שוק ההון בורסה והשקעות

ג'ינ_ג'ית*
הצטרפות: 28 פברואר 2004, 00:23
דף אישי: הדף האישי של ג'ינ_ג'ית*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי ג'ינ_ג'ית* »

תקופה מטורפת בבורסה ויש הזדמנויות לא מעטות.
למשקיעים מבינינו ולאלו שבדרך אני פותחת את הדף לדיון פורה בכל הנוגע להשקעות ובורסה.

קצת ממה שאני מוצאת בו עניין ובודקת בתקופה האחרונה:
מעניין מה הולך לקרות עם הנפט, ישנן תחזיות שהמחיר עוד יירד ויירד וישנם אחרות שקוראות להשקיע כרגע.
גם בנוגע לגז ולממצאים המדהימים בחיפה יש לא מעט התלבטויוץ, ישנם שאומרים שמחיר המנייה כרגע כבר הגיע לשיאה ולכן המימושים הגדולים ביומיים האחרונים ושכדאי לחכות עם השקעה במנייה לאלו שכבר אחרו את הגידול המטאורי של מאות אחוזים בשוויה (לאלו שקנו כשהיא היתה שווה עוד 0.5...) וישנם מנגד התחזיות הבאמת יוצאות מהכלל לכמויות הגז שניתן יהיה להפיק מהקידוח יוצרים רושם שדווקא כדאי לרוץ ולמהר לרכוש ממנה כי ממש בקרוב, עניין של ימים המנייה תפציץ שוב ובגדול.

בניגוד לאופיי, אני נוטה להאמין לתחזיות המתונות עד כדי זהירות. גם בנוגע לנפט וגם בנוגע לגז הטבעי.

עוד השקעות מעניינות: טבע והתרופה החדשה לטרשת עורקים שאמורה לצאת לשוק לפי ההערכות בחצי השני של 2009. תרופה שאמורה להחליף את הזריקות שהנל נוטלים ולכן הכניסה שלה לשוק מלווה בהרבה תקוות מצד קהל היעד.
גם מר רמי לוי מרשת החנויות הצרכניות הקטנות מוכיח עליות יפות מאוד בשנה האחרונה והמיתון לא אמור להפריע לרווחי החברה כי אם להיפך, בהיותה חברה המזוהה עם מחירים ידידותיים שנדרשים דווקא בשעת משבר.

יש עוד כמה, אבל תקצר היריעה. אשמח לדעות וכיוונים מאירי עיניים של חברות אחרות ששווה לעקוב אחריהן בתקופה הזו.
יונת_שרון*
הצטרפות: 13 יוני 2001, 02:23
דף אישי: הדף האישי של יונת_שרון*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי יונת_שרון* »

חשוב לשים דיסקליימר לפני שכותבים דברים כאלה...
|!| הדף מיועד רק למי שיש לו כסף שהוא יכול להרשות לעצמו להפסיד! |!|

משחק בשוק ההון הוא מסוכן תמיד, ועכשיו במיוחד. לפי ההבנה הסטנדרטית לגמרי, המשבר עוד לא גמר to unfold -- זה צריך לקחת לפחות חצי שנה (מאוקטובר) עד שנראה את כל התוצאות, ורבים אומרים שלפחות עד הקיץ. קולות אחרים מדברים על שפל של כמה שנים.

זה לא אומר שלא יהיו דברים שיעלו, אלא שצריך לדוג אותם מתוך המסה הגדולה של דברים שעוד לא גמרו לרדת.
באופן אישי, אני מחפשת שורטים ופוטים מבטיחים. :-)
אל_דנטה*
הצטרפות: 22 מרץ 2004, 23:15
דף אישי: הדף האישי של אל_דנטה*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי אל_דנטה* »

בורסה אידיאולוגית
שווה לרכז בדף אחד את כל העניינים הללו, לא?

אותי באופן אישי כל השקעה כרגע מפחידה מאוד, את הכסף שהיה הוצאתי לפני המפולת הקודמת וכרגע, אף כי ההזדמנויות קורצות, אני מת מפחד להשקיע.
אני מרגיש קצת כמו במערבון, עם היד על ההדק, מחכה לתזוזה הקטנה ביותר של היריב כדי לדעת מה נכון לעשות (בפחות מילים, קוראים לזה מיתון :-))
ג'ינ_ג'ית*

שוק ההון בורסה והשקעות

אל דנטה, התקופה מפחידה אבל זה מה שמרתק! אני מוקסמת מהתנודות והטרוף ורק השבוע ידיד שלי מימש מניות בישראמקו בקרוב למיליון שח אחרי השקעה של מעט יותר מ200,000 שח. למרות שאני לא מבינה גדולה המלצתי לו חד משמעית לממש את העליות היפות במילא (מאות אחוזים) ולא לחכות לעליות הבומבסטיות עוד יותר שצפו להם ואכן היא רשמה ירידה משמעותית ביומיים האחרונים של הסגירה (קרוב ל20% לדעתי). לי אין כסף כזה להשקעה ואפילו לא 10% מכך אבל אני בהחלט שואפת לצבור זכומים כאלה בעתיד הלא רחוק.

יונת, מה שכתבת נכון. ברור ותמיד חשוב לציין שוב הבורסה מתאימה לבעלי עצבים חזקים, בעלי משאבים עודפים (גם אם מועטים לעניות דעתי), הרבה סבלנות (להתעמק בדוחות, לעקוב אחרי השוק ולחכות שהמניות שלך יניבו משהו מתישהו) ובעיקר בעיקר בעיקר לכאלה שיודעים לעשות הרבה שיעורי בית.
פעם חשבתי שהיפך נכון, שאם אתה קולט את המנייה הנכונה ברגע הנכון ואתה דופק את המכה... אז מה לך ולשיעורי בית ולנוסחאות, ולזהירות ושאר צרות... אבל זו טעות שעלולים לשלם עליה ביוקר.

מצד שני, הבורסה זה מושג רחב מדי, שהרי תעודות סל ואגחים, מקמים ופקמים יכולים בהחלט להתאים לאנשים שלא רוצים להסתבך מדי ולהשקיע במסלולים סולידים.

אגב, אני לא עונה לשום קריטריון שציינתי כרצוי למשקיע הממוצע: אני אימפולסיבית, אין לי משאבים עודפים (מדי), אין לי סבלנות בשיט, והעצבים שלי חזקים בעיקר כשאני ישנה (אחרת מה יסביר את העובדה שאני לא מתפגרת בתוך החלומות ההזויים האלה...). ובכל זאת, אני מוצאת שהתחום כל כך מעניין אותי שאני שוקעת שעות וימים ושבועות ולמעשה כבר חודשים ארוכים בשיעורי בית ומקיפה את עצמי בהמון מידע וחקירת אנשים (על גבול החפירה) שעושים לביתם מהבורסה. אז מה זה אומר? גורנישט, שכל אחד ילמד את הגבולות ואת החולשות שלו ובהתאם יחליט אם זה נכון לו. מה שבטוח שידע בתחום הזה שווה בהחלט כח ובמקרים מסוימים כסף.

אבל, היי לא רציתי עוד דף פילוסופי.. :-0
צל_הימים*
הצטרפות: 15 אוקטובר 2007, 09:20

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי צל_הימים* »

אבל, היי לא רציתי עוד דף פילוסופי..
לכן אמשיך בנימה זו :-).

שתי נקודות עקרוניות ברצוני להציג:
  1. על הלגיטימיות של גריפת רווח ממסחרה, לעומת עשייה פרודוקטיבית, כגון חקלאות או ייצור. בזה אני גם מכליל את הריבית על פקדונות. מה ההצדקה לקבלת כסף זה? האם עבדנו עבור תשואה זו? מנין היא באה, ומי משלם אותה?
  1. ואם כבר עברנו את מחסום הסעיף הקודם והגענו לתכלס', והחלטנו שאנחנו כן נעסוק במסחרה, השאלה המהותית העומדת בבסיס כל האופרציה היא איך מקבלים את ההחלטה במה, איך ומתי להשקיע? איך מנתחים? לפי אילו עקרונות ואילו הנחות יסוד? וכדי לקשר שאלות ערטילאיות אלו אל המציאות שלנו של עולם התכלס', רק אזכיר שהמשבר הקם עלינו מפריך לא מעט הנחות עבודה של הממסד הכלכלי-אקדמי. לאור זאת, מה נותר? לפי מה מחליטים?
ג'ינ_ג'ית*

שוק ההון בורסה והשקעות

על הלגיטימיות של גריפת רווח ממסחרה, לעומת עשייה פרודוקטיבית, כגון חקלאות או ייצור. בזה אני גם מכליל את הריבית על פקדונות. מה ההצדקה לקבלת כסף זה? האם עבדנו עבור תשואה זו? מנין היא באה, ומי משלם אותה?

למה ההפרדה? בסופה של כל עשייה פרודקטיבית מתקיים המסחר. יש שבוחרים או נקלעים לעבודה בייצור ויש שבמסחר, מעט מאוד לדעתי כיום עוסקים גם בזה וגם בזה אבל אין סתירה בין השניים, כי אם יחסי גומלין.

אם לא היו השקעות בתוצרים לא היה ייצור ולכן רוכשי המניות האופציות וכו' למעשה מקדמים ייצור, מקדמים קידוחים, מקדמים טכנולוגיה וזה מה שמניע את גלגלי הכלכלה והצמיחה.

לגבי סעיף 2, כאמור הפאן הפילוסופי לא מעניין אותי ברמה הזו. הפרקטיקה הרבה יותר;-)
צל_הימים*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי צל_הימים* »

התקופה מפחידה אבל זה מה שמרתק!
הפאן הפילוסופי לא מעניין אותי ברמה הזו. הפרקטיקה הרבה יותר

בסקירתי הקבועה, מצאתי את הניתוח-תחזית של כלכלן ישראלי, היועץ הכלכלי הראשי של בנק הפועלים ולהלן מובאות:

"זהו לא עוד מיתון, אלא משבר מבני עצום בעולם כולו. קשה לי להמליץ היום על מדינה או אזור בעולם שבו ניתן לבצע השקעות בביטחון יחסי משום שכמעט ואין מקום שלא נפגע בעוצמה זו או אחרת מהמשבר הזה, אם כי ישראל, באופן יחסי עם השקל היציב נפגעת קצת פחות ממה שקורה בעולם.

"אנחנו מעריכים כי בשנה הקרובה נמשיך לראות ירידה של 10-15% נוספים במחירי הדיור בארה"ב ולמרות שישראלים כבר מחפשים הזדמנויות עסקיות שם, אני עוד לא משוכנע שמדובר באמת בהזדמנות אמיתית. אם מישהו מכם שומע על הזדמנות שכזו, בבקשה שיתקשר אליי."

"במשבר הנוכחי מתרחשים אירועים שלא מתרחשים במיתון "רגיל". כשאנחנו מדברים עם משקיעים בארץ ובעולם, גם המתוחכמים שבהם מביעים משבר אמון גדול מאוד ומעדיפים להחזיק מזומנים בחשבון העו"ש שלהם ומסרבים להשקיע.

להערכתנו נקודת השפל עוד לפנינו ונגיע אליה במהלך יולי-אוגוסט השנה. רק לאחר מכן תתחיל התאוששות אם כי, החשש הגדול ביותר, גם אם אינו באמת צפוי, הוא דווקא מפני דשדוש כמו זה שמאפיין את השוק היפני. החזרה לנורמליות תיקח הרבה יותר זמן."

"בארה"ב החשש הגדול ביותר הוא מפני דפלציה (הורדת מחירים) אבל כשאני מסתכל על מדד הצרכן שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, אין ספק שמעמד הביניים נפגע הכי הרבה ולאורך 6 השנים האחרונות ולכן לא תהיה ברירה ונראה בארץ הורדות מחירים גם במוצרי המזון".

|#| נשאלת השאלה האם זה נכון להזרים עכשיו כסף להשקעות לטווח ארוך, או שעדיף לשבת על המזומנים ולהמתין לסימני התאוששות. שזה נראה לי מאוד פרקטי_, גם אם לא _מרתק ;-).

ואי אפשר בלי קצת פילוסופיה בכל זאת, הרי אנחנו בבאופן ולא באיזה פורום משקיעים באתר של ברוקר:
רוכשי המניות האופציות וכו' למעשה מקדמים ייצור, מקדמים קידוחים, מקדמים טכנולוגיה וזה מה שמניע את גלגלי הכלכלה והצמיחה.
זה עובד בחלק מהמקרים, בחלק מהזמן ועבור חלק מהציבור. ובחלק האחר, זהו לא עוד מיתון, אלא משבר מבני עצום בעולם כולו._ למשל כשהמשקיעים מזרימים כסף למניות של חברות שלא מזרימות אותו הלאה להגדלת הייצור. או שהן כן מגדילות, אך לציבור אין כסף לקנות את אותם תוצרי ייצור. וזו מהות המשבר: יש שפע סחורה על המדפים, אך אין קונים. נגמר להם הכסף. ומנגד, יש ימבה כסף בקרנות גידור שמזרימות אותו בכל מני נכסים (כמו הנפט שטיפס ל-150$ וצנח שוב מתחת ל-40$, כאילו שמצאו עוד מיליארדי חביות נפט), אך משום מה הכלכלה עדיין תקועה, והמשבר אף מחמיר. איזה מוזר... ואולי בעצם כל זה לא באמת קורה אלא זו פיקציה עיתונאית, וכרגיל התקשורת אשמה בכל, יצרה משבר יש מאין, ובעצם, עולם כמנהגו נוהג והעסקים כרגיל? כנאמר בדיון קודם בעניין, _לא משבר ולא נעליים, הא? ;-)
רוזמרין*
הצטרפות: 06 אוקטובר 2004, 09:35

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי רוזמרין* »

יש שפע סחורה על המדפים, אך אין קונים
בבנקים זה הפוך- יש שפע כסף בכספות ולא מוכרים אותו.
<רוזמרין רוצה שיחות פילוסופיות>
ג'ינ_ג'ית*

שוק ההון בורסה והשקעות

בגלל יועצים כלכליים כדוגמאת זה של בנק הפועלים המצב עלול באמת להפוך להיות צרה צרורה הרבה יותר ממה שהיא במילא. אני עקבתי בתקופה האחרונה אחרי אמירות ותחזיות של לא מעט כלכלנים, כמו רובינו ומה שדיבר אליי יורת מכולם היו האמירות של מספר מיליורנים ולא רק כאלה שעושים כסף מפיזור הצהרות. אם לסכם את הנאמר על ידם אזי אפשר לומר שהמשבר הזה והיציאה ממנו כולו בידינו. מבחינה כלכלית אנחנו יכולים לצאת ממנו תוך חודשים ספורים, אלא מה, שום ספר כלכלה אל מכין את המציאות לפאניקה. וזה המ שקורה כרגע, כל אחד אוחז בכסף קרוב לחזה, בנקים לא משחררים ממנו, אנשים עוצרים תוכניות, מבטלים נופשים, ממעטים לצאת ולקנות ולהתפתח ונוצר קפאון, דשדוש.

זו הבעיה המרכזית ולא המשבר הריאלי. אני לא נביאה ואני די מגרדת את ההגדרה של המעמד הבינוני הנמוך, אבל גם עם המעט שיש לי אני משתדלת לא להיכנס לפאניקה. אני נוסעת במונית כמו בעבר כשאני צריכה, ואני ל מושכת את כספי החסכונות, פקדונות, קרנות, ואני משתדלת לעבוד קצת יותר קשה מכרגיל מחשש לחרב הפיטורין שמרחפת לדעתי מעל רובינו, (וזה רק מוציא מכולנו לדעתי יותר יצירתיות ומרץ), ואני פותחת את ביתי למכרים שנתקעו בלי אפשרות לשלם שכר בשל פיטורים או שהם נמצאים במעברי דירות בשל ירידת המחירים - ובודקת איפה אפשר לנצל את המצב לטובתי, למשל לבק הנחה בתשלום שכר הדירה של הבעלבית- ומשתדלת להישאר רגועה.

אני חושבת שפאניקה על גבי פאניקה תחריף את המשבר שריאלית קיים אבל רמת העומק והאורך שלו תלויה בהתנהגות המנטלית שלנו. לכן, אני כן בעד השקעות ואני כן בעד דינאמיות. שיהיה ברור, אני לא בעד רולטה רוסית אבל ישיבה על הגדר בעיניי מהווה רעה חולה יותר מיוזמות ותזוזות שבבסיסן רצון לצמוח ולהמשיך לשגשג.

לעניין זה אני רוצה לומר שיש ימים שאני מסתובבת בעיר (לצורך העניין, ת"א, ר"ג, בני ברק) ונדמה שדבר לא השתנה, הכל שוקק, ויש מסעדות מלאות, וחנויות עם תנועת קונים וכו' ויש ימים שזה פחד אלוהים, מזכיר את ימי הפיגועים והפחד מהטרור שהשאיר אנשים בבית. נדמה לי שגם האנשים, אנחנו, לא ממש מבינים המ קורה. מצד אחד הצהרות על מיתון והסברים שכלתניים בנושא ומצד שני- אנשים יכולים ומעוניינים להמשיך להנות ולצרוך ולהתפתח ולעבוד.

להוציא את הללו והם רבים מאיתנו שפוטרו ומפוטרים ונאלצים להתמודד מחדש עם מציאת עבודה ואגו סדוק - אם תסתכל סביב עולם כמנהגו נוהג- אם רק נאפשר לו את זה. ואם זה לא מספיק, הרי שמחירים יורדים, הריבית יורדת, שכ"ד יורד, האין כאן הזדמנות לשגשוג דווקא של בני המעמד הבינוני? אין כאן הזדמנות לייעול חברות ועסקים קטנים כגדולים שהרי בשנים האחרונים גלונים של שמנת לוקקו ע"י אותם מנהלים ובעלי עסקים שבוכים היום לעיני המצלמות.
בנוגע לאנשים שמקבלים את "המכות" שהם לדעתי המפוטרים או אלו שמאבדים את עסקיהם למיניהם- האם זה חדש? חצי ממכריי החליפו עבודות ופוטרו והתפטרו וחוו הורדות אחוזי מישרה ושכר בעשור האחרון לכאן ולשם כולל שכמותי. והם קמו ואספו את השברים וחיפשו עבודה אחרת, מעניינת פחות או יותר, מתחומם או שלא מתחומם והמשיכו ועשו לביתם ויש שזה רק הקפיץ אותם קדימה, ויש שזה היה זמני עד יעבור הזעם ובינתיים המשיכו ללמוד "לימודי שוק ההון" www.israelbursa.co.il/[po]Private lesson stock[/po] וחזרו בכוחות מחודשים, כעבור מס' חודשים/שנים לעסוק בתחומם ויש שנשברו ושקעו במרה שחורה וחתמו דמי אבטלה וחזרו לגור עם ההורים, והם נדירים. מאוד.

מעבר למפוטרים, אחרים שספגו "מכה" מהמשבר הם בעלי הממון, אלו ששקעו בהשקעות רבות מדי בתוך בועות של נדלן והייטק והקמת עסקים ומה לא. אבל, האם הכתובת לא היהת על הקיר? רבות דובר על בועת הנדלן הן בחול והן בארץ, על הטרוף, על כך שהיא עומדת הלתרסק ולכן עם כל האמפטיה לכל המעמד הבורגני העליון ולמתעשרים הצעירים שנשארו עם המכנסיים למטה, טוב יעשו אם יקחו את השיעור הזה לחיים. לתמיד. בועות סופן להתנפץ וכלכלה, אפילו אמי שלא עברה מימיה קורס אחד בכלכלה וממאנת בתוקף להחזיק אפילו כרטיס אשראי אומרת- הכלכלה היא כמו גלים, פעם הגל גבוה וגדול ומרהיב ופעם הוא נמוך ובקושי מלטף את החול. ואת זה שמעתי ממנה לפני שנה וחצי כשרתחתי מזעם על מחירי הדירות בתא ושחששתי להיתקע שוב בלי דירה אחרי שהבעל בית האחרון העלה לי את המחיר ושכבר שקלתי לקנות דירת חדר עלובה בדרום תא במחרי שערורייתי והיא באה ואמרה, כאמור לפני שנה וחצי, תחכי. ככה היה בשנת וגם בשנת וגם בשנת **** כאשר היא מפלחת עשורים על גבי עשורים ומספרת לי איך בכל פעם שהמצב היה קשה מאוד מעבר לפינה הסתמן האיזון חודשים אחרי, או שנים אחרי ואילו ביום שאחרי המשבר אתה מגלה שאורח החיים משתנה והופך מעט צנוע יותר, יעיל יותר, וחכם יותר.

כל מי שהתגורר בדירה מאוד ישנה שנבנתה ותוכננה בימים שלכסף היה ערך ולא היינו מפונקים כ"כ יודע להצביע על ההבדלים בתכנון צריכת המשאבים המתכלים. כך למשל בדירה הנוכחית שלי, שבה אני מתגוררת לבד (2.5 חדרים) להוציא מכרים ומשפחה שמתנחלים מדי פעם - בדירה הזו גדלה וצמחה לפני מס' עשורים משפחה בת 4 נפשות.

במחצית מהבית מותקנות נורות פלורסנט חסכוניות, כולל בחדרי השינה, כמו גם דוד שמש חסכוני וקטן, רונות מקובעים לקירות (פעם לא חשבו לבקר את איקאה כל חמש שנים) ונישות אחסון גאוניות שאפשרו מגורים בדירה קטנה כ"כ לארבעה אנשים (מתוכם 3 גברים ענקים). הצבע שהקירות עוטרו בו הוא מהסוג האכותי ביותר, מאט לאק או שמהו כזה, כזה שאפשר לנקות אותו במטלית ואקונומיקה אחת לכמה חודשים- במקום לצבוע מחדש. תכלס' הדירה נראית ישנה כי כבר שנים היא מושכרת אבל ברור לגמרי שבדירה הושקעה מחשבה רבה מאוד ליצירת סביבת מגורים נעימה מצד אחד אבל חסכונית ביותר ברמת המשאבים שהיא צורכת ובכמות התחזוק. בעל הבית סיפר לי שהבית שנים לא נצבע ומירוק הקירות ע"י אקונומיקה חסך במשך שני עשורים כסף על צבע סיוד וכו'.

בנוגע לבלוני הגז- הותקן בלון גז מרכזי, כזה שלא מצריך ממני לשלם כל חודש על דמי השימוש שבו ושאני יכולה אפילו לקחת אותו איתי ממקום למקום.
אישית לא ניסיתי אבל רבות עוד יסופר על א' חברתי שתחיה, שהחליטה שעה שהעבירה את חפציה מדירה א' המצויה בקצה הרחוב לדירה ב' המצויה בקצהו השני, לפרק ולקחת איתה גם את בלון הגז הקטן שרכשה לא מזמן, ובעוד היא מנתקת את הבלון ומתמוגגת מכישוריה הטכניים שהובילו אותה לא רק לנתק את בלון הגז אלא לנתק גם לשכנים בקומה מעל את אספקת הגז למשך יממה שלמה- לקחה הא' את הבלון, אחזה אותו בשתי ידיים בריאות הרימה אותו בתנופה ראויה אל מעבר לכתף והחלה לעשות- בשתי רגליים איתנות ובעיכוסים החלטתיים במיוחד - את דרכה לעבר מעונה החדש, מתמוגגת מהחסכון הגלום בהעתקת האוצר.
כל זה התרחש בצהרי יום חם, הבילי ואווילי במיוחד-שהרי שום דבר אחר לא יוכל להסביר למה דווקא ביום ההוא החליטו שוטרי ישראל לקבל שכל ובדיוק במחצית הדרך לשלח לעברה ניידת משטרה שממנה נפלטו שני שוטרים רזים וחיוורים; האחד צורח לתוך מכשיר הקשר והאחר צורח לתוך מגה פון הוראות חרדתיות לכלל עמישראל שעליו להתרחק מהמקום למען ידעו כולם כי לא אחרת מאשר א' חברתי שתחיה, היא היא סכנת הציבור המנומנם והמזיע. הא' אגב לא ממהרת להבין רמזים, גם לא עבים ומצווחים ומלווים במגה פון ואורות צ'אקלאקה כחולה ואימתנית (שהרי הא' היא רומניה ושום דבר לא מצליח להסית אותה מדרכה מלבד נתח בשר עסיסי ומת בעליל), מה שגרם לאחד מהמוסקטרים לקפוץ עליה פאזצטה, ולגרום לנפילתה של הא' אפיים ארצה, ויחד איתה כמובן גם גיבור הסיפור- בלון הגז הסורר כשהוא מוצא עצמו מתגלגל עד לשפת הכביש ושם נפגש חזיתית עם הפגוש של מכונית דוהרת.

בנס לא נגרם אסון, אם כי אם שואלים את הא' מסתכנים בספיגת מטח קללות עסיסי ממיטב המסורת הרומנית שהרי מרגע זה ואילך נאלצה להדוף מכבש האשמות בדבר מוצאה ומקום מגוריה שאפילו צבע עורה המנומש, שערה הג'ינג'י והמבטא הרומני שלה לא עמדו לה בשעה קשה זו (אנחנו עוד מחכים לבדוק מתי הם כן יעמדו) כך שהיא הובלה אחר כבוד לתחנת המשטרה, שם בילתה חצי יממה, הפסידה יום עבודה, כמה שנות חיים וכמובן- את בלון הגז שהופקד נאמנה בידי השוטרים החרוצים... אבל לא בחורה כמו א' תחזור לביתה בידיים ריקות וכך רגע לפני שחישבה לסנן קללה לעבר דלת היציאה עליה נשען שוטר בתספורת קלינט איסטוודית שנדמה שכמעט ומפילה אותו ארצה מכובד הג'ל, אורך הגב, וצרות המותן- מצאה עצמה הא' - מבלי שתדע להסביר איך זה קרה לה- מפלרטטת עמוקות עם הגורם שמצליח מאז להבעיר בחייה להבה גדולה יותר מכל בלון גז שהוא - בן זוגה ואבי ילדיה, רב פקד ד' :-).

אם לחזור לענייננו, כשמדברים על המשבר חשוב לדבר גם על הטבע. אנשים מתחילים לחסוך יותר מתמיד בחשמל ומים וגז, המגורים מצטמצמים (אני אישית מכירה הרב החבר'ה צעירים שפשוט חזרו לגור אצל ההורים) ובהתאמה השימשו במשאבים (ע"ע מקרר אחד שמשמ חמישה אנשים ולא חמישה מקררים לכל אדם) , אנשים יוצאים לבלות יותר קרוב לבית, פחות טיסות לחול, ולדעתי אם לא יקמצו את הידיים לגמרי, דווקא הכלכלה הישראלית תרווה נחת מכך. לחשוב על עשרותה אלפים שבורחים מכאן בחגים לאירופה ואמריקה- דווקא נוסעים להתארח בבתי מלון , בצימרים או מבקרים אתרי נופש... כאן בארץ.. אפשר לעשות נפלאות מהמשבר הזה דווקא למדינה ולעידוד היצור והפיתוח והנופש בארץ, אם רק תהיה לנו ממשלה, שתיתן דעתה באמת אלינו ועלינו ולא תעסוק רק בעצמה. השקל חזק יחסית, הכלכלה שלנו יציבה יחסית, נשאר רק להרגיע ולחזק ולעודד אנשים להוציא ולחיות כמו שצריך, להגן על נפגעי הפנסיות, להזרים נכונה כספים וליצור מסגרות עבודה בשכר סביר.

הטרור הכלכלי שמפיצים כלכלנים, אותם אלה שלא חזו דקה לפני את הנפילה הגדולה לא מאיים עליי, הוא רק מדרבן אותי לחשוב ולנהוג אחרת ואם יש משהו שלמדתי על עולם הכלכלה הוא שחשיבה אחרת, הליכה כנגד כיוון הזרם היא זו שמזמנת מזומנים לעיתים קרובות יותר ובהיקפים גבוהים יותר.

<ובי נשבעתי לא עוד פילוסופיה>
פלוני_אלמונית*
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

ג'ינג'ית , מה דעתך על הזהב ?

אם רק תהיה לנו ממשלה, שתיתן דעתה באמת אלינו ועלינו ולא תעסוק רק בעצמה.
לו יהי
דגנית_ב*
הצטרפות: 13 מאי 2004, 12:15
דף אישי: הדף האישי של דגנית_ב*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי דגנית_ב* »

הטרור הכלכלי שמפיצים כלכלנים, אותם אלה שלא חזו דקה לפני את הנפילה הגדולה לא מאיים עליי,
פרופ' נוריאל רוביני, הכלכלן שחזה את המשבר העולמי
השקל חזק יחסית, הכלכלה שלנו יציבה יחסית, נשאר רק להרגיע ולחזק ולעודד אנשים להוציא ולחיות כמו שצריך
את זה אומרים הכלכלנים שלא חזו את המשבר.
אני חושבת שתחושת הבטחון שנובעת מרכוש, חפצי ערך וכסף נעלמה. האם היא יכולה להשתקם? אני חושבת שעדיף שלא.
המצפן הכי טוב בעיני להשקעה הוא מה שאני רגישה איתו ביטחון - אם זו אמא, גישה אופטימית לחיים, המראות המשתנים דרך חלון המונית בתל אביב, המזומנים בבנק, הבית, החברים, תכניות הממשלה כאן או בארה"ב או מחירי הנפט.
יונת_שרון*

שוק ההון בורסה והשקעות

נשאר רק להרגיע ולחזק ולעודד אנשים להוציא ולחיות כמו שצריך
לחיות כמו שצריך לא אומר לצרוך כמה שיותר. צריכה היא לא ערך בפני עצמו.
דגנית_ב*
הצטרפות: 13 מאי 2004, 12:15
דף אישי: הדף האישי של דגנית_ב*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי דגנית_ב* »

אה כמובן ג'ינג'ית את מספרת סיפורים בחסד. {@
ח_אלפשה*
הצטרפות: 01 ספטמבר 2005, 11:00

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי ח_אלפשה* »

האם זה חדש? חצי ממכריי החליפו עבודות ופוטרו והתפטרו וחוו הורדות אחוזי מישרה ושכר בעשור האחרון לכאן ולשם כולל שכמותי. והם קמו ואספו את השברים וחיפשו עבודה אחרת, מעניינת פחות או יותר, מתחומם או שלא מתחומם והמשיכו ועשו לביתם ויש שזה רק הקפיץ אותם קדימה, ויש שזה היה זמני עד יעבור הזעם ובינתיים המשיכו ללמוד וחזרו בכוחות מחודשים, כעבור מס' חודשים/שנים לעסוק בתחומם ויש שנשברו ושקעו במרה שחורה וחתמו דמי אבטלה וחזרו לגור עם ההורים, והם נדירים. מאוד.

פיטורים הם לא דבר חדש. פיטורים בתקופה כזו הם דבר חדש.
אני עברתי פעמיים הליך של פיטורים (מהייטק) בעשור האחרון ובשני המקרים מצאתי עבודה חדשה תוך פחות משבועיים.
לפניי חודשיים וחצי פוטרתי, בפעם השלישית, ומאז אפילו לראיונות לא מזמינים אותי.
כשכבר פנו אלי כדי לבצע איזשהו פרוייקט, בתחום שבו יש לי נסיון יחודי, תוך כדי משא ומתן החברה שהייתי צריך לעבוד עבורה נסגרה ע"י חברת האם האמריקאית.
למזלי אני מצליח לבצע עבודות זמניות עבור פרילנסר וזה מחזיק לי את הראש מעל המים.
רוזמרין*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי רוזמרין* »

אהוי, ג'ינג'ית, איזה סיפור מופלא הבאת. אני מבקשת עוד!

רציתי להגיד משהו בקשר לדבריה של אמא שלך. היא בהחלט צדקה עד עכשיו לגבי המחזוריות והנסיון של עשרות השנים האחרונות מוכיח את זה, אבל מה שקורה עכשיו הוא משהו שאמא שלך לא חוותה בחייה. עד עכשיו זו היתה מחזוריות בתוך אותה שיטה, פחות או יותר, והשיטה מראה סימנים של כשלון. מה שאומר שיצטרכו כנראה לכתוב וללמד ולייצר כלכלה שונה ממה שאנחנו מכירים היום. אותי זה מאד מלהיב כי אני ממש מתעבת את השיטה הזאת.

אני מתלבטת אם לפתוח דף חשיבה בעקבות קריאה בספרה של ויויאן פורסטר שנקרא "קללת הכלכלה" או להשחיל בדפים האלו ציטוטים פותחי צ'אקרות לצורך חידוד השיחות. אם תוכלו למצוא את הספר (אני מצאתי בספריה ציבורית) תבינו למה אני כל-כך מתפעלת.
ג'ינ_ג'ית*

שוק ההון בורסה והשקעות

ג'ינג'ית , מה דעתך על הזהב ?
אין לי מושג. עקבתי מעט אחרי התחזיות ולא נדמה לי שיש שם איזשהו עוגן להחליט אם לכאן או לכאן.

לגבי שאר הדעות וההערות, מעניינות כולן ולמרות שיש לי הרבה לומר בתגובה אני אמנע מהסיבה שציינתי, לא רוצה להיכנס לדיונים פילוסופים בעניין.

בנוגע לסיפור, דגנית ורוזמרין תודה :)
ג'ינ_ג'ית*

שוק ההון בורסה והשקעות

טוב אני לא ממש יכולה להתאפק, אז בכל זאת התייחסות.

יונת,
לחיות כמו שצריך לא אומר לצרוך כמה שיותר. צריכה היא לא ערך בפני עצמו.
לא כתבתי את זה. לא כתבתי שצריך לצרוך כמה שיותר, לדעתי רוב ההודעה אף הסבירה את היתרונות של המשבר- חיים צנועים יותר החל מהתקנת פלורסנטים ובלוני גז מרכזיים וכלה בשימשו זהיר יותר במשאבים.

אגב, צריכה יכולה להיות יקרה ועדיין פחותה, אם אני אתעקש לנסוע במוניות במקום אוטובוסים לא הגדלתי את נפחה אבל הגדלתי את הכמות. אני לא הייתי רוצה שאיזשהו גורם ימנע ממני את האפשרות לצרוך תמיד מה שנכון לי הרבה או מעט יותר או פחות.
אני מאמינה הדוקה בכך שצריכה והיכולת לצרוך ופעולת הצריכה היא ערך חיוני של ממש. זה לא אומר שצריך לצרוך בשביל להרגיש שמח או להרגיש קיים אבל פעולת הצריכה היא חלק מיחסי גומלין הכרחיים שמקדמים את הפרט בדרך לקבל שירותים החל ממותרות וכלה בחיוניים של ממש (תרופות ובטחון).
רק לחשוב שהייתי צריכה כל יום לחטוב עצים או לדוג דגים או לבנות לי בית רק על מנת לא לצרוך מאחרים שצורכים ממני וכן הלאה...
וכן הייתי שמחה פי כמה אם היה לי הרבה יותר כסף, לא הרבה, המון כסף על מנת שאוכל לצרוך מה שאני רוצה מתי שאני רוצה באיזו אכות שאני רוצה וכמה שאני רוצה. זה לא אומר שהופכים נהנתנים בהכרח, ראי מקרה מייסד איקאה שעדיין נוסע באוטובוסים ומשתמש בקופונים... זה כן אומר חופש מהרבה עבודות שאנחנו מבצעים ובטחון בקבלת הרבה שירותים ומוצרים שקיימים בעולם ויכולים להקל/להבריא/לגרום להנאה וכו' בנוסף לכל הדברים שעושים לנו טוב ובריא גם בלי כסף. אין סתירה.
צל_הימים*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי צל_הימים* »

אני מתלבטת אם לפתוח דף חשיבה בעקבות קריאה בספרה של ויויאן פורסטר שנקרא "קללת הכלכלה" או להשחיל בדפים האלו ציטוטים פותחי צ'אקרות לצורך חידוד השיחות. אם תוכלו למצוא את הספר (אני מצאתי בספריה ציבורית) תבינו למה אני כל-כך מתפעלת.
|Y|
בזמן שאת מתלבטת, תתחילי להביא ציטוטים.
<מתמקד בעיקר. כי הזמן קצר>
אל_דנטה*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי אל_דנטה* »

ניסוח מחדש:
לא אשקיע היום בעיקר משום שמזה זמן רב, וביתר שאת עכשיו, אני כבר לא בטוח מה בועה ומה מציאות בכלכלה.
ככל שאני לומד יותר, כך אני מבין עד כמה אני לא יודע כלום, וכמעט אין בנמצא חברות שאוכל לסמוך עליהם כדי שאהפוך למשקיע במניותיהם.
כלל חדש עבורי: חברה שלא מפרסמת תחזית או חזון לחמישים השנים הבאות, לא אשקיע בה.
ואם אני מפספס הזדמנויות לכסף - אז לא נורא. ושלא אתחיל לספר פה כמה הזדמנויות כאלה פיספסתי בעבר :-)
יונת_שרון*

שוק ההון בורסה והשקעות

ג'ינג'ית, מהניסוח הקודם שלך נשמע כאילו את חושבת (כמו רוב הכלכלנים) שעידוד צריכה הוא מספיק בשביל לעורר את הכלכלה. זה מזכיר את הסיפור על הברון מינכהאוזן שהציל את עצמו מטביעה בכך שמשך את עצמו למעלה בשערות ראשו. המערכת הכלכלית לא יכולה לעשות דברים שאינם אפשריים מבחינה פיזית, ביולוגית, אקולוגית או גיאולוגית (תחומים שרוב הכלכלנים לא טרחו ללמוד) ולכן הגברת הצריכה אולי תזרים יותר כסף אבל לא תשנה את המציאות הבסיסית של מיצוי משאבים. (כמו שמשיכה בשערות אולי תגביר את כאב הראש, אבל לא באמת יכולה להציל מטביעה.)
וככל שנצרוך יותר, נכלה מהר יותר את המשאבים שנותרו.
פלוני_אלמונית*
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

יונת .
ובדיוק מהסיבה שאת אומרת.
אנו סופגים יותר ויותר שיווק של מוצרים ורעיונות , חסרי תועלת ,
שאיננו זקוקים להם כלל.
כי את כל מה שאנחנו צריכים , כבר שיווקו לנו מזמן.
עודד_המחפש*
הצטרפות: 19 יולי 2003, 21:25
דף אישי: הדף האישי של עודד_המחפש*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי עודד_המחפש* »

המערכת הכלכלית לא יכולה לעשות דברים שאינם אפשריים מבחינה פיזית, ביולוגית, אקולוגית או גיאולוגית
וזו בדיוק התשובה למה שכתבה ג'ינג'ית:
אני לא הייתי רוצה שאיזשהו גורם ימנע ממני את האפשרות לצרוך תמיד מה שנכון לי הרבה או מעט יותר או פחות.

אף אחד לא היה רוצה. אבל הגורם הזה קיים. זה גם המשאבים הכלכליים שלנו, אבל יותר חשוב מזה, זה מה שיונת כתבה: המשאבים הסופיים של כדור הארץ. בנושא הזה כדאי לקרוא על כלכלה אקולוגית
ג'ינ_ג'ית*

שוק ההון בורסה והשקעות

אה עודד - מה נהיה פה עם הדמגוגיה? לקוחים משפט אחד שלי, מוציאים אותו מהקשרו וחובטים בו את הפילסופיה התורנית.
בוודאי שלא הייתי רוצה ששום גורם ימנע ממני את האפשרות לצרוך תמיד מה שנכון לי הרבה או מעט יותר או פחות כשזה נאמר על כסף. הייתי שמחה להיות דונאלד טראמפ למשל. האם זה אומר שכדונאלד טראמפ יכולתי לעשות הרבה יותר ממה שאני עושה כיום לביתי? ברור. האם כדונאלד טראמפ יכולתי לעשות יורת גם לקדם את האמונות שלי ואורח החיים שלי בדבר אנרגיה חלופית, שימוש זהיר במשאבים מתכלים וכו'- התשובה חיובית!
אני חושבת שנקודת המחלוקת ביני לבינך ויונת ועוד כמה היא שאני אל חושבת שיש סתירה בין כסף לבין משאבים מתכלים. רבים עוד יעשו הרבה כסף ויספקו הרבה מקומות עבודה דווקא מפיתוח טכנולוגיות שמנצלות אנרגיה חלופית למשל.
אני אגיד יותר מזה לא רק שאין סתירה בין כסף למשאבי טבע ושימוש בו, אלא שאיפה שיש צורך מתעוררת השקעה ואיפה שמתעוררת השקעה מתנהל מסחר. יש צורך במציאת מקורות לאנרגיה חלופית- מתעוררת השקעה בפיתוחה- מתנהל מסחר- מוזרמים כספים וכל זה עובד גם הפוך.
זה שעד היום התעשייה בעיקרה כילתה יותר משתמכה- במשאבי טבע מתכלים זה משהו אחד, אבל פנינו לתקופה אחרת, המודעות לסיפור הזה ענקית. מדינות כבר לא יכולות לטייח מחסור במים, זיהום אוויר, נפט וגז מתכלה. וגלגלי המערכת מתחילים לשנות כיוון. לאט. קצת חקיקה, הרבה העלאת מודעות לחסכון, השקעות במציאת מקורות חלופים. לדעתי עניין החקיקה והאכיפה יעלה פלאים בעשור הקרוב, בצורה מאוד תלולה ביחס לצורך.
אפשר להצטער על כך שזה לא נעשה קודם ואפשר לשמוח על כך שמוטב מאוח... אבל ככל שהנושא ייכנס יותר ויותר לסדר היום של המוסדות הרמשיים המנהלים מדינות שונות- כך גם התעשייה והכלכלה ינוכסו לעניין זה ואני בעד. כי אין כמו כסף לעודד חסכון. אבסורדי ככל שהדבר יישמע, כלכלה היא הדבר היחידי שחוצה אפילו סכסוכים מדיניים- ואם אנשי עסקים יבינו שהכסף נמצא בפיתוח טכנולוגיות שעוזרות לחסוך ולייעל ולהחליף משאבים טבעיים - אז יהיה כאן שינוי של ממש.
צל_הימים*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי צל_הימים* »

לאור האופטימיות המופלגת של יועצת ההשקעות הג'ינג'ית שלנו (:-)) הגעתי למסקנה שאני צריך לפרוש לפנסיה מוקדמת, אך רגע לפני שאני אוסף את הדברים שלי ונוטש את השולחן, אני זורק לכאן קישור לסקירה של עוד איזה כלכלן קשקשן, ואולי כמה מובאות מדבריו, על קצה המזלג:
מנהל ההשקעות הראשי של מגדל שוקי הון :

"המצב היום מאוד דומה למה שראינו ב-1930. מדובר במשבר פיננסי שלא רק שגרם להאטה אלא גרם להפסקה של הפעילויות", כך אמר וינשטיין בפתח הדברים.

"כל מי שפועל בכלכלה מהצרכן הקטן אל החברות הקטין את המינוף (deleverage). ברור לכולם שאנחנו נמצאים במיתון עמוק. ב-2008 כל המחירים ירדו והשנה מגיעה ההתמודדות של כולם עם מחזור החוב. דבר שלא יכול להתבצע כפי שהתבצע בעבר, כיוון שהשחקנים הפועלים בשוק הם לא אלו שהיו בעבר. בנקים וחברות קרסו והביאו לכך שלצד הממן אין את אותו הכסף שהיה לו בעבר".

"השנה תאופיין בקרבות על מחזור החוב, בין הקונצרנים הגדולים, מה שמכונה טייקונים, לבין הבנקים. כל אחד מושך לכיוון שלו והפעם בשונה מבעבר גם הממשלות הם צד בעניין".

"חשוב להבין שאין לנו מושג מתי יסתיים תהליך הקטנת המינוף. מה שבטוח זה לא הולך לקרות בחודשים הקרובים. במקרה הטוב זה בתחילת 2010".

איפה לשים את הכסף? וינשטיין טוען שההשקעה מס' 1 היא הזהב. "זה המטבע החדש, כבר לא מדובר רק בסחורה. הזהב יחליף את המטבעות המודפסים. כולם היום מדפיסים ללא כיסוי. דבר שיגרום למשקיעים לברוח לעבר הזהב.

"את הדולר נראה בעתיד מתרסק ובמיוחד מול הזהב. האמריקנים זורקים דולרים לחור שחור. יש להם צורך לדאוג לכל כך הרבה חברות ואזרחים. ההדפסה תביא לאינפלציה, אך בישראל אתה נקרע היום בין רצון להיות במוצר שקלי לבין מצב בו אתה יודע שבעתיד תהיה אינפלציה".

|#| אחסוך לכם את המשך הנבואות השחורות, הרי ידוע לכולם שמיום חורבן בית המקדש הנבואה ניתנה לשוטים :-). וכלכלנים זו מילה נרדפת לשוטים, עדכון גרסה למאה ה-XXI.
יונת_שרון*

שוק ההון בורסה והשקעות

אם כבר זהב, חשוב לשים לב שיש הבדל בין החומר הפיזי לבין הניירות שאפשר לקנות בבורסה. לא בטוח שהערך של האחד ימשיך להשתקף בערך של האחר (ויש אומרים שכבר עכשיו הם מתבדרים).
צל_הימים*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי צל_הימים* »

לא כל מה שנוצץ, זהב. זה עניין של גיל, ומצב השיניים...

בדרכי החוצה, העפתי מבט אחרון, וקלטתי כותרת שהתאימה לי לתת-דיון משנה שהתנהל במעלה הדף: האם יש באמת אבטלה או שמדובר בערימת מפונקים עצלנים פרזיטים?
בינואר פוטרו 19,719 עובדים; התחזית לסוף 2009 היא למעלה מ-260 אלף דורשי עבודה
צל_הימים*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי צל_הימים* »

טוב, הצקה אחרונה (רגל אחת בחוץ, והשנייה במעלית, שניה לפני שמשביתים אותה כדי לקצץ עלויות):

"בינתיים, המשבר הכלכלי הגלובלי מאיים על יציבותן של מדינות רבות במרכז ומזרח אירופה - איזור המתבסס על יצוא ואשראי. קרן המטבע העולמית כבר הציעה עזרה ללטביה, אוקראינה, הונגריה וסרביה. כשהמיתון הגלובלי פוגע ביותר ויותר בנקים, החילוץ הפיננסי עשוי להתרחב לבולגריה, רומניה, איסטוניה וליטא. הלילה הביעה סוכות מודי'ס את דאגתה מהחשיפה של בנקים מערביים לאזור זה."

|#| זו הוכחה שבכל אשמה התקשורת: אם לא היו מפרסמים את זה, לא היינו יודעים, והיינו יכולים להמשיך להיות אופטימיים בסבבה... ולמי שזה לא הספיק, עוד כמה קילוחים של מקלחת קרה מתוך סקירת המסחר בניו יורק היום .
ג'ינ_ג'ית*

שוק ההון בורסה והשקעות

להערכתי ז'ראר גלי הפיטורים הגדולים מתרחשים בימים אלו סביר שרובם מאחורינו. מפטרים יותר בגלל פאניקה ופחות בגלל האטה במשק. נכון שיש האטה אבל אין פרופורציות.

לגהי הזהב, מסכימה עם יונת. ולגבי התרסקות הדולר, אני בספק. מה שכן מעניינים אותי מטבעות של ארצות קטנות ועשירות.

נבואות שחורות למי הן מועילות? הטחינה האינסופית של זה הזויה. סוג של מזוכיזם.
צל_הימים*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי צל_הימים* »

וזה כבר ממש מתוך המעלית, הייתי חייב, עם כזאת כותרת השנה 1871. אציל צרפתי צעיר שואל במה כדאי לו להשקיע הפיסקה הראשונה היא שוס, לחובבי הז'אנר :-), וגם לשניה יש כבוד:

השנה היא 1871. אציל צרפתי צעיר שואל את הברון רוטשילד במה כדאי לו להשקיע. צרפת, מתאוששת מתבוסה משפילה לפרוסיה, שסועה במלחמת אזרחים. כוחות הממשלה זה עתה סיימו לכבוש מחדש את הבירה מידי הקומונה הפריזאית, בקרבות עקובים מדם. "תקנה איגרות חוב של ממשלת צרפת", יעץ רוטשילד. "עכשיו?", קרא הצעיר הנדהם, "כשהגופות עדיין מוטלות ברחובות פאריס?". "בוודאי", השיב רוטשילד. "זה הזמן הנכון לקנות, כשהדם זורם ברחובות". האגדה מספרת שהאציל הצעיר שמע לעצתו של הברון והכפיל את הונו תוך שנתיים.

השנה היא 2008. גופות של ברוקרים לא מוטלות ברחובות וול סטריט, אבל הם מסתובבים מובטלים בהלם קרב, ושרידי חברות ענק הם חלק מהנוף הקפיטליסטי. מה שהתחיל כמשבר משכנתאות סאב-פריים פנים-אמריקני, התפתח במהירות למשבר הפיננסי החמור ביותר מאז שנות השלושים של המאה הקודמת. משבר שחולל והרים גל הרס אדיר במערכת הפיננסית העולמית, כשגופים מהחזקים והנחשבים בעולם נעלמו תוך ימים ספורים, פשטו רגל, נמכרו או הולאמו. מישהו היה מעלה על דעתו לפני שנה שגופים כמו ליהמן ברדרס או AIG יכולים לקרוס?
צל_הימים*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי צל_הימים* »

הטחינה האינסופית של זה הזויה. סוג של מזוכיזם.
אולי את צודקת: אם כבר טחינה, אולי כדאי להמתיק אותה, לפחות תהיה לנו חלווה :-).
ג'ינ_ג'ית*

שוק ההון בורסה והשקעות

מישהו היה מעלה על דעתו לפני שנה שגופים כמו ליהמן ברדרס או AIG יכולים לקרוס?

לפני שנה לא התעניינתי בשוק ההון ובשחקנים הראשיים שלו, אבל כן קראתי את הביוגרפי של טרמאפ, והוא, ידידי, נפל קרס היה מחוק הסתבך בחובות מוטרפים וחזר ובגדול.
ובכלל, אחרי שבנעוריי פתאום נפתח ערוץ 2, ולא רק שהוא התחרה בערוץ 1 שהיה אז חזות כל מה שמתיימר להיות טלויזיה- אלא שהוא העז לפתוח מהדורת חדשות בשעה מקבילה לגדול מכולם- יבן. אני כנערה רכה ואנרכיסטית ובעלת ראש פתוח וכל הבולשיט אל האמנתי שמישהו, איזשהו כלשהו יוכל לו ליבין. תוך חודשיים מהדורת החדשות של ערוץ 2 הוכיחה את עצמה והתחילה תחרות של ממש. זמן קצר לאחר מכן היה ברור שערוץ 1 ארכאי יותר מהסבון המרובע של שמן.
לכן, לא יכולה להגיד שהיה מי שצפה ובטח שלא אני, מה גם שכאמור, לא התענניינתי אז מאוד בכלכלה, אבל אין דבר כזה שאין דבר כזה, ואולי עכשיו כשהכל קורה בצורה דרמטית כל כך ובוטה כל כך כדאי ללמוד. סוג של שיעור שרק מזכיר את המ שאנחנו יודעים- לא לעולם חוסן. מצד שני גם לא רואה נבואות שחורות רבות מדי.
צל_הימים*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי צל_הימים* »

אבל כן קראתי את הביוגרפי של טרמאפ, והוא, ידידי, נפל קרס היה מחוק הסתבך בחובות מוטרפים וחזר ובגדול.
אהה... את הולכת על גדול... מסכים, יש ללמוד מהגדולים באמת. בעיקר כאשר הם נכשלים פעם נוספת, גם בגדול. גם להתרסק צריך לדעת (אני מקווה שלא קנית את האג"חים שלו ;-)): בדרך לעוד פשיטת רגל: טראמפ התפטר מניהול חברת הקזינו :

הודעתו של טראמפ יצאה לאחר שהחברה לא עמדה בתשלום ריבית בסך 53.1 מיליון דולר על אג"ח ב-1 בדצמבר, מכיוון שהירידה החדה בהוצאות הצריכה פגעה בהכנסות בתי הקזינו. טראמפ אמר כי החברה מהווה פחות מ-1% מסך הונו נטו, וכי "כרגע ההשקעה שלי בחברה חסרת ערך עבורי".
צל_הימים*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי צל_הימים* »

ואולי עכשיו כשהכל קורה בצורה דרמטית כל כך ובוטה כל כך כדאי ללמוד. סוג של שיעור שרק מזכיר את המ שאנחנו יודעים- לא לעולם חוסן.
אגב, אני מאוד מסכים עם האמירה הזו. ולכן אני יושב על המדוכה, מנסה ללמוד ולהבין איך עובדת המערכת במטרה לגייס אותה לטובתי (ולעשות לביתי, כפי שאומרים הפוליטיקאים). דווקא מתוך השבר שלה, ניתן לראות את הקרביים, המכניזם הסמוי נחשף, ואיו הקומבינות, המניפולציות והתיחמונים. המטרה איננה התפלשות מזוכיסטית בנבואות חורבן במטרה להגיע לאקסטזה מורבידית, אלא באמת לראות ולהבין איך העייסק הזה עובד (ובעיקר לא עובד). לזהות את קישר סיבה-תוצאה בין מרכיבים שונים, לבדוק את תקפות הנחות היסוד עליהם בנוייה המערכת. לעמת מודלים וניתוחים שונים, וכך, לחשוף את הכשלים הלוגיים ההדדיים. ושוב, כל זה למטרה פרקטית של רתימת המערכת לטובתי, ולא לשם שמיים, למען ארבה בתורת הכלכל לתפארת שמו של ההון הקדוש והנשגב.
ח_אלפשה*
הצטרפות: 01 ספטמבר 2005, 11:00

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי ח_אלפשה* »

מפטרים יותר בגלל פאניקה ופחות בגלל האטה במשק. נכון שיש האטה אבל אין פרופורציות.
בדיוק השבוע דיברתי עם חבר טוב שלי, מנהל המכירות של חברה המייצרת רכיבי אלקטרוניקה. הוא מדבר על עצירה כמעט מוחלטת בהזמנות. החברה שלו עושה מהלכים דרסטיים כדי לצמצם הוצאות, כרגע בלי פיטורים. הוא אומר שאם המצב יימשך יותר מרבעון או שניים הם יהיו חייבים לפטר אנשים.
אני, אגב, פוטרתי לאחר שהפרוייקט שעבדתי עליו בוטל. חברות אשר היו אמורות להיות לקוחות גדולים של המוצר, חדלו להתקיים (ליהמן ברדרס וכו') או שפיטרו אנשים וצימצמו הוצאות.
יונת_שרון*

שוק ההון בורסה והשקעות

נבואות שחורות למי הן מועילות?
השאלה אינה אם הן מועילות אלא אם הן נכונות.
עודד_המחפש*

שוק ההון בורסה והשקעות

אה עודד - מה נהיה פה עם הדמגוגיה? לקוחים משפט אחד שלי, מוציאים אותו מהקשרו וחובטים בו את הפילסופיה התורנית.
??? 0-:

אני אגיד יותר מזה לא רק שאין סתירה בין כסף למשאבי טבע ושימוש בו, אלא שאיפה שיש צורך מתעוררת השקעה ואיפה שמתעוררת השקעה מתנהל מסחר. יש צורך במציאת מקורות לאנרגיה חלופית- מתעוררת השקעה בפיתוחה- מתנהל מסחר- מוזרמים כספים וכל זה עובד גם הפוך.
זה הכל טוב ויפה, כשהכסף אכן מבוסס על משאבי טבע, כלומר יש לו ערך מעבר לערך וירטואלי. ואז גם הקשר בין כסף לבין משאבי טבע יהיה הרבה יותר ברור. כרגע יש אשליה של הרבה משאבים כי יש הרבה כסף , אבל הבועה הזו מתישהו תתפוצץ (או אולי מתפוצצת). גם ליצירת מקורות לאנרגיה חלופית צריך משאבים - חומרי גלם ואנרגיה. שניהם סופיים.
ג'ינ_ג'ית*

שוק ההון בורסה והשקעות

עודד, מה אתה מציע?

אלפשה, עצוב מאוד לקרוא מה שכתבת.

יונת,
השאלה אינה אם הן מועילות אלא אם הן נכונות
גם אם הן נכונות, לשמוע אותן בלופ אינסופי לא מחזק ולא מקדם. הבנו שהמצב בטטה, הבנו שיש כאן משבר שלא הכרנו כמותו, הבנו שהוא תפס אותנו עם המכנסיים למטה, ולא רק אותנו אלא ובעיקר את קברניטי הכלכלה העולמית... מה שדופק את כולנו לאלתר.

תקופה קשה?
קשה!
הבנו..

למה צריך לקבל את זה בטפטוף לוריד 24/7?!

אחי ביטל את המנוי לדה מארקר, כבעל עסק הוא מיצה את כמות הידע והמידע שהוא צריך לתקופה הקרובה. במילא האינטרנט מלא בכותרות על מספר המובטלים, על מס' בתי העסק הנסגרים, במילא העיתונות פתחה מזה מס' חודשים בתחרות הסיסמאות הדרמטיות שאת סופה אני לא רואה כרגע "המשבר הכלכלי הכי גדול ב100 השנים האחרונות" "המשבר הכלכלי הכי קשה שהכרנו מאז שנת **** "קריסות של עשרות חברות" "הצמיחה הנמוכה ביותר שידע המשק מאז.." " הפסדים של עשרות אחוזים בקרנות הפנסיה וההשתלמות" "אוקטובר השחור"...
וואלה, כל עיתונאי וכלכלן וגם סתם, הפך להיות סטטיסטיקאי והיסטוריון, פתאום כולם מצטטים משברים קודמים ומספרים ובניסוחים מיודעים מפציצים הודעות דרמטיות.
אה, כן, איפה הייתם קודם? כי גם אני בלי להיות מבינה גדולה במספרים יודעת לנסח משפטים דרמטיים ועסיסיים במיוחד.
אבל מדובר בהרבה סיסמאות שעושות טוב לריינטינג והרבה פחות טוב לנשמה.
נראה לי שבקרב הכתבים והעיתונאים לא נראה פיטורים למרות המשבר. הם חוגגים עליו.

קצת מזכיר את החפירות של התקשורת בזמן המלחמה. שעות על גבי שעות של כלום, רק זריעת פאניקה וכאב. מוטב היה לתקצר נתונים ועובדות, והסברים כיצד מתמודדים ואנה פנינו, במקום קשקשת מזוכיסטית.
יונת_שרון*

שוק ההון בורסה והשקעות

קודם היינו כאן: משבר הנפט ואנחנו. ואנחנו עדיין כאן. ולדעתי השלב הבא הוא לא לחשוב איך לשפוך עוד כסף בבורסה, אלא הכנה למשבר העולמי.
ג'ינ_ג'ית*

שוק ההון בורסה והשקעות

מה שמעניין בדף של ההכנה למשבר העולמי זה שלא ברור מה יקרה כשנגיע מוכנים. מה אז?

חסכון במשאבים תמיד טוב אבל איפה זה מקדם אותנו? כשפותחים עסק למשל אז צריך לקזז בכל ההוצאות הכלליות שלנ ואת אכות החיים שלנו (למשל להקים עסק מהבית, למשל, לא לבלות ולא לרכוש בית, אלא להשקיע בעסק) ובסופו של דבר אנשים פודים חסכונות ומלווים ומבינים שצריך מצד אחד לחסוך מעצמם ומצד שני להלוות ולהוציא יותר לטובת הקמת וקידום העסק- מלהכניס בשנים הראשונות. כשהעסק מתייצב מי ששורד אלו הללו שתמיד מחדשים ומוסיפים ומשנים ומקדמים אבל תוך כדי הפעלת תוכנית מחושבת שבה הוצאת המשאבים ספרטנית שהרי העסק כבר קיים וההכנסות עולות על ההוצאות בהרבה. זה לא אורמ שמדי פעם אותו עסק לא ייאלץ להקצות שמאבים "חורגים" לפרסום למשל וכדומה.
אם להשוות אותנו, הרי שהעסק שלנו חרג מאוד בהוצאות, נוצרו בועות שהתפוצצו בפנים, והכל בבת אחת. כלכלה וטבע. למרות שהטבע עוד שורד..

עכשיו צריך ללמוד מחדש איך לאסוף את שברו של העסק הזה ולבנות אחר. זה לא אורמ שהאופן שבו העסק נוהל הוא לא טוב או לא מוכיח את עצמו, זה רקאומר שמשהו בניהול הקיים יאצ מכלל שליטה, שבעל העסק טמן את רשו בחול (כולנו) שהמציאות שבה העסק צמח לפני מאות בשנים אינה המציאות של היום ולכן משהו צריך להשתנות.
הפתרון לא יכול להסתכם רק בללמוד איך לחיות חסכוני יותר בעולם ממושבר אלא גם להשקיע את אותם משאבים שיש לנו מהם בשפע (הון אנושי, כסף- יש כסף רק שהוא הלך למקומות הלא נכונים!, ציוד- המון ציוד ובגדים ומזון בחברת השפע שלנו! ידע- המון ידע- למשל בניכוס משאבים לא מתכלים כמו שמש להנעה ולא רק לחימום ועוד).

כלומר כן חשוב להשקיע גם במשאבים שמהם נוכל להניב "רווח" כלומר יותר אנרגיה/ יצור וכו' ולא רק לחסוך בשימשו בקיים.

אם הנחת היסוד היא כזו הרי שהשלב הבא הוא להשקיע. כסף מניע את גלגלי העולם (ואם לא הוא אז בארטרים ומה עושים בבורסה אם לא את זה?) ומסחר משגשג כולל בורסה רוחשת הם אלו שמקדמים אותנו לצאת מתקופות משבר כגון אלה- רק שאולי לאט לאט נראה שינוי, השקעה בתחומים מקדמי סביבה לעומת תחומים יצרניים ומכלי משאבים (וזה קורה ממש עכשיו), אנשים יסחרו פחות ופחות בנפט ויותר ויותר במקורות לאנרגיה חלופית- כי שם נמצא הצורך הגלובלי, ואין משקיע שלא יודע את החוק הבסיסי- צריך לאתר צורך ולהענות לו. הכלכלה שלנו חטאה בהרבה חטאים כמו להמציא צורך רק בשביל שמישהו יקנה משהו לספק אותו. נוצרו בועות בנדלן ובהיי טק, הופעלו אלמנטים של רמייה וחוסר שקיפות בקרב סוחרים בעלי הון רב מדי. באותו עניין- הון רב מדי התרכז בידיהם של מעטים מדי וכך גם הסיכון והמפולת ועוד חטאים שהובילו אותנו למשבר הנוכחי.

אני בכוונה משתמשת במושגים חטאים וסוחרים, כי אין שום דבר שונה מבחינתי מימי קדם מהיום- מסחר הוא מסחר ולא שמנה אם זה לבייב או גייטס שעושים זאת בלחיצת כפתור ולא משנה אם זה מסחר בניירות ובתחזיות ולא הלכה למעשה במוצרים.
וחטאים הם לא טעויות, הם חטאים. רמייה ויצירת מניפולציות צרכניות באופן לא מבוקר גובה את המחיר.
ועל כל זאת נוסיף שימוש בזבזני (שגם אני כמו רובינו אל הייתי מודעת לו עד לשנים האחרונות) במשאבי טבע.

אני מאמינה גדולה במסחר ובכלכלה וביכולת שלה לקדם אותנו החוצה מהמשבר. כגודל היכולת של הכלכלה להרוס כך גם יכולתה לבנות. רק אחרת, בשימוש במוצרים אחרים ובאופן מבוקר ומבוזר יותר. כל זה לא סותר את האמור בדף של ההכנה למשבר העולמי שבומומלץ לחיות בצנעה יחסית, לא להישען על האוברדראפט אלא על מה שיש. גם שם אני אל מסכימה לרדיקליות של רואי השחורות. אין הרבה נפט ואין הרבה גז, אבל הנ נמצא מקור גז עצום לעוד מס' עשורים וקדיחות באזורים הקרובים לו גם מעוררים תקוות. ויושבים וחוקרים ומחפשים מקורות אלנרגיה חלופית ויש לי בטחון גמור שיימצאו כאלה (כבר היום כל נושא התירס והאנרגיה המופקת ממנו כשהוא נזקק בעיקר לקרינת השמש שהיא בלתי מתכלה תופס, אז העתיד בכלל צופן גילויים מופלאים).

<הלוואי וג'ינג'ית היתה כ"כ אופטימית בתחומים אחרים בחיים.. >
יונת_שרון*

שוק ההון בורסה והשקעות

מה שמעניין בדף של ההכנה למשבר העולמי זה שלא ברור מה יקרה כשנגיע מוכנים. מה אז?
אין "אז". זה לא משהו שקורה לפתע פתאום. זה משהו שכבר התחיל לקרות וימשיך: התדרדרות הדרגתית, עם קפיצות למעלה ולמטה בדרך, אבל במגמה כללית של ירידה.
ומה שיקרה זה שמי שיהיה יותר "מוכן" (מה שזה לא אומר) יפגע פחות בירידות ובקפיצות למטה, וידע לנצל טוב יותר את תקופות היציבות ואת הקפיצות שיהיו מדי פעם למעלה.

חסכון במשאבים תמיד טוב אבל איפה זה מקדם אותנו?
בזה שישארו לנו משאבים להשתמש בהם.
ואגב, אני מציעה לחשוב שוב על הרעיון של "לקדם אותנו", כי יש לו מחיר ועכשיו אנחנו מתחילים להרגיש אותו.

כלומר כן חשוב להשקיע גם במשאבים שמהם נוכל להניב "רווח" כלומר יותר אנרגיה/ יצור וכו' ולא רק לחסוך בשימשו בקיים.
כרגע ההחזר הכי טוב מתקבל מהפחתת הבזבוז (גם מבחינת ROI וגם מבחינת EROEI).

(כבר היום כל נושא התירס והאנרגיה המופקת ממנו כשהוא נזקק בעיקר לקרינת השמש שהיא בלתי מתכלה תופס, אז העתיד בכלל צופן גילויים מופלאים).
דווקא אתנול מתירס הוא ממש לא משתלם. ה-EROEI שלו הוא 1-1.6 ויש אומרים שאפילו פחות. אתנול מקני סוכר (כמו בברזיל) הוא קצת יותר משתלם, אבל עדיין פחות מנפט.
רוזמרין*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי רוזמרין* »

item]תקציר הספר קללת הכלכלה id[/po]=37847
הגעתי למסקנה שיהיה מפרך להביא ציטוטים מהספר. כל פסקה, כמעט, היא אגרוף לפרצוף. אומר רק שפורסטר כתבה את הספר בשנת 1996. היא לא כתבה משהו עתידי אלא התייחסה להווה. רוב המבקרים טענו שיש משהו בדבריה אבל היא היסטרית ומקצינה את הנתונים. האמת היא שאם הם יקראו את הספר עכשיו, שנת 2009, הם יראו שהיא ראתה בצורה מדוייקת כבר אז את מה שאנחנו רואים היום.

בגדול, טענתה המרכזית של פורסטר היא שאנחנו ממשיכים לקדש את המושג "עבודה" ולחנך את העם שעבודה=כסף בעוד שהעולם השתנה לחלוטין ואין בו צורך בהרבה עובדים. את אלה שאינם מועסקים אנחנו מאשימים בעצלנות או פינוק או "לוזריות" וגם הם עצמם נוטים להאשים את עצמם. בל ההוויה הכלכלית של היום, מטרתה אחת- להעשיר את המעטים. ואותם מעטים אינם מתחרים אחד בשני אלא הם "גילדה" סגורה הדואגת לעצמה. האחרים פשוט לא מעניינים אותם לדוגמא, מפעל גיבור בקרית שמונה

אין לפורסטר עצות או רעיונות מה ואיך לשנות. הספר הוא רק קריאה של המצב. הרעיון היחיד, והוא לא מקורי, אומר שהמדינה חייבת לתת לאזרחיה את האפשרות לחיות בכבוד ללא קשר עם העבודה. בית, מזון, לבוש, חינוך ובריאות אינם צריכים להיות פונקציה של עבודה (כמובן שמי שיש לו כסף יכול לקנות גדול יותר והרבה יותר) אלא חלק מחובות המדינה לאזרחיה. אין לפורסטר שום אשליות לכך שבעלי החברות יתעניינו בגורל עובדיהם או מפוטריהם.
עודד_המחפש*

שוק ההון בורסה והשקעות

עודד, מה אתה מציע?
בתור התחלה - להכיר בעובדה שהכסף והמסחר כיום לא מבטא נכונה את המשאבים שבאמת יש לנו. הכסף הוא חסר ערך אם הוא לא מגובה במשהו אמיתי. לתקופה מסויימת זה יכול לעבוד, אבל לא לנצח. מתי זה יתפוצץ? אולי בעוד 100 שנה, אולי בעוד 20, ואולי זה כבר התחיל להתפוצץ עכשיו במשבר הזה.

כסף מניע את גלגלי העולם (ואם לא הוא אז בארטרים ומה עושים בבורסה אם לא את זה?)
בבורסה ממש לא עושים בארטר. בארטר זה החלפה של סחורות ושירותים. בבורסה מחליפים כסף (ואפילו זה לא, אלא ביטים במחשב). כמה מתוך הביטים האלה מבטאים סחורות ושירותים אמיתיים, וכמה הם פשוט ניפוח וספקולציות?
ג'ינ_ג'ית*

שוק ההון בורסה והשקעות

בתור התחלה - להכיר בעובדה שהכסף והמסחר כיום לא מבטא נכונה את המשאבים שבאמת יש לנו.
הכרה זה לא פיתרון. מלהגים את ההנחה הזו כבר שנים בפורומים כאלה ואחרים והצעות מעשיות איין.
ג'ינ_ג'ית*

שוק ההון בורסה והשקעות

מי פה שאלה על הזהב?
מתסמנת אופציה לא רעה להשקעה, אחרי שקיעה לתוך שיעורי בית!
אם כי אני מתמקדת כרגע בפוטים.
צל_הימים*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי צל_הימים* »

אמנם הכרזתי שאני יוצא לפנסיה ומעביר את תפקיד האנליסט ואת יעוץ ההשקעות ליורשת שלי, אך במקרה עברתי על דף קודם שלי (האמת, נכנסתי אליו במטרה למחוק אותו) ומצאתי שם שניים-שלושה דברים הקשורים לשיח כאן. אז תקראו בו קצת, כדי שאוכל להמשיך בתוכניתי למחוק אותו :-) :
טיוטא ז'ראר ד
ציטוט קצר כפרומו: ביחידת המחקר של וואנגרד עוקבים אחרי מה שנקרא "מימון התנהגותי", או האם המשקיעים מגיבים בצורה ראציונלית או לא, לתופעות המתרחשות בשוק המניות. ההיסטוריה מלמדת דבר אחד אומרים בונגארד - "האנשים לא למדו דבר מההיסטוריה".
<הולך לחפש משהו אחר שלי למחיקה>
צל_הימים*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי צל_הימים* »

בקשר ישיר וגם עקיף לשיח שמתנהל כאן:
ev20090218]מכונת יום הדין - חלק א': הסוף של וול סטריט כפי שהיכרנו אותה 10651891[/po] .
אל תחזרו לכתוב כאן לפני שאתם חורשים טוב טוב את סדרת המאמרים :-).
אל_דנטה*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי אל_דנטה* »

_בקשר ישיר וגם עקיף לשיח שמתנהל כאן:
מכונת יום הדין - חלק א': הסוף של וול סטריט כפי שהיכרנו אותה .
אל תחזרו לכתוב כאן לפני שאתם חורשים טוב טוב את סדרת המאמרים_

מאלף! כשהגיע העיתון עם הקפה בבוקר מצאתי את עצמי פשוט לא הולך לעבודה וקורא וקורא (ומקלל את אמאזון והדואר הישראלי שהאלימו לי את המשלוח האחרון מאמזון שכולל את נעמי קליין האחרון (the shock doctrine - the rise of disaster capitalism
צל_הימים*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי צל_הימים* »

רגע רגע, יש כאן כמה נקודות שמטרידות אותי:

כשהגיע העיתון עם הקפה בבוקר
מה, אתה מקבל גם קפה יחד עם העיתון בבוקר?

ומקלל את אמאזון והדואר הישראלי שהאלימו לי את המשלוח האחרון
הכוונה "הלאימו"? כנראה שהממשל חש צורך לשים יד על הידע של נעמי קליין. הגיע הזמן. באיחור של כמה מאות שנים. נו, עוד חלום באספמיה.
:-D
צל_הימים*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי צל_הימים* »

ואחרי שצחקנו:
the shock doctrine - the rise of disaster capitalism
אם אני מבין נכון את אחת מהנחות היסוד שלה, "השוק החופשי" לא התפתח באופן דמוקרטי. זה גם הטיעון שניסה לקדם ז'אק אטלי (ושאני פישלתי בניסיוני להביא אותו לכאן). טענה זו עומדת בסתירה לתפיסת מילטון פרידמן ואסכולת שיקאגו לפיה השוק החופשי הינו תוצר דמוקרטי ואף מתבקש מבחינה "מדעית", לאור "חוקי הכלכלה" שהם וקודמיהם הקלאסיקנים פיתחו. והא לך סיבה למה הלאימו את הספר!
אל_דנטה*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי אל_דנטה* »

טוב, אז טרם קראתי את הספר אז אני לא יודע. אני כן יודע שהיא בעיקר נכנסת בפרידמן ובאסכולת שיקגו.
הספר אגב, צריך לצאת בעברית בקרוב.
עודד_המחפש*

שוק ההון בורסה והשקעות

הכרה זה לא פיתרון. מלהגים את ההנחה הזו כבר שנים בפורומים כאלה ואחרים והצעות מעשיות איין.
אני לא ממש ראיתי שמדברים על זה. ואם זה מופיע בכמה פורומים (באופן טבעי?)זה לא מודעות כללית, וזה בטח לא פעולה. המודעות צריכה לעלות לכותרות. וכתבתי: "בתור התחלה". אחרי זה צריכים לבוא שינויים לכיוון של קיימות. אני לא מתיימר לדעת מה צריך לעשות, אבל בטח שאני לא אומר "בגלל שאני לא יודע איזה צעדים לעשות אז אני לא אצביע על הבעיה".
צל_הימים*

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי צל_הימים* »

אחרי הצחוקים והדאחקות, הגיע הזמן למקד את האמירה שלי בסוגיית שוק ההון והלם הכלכלה:

קברניטי העולם, הכלכלה ואנשי העסקים המובילים מציגים תמונה של הפעילות הכלכלית כאורגניזם הרמוני ומאוזן שעושה את כל מה שצריך כמו שצריך. פשוט גן עדן. אין מה לשנות או לשפר. אולי בעצם אפשר לצמצם את המעורבות של המדינה בעסקים, ולקצץ בזכויות של עובדים ואזרחים, חוץ מהזכות לקנות.

מנגד, קמו להם כמה קנטרנים פנאטים פרימיטיביים רגרסיביים שטוענים שאותו משק הרמוני ומושלם בעצם מבוסס על ניצול. של רוב האנושות ושל הטבע ומשאביו, ע"י מיעוט של בעלי כוח ושררה. גישה כזו שרואה עימות במקום הרמוניה.

בהקשר של נושא הדף הזה, גם הבורסה וסך עולם הפיננסים הם זירת התמודדות בה השחקנים השונים מנסים לקחת כסף אחד מהשני, והמאמר מדהמרקר שקושר לעיל מבטא זאת באופן יותר ממושלם. לכן, הגישה היישומית הנגזרת מכך היא למפות את הצדדים הניצים ואת הקרבות המתחוללים, ומכאן, לגזור את הקופון.

למשל, ירידת שערי המניות נגרמת ע"י עזיבת הזירה של אותם אלו שמזהים מבעוד מועד את היחלשות הפעילות הכלכלי. למה הם נוטשים? כי הם מבינים מצויין את התהליך: ירידה בצריכה |>| ירידה ברווחי החברות |>| מכירה מאסיבית של מניותיהן ע"י המשקיעים |>| צלילה של שעריהן. ובבורסה, בניגוד למקומות אחרים, מה שעלול לקרות בעתיד קורה כבר עכשיו, ויפה שעה אחת קודם.

ולמה בעצם מלכתחילה יש לנו ירידה בצריכה? תהליך של צמצום התמיכה באוכלוסיה חלשה ושחיקת השכר של העובדים שמרוויחים עד ומסביב לשכר הממוצע במשק, שהם מהווים כ-80% ממקבלי השכר בארץ, וכנראה גם בשאר העולם המערבי. כך שאותו תהליך של מפולת-האטה הינו תהליך רחב הקף שללא מודעות הציבור וקברניטיו הוא בעצם בלתי נמנע. ומכאן המחזוריות העסקית.

איך מנצלים מידע זה?
עוקבים אחרי דיווחי החברות וגרף מחירי המנית והמדדים המשקפים אותם, ועם סימני ההאטה הראשונים מוכרים את האחזקות ועוברים לעסקאות בחסר ואופציות המרוויחות מירידה. סוף חלק א'.
ג'ינ_ג'ית*

שוק ההון בורסה והשקעות

אני לא ממש ראיתי שמדברים על זה.
על הצורך לחסוך במים מדברת מדינה שלמה כבר שנים.
על הצורך לשמר את הסביבה ולדאוג למשאבים מדבר ודיבר אובמה לאחר שנבחר לנשיא.
אין עמוד באינטרנט בכל יום שלא מביא כותרת אחת לפחות הנוגעת למשאבים המתכלים, לצורך למחזר, לצורך לחסוך בהם, לצורך לחיות אחרת. כולל פרויקטים שמקדמים זאת, תערוכות, ותנועות שונות.
עיתונות וטלויזיה- אין כמעט מוסף ותוכנית עומק שלא נוגעת בנושאים הללו. ההתחממות הגלובלית, מיחזור, משאבי הנפט והגז המתכלים, זיהום האוויר, הבצורת וסכנותיה, חומרי הדברה המזהמים, תפוקת הגז, מיחזור פלסטיק ושקיות ועוד (החל מאודטה, האח הגדול, וכלה במהדורת החדשות המרכזית של יום שישי).
צרכנות- רק אתמול ראיתי בתוכנית של מרטה סטיוארט שהיא אם האללה איסטור של האמריקקים הפלסטיים- עצות למחזור ורכישות ירוקות.
כמעט כל תוכניות העיצוב והסטייל שמשודרות בערוץ החיים הטובים ויש מהן לפחות 7 ביממה - מדגישות ומיישמות את הצורך להתנער מתרבות הצריכה הפלסטית, הגורפת, הפוגענית ומביאה אלטרנטיבות- בניית בתים המבוססים על ניצול אנרגיה סולארית לתאורה, חימום, וגידול ירק. רכישת בדים טבעיים, שימשו בנורות חסכוניות, שימוש במוצרים ממוחזרים ועוד.
הפייסבוק מלא עד אימה בכל הנושא הירוק, אין כמעט כרטיס של חבר שלא מעוטר בשלל הצהרות הנוגעות להתחממות הגלובלית, הצורך להפחית אכילת בשר ושאר הממלצות בעניין ושות', יש גם טבלה כזו של "כמה אני ירוק" אנשים ממלאים אותה ומקבלים ניקוד על כמה הם חיים ירוק. הטבלה הזו מופיעה בתדירות היסטרית ממש בכרטיסים של החברים הפייסבוק ואין לזלזל ברשת הבינלאומית הזו, בהיקף השפעתה ובשיח שהיא יוצרת.
ותסתכל סביב- אין כמעט אדם שלא מבין ונוגע במיחזור בצורה כזו או אחרת. בחסכון של מים וחשמל. על מוצרי החשמל בשנים האחרונות ישנם סימונים של דרגות חסכון שמייצג המכשיר בצריכת החשמל שלו, באופן כמעט גורף אנשים נמנעים מלהשקות גינות, בחצי השנה האחרונה כמעט בכל פעם שהלכתי לאקווריום של מחזור בקבוקי הפלסטיק הוא היה מפוצץ בבקבוקים ושקיות והרשימה עוד ארוכה. מה שיפה זה שגם אם כולם לא הלכו עד לקצה, כולם יודעים על מה מדובר.

באופן כבר מזמן לא מהווה פינה בודדת ורומנטית לחבובי הסביבה ומטפחיה. זה נכון שניתן לראות כאן נבואות רדיקליות מאלו שנמצאות במיינסטרים, אבל אני אישית לא מאמינה בהן ברמה שהן מוצגות בדפים שצוינו כבר לעיל.

אם לסכם, המודעות לעובדה שאנחנו חיים בעולם הרוס, פצוע, חסר, שישנם משאבים מתכלים וישנם אחרים הרוסים- ידועה. מי יותר חי את זה ומי פחות. כל עוד אין רעיון פרקטי חכם, יישומי לקדם אותנו החוצה מזה אני לא רואה ברעיונות הקיימים ובדרך הקיימת שהיא למצוא ולחקור כיצד ניתן להפיק מקורות אלטרנטיביים ככל האפשר לאותם משאבים מצד אחד ומצד שני לחסוך בקיימים- בעיה.

גם נושא הכלכלה "הקורסת" דרמטי מדי והולם תקופות דומות אחרות, גם אם כולם נהנים לומר שדבר כזה לא היה. בסדר. כ-ז-ה לא היה, אבל דומה, גלים של שפל עמוק גם אם מסיבות אחרות היו ועברו מן העולם. וגם זה יעבור. נכון שהאמון נפגע ונכון שהעבודה שבנקים גדולים קרסו עושה שחור בעיניים. הכל נכון, אבל חודשים יעברו, אפילו לא שנים והכלכלה תחזור לעצמה. בעיקר כי יש לנו זכרון קצר ובמקרה הזה אלוהים דווקא עשה עימנו חסד. ובעיקר כי מסחר לדעתי הוא המקצוע היחידי היותר עתיק מהמקצוע ההוא ולא בכדי.

לא הייתי קושרת קשר הדוק כל כך בין משאבים מתכלים לכלכלה קורסת. פעם היו מוכרים עגלות עם סוסים ואז הגיעו הרכבים ואז המטוסים... הכל אפשרי. מקסימום נחזור לאופניים (לא מאמינה אבל רק לצורך הדיון) - אבל הכלכלה כולל הבורסה נוע תנוע ותשגשג כאילו לא היה אתמול.

אגב, נגררתי בעל כורחי לויכוחים הפילוסופים האלה, אבל תכלס' אנשים סביבי התעשרו בחודש האחרון. פשוט ככה. אחרי בדיקה ושיעורי בית, וידע והשקעה מושכלת. אבל שניים מחבריי הטובים ריבעו וחימשו את הונם באופן שלא הכירו קודם. אז גם במצבי משבר, ואני אומרת בעיקר במצבי משבר ישנם תנאים שונים מהרגיל שיכולים לגרום לפעמים, במקרים מסוימים לאנשים מסוימים- הצלחה אדירה שלא היתה מתאפשרת בימים אחרים.
עודד_המחפש*

שוק ההון בורסה והשקעות

ג'ינג'ית, אנחנו כנראה לא מדברים על אותו דבר.
נכון שיש שיח מתגבר והולך על המשבר הסביבתי. לא היית צריכה לכתוב עומד שלם על זה, זה ידוע.
מה שאני אומר זה שאין שיח על הקשר בין משאבים מתכלים לכלכלה קורסת. הנה, גם את אומרת שאת לא רואה קשר הדוק.
זו בדיוק הבעיה שאני מנסה להצביע עליה.
הקשר קיים, והוא קשר הדוק מאוד. האם המשבר הנוכחי הוא תחילתה של הקריסה שנובעת מהקשר הזה, או שהוא נובע מגורמים אחרים? אני לא יודע. אבל זה לא משנה את העובדה שיש קשר הדוק בין הדברים, ואי אפשר להמשיך לנהל כלכלה שמסתמכת על העובדה (השגויה) שמשאבי הטבע החינמיים הם אינסופייים. במוקדם או במאוחר זה יגיע למשבר, ואולי המשבר הנוכחי הוא כבר זה.
ג'ינ_ג'ית*

שוק ההון בורסה והשקעות

לגבי "העמוד השלם" שכתבתי. ובכן לפעמים לחברים כאן יש תחושה של שהייה בתוך ביצה קטנה וייחודית ששאר העולם לא באמת מבין אותה- לא לכולם,אבל לחלק מהחברים, לפי צורת ההתבטאות, לכן הפניתי אותך למקורות שטוחנים את הנושאים של באופן בלופ אינסופי לכן טוב שבעניין הזה אנחנו תמימי דעים.

לגבי השאר, בוא נסכים שאנחנו לא מסכימים.
נכנסתי פה לדיאלוג באמת מושקע איתך בנוגע לתיאוריה שמלכתחילה טענתי שאני לא מסכימה איתה, וחבל. יכולתי להתעשר בזמן הזה ;-).
עודד_המחפש*

שוק ההון בורסה והשקעות

אבל את עדיין לא מתייחסת למה שאני אומר.
שוב - אני טוען שאין מספיק (או בכלל) שיח על הקשר של המשבר הכלכלי (הנוכחי או זה שיבוא אחריו, זה לא ממש משנה) לאופן שבו אנחנו מתייחסים לסביבה שלנו ולמשאבים הטבעיים.
לא הצלחתי למצוא את הכתבה מאחד הימים האחרונים, על חבילת הסיוע של הממשל האמריקאי לטיפול במשבר. אחד הסעיפים שם הוא בבירור עידוד הצריכה. זו הדרך שלהם (הדרך היחידה שהם מכירים) להילחם במשבר: לצרוך עוד ועוד, לא להפסיק את המעגל המטורף הזה של הצרכנות. ואין כמעט מי שיגיד שהצריכה המופרזת (במיוחד על ידי אלה שרמת ההכנסה שלהם לא מאפשרת את זה) היא היא שהביאה את המשבר. ואין כמעט מי שיגיד שהמשך הצריכה המטורפת רק יחמיר את הניצול הבלתי סביר של משאבי הטבע, וכל עוד ננסה להמשיך בתרבות הצרכנית הזו מבלי להבין את ההשלכות, רק נחמיר את המצב.
צריך להפנות אותך אל הסרט סיפורם של דברים? שם זה מוסבר בצורה פשוטה וברורה.
ג'ינ_ג'ית*

שוק ההון בורסה והשקעות

עודד, אני לא מפסיקה להתייחס למה שאתה אומר ... הבנתי את התיאוריה שאתה מחזיק בה. ובכל זאת אני לא מקבלת אותה.

אני בעד צריכה וקידמה ונוחות ואכות חיים. מופרזת זו הגדרה יחסית. לא קושרת קשר ישיר בין צריכה רבה למשבר כלכלי.
ברור שצריכה מעבר ליכולות שלך תגרור אותך למשבר, ברמת המדינה, החברה, מניות והאדם הפרטי. בדגש על צריכה מעבר ליכולות שלך במובחן מצריכה מופרזת כי שניהם מושגים שונים-. כי אם יש לך יותר אז תפאדל. אם יש לך הון למה לא לטייל יותר ובדרך לצרוך מלונות וטיסות ונסיעות וביקור באתרים שונים? אם אנחנו מוקפים בהון אנושי למה לא לחקור וליצור שפע של מידע? אם אנחנו יצורים תבוניים למה לא לצרוך אינסוף ידע? אין שום דבר רע בצריכה מופרזת מכל סוג שהיא ובלבד שיש ממיש ושזה לא פוגע במשאבים אחרים. אם ברור שהמשאב מדלדל צריך לנהוג בו בתבונה ולחפש מקור אחר.

במקומות שבהם הכיס מצטמק/המשאבים מדלדלים נכון לעשות בדק בית ולצמצמם ולחפש מקורות חלופים וגם בהם לחסוך. מכאן ועד זה שהצריכה המופרזת גורמת למשבר, או שצריך לחיות כמו בעידן האבן ושאר הצעות- לא מדבר אליי. אני בעד מסחר ותעשייה וייצור ובעיקר בעד מחקר בכל תחום שהוא בעיקר טכנולוגי ורפואי ואני בטוחה שרוב רובו לא יכול להתקיים ללא השלושה הראשונים.

עקרונית אנחנו לגמרי לא מסכימים ולכן טענתי שאפשר להסכים לא להסכים.
עודד_המחפש*

שוק ההון בורסה והשקעות

ברור שצריכה מעבר ליכולות שלך תגרור אותך למשבר
האם אנחנו מסכימים שזה מה שגרם למשבר הנוכחי? אנשים שלא היה להם כסף ולקחו משכנתאות למרות שהבנקים הרגילים הבינו שאין להם יכולת להחזיר אותן, ואז התפנה להם כסף לצריכה עד ש...

אם ברור שהמשאב מדלדל צריך לנהוג בו בתבונה ולחפש מקור אחר
חשבתי שהסכמנו שהמשאבים מתדלדלים (הפנית אותי להרבה מקומות שבהם זה כתוב ואת אומרת שזה מדובר מאוד). אז איך זה מסתדר עם אם יש לך הון למה לא לטייל יותר ובדרך לצרוך מלונות וטיסות ונסיעות וביקור באתרים שונים?

שצריך לחיות כמו בעידן האבן ושאר הצעות
ומי דמגוג עכשיו? זה מה שאמרתי?
דורון_א*
הצטרפות: 03 יולי 2006, 17:43

שוק ההון בורסה והשקעות

שליחה על ידי דורון_א* »

התחלה של תקופה חדשה מזכירה את הגאון מול ההמון, התחילה המלחמה בין קרנות הון ובתי השקעות לבין משקיעים פרטיים.
ימים מאוד מתוחים מלאים בתהפוכות ומלחמות דויד מול גוליות..
מסקרן מאוד.
שליחת תגובה

חזור אל “דפים למיון”