על ידי רחל_ברמן* » 26 נובמבר 2007, 12:18
קראו לי אז באתי p-:
ההשערה היא יותר בכיוון של 800,000 שנה, אבל לא ברור מתי התחילו להשתמש בה לבישול.
אמא של יונת צודקת. העדויות הכי מוקדמות לשימוש באש שיש עליהן קונסנזוס הן מגשר בנות יעקב, אתר בן כ-800,000 שנה שנמצא בעמק הירדן. מוקדים ממש, כמו מדורות של היום, עם אבנים תוחמות ושימוש חוזר באש באותו מקום יש בוודאי באופן סדיר מהפליאולית התיכון, כלומר בערך לפני 200,000 שנה. יש טענות לשימוש מוקדם יותר באש, אפילו לפני 1.5 מליון שנה, אבל לא באותו סדר גודל. כדאי לשים לב שהשינויים הפיזיולוגיים שקשורים לשינוי בתזונה של ההומינידים הראשונים מתחילים הרבה יותר מוקדם - הקטנת השיניים, למשל, מתחילה כבר אצל האוסטרלופיתקים, מליוני שנה קודם.
מה שכן, בטוח שלא בישלו כמו שאנחנו מבשלים עד שלב מאד מאוחר, פשוט כי לא היו סירים עד שלא היתה קרמיקה, בניאולית (לפני כ-10,000 שנה באיזורינו). יש שיטות להרתיח נוזלים בלי סירים שאפשר לשים על האש, אבל זה לא דברים שאפשר להשתמש בהם לשתיים-שלוש ארוחות ביום כמו היום.
תמיד הנחתי שגוף האדם מותאם לאכילת מזון מבושל.
אני חושבת שכתבתי את זה כבר איפשהו, אבל מי יודע איפה... לדעתי גוף האדם לא מותאם ממש לשום סוג של דיאטה. התפתחנו באופן איטי לאכילת מזון צמחי עשיר (פירות, אגוזים, שורשים וכו') עם אולי תוספת של מעט בשר או חרקים, ואז תוך זמן ממש קצר במונחים אבולוציונים עברנו התאמה מהירה להיות אוכלי כל. בני אדם יכולים להתקיים ולשגשג על מגוון עצום של תזונות, אבל המחיר הוא שאין לנו תזונה אופטימלית.
המוח הגדול שלנו דורש יותר ממה שליקוט בסגנון שמפנזה יכול לספק, השיניים שלנו מחייבות אותנו לעיבוד מינימלי לפחות של המזון, הגוף שלנו כבר מסתמך על בשר במקום לייצר בעצמו כמה מינרלים חיוניים (למרות שזה יכול כנראה להפתר ע"י תוספת קטנה של חרקים ואדמה, כמו במודל של
with passion). עדויות לאכילת בשר יש כבר כ-2.5 מליון שנה. מצד שני, מערכת העיכול שלנו היום לא ממש מתאימה לאכילת בשר, בודאי אם הוא לא מבושל, בודאי ובודאי אם הוא גם לא מאה אחוז טרי. לטורפים (כמו החתוליים) יש מערכת עיכול שמנצלת בשר באופן הרבה יותר טוב משלנו, והם גם יכולים להתמודד עם קצת ריקבון, לא כמונו המפונקים.
אנחנו קצת כמו פנדות, רק הפוך - פנדות התפתחו מאוכלי בשר והן מסתמכות על תזונה צמחית ב-100%, אבל מערכת העיכול שלהן מאד לא יעילה יחסית לבעלי חיים שעברו התאמה איטית לתזונה מן הצומח, והעיכול של הבמבוק אצלהן מאד לא יעיל ומחייב אותן לאכול כמויות עצומות. אבל הן כבר לא יכולות לחזור לאכול בשר...
התהייה שלי בקשר לתזונא היא אחרת (ואולי זה צריך להיות ב{{}}
האם תזונא מתאימה לכולן) - מה ההבדל המהותי בין עיבוד מזון בחום לבין מגוון העיבודים האחרים שתזונא מאפשרת? המתכונים (המהממים, יש לציין) של אופק כוללים חיתוך, קיצוץ, טחינה, כתישה, מעיכה, ערבוב, השרייה, ייבוש, הקפאה, ואם זכור לי נכון, אפילו החמצה. מה מיוחד בעיבוד בחום שהופך אותו לבעייתי ואת כל השאר לסבבה?
קראו לי אז באתי p-:
[u]ההשערה היא יותר בכיוון של 800,000 שנה, אבל לא ברור מתי התחילו להשתמש בה לבישול.[/u]
[po]אמא של יונת[/po] צודקת. העדויות הכי מוקדמות לשימוש באש שיש עליהן קונסנזוס הן מגשר בנות יעקב, אתר בן כ-800,000 שנה שנמצא בעמק הירדן. מוקדים ממש, כמו מדורות של היום, עם אבנים תוחמות ושימוש חוזר באש באותו מקום יש בוודאי באופן סדיר מהפליאולית התיכון, כלומר בערך לפני 200,000 שנה. יש טענות לשימוש מוקדם יותר באש, אפילו לפני 1.5 מליון שנה, אבל לא באותו סדר גודל. כדאי לשים לב שהשינויים הפיזיולוגיים שקשורים לשינוי בתזונה של ההומינידים הראשונים מתחילים הרבה יותר מוקדם - הקטנת השיניים, למשל, מתחילה כבר אצל האוסטרלופיתקים, מליוני שנה קודם.
מה שכן, בטוח שלא בישלו כמו שאנחנו מבשלים עד שלב מאד מאוחר, פשוט כי לא היו סירים עד שלא היתה קרמיקה, בניאולית (לפני כ-10,000 שנה באיזורינו). יש שיטות להרתיח נוזלים בלי סירים שאפשר לשים על האש, אבל זה לא דברים שאפשר להשתמש בהם לשתיים-שלוש ארוחות ביום כמו היום.
[u]תמיד הנחתי שגוף האדם מותאם לאכילת מזון מבושל.[/u]
אני חושבת שכתבתי את זה כבר איפשהו, אבל מי יודע איפה... לדעתי גוף האדם לא מותאם ממש לשום סוג של דיאטה. התפתחנו באופן איטי לאכילת מזון צמחי עשיר (פירות, אגוזים, שורשים וכו') עם אולי תוספת של מעט בשר או חרקים, ואז תוך זמן ממש קצר במונחים אבולוציונים עברנו התאמה מהירה להיות אוכלי כל. בני אדם יכולים להתקיים ולשגשג על מגוון עצום של תזונות, אבל המחיר הוא שאין לנו תזונה אופטימלית.
המוח הגדול שלנו דורש יותר ממה שליקוט בסגנון שמפנזה יכול לספק, השיניים שלנו מחייבות אותנו לעיבוד מינימלי לפחות של המזון, הגוף שלנו כבר מסתמך על בשר במקום לייצר בעצמו כמה מינרלים חיוניים (למרות שזה יכול כנראה להפתר ע"י תוספת קטנה של חרקים ואדמה, כמו במודל של [po]with passion[/po]). עדויות לאכילת בשר יש כבר כ-2.5 מליון שנה. מצד שני, מערכת העיכול שלנו היום לא ממש מתאימה לאכילת בשר, בודאי אם הוא לא מבושל, בודאי ובודאי אם הוא גם לא מאה אחוז טרי. לטורפים (כמו החתוליים) יש מערכת עיכול שמנצלת בשר באופן הרבה יותר טוב משלנו, והם גם יכולים להתמודד עם קצת ריקבון, לא כמונו המפונקים.
אנחנו קצת כמו פנדות, רק הפוך - פנדות התפתחו מאוכלי בשר והן מסתמכות על תזונה צמחית ב-100%, אבל מערכת העיכול שלהן מאד לא יעילה יחסית לבעלי חיים שעברו התאמה איטית לתזונה מן הצומח, והעיכול של הבמבוק אצלהן מאד לא יעיל ומחייב אותן לאכול כמויות עצומות. אבל הן כבר לא יכולות לחזור לאכול בשר...
התהייה שלי בקשר לתזונא היא אחרת (ואולי זה צריך להיות ב{{}}[po]האם תזונא מתאימה לכולן[/po]) - מה ההבדל המהותי בין עיבוד מזון בחום לבין מגוון העיבודים האחרים שתזונא מאפשרת? המתכונים (המהממים, יש לציין) של אופק כוללים חיתוך, קיצוץ, טחינה, כתישה, מעיכה, ערבוב, השרייה, ייבוש, הקפאה, ואם זכור לי נכון, אפילו החמצה. מה מיוחד בעיבוד בחום שהופך אותו לבעייתי ואת כל השאר לסבבה?