וצנחה עלי ההבנה, שאני באמת רוצה לגור במדינה נקייה (האיש סיפר לי שבחדשות סיפרו שמייבשים את הכינרת, וקראתי כתבה עיתונאית סלפנית ושקרית על איכות המים בישראל).
אני לא רוצה רק בד' אמות שלי מיחזור מים אפורים לגינון ושירותי דלי עם ערימת קומפוסט בחצר וגן ירק ובוסתן עצי פרי וכל זה.
אני רוצה בכל הארץ.
ואז התחלתי לחשוב: בשביל זה לא מספיק הון עתק! בשביל זה לא מספיק אדם אחד (כי אני לא רואה את עצמי בקרוב ראש הממשלה).
אז מי כן יכול לבצע את זה?
בתור התחלה, כנסת ישראל!
אז התחלתי לחשוב איך משכנעים את 120 חברי הכנסת לחזון חדש של אהבת מולדת (אני בכוונה לא כותבת "חזון ציוני חדש" כי אני רוצה לכלול בו גם את מי שאינו ציוני וגם את מי שאינו יהודי, אלא את כל מי שחי בישראל ואוהב את ארצו).
מה אני רוצה?
- אני רוצה שכל המפעלים שמייצרים חומרי הדברה במדינת ישראל יפסיקו תיכף ומייד את הייצור. מחר בבוקר (היום שבת). רשימה חלקית של בעיות לפיתרון: למה להסב אותם? איך לשמור על מקומות העבודה של העובדים? מי יממן את החוזים שלא כובדו?
- אני רוצה שתיאסר הכנסת חומר הדברה לישראל תיכף ומייד. אם כבר נחתמו חוזים ונעשו הזמנות - הכסף ישולם לחו"ל, החומרים הרעילים לא ייכנסו לארץ. רשימה חלקית של בעיות לפיתרון: מי יממן את התשלום לחו"ל עבור סחורה שלא תסופק עקב האיסור? מניין יגיע הכסף?
- אני רוצה שמדינת ישראל תאסור בחוק על כל חקלאות שאיננה "אורגנית". שבכל תחומי מדינת ישראל תתקיים חקלאות אורגנית בלבד, לא יהיה שימוש בחומרי הדברה מכל סוג שהוא קטגורית, בכל ענפי החקלאות ללא יוצא מן הכלל. בעיות לפיתרון (רשימה חלקית): מי יפצה את החקלאים על התשומות שלהם בחומרי הדברה ובשאר הוצאות על חקלאות לא אורגנית? מניין יגיע הכסף? לאן יאספו את כל חומרי ההדברה שיש במדינה? איך יעזרו לחקלאים ללמוד חקלאות אורגנית? איך תתקיים ההכשרה, כמה זמן, איך ישיגו במהירות כמות מספקת של פקחי חקלאות אורגנית כדי שיוכלו ללוות ליווי צמוד את כל חקלאי ישראל בכל הענפים בשלוש השנים שייקח להם להסב את הענפים שלהם ולקבל אישור אורגני מלא? וכו'.
- אני רוצה לשלם לחקלאים תשלום מלא עבור כל חומרי ההדברה שברשותם לפי משקל, כאשר התשלום גם יהווה תמריץ לכל אחד למצוא חומרי הדברה זרוקים ברשות הרבים ולקבל תשלום עבור הבאתם למרכז האיסוף.
- אני רוצה שייקבעו כמה מרכזי איסוף לחומרי ההדברה (צריך הערכה בטונות של כמויות חומרי ההדברה שיש בידי הציבור, ולפי נתון זה לחשב היכן לרכז את כולם. המפעלים לייצור החומרים יכולים להיות חלק מהפיתרון הזה: הם יעברו הסבה לאוספי החומרים ולמחסן שלהם).
- אני רוצה שבשלב הראשון יהיה מבצע איסוף, שבו יישלחו משאיות לכל יישוב חקלאי ויאספו במרוכז מחקלאי היישוב את חומרי ההדברה שלהם. לשלב זה יוקצה זמן מוגבל שבו כולם יהיו חייבים על פי חוק למכור למדינה את כל חומרי ההדברה שברשותם (לא רק חקלאים, אגב, גם מדבירים ועוד). הדבר יאפשר גם נוחיות, גם חיסכון אקולוגי (לא כל אחד יסע ברכבו הפרטי עד לתחנת האיסוף) וגם ריכוז. מי יארגן? מניין יגיע הכסף למימון?
- אני רוצה שבשלב השני, לאחר תאריך הגג שייקבע למבצע האיסוף מהציבור, כל מי שיימצא ברשותו חומר הדברה - ישלם קנס גדול. כלומר, לא רק שלא ישלמו לו על מה שיש אצלו, אלא הוא ישלם למדינה וגם יקחו ממנו את החומרים.
- הפיקוח על החקלאות האורגנית יגייסו ויכשירו במהירות כמות גדולה של מפקחים כדי ללוות את כל חקלאי ישראל ליווי קרוב, תומך וצמוד בתהליך המעבר לחקלאות אורגנית מלאה.
- מכון וולקני ומכוני מחקר ופיתוח אחרים שקשורים בחקלאות וכו' ימקדו את הפעילות שלהם בשיטות יעילות ואקולוגיות להבראה וריפוי של אדמות המדינה כולה מהרעלים שהצטברו בהם בעשרות השנים האחרונות (שימוש בקומפוסט, בתולעים, בחיידקים מסוגים שונים ועוד), ובניקוי מי התהום ומקורות המים במדינה כולה.
- כל המפעלים המזהמים יידרשו להפסיק לאלתר כל פעילות מזהמת, והם ישלמו קנסות גבוהים על כל זיהום. כך, המחיר של המשך הזיהום אמור להיות גבוה יותר מהמחיר של הסבה לפעולה אקולוגית.
- אני רוצה שיוצעו מלגות יפות לחוקרים שיציעו דרכים אקולוגיות ויעילות להיפטר מחומרי ההדברה. הצעה פרלימינארית: שימוש בקומפוסט תרמופילי כדרך לנטרל חומרי הדברה (מדובר במחקר שיכול להימשך שנתיים-שלוש ויותר).
- אני רוצה שפע של מחקרים שמתעדים את החקלאות המסורתית בישראל, כגון חקלאות הטראסות הבלדית על שלל הפטנטים שלה, רגע לפני שכל האינפורמנטים עוברים מן העולם, כי היום גם בחקלאות הערבית כבר פשו חומרי ההדברה ונדחקו השיטות הטבעיות העתיקות.
- אני רוצה חיוב של כל היישובים בארץ לעשות קומפוסט מהזבל האורגני: שיחולקו קומפוסטרים לכל הבתים המשותפים ויהיה קנס עירוני על איסוף אשפה אורגנית; שהעיריות והמועצות המקומיות יהיו אחראיות על הסברה לתושבים על חשיבות הקומפוסט ויהיה מיחזור מלא של זכוכית, פלסטיק, נייר, קרטון וכו'. שיהיה עידוד של הבתים הפרטיים שיש להם מקום בגינה לפינת קומפוסט לעשות ערימת קומפוסט בלי שימוש בקומפוסטר (יש מגוון שיטות אחרות, אקולוגיות יותר, שאינן דורשות ייצור של מיכלי פלסטיק שמזהם בעצמו את הסביבה).
- אחרי שראיתי קישור לחברה שמציעה שירותי דלי בבית עם שירות איסוף בדף בלוג שירותיי קומפוסט - אני רוצה ששירות כזה יוצע לכל תושבי המדינה!!! שיוצעו שירותי דלי לכולם, שכל בית משותף וכל בית פרטי יקבלו עידוד ועזרה להסדיר צנרת למיחזור מים אפורים להשקיית הגינה.
- אני רוצה שכל תושב במדינה יוכל לשתול עץ - עץ פרי, או עץ מקומי כמו אלון, אלה או אשל (רצוי עצים נותני צל).
- אני רוצה שייפסקו לאלתר כל סלילות הכבישים החדשים במדינה, וכל המשאבים יופנו לפיתוח מסילות רכבת מדן ועד אילת (ספציפית רכבת לקריית שמונה ורכבת לאילת בהקדם האפשרי!), כאשר תחנות הרכבת והרכבות יתוכננו מלכתחילה לנוסעים עם אופניים, וכן יושקע מחקר ופיתוח בשימוש באנרגיה סולארית להסעת הרכבות. תישקל האפשרות של פסי רכבת עיליים מעל תוואי הכבישים הקיים, כדי לחסוך הרס נוסף של שטחים פתוחים לטובת תחבורה.
- אני רוצה שהרכבות בישראל יפעלו שבעה ימים בשבוע, כמו בכל מדינות העולם המתוקנות, כדי לעודד תחבורה ציבורית על חשבון תחבורה פרטית.
זו רשימה ראשונית.
יש הרבה נתונים שצריך לאסוף כדי להפוך את הרצונות האלה לתוכנית מסודרת, הרבה דברים שצריך לחשוב עליהם, אבל זה מה שהייתי רוצה.
איפה אם לא בבאופן טבעי אפשר לפתוח דף כזה, ולהזמין אנשים להצטרף ולתרום לפנטזיה.
אולי תצא מהדף הזה יוזמה מעשית בסופו של דבר:
מכתב קבוצתי לחברי הכנסת,
הקורא להפסקה מיידית של זיהום האדמה והמים במדינה על ידי ההפסקה המיידית של שפיכת רעלים לקרקע ולמקורות המים שלנו, ועל ידי הקטנה מיידית של הפסולת במטמנות שלנו לטובת 100% קומפוסט מכל השאריות האורגניות הביתיות והתעשייתיות.