ברמה העקרונית, ההבדל העיקרי בין פורום אינטרנט רגיל ל-צ'יק צ'ק הוא האפשרות של כל המשתתפים לערוך ולשנות את התוכן. החסרון בזה הוא שעלולים להיווצר מצבים לא נעימים של "מלחמות" של הורדות ומחיקות, ואז האתר יגיע למצב יציב ללא תוכן מעניין וכשהוא אינו גדל. היתרון בזה שכולם יכולים לערוך הוא שבקהילות מתאימות יכול להיווצר גוף ידע משמעותי והולך ומתרחב שקשור להווי הקהילה. כשהתחלנו את צ'יק צ'ק כאן, חשבנו שבקהילה הזו היתרונות יגברו על החסרונות, ונראה לי שצדקנו.
גוף הידע שנוצר יכול להיות שימושי וייחודי מאד, ולקהילה לא מאורגנת כשלנו, זה יכול להיות דבר מאד חשוב. באופן כללי גוף הידע שימושי יותר ככל שהוא נוח יותר לשימוש: ללא שגיאות כתיב, התכנים נמצאים במקומות הנכונים, דיונים לא פעילים סוכמו, וכו'. אין זה אומר שהדיונים לא צריכים להתקיים, או שאנשים צריכים לכתוב ללא שגיאות כתיב -- גם זה וגם זה הם חלק מההוויה ומהחוויה של האתר. אבל אפשר לשפר את התוכן על ידי סיכום הדיון ותיקון שגיאות הכתיב -- ובאופן יותר כללי, על ידי עריכה -- ובכך להעלות את ערכו של גוף הידע עבור הקהילה.
כמו כן שימו לב שה"עורכים" ממנים את עצמם. במובן הזה האתר הוא שיוויוני, כי כל אחד יכול להיות "עורך", הוא רק צריך להחליט שהוא כזה. כדאי גם שיהיה לו אומץ למחוק, ושישתדל לעקוב אחרי הטיפים השונים לגבי עריכה, כי הם מייצגים ניסיון מצטבר בתהליך זה.
איך עושים עריכה? מעבר למישור הטכני שמוסבר ב-עריכה בצ'יק צ'ק, צריך לחשוב כמו עורך ולא כמו משתתף. אני תמיד משתדל לא להגיב לשום דבר באתר בזמן שאני מבצע עריכה, כי זה עלול להכניס אותי למצב מחשבתי לא מתאים. בעינים של עורך, האתר מורכב מנושאים שונים (שבשונה מעריכת ספר, לא באחריותו של העורך להחליט עליהם), ולכל נושא יש דף. לנושאים גדולים או מורכבים במיוחד יש מספר דפים, ואז צריך להיות גם דף הפניות מרכזי אחד שמקשר אל כל הדפים האחרים בנושא זה (בדרך כלל צריך להיות קישור מ-דף פתיחה אל דף מרכזי כזה).
כל דף כזה יכול להיות במצב-דיון, או ב-מצב סיכום. הרבה פעמים קורה גם שלדף במצב סיכום יש המשך שהוא במצב-דיון. את העורך מעניינים בעיקר קטעים במצב-דיון, כי אלה הקטעים שדורשים הכי הרבה עריכה.
איך עורכים? אז הנה כמה שיטות, ואתם מוזמנים להמציא שיטות נוספות בעצמכם:
- פירוק לגורמים על ידי העברה לדף
- פירוק לגורמים על ידי מפתוח
- מצב סיכום - פירוק לגורמים על ידי סיכום
- לשיטות נוספות ראו wiki:RefactoringWikiPages.
ראו גם: מדור עריכה