משפרות דברים שהם ב"צד האחורי" (בעגת המחשבים: Backend) של צ'יק צ'ק, ודברים שלא כל כך חשופים לעין המשתמש.
לדוגמא: בין גרסה 1.06 ל-1.07 היו הגרסאות הבאות, מתוכן רק אחת (1.062) תוארה כאן:
· גרסה 1.061 – תיקון בעיה בקישורים שמכילים קו תחתי. (תודה ל-אם פי 3.)
· גרסה 1.062 – מתוארת לעיל.
· גרסה 1.063 – הוספת פונקצית סטטיסטיקה לצורך חישוב הנתונים שכללתי ב-התפתחות צ'יק צ'ק.
· גרסה 1.064 – תיקון בעיה נוספת בקישורים שמסתיימים במילים בעברית או בסימנים. (תודה ל-אם פי 3.)
· גרסה 1.065 – שיפור מבנה הספריות בשרת.
· גרסה 1.066 – הוספת אפשרות להחביא ב-מה חדש שינויים שבוצעו לאחר זמן מסוים (ראה פירוט בהמשך).
· גרסה 1.067 – הגדלת לוג השינויים מ-3,000 ל-10,000 פריטים.
· גרסה 1.068 – רישום הזמן שלוקח להכין את מה חדש בשרת.
· גרסה 1.069 – ביטול רישום הזמן מגרסה 1.068.
כמעט כל הגרסאות הללו הוטענו לשרת והופעלו באתר, אך מאחר שהן לא מכילות שינויים ניכרים (למעט 1.062), לא הוספתי לגביהן תיאור בדף כאן, ויש סיכוי טוב שרוב המשתמשים בכלל לא הבחינו בהן.
אבל הפעם אנחנו קופצים ישר לגרסה 1.1. למה? הרי בעצם היינו צריכים להיות בגרסה 1.07. ובכן, מספור גרסאות זה לא מדע מדויק. אנחנו נוהגים לפי הכלל שאומר שרק שינוי שמורגש על ידי המשתמשים מקבל גרסה גדולה, אבל שינוי במצב ההפצה של צ'יק צ'ק מקבל גרסה גדולה מאד. מה זה "מצב ההפצה"? כיום יש רק אתר אחד שבו מותקן צ'יק צ'ק, ואת האתר הזה אנחנו מנהלים ישירות. אז אם יש באגים אנחנו מתקנים, ושמים מיד בשרת. בעתיד צפויות להיות עוד התקנות שלא אנחנו ננהל, ואז אם יהיו שינויים בצ'יק צ'ק לא נוכל מיידית לעדכן את זה. לכן נהוג מדי פעם להוציא "גרסת הפצה" (Distribution version) שאותה מומלץ שכל מנהלי ההתקנות יתקינו. והנה אנחנו באמת מוציאים גרסה כזו, הראשונה מסוגה. אז אנחנו קוראים לה גרסה 1.1.
מה חדש בגרסה 1.1?
· מבנה הספריות בשרת – השתנה, ועתה יותר נוח לנהל את קבצי צ'יק צ'ק.
· קבוצות שימוש – עכשיו יש אפשרות לנהל יותר מגוף ידע אחד על השרת. תכני האתר שאתם מכירים כיום הם גוף הידע שהוא ברירת המחדל של צ'יק צ'ק בהתקנה כאן, אבל אפשר עכשיו גם להוסיף קבוצות תכנים אחרות על אותו השרת, בלי שזה יתנגש עם תכני באופן. על מנת להוסיף קבוצה נוספת צריך מנהל ההתקנות להגדיר את הקבוצה. כרגע לא פעילות קבוצות נוספות בשרת כאן, אבל יש מחשבה על זה.
· החבאת שינויים מאוחרים ב-מה חדש – מעתה יש אפשרות להגדיר למה חדש טווח ימים ולא רק מספר ימים. לדוגמא, אם נכתוב בשדה הימים "21-14" אז מה חדש יראה לנו רק דפים שהשתנו בין 14 ל-21 ימים אחורה, ושלא השתנו לאחר מכן. זוהי דרך נוחה לאתר מועמדים ל-פירוק לגורמים, ובעיקר להעברת דיון ל-מצב סיכום.
· מה חדש הואץ – התחלנו בתהליך הארוך והמורכב של האצת מה חדש. הפעם טיפלנו במשך העברת הנתונים מהשרת ללקוח: בעיקר קיצרנו את הקודים בהם אנחנו משתמשים, והעברנו את האחריות לייצור הקישורים ללקוח. כמו הרבה פעמים כשמבזרים, זה מקצר את זמן השרת וזמן התקשורת, אבל מאריך את הזמן שלוקח לעבד את המידע בלקוח. אנחנו חושבים שזמן התקשורת הוא כרגע החלק הבעייתי ביותר, ולכן קיצרנו אותו, על חשבון הארכה קצרה יותר של זמן העיבוד אצל הלקוח. תגידו לנו אם צדקנו או טעינו בהערכתנו.
· טעינת מה חדש באופן מחזורי – כתוצאה משיפור מסוים שהוספנו בגרסה 1.06, נוצרה בעיה שלפעמים מה חדש נכנס ללולאה אינסופית של טעינת עצמו (תודה ל-אם פי 3 על הדיווח). אז עכשיו מה חדש יכול לטעון את עצמו עד פעמיים ברצף, אבל לא יותר מזה.
· דיווח על בעיה – יכול להתבצע עכשיו באמצעות דף מיוחד שהוכן לשם זה. בדף זה אפשר גם לראות את הפרטים של המחשב ושל הדפדפן שנשלחים אלינו כאשר יש בעיה כלשהי אצל הלקוח. אתם מוזמנים להשתמש בדף הזה! אין לנו אפשרות לתקן באגים שאנחנו לא יודעים עליהם.
· תיקוני באגים שונים שדווחו על ידיכם.
בקנה יש פונקציה נחמדה שמאפשרת למשתמש לבחור האם ומתי יפתחו קישורים חלונות חדשים (כמו ב-מה חדש). זה כבר מוכן אבל החלטנו לחכות עם זה לגרסה הבאה כי זה משתמש בטכנולוגיה שעד כה לא השתמשנו בה באתר – טכנולוגיה שנקראת Behaviors – והעדפנו לא לערבב שמחה בשמחה. עוד על זה בפעם הבאה.}
{גרסה 1.2 (17.10.2001): נמנו 436 דפים באתר, מתוכם 68 דפי בית אישיים
שלום לכם שוב. עברו כמעט חודשיים ולא עשינו שום שינוי לתוכנה! באמת שום שינוי. בשביל מתכנת זהו הישג רציני. תשאלו איך שום שינוי זה הישג רציני. נו, תשאלו. טוב אז אם כבר שאלתם אז התשובה היא שזה סימן שלא היה שום דבר שדרש שינוי. רוצה לומר: שום באג. אף בעיה. הכל תקין. (כמעט.) קפיש?
אבל בעצם לא התבטלנו. בינתיים עבדנו במחשכים על גרסה חדשה: גדולה, מודולרית, ונקיה. מה זו גרסה "גדולה" כבר הסברתי בגרסה 1.1; מה זה מודולרית ונקיה? אבל לפני שנכנס לזה, אני רוצה קודם לספר לכם על האירועים שקדמו להוצאתה לאור. אז בואו נכנס רגע מאחורי הקלעים, ישר אל ביתה הקט (והחם) של משפחתי.
הימים הם ימי סוף הקיץ העליזים, בהם השמש בוהקת, החגים ממשמשים, והטמפרטורה הכללית במדינה בלתי נסבלת. יונת ואני לא נחים על זרי הדפנה של גרסה 1.1, מתחילים מיד לחשוב על הגרסה הבאה. והנה מתגלעת מחלוקת. לא אלאה אתכם בפרטיה, מי אמרה למי מה, מה הוא ענה, מה היא התפרצה, מי התקפל ומי התנצל. אבל רק על מנת שלא תרגישו מנותקים אומר שלא הצדק ניצח.
בסמוך לויכוח-בעל-הסוף-הצפוי-מראש, ולאחר חודשים ארוכים של בטלה (מאז שהמיזם הקודם שלי נסגר כתוצאה מחוסר מימון), סוף סוף החלטתי להתחיל מיזם חדש (עם עדי רן!). וכהרגלי מאז ומתמיד הסתערתי על המשימה בהתלהבות של מחבל המסתער על מגדלי התאומים. והנה במיזם החדש הייתי זקוק לתשתית לניהול ידע. אל תשאלו אותי מה זה, כי אני לא יודע. אבל נראַה לי ש-צ'יק צ'ק יכול להיות כלי מתאים. אז התקנתי לי צ'יק צ'ק על המחשב, והתחלתי לעבוד עליו ולתעד את כל הידע שעדי ואני צברנו. והנה הגיע הרגע והייתי צריך שינוי מסויים בצ'יק צ'ק. אז פשוט עשיתי אותו. אצלי. במחשב. ואז עוד שינוי. ועוד שינוי. ועוד אחד.
יונת בינתיים המשיכה לעבוד על מה שהיא חשבה שנכון לעשות. ושינתה את הקוד של צ'יק צ'ק אצלה במחשב. ואז עוד פעם שינתה. ועוד פעם. ועוד.
כך עבר לו חודש. ואז, באיזה יום אחד, נפגשנו על מנת להראות אחת לשני מה עשינו. ומה מסתבר? הפושעת עשתה מה שהיא רצתה! טוב, למען ההגינות ראוי שאציין שגם אני עשיתי שינויים, אבל רק כאלה שהיו נחוצים ורצויים כמובן. בקיצור, הגענו למצב הקלאסי הקרוי "עץ קוד מפוצל": שתי גרסאות שמשפרות גרסת-אב אחת, אבל שונות זו מזו. יו איזה ויכוח זה היה. היא אמרה לי, ואני אמרתי לה, והיא החזירה לי, ואני החזרתי לה, והיא צעקה עלי, ואני התקפלתי.
אז בסוף, לאחר שהילדים למדו כמה מלים חדשות, וכשהרוחות נרגעו, הבנו שאי אפשר לעבוד ככה, כל אחד לעצמו. והחלטנו על דרך שתשלב את השינויים שלי עם השינויים שלה. וכך חזרה הזוגיות לשרור בביתה הקט (והחם אף יותר מתמיד) של משפחתי.
אז מה השתנה לנו בגרסה 1.2 של צ'יק צ'ק? הרבה דברים:
- השינוי המרכזי ביותר הוא פירוק לגורמים שבוצע בתוכנה. מה זה פירוק לגורמים בתוכנה? בדיוק כמו פירוק לגורמים של דפים בצ'יק צ'ק. כלומר: מפצלים את הקוד שהיה בעבר בקובץ אחד, למספר קבצים קטנים יותר, שעכשיו אפשר לערוך ולשנות כל אחד מהם בנפרד. למה זה חשוב? כי זה מאפשר לכמה מפתחים לעבוד ביחד על הקוד בלי שעבודתם תהיה תלויה אחד בשני. בעקבות השינוי הזה אנחנו מקווים שאפשר יהיה להוסיף מפתחים נוספים שיכתבו הרחבות ושינויים לצ'יק צ'ק.
- הפירוק לגורמים אִפשר גם דבר חשוב נוסף: בדיקות-יחידה. "יחידה" היא קטע קוד שאחראי על פעולה מסויימת (מקביל ל"דף"). לדוגמא: יחידה להמרת הטקסט של הדף לתצוגה (נניח, החלפת מלים בין כוכביות למלים מודגשות), יחידה לשמירת דפים, ויחידה לניהול משתמשים. לכל יחידה בצ'יק צ'ק יש עכשיו תוכנית נפרדת שבודקת אותה. כלומר, תוכנית שעושה נסיונות על היחידה, ואז משווה את התוצאות המתקבלות לתוצאות נכונות הידועות מראש. אם התוצאות לא היו שוות זה סימן שהיחידה לא פועלת כראוי. כלומר, שאם שינוי שעשינו ליחידה מסויימת גרם לה לא לעבור את בדיקות-היחידה, אז אנחנו יודעים שמה שעשינו אחראי ל"קלקול" שלה.
- הוספנו מנגנון של קישור מרומז, המאפשר ליצור קישורים פשוטים יותר ונקיים יותר לאתרים אליהם יש קישורים רבים בתוך צ'יק צ'ק. לדוגמא, במקום לכתוב http://c2.com/cgi/wiki?HomeSchooling אפשר עכשיו לכתוב wiki:HomeSchooling. (אגב, אצלי במיזם החדש אני משתמש בזה על מנת ליצור קישורים מהירים למידע על מניות של חברות.)
- כותרת לקישור מאפשרת לקשר מלים לכתובת בלי להציג את הכתובת. לדוגמא: אם נכתוב את המלים פורום חינוך לגיל הרך (של נעה גל; מומלץ!) בין גרשיים, ואחריהן נכתוב את הקישור http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/ ... asp?id=192, אז נקבל: פורום חינוך לגיל הרך תודה ל-אם פי 3 על הרעיון.
- רשימות מקוננות - זו לא שגיאת כתיב, זה באמת מקוננות עם האות קו"ף (באנגלית: nested). לדוגמא:
- שימו לב שהסעיף הזה פנימי יותר.
- והסעיף הזה באותה דרגה של הסעיף הקודם.
- וזה קצת יותר עמוק.
- גם זה.
- וזה כמו הראשון והשני.
- על מנת לראות איך לעשות את זה לכו ל-הוראות שימוש.
- אגב, במקביל תוקנה גם בעיה שמנעה מרשימות להתחיל דף או מקטע בתוך צומדיים. כלומר שעכשיו אפשר לכתוב בשדה ההוספה רשימה, ישר על ההתחלה, וזה יעבוד.
- תבליטים שונים אפשריים עכשיו בתוך רשימה, לדוגמא:
- תבליט בצורת כדור.
W תבליט בצורת סימן "וי חצוי".
X תבליט בצורת סימן "איקס".
- חיפוש בר-מזל מאפשר לגשת ישירות לדף הראשון שנמצא ששמו כולל את המלים שבשדה החיפוש (למעלה בתחילת הדף), אם מחזיקים את כפתור ה-Shift בזמן שלוחצים על Enter. כך, לדוגמא, אפשר להגיע לדף נעה גל אמצעות הקלדת המילה "נעה" בשדה החיפוש ולחיצה על Shift+Enter. זוהי דרך קלה ומהירה להגיע לעמודים עם שמות יחודיים. נסו לדוגמא כל אחת מהמלים הבאות בנפרד: אי, אריה, מטורף, ארמגדון, גבר, טריק. אפשר גם לנסות צירופי מלים, כמו לדוגמא: אילוף למידה, דמוקרטי אחר, ילד מיטה.
- בתוצאות חיפוש הוספנו למטה תיבת חיפוש המכילה את המלים שחיפשנו. כך אפשר לעדן את החיפוש על ידי הוספת מלים, או להרחיב את החיפוש על ידי הורדת מלים.
- הבעות בצ'יק צ'ק אפשר לכתוב עכשיו גם עם אותיות קטנות באנגלית (חשוב למי שצ'יק צ'ק עובד אצלו באנגלית (לדוגמא, במיזם שלי)).
- נוספו הבעות בצ'יק צ'ק חדשות: . ההבעה הראשונה היתה קיימת בגרסה הקודמת גם, אבל שם היא סומנה כ- [#], ואילו כאן כ- | # |.
- תיקוני באגים שונים, בינהם גם הוספת רווח לפני המקטע הראשון שמופיע בדף (עד היום מקטע כזה בדף עם פתיח היה נראה צמוד לפתיח).
שתהיה לנו שנה טובה וחסרת פיגועים.
{גרסה 1.3 (08.01.2002): נמנו 715 דפים באתר, מתוכם 102 דפי בית אישיים
קראתי שוב את כל השינויים מאז גרסה 1.0 ועד עכשיו, ואני מוכרח לומר שהקטע על גרסה 1.1 הוא מה זה משעמם. אפילו אני שכתבתי אותו הייתי צריך לבעוט בעצמי מדי פעם בשביל להשער ער. אם יהיה לי עוד פעם קטע משעמם כזה אז ישר תמחקו אותו.
[נמחק]
סתם, סתם, רציתי רק לראות אם אתם ערניים.
הנה עברו להם עוד חודשיים, ו-צ'יק צ'ק ממשיך להתקדם הודות למאמציה של יונת, ולמרות חוסר מעורבותי הפושע. אני פשוט עסוק מעל הראש עם המיזם שלי, לומד וקורא וכותב. ממש כמו באוניברסיטה. לפני כמה זמן אפילו הלכתי למכללת תל-חי על מנת לשאול שם ספר בספריה. הרגשתי צעיר בעשר שנים עם כל הסטודנטים האלה מסביב. מוזר ומעניין.
יונת ממשיכה לשכלל את צ'יק צ'ק בכל מיני מקומות שהמשתמשים כמעט לא רואים. עדי קורא לזה "אורגזמה של מהנדסים". יונת באמת נורא מתלהבת מכל השינויים האלה.
אז מה יש לנו בגרסה הזו?
השינוי המשמעותי ביותר הפעם הוא התוכן הפעיל. מה זה תוכן פעיל? לדוגמא, נסו להזיז את העכבר על המלבן הבא:
[<-skin dir:mover.html]
נחמד, לא? (אגב, המשפט לקוח מתוך הספר משמאל לחשכה מאת אורסולה ק. לה-גווין.) למתעניינים איך עשיתי את זה: בניתי תוכנית קטנה ב-JavaScript, ושמרתי אותה על השרת בקובץ שנקרא mover.html. עכשיו נכנסתי לעריכת שינויים בצ'יק צ'ק, והוספתי שורה שגורמת ל-צ'יק צ'ק לכלול את התוכנית הזו בתוך הדף כשהוא נשלח למחשב המשתמש. הפקודה הזו נוספה לצ'יק צ'ק בגרסה הנוכחית. אגב, אתם יכולים לנסות את זה גם בדפים אחרים. ברגע שתוכנה כזו נמצאת על השרת אז אין בעיה להוסיף מופעים שלה בכל מקום שרוצים באתר.
תוכנת ההדגמה הקטנה הזו אינה משתמשת בכלל בתכונות של צ'יק צ'ק, אלא רק בתכונות של דפדפן המשתמש. אבל אפשר לכתוב תוכנות שכן משתמשות בתכונות של צ'יק צ'ק, לדוגמא, תוכנות שניגשות לרשימת הדפים שכלולים באתר, או לרשימת השינויים, או לדפים עצמם. זה פותח פתח למגוון של שירותים נוספים שתוכנות כאלה יכולות לבצע:
- חיפוש חכם בדפי האתר
- מנגנוני ניווט חדשים (לדוגמא, "דפים דומים" שמופיע מעכשיו ליד הכותרת של כל דף)
- סטטיסטיקות על השימוש באתר
- מנגנוני ניהול לאתר
תכונה חדשה נוספת שמשלימה את מנגנון התוכן הפעיל מאפשר לסמן דפים ספציפיים כ"לא ניתנים לעריכה" על ידי המשתמשים. דוגמאות לדפים כאלה הם מה חדש ו-דיווח על בעיה.
בנוסף לתוכן הפעיל התחדשו הדברים הבאים:
- קישורים קשורים - זוהי רשימה (קצרה, בינתיים) של פונקציות הקשורות לדף הנוכחי. אפשר למצוא אותה ממש אחרי כותרת הדף למעלה, אחרי הסימן :
- הפניות לכאן מבצע חיפוש באתר של כל הדפים עם הפניות לדף הנוכחי. הפונקציה הזו היתה כבר בגרסאות קודמות של צ'יק צ'ק, אבל נראה לנו שאנשים לא ממש מכירים אותה (חידה: מי זוכר איך היו מגיעים אליה קודם?)
- דפים דומים הם דפים שכותרתם מתחילה או נגמרת באותן המלים כמו כותרת הדף שבו אנחנו מסתכלים. נשמע מוזר? שווה ניסוי. בעיקר אם בא לכם לגלוש קצת. תודה ל-wiki wiki על הרעיון!
- שם דף עם מרכאות - הופך מעתה באופן אוטומטי לשם עם שני גרשיים צמודים. לדוגמא: ד"ר דוליטל יהפוך להיות ד''ר דוליטל.
- פסקאות באנגלית - מוצמדות מעתה לשמאל (תודה, אור שליט, על הפיתוח של התכונה הזו!). שימו לב ש-צ'יק צ'ק מגדיר "פסקה אנגלית" כפסקה (כלומר, קטע טקסט שמופרד מקטעים אחרים על ידי שתי ירידות שורה בכל צד) שכוללת רק אותיות אנגליות, מספרים וסימנים. כלומר, אם יש אות אחת בעברית בפסקה, אז היא אינה נחשבת פסקה אנגלית, והיא תהיה צמודה לימין.
- תיקון בעיה בהדגשה של אות בודדת (לדוגמא, א).
- תיקון בעיה ברשימות - גרם להחזרה של בעיה ישנה אחרת בשורות שמופיעות בתוך רשימה אבל אינן סעיפים בעצמן. שורות כאלה אמורות להתחיל לא בשולי הדף, אלא מקודמות פנימה, וזה לא תמיד עובד.
{גרסה 1.4 (17.07.2002): נמנו 1040 דפים באתר, מתוכם 162 דפי בית אישיים
לאחר חצי שנה כמעט ללא גרסה חדשה הנה אנו משיקים את גרסה 1.4 לכבוד יום ההולדת שנה ל-צ'יק צ'ק (למעשה חל לפני חודש) ולכבוד הדף האלף!
השינוי המשמעותי ביותר בגרסה החדשה -- משמעותי לפחות מבחינת ממשק המשתמש -- הוא ההוספה של גריינים בצ'יק צ'ק. מה זה גריין? הכוונה היא למשהו שעשוי לגרות משתמשים באתר להגיע לדפים שאחרת לא היו מגיעים אליהם. הרעיון פשוט: בראש כל דף באתר מופיע עתה ציטוט קצר מתוך דף אחר כלשהו. הציטוטים לא נבחרים על פי מידת הפופולריות של הדפים שמכילים אותם, כך שלכל הדפים יש אותו סיכוי.
אז איך באמת נבחרים הציטוטים? גם כאן השתדלנו לשמור על האופי של אתר חופשי: כל אחד יכול להוסיף גריינים, פשוט בוחרים משפט שנראה לנו מתאים, ואז מופיע כפתור שמאפשר להוסיף גריין. באמת! תנסו את זה, קדימה, פשוט תבחרו כאן איזשהו טקסט, ותראו בעצמכם. אחרי שבחרתם משהו מופיעים שני כפתורים: צטט ו-גריין. לחיצה על צטט פשוט תעתיק את הקטע שבחרתם לתיבת ההוספה שבתחתית הדף. ככה קל יותר לצטט מישהו כשמגיבים לדבריו. לחיצה על הכפתור השני גריין מעתיקה את הקטע שבחרתם לתיבת ההוספה בתחתית הדף גריינים בצ'יק צ'ק. שם אפשר לערוך את הגריין ולראות איך הוא נראה לפני שמוסיפים אותו לרשימת הגריינים.
למה הוספנו את המנגנון הזה? הצורך בו עלה בעקבות ניתוח סטטיסטי של השימוש באתר שהראה שהפעילות בו מתרכזת סביב מספר דפים קטן יחסית בכל פרק זמן (כלומר, הדפים שמופיעים ב-מה חדש). אבל יש באתר דפים רבים אחרים עם תכנים מעניינים לא פחות שפשוט בגלל שאינם מופיעים ב-מה חדש אז אף אחד לא מגיע אליהם. עתה אולי תהיה להם הזדמנות נוספת. השתדלנו מאד לעשות את זה עדִין ולא מעצבן -- תגידו לנו כמה הצלחנו.
מלבד זה נוסף קטע מורכב למדי של סטטיסטיקה בצ'יק צ'ק. לא נרחיב בדיבור על זה כאן כי אפשר לקרוא על זה ב-אודות המנוע הסטטיסטי.
חדשה נוספת (וחשובה מבחינתנו) היא ש-צ'יק צ'ק נבחר על ידי חברת K2K להכלל במסגרת מוצר ניהול הידע שלהם! מה זה ניהול ידע? אז זהו, אני לא ממש יודע, אבל K2K מתמחה בבניית פתרונות ארגוניים לניהול ידע, וכנראה עושה את זה די בהצלחה. היזם של K2K, ידידי וחברי הטוב ישע סיון (שמסתובב כאן מדי פעם באתר), החליט לאמץ את הטכנולוגיה הצ'יק צ'קית במסגרת המוצר המרכזי שלהם - KISS. ועל כך נתונה להם ברכתנו.
הגרסה החדשה כוללת מספר שינויים שנבעו מהחיבור עם המוצר של K2K, ושעשויים להקל על חיבורים למוצרים נופסים בעתיד.
אז מה יש לנו בגרסה הזו?
- גריינים בצ'יק צ'ק.
- סטטיסטיקה בצ'יק צ'ק - ראו גם הסבר על הסטטיסטיקה.
- הבעות בצ'יק צ'ק - נוספו עשר הבעות חדשות:
- קטעי קוד - עתה אפשר להציג בצ'יק צ'ק בצורה נוחה קטעי תוכנה על ידי הוספת צומדיים כפולים לפני ואחרי כל קטע. לדוגמא:
class foo {
foo (void) ; // constructor
virtual ~foo (void); // destructor
int bar (bool flag); // do something
}}
עבור רובנו כאן באתר זה לא רלוונטי, אבל עבור חלק מהארגונים האחרים המשתמשים בצ'יק צ'ק זה נחוץ.
- החלפת שם דף - המגנון להחלפת שם דף קיים כבר תקופת מה באתר, אבל לא הוכרז רשמית -- אז הנה ההכרזה. בפועל אין למנגנון הזה ממשק משתמש, אז בינתיים צריך לבקש מיונת שתפעיל אותו בכל פעם שרוצים לשנות שם. המנגנון הזה עובר על כל דפי האתר ומחליף את כל הקישורים שהיו לשם הישן בשם החדש.
- ריבוי קבוצות - התמיכה במספר קבוצות צ'יק צ'ק על אותו שרת שופרה בהרבה. למעשה כבר כיום יש על השרת של באופן טבעי שלוש קבוצות שרצות במקביל (אחת מהאחיות היא קבוצה של נשים קוראות ללדת; יש להן גם דף בקבוצה כאן -- ראו נשים קוראות ללדת).
- תיקוני באגים:
- דפים עם שמות באנגלית יכולים עתה להיות כתובים עם אותיות גדולות וקטנות ללא הבדל.
- הדגשה בתוך גרשיים עובדת כעת (אם כותבים " שלום " ללא רווחים אז מקבלים "שלום").
- ועוד כל מיני באגים שונים ומשונים.
{גרסה 1.4.2 (27.09.2002): נמנו 1224 דפים באתר, מתוכם 187 דפי בית אישיים
לאחר שהסטטיסטיקה יצאה לאור בגרסה 1.4 לפני חודשיים השתחררה אצלינו הצנרת, והנה אנו מוציאים עדכון גרסה קטן אבל חשוב. הדבר החשוב ביותר בגרסה 1.4.2 הוא משהו שאי-אפשר לראות כאן באתר: תרגום של כל התוכן הבסיסי של צ'יק צ'ק לאנגלית. התוכן הבסיסי כולל דפים כמו הוראות שימוש, דיווח על בעיה, דף פתיחה, ועוד כ-20 דפים נוספים. (למעוניינים התקנו גרסת הדגמה של "צ'יק צ'ק באנגלית" http:?group=eng.)
למה זה חשוב? כי סוף סוף יכולים משתמשים מחו"ל להוריד את גרסת ההפצה של צ'יק צ'ק (מהאתר SourceForge להתקין, וישר מהקופסא זה יעבוד כולל כל התוכן הבסיסי! ובאמת ראינו בשבועות האחרונים עליה בכמות ההורדות של צ'יק צ'ק, וקיבלנו דיווחים בדואל ממשתמשים רחוקים שהתקינו את זה בכל מיני אתרים. למשתמשים האלה יש כל מיני רעיונות די מעניינים לשינויים ותוספות אפשריים, וכן הם מצביעים על בעיות שנעלמו מעינינו. והאמת? זה ממש כיף.
אז מה יש לנו בגרסה 1.4.2?
- תוכן בסיסי מלא באנגלית - בנוסף לעברית.
- גרסאות עבר - (מצטער, רחלי) צעד חשוב בדרך להפוך את צ'יק צ'ק לאתר חופשי לגמרי: עתה אפשר לראות גרסאות קודמות של דף על ידי עריכתו, וסימון התיבה "הצג גרסאות" למטה משמאל באזור הצהוב. ברשימת הגרסאות מופיעות רק גרסאות עריכה, כלומר שהוספות פשוט מתווספות לגרסה העדכנית וזהו (בעצם זה די הגיוני אם חושבים על זה). כמו כן, עם ביצוע עריכה (במהלך שמירת הגרסה החדשה) נמחקות גרסאות ותיקות יותר משבועיים, על מנת לשמור מספיק מקום פנוי על השרת. לפרטים נוספים סמנו את "הצג עזרה" בעודכם עורכים את הדף.
- זיהוי ניתוק באמצע שמירה - תוקנה בעיה מעצבנת שגרמה לקלקול של דף במקרה שנותק הקשר לאתר במהלך שמירת שינוי בו.
- הגנה על כתובות דואל - עקב מספר מקרים של קבלת דואל זבל לכתובות שמופיעות באתר הוספנו הגנה נגד רובוטים שאוספים כתובות דואל מאתרים. ההגנה מופעלת כאשר למשתמש אין עוגיות בדפדפן (כמעט כל הרובוטים חסרי עוגיות) -- במקרה זה כל כתובות הדואל שמוצגות למשתמש הזה משתנות באופן הבא: [email protected] הופכת ל-roysharon at hotmail dot com. מגניב, לא?
- הוּרד הקישור ל-מה חדש הישן - מתוך מה חדש. למי שלא בטוח עם איזו גרסה הוא משתמש: מה חדש הוא החדש. בכל מקרה, מה חדש הישן נמצא בשימוש על ידי שלושה אנשים בדיוק. בסוף גם הם ישברו. אגב, שימו לב כמה זמן אנחנו נדרשים לתמוך בגרסה ישנה שמזמן כבר הוחלפה במשהו אחר חדש וטוב. הגרסה הנוכחית של מה חדש עלתה לאויר ב-12.08.2001, לפני מעל שנה! לכן תוכנות כמו Word הופכות להיות כאלה מפלצתיות; לא מספיק שהן נותנות את כל התכונות הנדרשות מהן, הן גם צריכות לתמוך בכל הגרסאות הישנות שלהן עצמן (כולל כל הטעויות שהיו בהן).
- הוספת קישור עמוק חדש - על ידי כתיבת סימן שאלה, נקודותיים, ואח"כ מילה, מופיע קישור לחיפוש המילה הזו בתוך צ'יק צ'ק. לדוגמא, ? : קרמשניט (בלי הרווחים) יהפוך להיות ?:קרמשניט. אפשר גם " מרגרינה " ? : קרמשניט (שוב בלי הרווחים) שיופיע בתור "מרגרינה" ?:קרמשניט.
- תיקוני באגים שונים - בין השאר כמה בעיות קטנות במנוע הסטטיסטי.
{גרסה 1.5.5 (01.06.2004): נמנו 3338 דפים באתר, מתוכם 506 דפי בית אישיים
צ'יק צ'ק עומד לחגוג את יום ההולדת השלישי שלו עוד שמונה ימים!
מי תיאר לעצמו ש-צ'יק צ'ק יגיע להיות המנוע של אחד מאתרי תוכן הנישה הגדולים בישראל? אי-אפשר שלא להסתכל אחורה ולהעלות כמה מחשבות (מי שרוצה לדלג על הרעש ולהגיע לעיקר (לדעת מה התחדש) מוזמן לדלג לרשימה שבסוף הקטע):
בנינו את צ'יק צ'ק בתור מנוע wiki שמיועד לאנשים ללא רקע במחשבים. זה הכתיב תשומת לב קפדנית במיוחד לנוחות השימוש, וקו מנחה של פשטות תפעולית. שני העקרונות הללו עמדו במרכז תכנון ממשק המשתמש, ולא מעט פעמים פסלנו רעיונות טובים שכבר ייושמו באתרים אחרים רק בגלל שלא היו מספיק פשוטים או מספיק נוחים. בהרבה מקרים המצאנו דברים שלא היו קיימים באף אתר wiki אחר, ומאז הם התחילו להופיע גם באתרים אחרים (אולי בזכותנו ואולי לא). אבל אנחנו בטוחים היום שאין אף מנוע wiki שהתמודד עם קהל היעד הזה טוב כמו צ'יק צ'ק (אני יודע שזו קצת השתחצנות, אבל הי, זה הילד שלי, מותר לי להתגאות בו קצת).
אבל זה לא היה נטול מחיר. המחיר הכי יקר ששילמנו היה ללא ספק העיכובים (לעתים עד כדי ביטול) של שחרור גרסאות חדשות של חלקים שונים בצ'יק צ'ק. דוגמא בולטת מהתקופה האחרונה היא מנוע חיפוש מתקדם שפיתח עדי רן. עדי פיתח את המנוע במשך חצי שנה (לסירוגין) משלהי 2002 ועד יוני 2003, והצליח להגשים באופן אלגנטי את כל הבקשות המטורפות שהעלנו (תודה עדי!). לאחר שסיים את עיקר המנוע, אני התחלתי לעבוד על ממשק המשתמש. פעם כבר פיתחנו ככה בהצלחה את מנגנון ה-סטטיסטיקה בצ'יק צ'ק, וחשבנו לחזור על ההצלחה הזו עם החיפוש המתקדם.
השקעתי לא מעט זמן בעצמי, ולקחתי את ממשק המשתמש של המנוע למקומות לא-מקובלים, אבל נוחים מאד לשימוש (בהתאם לשני העקרונות שתיארתי לעיל). זה שיפר את מנגנון החיפוש, אבל עשה אותו הרבה יותר מסובך. ובסופו של דבר לא הצלחתי להביא את המנוע לקו הסיום על מנת להשיק אותו באופן רשמי (גם בגלל בעיות מהירות, וגם בגלל שלא סגרתי כמה קצוות פתוחים בממשק, כמו הצגת יותר מ-101 תוצאות).
בזמן שעדי ואני עבדנו על החיפוש המתקדם, יונת שרון המשיכה לתקן ולשפר הרבה דברים נוספים, קטנים יותר. זה הצטרף למסה די-גדולה של שינויים, אבל אני רציתי להמתין עד לסיום מנוע החיפוש, ולהשיק את הכל ביחד. יונת היתה סקפטית לגבי מועד הסיום, ולכן שיחררה גירסת ביניים, ב-20.02.2003: גרסה 1.5.
אז מה התחדש בגרסה 1.5?
את רוב הדברים כבר ראיתם, כי הם מותקנים כאן, אפילו שלא הוכרזו רשמית:
- עיצוב:
- מיספור אוטומטי של רשימה על ידי שימוש ב-"#." במקום ב-"1.", "2.", וכו'.
- מלל ציון תחתי (מלל קטן שנמצא מתחת לשורה), לדוגמא: {{שלום}} נראה כך: שלום
- הצגה של שני מקפים רצופים בתור מקף ארוך: {{--}} נראה כך: --
- הצגה של הרצפים {{1st, 2nd, 3rd}} בתור: 1st, 2nd, 3rd.
- סידור של רצף של שורות קצרות (פחות מ-49 תווים) בטורים.
- שימושיות:
- בהצגת דפים שהם תוצאות חיפוש -- צביעת (הדגשת) המלל שחופש. -- תודה ל-עדי רן על הרעיון והביצוע!
- קישורים מגריינים, חיפוש וטבלאות סטטיסטיות, נפתחים בחלונות חדשים.
- פונקציות חדשות:
- אפשרות לראות את מה חדש ממויין לפי כותבים.
- דפים באקראי (לכל המכורים).
- תמיכה בסוגים שונים של _דף תיוג.
- סטטיסטיקה:
- הוספנו אפשרות לראות את תוצאות הסטטיסטיקה במבנה של רשימה פשוטה (כמו מה שהרבה אנשים שמים בדפי הבית שלהם).
- שמירת נתוני הדפים מהם הגיעו משתמשים לכל דף מאפשר עתה לדעת מאיפה מגיעים לאתר (לדוגמא, מאילו מנועי חיפוש, ומה בדיוק כותבים במנוע החיפוש).
- שמירת נתוני השימוש בגריינים, מה שמאפשר לדעת אילו גריינים יעילים יותר מאחרים (ראו שימוש בגריינים).
- שונות:
- תמיכה מלאה בדפדפן מוזילה.
- צ'יק צ'ק הותקן באתרים נוספים בעולם, והוכנו לו גרסאות בספרדית ובגרמנית!
- בלחץ עז של עדי רן עברנו להשתמש במנגנון ניהול גרסאות (CVS) שנמצא באתר הפיתוח של [po]צ'יק צ'ק[/po] -- דבר שמאפשר לנו לעבוד בנוחות עם מפתחים שלא מחוברים ישירות למחשבים שלנו (לדוגמא, אבישלום שליט).
- טיפול במקרה של התנגשויות עריכה -- כאשר שני אנשים משנים את הדף באותו הזמן (ידוע גם בכינויו "בזמן שערכת").
- לאחר שבגרסה הקודמת הורדנו את הקישור ל-מה חדש הישן, עכשיו הורדנו את מה חדש הישן לגמרי.
- תוקנו הרבה באגים קטנים, כולל תמיכה טובה יותר ב-Macintosh.
- אפשרות למניעת הוספה ועריכה למשתמשים ספציפיים, או לאתר שלם.
- כאשר דף אינו קיים עדיין, החזרת תגובת Error 404 (כלומר, "דף חסר" בשפת הדפדפן), תוך כדי הצגת הדף הרגיל שמציע להוסיף תוכן לדף. בעיקרון השינוי הזה לא אמור להיות מורגש על ידי משתמשים אלא רק על ידי מנועי חיפוש (כמו Google), ובכך לגרום למנועים אלו להוריד מהאינדקס שלהם דפים שנמחקו מהאתר. יחד עם זאת, לחלק מהמשתמשים יש וירוסים במחשב שמשתלטים על הודעות השגיאה הללו, ומעבירים אוטומטית למנוע חיפוש כלשהו. (ראו בעיה מספר 6 ב-תקלות בצ'יק צ'ק.)
- הוספת אפשרות ב-מה חדש לראות רק שינויים שנוספו מאז הפעם האחרונה בה פתחנו את מה חדש, על ידי כתיבת המספר 0 בשדה מספר הימים.
- קידום תוצאות חיפוש שהן דפי אינדקס לראש רשימת התוצאות. -- תודה ה עוגיה ו-א ילת על הרעיון!
- מנגנון מניעת הצפה -- כאשר מישהו מנסה להוסיף את אותה ההודעה מספר פעמים לדפים שונים באתר ("הצפה") הוא מקבל הודעה שמסבירה לו יפה שזה לא נהוג באתר. -- תודה תבשיל קדרה על זיהוי הצורך!
- מנגנון העברה אוטומטית, והוספת העברה כזו בכל שינוי שם של דף. -- שוב תבשיל קדרה מלמדת אותנו מה זה אינטרנט!
- הרחבה אוטומטית של שדה ההוספה בתחתית כל דף, ככל שהמלל בו מתארך (לצערנו, זה לא פועל במוזילה). -- תודה ל-שרון ג שביקשה לכתוב הרבה בלי להתכווץ!
- שם דף העזרה שונה ל-הוראות שימוש -- סליחה עם כל המשתמשים שבאמת קראו לעזרה בדף הישן.
- שדה חיפוש התווסף גם לתחתית הדף.
תודה מיוחדת לכל האנשים המדהימים שכתבו באתר, השתתפו בעריכה שלו, הביעו דעתם, התווכחו, לעתים נפגעו, ולעתים קרובות לא-פחות השלימו. תודה מיוחדת לכל מי שהיה מעורב בפרוייקט האינדוקס הגדול, ולמי שממשיכים לערוך ולאנדקס ללא לאות. האתר הזה לא היה קורה בלעדיכם.
תענוג להיות איתכם כאן!