על ידי גליה* » 13 נובמבר 2005, 13:03
טוב, יש לי תאוריה לגבי סויה (היא לא מבוססת. אני מזמינה תגובות):
לפני כשלוש שנים נהייתי טבעונית, ואז חשבתי שלכל דבר שנהגתי לאכול אני צריכה תחליף, וכך התחלתי לצרוך כמויות גדולות של סויה בצורות שונות: חלב סויה, גבינת סויה, טופו וכדומה. הרגשתי לא טוב והעיכול שלי היה גרוע, לכן הלכתי להיוועץ בשתי מרפאות - אחת מרפאה סינית והשנייה נטורופאטית, ושתיהן המליצו לי, בין השאר, לנסות להוריד סויה מהתפריט שלי.
מיד כשעשיתי זאת הרגשתי טוב והעיכול הסתדר.
מאז ניסיתי כמה פעמים מוצרי סויה בכמויות קטנות, וגם זה לא היה לי טוב. אפילו אם אני שותה כוס חלב סויה, אני מקבלת כאב בטן.
עם הזמן למדתי שזאת תופעה רווחת. גם בעלי לא מעכל סויה בקלות, וגם אנשים אחרים סיפרו לי את אותו הדבר.
ועכשיו התאוריה:
אם סויה (כנראה שבעיקר כשהיא מעובדת) לא עושה טוב כל כך לבריאות האנשים, וגם ידוע שיש בה הורמונים שיכולים לגרום לנזקים, מדוע היא משווקת בעולם המערבי כמזון הבריאות המושלם? מדוע יצא שמה לפניה כשל קטניית-על?
ובכן, יותר מ-90% מהסויה בעולם מיוצרת בארה"ב. שם מגדלים אותה (כמו גם חיטה ותירס) בחוות מונוקולטוריסטיות עצומות, לא אורגני ובהנדסה גנטית. (בניגוד לאופן גידול קטן, מסורתי ואורגני שראיתי במזרח). תאגידים גדולים וחזקים חולשים על תעשיית הסויה האמריקאית ודואגים לסיבסודים נרחבים מטעם המדינה. ארה"ב משווקת את הסויה בעולם באופן נרחב ביותר, ולשם כך היא נוקטת בשתי שיטות:
הראשונה (והמאוששת): בהסכמי סחר בינלאומיים היא מחייבת מדינות (כמו ישראל למשל) לרכוש כמויות הולכות וגדלות של סויה, ובעיקר שמן סויה, תמורת רכישת מוצרים ישראליים (כמו כימקלים, נשק וכדומה). זאת הסיבה ששמן סויה הוא השמן הזול והנפוץ ביותר בישראל, על אף שהוא הגרוע ביותר מבין השמניים הצמחיים. זאת גם הסיבה שמזונות רבים שאנו קונים מכילים "שמן צמחי" שלא מגלים לנו מהו. זהו שמן סויה.
השנייה (והלא מאוששת, וכאן זאת הדעה הקונספירטבית שלי): יצירת התדמית של הסויה כמזון בריאות משרתת את צרכי השיווק האמריקאיים, והם גם ממנים מחקרים שמצדיקים את הרכבה הבריא, ואת הפרסום של גוזמה זו בכל מוסף בריאות/בישול/נשים/ניו-אייג' וכדומה.
אחרת אני באמת לא רואה סיבה ליצירת הבלון המנופח הזה שבשנים האחרונות (במיוחד סוף שנות התשעים ותחילת שנות האלפיים) מפמפם לנו לאכול מוצרי סויה.
מה דעתכם?
טוב, יש לי תאוריה לגבי סויה (היא לא מבוססת. אני מזמינה תגובות):
לפני כשלוש שנים נהייתי טבעונית, ואז חשבתי שלכל דבר שנהגתי לאכול אני צריכה תחליף, וכך התחלתי לצרוך כמויות גדולות של סויה בצורות שונות: חלב סויה, גבינת סויה, טופו וכדומה. הרגשתי לא טוב והעיכול שלי היה גרוע, לכן הלכתי להיוועץ בשתי מרפאות - אחת מרפאה סינית והשנייה נטורופאטית, ושתיהן המליצו לי, בין השאר, לנסות להוריד סויה מהתפריט שלי.
מיד כשעשיתי זאת הרגשתי טוב והעיכול הסתדר.
מאז ניסיתי כמה פעמים מוצרי סויה בכמויות קטנות, וגם זה לא היה לי טוב. אפילו אם אני שותה כוס חלב סויה, אני מקבלת כאב בטן.
עם הזמן למדתי שזאת תופעה רווחת. גם בעלי לא מעכל סויה בקלות, וגם אנשים אחרים סיפרו לי את אותו הדבר.
ועכשיו התאוריה:
אם סויה (כנראה שבעיקר כשהיא מעובדת) לא עושה טוב כל כך לבריאות האנשים, וגם ידוע שיש בה הורמונים שיכולים לגרום לנזקים, מדוע היא משווקת בעולם המערבי כמזון הבריאות המושלם? מדוע יצא שמה לפניה כשל קטניית-על?
ובכן, יותר מ-90% מהסויה בעולם מיוצרת בארה"ב. שם מגדלים אותה (כמו גם חיטה ותירס) בחוות מונוקולטוריסטיות עצומות, לא אורגני ובהנדסה גנטית. (בניגוד לאופן גידול קטן, מסורתי ואורגני שראיתי במזרח). תאגידים גדולים וחזקים חולשים על תעשיית הסויה האמריקאית ודואגים לסיבסודים נרחבים מטעם המדינה. ארה"ב משווקת את הסויה בעולם באופן נרחב ביותר, ולשם כך היא נוקטת בשתי שיטות:
הראשונה (והמאוששת): בהסכמי סחר בינלאומיים היא מחייבת מדינות (כמו ישראל למשל) לרכוש כמויות הולכות וגדלות של סויה, ובעיקר שמן סויה, תמורת רכישת מוצרים ישראליים (כמו כימקלים, נשק וכדומה). זאת הסיבה ששמן סויה הוא השמן הזול והנפוץ ביותר בישראל, על אף שהוא הגרוע ביותר מבין השמניים הצמחיים. זאת גם הסיבה שמזונות רבים שאנו קונים מכילים "שמן צמחי" שלא מגלים לנו מהו. זהו שמן סויה.
השנייה (והלא מאוששת, וכאן זאת הדעה הקונספירטבית שלי): יצירת התדמית של הסויה כמזון בריאות משרתת את צרכי השיווק האמריקאיים, והם גם ממנים מחקרים שמצדיקים את הרכבה הבריא, ואת הפרסום של גוזמה זו בכל מוסף בריאות/בישול/נשים/ניו-אייג' וכדומה.
אחרת אני באמת לא רואה סיבה ליצירת הבלון המנופח הזה שבשנים האחרונות (במיוחד סוף שנות התשעים ותחילת שנות האלפיים) מפמפם לנו לאכול מוצרי סויה.
מה דעתכם?