על ידי תמי_גלילי* » 11 ינואר 2008, 02:03
מה עם מחקר-סין
אתה מתכוון למחקר שהשמועה אומרת שמצא שאכילת בשר קשורה לעלייה בשיעור הסרטן באוכלוסייה הסינית? שמעתי עליו ממישהו (במקרה או לא במקרה הוא היה טבעונאי D-: ), אבל לא קראתי את המחקר עצמו. קראת את המחקר עצמו? לחלופין, יש לך מראה מקום? (בהנחה שהמחקר היה איכותי מספיק כדי להתפרסם ב-peer reviewed journal, הנחה שכמובן אינה בהכרח נכונה).
מחקרים על אוכלוסיות natives של weston price
אני בטוחה שבשמת תוכל לפרט ולדייק יותר ממני, אבל למיטב ידיעתי ווסטון פרייס לא טען שצריך לא לאכול בשר או להגביל את צריכתו. הוא טען שאיכות המזון - הן מן החי והן מן הצומח - יורדת בגלל ירידת איכות הקרקע, ושמזון מעובד מזיק לבריאות. אדרבא, למיטב ידיעתי הוא חקר כמה אוכלוסיות שחיו בעיקר על בשר והיו בריאות עד שהגיעה הציוויליזציה ואיתה מזון מעובד.
ציטוט מתוך האתר שלו, שבו הדגשתי את המקומות שבהם הוא מדבר על בשר:
Well-muscled hunter-gatherers in Canada, the Everglades, the Amazon, Australia and Africa consumed game animals, particularly the parts that civilized folk tend to avoid--organ meats, glands, blood, marrow and particularly the adrenal glands--and a variety of grains, tubers, vegetables and fruits that were available. African cattle-keeping tribes like the Masai consumed no plant foods at all--just meat, blood and milk. Southsea islanders and the Maori of New Zealand ate seafood of every sort--fish, shark, octopus, shellfish, sea worms--along with pork meat and fat, and a variety of plant foods including coconut, manioc and fruit. Whenever these isolated peoples could obtain sea foods they did so--even Indian tribes living high in the Andes. These groups put a high value on fish roe which was available in dried form in the most remote Andean villages. Insects were another common food, in all regions except the Arctic. The foods that allow people of every race and every climate to be healthy are whole natural foods--meat with its fat, organ meats, whole milk products, fish, insects, whole grains, tubers, vegetables and fruit--not newfangled concoctions made with white sugar, refined flour and rancid and chemically altered vegetable oils.
[u]מה עם מחקר-סין[/u]
אתה מתכוון למחקר שהשמועה אומרת שמצא שאכילת בשר קשורה לעלייה בשיעור הסרטן באוכלוסייה הסינית? שמעתי עליו ממישהו (במקרה או לא במקרה הוא היה טבעונאי D-: ), אבל לא קראתי את המחקר עצמו. קראת את המחקר עצמו? לחלופין, יש לך מראה מקום? (בהנחה שהמחקר היה איכותי מספיק כדי להתפרסם ב-peer reviewed journal, הנחה שכמובן אינה בהכרח נכונה).
[u]מחקרים על אוכלוסיות natives של weston price[/u]
אני בטוחה שבשמת תוכל לפרט ולדייק יותר ממני, אבל למיטב ידיעתי ווסטון פרייס לא טען שצריך לא לאכול בשר או להגביל את צריכתו. הוא טען שאיכות המזון - הן מן החי והן מן הצומח - יורדת בגלל ירידת איכות הקרקע, ושמזון [b]מעובד[/b] מזיק לבריאות. אדרבא, למיטב ידיעתי הוא חקר כמה אוכלוסיות שחיו בעיקר על בשר והיו בריאות עד שהגיעה הציוויליזציה ואיתה מזון מעובד.
ציטוט מתוך האתר שלו, שבו הדגשתי את המקומות שבהם הוא מדבר על בשר:
Well-muscled hunter-gatherers in Canada, the Everglades, the Amazon, Australia and Africa [b]consumed game animals, particularly the parts that civilized folk tend to avoid--organ meats, glands, blood, marrow and particularly the adrenal glands[/b]--and a variety of grains, tubers, vegetables and fruits that were available. African cattle-keeping tribes like the Masai [b]consumed no plant foods at all--just meat, blood and milk[/b]. Southsea islanders and the Maori of New Zealand ate seafood of every sort--fish, shark, octopus, shellfish, sea worms--[b]along with pork meat and fat[/b], and a variety of plant foods including coconut, manioc and fruit. Whenever these isolated peoples could obtain sea foods they did so--even Indian tribes living high in the Andes. These groups put a high value on fish roe which was available in dried form in the most remote Andean villages. Insects were another common food, in all regions except the Arctic. [b]The foods that allow people of every race and every climate to be healthy are whole natural foods--meat with its fat, organ meats[/b], whole milk products, fish, insects, whole grains, tubers, vegetables and fruit--not newfangled concoctions made with white sugar, refined flour and rancid and chemically altered vegetable oils.