- ערימות עיתונים/קרטון/בד/צמר
- תוספות מינרלים על פי הצורך
- עשב/עלים/דשא קצוץ
- קומפוסט
- זבל
- קש/עלים
הבעיה הייתה שכבר היה יולי (כבר טיפה מאוחר לגינת קיץ), ושגם הייתי מוגבלת ביוכלת שלי להרים קונסטרוקציות ולשנע חומרים (סוג של עצלנות).
בסוף השתמשתי במה שהיה לי הרבה ממנו - עיתונים. בהתחלה הבאנו קש קצוץ מהחצר של השכנים, שקצצו עשבייה בגרין-משין, אבל כמויות העשבים שנבטו מעל העיתונים היו מבהילות, והבנתי שזה לא הגיוני לייבא עשבים לגן ירק... בסוף נשארתי רק עם העיתונים.
מה זה חיפוי?
חיפוי הוא כיסוי האדמה בגן על מנת לצמצם את נביטת העשבים בחורף ולמנוע אידוי מים מהקרקע בקיץ. חיפוי טוב עשוי מחומרים אורגניים המתפרקים ומספקים מזון לאורגניזמים באדמה, אשר מאווררים אותה ומחדירים את החומר האורגני לאדמה ומעשירים אותו.
השיטה:
את העיתונים אני ממיינת. מוציאה את כל מה שכרומו. הדיו הרגיל של העיתונים הוא על בסיס סויה ואינו רעיל. בכרומו (נייר מבריק) יש מתכות רעילות. את הכרומו אני זורקת לפח. אני מכניסה את העיתונים בערימה מסודרת לאמבטיית תינוקות משומשת שמצאתי, וממלאת במים. אני משאירה את העיתונים במים ל-10 דקות שיספגו. ההשרייה במים מרככת את העיתונים וקל יותר לעבוד איתם. בחורף כשקר ולא מתחשק להכניס ידיים למים, אפשר בהחלט לפרוש את העיתונים מבלי להרטיב אותם קודם. עכשיו שיש מחסור במים, אפשר למלא את הגיגית במים מהמטבח או האמבטיה, או לפרוש עיתונים יבשים. עם זאת, נראה כי ההרטבה מסייעת לחבר בין העיתונים בשורה, ולחבר את העיתונים לאדמה, שלא יעופו.
לאחר שהעיתונים ספוגים אני מוציאה ומסדרת את העיתונים בשורה, כשהם חופפים בשליש אחד על השני, כמו רעפים. כל ערימה היא בעובי של כמוסף סופשבוע. (בהתחלה שמתי שכבות דקות יותר, אבל עם הזמן עברתי לשכבות עבות יותר. לבסוף, אני אוספת כמה אבנים קטנות מתוך הגינה, ומניחה על העיתונים. אבן אחת בגודל תפוח על כל ערימה שנייה. אם משתמשים בעיתונים מקווצ'צ'ים (ממעבר דירה), מרטיבים אותם כעיסת נייר, מניחים על האדמה, ומכסים בגליון שטוח פלוס אבן, כדי שלא יעופו.
אצלי בגינה יש טפטפות. את העיתונים אני מניחה משני צידי הצינור, ומשאירה רווח של כ-5 סנטימטר סביב הצינור, לנביטה. כשאני זורעת, אני חופרת גומה ארוכה ורדודה עם מקל, לאורך כל הצינור. אם יש לי שתילים, אני מכסה גם את הצינור בעיתונים, ומשאירה ריבוע חשוף סביב הטפטפת.
האדמה לחה מאוד כל הקיץ. החיפוי אטום מאוד, והתאדות מועטה. זה מאפשר להוריד משמעותית את כמות ההשקיה. קל יותר לזרוע בשטחים חשופים בשיא הקיץ, כי האדמה לחה. בחורף כמעט ולא היו לי עשבים בגינה.
בגינה שחיפיתי בהתחלה, עם שכבה דקה יחסית של עיתון, לאחר החורף כמעט ולא נותר עיתון. כשאני שמה שכבה עבה יותר, העיתון לא מתקמפסט בקלות.
העיתונים לא מתאימים לחיפוי שבילים, כי במגע עם מיים נעשים חלקלקים. אולי אם יש לכם גזם עץ אפשר לחפות את השביל בעיתון ומעל זה לפזר גזם.
אם יש קש או עלים, מפזרים מעל לעיתונים. כמות הקש הדרושה להגיע לחיפוי מלא הרבה יותר קטנה, כיוון שיש את השכבה האטומה של העיתון. אם אין, לא נורא. גם ככה העיתונים יעשו עבודה. כשיצמחו עשבים תוכלו לעקור ולהניח על העיתונים, ולא דרוש הרבה כדי שייעלמו. כשהעיתונים מכוסים בחומר אורגני הם מתפרקים מהר יותר, במיוחד בחורף, כשהם נרטבים על בסיס קבוע. כמובן, שאת אותו הדבר אפשר לעשות עם קרטונים. מתאים במיוחד לחיפוי שטחים גדולים וסביב עצים. יש להפריד את הצלוטייפ, אם יש.
יתרונות השימוש בעיתונים:
חומר זמין, קל לשימוש, זול. מיחזור של חומר קיים. מהיר ליישום.
בהתחלה היה אצלינו מיחזור עיתונים ויכולתי לקחת משם. כיום אין ביישוב מיחזור עיתונים. פניתי לכמה אנשים שיש להם מנוי, וביקשתי שיביאו לי את העיתונים. כולם שמחו מאוד שיהיה להם איך להיפטר מהעיתונים, וחלקם התחילו ליישם את שיטת החיפוי בגינתם. שכנה אחת סיפרה שחיפתה בעיתונים מתחת עץ הדר מסכן שגדל באזור עם אדמה בעייתית, ועכשיו האדמה מתחת נראית נפלא, כפי שלא נראתה עשרות שנים.
בעיות:
קשה להוסיף קומפוסט לערוגות. לא כל כך אסתטי - כיסוי קליל עם עשבים פותר את הבעיה, וכשהגינה גדלה, בכלל לא רואים אותם מתחת.
צילומים בהמשך.