חינוך ביתי בקבוצה דף לצורך התייעצות

סיון*
הצטרפות: 03 אוגוסט 2004, 21:28

שליחה על ידי סיון* »

שלום,

אני ועוד 3 חברות (אמהות) מעוניינות לעבור לחינוך הביתי. מדובר יחד על 7 ילדים בגילאי 2 עד 10. הבעיה היא ש-3 מתוך 4 האמהות עובדות, ולא יכולות מסיבה כלכלית להפסיק לעבוד. לכן חשבנו שהאמא הרביעית שכן פנויה היא זאת שתהיה עם הילדים באחד הבתים. כל הורה יקבע את תוכנית הלימודים עבור ילדיו, והיא זאת שתוציא זאת אל הפועל. ולמעשה, ניתן לה סכום כספי כלשהו (כל אחת מ-3 האמהות האחרות תתן) בתמורה על מה שהיא עושה. מבחינת מזון - נתארגן יחד, וכנ"ל מבחינת חומרי יצירה, חוברות עבודה וכו'.

מאד הייתי רוצה לדעת אם יש כאן באתר אנשים שמתמצאים ויודעים האם זה דבר שיתקבל על דעתו של משרד החינוך, או שצריך לעשות כל מיני תמרונים ולהסתיר ולבלף וכו' וכו'.

אני יודעת ש-99 אחוז מאלה שדוגלים בחינוך ביתי הם אנשים שהחליטו שלפחות אחד ההורים לא יעבוד ויקדיש את עצמו לנושא, ולכן אני מקווה שבכל זאת אצליח למצוא תמיכה ועזרה כאן באתר, כי אנו, ארבע האמהות, טיפה שונות, וכן עובדות (ואף לומדות) אך בכל זאת מאסנו במערכת החינוך, ואנו רוצות שילדינו יהיו עם אותה חברה שלנו (אחת מהארבע), שעליה אנו סומכות במאה אחוז, ואנו יודעים שתתן להם יחס חם ואימהי, לא תכפה, וכו' וכו', ולמעשה אנו נקבע באופן פעיל מה יתרחש.

מישהו יודע מה עושים?

אני מבינה שמשרד החינוך כן מאשר חינוך ביתי "רגיל". אבל איך הם יתמודדו עם החיה החדשה הזאת שאני מתארת כאן?

לא מתאים לנו לעבור על החוק.

תודה מראש.
קיזי_הילדה_הצוענייה*
הצטרפות: 06 אוקטובר 2007, 18:33

שליחה על ידי קיזי_הילדה_הצוענייה* »

אין לי עצות לתת, רק רציתי להגיד לך שמה שאת מתארת נשמע נפלא, חמים ונעים... בלי בידוד חברתי ובלי בית ספר. שיהיה לכן בהצלחה.
סיון*

שליחה על ידי סיון* »

תודה על התגובה החמה.
שרית_אמיר*
הצטרפות: 27 ינואר 2004, 17:51
דף אישי: הדף האישי של שרית_אמיר*

שליחה על ידי שרית_אמיר* »

פשוט תפנו לקבסי"ת באזורכם ותתחילו תהליך ,
חינוך ביתי - אכן מדובר על להיות בבית עם הילדים.
כיון שאין א-ב מהו חינוך ביתי כל משפחה קובעת מה נכון עבורה, ואולי תהיה פתיחות במשרד החינוך למסגרת שבניתם ,
בהצלחה
סיון*

שליחה על ידי סיון* »

תודה שרית. את מכירה טוב את המערכת? האם כל נושא בקשת האישור הוא ממש "פרוייקט" שגוזל נניח 5 שעות בשבוע למשך שנה, וצריך ממש להקצות לזה זמן בלוח הזמנים השבועי? פגישות, שיחות טלפון, מכתבים, ועוד פגישות... או שזה יותר בכיוון של "שגר ושכח": אתה שולח מכתב, וכעבור כמה חודשים מישהו טורח לחזור אלייך, והכל מתנהל לאט ובאיזי.... אני שואלת כדי להכין את עצמי אם אני מכניסה את עצמי ממש לפרוייקט או שהחיים נמשכים כרגיל ולא מטרידים אותך במיוחד.
תבשיל_קדירה*
הצטרפות: 05 אוקטובר 2002, 06:15
דף אישי: הדף האישי של תבשיל_קדירה*

שליחה על ידי תבשיל_קדירה* »

לשאלתך - זה לא חנ"ב כמו שמשרד החינוך (או אני, אבל אני לא שיקול) רואה אותו.
משהו שלא שאלת - אני חושבת שקשה מאוד להיות אחת עם 7 ילדים כולל פעוטות יומיום.
לדעתי, כמו שכתבה סוף מעגל, שווה לבדוק מודל של גן הורים. נוכחות שלכן/ם (גם אבות) באופן חלקי - כל הורה ייתן יום בשבוע או פחות גם תעשה את זה למעשי ופחות שוחק, וגם תתקרב ל"חינוך ע"י ההורים בביתו".
סיון*

שליחה על ידי סיון* »

סוף מעגל, תודה על הלינק. זה מקסים. חבל שהגן התפרק בסוף.

תבשיל קדירה, תודה רבה. בהחלט ייתכן שבעתיד נשלב גם את שאר ההורים מלבד אותה אמא. אך אינני רוצה לשלב את שאר ההורים "מתוך חשש שמשרד החינוך לא יאהב זאת"..... כי אם ככה, מה עשינו.... שוב אנחנו מכפיפים את עצמנו למערכת? אני רוצה שכל הורה בעתיד ישתלב אם זה יתאים לו ואם זה יהיה נכון לו. אני מאד שלמה עם המסגרת כפי שבנינו אותה, וגם שאר האמהות מאושרות מהרעיון. מה שמטריד אותי הוא הפן החוקי. לגבי הקושי להיות לבד עם שבעה: גם עבורי זה מאד קשה. יש לי שניים, וכשהם מביאים הביתה יותר מחבר אחד, ואני לבד עם ארבעה, בהחלט קשה לי. מצד שני, אותה אמא מדוברת היא בעלת ניסיון עשיר בתור גננת בעברה, ולכן אני מאמינה שתצליח להתמודד. היא מאלה שילדים זה בדם שלהם.... מכירה את הטיפוס? אני למשל לא כזאת.... בנוסף, הילדים ברובם בני 5 ומעלה. יש רק שניים קטנים יותר. אז גם זה יקל. האם אתם בחינוך ביתי?
טרה_רוסה*
הצטרפות: 08 ינואר 2004, 15:33
דף אישי: הדף האישי של טרה_רוסה*

שליחה על ידי טרה_רוסה* »

אתם בעצם רוצים להקים מין בית ספר פתוח רב גילאי, כמו ניגונים. אולי תבקשו אישור לבית ספר? לחינוך ביתי לא נראה לי שתקבלו, כי זה לא חינוך ביתי, זה רק סוג אחר של מסגרת.
גם בעיני 7 ילדים על אמא אחת זה הרבה.
סיון*

שליחה על ידי סיון* »

אני מאד-מאד מבינה את מה שאת אומרת, וחוששת שמשרד החינוך גם כן יראה זאת ככה. הלוואי שלא. אך בעיני: לא, זה בעיני לא בית ספר. אין כוונה לגדול. אין כוונה לצרף עוד ילדים. אנשים לא יוכלו "להירשם" לזה. אין תוכנית לימודים. אין חוגים. אין מזכירה. כל הורה יחליט עם הילד ועם האמא שלוקחת זאת על עצמה על מה עובדים. זה באמת ובתמים פתרון לארבע משפחות שרוצות שהילדים יהיו בבית. האמא הזאת היא יותר בגדר מטפלת אימהית מאשר "מורה".

אם יש אנשים שמכירים טוב-טוב את המערכת, והתנסו בה היטב, ויודעים מה "הראש", אשמח מאד לדעת באיזה קו כדאי לנקוט כדי לשכנע וכדי שזה כן יתקבל.
יונת_שרון*
הצטרפות: 13 יוני 2001, 02:23
דף אישי: הדף האישי של יונת_שרון*

שליחה על ידי יונת_שרון* »

סיון, אני מבינה שזה משהו מאוד שונה ממה שיש כיום במערכת החינוך, אבל זה גם לא חינוך ביתי. מבחינת משרד החינוך מדובר בגן/בי"ס פרטי, והוא צריך לעמוד בקריטריונים המתאימים (בטיחות הבניין למשל). כמו כן, סביר שיעבור כסף מיד ליד (כי צריך לממן את עבודתה של האמא שתהיה עם הילדים, ואולי לשלם על שכירת מקום) ולכן יש כאן קטע של חשבונאות ושל מיסוי.

אין כל טעם להציג את זה כחינוך ביתי, זה לא יעבור.
סיון*

שליחה על ידי סיון* »

תודה יונת. את נשמעת מאד מתמצאת. זאת התשובה שחיפשתי. היא מבאסת אמנם, אבל זה מה שחיפשתי.
סיון*

שליחה על ידי סיון* »

יונת, במקרה בו כל הורה נותן פעם בשבוע ללא תמורה זה יכול כן לעבור לדעתך?
סיון*

שליחה על ידי סיון* »

ועוד שאלה למי שיודע: האם משרד החינוך מתייחס לסוגיה כמה שעות בשבוע לומדים בפועל וכמה שעות פשוט "סתם מבלים בבית"? צריך להוכיח לו שלפחות 4 (או איקס) שעות ביום לומדים או משהו כזה? או שגם שעה ביום זה בסדר?
סיון*

שליחה על ידי סיון* »

אגב, רק לי נדמה שזה מטורף איך שהממשלה חודרת לחיינו?
במבי_ק*
הצטרפות: 02 אפריל 2005, 11:04
דף אישי: הדף האישי של במבי_ק*

שליחה על ידי במבי_ק* »

אולי תקבלו אישור לחנ"בכל משפחה לחוד, ובמסגרת זה שהאחריות מוטלת עליכם - תעשו מה שבא לכם? אם בא לכם שהילדים יהיו אצל חברה בבוקר - אז שיהיו אצל חברה. למה המדינה צריכה לדעת לאן הילדים הולכים בבוקר? אם הם בבית, או בגן שעשועים או אצל חברים... ושהחברה (האמא הרביעית) פשוט תתייחס לזה מבחינת עבודה כמו אל בייביסיטר או חוג. אני מתכוונת שכל משפחה תקבל אישור פרטי, ותעשה מה שהיא רוצה - אלא שמה שארבע המשפחות האלה רוצות, זה במקרה שהילדים יבלו ביחד בבוקר. זה אפשרי?
אילה_א*
הצטרפות: 23 אוקטובר 2004, 18:09
דף אישי: הדף האישי של אילה_א*

שליחה על ידי אילה_א* »

בדיוק מה שבמבי כתבה
במיוחד שכל אחד מכם מכין תוכנית לימוד אחרת
כל אחד יגיש את תוכנית הלימוד שלו למשרד החינוך
וגם כדאי לקרוא ל נאוה פרנס היא מבינה בקבסים וכאלה
תזמורת_הים*
הצטרפות: 22 אוגוסט 2003, 11:13
דף אישי: הדף האישי של תזמורת_הים*

שליחה על ידי תזמורת_הים* »

האם משרד החינוך מתייחס לסוגיה כמה שעות בשבוע לומדים בפועל וכמה שעות פשוט "סתם מבלים בבית"?
למיטב הבנתי כל מצב שבו ילד מעל גיל 5 לא הולך למסגרת מוכרת ע"י משרד החינוך הוא חינוך ביתי (או עברה על חוק חינוך חובה, אם תרצי).
זה ממש לא משנה אם הילד יושב כל היום בבית או הולך למפגשים מהבוקר עד הערב.
מסגרת כמו שאת מתארת תקנה לך פטור מאישור לחנ"ב רק אם היא תוכר כמסגרת ע"י משרד החינוך. לא נראה לי שאמא ששומרת על קבוצת ילדים רב גילאית בלי שום תכנית לימודים יכולה להחשב כמסגרת מוכרת לגילאי חינוך חובה.
אני גם חושבת כמו במבי שאם אתן לא רוצות לשלוח את הילדים למסגרות, אתן צריכות להוציא אישור על חינוך ביתי (יש גם משפחות שאינן מבקשות אישור ממשרד החינוך). מה שאתן עושות ביומיום, גן הורים או פתרון כמו שחשבתם עליו או כל סידור אחר ממש אינו מענינו של משרד החינוך. הרי משפחות חינוך ביתי לא מדווחות על מספר וסוג המפגשים החברתיים שהילד משתתף בהם.
סיון*

שליחה על ידי סיון* »

במבי, אילה, תזמורת - אהבתי מאד. תודה.
פלוני_אלמונית*
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

האם אפשר לקבל אישור לחינוך ביתי כאשר שני בני הזוג עובדים?
איך מסבירים את זה כשמבקשים אישור?
תבשיל_קדירה*

בביקור בית הם שואלים את השאלות.
אצלינו גם ביקשו להכנס לסדר יום בתכנית הלימודים.
מי שלא רוצה לשקר, לא יוכל לעשות מה שאתן מציעות.
למי שלא אכפת לשקר - זה פחות בעיתי, אבל זה יצור סחיפה לכיוון של חשדנות מטעם משרד החינוך.

אני מכירה מקרוב מקרה (ויודעת מרחוק שקיימים עוד מקרים), של הורים שרצו להקים בית ספר, וזה לא התאפשר מבחינת המועצה. הם מגישים בקשות לחינוך ביתי, אבל לא מסתירים את מה שהם באמת עושים (בי"ס עם מורה שכירה מטעם עמותה).
תבשיל_קדירה*

_האם אפשר לקבל אישור לחינוך ביתי כאשר שני בני הזוג עובדים?
איך מסבירים את זה כשמבקשים אישור?_
האם ניתן לעשות חינוך ביתי כאשר שני בני הזוג עובדים? איך? בדיוק את זה מסבירים.
יונת_שרון*

סיון,
במקרה בו כל הורה נותן פעם בשבוע ללא תמורה זה יכול כן לעבור לדעתך?
צר לי, אבל לא. כלומר, זה חוסך את הקטע הכספי וכל הפיקוח שקשור אליו, ואם זה בבתים הפרטיים אז זה חוסך גם את ההתעסקות עם שכירת מקום. אבל מבחינת משרד החינוך (ואני מסכימה איתם בנקודה הזאת) מדובר בזה שאדם אחד לוקח אחריות על ילדים של אנשים אחרים.

זה קצת כמו שיש פיקוח על מסעדות: אם את מכינה אוכל בבית, אף אחד לא יפקח עליך. אבל אם את מאכילה באופן קבוע אנשים אחרים, משרד הבריאות דורש ממך לעמוד בסטנדרטים מסוימים של היגיינה.

האם משרד החינוך מתייחס לסוגיה כמה שעות בשבוע לומדים בפועל וכמה שעות פשוט "סתם מבלים בבית"?
בחינוך ביתי הם לא סופרים שעות אלא רוצים לוודא שההורים באמת לוקחים אחריות על החינוך. בבתי ספר פרטיים יש נהלים אחרים, וכדאי לבדוק אצל אנשים שמבינים בזה -- יש באינטרנט פורומים של בתי ספר דמוקרטיים ופתוחים, והם יודעים יותר על הדברים האלה.

במבי,
אולי תקבלו אישור לחנ"בכל משפחה לחוד, ובמסגרת זה שהאחריות מוטלת עליכם - תעשו מה שבא לכם?
זה ישראבלוף. הרעיון בחינוך ביתי זה העובדה שהוא ביתי, שהוא נעשה במסגרת המשפחה. ברגע שמעבירים את האחריות למישהו אחר, זה לא חינוך ביתי. ויש הבדל גדול בין מפגשי חינוך ביתי שאליהם משפחה מגיעה כיחידה, לבין להשאיר את הילד אצל מישהו אחר.

כל בלוף כזה שמסתתר מאחורי החינוך הביתי, גורם לכל משפחות החינוך הביתי להיות חשודות ברמאות.
אילה_א*
הצטרפות: 23 אוקטובר 2004, 18:09
דף אישי: הדף האישי של אילה_א*

שליחה על ידי אילה_א* »

אם את מאכילה באופן קבוע אנשים אחרים, משרד הבריאות דורש ממך לעמוד בסטנדרטים מסוימים של היגיינה.
באמת?
לא!
רק אם הם משלמים לך וכל אחד יכול לבוא לאכול בתמורה לכסף ולא מצפים ממנו לרחוץ את הכלים
אצלי בבניין יש שכן אחד שכל ערב יש אצלו ארוחה ובאים איזה 9 אנשים
אז נכון שהוא כל היום מקרצף את הבית באקונומיקה אבל תאמיני לי שאף אחד לא משום משרד לא בא לבדוק
וגם אצלי בבית הייתה תקופה שכל החברים היו באים לאכול ממש בית תמחוי היה כאן והסטנדרטים של הנקיון אצלי לא תמיד גבוהים (אבל בתהליך שיפור מתמיד )

כל בלוף כזה שמסתתר מאחורי החינוך הביתי, גורם לכל משפחות החינוך הביתי להיות חשודות ברמאות.
נכון אכן בעייתי
במבי_ק*

שליחה על ידי במבי_ק* »

זה ישראבלוף. הרעיון בחינוך ביתי זה העובדה שהוא ביתי, שהוא נעשה במסגרת המשפחה. ברגע שמעבירים את האחריות למישהו אחר, זה לא חינוך ביתי.

השאלה היא לא איך את מגדירה חנ"ב, אלא איך המערכת (הממסד, זה שצריך לדווח לו). אם מבחינתם חנ"ב זה שהילדים לא לומדים בבי"ס אך מחוייבים להישגים כאלה ואחרים ולפיקוח בענייני אי-הזנחה וחוסר בורות, אין כאן שום בלוף. יש כאן פשוט קריאה אחרת של המונח, ועל זה אפשר לפתוח דיון בבאופן, פילוסופי וכו', אבל זה לא בלוף. אני לא יודעת מספיק מה ההגדרות של חנ"ב מבחינת הממסד, אני פשוט מציעה לבדוק את זה - יש הרבה פרצות בחוק ובהגדרת החוק, שניתן להשתמש בהן בצורה ייחודית, מבלי שזה יחשב לשקר או בלוף. אני, למשל, לא יודעת לשקר, ובאמצעות פרצה בחוק כזאת השתחררתי מהצבא (אמנם בלי להתכון לזה ממש, בסך הכל התכוונתי לדחות בשנה כי רציתי לעשות בגרות בעצמי אחרי שעזבתי תיכון והם תקעו לי גיוס מוקדם, אבל המערכת לא קלטה את המקרה הייחודי ושחררה אותי עם פרופיל של אי-התאמה, לרווחת כולם, וטוב שכך, זה לא היה נגמר טוב... בלי שקר אחד, ואני לא פסיכית או משהו, פשוט אמרתי את האמת, שהיתה משונה מדי בשבילם)
בשמת_א*
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

שליחה על ידי בשמת_א* »

השאלה היא לא איך את מגדירה חנ"ב, אלא איך המערכת
אותו הדבר.
שלא לדבר על זה שאין דבר כזה "אישור לחינוך ביתי" (אין אישור כזה) אלא "פטור מחוק חינוך חובה".
אני חותמת על כל מלה של יונת שרון.
זה רעיון נחמד ומעניין מאוד של בית ספר קטן וחמוד שיכול בהחלט לעבוד, אפילו לאורך זמן, אבל חינוך ביתי - זה לא. בשום צורה.
לעקוף את הצורך לקבל אישורים לסוג כזה של בית ספר, על ידי התחזות לחינוך ביתי - נראה לי רע מאוד.
במבי_ק*

שליחה על ידי במבי_ק* »

אם זה אותו דבר אז זה באמת רעיון לא טוב
תבשיל_קדירה*

כן, במביק, בנהלים יש שורה ברורה לגמרי: "ילד יחיד בביתו".
יונת_שרון*

אם מבחינתם חנ"ב זה שהילדים לא לומדים בבי"ס אך מחוייבים להישגים כאלה ואחרים ולפיקוח בענייני אי-הזנחה וחוסר בורות, אין כאן שום בלוף.
אבל זה לא. מבחינתם חינוך ביתי זה כשהילדים נשארים בבית עם אחד ההורים לפחות. אנחנו מדברים איתם על להרחיב קצת את ההגדרה הזאת, אבל אף אחד לא מעלה על דעתו שההגדרה תכלול התארגנות כמו שסיון מתארת.
סיון*

שליחה על ידי סיון* »

מבאס אותי עצם העקרון שהמדינה נכנסת ככה לחייהם של אנשים. זה מעוות בעיניי.
גם_בבית*
הצטרפות: 10 ספטמבר 2008, 12:19

שליחה על ידי גם_בבית* »

אם את מאכילה באופן קבוע אנשים אחרים, משרד הבריאות דורש ממך לעמוד בסטנדרטים מסוימים של היגיינה.
באמת?
לא!_

אילה א - כדי לקבל רישיון עבודה ממשרד הבריאות צריך לעמוד על פי סטנדרטים מסויימים.

סיוון - לדעתי טוב שיש פיקוח של משרד החינוך - לא כולם אנשים ישרים וטובים...
פלוני_אלמונית*

אבל מעניין אם התארגנות כמו שמקובל בארה"ב - שכמה משפחות (בד"כ אמהות) נפגשות עם הילדים, ומדי פעם רק אחת מהן מעבירה שיעור וכל זה במסגרת מערכת של למידה מובנית.
אולי שם זה עובר כי בתי"ס פרטיים הם לגמרי חוקיים.
בשמת_א*
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

שליחה על ידי בשמת_א* »

שכמה משפחות (בד"כ אמהות) נפגשות עם הילדים, ומדי פעם רק אחת מהן מעבירה שיעור וכל זה במסגרת מערכת של למידה מובנית.
אם מדובר בילדים שנמצאים עם המשפחה שלהם (או עם אחד ההורים שלהם), אז מדובר בחינוך ביתי בלי קשר לשאלה אם יש הורה מתנדב שמעביר שיעור או לא, או אם יש להם שיעור פרטי עם מורה או מדריך שאינו שייך למשפחות, לכולם ביחד או לא.
סיון*

שליחה על ידי סיון* »

הצצתי עכשיו קצת בחומר על חוקי המדינה שמובא כאן באתר. מצאתי משהו מעניין:

"השר רשאי להורות... כי ההורים.... יהיו פטורים מן החובות לפי סעיף 4.... אם קיימים טעמים מיוחדים לכך שהילד.... לא ילמד במוסד חינוך מוכר... והילד מקבל באופן פרטי לימוד שיטתי"

לפחות לפי הנוסח הזה, עושה בעיני רושם שהפטור מחינוך במוסד מוכר לא מדבר רק על חינוך ביתי, אלא מדבר על פתרונות פרטיים נוספים שעשויים לפטור מחינוך במוסד מוכר.

אני אופטימית.
ה_עוגיה*
הצטרפות: 15 יוני 2003, 00:44
דף אישי: הדף האישי של ה_עוגיה*

שליחה על ידי ה_עוגיה* »

למיטב ידיעתי הפטור בכלל לא מדבר על חינוך ביתי (אלא על ילדים שיש להם בעיות של נגישות לבתי ספר). חוק עתיק.
היום עושים שימוש בפטור הזה כדי לאשר איכשהו חינוך ביתי וכל המהלך של הבג"ץ נועד כדי שהחוק יאפשר חינוך ביתי מטעמי רצון.
פלוני_אלמונית*

הטעמים המיוחדים האלה הם נכות, אשפוז ממושך וכו'
סיון*

שליחה על ידי סיון* »

מידע מעניין. תודה.
שליחת תגובה