האמת, שאין לי הרבה כח להמשך הוכוח הזה, שחוזר חלילה. נראה כאילו כל הטענות כבר הועלו ונלעסו והעלו גרה ושוב ושוב.
בכל אפן, התיחסות קצרה לדברי
רני בירק:
אנשים ללא זכויות אזרח בסיסיות
זכויות אזרח מענקות לאזרחים, שהם בהגדרה צריכים להיות שותפים לדרך. זכויות כאלה כוללות בחירה למוסדות, אחזקת נשק, וכדומה. לכל איש אחר מענקות זכויות אדם. יש להם.
אנשים המועסקים בשכר מינימום במקרה הטוב
כן. זו אחת הסבות, אם לא העיקרית, לפרוץ האינתיפאדה הראשונה (באותה שנה בה נסוגונו מסיני ובה מסמסנו את שלום הגליל).
אחר כך באו לעזה יהודים מנוולים, כבשו שטחים ריקים ושוממים, הציעו לפלסטינאים עבודה קרובה (לא בתל אביב), מכובדת (לא בנקיון), משכורות טובות (רובם עוד מתקשרים עד היום למעסיקים הקודמים שלהם כדי לשמור על קשר ולברר אם יכולים להמשיך לעבוד אצלם).
ובשומרון החלו גם כן להתישב בגבעות רדופות הרוחות, שהיו - כידוע - המבוקשות ביותר בקרב האוכלוסיה הערבית רדופת האמונות התפלות, והעסיקו אותם בבנין וילות במחירים מזעזעים שאפשרו להם סוף סוף להביא אכל הביתה.
על כך שכפו עליהם ללמוד במערכת החינוך ביאליק
אני אתך. גם עלי כפו, ולא ממש אהבתי את זה.
ובארץ מכריחים אותם לשיר - כל עוד בלבב נפש יהודי הומיה -
מי מכריח? אפילו אותי מעולם לא הכריחו, והפסקתי לשיר מזה כמה שנים. אולי את הערבים מכריחים? לא יודע. לא נראה לי שזה משהו גלובלי.
בכל אפן, נגיד שהשיר הזה שווה משהו. אז זה חוזר בדיוק לאן שהתחלתי: זכויות אזרח מגיעות למי שמזדהה עם האזרחות.
על הרס טבע בשם "שחרור אדמות"
אני אתך. ראית פעם את המואסי בגוש קטיף? ראית פעם נחלים שכפר ערבי השתלט עליהם?
מכל מקום, יש סבה אחת שבגללה אני שמח שההתישבות היהודית ביו"ש עדין דלילה. כי זה הציל את מדינת ישראל מחסול מלא של כל עתודות הטבע שלה. גם במקומות הכי גרועים ביו"ש, המצב טוב לאין ערוך מבמערב הארץ. אתם מזמנים לבקר.
על עשרות אלפי מתנחלים המוחזקים מתקציב המדינה על חשבון שאר אזרחיה
מגוחך. אני משלם מסים לפחות כמוך. מקבל פחות, ומה שאני מקבל בא מתרומות. המדינה משקיעה הרבה מאד כסף ועבודה בחפוש דרכים למרר לי את החיים, זה נכון. אבל אני מניח שגם בשבילך משקיעים זמן דומה, אז אני לא בא בתלונות.
ואני מבקש מאד, להפסיק לפמפם לי את השטות בדבר מליוני החיילים ששומרים עלי.
הם שומרים עליך, וגם לכם הם לא היו דרושים לפני שהבאתם הנה את החבר'ה מתוניס והענקתם להם נשק.
מתי בפעם האחרונה הסתכלת דרך החלון וראית חילי אויב צועדים בסך
אין לי אלא להפנות את תשומת לבך לאחת התגובות הקודמות שלי. מדינת ישראל אכן מנהלת כאן שלטון קולוניאלי במקום לסיים את הסכסוך. אני נגד.
אל דנטה,
אינני יודע היכן החצר שלך. אבל אני מניח שהיא נמצאת איפשהו בתחומי פלסטין הכבושה. תקן אותי אם אני טועה.
פלשת (אתה או אביך) לחצר של מישהו אחר.
עכשו תטען משהו להגנתך.
ובחזרה
לרני בירק:
אין לנו מוסר מוחלט משותף
חוששני שזה נכון

בפרט, אני נגד התסריט הבא:
בנאדם יורד מהעץ, ממציא תרבות, קורא לה "בנגזים", מגדיר מי שייך אליה ומי לא, בוחר לעצמו מהגלובוס ארץ, ממציא הסטוריה, לפיה הבנגזים הקדמונים ישבו שם לפני אלפי שנים והגלו בכח.
ובעקבות רדיפה מסוימת (מצדקת או לא) מצד שלטונות עירו הנוכחית, הוא מגייס אלפי תומכים, קונה נשק, זוכה לתמיכה בינלאומית רחבה, והולך לכבוש לו את אותה ארץ בנגזית נכספת.
הוא מגיע לשם, משמיד כפרים, טובח נשים וילדים, כובש אוכלוסיה אזרחית ומתחיל בנסיונות לבנגז גם אותה.
עד כאן. התסריט הזה לא מקובל עלי. לא מקובל עלי גם שהילדים של אותו בנגזי ממשיכים לקרוא לעצמם בנגזים ושוהים במקום - תוך נקיטת אמצעי האלימות הנחוצים לשם כך - מכח האינרציה.
למעשה, אני מתנגד גם לתסריט פחות אלים, בו אין טבח והגליה של נשים וילדים. עצם הפלישה לארץ של אחר מצריכה הסבר. מה רע עשו בני אותה ארץ שנדונו לכבוש.
מה לעשות. אני סבור שבן אדם נדרש לתת תרוצים טובים יותר למעשיו.
אשמח מאד לשמוע את התרוצים הללו.