האתר הוקם על ידי אנשים מקהילת החינוך הביתי בישראל בשנת 2000. הוא נועד לתמיכה הדדית, לשיתוף במידע ולימוד משותף וכבמה לדיונים בנושא חינוך ביתי, הורות טבעית, אקולוגיה, וכל נושא שעשוי להיות קשור לדרך חיים טבעית.
מה זה גן הורים?
גן הורים הוא התארגנות משותפת של משפחות לסבב שבו כל יום משפחה אחרת שומרת על הילדים של כולם.
על הקונספט הבסיסי אפשר ליצור מגוון ואריאציות- סבב שבו כל יום הילדים מתארחים בבית אחר, שכירת מבנה שמארח את הגן באופן קבוע, שכירת גננת שנמצאת עם הילדים בכל יום עם הורה אחר וכן הלאה...
קבוצת משחק:
מדובר במודל שלא הרבה אנשים מכירים, ומאד רלבנטי למי שמסתובב כאן. חשוב לתת במה לעובדה שהמודל הזה קיים ומיושם בהצלחה לפחות במקום אחד, כי זה מה שעשוי לתת דחיפה לאמהות נוספות לפתוח מקומות דומים, ומסתובבות פה לא מעט אמהות שהמודל הזה עשוי להיות אידאלי עבורן.
אני רוצה להוציא את ילדי (בן 4 ובת רבע ל 3) מהגנים שלהם, ולעבור לחינוך ביתי. הסיבות לכך הן אידאולוגיות בעיקרן, אבל גם בגלל שאני רואה שהם (או בעיקר הגדול), סובלים במסגרת הקיימת, ואין לנו את האמצעים לשים אותו בגן איכותי פרטי (הוא בגן עיריה והיא במעון של ויצ"ו). כיוון שאני ובן זוגי, עובדים/לומדים ולא יכולים להיות איתם בבית כל היום, חשבנו לאסוף כמה ילדים ביחד, ולחלק את החינוך הביתי שלהם בין ההורים, כך שכל משפחה תיקח יום אחד את כל הילדים. מעין משפחתון לילדים יותר גדולים. היתרונות בזה נראים לי גדולים. הילדים יחשפו כל יום למבוגר אחר עם עולם תוכן קצת שונה ודברים אחרים שהוא יכול להעשיר אותם, לצעצועים אחרים, לחצר או גן משחקים אחר, לאוכל אחר, וגם כל יום למעמד חברתי אחר, כי הילד שאצלו מתארחים באותו יום מתחלף. בכסף שחוסכים מאי התשלום לגנים, אפשר לקחת גם כל מיני העשרות, חוג תיאטרון, קורס ערבית, ליטוף חיות, הליכה משותפת לסרט ועוד. כמו שאני רואה את זה זה לא דורש איזה תכנית חינוכית, אלא רק להסכים על עקרונות מסוימים, כמו שלא מעשנים ליד הילדים, ולא רואים כל היום טלויזיה, ומגישים אוכל פחות או יותר בריא, אבל זה גם תלוי בקבוצת ההורים שתתאסף ומה יהיו הדברים שחשובים לה.
אנחנו גרים בחיפה, ואם יש הורים שמעוניינים להצטרף אלינו לקבוצה כזאת, אפשר להתקשר אלי ל 058-438525
אשמח גם לשמוע משאר אנשי הקהילה - הצעות ודעות.
נשמע רעיון מעניין, אני רואה בו לא מעט חסרונות,אבל גם הרבה יתרונות. יש בחיפה קבוצות אמהות של באופן אבל רוב הילדים קטנים יותר, ראי מפגשים באזור חיפה. יש ניסיונות שונים להקים משהו דומה, ראי לדוג' גן ללא גן מפגש בתל אביב.
אשמח לשמוע התפתחויות, כרגע הבן שלי בגן פרטי, אבל סידור כזה הוא משהו שאכן שווה בדיקה.
גן הורים או גן מעורבות הורים הוא לרוב גן שמקימה קבוצה של הורים בעלת השקפה דומה על חינוך ואיך אמור להיראות גן. הרבה פעמים נובע ממחסור של גנים טובים באזור מסויים. הכוונה היא שההורים יהיו מעורבים בחיי הגן, בפועל להרבה הורים אין ממש את הזמן הזה והם שוכרים גננת ומטפלות ומאחר וההשקפה שלהם על חינוך היא דומה אך לא זהה, הם משגעים אותה בבקשות שונות וסותרות ומאחר והיא מחוייבת אליהם כי הם אלה שמשלמים את המשכורת זה יוצא רע מאוד. אני מכירה לא מעט גננות שלא מוכנות בשום אופן להתקרב לרעיון הזה.
נשמע שמה שגילה התכוונה אליו הוא לא בדיוק גן הורים קלאסי, אלא משהו יותר פתוח וזורם ופחות מסגרת מסודרת שמחוברת פיזית לגן. בהצלחה גילה אני אוהבת את הרעיון שלך וחבל שאני לא יכולה לקחת בו חלק.
נכנסתי לבדוק אם יש התקדמות/הצעות, סתם תהייה: אם יש לך 2 ילדים את נותנת יומיים?
מישהו הציע משהו? למה את לא מגיעה אף פעם למפגש של החיפאיות, אולי שם תמצאי "קונות" לרעיון?
כבר הרבה זמן אני מנסה לבנות לעצמי את המסגרת הנכונה עבורנו.
ונדמה לי שהגעתי לכמה תובנות שאשמח לחלוק עמכם וכמובן לשמוע תגובות ודעות, אז ככה:
א. לבד לא מתאים לנו.
ב. מסגרת קבועה מתאימה לנו.
ג. הכנה לאקדמיה חשובה לנו.
ומכאן חשבתי על מסגרת משותפת של מספר ילדים שהוריהם לא מעוניינים לשלוח אותם לבית הספר ומוכנים לנסות לעשות את זה אחרת.
היתרונות:
סביבה חברתית קבועה
מסגרת
יותר 'מורים' שיחפו אחד על השני בחוסרים בעיקר בשנים המתקדמות יותר.
אני רוצה לארגן גן אמהות. כל יום אמא אחרת לגילאי שנתיים פחות או יותר במושב בו אנחנו גרים על יד פתח תקוה. משום מה נראה לי שלא תהיה מספיק היענות במושב. איך עושים את זה? איך מתחילים? במיוחד שהמשפחות לא כולם יכירו את כולם... אם בכלל...
אנחנו התחלנו ממודעה צנועה במכולת, קבצנו משפחות שלא הכירו זה את זה, וסיימנו ב גן הורים בית זית שעבד באופן מופלא במשך שנה.
תציצי שם בדף. כתבנו על תהליך ההקמה שלנו.
איך מנסחים מודעה? מה כותבים?
את האידיאלים או את הרעיון עצמו?
דרושות אמהות שרוצות להיות כמה שיותר עם ילדיהן ושואפות לסידור אישי ומשפחתי?
או פשוט דרושות אמהות עם יום פנוי בשבוע להקמת גן אמהות?
בזמנו סיפרתי כאן על הגן שלנו. מסגרת קטנטנה נהדרת לשלושה ילדים בירושלים (ליד עמק רפאים). ההורים מפעילים את הגן כלומר שכרנו דירה ומטפלת מדהימה. החסרון היחיד לדעתי הוא המחיר הלא זול (משלמים גם שכר דירה כי זו דינה שמיועדת לגן). אנחנו מפעילים את המסגרת כבר שנה שניה (בשנה השניה עם הבן הגדול) ואין לי מילים לתאר עד כמה אנחנו מרוצים.
טליה ועמית-
בעקבות אינספור דיונים בשנים קודמות, הוחלט לא לפרסם בבאופן מודעות גנים משום סוג (גם לא גן הורים).
(אם תרצו שאנסה להסביר לכם למה, כתבו. כרגע אני עייפה, אז לא עושה את זה).
בעקבות הסרת המודעה של טליה ועמית, אני רוצה לספר על הניסיון שלנו בגן הורים ממש מוצלח, ולהעלות את הסברה שהמלה "גן" לא בדיוק מתאימה לו.
למה הכוונה?
בגן ההורים שלנו ההורים היו הגננים. למעשה זו היתה קבוצת משחק של ילדים בני 3 בערך, שנפגשה שלוש-ארבע פעמים בשבוע לארבע שעות, בכל פעם בבית אחר, ובכל יום חלק מההורים הלכו לעשות סידורים בזמן שההורים האחרים עשו עם הילדים דברים.
הדברים שעשינו השתנו מבית לבית, אבל לרוב הכנו יחד ארוחת בוקר ואפינו לחמניות או משהו אחר, הילדים שיחקו ובימים נוחים יצאנו החוצה לגן משחקים או סתם לשוטט, וכמה פעמים כשכל ההורים היו, הלכנו לים. למעשה, חלק ניכר מהזמן הילדים אכלו (ארוחת בוקר, אח"כ פירות ובסוף ארוחת צהריים חמה, שכל ההורים הוזמנו להשתתף בה כשהם באים לקחת את הילדים).
זאת היתה קבוצה קטנה למדי, שבימים הצפופים ביותר שלה מנתה חמש משפחות.
לדעתי, זה לא היה "גן" במובן שמעורר התנגדות באנשי החינוך הביתי: הילדים היו עם המטפלים הקרובים שלהם וחברי המשפחה, במסגרת חופשית ובלי טקסים מלאכותיים או סדר יום נוקשה. בהתחלה עוד ניסינו לעשות "הפעלות", אבל די מהר הבנו שהדברים זורמים בצורה הכי טובה אם אנחנו הולכים להפוך את הקומפוסט, או לשחק בבוץ בגינה, או להתפלש במזרקה ולשחק בדייגים, או כל הדברים שילדים בתל אביב יכולים לעשות.
לדעתי כאשר ההורים שוכרים מטפלת שמשגיחה על הילדים, זה לא גן הורים אלא גן מעורבות הורים, או פשוט מטפלת משותפת. זה משהו אחר לגמרי.
ואולי הבחירה שלנו במילה "גן" לא היתה מתאימה, כי למעשה זו היתה קבוצת משחק שאיפשרה לחלק מההורים (אני, למשל, כמעט מעולם לא עזבתי את הבתים שביקרנו בהם כי בתי סירבה בתוקף לתת לי לזוז...) קצת גמישות בבקרים.
אולי בגלל הניסיון הזה, אני מתקוממת כשקהילת באופן מסרבת לתמוך בגני הורים.
שלום...
שמי עומר, אני אמא לשני אוצרות מהממים. הגדול מתחיל עכשיו טרום חובה במערכת החינוך.
אני רוצה להשאיר אותם בבית בחינוך ביתי.
אבל, מכל מני סיבות, ביניהן עניין החברה שהוא חשוב לי, מתאים לי לעשות את זה בקבוצה של עד עשרה ילדים, כולל החבר הכי טוב שלו וילדים אחרים בגילו. הכוונה שלי לבחור נגיד ארבעה שותפים שיעזרו לי לבנות תכנית לימודים מסודרת מאוד, וכל שאר הילדים ישלמו על ההשתתפות כך שכל אחד מההורים השותפים יוכל להפחית את שעות העבודה שלו על מנת ללמד.
אני מוכנה להתמודד עם דרישות, מסמכולוגיה, ולא יודעת מה עוד שיידרשו ממני על מנת לעשות שזה יהיה (יש לי שנתיים להתכונן), אבל לא מצאתי שום גוף, בעל נסיון, או איזה מספר טלפון רשמי או פחות רשמי שדרכו אוכל להתניע את התהליך...
הצלחתי להבין שזה אסור על פי תקנות משרד החינוך. מצד שני, שמעתי שיש כזה דבר קבוצות הורים ובסך הכל לא חסרים בתי ספר מחוץ למערכת שמלמדים גם יותר מעשרה.
מישהו/הי יכולה לעזור לי לשפוך אור על העניין המורכב של חינוך ביתי משותף?
גן הורים או גן מעורבות הורים הוא לרוב גן שמקימה קבוצה של הורים בעלת השקפה דומה על חינוך ואיך אמור להיראות גן. הרבה פעמים נובע ממחסור של גנים טובים באזור מסויים. הכוונה היא שההורים יהיו מעורבים בחיי הגן, בפועל להרבה הורים אין ממש את הזמן הזה והם שוכרים גננת ומטפלות ומאחר וההשקפה שלהם על חינוך היא דומה אך לא זהה, הם משגעים אותה בבקשות שונות וסותרות ומאחר והיא מחוייבת אליהם כי הם אלה שמשלמים את המשכורת זה יוצא רע מאוד. אני מכירה לא מעט גננות שלא מוכנות בשום אופן להתקרב לרעיון הזה.
אמנם מצטטת דעה מ2005 אבל למקרה שהדף ישמר חושב לי לתקן- בני בגן מעורבות הורים. יש וועד גן שכל ההורים יכולים לשגע אותו בבקשות, אבל רק אמא אחת מהוועד יכולה לדבר עם הגננת. בוחרים משהי שיודעת איך לדבר עם אנשים- גם עם ההורים וגם עם הגננת.
הגננת מקבלת תנאים מעולים. הילדים מקבלים גן מושלם. מה שכן, חלק מההורים, אלו שבוועד, אחראים על התקציב ועל המבנה משקיעים די הרבה זמן, לא לכל ההורים העובדים יש כוח לזה
מישהו/הי יכולה לעזור לי לשפוך אור על העניין המורכב של חינוך ביתי משותף?
ככל הידוע לי, על פי חוק, התארגנות שכזו לצורך לימודים אינה חוקית. זה נחשב בעיני משרד החינוך כמסגרת חינוכית, ובשביל מסגרת חינוכית (גם אם אלטרנטיבית) צריך לקבל אישורים, וזה לוקח המון זמן ודורש המון אנרגיות כי יש דרישות גם של בטיחות, ביטוח, תנאים פיזיים מסויימים של הבניין בו מתבצעים הלימודים, וכמובן תכנית הלימודים עצמה שצריכה למצוא חן בעיניהם. לא בשביל להוציא לך את הרוח מהמפרשים או משהו כזה, אבל קחי בחשבון שזה מסע כמעט בלתי אפשרי.
מה שכן, קחי בחשבון שילדים בחינוך ביתי אינם ילדים מבודדים ועגומים. יש מפגשים משותפים למטרות חברתיות, יש סיורים לימודיים קבוצתיים, וכד'. צריך רק לחפש ולמצוא, אני מאמינה שכמעט בכל מקום בארץ ניתן למצוא אותם בהצלחה!
כוונה שלי לבחור נגיד ארבעה שותפים שיעזרו לי לבנות תכנית לימודים מסודרת מאוד, וכל שאר הילדים ישלמו על ההשתתפות כך שכל אחד מההורים השותפים יוכל להפחית את שעות העבודה שלו על מנת ללמד.
אני כאן... חדשה באתר, עוד לא הצלחתי בדיוק להבין מה-מו-מי, ואיך... אבל ממש כאן, וממש תודה על כל התגובות.
בעיקרון, בני אוצרי הוא בן ארבע, ואני מתחילה לתכנן את גיל שש שלו. אני עצמי דוקטורנטית בפסיכולוגיה, ויש לי כוונה מלאה להכין את כולם לבגרויות, ללמד אותם מוסיקה, מתמטיקה, ושפות כבסיס ליבתי, שלכולם יהיה אייפד עם תוכנות שנמצא ללימודים, לימודים עצמאיים, הרבה דפי עבודה, תחרויות (במקום מבחנים) פעם בחודש... יש לי ים של רעיונות. אני רוצה לבנות עבורו קבוצה בגיל שלו, בשנה הבאה או בעוד שנתיים, ולעשות את זה ביחד עם עוד שניים שלושה הורים שיעזרו לי לנהל ולהעביר את החומרים (אני מתכננת לקחת על עצמי את הניהול הכללי ויום או יומיים בשבוע).
זהו, זה הכל רעיונות מאוד לא מבושלים. מה שהכי מדאיג אותי וכל כך הייתי רוצה להתקדם בעניינו, הוא שראיתי שבחוזר של משרד החינוך כתוב במפורש שאסור להתאגד ללימודים משותפים אלא כל משפחה אמורה ללמד את הילדים שלה, אבל אני ממש לא רוצה שהוא ילמד לבדו. קיוויתי לארגן עשרה חברים שיגדלו ביחד.
מאוד אשמח לשמוע, לקבל מידע ועצות.
כיף ענקי שמצאתי אותכם, אין שום מקום אחר ברשת שיכול ללוות הורה שבוחר בחינוך ביתי - ולא יודע איך להתחיל או במה זה כרוך...
רוני - תודה רבה... אז הנה השאלות שלי -
האם כל התארגנות בכל גודל נחשבת לא חוקית? מה עם קבוצות הורים? מותר לעשות קבוצות הורים ושהילדים יהיו כל יום אצל הורה אחר? יש גודל מקסימלי לקבוצת הורים? נגיד, עשרה תלמידים? או שאפשר כמה שרוצים? בקבוצת הורים כל ההורים "חייבים" להיות נוכחים או שמספיק שהורה אחד לוקח על עצמו לנהל את הקבוצה ביום מסויים? ואם אפשר לעשות קבוצות קבועות כאלה, האם אפשר בכל יום בשבוע "קבוצת הורים" אצל הורה אחר, קבוע?
תראי, אני לא בטוחה לגמרי מה לענות לך, אולי יש על זה דף כלשהו (תנסי ב מדור חינוך ביתי והחוק ) ויכול להיות שאפשר לעשות התארגנות שכזאת. אני חושבת שאם כל ההורים נוכחים, זה בהגדרה יכול להיחשב ל"מפגש חינוך ביתי" וגם שאם מדובר בסידור שמישהו שומר לך על הילדים פעם ב... אז זה כמובן לא נחשב להתארגנות בלתי חוקית למטרות לימודים. אני מניחה שיש משפחות שכן מארגנות קבוצות כאלה ונשארות מתחת לרדאר, הבעיה בלכתוב את זה כאן היא שאנשי משרד החינוך קוראים כאן.
תודה רוני!...
אז אני רק מוודאת שאני מבינה נכון את החוק -
מצד אחד, בחוזר של משרד החינוך אחת הנקודות שמצויירות באור המשמעותי ביותר היא להקנות לילדים חיברות ואת היכולת להתמודד, להכיר, ולהסתדר עם ילדים אחרים
מצד שני, אם כבר מנהלים כמה ילדים ביחד, אסור שאמא אחת תשגיח על הקבוצה באופן קבוע, אלא כל האימהות צריכות להיות שם ביחד, לפי החוק?
אני לא בטוחה שהבעיה היא בהשגחה על הילדים, אלא במה שעושים שם עם הילדים. אם המפגש הוא חברתי זה דבר אחד. הרבה פעמים ילדים הולכים לבלות שעות מספר או אפילו ימים מספר אצל חבר, ללא ההורים (כמובן, בגיל המתאים לכך). אך אם יש אמא אחת שמנהלת סוג של בי"ס בזעיר אנפין, שבו שאר האמהות מביאות את ילדיהן לשעות הלימוד והולכות לענייניהן, זה כבר נחשב "התארגנות לצורך לימודים" ומשרד החינוך עלול להחשיב זאת כבי"ס לא חוקי.
אפשר להקנות לילדים חיברות ואת היכולת להתמודד, להכיר, ולהסתדר עם ילדים אחרים גם בלי לשלוח אותם לביה"ס או לנסות ליצור מסגרת דומה לבי"ס, אך קטנה יותר, בבית. הילדים שלי, וגם ילדים אחרים שאני מכירה, משתתפים במפגשים חברתיים, יוצאים לסיורים לימודיים וטיולים משותפים, משתתפים גם בחוגים שלא בהכרח חייבים להיות קשורים לחינוך הביתי, וגם סתם נפגשים עם חברים (לא תמיד כשאמא בסביבה).