וחלקו עבר לדף- שילוב גן וחינוך ביתי
ראו גם-
השתלבות חלקית בפעילויות בגן ובית הספר
האם יש אפשרות לשלב בין לימודים בבית הספר לבין הרעיון של חינוך ביתי?
אפשר:
- לחנך את הילדים עם כבוד אליהם.
- לגבות את הילד ולעודד אותו לדבר עם המורה כשיש בעיות.
- לגבות את הילד אם הוא מחליט לא לעשות שעורי בית, אבל כן להתמקד בנושא לימודי פרטי משלו.
- להיות מעורבת בנעשה בבית הספר.
- לבחור בית ספר המכבד את תלמידיו.
בני נוער בחינוך הביתי והשתלבות בבית ספר מתוך בחירה
אני רוצה להוסיף לדיון כאן את ההיבט של בני נוער בחינוך ביתי. כאן עשוי השילוב עם בית הספר להיות כיוון מעניין. בארה"ב החוק היום מחייב את בתי הספר לקבל תלמידים הלומדים בבית לשעות ונושאים הנבחרים על ידם בבית הספר. ההיבט החיובי הוא שאם הבת שלי למשל מעוניינת להשתלב בתחום ספורט מסויים או חלילה ללמוד מתמטיקה שלי קשה ללמד אותה. או להשתתף בשיעור אומנות. היא יכולה ללכת לשיעור הספציפי הזה בבית הספר. אני מאמינה בכך שאין בחינוך שחור ולבן ולכן רואה בשילוב הזה דבר מבורך. אני לא רואה בכך פגיעה במה שאנחנו עושות בבית אלא סוג של בחירה אישית שהוא בעיני החלק המשמעותי של חינוך בבית.
אורית אוקו ערוסי (2005-09-09T10:57:30):
אריאלה, כשמדובר בבני נוער, ההתנהלות בהחלט שונה.
האישיות יותר מוצקה וברורה, והליכה לשיעורים ניבחרים , כאלה שניבחרו על ידי אותו הנער\ה, יכולים בהחלט להיות מבורכים, בעיני.
זה לחלוטין שונה מילדי גן, למשל, שהם רכים יותר ונתונים להשפעה גדולה יותר.
הלואי ויתירו את זה גם בישראל.
אביב חדש (2005-09-09T16:08:20):
אתמול הגשתי את הטפסים לקב"סית של המועצה. מכיוון שאנחנו גרים באותו הקיבוץ, פגשתי אותה היום בכלבו ופטפטנו. היא אמרה לי שהיא ממליצה פגישה עם יועצת בית הספר כדי לשמור על קשר, לקבל חומרי לימוד ולהיות אפילו חלק מ"סל תרבות" (נדמה לי שזה אומר הצגות בית ספר).
יכול להיות, שבחלק מהמקרים בהם בית הספר נגיש (עבורנו הוא במרחק 20 דקות נסיעה), קשר עם בית הספר הוא דבר טוב עבור הילד. אפילו ביקור שבועי במרכז לטבע (בבית הספר שלנו המרכז באמת שווה) יכול להיות נחמד.
אני לא מדברת על שילוב אמיתי של בית ספר וחינוך ביתי, אבל שימוש במה שבית הספר יכול להציע בחלק מהמקרים. אולי קשר טוב עם בית הספר יכול לעזור אפילו בקבלת אישור לחינוך ביתי???
נאוה פרנס (2005-09-09T21:09:51):
הלואי ויתירו את זה גם בישראל.
זה אפשרי ומותר - רק עוד לא נוחל הצלחה כבירה כי שני הצדדים צריכים ללמוד לשתף פעולה.
בתי הספר מתקשים להכיל אותנו כמו שאנחנו ואנחנו עדיין מפחדים מהם....
יונת שרון (2005-09-10T01:13:21):
אביב,
יכול להיות, שבחלק מהמקרים בהם בית הספר נגיש (עבורנו הוא במרחק 20 דקות נסיעה), קשר עם בית הספר הוא דבר טוב עבור הילד
בית ספר כמרכז למידה. זה יכול להיות דבר מצוין, במיוחד לבית הספר. מי יתן.
דיון- חינוך בית ספרי מול חינוך ביתי
אני ממשיכה לקרוא כאן על חינוך ביתי, מי שרוצה שיעשה זאת. אני לא. אני גם לא מבינה את הסיבות לזה. נכון שמערכת החינוך לא הכי טובה אבל מה לגבי האפשרות שהילד יכול להיות כמה שעות בבית ספר ואז לבוא הביתה ולקבל בנוסף חינוך לערכים ועזרה בלימודים מההורים?
זה נראה לי שילוב מצויין. גם וגם.
גם חברה מגוונת בבית הספר וגם חינוך בבית לערכים. זה מה שאני עושה היום. חינוך ביתי בלבד נראה לי קצת קיצוני בגלל שזה נותן הרגשה שהילד תלוי לחלוטין בהוריו - גם מי שהולך לבית ספר תלוי בהוריו אבל בבית הספר יש כמה שעות שהוא יכול להחליט על דעת עצמו מה לעשות במה הוא רוצה להשקיע יותר ועם מי להתחבר. זאת דרך האמצע שלי.
אורית אוקו ערוסי (2005-08-27T19:55:54):
גם חברה מגוונת בבית הספר
בבית הספר יש כמה שעות שהוא יכול להחליט על דעת עצמו מה לעשות
זה לא נישמע לי כמו תיאור של בית ספר.
בבית ספר אין חברה מגוונת. יש את חברת הכיתה בלבד.קבוצת ילדים בני אותו הגיל ש"מבלים" שעות ארוכות בכל יום ביחד.
וממתי בבי"ס הילד מחליט על דעת עצמו מה לעשות ?? ממתי הוא מחליט במה ישקיע?
רינת, בבית ספר אין חברה מגוונת, אלא חד גונית לגמרי, והילד לחלוטין לא יכול להחליט על דעת עצמו מה לעשות.
את אלה יש בחינוך הביתי

רסיסים של אור (2005-08-27T21:32:50):
רינת, נשמע שטוב לך עם הדרך שלך ואני בטוחה שמהמקום הזה תוכלי לשמוח שגם לנו טוב עם הדרך שלנו.
המהות של חינוך ביתי אחרת מאד מהרושם שאולי קבילת. אם את באמת מעוניינת יש הרבה חומר לקרוא בנושא.
המהות היא ממש לא לגדל ילד שתלוי לחלוטין להוריו, אולי אפילו להיפך.
אבל אני חושבת שבבסיס הבחירה הזאת, אצלנו לפחות (ואני מכירה לפחות עוד כמה הורים כמונו) היתה הרצון להיות עם ילדינו. להיות איתם בכל הרגעים, הקלים והקשים, לחוות את החיים איתם בכל המימדים, כל הזמן, יומיום. להיות איתם בהתפתחות שלהם, ללמוד מממערכות היחסים שלהם ועוד ועוד. אין לנו צורך להעביר אותם לאחריות של מישהו או משהו אחר, כדוגמת: בית הספר.
טוב שיש בתי ספר ומסגרות חינוכיות עבור כל ההורים שהחיים האלה לא מתאימים להם. זה ממש לא צריך להתאים לכל אחד. וכמובן: "איש באמונתו יחיה" ושתמשיכי לרוות נחת מהאיזון שהצלחת למצוא בחייך

סיגל ב (2005-08-29T13:56:54):
למיטב הבנתי, ברגע שהולכים לבי"ס, שארית היום בבית, זה לא בדיוק חינוך ביתי. כמובן שבילוי במחיצת ההורים אחרי הצהריים יכול להיות נפלא ונהדר, אבל כמו שאני מבינה, חינוך ביתי הוא במקום בית ספר.
ככה שאני לא מבינה - מבחינת הטרמינולוגיה - איך אפשר לשלב בין בי"ס ל-חינוך ביתי.
מיכל שץ (2005-08-29T15:38:47):
למיטב הבנתי, ברגע שהולכים לבי"ס, שארית היום בבית, זה לא בדיוק חינוך ביתי.
כן ולא... (או במילים אחרות: את צודקת, אבל אין מי שיצדיק אותך

החינוך, הוא בכל מקרה מהבית ובאחריות ההורים. זו אשליה שאפשר לחנך בביה"ס.
בית הספר הוא בשביל החלק הלימודי של היום. המסלול הרגיל הוא בעצם לשלב חינוך ביתי עם בית ספר.
וזה בעצם מעורר את הבעיה הסמנטית/תרגומית. חינוך ביתי זה המונח המקובל בעברית ל-homeshcooling שמשמעו "בית-ספר ביתי" (לימוד-ביתי) ולא חינוך ביתי.
אורית אוקו ערוסי (2005-08-29T19:44:49):
תיראו, כשגרנו בניירובי, במשך שנת לימודים אחת ביתי הגדולה הלכה לבית ספר וולדורף באופן חלקי, כלומר שלוש פעמים בשבוע.
עדיין ראיתי את עצמי עושה "חינוך ביתי", ולא הסכמתי ששעות בית הספר יתארכו מעבר למה שהוחלט בהתחלה (לעיתים הבת היתה מבקשת).
עדיין היו לי עוד שתי בנות בבית.
אבל... זה מאוד קשה בעיני, כי בית הספר "פלש" אלינו הביתה.
הילדה היתה חוזרת עצבנית ועייפה, הפסיקה ללמוד לבד בבית, הייתי אפילו אומרת שאיבדה קצת מחדוות הלמידה.
וכל זאת למרות שהיא הלכה לבי"ס הספר בשמחה גדולה.
עד שהיתה מצליחה "להתנקות" ולהתאושש מהשעות בביה"ס, כבר היתה הולכת שוב, וחוזר חלילה.
כל הדינמיקה בבית היתה לא ממש זורמת, לא ממש נעימה, עם אחיותיה, ובכלל.
לכן שמחתי בליבי כשהחלטנו לעזוב את ניירובי ולעבור לדאר-א-סאלם.
זה נתן לי הזדמנות לשוב ולחזור לחינוך ביתי מלא. אמנם לא קל כאן, כי אנחנו לבדנו, ועצם העובדה שהבנות לא במסגרות יוצר בידוד, אבל זה דיון לדף אחר.
לעניות דעתי, אפשר לשלב homeschooling עם בית ספר, אם בית הספר אינו שבוע מלא. אבל זה בהחלט פוגם באיכות הדברים, ואין כמו הדבר האמיתי, המזוכך.
יש גם משפחות בהן חלק מהילדים הולכים לבית הספר וחלק לא.
גם הן יכולות אולי לתרום לדף הזה.
"בית-ספר ביתי" (לימוד-ביתי)
מסכימה עם מיכל ועם סיגל ב.
מי שהולך לבית הספר באופן מלא, ברור שיש לו גם זמן בבית, אבל הוא לא עושה חינוך ביתי=homeschooling !