אמא מלמדת

תמרוש_רוש
הצטרפות: 18 יוני 2005, 03:48
דף אישי: הדף האישי של תמרוש_רוש

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

דף כלשהו. תמיכה, שיתוף, וכחני, מה שבא
<ניסיון לתייג :-P>

אני אמא מלמדת.
פויישטיין, סליחה פוייררררררררשטיין (לעזאזל הריש, הלכה לי ה- ר' במקלדת. החל מהפוסט הבא אעבו למחשב החדש) כתב שאחד הדבים הכי חשובים שהורים עושים זה ללמד את הילדים שלהם, ואיך הרבה הורים <בתהליך מיסוד וסיהור הלמידה אל תוך מוסדות חינוך - תוספת שלי> חושבים שללמד זה התפקיד של המורים והמורות.
בלבד.

ובכן, אני לא חושבת כך. אני אמא מלמדת באופיי, בהווייתי ומתוך אידיאולוגיה ועניין אישי. זה הבסיס, בין אם בשכבות העליונות של התמונה יש בית ספר ובין אם לא.
כרגע יש.

וכאן אני רוצה לחלוק את חוויותי כאמא מלמדת.
יעל*
הצטרפות: 30 יוני 2001, 20:34

אמא מלמדת

שליחה על ידי יעל* »

אני אמא מלמדת באופיי, בהווייתי ומתוך אידיאולוגיה ועניין אישי
מזדהה :-)

וכאן אני רוצה לחלוק את חוויותי כאמא מלמדת.
ממתינה בסקרנות. @}
תמרוש_רוש

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

כל כך הרבה זמן רציתי לפתוח את הדף
וכל כך הרבה דברים הצטברו והצטברו, אני ממש לא יודעת איפה להתחיל...
תמרוש_רוש

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

רקע:
יש לי שני ילדים: הבכיר בן כמעט שש והזוטר צעיר ממנו בחמש שנים.
וחוץ מזה יש את בעלי, גם הוא אבא מלמד. נקרא לו אביגדור.

אני לא "אמא משקיענית". אבל חברה שלי תמיד אומרת שאני כן. אני די שונאת את המושג הזה, האמת.
"השקעה" זה בעיני אנרגיה (או שווי-ערך אנרגיה: זמן, כסף, חומר) שאת נותנת בתקווה לדיבידנדים או תפוקה כלשהי.
בכל ארבע וחצי או חמש השנים הראשונות, מה שעשיתי, עשיתי מתוך כיף, הנאה, או כי ייחסתי ערך גדול לנושא. במילים אחרות, כי היה לי יותר קל ונעים (מבחינה פרקטית או מוסרית) לעשות את הדברים מאשר לא לעשות אותם.

אחר כך זה קצת השתנה: נושא הכתיבה והקריאה בעברית קיבל בעיני חשיבות דוחקת (יש לי הר-בה הר-בה מה להגיד בעניין... זה אחד הנושאים המרכזיים שהייתי רוצה לבחון כרגע), אז כן אפשר לומר שבתחום הזה התחלתי לחשוב במונחים של השקעה ותוצאה.
וזה לאו דווקא חיובי. אני לא בטוחה שזה חיובי בעיני.
תמרוש_רוש

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

אחד הדברים הכי כיפיים עם הבכיר, זה לראות איך הוא מווסת את תהליך הלמידה שלו.
הבנאדם מסודר חושרלולה. הוא מגדיר יעדים, שזה לא כזה חריג, אבל הוא גם מגדיר את קצב הלמידה. באופן מאוד ברור וצלול: עכשיו אני הולך ללמוד לקשור שרוכי נעליים. עכשיו אני אתרגל את זה אי-אילו פעמים. עכשיו אני אפסיק. אבל אני מתכוון לתרגל את זה כל יום בתקופה הקרובה, ראו הוזהרתם.

יום אחד אני מקבלת ממנו פתק כדלהלן (אני מוותרת על שגיאות הכתיב האותנטיות למען המסר):
לתמרוש ואביגדור
בבקשה תקנו לי נעליים עם שרוכים
בתאריך X/Y/2013 (חצי יום הולדת) [כלומר, בדיוק בגיל 5 וחצי - המת']
מידה 11
בחנות הכלבו
מאת: בכיר
ציור נלווה: נעלי הוולקרו הנוכחיות שלו + נעלי שרוכים.

אביגדור מסתכל במסמך ואומר: תסתכלי, בגיל חמש הוא כתב את המזכר הראשון שלו. ממחלקת הלבשה למחלקת רכש. חסרה רק הצעת מחיר.
פלוני_אלמונית*
הצטרפות: 19 אוגוסט 2001, 22:52
דף אישי: הדף האישי של פלוני_אלמונית*

אמא מלמדת

שליחה על ידי פלוני_אלמונית* »

תסתכלי, בגיל חמש הוא כתב את המזכר הראשון שלו. ממחלקת הלבשה למחלקת רכש. חסרה רק הצעת מחיר.
:-D
ציל_צול*
הצטרפות: 19 יוני 2008, 11:17

אמא מלמדת

שליחה על ידי ציל_צול* »

קוראת בשמחה. גם אנחנו הורים מלמדים. באנגליה. ועם ענייני עברית שבטח מזכירים את שלך.
סקרנית מאוד.
יעל*

אמא מלמדת

שליחה על ידי יעל* »

_אחד הדברים הכי כיפיים עם הבכיר, זה לראות איך הוא מווסת את תהליך הלמידה שלו.
הבנאדם מסודר חושרלולה. הוא מגדיר יעדים, שזה לא כזה חריג, אבל הוא גם מגדיר את קצב הלמידה_

זה לא הבן שלך בגריין ההוא, עם המתמטיקאי שלא - מתכוון - לעצור?
תמרוש_רוש

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

המתמטיקאי שלא - מתכוון - לעצור?
מה, זה גוריין? וואללה... :-D
(איזה דף זה היה בכלל?)
תמרוש_רוש

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

פעם ראשונה בבאופן שיש לי מחסום כתיבה. אני לא מבינה את זה. אנ ימסתכלת על הדף שאני פתחתי, ולא יודעת איך להמשיך. מה קורה פה????????????????????????????????????????????????????????
תמרוש_רוש

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

ההלמדה העיקרית שלנו כרגע זה איך לשחק עם הזוטר ולא לשחק בו (כאילו הוא צעצוע)
העיקריון נורא פשוט: ואהבת תינוקך כמוך. כלומר: תתייחס אליו כאל אדם עם רצונות וצרכים ודעות, בדיוק כמוך.
התכלס מורכב מהמון פיסות זערערות שלאט לאט אני מפרקת ומזהה ומנסה לכוון אליהן את המודעות, ולחבר אותן זו לזו, וכל זה מתוך גישה חיובית, בונה, שתשאיר לבכיר חשק לשחק עם אחיו. כלומר בלי להציף אותו ב"תפסיק כבר!! לא ככה!! אתה מכאיב לו!! אתה מציק לו!!" וכן הלאה עד אין קץ.
זה קשה.
איזה פיסות? למשל, תסתכל על התגובה שלו כשאתה מחבק אותו. הוא מחייך או בוכה?
אבל זה קשה. זה גם מדד די גס (=לא מדויק) כי לפעמים הזוטר מחמיץ פנים תוך כדי המעיכה אבל צוחק ישר אחרי. או שהוא צוחק "בערך" וקשה לדעת אם זה בהנאה או בחצי מצוקה ותקווה למשהו טוב יותר. וגם: לך תסמוך על השיפוט של תינוקות. הרי תינוקות מניחים מראש שהמטפלים העיקריים שלהם אוהבים אותם, והם מאמצים את ההתנהגות כלפיהם כנורמטיבית, ואני רוצה שהתינוק יקבל ויפתח סקאלה טובה של התנהגות אוהבת, ולא של התנהגות דורסנית שמלווה ב"אבל זה בגלל שאני אוהב אותך".

משהו אחר שהתחלתי היום: אל תדגדג אותו מאחור, תבוא מלפנים כדי שהוא יוכל לראות אותך ואתה תוכל לדעת אם הוא רוצה או לא רוצה.
(עוד לא הגעתי ל"תיצור אתו קשר עין", כולל הסברים. זה יושב לי מאחורי הלשון. מקווה שזה יגיע בקרוב).

או למשל: אל תרים ותיקח אותו למקום אחר בדיוק כשהוא היה שקוע בלעמוד ולסגור ולפתוח את דלת הכוננית. בדקה הזאת הוא רצה לשחק עם הכוננית ואתה הפרעת לו.
(כואב הלב על הבכיר, שפתאום תינוק כזה קטן נותן לו חוויות של דחייה בלי לדפוק חשבון. ואמא מעצימה את החוויה הזאת!)

לפני שאתה מתחיל משהו, תשאל אותו אם הוא רוצה לעשות את זה. או תגיד לו שאתה עושה, כדי לתת לו הזדמנות להסכים (או להתנגד), וכדי שתוכל לראות אם הוא רוצה או לא.
ואז הבכיר שלי, שיחיה, מבין דברים כפשוטם ואומר לזוטר בקול מתחנחן-מתיילד "זוטזוט, האם אתה רוצה שאני אדגדג אותך עכשיו?" (השימוש שלו ב"האם" בתחילת שאלה גומר אותי כל פעם מחדש. יש בזה משהו כל כך נוגע ללב) ואני יודעת שאין מצב שהתינוק יבין את המסר מכל המלל הזה (עיבוד שמיעתי נורמלי בגיל הרך גורס משפטים בעלי מילה אחת לכל שנת חיים, פחות או יותר), אז אני צריכה גם לשבח את הבכיר על הניסיון, אבל גם לעזור לו להשתמש רק במילה-שתיים כל פעם. ואין זמן, כי הסיטואציה זורמת והתינוק כבר עושה משהו אחר והבכיר כבר משנה רעיון ומשהו קורה והבעל שואל שאלה או הטלפון מצלצל ונורא קשה לעצור את הסיטואציה כדי להצליח לשקף כמו שצריך, ואף אחד כבר לא זוכר מה הוא אמר או עשה לפני שתי דקות. אוף!
אז הלימוד מתבצע לא ב"שיעור" ממוסד של 30 דקות (דאאאא) ולא בדיונים מלומדים שמתאימים לאבא שלו ולנושאים כמו אסטרונומיה ואבולוציה (שאפשר לתמצתם במשפט אחד: דע מאיפה באת ולאן תגיע בגיל 21) ואפילו לא באינטרוולים של 10 דקות, כמו שהיה עם הקריאה והכתיבה, אלא בהבזקים של 3 שניות ורסיסי משפט כל פעם.
אוף!

בעצם, מה שקשה לי בסיטואציה זה "להיות שם" לשני אנשים שונים, ולהגיע לאיזון הנאות בין שניהם. למלא את צרכי שניהם כאחד, באופן פחות-או-יותר משביע רצון.
כן לתת לגדול זמן עם הקטן, ומרחב כלשהו למשחק, וחווייה חיובית, וגם לשמור על הקטן ושתהיה לו חווייה חיובית גם כן.

בנימה חיובית, בכור אוהב את זוטון, והכל אצלו מתוך כוונה טובה.
וגם: יש להם כבר כמה משחקים שעובדים: מהנים, נאותים, הוגנים (מרדף על השטיח, אמבטיה משותפת, הצחקות-שיהוק {הקטן משהק, הגדול ברעש מתפרק והקטן צוחק ושוב משהק}).
וגם: ההתחלה היתה מצוינת. אני מתכוונת לששת החודשים הראשונים. יצאנו למסע ברגל ימין. ממש. מבחינת הכנה לתינוק, הימים הראשונים וכל זה, עשינו את כל הדברים הנכונים כדי לאפשר התחלה טובה, וגם הגישה של בכור היתה מצוינת. רק לאחרונה זה התחיל להיות מאתגר יותר, כשזוטון עבר מתינוק-ינוקא מתבונן, פאסיבי וצמוד אמא לתינוק-פעיל, נייד, חברתי, בעל דעה, שמתבקש לשחק אתו יותר, ולא רק לחבק ולעשות לו פרצופים.

<מתחילה לזרום>
תמרוש_רוש

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

צל צול, אשמח מאוד מאוד אם תשתפי בחוויות שלך. כולי אוזן!
בשמת_א*
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

אמא מלמדת

שליחה על ידי בשמת_א* »

ואני יודעת שאין מצב שהתינוק יבין את המסר מכל המלל הזה
באמת? מנסיוני, הם פשוט מבינים הכל... תסמכי על הבכיר (-:
ציל_צול*

אמא מלמדת

שליחה על ידי ציל_צול* »

תמרוש יקרה, הבנתי אותך לא נכון.
חשבתי שאת מתכוונת ללימוד לימוד, של שפה, תפישה חשבונית ומדעית. כאלה... :-)
אני והאיש אוהבים ללמד והילדים אוהבים ללמוד ביחד וזה ממש כיף כשזה עובד. אנחנו מתקדמים ככה בנושאים שלמים ביחד.
אנחנו לא סבלנים במיוחד לחכות שהשפה האנגלית תילמד מעצמה או שהעברית תתעקש להישאר. אנחנו מלמדים, בינתיים, בלי התנגדות או מאבק. כנראה משהו בדינמיקה עובד כמו שצריך.
אבל, כאמור, נראה שבכלל לא כיוונת לשם.
אז אני אמתין לי פה בשקט ואמשיך לקרוא את הכתיבה המקסימה שלך ומבטיחה לתרום אם זה יהיה איכשהו קשור.
יעל*

אמא מלמדת

שליחה על ידי יעל* »

איזה דף זה היה בכלל?)

מצאתי - למידה במנות קטנות
תמרוש_רוש

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

_תמרוש יקרה, הבנתי אותך לא נכון.
חשבתי שאת מתכוונת ללימוד לימוד_
דווקא כן הבנת נכון.
ואלה דברים שאני מאוד רוצה לדבר עליהם.
אבל פתאום נהיה לי חסם, וגיליתי שאני גם צריכה לדבר על דברים אחריפם. הלימוד שאת מתכוונת אליו הוא לחלוטין רלוונטי למה שאני עושה ולמה שאני רוצה לכתוב עליו - ואגיע אליו
(())
מאי*
הצטרפות: 01 ספטמבר 2003, 17:18

אמא מלמדת

שליחה על ידי מאי* »

זה נושא שמעניין אותי מאד, בתור אחת שהלכה לבית ספר תמיד אבל גם למדה המון-המון בבית. מהרגע שאורי התחיל לדבר בשטף (קצת לפני גיל שנתיים) אני מוצאת את עצמי מלמדת אותו כל הזמן. אני לא מצהירה, כמובן, על שיעור חשבון או עברית, אבל אנחנו כל הזמן לומדים. משחקי אצבעות? זה אגודל, זו אצבע, זו אמה, וכן הלאה. תרגילי התעמלות? שמות כל איברי הגוף. (לא רק רגל ויד אלא גם ריסים וגבות, עקב ומרפק) המון דקלומים מסוג 'בוא אלי פרפר נחמד' ו'לפרה האדומה יש עגלה קטנה חומה'. אני רואה איך זה מחדד את ההבנה שלו למקצב, לחרוזים. שירי ילדים בדרמטיות. (אם אנחנו שרים 'בא שועל גדול' המילה 'שועל' צריכה להישמע כמו שועל, והמילה 'גדול' כמו גדול...) אנחנו מסתכלים המון בספרים, מגזינים ופרוספקטים ומחפשים בהם פריטים קטנים ונחבאים, או פריטים בכל מיני צבעים. אני לא מקריאה לו סיפורים כי הוא לא מתעניין בטקסטים שיש לנו(לא מאשימה אותו - בחרתי ספרים לפי התמונות, לא לפי איכות הטקסט...), אבל הוא אוהב שאנחנו מחברים את הסיפורים שלנו על הטקסט. (למשל: תמונה של כמה ילדים בסלון הפוך, פעוט בתוך לול, נראה מדוכדך. אני: מי בלול? אורי: תינוקי. אני: מה הוא עושה? אורי: הוא בוכה. אני: למה הוא בוכה? אורי: כי הוא בלול, צריך להוציא אותו! :-) )

כמובן, אנחנו לא כל היום יושבים ולומדים, בכל זאת הוא במשפחתון כמעט עד ארבע, וגם שם לומד הרבה. אבל אנחנו מגיעים ללמידה באופן טבעי. אנחנו מתקשרים כל הזמן בשאלות ותשובות, אפילו על שטויות. 'לאן החתולה הולכת?' אורי: 'היא הולכת לגן'. 'מה עושה האופנוע?' 'הלך לישון'. 'את מי אימא אוהבת.?' 'את העננים בשמיים'. מכיוון שהוא כל כך אוהב לענות על שאלות ולשאול שאלות בעצמו, טבעי שבין כל השטויות נכניס גם כמה עובדות :-)

אני כן חושבת על למידה מעט יותר פורמלית מאחר שהגננת שלו הביעה את דעתה שהוא זקוק ליותר גירויים. (את סף הסיבולת הנמוך לשיעמום, למרבה הצער, הוא ירש מאימא שלו) ואני מתלבטת בין לחזק את הידע בחשבון (הוא יודע סדר ספרות מזמן, אבל מתקשה עדיין בספירה מדויקת של יותר משלושה אייטמים) להתחיל לזהות אותיות או בכלל ללמד אותו אנגלית. לימדתי אותו שלושה מילים כלאחר יד באנגלית והן נחקקו בזיכרונו מיד. (איפה chair? אורי: הנה chair של אימא! הנה chair של אורי! הנה עוד chair! ) אבל לדעתי הוא חושב עליהן כמילים נרדפות, לא כשפה נפרדת. הגיוני לגמרי, כי לא לימדתי אותו בקונטקסט.

בכל מקרה, תמרוש רוש, לא מתכוונת להשתלט לך על הבלוג אלא רק לעודד שכל מה שעולה לך בראש לגבי חוויות למידה מודעת – כולל איך לשחק עם תינוקות (יש לנו אחד בדרך...) או לרכוס סוודר – יתקבל מאד-מאד בברכה...חלק גדול מהלמידה שלנו הוא מעשי מאד: איך ללבוש סוודר בלי ששרוולי החולצה מתחת 'יברחו', איך להחזיר ספרים למקום בצורה מסודרת, איך לפתוח ולסגור קופסת וואקום עם מנגנון סגירה-פתיחה מורכב, וכנהלאה.
למ*
הצטרפות: 05 מאי 2010, 12:33

אמא מלמדת

שליחה על ידי למ* »

זה באופן טבעי פה?

מה זה התרגלתי להרגיש פה בנוח, לתת לילדים להסתקרן לבד (או שלא..) להזניח אותם לטובתם האישית ולא להפריע להם, לתת להם לבחור מה ללמוד אם בכלל ורק להיות שם בשבילם..
והנה שוב אני מרגישה אמא מזניחה כמו בשיחת שכנות בגן השעשועים

סתם.. :)
מחכה לשמוע עוד
אם_ילדה*
הצטרפות: 15 יולי 2013, 07:30

אמא מלמדת

שליחה על ידי אם_ילדה* »

נשמע מאוד מעניין.
אני בעיקר מתחברת (או לא).
נושא הכתיבה והקריאה בעברית קיבל בעיני חשיבות דוחקת (יש לי הר-בה הר-בה מה להגיד בעניין... זה אחד הנושאים המרכזיים שהייתי רוצה לבחון כרגע),
אני גם בסיטואציה שהנושא הוא מאוד מאתגר.
אנחנו לא סבלנים במיוחד לחכות שהשפה האנגלית תילמד מעצמה או שהעברית תתעקש להישאר.

אשמח לשמוע עוד. משתכן ואם יש פה עוד כאלה שמתמודדות עם כפל שפות
ציל_צול*

אמא מלמדת

שליחה על ידי ציל_צול* »

אנחנו הגענו לאנגליה עם שלושה ילדים שמדברים עברית (הם היו אז בני 2.5, 5, 7)
הגדול מביניהם הלך כאן לבית הספר וקלט אנגלית בתוך שנייה וחצי. הוא גם קורא בעברית ספרים ארוכים ומתוחכמים. במילים אחרות - לא דאגנו לו :-)
במקרה שלו פשוט דאגנו (ועדיים דואגים) שיהיו בבית הרבה ספרים בעברית. כל מי שבא לאנגליה ושואל מה להביא מקבל רשימת ספרים.

המרכזי החל לעשות צעדים ראשונים בקריאה כאשר הגענו והוא גם בילה פה עוד שנה בחינוך ביתי. היה לנו חשוב שקריאת העברית תתפוס לגמרי, וגם, כאשר ישתלב בבית ספר, לא יהיה מאחור מבחינת קריאת האנגלית.
מה שעשינו איתו היה לקרוא לפחות ספר אחד בעברית כל יום. כדי לפתות אותו (זה היה לו קשה והוא לא ממש היה בעניין בהתחלה) היינו קוראים ביחד. עמוד הוא ועמוד אנחנו, דואגים שיהיו לו בהתחלה עמודים קלים או חצאי עמודים. בתוך זמן די קצר הוא קרא באופן חופשי וכיום קריאה בעברית היא אחד הבילויים המועדפים עליו. בעיקר ספרי קומיקס.
בכלל, יש משהו בספרי קומיקס, עם כל העושר התמונתי הזה. הוא בילה איתם שעות על שעות עוד בטרם קריאה (בעיקר אסטריקס) וכך יצא שהוא בעצם למד לקרוא מייד בלי ניקוד.
הרעיון היה שלא עבר יום בלי לתת תשומת לב לקריאה בעברית, גם אם זה היה לחמש דקות. זה העביר את המסר של חשיבות. בהתחלה כמעט תמיד אנחנו הצענו את זה פשוט כזמן איכות משותף שבו אי אפשר להפריע לנו.

במקביל עבדנו על כתיבה, בעיקר עם המשחק המקסים "עת לאיית", שהיה אהוב מאוד אצלנו, ועם לוחות מחיקים גדולים שעליהם התאמנו בכל מיני צורות. לפעמים כתבנו אות אחת ולפעמים דברים אחרים. אבל גם בזה, השקענו מעט כל יום, במצב רוח טוב, כזמן איכות משותף.
זה כמעט אף פעם לא בא ממנו.
עוד דבר שעשינו זה לשלב את הצעות הכתיבה בחיים. למשל, אם רציתי להכין משהו לפי מתכון, הזמנתי אותו לעזור לי לכתוב כמה שורות מתוך המתכון.
כשעשינו אדניות קטנות הזמנתי אותו לכתוב את שמות הצמחים על פתקים קטנים.
כשיצאנו לקניות הוא הוזמן לכתוב מה צריך לקנות כדי שלא נשכח (ואחר כך להקריא מהפתק שכתב כשהיינו בסופר).

עם האנגלית שלו זה הלך בערך אותו דבר. כל יום קראנו משהו קטן באנגלית, ולפעמים הרבה. בסוף זה בא. כשהוא השתלב השנה בכיתה אלף הסתבר שהוא אחד הילדים שקוראים הכי טוב בכיתה והמורה שלו היתה המומה שהוא בכלל לא היה בבית ספר דובר אנגלית לפני זה (או בבית ספר בכלל).
אני חושבת שמה שעבד איתו היתה ההתמדה, זה שעושים משהו כל יום, הימנעות מהתעקשות לסיים משימות עד הסוף והסתפקות בסימון וי על ההתקדמות היומית שלנו, וזה שהעיסוק בשפות מילא חלק גדול מזמן האיכות שלו עם הורה שבו לא סופגים הפרעות של אחים אחרים.

אצל הצעירה אנחנו לא מתעסקים בכלל עם האנגלית. היא פשוט תרכוש אותה עם המערכת והיא כבר מוקפת בזה במילא. לא דואגים לזה.
העברית המדוברת שלה מאוד התחזקה בשנה שעברה שבה היא עוד היתה בבית. איתה אנחנו פשוט קוראים המון והיא שותפה להקשבה של האחים שלה לסיפורים לגיל הרבה יותר מבוגר. היא מוקפת בדי הרבה עברית ספרותית והבית מדבר עברית.
התחלנו עכשיו עם המשחק "עת לאיית" וההתקדמות שלה בו ממש מהירה.
הכנסנו גם את הלוחות המחיקים הגדולים שוב והיא כבר כותבת אותיות רבות בשתי שפות, בייחוד אלו שהיא מוצאת בהן משמעות, כמו השם שלה או מילים רלבנטיות אחרות.
גם איתה זה בעיקר משתלב כזמן איכות נטול הפרעות. האחים שלה יודעים שכאשר יושבים על ענייני שפה לא מפריעים. זמן איכות ללא הפרעות זה משהו שלילדים שלנו קשה להשיג (אנחנו המון בבית כולם ביחד) ולכן זה מצרך מבוקש.

שני הבנים התחילו עכשיו לכתוב על המחשב, עם מקלדות בעברית. אנחנו מעודדים אותם מאוד לחבר סיפורים משל עצמם. המרכזי כרגע מעתיק סיפורים והבכור ממציא משל עצמו. לשניהם יש גם תיבות מייל ואנחנו מעודדים התכתבות בעברית עם בני משפחה בישראל. נזכרתי גם שהמרכזי קיבל עידוד נמרץ להקריא בעברית ובאנגלית לבני משפחה דרך הסקייפ. הם היו יושבים בשקט ומביטים בו מקריא להם ונותנים הרבה פרגון על ההתקדמות שלו. הרעיון בא מאיתנו וכולם שמחו על זה.

חשבון וחשיבה מדעית נשמור להזדמנות אחרת.

וכאמירה כללית - אני מאמינה מאוד מאוד באנסקולינג. זו בעיניי הגישה המועדפת אידיאולוגית. היא פשוט לא מתאימה לאופי שלי ושל האיש. שנינו חובבי ידע ולמידה ואנחנו פשוט יותר מדי נהנים לקחת חלק בזו של הילדים.
למשל, האיש התחיל עכשיו ללמוד פסנתר עם הבנים דרך האינטרנט. אני בטוחה שהבנים היו לומדים גם בעצמם מתוך התנסות. אבל הלמידה השיטתית מקדמת יותר מהר ונותנת להם סיפוק רב. וזה ככה גם עם טניס, כדורגל ועוד דברים. אנחנו אוהבים ללמוד ביחד איתם (בצורה שיטתית, "לימודית") דברים אנחנו לא יודעים ואוהבים ללמד את מה שאנחנו כן יודעים. האיש הרבה יותר מלמד ממני אבל גם אני לא טומנת ידי בצלחת :-)
מאי*

אמא מלמדת

שליחה על ידי מאי* »

ציל צול, פעם ראשונה שאני שומעת על 'עת לאיית'. אני בדיוק חושבת על איך לחשוף את אורי לאותיות - דרך מדבקות גדולות? כרטיסים? המשחק הזה נשמע טוב, אבל האם לדעתך כרטיסי האותיות מספיק גדולים בשביל ילד בגיל שנתיים-וחצי -שלוש? אני זוכרת שגלן דומן טוען שאם מלמדים אותם קריאה בגיל הזה האותיות חייבות להיות ממש גדולות...(הבהרה: לא בוער לי שהוא ידע לקרוא עכשיו. אני פשוט רוצה לתת לו את האפשרות לגלות אם זה מעניין אותו. בכל מקרה, הוא אמור ללמוד קריאה באופן רשמי בגן של תלמוד התורה בגיל ארבע, אז זה לא שיהיו לו הרבה שנים להשתעמם במערכת החינוך בין ילדים שעוד לא קוראים.)

תודה על ההסבר לגבי הדו-לשוניות של הילדים שלכם. אצלנו זה מורכב: אנחנו גרים בארץ, בעלי מדבר עברית וצרפתית (שתיהן שפות-אם, אבל הצרפתית פחות טובה) ואני עברית ואנגלית. אף אחד מאיתנו לא יודע את השפה השנייה של האחר, אז נצמדנו לעברית עם אורי, ועכשיו אני שוברת את הראש איך להקנות לו בכל זאת לפחות עוד שפה אחת .חשבנו על האפשרות שעם התינוקת החדשה אני אדבר אנגלית, אבל אני חוששת שזה יכעיס את אחיה הגדול. אולי נתחיל בקניית דיסקים של שירים באנגלית והשמעה לשניהם. נראה. רעיונות יתקבלו בברכה :-)
יעל*

אמא מלמדת

שליחה על ידי יעל* »

אני בדיוק חושבת על איך לחשוף את אורי לאותיות - דרך מדבקות גדולות? כרטיסים? המשחק הזה נשמע טוב, אבל האם לדעתך כרטיסי האותיות מספיק גדולים בשביל ילד בגיל שנתיים-וחצי -שלוש?

בגיל הזה היינו מאוד מרוצים ומסופקים מהספר "אותיות במיץ שטויות" של רינת הופר.
תמי*
הצטרפות: 12 נובמבר 2001, 14:43

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמי* »

צלצול
תודה על ההסבר המפורט.
גם אני אוהבת ללמד את בנותי. אבל לא תמיד הן שמחות ללמוד ממני ) - :
אני תוהה איך ללמד אנגלית בישראל.
כתבת בקצרה על לימוד האנגלית לבן החמש, תוכלי לספר איזה סוג של טקסטים קראתם?
וגם - האם תרגמת (לעברית) כשקראת לו באנגלית?
אני מודה שהנושא של לימוד שפה שניה הוא קסם בשבילי. הענין הרי הוא לרכוש הרבה מאוד מילים חדשות (שלא משתמשים בהן ביומיום). השאלה איך לעשות את זה.
ועוד משהו שאני תוהה: למה בעצם להגיע לכיתה א' כשיודעים לקרוא כבר? לא משעמם במהלך הלימודים אחכ?
ציל_צול*

אמא מלמדת

שליחה על ידי ציל_צול* »

מאי, זה קצת תלוי ילד. הצעירה שלי אוהבת לשחק עם דברים קטנים. בשבילה החלקים היו ממש מוצלחים בגודלם.

גם אצלנו אותיות במיץ שטויות עבד יופי אבל רק עם ילד אחד :-)
האחרים לא מצאו בזה עניין.
וגם היה לנו פאזל רצפה ענק עם אותיות גדולות מאוד וציורים שהיה אהוב כל כך עד שנשחק לגמרי. לא הצלחתי למצוא אותו שוב בישראל.

למה בעצם להגיע לכיתה א' כשיודעים לקרוא כבר? לא משעמם במהלך הלימודים אחכ?
באנגליה מתחילים ללמוד את ראשית הקריאה כבר בגן החובה. כיתה אלף היא כבר שלב מתקדם יותר של קריאה.
לא משעמם כי כל לימוד הקריאה מתנהל כאן בקבוצות קטנות מאוד. הילד תמיד ברמה שלו פחות או יותר.

איזה סוג של טקסטים קראתם?
באנגליה יש ערימות של ספרים גאוניים ללימוד שפה. הם עובדים בשלבים גם לגבי לימוד אוצר המילים וגם לגבי הפוניקס (איך לקרוא צירופים שונים). אלו ספרים שבהתחלה יש בהם סיפורים מתוקים אבל בכל עמוד יש רק כמה מילים, שורה, שורה וחצי. התמונה עושה את שאר העבודה. השקיעו פה בזה המון המון מחשבה.
אז קראנו ספרים כאלה לאט לאט, והתקדמנו איתם ככל שלמדו.
בישראל מצאנו מעט כאלה בבית אריאלה אבל לא ברצף מספק. לדעתי, אם ממש חשוב לך, להזמין באינטרנט שיהיה בבית. הילדים גם חזרו לקרוא את זה שוב ושוב עד שקראו כבר בעצמם.
למשל, סדרת ספרי ביף וצ'יפ

האם תרגמת (לעברית) כשקראת לו באנגלית?
בטח, אבל זה היה מאוד אינטראקטיבי. כשהוא שאל, והרבה פעמים שאלתי אותו מה הוא הבין. והרבה פעמים נסמכנו על התמונה. והרבה פעמים התרגום היה רק כללי, של הרעיון, כדי לא לקלקל את הקצב והמוסיקליות של הקריאה.
וכאשר קוראים ספר כמה פעמים זה כבר ממש לא נחוץ בכל מקרה.
תמי*

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמי* »

תודה רבה!
הולכת לחפש באינטרנט את הספרים.
נשמע נחמד באנגליה...
תמי*

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמי* »

השאלה הקשה היא מה עושים כשאמא רוצה ללמד אבל הינוקא לא רוצה ללמוד.
תמרוש_רוש

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

אני מודה שהנושא של לימוד שפה שניה הוא קסם בשבילי. הענין הרי הוא לרכוש הרבה מאוד מילים חדשות (שלא משתמשים בהן ביומיום). השאלה איך לעשות את זה.
בעיני, הלימוד של שפה שניה, כמו גם שמירה על שפת האם בסביבה של שפה דומיננטית אחרת, זה עניין פונקציונלי לגמרי - צריך שתהיה סיבה ויהיה עם מי להשתמש בה.

בקשר לשמירה על העברית ולימוד קריאה וכתיבה בעברית- הסיבה האמיתית שלי היא שאני לחלוטין קנאית לנושא. לגמרי. גם אובססיבית. אבל אני כל הזמן מזכירה לעצמי, שזה שאני אליעזר בן יהודה של המאה ה-21 ("עברי, דבר עברית") זה לא סיבה תקפה מבחינת הילדים שלי. אז הסיבה התקפה לשמירה על עברית מדוברת היא: שהוא יוכל לתקשר באופן קולח עם הסבאים והבני דודים שלו בישראל. והסיבה ללימוד הקריאה והכתיבה היא כדי שהשפה הכתובה תתמוך בשפה המדוברת, ותרחיב ותעשיר אותה.

בקשר לשפה זרה - האמת, אני לא מאמינה בלימוד שפה שניה, אם אין הזדמנות אמיתית להשתמש בה. (למשל, לדבר עם מישהו אהוב שדובר אותה כשפת אם, לקרוא טקסטים שנגישים רק באנגלית). אם אין סיבה וקונטקסט לשימוש בשםה השניה, זה פשוט לא נדבק... אלא אם כן הילד מוקסם מהשפה כשלעצמה.

השאלה הקשה היא מה עושים כשאמא רוצה ללמד אבל הינוקא לא רוצה ללמוד.
אה, יש כל מיני אפשרויות :-)
א. לרדת מכל העניין, ולקבל שזו הבחירה של הילד
ב. לבחון מחדש למה את רוצה ללמד את הנושא הספציפי הזה - מה המטרה. וגם: למה הילד לא מעוניין
ג. בתחבולות תעשה לך מלחמה: לייצר וליצור את הסיטואציות והפעילויות שיפתו את הילדים לכיוון הנושא שאת רוצה ללמד. לחפש מתחת לאדמה את הדברים שיגניבו אותם וימשכו את לבם. לשתול בבית חומרים בנושא הרלוונטי. שיהיה נגיש. להוות דוגמה אישית - לעסוק בזה בעצמך. להיות יצירתית. למצוא את הרלוונטיות לחיי היומיום, לדברים שכן מעניינים את הילדים, ולדרך העיסוק והלימוד שלהם. לעבוד עם הומור ודרמה. ודרך משחק.

אני שונאת טקסטים ללימוד קריאה בעברית. את אלה שהיו בספר הלימוד העתיק שלי כילדה, וכמעט את כל אלה שאני מוצאת באינטרנט. מה זה השעמום הזה??? "רינה היתה רעבה. גם גילי היה רעב. אמא הכינה ביצה לרינה. אמא הכינה ביצה לגילי. רינה אכלה את הביצה. גילי אכל את הביצה. רינה אמרה: תודה אמא. הביצה היתה טעימה"
אה???!!! מה זה? איפה הדרמה? איפה ההומור? איפה העניין? אני כבר רואה איזו אושיה חינוכית עבשה כותבת בהקדמה לחוברת כזאת "עשיר בטקסטים פשוטים, המאפשרים תרגול וחזרה על מילות מפתח, מחיי הילד וחוויותיו". יופי, רק שה"חוויות" האלה מייבשות-מוות, באיך שהן נכתבות. ועם כל הכבוד לחזרתיות, יש חזרתיות שבונה סיפור - כמו שתוכלו לראות בהמון ספרי ילדים טובים - ויש כזאת שתוקעת אותתו לגמרי.
ואתם רוצים שהילדים יקראו את זה בלי להירדם שלוש פעמים באמצע? נפלתם על השכל.
תמרוש_רוש

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

זה באנגלית או בעברית?
אם_ילדה*

אמא מלמדת

שליחה על ידי אם_ילדה* »

וכאמירה כללית - אני מאמינה מאוד מאוד באנסקולינג. זו בעיניי הגישה המועדפת אידיאולוגית. היא פשוט לא מתאימה לאופי שלי ושל האיש. שנינו חובבי ידע ולמידה ואנחנו פשוט יותר מדי נהנים לקחת חלק בזו של הילדים.
D-:
אני גם בקטע של אנסקולינג, ולבינתיים זה דורש המון איפוק מבחינתי. אני לא מאמינה בבית ספר (גם אוניברסיטה עושה לי חלחלה). זה לא מנע ממני להעשיר את ידיעותי מהרגע שיצאתי מהמסגרות שנועדו למטרה זו. אבל גם לא עשיתי לעצמי שיעורים מסודרים. קריאת חומר שמעניין אותי הוביל אותי לעוד חומרים, ולעוד נושאים. אני רואה את הלמידה כחלק מהחיים. כל יום לומדים משהו חדש, אם זה היסטורי, מדעי, או מרכיב מיוחד ממתכון חדש. צריך להיות פתוחים כי כל הזמן נחשף בפנינו מידע חדש ומעניין.

ככה זה גם עם הילדה. אנחנו חיות, ומזה לומדות.
מישהו אמר לי שרוב הילדים סופרים כשינון, אבל הם לא מבינים את המהות. אין לי ניסיון עם ילדים רק עם הקטנטונת שלי. הילדה שלי עוד לא יודעת לספור כמו שצריך. היא המציאה שפה משלה, וזה תקף גם למספרים, אבל אפשר לראות שהיא יודעת בדיוק מה המטרה למספרים. זה כתוצאה מזה שמאז שהיא תינוקת, כל פעם שאנחנו עולות במדרגות אני סופרת. כשהיא הייתה מאבדת סבלנות על המנשא, היינו סופרות אצבעות (בשלוש שפות שונות).
האם הייתן קוראות לזה לימוד, או אנסקולינג?
אני מרגישה שאני לא מלמדת. אני פשוט מעבירה את הזמן איתה.
אני רואה את זה גם עם הציור. אני מנסה לייסם את הדרך שחווה בת חיים כתבה עליה. עד עכשיו זה עובד. היא מגלה הכל לבד, אני רק צריכה לספק לה את האמצעים. האם זה לא יהיה כך לגבי גם כתיבה וקריאה? האם אני אמא מזניחה, אם אני יושבת בצד וצופה?

בדף אחר מישהי העלתה דילמה לגבי בנה שלא מדבר עברית (הוא חי בארץ). מישהי אמרה שהיא שולחת את הילדים לממסד רק בשביל לרכוש את השפה. האם זה באמת יהיה הכרחי בשביל ילדתי? אני ממש לא בטוחה. האם אני אצטרך לדאוג ללמד אותה את השפה המדוברת בסביבה בגלל שהיא לא במסגרת? גם כן כרגע, אני לא בטוחה.
לגבי העברית, פה העלתן לי נקודה חזקה למחשבה. אין לי ספק שהיא תדבר עברית, אבל לגבי הכתיבה וקריאה סימן השאלה שאני צריכה לכתוב, אמור להיות ענק. אני רוצה שהיא תקרא עברית, הרבה בגלל שאני כותבת לה המון בימים אלה בשביל שהיא תקרא את זה בעתיד. האם זה יהיה לשווא כי זה לא יהיה קריא מבחינה? חוץ מזה זה יהיה עצוב בשבילי. הגיוני שגם בשבילה.
עד עכשיו היא כל הזמן מוכיחה לי שהיא יודעת מה שהיא צריכה בשביל עצמה. אם זה מבחינה גופנית. אם זה מבחינה לימודית. אבל היא לא מודעת לכך שיש כבר שתי מחברות כתובות בעברית רק בשבילה.
יוצא לי מבולבל. המון שאלות אני מעלה פה. טוב, בכל זאת זה אחד מהנושאים שמעסיק אותי תכלס מאז תחילה ההורות שלי.
האם למישהי יש ניסיון עם אנסקולינג לגבי שפות?
ציל_צול*

אמא מלמדת

שליחה על ידי ציל_צול* »

באנגלית. חמוד מאוד, תמיד קצת הומוריסטי. לא דידקטי באופן מעצבן.
בעברית לא מצאתי מעולם חומרים כאלה. רק מעוררי פיהוק.
מיכל_בז*
הצטרפות: 14 יוני 2010, 16:49
דף אישי: הדף האישי של מיכל_בז*

אמא מלמדת

שליחה על ידי מיכל_בז* »

אני אוהבת את הסדרה של זזה, מכירות? זאת שמבוססת על המכשפות של רונית חכם. זה חמוד לאללה, מעניין אם עדיין מוכרים את זה.
מיכל_בז*
הצטרפות: 14 יוני 2010, 16:49
דף אישי: הדף האישי של מיכל_בז*

אמא מלמדת

שליחה על ידי מיכל_בז* »

קוראים לזה ״מילות קסמים״ (גוגל עזר!) וזה ממש חמוד. איורים מגניבים ומאוד זורם (בעיניי).
תמי*

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמי* »

בעיני, הלימוד של שפה שניה, כמו גם שמירה על שפת האם בסביבה של שפה דומיננטית אחרת, זה עניין פונקציונלי לגמרי - צריך שתהיה סיבה ויהיה עם מי להשתמש בה.
טוב, לתפיסתי, זה מאוד פונקציונאלי לדוברי עברית לדעת אנגלית.
אני חושבת שגם בנותי מבינות את זה - כל כניסה למחשב היום כרוכה בהתמודדות עם אנגלית.
וידוי קטן: שפת האם שלי עברית, אבל אני עובדת בשפה האנגלית. אני מכירה מקרוב את המאמץ, הקושי, ההנאה והתסכול שבמעבר לשפה שנייה -שמתרחש בלי מעבר לתרבות שחיה את השפה. זה לא פשוט, אבל לפעמים הכרחי.
בקשר לשפה זרה - האמת, אני לא מאמינה בלימוד שפה שניה, אם אין הזדמנות אמיתית להשתמש בה.
הבעיה היא שכשתגיע ההזדמנות זה עלול להיות די מאוחר, ואי אפשר ללמוד שפה שניה ביום אחד.
וגם - אני לא מצפה מהבנות שלי שיבינו את זה. אני מרגישה שבתפקידי כאמא (מלמדת...) אני אמורה להכיר בכך שהזדמנויות כאלה צפויות להגיע ואני זו שאמורה להכין אותן לכך - בקיצור, ללמד אותן אנגלית.

אני באמת חושבת שחשוב ללמוד אנגלית (למי שחי בישראל למשל) גם אם אין דוד אהוב לדבר איתו באנגלית (מסכימה איתך שאם יש זו סיבה מצוינת וגם דרך טובה ללמוד). נדמה לי שהנושא הזה של לימוד שפה שניה הוא דוגמא מצוינת למה שמטריד אותי בתפקידי כאמא מלמדת. אני רוצה ללמד את מה שנראה לי חשוב שהילדות שלי ילמדו, אבל זה ממש לא אומר שהן רוצות ללמוד את מה שחשוב לי ללמד.
תמי*

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמי* »

בענין הטקסטים ללימוד קריאה בעברית - מצחיק לספר שבנותי אוהבות אותם מאוד.
יש לנו את ערימת הספרונים הזו - שהיא אכן משעממת מאוד לטעמי - של ראשית ראשית הקריאה. בגיל חמש הן שתו אותה בצמא, מיוזמתן ובהתלהבות.
אני חושבת שכשילד רוצה מאוד ללמוד משהו (לקרוא נניח בשפת האם) - הוא יצליח למצוא איך לעשות את זה.
השאלה המעניינת - ולענין הבלוג הזה במיוחד - נוגעת למצבים אחרים, שבהם
אני אמא מלמדת באופיי, בהווייתי ומתוך אידיאולוגיה ועניין אישי
ולכן רוצה ללמד גם דברים שהילד לא מגיע אליהם בעצמו, ולאו דווקא מתלהב מהם. אני רוצה ללמד אותם כי לדעתי חשוב שילמד אותם.
אם לא שפה שנייה אז נניח - תזונה בריאה.
תוהה
האם כשאני מלמדת אני רק מייצרת אנטי?
ציל_צול*

אמא מלמדת

שליחה על ידי ציל_צול* »

האם כשאני מלמדת אני רק מייצרת אנטי?
ותמי, מה את עונה לעצמך על התהייה הזו? אני סקרנית.
ונניח שהשאלה היתה - האם כאשר אני מלמדת אני מייצרת גם אנטי? מה היית עונה אז?

אני בטוחה שאני לא מייצרת רק אנטי, אבל בהחלט גם
והאמת היא שזה לא מזיז לי. אולי אפילו להפך. אנטי הוא כוח התנגדות. לי יש חיבה גדולה לכוחות התנגדות. הם חלק מהכוחות החיוניים שלנו.

השאלה שלי היא לא האם זה טוב או רע שעולה התנגדות, אלא מה עושים בהתנגדות כשהיא עולה.
ובין האפשרות של להכריח לאפשרות של לוותר לגמרי - יש נהר שלם של אפשרויות. אני רוצה לקוות שהאופן שבו אני מתמודדת עם האנטי של הילדים שלי ילמד אותם איך להתמודד בהמשך עם האנטי שלהם בכוחות עצמם.

אני חושבת למשל על צורת העבודה המקסימה שלמדתי מ עירית לוי - מפגש חוזר עם שאלות, שחלקן מעוררות התנגדות. אנטי. והמפגש החוזר משנה את האנטי הזה ברכות מדהימה עד שהיא הופכת להסכמה. נו, לוותר על ברכה שכזו?
יעל*

אמא מלמדת

שליחה על ידי יעל* »

אח, ציל צול, לו אפשר היה לגריין את כל זה...
ללו*
הצטרפות: 11 ינואר 2011, 09:59

אמא מלמדת

שליחה על ידי ללו* »

+הודעה ממשתתפת חדשה התקבלה בברכה:+

אני מאמינה מאוד מאוד באנסקולינג. זו בעיניי הגישה המועדפת אידיאולוגית. היא פשוט לא מתאימה לאופי שלי ושל האיש. שנינו חובבי ידע ולמידה ואנחנו פשוט יותר מדי נהנים לקחת חלק בזו של הילדים
גם אני חובבת ידע ונהנית לקחת חלק וגו', ואני גם תופסת מעצמי אנסקולרית, ולא רואה כאן שום סתירה.

מתבקש לצטט פה עוד גריין:
העיקרון הוא לא שאסור לספר או לחשוף לכל דבר - העיקרון הוא להקשיב לילדים, ואם הם מבטאים בכל צורה שהיא שזה לא מעניין אותם, בכלל או החל מרגע זה, אז מפסיקים. כי מהרגע שאת ממשיכה כאשר הילד מאותת לך שהוא לא רוצה יותר - זה הרגע שבו הפסקת לדבר בכיף והתחלת להיות "דידאקטית" ו"לדחוף חומר".{{}}
ללו*
הצטרפות: 11 ינואר 2011, 09:59

אמא מלמדת

שליחה על ידי ללו* »

+הודעה ממשתתפת חדשה התקבלה בברכה:+

(של בשמת, מ{{}}מדעי הרוח בחינוך הביתי{{}})
ציל_צול*

אמא מלמדת

שליחה על ידי ציל_צול* »

העיקרון הוא להקשיב לילדים, ואם הם מבטאים בכל צורה שהיא שזה לא מעניין אותם, בכלל או החל מרגע זה, אז מפסיקים.
המממ... השאלה היא מה מפסיקים? את כל הלימוד? לא בהכרח.
אפשר להפסיק את הלימוד שמקבל איתות, לאותת בחזרה שהבנו שמשהו פה לא עובד, ולהציע את אותו ידע בדרך אחרת או פשוט לשאול את הילד האם הוא היה שמח לקבל את הידע בדרך אחרת, ואולי הוא אפילו יודע לומר באיזו דרך.
כאשר הילד שלי מאותת שמשהו בלימוד לא מתאים, זה לא אומר בהכרח שזה לא מעניין אותו. זה יכול לומר המון דברים שונים, וחלקם ממש לא אומרים שצריך להפסיק. מה שכן, זה אומר בוודאות שאין טעם להמשיך בדרך שבה הלכנו. פה אני לגמרי מסכימה עם בשמת.

(יעל, תודה...)
יעל*

אמא מלמדת

שליחה על ידי יעל* »

@}
בסוף גריינתי חלק קטן :-)
תמי*

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמי* »

צילצול - אני אוהבת את התשובות שלך, את זה שאת לא נבהלת מהתנגדות, מכאב (וגם מרעב (-:
מסכימה עם המשפט שלך
אני בטוחה שאני לא מייצרת רק אנטי, אבל בהחלט גם.
זו גם ההרגשה שלי.
לא תמיד אני יודעת מה לעשות איתה. כי אנטי ביחס לדברים שחשובים לי לא נעים לי. לפעמים מרגיז אותי או מאכזב מאוד.
זה שלי, נכון, אבל אני גם ממש לא מקבלת את הציווי להפסיק מיד. מה שאני מחפשת זה כנראה את הגמישות הזו שאני קוראת אצלך - לדעת איך להמשיך, מתי לשנות דרך, ומתי להתעקש.
אני חושבת על ההורות כסוג של הובלה (ולכן מתחברת גם לרעיון של "אמא מלמדת") - מין מגדלור כזה שמכוון את הספינות השטות (בענייני החיים הרחבים, ערכים, השכלה, תזונה ועוד) ולא נראה לי נכון להפסיק להוביל כשהילד מחליט כך. אני מאמינה שהילד זקוק למגדלור ההורי האוהב והמכוון.
תמי*

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמי* »

מאוד מסכימה עם תמרוש
שאחד הדבים הכי חשובים שהורים עושים זה ללמד את הילדים שלהם, ואיך הרבה הורים <בתהליך מיסוד וסיהור הלמידה אל תוך מוסדות חינוך - תוספת שלי> חושבים שללמד זה התפקיד של המורים והמורות.
תמרוש - תספרי איך את מלמדת?
מחכה ומצפה...
תמרוש_רוש

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

טוב, חשוב לי לציין שכרגע אני במשבר.
עד עכשיו, עד לא מזמן, ההלמדה שלי (מילה שהבכיר שלי המציא והיא מאוד שימושית) זרמה לא רע. היו כל מיני תקלים וכמה שגיאות מאז/וריות, אבל בתכלס הדברים זרמו.
(כאן אמורים לבוא איזה חמישה-ששה פוסטים א ר ו כ י ם על איך לימדתי, או הִלמדתי, ואיזה יופי זה היה.. אגיע לזה בהמשך)
משהו השתנה בזמן האחרון. לא יודעת מתי.
כנראה המשבר ממש התפרץ כששנת הלימודים נגמרה ודידי יצא לחופש.
פתאום נהייתי עייפה מהכל, במיוחד מעצמי.
כי לפני שזה קרה, חשבתי שבחופש יהיו לנו יותר הזדמנויות לעשות דברים בעברית.
וכשהחופש התחיל, בעיקר הייתי עייפה (תינוק עם שיניים, חוסר שינה מצטבר... אתן מכירות את הסיטואציה).
אני חושבת שדבר נוסף היה שדידי הביא מביה"ס את כל החומר שנצבר שם.
עד אז לא ראיתי מה הוא עושה על בסיס יומיומי. כל המחברות שלהם נמצאות בכתה קבוע, ולא מגיעות הביתה בכלל. אז יש את התצודה שמחוץ לכתה - מדי שבוע, המורה מוציאה החוצה משהו שהתלמידים עשו, פורשת את כל הדפים לאורך המסדרון, וההורים יכולים לראות אותם כשהם מדגיעים לאסוף את הילד. ויש את הפורטפוליו, שמכיל עבודות נבחרות ומגיע הביתה בסוף כל רבעון. אבל זה רק דגימה.
ואז, בסוף השנה, הוא הביא הביתה ארבע מחברות כתיבה ושתי מחברות חשבון (אולי ארבע?) ואת תיק האמנות שלו, ואת הפורטפוליו שהיה מלא וגדוש בעבודות פשוט יפהפיות, וגם את תיק האמנות, ופתאום כל הבית היה מפוצץ בכל הדברים שהוא עשה כל השנה בביה"ס.
כאן המקום לציין, שלא רק שהוא עשה את זה, הוא גם נהנה נורא. הבנאדם ממש התענג על בית הספר שלו בשנה הזאת. הוא חגג, הוא פרח, הוא היה רץ לשם בשמחה וחוזר בשמחה. וכשהגיע החומר הלימודי - הוא נורא נהנה במשך כמה ימים לשבת ולדפדף בכל הדברים, לקרוא ולראות אותם מחדש.
יחד עם הערמות האלה, הגיע גם "הפורטפוליו בעברית" שלו - קלסר עם דפי עבודה שהכנתי לו בעברית, ושהוא עשה אותם בביה"ס בזמן שעור דת (יש דבר כזה, ממומן ע"י הממשלה, שעור דת. בתחילת השנה את מקבלת דף ובו פירוט של שעורי הדת הקיימים בביה"ס, פלוס רשימה של כל שעורי הדת האפשריים מבחינת המערכת (יש הרבה), ואת מסמנת האם את רוצה שהילד שלך יילך לאחד מהם, או לא ישתתף כלל. אנחנו לא גרים באזור הישראלי-יהודי של העיר, אז שעורי היהדות לא זמינים. נותר לנו לבחור בין נצרות, באהאי או כלום. בחרנו כלום, וסיכמנו על דעת כל הצדדים שהשעה הזאת בשבוע תוקדש לתרגול העברית ושאני אחראית לדפי העבודה).
בקיצור, אני מקבלת לידיים את הפורטפוליו העברי, עם קומץ דפי העבודה שיצרתי במחשב שלי או שחיפשתי ומיינתי והורדתי בעמל כה רב, עם תמונות שהורדתי מהאינטרנט, מודפסים במדפסת ביתית, על נייר טיוטה (הו, קמצנות קדושה...) שמצידו השני יש טיוטות צבעוניות של איזו סטודנטית לעיצוב, והניגוד בין זה, העליבות והעניות של זה לבין כל השאר, כל מה שה"מערכת" עשתה ... פשוט גמר אותי.

אביגדור תמצת את זה במשפט אחד: את מצפה מעצמך ליותר מדי.
דאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאאא
ציל_צול*

אמא מלמדת

שליחה על ידי ציל_צול* »

תמרוש, תבדקי מקצועות אחרים שיש להם רק שעה בשבוע, ושבהם הילד שלך לגמרי לבדו בעבודה עצמית, ותראי אם שם יש את אותו העושר שאת מחפשת.
זה לא יכול לעבוד ככה.
זו השוואה בכלל לא הוגנת.
מה הילדון שלך חושב על מה שאת מכינה? ועל איך שהוא מתמודד עם זה? גם לטעמו זה עלוב ועני, או שהוא בכלל לא רואה את זה ככה?
פלוני_אלמונית*

אמא מלמדת

תמרוש,
אולי אם תספרי מה לימדת חוץ מזה, כלומר תפרטי כאן:
כאן אמורים לבוא איזה חמישה-ששה פוסטים א ר ו כ י ם על איך לימדתי, או הִלמדתי, ואיזה יופי זה היה.. אגיע לזה בהמשך
אז תראי לעצמך, (וגם תראי לנו) שאת לא רק מצפה מעצמך ליותר מדי, אלא גם מממשת לא מעט.
פלוני_אלמונית*

אמא מלמדת

זו אני - תמי - שמנסה לפתות אותך תמרוש לספר איך ומה ...
ציל_צול*

אמא מלמדת

שליחה על ידי ציל_צול* »

תמרוש, גם אני מאוד מאוד אשמח לשמוע בפירוט על ההלמדה אצלך.
אם_ילדה*

אמא מלמדת

שליחה על ידי אם_ילדה* »

חוזרת שוב למשפט הזה, כי חשבתי עליו הרבה בהקשר אלי. צילצול אני מבינה ביותר את זה, מצד שני איך האמונה באנסקולינג מסתדרת לך עם מסגרת בית הספר?
ציל_צול*

אמא מלמדת

שליחה על ידי ציל_צול* »

היא לא.
כמו שהרבה דברים אחרים שאני מאמינה בהם לא תמיד מסתדרים עם הבחירות שלי.
מערכת השיקולים שלי תמיד מורכבת בהרבה מסך האידיאולוגיות שבהן אני מאמינה.
החלק הטוב הוא שלפחות כרגע, אחד לא בא על חשבון השני. אני רואה אצל הילדים שלי יכולת גבוהה לבחור תחומי עניין בעצמם, ללמד את עצמם, לשהות בשעמום ולצאת ממנו.
אז הם מקבלים חינוך אנגלי מעולה שאני שלמה איתו מאוד תחת מגבלות הז'אנר, והם מקבלים הלמדה של ההורים שלהם כאשר משהו חשוב להורים שלהם או מעניין אותם, והם מלמדים את עצמם לא מעט.
אם ארצה להביט בהורות שלי במבט נדיב, אומר שיש ערך בחשיפה לסוגי למידה שונים, וביכולת להוציא מכל סוג למידה את המיטב.
אם_ילדה*

אמא מלמדת

שליחה על ידי אם_ילדה* »

אני מבינה את מה שאת אומרת.
אם ארצה להביט בהורות שלי במבט נדיב, אומר שיש ערך בחשיפה לסוגי למידה שונים, וביכולת להוציא מכל סוג למידה את המיטב.
משפט לגריין, אבל פשוט לא מסתדר לי כל מה שלפני.

מערכת השיקולים שלי תמיד מורכבת בהרבה מסך האידיאולוגיות שבהן אני מאמינה.
אין ספק שלא תמיד אנחנו יכולים לבחור במה שאנחנו מאמינים בו בכל מיני שיקולים, אבל אם אמונה מסוימת או אידיאולוגיה (לא אוהבת את המשפט הזה בהקשר לחינוך, אבל מילא…) חשובה לי מאוד, אעשה את הכל כדי כן להגיע אליה.
לא חשוב לי בגדים ואופנה, עדיין אם אצטרך ללכת לפגישה חשובה התלבש בהתאם. אין לי בעיה לוותר על עיקרון הזה ליום, כדי לקדם את עינייני.
לא חשוב לי תעודת בית הספר, אבל לשלוח את הילדים לבית ספר בגלל… פה אני לא אתפשר אם יש לי את האפשרות לכך.
לא בגלל עקשנות על דרך אחת, אלא בגלל שאם אני כן יכולה, וכן מאמינה, אז למה לא.
דווקא הרבה שיקולים שלי הם לא מאדיאולוגיה ולא אמונה, אלא איך אני רואה ורוצה לחוות את חיי.
האנסקולינג מרתק אותי, עדיין אני חושבת שיש סיכוי שאמצע את ילדתי מקבלת הלמדה (שיניתי את המשפט על מנת להכניס את המילה הזאת. האם אפשר להכריז רשמית שנוצרה בעברית הטיה חדשה לפועל בזכות זעטוטון קטן (-: ) במקרים שחשובים לי. החינוך ביתי מתחבר לי, אבל נראה לי שפה לא אוכל למצוא לעצמי דרך למצוא באלנס בינהם. כול עוד אוכל להרשות זאת כלכלית, לא נראה לי שאהיה מסוגלת לשלב זאת בחיי. אלא אם כן הילדה תבקש כמובן.
ציל_צול*

אמא מלמדת

שליחה על ידי ציל_צול* »

לא מסתדר לי כל מה שלפני
כן מסתדר לך :-)
אנחנו מאוד דומות בזה, אז איך שהסברת את עצמך פשוט תקף גם לגבי. והנה הדרך -
אם אמונה מסוימת או אידיאולוגיה חשובה לי מאוד, אעשה את הכל כדי כן להגיע אליה.
בדיוק. אנסקולינג לא חשוב לי מאוד.
הוא נראה לי כמו עוד דרך נכונה לעשות דברים, שיוצא ממנה טוב. דרך שבמצבים מסוימים אני אשמח ללכת בה. זה הכי רחוק שזה מגיע ולכן זו לא דרך שנבחרת הרבה באופן מיוחד וזו לא דרך שאני אעשה הכל (או הרבה) כדי להגיע אליה.
כמו שאני מאמינה שלהניק למרחקים ארוכים זה נפלא והנקתי "רק" שנה כל אחד מילדיי, ואני מאמינה בקסם של החינוך הביתי אבל כבר שחררתי את הבחירה הזו וכו' וכו'.

הסיבה שאני כזו היא שאני מאמינה בהמון דברים. יש לי המון דעות מוצקות והמון דברים שאני מתחברת אליהם רעיונית. אין לי סיכוי לעמוד בכולם באדיקות או אפילו לנסות את זה.
זה יהפוך את החיים שלי לרדיפה תמידית אחרי אמונות ואידיאולוגיות במקום להיות פשוט ...חיים.
אז אני מחזיקה בעמדה שהיא טובה בעיניי, ובכך (לדעתי) מקדמת אותה בעולם, כי אני מדברת עליה ומנכיחה אותה, אבל בפועל מקיימת אותה כפי שמתאים ומסתדר עם כל שאר האמונות שלי והצרכים שלי ושל שאר בני הבית. ולפעמים זה אומר לא לקיים אותה. תקופתית או בכלל.
תמרוש_רוש

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

איזה דיון יפה!
ציל צול, תודה על מילותייך. הן עשו לי טוב על הלב.
חייבת להגיב למשהו שנכתב עוד קודם לכן:

אם ילדה:
_כל פעם שאנחנו עולות במדרגות אני סופרת. כשהיא הייתה מאבדת סבלנות על המנשא, היינו סופרות אצבעות (בשלוש שפות שונות).
האם הייתן קוראות לזה לימוד, או אנסקולינג?_
למה "או"?
היש איזושהי סתירה בין אנסקולינג לבין לימוד?
כלל לא! אנסקולינג לא מבטל לימוד, או הלמדה (;-)). להיפך. כל הטענה באנסקולינג הוא שילדים לומדים בחמש-מאות-מיליון מצבים יומיומיים, או פחות יומיומיים, ולא צריך בשביל הלימוד הזה כיתה, לוח, מחברות, מורות מוסמכות, תכניות שנכתבו על ידי מומחים להוראה, וכן הלאה. מספיק ילד, מבוגר תומך-למידה, וסביבה שממריצה את הלימוד, נותנת לו סיבה, הקשר, גירוי רעיוני או כלים לביצוע (למשל, המדרגות).

ולכן ידידה שלי מתנגדת בכל לבה למונח "אנסקולינג". היא מעדיפה את המונח "למידה טבעית", והיא צודקת לחלוטין. כשאנחנו משתמשות במונח אנסקולינג, בהכרח אנחנו מבזבזות אנרגיה על התייחסות לבית הספר ולכל מיני קונספטים בכל הנוגע ללמידה, והדיון כבר נגוע בכל מיני הנחות יסוד שלא ממש מועילות לנו, בוויכוח עם הנחות היסוד האלה (התחילית "אנ" שמשדרת אנטי) - מי צריך את זה?
מעתה אמור: במצריים היו לי חמישה אירועי למידה טבעית, ועל הים היו לי חמישים אירועים כאלה ;-)

_תמרוש, תבדקי מקצועות אחרים שיש להם רק שעה בשבוע, ושבהם הילד שלך לגמרי לבדו בעבודה עצמית, ותראי אם שם יש את אותו העושר שאת מחפשת.
זה לא יכול לעבוד ככה.
זו השוואה בכלל לא הוגנת.
מה הילדון שלך חושב על מה שאת מכינה? ועל איך שהוא מתמודד עם זה? גם לטעמו זה עלוב ועני, או שהוא בכלל לא רואה את זה ככה?_
צילצול, פגעת בול (())
כל מילה.
אז ככה:
ברור שאת צודקת! ושזו השוואה לא הוגנת - הזמן והאמצעים העומדים לרשותם, לעומת הזמן והאמצעים העומדים לרשותי. אין מה להשוות בכלל. אלה מה, שבכל זאת השוויתי, וזה ביאס וניחס.
אני חושבת שהיה פה רגע של התגלות, וזה של כל הדברים הנפלאים שהיו יכולים לקרות אלו היה לי עם הילד שלי את אותו הזמן שהיה למורה שלו - לאן היינו מגיעים?
להרבה פחות "תוצרת", כמובן, כי לי יש תינוק שכרוך אחרי ובית שצריך לתחזק, והתנהלות של בית שהיא הרבה יותר ספונטנית והרבה פחות "ילדים, עכשיו נעשה כך ועכשיו נעשה כך" וכו', אבל בכל זאת, באותו הרגע ביכיתי את היותי אמא-בית-ספרית, ולא אמא בחנ"ב.
לא מתחרטת על הבחירה שלי. השנה הזאת היתה שנה נפלאה בשביל דידי, מי אני שאקח אותה ממנו. אבל לבַכות מותר.
ביכיתי, גמרתי, אפשר לעבור הלאה.
כי האמת, אחרי שפרקתי פה, וכרגיל ב"באופן" היום היה לי יום ממש טוב :-)
וראיתי את הערך במה שאני עושה, ואת האופן שבו כל הלימוד הבית-ספרי הזה לא מחק את מה שעשינו ולא ביטל אותו, ובמאבק הנצחי בין העברית והאנגלית, שפת האם מול השפה הדומיננטית, האנגלית לא ניצחה ולא הביסה אותנו, כמו שהתפתיתי לחשוב פה-ושם בחודשים האחרונים.

(())(())(())

אה, כן. צילצול - הבן שלי אוהב את הדפים האלה והם משעשעים אותו. הוא שמח במה שיש ורוצה עוד. אני משתדלת לכוון לטעמו ואני חושבת שזה די מצליח לי.
ציל_צול*

אמא מלמדת

שליחה על ידי ציל_צול* »

הבן שלי אוהב את הדפים האלה והם משעשעים אותו. הוא שמח במה שיש ורוצה עוד. אני משתדלת לכוון לטעמו ואני חושבת שזה די מצליח לי.
Say no more

אני שותפה מאוד לתחושה הכללית שלך. בשנה שעברה עוד היינו בחינוך ביתי. השנה כל הילדים במערכת הציבורית (המעולה, יש לציין, אפילו תחת העין הסופר ביקורתית שלי) והם פורחים. גם אני לא מתחרטת על הבחירה הזו ורואה בה, כרגע לפחות, יתרונות משמעותיים.
כמו שיכולה להיות למידה מצ'וקמקת והלמדה מצ'וקמקת בחינוך הביתי (ומי כמוני יודעת...) כך יכולה להיות למידה נפלאה בחינוך הציבורי, ובהחלט אין חובה קדושה שהיא תקלקל את כל מה שהילדים לקחו מהשנים שלהם בבית. לפעמים זה אפילו להפך. הם יודעים לקחת מהמערכת את תמצית הטוב שלה וגם מביאים למערכת את תמצית הטוב של עצמם. קיבלנו על זה פידבקים מתפעלים ומופתעים מכל המורות כאן.

(())
תמרוש_רוש

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

יאללה, פוסט על הלמדה, ואחר כך אלך.

טוב, אז הכל התחיל בגיל שנה וחצי של הבכור. שם היה המפץ הגדול.
אבל לפני כל מפץ יש גם טרום-מפץ... טרום המפץ שלנו היה שהתינוק שלי שם לב למספרי הדירות שעל קיר הבניין בכניסה שלנו (5,6,11,12), וכל פעם שהגענו הביתה הוא היה מצביע עליהם, ואני הייתי אומרת לו את המספרים.
שגרה שחזרה על עצמה המון פעמים. כמעט טקס. אנחנו מגיעים הביתה, הוא מצביע, אני אומרת (היתה לי דילמה משעשעת עם המספרים הדו-ספרתיים, האם להתייחס למספר או לספרה. כלומר האם להגיד לו 12 או 1 ו- 2? לא נראה לי שהייתי עקבית במיוחד), הוא מחייך ואנחנו עולים הביתה.
כיוון שהינו אז בקטע של שפת סימנים, או יותר נכון שפה נתמכת-סימנים, אז גם הייתי מסמנת עם האצבעות.
אחר כך הוא גם גילה שהמספר 5 מופיע גם על דלת הבית שלנו - אותו מספר כמו על הקיר למטה! איזה יופי.
לא ייחסתי לזה הרבה חשיבות, למעשה בקושי שמתי לב שאנחנו עושים את זה.
ואז....

יום אחד אנחנו עולים מהפארק (שנמצא במין בקעה), ודידי שם לב שהבית הראשון בקצה הרחוב שמוביל לפארק הוא מספר חמש.
היתה ספרת 5 גדולה ומפוארת על תיבת המכתבים.
איזה יופי! הוא מצביע על התיבה בחיוך. 5! (מסמן עם האצבעות)
נכון, אני אומרת לו. חמש, כמו בבית שלנו.
ואז אני אומרת לו: רוצה לראות עוד משהו?
בטח שהוא רוצה. אז אני מובילה אותו ארבעה מטר ימינה, אל פח המחזור של הבית (שגם הוא נושא את מספר הבית), ואומרת לו: תסתכל. עוד חמש.
פוייייינננגגגגג!
אאוריקה.
חצי שעה נשארנו שם. אולי אפילו יותר. דידי רץ אל תיבת הדואר, הצביע על המספר וצהל: "חמש!" ואז אץ-רץ אל פח הזבל, הצביע על המספר וצהל: "חמש!" ובחזרה לתיבת הדואר, וחוזר חלילה, שוב ושוב ושוב...
בסוף הוא התעייף, נשאר קצת ליד תיבת הדואר, ואז שם לב למילה Letters שהיתה כתובה עליה, והצביע על אחת האותיות, והסתכל עלי בציפייה.
אז עניתי לו. זה לְ. לְלְלְלְלְלְללל.
הצביע על אות נוספת.
אה, זה רְ. רְרְרְרְרְרְררררר
וזה? הוא שואל.
סְ. אני אומרת לו. סְסְסְסְסְססססססססססססססססססססססססססססס
הוא מאוד אהב את ה- ססס.
וחזר אחרי על כל הצלילים.
[בסוגריים: כן, אמרתי לו את הצלילים. לא את שמות האותיות. בהשראת מונטסורי והשכל הישר]

בקיצור, פתאום אני קולטת שהבנאדם אוטוטו יתחיל לזהות וללמוד אותיות. באנגלית. ושכל הולם כולו, כלומר מסביבנו, הוא מגרש משחקים אחד גדול ללימוד אנגלית, עם מיליוני-ביליוני אותיות ומילים בכל חור ובכל מקום, תיבות דואר ותמרורים ותחנות רכבת ושלטי רחוב וחנויות ומה לא - ושום דבר בעברית.
האליעזרית-בן-יהודאית דה מיקולו שבי נכנסה ללחץ רבתי.
משתדלת לשמור על העשתונות, ולזכור שהילד הוא עולל, ושהחיים הם משחק, ושלא תעזי להעיק עליו, את שומעת?! - הגענו הביתה ושאלתי אותו, בנימה הכי אגבית שיכולתי להפיק, האם הוא רוצה לראות את הצלילים של השם שלו.
בטח רצה.
אז אמרתי לו: טוב תיכנס לאמבטיה, אני אכין את זה.
וניכסתי את קצהו של מזרון טיולים, אתם יודעות, הדקים האלה מגומי שטוח, וכזרתי ממנו את אותיות השם, והכנסתי אותן לאמבטיה, וכל אות, לימדתי אותו את הצליל שמתחבר אליה.
הוא מאוד אהב את י', כי ציפצפתי את החיריק בקול גבוה כזה.
והוא מאוד נהנה לשחק אתן באמבטיה, ולהציף אותן במים, ולהצמיד אותן לקיר, ולכרסם אותן פה-ושם (הרבה לא נשאר מהן כעבור ששה חודשים...), וכשראיתי שהוא שמח עלה במוחי רעיון אמהי-נבזי-גאוני מאין כמוהו.
כי, אתן יודעות, בתור פעוט נורמלי בן שנה וחצי, הוא אמר "אבא" בלי חשבון (כלומר "בא"), אבל "אמא" - יוק.
כל ההווייה שלו היתה רווייה בי, אבל להגיד "אמא", או חצי אמא, או משהו - מה פתאום? הוא הכחיש כל קשר.
אבל באותו יום באמבטיה, אמא רבת המזימות והתחבולות אמרה לו: רוצה לראות עוד משהו?
נו, בטח שהוא רצה.
אז מהר-מהר גזרתי לו את האות מ', גדולה ויפה, ואמרתי לו: תראה, מה.
הוא הסתכל.
מה, אמרתי.
מה, הוא אמר.
נכון!! אמרתי לו. מה כמו אמא!
ואז הוא הסתכל עלי בעיניים, וחייך כמי שנפל לו האסימון, ואמר לי: "מא!"
כן!! מא! אמא!
מא!!
או, איזה אושר.

וכך זה התחיל:
א. הבן-בלייעל הזה למד לקרוא לפני שלמד לדבר (טוב, לא ממש, אבל עובדה שמאותו יום הוא אמר אמא)
ב. ואני זיהיתי ללא ספק את מה שחשבתי עוד קודם: שיש לו ערוץ למידה חושרלולה ויזואלי
ג. ומאותו יום, העולם פשוט התפוצץ ממספרים. מספרים, מספרים, מספרים. לכל מקום שאליו הוא פנה - הוא ראה מספרים, ועוד מספרים, ועוד ועוד מספרים. והוא הצביע עליהם, וסימן אותם, וגילה עוד ועוד ועוד ולא התעייף מזה איזה חצי שנה לפחות. זה היה מדהים. יום אחד אביגדור חוזר אתו מהסופרמרקט, ואומר לי: את לא תאמיני כמה מספרים יש ברחוב שלנו. על הבתים ותיבות הדואר ופחי האשפה ולוחיות הרישוי של המכוניות כבר ידענו, אבל מה עם תחנת הרכבת והתמרורים והמדרכות ועמודי חשמל ו- לא תאמיני - יש מספרים על מכסי הביוב! וגם אותם הוא מנה והצביע וסימן.
פעם אני הייתי איפשהו ואביגדור לקח אותו בטיול בעגלה, בתקווה שיירדם צהריים, ומה מתברר? הילד לא הפסיק לציין את מספרי הבתים. הכל היה בסימנים, לא במילים, אז אבא שלו לא שם לב בהתחלה, אבל פתאום הוא רואה על המדרכה את הצל של היד של דידי. מסמן. שמונה, שש. שמונה, ארבע. שמונה, שתיים. שמונה, אפס. שבע, שמונה... כל בית ובית. היי, הוא נאלץ לומר לו, עכשיו מספיק לסמן מספרים. עכשיו פשוט תשב... ותנסה להירדם :-)

יאללה, סוף. להתראות בפוסט הבא.
ציל_צול*

אמא מלמדת

שליחה על ידי ציל_צול* »

תמרוש, לזה את קוראת הלמדה???
זה לחלוטין למידה טבעית בעיניי (שמת לב באיזו מהירות שיא אני מיישרת קו עם כל מושג שאת מציעה? חצי חוט שדרה אפילו אין לי :-) )
ומהסוג המשובח, אם אני מתעקשת על פירוט העמדה שלי :-D
(מצחיק אותי שלמעלה הצעת אפשרויות תיוג ואחת מהן היא - דף וכחני. את נשמעת כמו אמא מדהימה כזו... על מה כבר נתווכח איתך?)
תמי*

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמי* »

מרתק. מחכה - בסבלנות (-: - להמשך
תפילה_לאם
הצטרפות: 10 אוקטובר 2012, 21:28
דף אישי: הדף האישי של תפילה_לאם

אמא מלמדת

שליחה על ידי תפילה_לאם »

איזה סיפור מהמם!
אם_ילדה*

אמא מלמדת

שליחה על ידי אם_ילדה* »

אנסקולינג לא מבטל לימוד, או הלמדה
נכון. אבל איך שאני רואה את זה הוא כן מבטל את :
_אני חושבת שהיה פה רגע של התגלות, וזה של כל הדברים הנפלאים שהיו יכולים לקרות אלו היה לי עם הילד שלי את אותו הזמן שהיה למורה שלו - לאן היינו מגיעים?
להרבה פחות "תוצרת", כמובן,_
אני אישית לא ממהרת לשום מקום. יותר או פחות "תוצרת", זה הסגנון שאני אישית נמנעת ממנו.

תמרוש, לזה את קוראת הלמדה???
את מתארת בעצם את מה שאני עושה עם הילדה כשאנחנו עולות במדרגות, או סופרות אצבעות אני עם והיא על המנשא.
הילד שלך למד לזהות את הצורה של המספרים בלי ששמת לב לכך. אני המומה לגלות שהבת שלי מבינה את הרעיון של הספירה עצמה.
אני לא יצרתי הלמדה, כמו שכתבתי מקודם, פשוט העברתי איתה את הזמן. מצאתי לנו משהו מעניין עד שנגיע הביתה.

אנחנו מאוד דומות בזה, אז איך שהסברת את עצמך פשוט תקף גם לגבי
צילצול כבר קלטתי שאת אלופה בזה, (-: (קראתי את הדיונים על הפוליטיקה). הכוונה של שתינו דומה, אין ספק.
אז אני מחזיקה בעמדה שהיא טובה בעיניי, ובכך (לדעתי) מקדמת אותה בעולם, כי אני מדברת עליה ומנכיחה אותה, אבל בפועל מקיימת אותה כפי שמתאים ומסתדר עם כל שאר האמונות שלי והצרכים שלי ושל שאר בני הבית. ולפעמים זה אומר לא לקיים אותה. תקופתית או בכלל.
אין ספק שאני גם עושה את זה לפעמים. אבל אני לא חושבת שאני מקדמת משהו עם זה.
כמו הדוגמה שנתתי על הבגדים.
אני לא מאמינה שבגדים עושים את הבן אדם, אני חושבת שאם לא הייתי "נשברת" ו"מתלבשת", ועדיין משדרת ביטחון וכבוד בפגישות זה יהיה הרבה יותר חיובי לעולם, מאשר שאני הולכת בתלם כמו כולם.
נראה לי שלפעמים לדבר ולא לעשות, יכול דווקא לעשות הפוך. זה יכול ליצור עוד יותר התנגדות.
תפילה_לאם

אמא מלמדת

שליחה על ידי תפילה_לאם »

תמרושרוש, אמנם זה חורג מהנושא שהגדרת לדף, אבל בכל זאת קשור, ולכן אשמח אם יתאים לך לסטות גם להיבט הזה (או לפתוח דף נוסף...):

מעניין אותי מאוד לקרוא את עמדתך ויותר מכך את פעלך כ"מלמידה" מתוקף תפקידך כאשת מקצוע, שתפקידה "לתקן" ילדים, כמו שאמר לי פעם אבא אחד לחרדתי.
איך מתיישבת הגדרת מטרות טיפול עם __מספיק ילד, מבוגר תומך-למידה, וסביבה שממריצה את הלימוד, נותנת לו סיבה, הקשר, גירוי רעיוני או כלים לביצוע ?
זאת שאלה שהולכת ותופחת אצלי כחלוף שנותיי כקלינאית תקשורת במסגרות החינוך המיוחד.
תמרוש_רוש

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

וואו, כמה תגובות!
תודה לכולן :-]
אה, כן, וסליחה על טעויות ההקלדה. יש לי מחשב (נייד) חדש ועוד לא רגילה למקלדת שלו.

_תמרוש, לזה את קוראת הלמדה???
זה לחלוטין למידה טבעית בעיניי._
נו?
לא יודעת למה את מתכוונת כשאת אומרת "הלמדה" (עכשיו שיצרנו מונח חדש, בואו נריב על המשמעות ;-)) אבל גם בעיני מה שהתרחש שם היה הזיקוק של למידה טבעית.
יודעת מה? בזאת הריני מתנדבת להגדיר את "הלמדה" (בניגוד ל"הוראה" ביתספרית) כך:
"הלמדה היא תפקידו, תרומתו או כל אינפוט מועיל של המבוגר [או האחר המשמעותי] בתהליך הלמידה הטבעית"
יש?

עכשיו, אני רוצה לנפץ עוד מיתוס של סתירה-כביכול.
וזה שאנסקולינג, או מעתה אמור למידה טבעית, היא בהכרח לא מובנית.
זה שבית הספר נורא מובנה אנחנו יודעים.
שיעור קריאה, שעירוכתיבה, שעור אמנות, הפסקה וכו'.
אבל למה נגזר מכך שכל מה שהוא לא בית ספר חייב להתנער מהבנייה באשר היא?
הבן שלי, לצורך הדיון, אוהב מאוד דברים מובנים. סדר וארגון זה אצלו בנשמה. כלומר, סדר משל עצמו ;-) (שכולל, כמובן, לפזר את כל הצעצועים על השטיח, והמדף העליון בכוננית שלו זה משהו שכואב לי בעיניים לראות). הוא מבנה את עצמו בדרכים שונות, ושש להבניות מסוימות שמוצעות לו על ידי בית הספר או על ידי. למשל: בשנים הראשונות בביה"ס הזה אין שעורי בית, אבל יש מקראות, וההורים מתבקשים לקרוא מדי יום עם הילד. יחד עם המקראות יש יומן קריאה, שבו את רושמת את היום, התאריך, מה קראתם ואיזשהו פידבק שהיה לילד על הספרון. למשל, האם זה היה מצחיק, עצוב, מעניין... יש גם מקום לסמיילי (שמסמן האם לילד היה קל או קשה לקרוא) ומספר סידורי.
כל 25 ימים יש ביומן מקום מיוחד למדבקת פידבק-חיובי בסדנון "כל הכבוד! הגעת ל- 50 / 75 / 200 הקראות!"
ובמשך חודשים דידי היה מורעל לחלוטין על היומן הזה, ומילא אותו בדקדקנות ובשקיקה.
ואני לא היססתי לגנוב מהם את הרעיון ולייסד גם יומן קריאה בעברית, על אותו קונספט.
כי זה עבד.
(לילד הספציפי הזה, למשפחה הזאת, לגיל הזה, לכמה חודשים בשנת 2013. אני לא מנסה למכור את הרעיון קטגורית, ברור?)
יש ילדים, ויש מבוגרים, ויש זמנים ונושאים שבהם הַבְנָייה תומכת בלמידה הטבעית ועונה על הצרכים הטבעיים של הלומד.

אני לא יצרתי הלמדה, כמו שכתבתי מקודם, פשוט העברתי איתה את הזמן. מצאתי לנו משהו מעניין עד שנגיע הביתה.
ומכך עולה, שהלמדה (על פי הגדרה שלי) לא חייבים "ליצור". לפעמים היא פשוט מטפטפת לתוך הסיטואציה באופן הכי טבעי שיש. הנקודה היא, שעדיין היה לך תפקיד בלמידה שלה. אם לא היית שם ולא היית מוצאת דרך מהנה להעביר אתה את הזמן - היא היתה לומדת משהו בכלל אחר.
ציל_צול*

אמא מלמדת

שליחה על ידי ציל_צול* »

"הלמדה היא תפקידו, תרומתו או כל אינפוט מועיל של המבוגר [או האחר המשמעותי] בתהליך הלמידה הטבעית"
מצוין. אהבתי מאוד מאוד.
ואז זו יכולה להיות עשייה שהיא חלק מלמידה טבעית. אבל נראה לי שכן שווה לשים לב לכך שלפעמים זה עלול לנגוד למידה טבעית. ואיך יודעים? כי נוצר תסכול, בילד או במבוגר, כרמז לכך שמשהו לא מתאים.

למה נגזר מכך שכל מה שהוא לא בית ספר חייב להתנער מהבנייה באשר היא?
בהחלט לא נגזר. מסכימה בכל פה.
אבל שוב, אפשר לשים לב למשהו. מי הוא זה שמעלה את הצורך בהבנייה או יוצר אותה. אם זה הילד, היא תהיה חלק מלמידה טבעית. ואם זה מגיע מבחוץ, ולא ממש מתקבל טוב :-), אז זו כנראה למידה אחרת.

אתן לך דוגמה יפה משלך - גם באנגליה יש את מחברות הקריאה, אבל ממש לא חייבים לקרוא כל יום. מעודדים את ההורים לקרוא עם הילד לפחות פעמיים או שלוש בשבוע (לא זוכרת בדיוק כמה) ואין מקום למדבקות הישג, שמציינות כמה עברנו. והילדים אוהבים אותן מאוד.
בתחושת בטן שלי כאמא, לעשות משהו כל יום זה לא בדיוק חלק מלמידה טבעית, אלא אם זה בא מעצמו. ולעצור להתבונן בהישגים חסרי המשמעות שלנו (מה זה משנה אם עברו 25 ימים?) זה גם לא חלק מלמידה טבעית. החלק שמתחבר לי יפה הוא כאשר נוצר מן יומן כזה למזכרת של כל הספרים שקראנו ומה שחשבנו עליהם.

והנה יש לי עוד דוגמה יפה מהצד האנגלי (שמשקיע המון מחשבה בדברים כאלה, ונראה שבלי לקרוא לזה כך, מעודד מאוד למידה טבעית).
אצל הבן שלי למדו בשליש הראשון על האימפריה הרומית, למידה מתמשכת ומאוד מאוד חוויתית. הוא נהנה עד השמים. הצגות, כתיבה יוצרת, פעילות בחומרים ממוחזרים, מה שאת רוצה...
בתחילת השליש הוא קיבל שיעורי בית להגשה בסוף השליש לפני החופשה. קודם כל, אהבתי את זה שנתנו להם מחברת ענקית ולא בגודל סטנדרטית. שמי שצריך מרחב לציור וכתיבה בכתב יד גדול ירגיש בנוח. בפנים הודבקה טבלה עצומה עם עשרות משימות, מחולקות לפי צורות הלמידה שהן מייצגות. למשל: למידה לבד מול למידה עם אחרים, ציור ויצירה, כתיבה, מחקר, דמיון ועוד ועוד. והסבירו לילדים למעלה שכל צורות הלמידה טובות באותה מידה שיבחרו לעצמם איזה משימות הם רוצים לעשות כדי ללמוד עוד על הנושא.
בכל צורת למידה היו חמש משימות שונות שיקבלו ניקוד שונה לפי מידת הקושי והזמן שנדרש להן. הילדים נדרשו להשלים עד סוף השליש מינימום של 20 נקודות במשימות, שזה ממש כלום עם כלום.
החלק שבו זה לא טבעי הוא שהמורה בוחרת את הנושא.
החלק הטבעי הוא שממש את כל השאר הילד בוחר. כולל זה שאמרו להם שמי שרוצה יכול להמציא לעצמו משימה וללמוד משהו בנושא לפי רצונו ומה שנגיש לו.
אז היה שם כבוד עצום לדרכי למידה שלרוב נחשבות "נחותות" במסגרות כאלה, והיה שם מבחר אינסופי ומרתק של רעיונות ללמידה בסביבות שונות והקשרים שונים, והיה שם עידוד להתנסות בדברים חדשים (כתבו לילדים את זה - נסו לבדוק אם מתחשק לכם ללמוד בדרך שונה מזו שבאה לכם בקלות) ובאופן כללי - היתה תחושה שהמבוגר, המורה, לא מתערבת כאן בכלום חוץ מאשר בחירת הנושא. משהו פתוח ורחב ומאפשר ומזמין.
וזה באמת היה כיף גדול. המורה עברה על המחברת וכתבה הערות מקסימות שמביעות עניין במה שהילד עשה ומעודדת אותו להמשיך לחקור.

אז מצד אחד, אם לחזור לנושא החשוב שהעלית - הבנייה - היא יכולה להתרחש בלמידה ביתית. ומצד שני - גם ללמידה הבית ספרית לא תזיק קצת פחות הבנייה, וזה בהחלט אפשרי אם מישהו משקיע בזה מחשבה.
ואצל הבן השני אני רואה את זה גם במערכת השעות. קודם כל - אין מערכת שעות :-)
המורה מחליטה ככל שהיום זורם מה מתאים לילדים. ומעבר לזה, יש המון זמן חופשי מהבנייה. אם המורה עובדת עם קבוצה קטנה של ילדים על קריאה, השאר יכולים הרבה פעמים לעשות מה שבא להם לפי בחירה, כולל לצאת החוצה לחצר עם עוזרת הוראה. כשרוצים לעשות משהו פחות מובנה בבית הספר זה לגמרי אפשרי. כאמור, צריך לרצות בזה, ולהיות מוכנים לשחרר קצת את החבל של המשמעת וההישגים...
תמרוש_רוש

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

_איך מתיישבת הגדרת מטרות טיפול עם מספיק ילד, מבוגר תומך-למידה, וסביבה שממריצה את הלימוד, נותנת לו סיבה, הקשר, גירוי רעיוני או כלים לביצוע ?
זאת שאלה שהולכת ותופחת אצלי כחלוף שנותיי כקלינאית תקשורת במסגרות החינוך המיוחד._
אה, זה כי את ישראלית, ועובדת במערכת החינוך.
אילו, נניח, היית נודדת לך לארץ אחרת, ועוברת להתפתחות הילד, עובדת עם ילדים בני 0-6 ומשפחותיהם, ועובדת עם הצוות שלך (יחד עם כל הסקטור) בגישת המשפחה-במרכז (Family-Centered Approach), היית רואה שזה מתאים בול.
אמשיך אחר כך
תמרוש_רוש

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

צילצול - אהבתי כל מילה שכתבת :-)
בקשר לקריאה - גם אצלנו הם מעודדים את הילדים וההורים לקרוא באופן סדיר, אבל לא מחייבים את זה.
הפידבק הוא תמיד חיובי.
כשהבן שלי זנח את המקראות והיומן, איפשהו באמצע השנה, לא שמעתי מהמורה מילה אחת של ביקורת (טוב, האמת היא שבמקרה שלו גם לא היתה שום הצדקה לביקורת, כי ממילא רמת הקריאה שלו גבוהה מהמצופה לגילו)

איזה תיאור מקסים של המשימות! ככה הייתי מתה ללמוד. למה אנחנו לא זכינו לזה??
כשראתי את זה נזכרתי במה שהמורה שלי לאזרחות היה אומר לנו: אין משמעות לחופש הבחירה אם אתה יכול לבחור בין חצילים, חצילים וחצילים.
אפשרות הבחירה במערכת החינוך הישראלית בימי (ושווה לזכור שאני כבר 10 שנים לא בארץ) היתה כל כך פאתטית - כאילו נתנו לנו לבחור בין חצילים מבושלים, חצילים מטוגנים וסלט חצילים בטחינה.
עשו כזה הו-הא מהיכולת לבחור מקצועות שונים לבגרות - ספרות 2 או 5 יחידות, גיאוגרפיה 5 יחידות או בכלל לא - ואף אחד לא שם לב שעדיין, לא היתה לנו שום בחירה בחומר הנלמד בתוך המקצוע הנבחר, בדרכי הלימוד, בקצב ובתזמון. ועוד ציפו שנהיה אסירי תודה!
טוב, זה היה הקיטור היומי, אפשר להמשיך הלאה. איל פאת, מת
אישה_במסע*
הצטרפות: 29 מרץ 2012, 10:55

אמא מלמדת

שליחה על ידי אישה_במסע* »

קוראת ונהנית.
תמרוש_רוש

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

תפילה לאם, אני מנסה להמשיך, למרות שאני קצת לא ממוקדת. מקווה שאתבהר עם הכתיבה.

איך מתיישבת הגדרת מטרות טיפול עם 'מספיק ילד, מבוגר תומך-למידה, וסביבה שממריצה את הלימוד, נותנת לו סיבה, הקשר, גירוי רעיוני או כלים לביצוע' ?
כשאת עובדת עם ילדים צעירים בגישה ממוקדת-משפחה, את מכירה בעובדת החיים שהטיפול האמיתי מתרחש בין המפגשים הטיפוליים, ולא במהלכם.
אז מה מטרת המפגש? לא לטפל בילד (כי אין מצב לשינוי אמיתי, בהשקעה של שעה בשבוע, ולפעמים פחות) אלא לתמוך באנשים שנמצאים אתו על בסיס יומיומי, ולעזור להם להשתמש בסיטואציות החיים היומיומיות כדי לקדם את מה-שזה-לא-יהיה שהמשפחה מוצאת לנכון להתמקד בו.
בגישה הזאת, מטרות הטיפול נקבעות על ידי המשפחה, בסיוע אשת המקצוע (שאמורה לעזור להם לחשוב על הנושא, להבין את הצרכים של הילד בקונטקסט המשפחתי ולהגדיר מטרות ריאליות), הכלים ואופן העבודה לקראת המטרות נקבעים בדיון משותף, והביצוע הוא עבודת צוות.

כל הטענה באנסקולינג הוא שילדים לומדים בחמש-מאות-מיליון מצבים יומיומיים, או פחות יומיומיים. מספיק ילד, מבוגר תומך-למידה, וסביבה שממריצה את הלימוד, נותנת לו סיבה, הקשר, גירוי רעיוני או כלים לביצוע (למשל, המדרגות).
והידע העדכני בהתפתחות הילד מתלבש בול על ההנחה הזאת.
לדוגמה: שהלימוד צריך להיות בקונטקסט של החיים האמיתיים, כי אם הילד לומד מיומנות כלשהי בחדר טיפולים מבודד, רוב הסיכויים הם שהוא לא יעשה העברה לחיים, או לכל הפחות יתקשה בזה, ויש צורך לעשות אתו גם את תהליך ההעברה.

או למשל: שכישורי תקשורת (כמו כל למידה, בעצם...) מתפתחים תוך כדי מגע עם אנשים משמעותיים, בקונטקסט שמשמעותי לילד ושמערב אותו רגשית. והתכניות הטיפוליות (למשל כל התכניות של Hanen שמאוד פופולריות פה, או Floortime) נגזרות מההנחה הזאת.

או למשל, החשיבות של תחומי העניין והרצונות של הילד. במהלך השתלמות אחת, המנחה הציגה לנו תוצאות של מחקר, בו אמרו להורים: תארגנו לעצמכם איזשהו פרק זמן יומיומי, שבו אתם מתפנים לשבת עם הילד ולעבוד אתו. את ההורים חילקו לשתי קבוצות. בקבוצה א' ההורים עבדו על תחום או מיומנות על פי בחירתם (לפי מה שהם חשבו שחשוב), ובשניה הנחו את ההורים ללכת אחרי הילד, לתת לו לבחור את הכיוון ואז לעזור ולתמוך בו כפי הבנתם.
בשתי הקבוצות הילדים התקדמו ורכשו כישורים, אבל ילדי קבוצה ב' התקדמו הרבה יותר והגיעו להישגים ניכרים יותר.

בקיצור, מהחווייה המקצועית שלי עולה שאנשי התפתחות הילד (טוב, נו, לפחות חלקם) ממש שרים בקול אחד עם האנסקולרים. תסתכלי בקישור שהבאתי - על הפסקה הראשונה הם מדברים על "למידה טבעית"! ההבדל היחיד ביניהם זה שאלה מתייחסים לילדים עד גיל שש עם צרכים מיוחדים, ואלה מתייחסים לכל הילדים באשר הם. והרי זה לא שילדים פתאום משתנים וכל סגנון הלמידה שלהם משתנה מכפרגל ועד ראש בגיל שש. אבל הציפיות החברתיות מהם - ולכן, גם הציפיות הטיפוליות - משתנות באופן דרסטי כשבית הספר נכנס לתמונה.
nomad*
הצטרפות: 22 דצמבר 2013, 06:09

אמא מלמדת

שליחה על ידי nomad* »

אני חושבת שזה מאד משנה כמה ילדים (בו זמנית) מנסים ללוות בלמידה הטבעית שלהם. את הבן הבכור ליויתי בתהליכי הלמידה הטבעית שלו, זה היה מרתק ונפלא עבורי, ואני חושבת שגם עבורו (בדומה לסיפור של תמרוש למעלה). עם הילדים שבאו אחריו (עוד שלושה) זה היה קצת שונה. קודם כל הייתי צריכה להשתחרר ו"לשכוח" את מה שלמדתי על מה שמתאים לבכור (וכמובן לא היה נכון לשניה והלאה), וללמוד מה מתאים לה, ואח"כ לתחזק בראש את המערך המרובע של מה מתאים לכל אחד, איך לענות לכל אחד, איזה מידע רלוונטי, ואיך להציג אותו לכל אחד, בהתאם לאישיות ולגיל. וגם היו אירועים של "למידה קבוצתית" פשוט כי נמצאים יחד, ואם נושא מעניין עולה, אז אני משיבה אם עולות שאלות, ומציגה מידע, ומציעה הצעות. אבל מכיון שכבר יש קבוצה, למי מכוונים את הליווי והלימוד? לאיזו תגובה מתייחסים אם מישהו מתעניין ורוצה עוד, ומישהו מתוסכל (כמובן שיש פתרונות, אני רק מעלה את המורכבות).
מכאו ברורה המורכבות והסיבוכיות של לימוד בכיתה של 40! ילדים, על ידי מורה שלא ממש יכולה להכיר אותם באמת. לא מפתיע שהמערכות נזקקות להבניה ומסגרת שמבוססת על איזה ממוצע. פתרונות יצירתיים במערכת, כמו שצילצול ספרה עליהם הם מעניינים ומרשימים, אבל עדיין זה רחוק מליווי למידה טבעית אחד-על אחד.
אם_ילדה*

אמא מלמדת

שליחה על ידי אם_ילדה* »

ומכך עולה, שהלמדה (על פי הגדרה שלי) לא חייבים "ליצור". לפעמים היא פשוט מטפטפת לתוך הסיטואציה באופן הכי טבעי שיש. הנקודה היא, שעדיין היה לך תפקיד בלמידה שלה. אם לא היית שם ולא היית מוצאת דרך מהנה להעביר אתה את הזמן - היא היתה לומדת משהו בכלל אחר.
טוב, זה עניין של הגדרה. אנחנו עושות אותו הדבר, אבל קוראות לזה בשם אחר (צילצול, אני בכיוון? (-: )
היא כמובן לומדת המון דברים בגלל סגנון החיים שלי. זה מה ומי שאני. יש כאלה שהיו מציינים שמות פרחים, לי אין הידע, אז זה לא בא לי באופן טבעי (ואין לי מושג יותר מדי בנושא בלי קשר). אפשר להגיד שהיא מפספסת בגללי, אבל נראה לי שאם אתעסק עם מה שאני לא עושה, החיים שלי יהיו סתם ריצה סביב הזנב.

וזה שאנסקולינג, או מעתה אמור למידה טבעית, היא בהכרח לא מובנית.
אני חושבת כמו צילצול -
אבל שוב, אפשר לשים לב למשהו. מי הוא זה שמעלה את הצורך בהבנייה או יוצר אותה. אם זה הילד, היא תהיה חלק מלמידה טבעית. ואם זה מגיע מבחוץ, ולא ממש מתקבל טוב , אז זו כנראה למידה אחרת.
זה מה שהבן שלך מעדיף, וטוב לו עם זה. זה הרעיון של למידה טבעית, לא? להיות קשובים למה שהילד זקוק, ולספק לו את האמצעים.
אני למשל מאוד לא כזאת. הבת שלי צעירה מדי בשביל לדעת מה העדפות שלה. או שבעצם כן, אני פשוט עוד לא מודעת לכך שאני כן יודעת?
צילצול, הבית ספר של הילדים שלך נשמע מדהים. איזה כיף שיש מסגרות שמתחילות להפתח לכאלה אפשרויות.
כרגע אין לי נסיון בתור הורה בנושא, אבל יש לי בתור ילדה. כשאני הייתי בבית ספר היה לי כמה מקרים, שנתנו לי אפשרות ללמוד עם חוברות בעצמי. מסקנה שלי, זאת הדרך שמתאימה לי. להקשיב למרצה, מורה, או סתם חברה, הרבה יותר קשה לי להתרכז, מאשר לקרוא את החומר. ואם אני מסכמת אותו בכתיבה אחוז גדול ממנו יישאר.
אני חושבת שהאיך זה חלק בלתי נפרד מהלמידה הטבעית. לתת לילד להחליט מה הוא רוצה ללמוד, ולשים לב טוב לאיך הוא רוצה לעשות זאת. אם הוא רוצה לשבת ארבעים וחמש דקות, לעשות הפסקת אוכל ולהמשיך עוד ארבעים וחמש דקות, זה עדיין בשליטתו, ולכן נשאר בהגדרה של הטבעיות. האופן הטבעי שלו.

נחזור לשפה רגע, אני חייבת לשתף אתכן עם משהו. זה מרתק בשבילי לראות כל התפתחות אצלה שבאה כתוצאה מלמידה טבעית.
אני אישה מאוד מנותקת. יש ימים שהילדה רואה רק אותי כל היום, ואת האבא שמצטרף באמצע או לקראת סופו.
אני מדברת איתה רק עברית. טוב, לא רק. מדי פעם נפלטות לי מילים באנגלית, או בשפה המקומית, אבל לא מתוך ניסיון ללמד, זה יוצא לי באופן טבעי.
השבוע היא שיחקה עם ילדה מקומית, ואני שומעת מהצד שהיא אומרת לה "רוצה לישון". היא לא רק יודעת להגיד את זה, היא יודעת למי להגיד.
עוד פעם היא הרגיעה אותי להמשיך לזרום עם החיים. מה שצריך לקרות, יקרה בזמן המתאים לו.

תודה על הדיון המעניין, כיף לשמוע מ/לקרוא אמהות שמתעסקות עם אותו נושא, שיש להן ילדים גדולים יותר משלי, ולכן יכולות לתת לי הצצה למה שמצפה לי {@
תמרוש_רוש

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

נומאד, נתת לי הצצה לעתיד שלי :-)
יהיה מעניין מאוד לחוות את המורכבות של להתנהל עם למידה של שני ילדים במקביל.
בינתיים, משתדלת להכין את עצמי בתזכורות קטנות שיש לי שני ילדים, שעשויים להיות מאוד שונים זה מזה.
תמי*

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמי* »

הדף מרתק. תודה לכן.
רוצה לספר שגם בישראל יש מקומות שקשובים ללמידה טבעית- בית הספר הדמוקרטי של בתי למשל.
עם זאת, גם אני מרגישה, שברגע שמדובר ביותר מילד אחד, מאוד מסובך ליצור את ההתאמה הזו. וגם- שאם יש סבלנות וכבוד לילד, לא נורא שלא הכל בא ממנו ולא הכל מתאים בול לטעמו. כשמדובר בילדים (ולא בתינוקות או פעוטות), עצם ההתגמשות יש בה לדעתי למידה חשובה. התגמשות - לפי קצב, צרכים ותחומי ענין של ילדים אחרים ( ולא רק אחים).
תפילה_לאם

אמא מלמדת

שליחה על ידי תפילה_לאם »

אילו, נניח, היית נודדת לך לארץ אחרת, ועוברת להתפתחות הילד, עובדת עם ילדים בני 0-6 ומשפחותיהם, ועובדת עם הצוות שלך (יחד עם כל הסקטור) בגישת המשפחה-במרכז (Family-Centered Approach
יו, זה משהו שממש מיישמים עד הסוף? נשמע חלומי.

יש לך במקרה רפרנס למחקר שסיפרת עליו?
הקישור שצרפת לא עלה לי בינתיים. אולי אנסה בהזדמנות אחרת.

והרי זה לא שילדים פתאום משתנים וכל סגנון הלמידה שלהם משתנה מכפרגל ועד ראש בגיל שש. אבל הציפיות החברתיות מהם - ולכן, גם הציפיות הטיפוליות - משתנות באופן דרסטי כשבית הספר נכנס לתמונה.
וזה כמובן מוטעה לחלוטין באופן כללי אבל בייחוד כשמדובר בילדים המוגדרים בעלי צרכים מיוחדים, שקשה להם עוד יותר להתיישר אל מול הדרישות.

תודה שענית לי בפרוט. <גם אם התשובה מתסכלת...>
תמרוש_רוש

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

יו, זה משהו שממש מיישמים עד הסוף? נשמע חלומי.
מי פחות, מי יותר :-) גם כאן יש הרבה לחצים ובעיות ומגבלות, אבל הכיוון הכללי הוא בהחלט כזה.

אל תטרחי עם הקישור, פשוט גגלי Hanen וגם It Takes Two To Talk

מה מתסכל אותך? (())
תפילה_לאם

אמא מלמדת

שליחה על ידי תפילה_לאם »

תודה, תמרושרוש.

מה מתסכל אותך?
מתסכל אותי שלא רק לאנשי "באופן" ברור איזו למידה יעילה עבור ילדים, ועדיין אני צריכה להמשיך ללכת עם הראש בקיר.
בכל פעם שאני מצליחה לעבוד עם ילד מתוך תחום שיש לו בו שבריר עניין, אני מרגישה כזאת נחת, שזה ממש לעג לרש (ולא ברור אם הרש הוא הילד או אני. כנראה שנינו).
תמרוש_רוש

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

תפילה, בא לך לספר עוד?

לא רק לאנשי "באופן" ברור איזו למידה יעילה עבור ילדים
יש הרבה ידע שנצבר באקדמיה לגבי למידה ומוטיבציה. אני מכירה פסיכולוג חינוכי אחד שזה התחום שלו, ופעם הוא ביטא את התסכול שזה לא שאנחנו לא יודעים, זה שקשה לידע הזה לעבור מהאקדמיה לשטח, לכיתות.
אבל אם את יכולה לגבות את עצמך בגושפנקאות ולמצוא (או לגייס) פרטנר לנושא במקום העבודה שלך, תוכלי ליישם יותר את מה שאת מאמינה בו ועם פחות ראש בקיר...?
דנד_י*
הצטרפות: 01 ינואר 2014, 13:31
דף אישי: הדף האישי של דנד_י*

אמא מלמדת

שליחה על ידי דנד_י* »

דף מרתק.
האם כל זה לא בא בניגוד לדיעה של חוה בת חיים ?-
_אבא יקר, מה ברצונך ללמד את הילד? אותיות ? מספרים ? כתב ?
אם כך אתה חזק על חלשים אבל הטבע חזק ממך! תוך זמן קצר תגלה שאותיות ומספרים אינם ידע רלוונטי לילדה בת שנתיים . אתה תגלה שבזבזת זמן יקר של תקופת חיים ייחודית וחד-פעמית על דברים שהרלוונטיות שלהם רק מתחילה בעוד ארבע שנים . תגלה שלא הענקת לבת שלך כלום ותגלה שהזקת לה .
אתה לא מעניק לה גירויים כפי שאתה בצדק חושב שהיא זקוקה לגירויים – אתה חושף אותה ל"אור" ושורף את ה"פילם"._

ונניח ובית הספר של ילדכן היה מתוכנן להיות רגיל וישראלי, האם גם אז הייתן מלמדות אותו לקרוא מוקדם?

עעוד שאלה - אצלנו אני רואה שמי שלומד לקרוא שוקע בספרים ומשחק הרבה פחות, זה לא קורה לילדכם?

האם לא עדיף שבגיל הצעיר הוא ישחק בבוץ/משחקי דמיון/ישרבט/יצייר מאשר ילמד/יקרא?
תפילה_לאם

אמא מלמדת

שליחה על ידי תפילה_לאם »

אבל אם את יכולה לגבות את עצמך בגושפנקאות ולמצוא (או לגייס) פרטנר לנושא במקום העבודה שלך, תוכלי ליישם יותר את מה שאת מאמינה בו ועם פחות ראש בקיר...?
הייתי מספרת עוד, אבל זה לא מתקשר ל שם דף מתאים , כלומר, קצת מתנתק ממה שכיוונת אליו.
דנתי בכך בדף הבית שלי/ בבלוג. תוהה איפה יהיה מקום מתאים לדון בכך.
בינתיים בקצרה - המדריכה האחראית שלי מגבה אותי רעיונית, אבל אמרה שאין טעם להתעמת עם מחנכת או עם גננת שלא מאמינות בגישה, ולכן אני מתאימה את העבודה שלי לאיש הצוות שאנהי עובדת במקביל אליו. אם זו מישהי שפתוחה יותר לגישה שלי - אני נמצאת אתה במרחב יותר.
בכלל יש לי מחשבות לשנות כיוון בעבודה. בעז"ה אמורה ללדת לקראת תחילת אפריל ולצאת לשבתון בשנה"ל הבאה, ואז נראה.
ציל_צול*

אמא מלמדת

שליחה על ידי ציל_צול* »

ברררר, דנדי, עשה לי קצת צמרמורת הציטוט הזה של חוה :-)
איזו נחרצות, וואו. אילו מילים חריפות...
לא מכירה את הדיון המקורי אבל מרתיעות אותי עוצמות כאלה ביחס לילדים של אחרים. אז אם מה שאני עושה עומד בניגוד לזה - אולי יש לזה סיבה...

לא הייתי מלמדת את הילד שלי לקרוא בישראל, אלא אם הוא היה מבקש. הבכור למד בעצמו בגיל שלוש. המרכזי ביקש, בעקבות אחיו, למידה מסוג מסוים וקיבל. הגברת הצעירה ממש מבקשת ומקבלת לפי מבוקשה. היחיד שקיבל משהו שלא לפי דרישה היה המרכזי (כדי לא לאבד עברית וכדי שתהיה לו מספיק אנגלית) ואני בטוחה לגמרי ששום "פילם" לא נשרף אצלו. אחרי שהיה לו את הבסיס הנחנו לו להתפתח עם זה לפי הקצב שלו.
הגברת מקבלת מנה יפה אבל בינתיים הביקוש עולה בהרבה על ההיצע כך שאיני דואגת.

לדעתי עדיף שהוא יעשה מה שהוא רוצה. אני יכולה להעיד רק על הבית שלי - הילדים קוראים המון אבל הם המון בבית ואנחנו לא משפחה של חוגים בלי סוף (המממ... או בכלל).
אז נשאר המון זמן לכל דבר שהוא.
מציירים וגוזרים ומדביקים אצלנו הרבה יותר מדי לטעמו של השטיח האנגלי שלנו.
הילדים משחקים בינם לבין עצמם במשחקי דמיון שעולים על כל דמיון. גם משחקי קופסה זוכים ליחס מדי פעם.
יש כלי נגינה ויש בהם עניין לא מועט.
יש מזרון ענקי ופופים להוצאה עקבית ונחוצה של מרץ ורוח קרב, והם בשימוש רב, רב מדי, לדעת השכנים המתחרשים שלנו.
בוץ זה מחוץ לתחום. עד כאן.

אז הילדים אכן רובצים עם ספרים יותר מילדים אחרים שאני מכירה. אבל זה לא בא במקום שום דבר אחר שציינת אלא במקום מסכים. אין טלוויזיה, ואין אייפאד בשימוש חופשי. הם ילדים מסכנים ומקופחים שההורים שלהם מתנגדים למסכים ולכן מכוונים אותם, ברצותם בזמן איכות שקט עם עצמם - לקרוא ולכתוב.
זה מה שעושים בבוקר כשאחרים עוד ישנים. זה מה שעושים כשחוזרים מבית הספר ורוצים להוריד הילוך. זה מה שעושים בלילה לפני השינה. לפעמים זה מה שעושים בזמן הארוחות כשאין הורה שמעודד שיחה כי הוא בהכנת אוכל ושטיפת כלים.

לא יודעת מה דעתך על זה. לתחושתי האישית והמשוחדת לגמרי - יש אחלה איזון. אולי את, כאורחת, היית חושבת אחרת. דווקא הייתי שמחה לשמוע...
<ראי עצמך מוזמנת לאנגליה>
דנד_י*

אמא מלמדת

שליחה על ידי דנד_י* »

לפעמים זה מה שעושים בזמן הארוחות כשאין הורה שמעודד שיחה
אצלי זה בדיוק כשיש לי את החשק לעודד שיחה... כשהספר שם אמא זה דבר לא קיים...

<ראי עצמך מוזמנת לאנגליה>

:-)
ניסיתי לתקופה קצרה מאוד, הבנתי אחרי כמה רגעים בערך שאני לא מסוגלת לחיות בלי שמש, כנראה התרגלתי...
חייבת להודות שחושבת המון על אנגליה באוגוסט... בכל זאת. זו כבר כמות מוגזמת של שמש

בוץ זה מחוץ לתחום. עד כאן.
וואוו - מבחינת חוה ילד בלי בוץ זה ילד בלי.... לא יודעת, נגיד... חמצן?
מעניין מאוד מה מצב הציור/שרבוט שלהם? כי הם המון בבית אז אולי למרות הקריאה המוקדמת הוא לא השתבש?
אני ממש מציעה לך בחום לקרוא את חוה עקרון הרצף באמנות של ילדים
יהיה מאוד מעניין לקרוא דיון שלכן...
הנימה באמת קיצונית, אבל עם המון אהבה!
ציל_צול*

אמא מלמדת

שליחה על ידי ציל_צול* »

כשהספר שם אמא זה דבר לא קיים...
גם אצלנו היה ככה איזו תקופה. ואז הגיעו חמי וזוגתו ונראו די מזועזעים ממנהגי השולחן האלה, כי הם ישבו עם הילדים ופשוט זכו להתעלמות. זה די טילטל אותי.
אז שמנו לזה סוף. ווידאנו שאנחנו יושבים יותר עם הילדים והם ראו כמה כיף זה שיחה סביב השולחן. זה היה תהליך קצר שבו הבקשה לא להביא ספרים לשולחן זכתה לנהמות וגרגורים, ואחרי זה כבר היה ברור שאם אנחנו מבקשים אז החלופה היא נעימה מאוד. והיום הצעירה (שלא קוראת, ולכן מקופחת מאוד כאשר הבנים קוראים) שואלת לפני הארוחה אם היום קוראים או מקשקשים :-)

באנגליה יש הרבה שמש. צריך לדעת איפה לגור. המעבר מאוקספורד לברייטון היה ממש מהותי בהקשר הזה. ים והרבה שמש (יחסית) ותחושה של הגירסה האנגלית של תל אביב. בדיוק מתאים לי.

ולגבי חוה - סביר להניח שאני אסכים איתה בכל :-)
אבל זו תהיה מסוג ההסכמות האלה שאני מתקשה ליישם בפועל. יש לי לא מעט כאלה ואני חיה איתן בשלום.
מבחינתי רק ילד בלי אהבה אפשר להשוות לילד בלי חמצן. וילד בלי בוץ הוא ילד בלי בוץ.
לדעתי אין שום דבר בחיים של ילד שהוא חובה ובלעדיו הכל משתבש. כל ניסיון להציג דברים כאלה מרתיע אותי מאוד. כאמור, הדבר היחיד שבאמת עלול לשבש הכל הוא מחסור באהבה ומגע.
תמרוש_רוש

אמא מלמדת

שליחה על ידי תמרוש_רוש »

_תוך זמן קצר תגלה שאותיות ומספרים אינם ידע רלוונטי לילדה בת שנתיים . אתה תגלה שבזבזת זמן יקר של תקופת חיים ייחודית וחד-פעמית על דברים שהרלוונטיות שלהם רק מתחילה בעוד ארבע שנים . תגלה שלא הענקת לבת שלך כלום ותגלה שהזקת לה .
אתה לא מעניק לה גירויים כפי שאתה בצדק חושב שהיא זקוקה לגירויים – אתה חושף אותה ל"אור" ושורף את ה"פילם"._
אז היא אמרה.
הילד שלי בדרך כלל מחליט בעצמו מה רלוונטי לו.
בשנה השניה לחייו היו כמה דברים מאוד מאוד רלוונטיים: רכבות, שלוליות ומספרים.
בדרך כלל, השלוליות והמספרים היו טריטוריות נפרדות (איפה שיש מספרים אין שלוליות ולהיפך) אז זה אפשר לו ליהנות משניהם בלב שלם בלי חלוקת תשומת לב, ובלי מאבקי טריטוריה.
לא עלה על דעתי, כאמא, למנוע ממנו להיכנס לשלולית מגניבה באמצע החורף (כל עוד היו לי בגדים להחלפה בשלף), בדיוק כמו שלא עלה על דעתי למנוע ממנו לקפוץ ראש לעולם המספרים, או לעצור לחמש דקות ולהסתכל בערגה חוזרת ונשנית ברכבות שחלפו ליד הבית.

כל ה"הלמדה" שלי כולה היא - ללכת אחרי הילד.
מדי פעם לקפץ קדימה ולהציע כיוונים חדשים, באמצעות דוגמה אישית, פיזור חומרים ומקורות ברחבי הבית, או הצעות עדינות.
ואם בטעות התחלתי ללכת ממש לפניו, באופן כזה שהוא איבד עניין - קל לעלות על זה. אני מאבדת אותו לגמרי, ויש לי שפע של זמן לפרוש לחדרי ולתת לעצמי בעיטת-תזכורת ידידותית בנוסח "תרגיעי, ועכשיו".

מה לעשות, שהילד שלי החליט שמספרים הם כן ידע רלוונטי לגביו, והוא מתמיד בגישה הזאת לאורך השנים. אני לא "לימדתי מספרים", אני רק עניתי על שאלות, כשהן באו. והן באו!! אז אם אני נאלצת לבחור בין להאמין לילד או להאמין לחווה בת חיים - ברור שהילד לוקח.

ונניח ובית הספר של ילדכן היה מתוכנן להיות רגיל וישראלי, האם גם אז הייתן מלמדות אותו לקרוא מוקדם?
אם זה היה זורם ככה, באופן טבעי, כמשחק, אז כן, ואם לא אז לא.

עוד שאלה - אצלנו אני רואה שמי שלומד לקרוא שוקע בספרים ומשחק הרבה פחות, זה לא קורה לילדכם?
זה קרה לי.
עם הילד שלי, נהדר לראות כמה הרבה הוא קורא וכמה הרבה הוא משחק.

חנוך לנער על פי דרכו. אצל הבן שלי היה מהלך מעניין - העניין האקדמי שלו התפתח לפני העניין במשחקי דמיון.
אז קודם הוא התלבש על עולם המספרים ואחר כך, בגיל ארבע בערך, היתה התפוצצות רבתי של משחקי דמיון.
אני לא רואה בכך כל רע, כל עוד יש מרחב גם לזה וגם לזה. יש ילדים שיושבים קודם ויש כאלה שזוחלים קודם. כל עוד זה עובד - זה עובד.
המצחיק הוא שאני מסכימה עם חווה על הרבה דברים ומעריכה את הגישה שלה. אני גם חושבת שטוב יעשו בתי הספר אם יקדישו יותר זמן, מרחב ומשאבים למשחקים כחלק מתכנית הלימודים, לפחות עד כתה ה'. ואני חושבת שלפעמים כופים על ילדים את לימוד הקריאה לפני שהם באמת מוכנים לזה וזה מאוד מאוד חבל. אבל מה לעשות שיש ילדים שבשלים ומעוניינים בקריאה בגיל שלוש-וחצי או ארבע ויש שבגיל שבע. זה מה שנקרא "טווח הנורמה". בדיוק כפי שיש כאלה שמתחילים ללכת בגיל 10 חודשים, ויש שבגיל שנה וחצי.
אם_ילדה*

אמא מלמדת

שליחה על ידי אם_ילדה* »

דנדי קראתי את כל מה שכתבת בדף על האמנות ילדים. לא מפתיעה בכלל שהעלת משם ציטוט. גם אני חושבת כל פעם על הדף ההוא כשאני חושבת על אנסקולינג. סליחה, לימדה טבעית.
אני מאוד אוהבת את הרעיון המרכזי שחוה בת חיים מציגה. מבחינתי היא הציגה לי את הלמידה הטבעית, לפרטים הקטנים ביותר, וזה עזר לי לעשות סדר מכל הדברים שקראתי עד כה על הנושא.
כרגע בנושא הציור כל מה שהיא אמרה/חזתה, קורה.
למשל ההתעקשות שלה על פנדה. מניסיון שלי, היא כל כך צודקת. בהתחלה הגשתי לה כל מיני צבעים. מה שיכולתי למצוא.
ברגע שהגשתי לה פנדה, הכל השתנה. השינוי היה מדהים ומהיר. קודם כל נהיה הרבה יותר עניין בציור. לא מזמן מישהו קנה לה מתנה צבעים. צבעים יפים עם עטיפות מהודרות ומעניינות והכי חשוב זה חדש. כל דבר חדש גורם לעניין. אבל לא במקרה הזה. זה היה מצחיק לראות איך היא העיפה את כל כל החדשים מקבוצת הצבעים, וחזרה לפנדה השבורה והמלוכלכת.
בגיל שנתיים היא גילתה את הקו הישר האנכי, כמה חודשים אחרים היא גילה את האופקי ולא הרבה אחרי הגיעו ההצלבות בין הגילויים החדשים. מה אני אגיד לכן, מרתק לראות מהצד.
ברור כשהילדה ביקשה לדעת מה הם הסימנים האדומים בספר, קראתי להם בשמם. אחד, שתיים, שלוש…
אחד הדברים שהיא שמה עליהם דגש הוא שאם למשל נצייר לילד סמיילי, ולו עדיין אין את היכולת לעשות זאת, זה יעצור אותו מלצייר בעצמו. הוא יודע שהציור שצויר לו טוב יותר משלו. אז ההדגשה היא לא לגרום לעצור. ראיתי את זה בעוד דברים שעשיתי עוד לפני שקראתי אותה. דוגמה חזקה הייתה בגינת השעשועים. אם עשים את הילדה על המגלשה ואעשה בשבילה את כל התהליך היא תבקש ממני לעשות זאת עוד ועוד. לא עדיף לתת לה למצוא את הסולם לבד ולהגיע למגלשה לבד, גם אם זה יקח עוד כמה חודשים. לבינתיים היא יכולה לגלות עולם על הרצפה, והספסלים.
כמובן שלא הכל לקחתי משם. כמו כל דבר בחיים, אספתי רק מה שמתאים לי. אני לא מאמינה שיש רק דרך אחת. אבל יכול להיות קו מנחה עיקרי שכן מתאים לכולם. הקו שקוראים לו למידה טבעית.

אבל מה לעשות שיש ילדים שבשלים ומעוניינים בקריאה בגיל שלוש-וחצי או ארבע ויש שבגיל שבע. זה מה שנקרא "טווח הנורמה". בדיוק כפי שיש כאלה שמתחילים ללכת בגיל 10 חודשים, ויש שבגיל שנה וחצי.
זה בדיוק העניין. צריכים להיות קשובים מתי זה מתאים לכל ילד. לא כל האנשים עושים את זה.
לילדה שלי אין חוקים בבית. יש חוק אחד והוא חל על המבוגרים: לא להפריע.
איך שאני רואה את זה שכל מה שאני צריכה לעשות הוא להשתדל כמה שפחות להפריע, והדברים יסתדרו מעצמם.
ציל_צול*

אמא מלמדת

שליחה על ידי ציל_צול* »

יש חוק אחד והוא חל על המבוגרים: לא להפריע
איזה כיף לבת שלך :-)

ההתנסות שלי על שלושת ילדיי מלמדת שאולי זה לא כזה משנה הסדר של הדברים. זה המקום להזכיר שלא קראתי את הדף המדובר של חוה, ושאני באמת משערת שעם הרעיון העקרוני שלה הייתי מסכימה בכל לב. אבל החיים שלנו לא נראו ככה, ואני מתקשה למצוא נזק שנגרם.

למשל, אני לגמרי ציירתי לפי בקשה. כבשה ופיל וכלב וסמיילי :-)
ומעולם לא חשתי שזה יוצר מעצור אצל מי מילדיי. כשהם בגרו קצת את ציירו את כל החבורה לפי דרכם ונהנו מאוד, ולא גילו שמץ של תסכול מזה ששלי יצא בעבר יותר טוב או שהוא היום יותר טוב. איך ילד יודע ששלי יותר טוב? מי בכלל קובע מה טוב?
ביקשו ממני לצייר אז ציירתי, בלי שום שיפוט של זה. וזהו. ובאותה מידה אין שום שיפוט על הציור של הילדים אז אף אחד לא מתעסק בכלל בציור טוב או לא טוב.

אותו דבר עם התנסות המגלשה. בגינה אנחנו לא לבד. אחרים מטפסים על המגלשה ושלי רוצה גם כי זה נראה כיף. פעמים רבות קיצרתי את הדרך בשמחה רבה וכאשר הגיעה השעה לטפס לבד פשוט טיפסו לבד. לא הרגשתי שהבחירה שלי להיענות לבקשה להשתתף בכיף חסמה או עצרה או עיכבה את הדרך שבה הם בסוף הלכו בעצמם בהנאה גדולה.
זה כמו שילד שלי על הרצפה ומבקש בדרכו התינוקית להיות על הידיים שלי. מה, לא ארים אותו עד שילמד לטפס עלי בכוחות עצמו? ובהנחה שהרמתי אותו אלפי פעמים, האם זה יעכב את הרצון שלו לטפס עלי בעצמו? הלוואי :-), אבל לצערי לא.

אז אני תוהה האם אפשר להכניס לקו המנחה של למידה טבעית את זה שההורה פשוט נענה לבקשות של ילדו, בלי לשבור את הראש איזה נזקים תגרום היענות פשוטה לבקשה פשוטה.
דנד_י*

אמא מלמדת

שליחה על ידי דנד_י* »

וזה עזר לי לעשות סדר
כמובן שלא הכל לקחתי משם. כמו כל דבר בחיים, אספתי רק מה שמתאים לי
בדיוק כך אצלי!
בהתחלה ניסיתי ליישם את העיצות שלה באופן מלא, אבל בהמשך התכווננתי ע"פ הילדים ולאן שהם לקחו, אצלינו לדוגמא הפנדה בכלל לא תפסה, היא נשארת לה בקופסא במרכז השולחן ורק לפעמים זוכה לעדנה.

תמרוש וצילצול - סתם מעניין -
אתן יכולות לפרט קצת האם אתן מרגישות שההלמדה המוקדמת השפיעה על השרבוט של ילדיכם?
מאי*

אמא מלמדת

שליחה על ידי מאי* »

ציל צול, רק באה להוסיף על דבריך מניסיון הילדות הפרטית שלי. כולנו קראנו המון מגיל חמש-שש, אבל עשינו גם עוד הרבה דברים אחרים. לא היה טלוויזיה ולא מחשב, כן היו המון משחקי דימיון, משחקי קופסא, משחקי חי-צומח-דומם ודומיו, הוצאת עיתונים משפחתיים, הקמת משרד דואר משפחתי, העלאת הצגות ומקהלות...אני זוכרת שקראתי את 'מחפשי האוצר' כילדה והופתעתי לראות עד כמה אנחנו מבדרים את עצמנו בדרכים דומות להפליא לאלה המתוארות בספר :-) אגב, גם אצלנו אורחים היו מזדעזעים לראות ילד יושב לאכול כשלפני הצלחת עומד ספר, אבל הכלל בבית היה שמותר לקרוא באוכל רק בארוחה שאינה 'משפחתית' מובהקת. כלומר, אם כולם יושבים לאכול יחדיו - כולל כמובן כל הסעודות בשבתות וחגים - אין להביא ספרים לשולחן. במקום זה משוחחים ושרים ביחד. ואהבנו את זה לא פחות. כך שאני בהחלט לא מסכימה שקריאה מוקדמת גורמת לילדים להפסיק לשחק. אני, שהייתי תולעת הספרים המובהקת ביותר בבית שבולעת לפחות שניים -שלושה ספרים מידי יום, שיחקתי גם בבובות למיניהן עד גיל שתיים עשרה, ארגנתי משחקי דמיון רבים עם אחי, ואפילו שיחקתי כדורגל ותופסת בשמחה וששון...
ציל_צול*

אמא מלמדת

שליחה על ידי ציל_צול* »

האם אתן מרגישות שההלמדה המוקדמת השפיעה על השרבוט של ילדיכם?
בחיי שאין לי מושג. אני לא מבינה כלום בתורת השרבוט, ומעולם לא חשבתי שזה חשוב להבין בזה, או שיש אנשים שמבינים בזה, או שיש מה להבין בזה :-D (זה לא אומר שזה בסדר, זה רק תיאור עובדתי יבש).
הילדים שלי משרבטים ומציירים מגיל קטן וזה כל מה שאני יודעת. אני שונאת פנדה (כן, כן, אחרי הבוץ די ברור שיש פה דפוס חוזר) אז פנדה זה הטריטוריה של האשה האהובה שטיפלה איתנו בילדים (והיתה תלמידה של חוה בכבודה ובעצמה!). אצלי בבית יש טושים :-) ושאר מיני צבעים לא מלכלכים כמו קריולה.
במסגרות שאליהן הם הולכים הם יודעים להתלכלך טוב טוב בכל צבע אפשרי וחומר אפשרי. וכאשר אני באה לאסוף והבגדים סדום ועמורה אני אומרת לגננת תודה :-)
כנראה שלא הכל אפשר לקלקל בכזו קלות כפי שנדמה...

מאי, איזה כיף לשמוע חוויות דומות. תודה. זה מבהיר פתאום כמה זמן יש לילדים. כמה הם עושים ומספיקים ובאיזה מגוון עצום הם שולחים יד. ורגל. ועוד כל מיני דברים שצריך אחר כך לקרצף (סתם, סתם, לא יכולתי להתאפק).
אם_ילדה*

אמא מלמדת

שליחה על ידי אם_ילדה* »

אחרים מטפסים על המגלשה ושלי רוצה גם כי זה נראה כיף.
דיברתי על גיל שהיא עוד לא ביקשה. היא עוד רק זחלה. לא עניין אותה מה הילדים האחרים עושים, כשהיו שם ילדים, כי לרוב היינו לבד.
ההורה פשוט נענה לבקשות של ילדו,
זה הרעיון. להענות לבקשה, אבל לא לנסות ליצור עניין. העניין יגיע בזמן המתאים לו, גם אם זה בכלל לא.
כנראה שלא הכל אפשר לקלקל בכזו קלות כפי שנדמה...
את זה אף פעם לא נדע, לא? (-:

ומעולם לא חשבתי שזה חשוב להבין בזה, או שיש אנשים שמבינים בזה, או שיש מה להבין בזה
גם אני לא, אבל מסתבר שיש, ובעיני כל הרעיון הזה מאוד מעניין.
דנדי אני גם חושבת שזה כמעט בלתי אפשרי ליישם את מה שחוה מציעה. יותר מזה, אני לא בטוחה שצריך ליישם את הכל.
היא מדברת שם על מחקר שנעשה על ציורים של ילדים בשנות השישים. היא משווה את זה לילדי גן.
הילדה שלי לא גדלה לא בסגנון שילדים גדלו בשנות השישים, הרי חינוך בלי גבולות, ועם הרבה חיבוקים לא נראה לי היה חלק מהחיים של רוב הציירים המחקר. היא גם לא מושפעת מגננת ששואפת להראות תוצרים ללקוחות שלה (ההורים לא הילדים). היא גודלת כמה שאפשר באופן טבעי.

לא הרגשתי שהבחירה שלי להיענות לבקשה להשתתף בכיף חסמה או עצרה או עיכבה את הדרך שבה הם בסוף הלכו בעצמם בהנאה גדולה.
ממה שאני הבנתי, או יותר נכון לקחתי, מכל מה שקראתי בדף ההוא, יש ילדים שמפסיקים לצייר בכלל, ויש כאלה שמציירים, אבל לא מה שהם היו מציירים אם לא היו מלמדים אותם. היא לא מדברת על התוצרת מבחינת יכולת ציורית, אלא על ההפקט הפסיכולוגי שיש לציור. שוב פעם, אף פעם אי אפשר לדעת. הרי אי אפשר לעשות כך וכך עם הילד לראות את התוצאות, להחזיר את הגלגל אחורה ולעשות משהו אחר ולראות מה יהיה השינוי. אבל משהו מבפנים אומר לי שיש בזה משהו. כשסיפרתי על הדף ההוא לחברה, היא הזכירה את אהוד נגרין שעבד על ריקוד באופן טבעי. יש משהו טהור בלרקוד בלי הכשרה, שלמי שכן יש הכשרה קשה לחזור אחורה אליו. יש שם ציטוט של פיקסו על ציור שאומר את אותו הדבר.
אם_ילדה*

אמא מלמדת

שליחה על ידי אם_ילדה* »

ועוד כל מיני דברים שצריך אחר כך לקרצף (סתם, סתם, לא יכולתי להתאפק).
D-:
פנדה מלכלך בטירוף. בגלל זה כל כך קשה למצוא צבעים כאלה היום.
בתור אחת שלא לוקחת את זה קשה, אני זורמת גם עם בוץ.
ציל_צול*

אמא מלמדת

שליחה על ידי ציל_צול* »

דיברתי על גיל שהיא עוד לא ביקשה. היא עוד רק זחלה
אה... עכשיו הבנתי. ברור לגמרי. להציע מגלשה בעצמי? בחיים לא. זה הרבה עבודה פיזית של הרמות ולי היתה רצפת אגן לשקם. על מי אני עובדת? עדיין יש לי...
מסכימה איתך לגמרי, גם בלי קשר לאפקט הפיזי, כמובן.

משהו מבפנים אומר לי שיש בזה משהו.
וכאמור, אני איתך. בהחלט לא פוסלת רעיון כזה, למקרה שנשמע אחרת. אני פשוט חושבת שקצת פספסתי את הרכבת הזו, לפחות בהקשר של ציור. ואני עצמי רחוקה כל כך מעולמות היצירה מהסוג הזה, עד שלא פלא שלא נמשכתי לחומרי קריאה כאלה. רק לפני שנים ספורות, אחרי שנים של ריקוד, "למדתי" לרקוד באופן טבעי (חמשת המקצבים) ולשחרר אינסוף עכבות שהיו לי ביחס לתנועה. אז אני מבינה מכיוון אחר למה את מתכוונת.
אבל אם אנחנו כבר בנקודה הזו, אז מבט אחורה מגלה לי שאין בי חרטה. למדתי לרקוד, רקדתי מאוד "יפה", והיכולת לרקוד מתוך הנשמה לא עבדה לי. כאשר היה לי צורך בה מצאתי אותה. אבל בדרך הלימודית הרגילה הרווחתי גם דברים אחרים שבחיים לא הייתי מוותרת עליהם. ולזה אני מתכוונת כשאני אומרת שלא הכל אפשר לקלקל בכזו קלות. מה שצריך - נמצא איתנו, יצוף בזמן המתאים, ישרת אותנו היטב. ומה שלמדנו בדרכים הרגילות יישאר איתנו גם כן. אלא אם המטרה (או סתם הרצון) היא להיות אוהד נהרין, ואז נעלמים כל הרהוריי לאבק אחד גדול.
ציל_צול*

אמא מלמדת

שליחה על ידי ציל_צול* »

פנדה מלכלך בטירוף
נו, מה? נראה לך שאני לא יודעת? אני מוציאה פה לעצמי שם רע, אבל אני לא כזו אמא גרועה, סתם קוטרית. היו צבעי פנדה, מהסוג הכי טוב שיש, שהוא, רק במקרה, גם הכי מלכלך. מכיוון שנוכחותי ליד הפנדה הוציאה את כל ההנאה מהעבודה איתם - השארתי את זה למטפלת, שלא גילתה כל רגישות בעניין, בין היתר משום שלא היא כיבסה את הבגדים וקירצפה את הרצפה :-) וכאשר נפרדנו מהמטפלת נפרדנו גם מהפנדה ובא לציון גואל. דווקא את המטפלת אוהבים אצלנו עד בלי די...

אני זורמת גם עם בוץ
נראה לי זה תרתי משמע אצלך, לא?
אם_ילדה*

אמא מלמדת

שליחה על ידי אם_ילדה* »

אני מוציאה פה לעצמי שם רע
חס וחלילה (-:

_אני זורמת גם עם בוץ
נראה לי זה תרתי משמע אצלך, לא?_
האם אני יוצאת כבלגניסטית מזוהמת לא קטנה? אני כן, אבל אל תגלו לאף אחד. בדיוק השבוע חמותי (כן, חמותי!!!) החמיאה לי כמה אני מסודרת ונקיה. אז כנראה הצלחתי ליצור את האשליה הנכונה.
שני_צו*
הצטרפות: 03 פברואר 2005, 00:44
דף אישי: הדף האישי של שני_צו*

אמא מלמדת

שליחה על ידי שני_צו* »

_תוך זמן קצר תגלה שאותיות ומספרים אינם ידע רלוונטי לילדה בת שנתיים . אתה תגלה שבזבזת זמן יקר של תקופת חיים ייחודית וחד-פעמית על דברים שהרלוונטיות שלהם רק מתחילה בעוד ארבע שנים . תגלה שלא הענקת לבת שלך כלום ותגלה שהזקת לה .

אני זוכרת שמאוד הפריע לי דברים כאלה והתפיסה האנטרופוסופית של לא לחשוף לאותיות/מספרים וכן הלאה.

הילד שלי למד את כל אותיות האלף בית ודי הרבה מהABC לפני גיל שנתיים. הוא אפילו ידע לזהות מילים קצרות (עם שתי אותיות).
זה לא בא ממני, זה בא ממנו. זה התחיל בחנוכה כשהיה בן שנה וחצי, כשלמד את האותיות על הסביבון. והמשיך והתגלגל.
הוא הצביע, הוא שאל, שוב ושוב ושוב ושוב. עד שלמד. וזיהה אותיות במשחקים שלו וגם ברחוב, על שלטים וכן הלאה.

הוא גם היה ילד עם רגישות חושית גבוהה מאוד. איחור בהתפתחות מוטורית וקשיים התנהגותיים.
ובאופן כללי נטיה להתנהגות אובססיבית. אפשר לומר שהיה קל לו ללמוד אותיות (וגם מספרים).
אבל הרבה דברים אחרים היו מאוד קשים לו. הרבה יותר קשים מלילד ממוצע.

למזלי הוא טופל מגיל שנה עד שלוש בערך. בשיטת יעל אופיר, בעיקר אצל טל שרת וקצת אצל יעל.
כבר אחרי הטיפול הראשון אצל יעל (בגיל שנתיים וקצת), הילד פשוט הפסיק להתעניין באותיות.
לעומת זאת הוא עבר לנתיב התפתחותי הרבה יותר נורמטיבי.
הוא עוד זכר את האותיות זמן מה, אבל בשלב מסויים שכח חלק.
הילד עדיין אינטלקטואל ולא ספורטאי :-) אבל הוא הרבה יותר נורמטיבי משהיה.

מבחינתי, במקרה שלנו, הלמידה ההיא, היתה נתיב שהוא עלה עליו בלית ברירה,
מחוסר יכולת לעלות על הנתיב הרגיל. ברגע שיכל, הוא התרכז במיומנויות רלוונטיות יותר.

כיום, אני יכולה להבין את הגישות שאומרות שעדיף לא ללמוד מוקדם מדי.
בעיקר אני חושבת שצריך לשאול את השאלה, האם יש משהו שהילד רוצה ולא מצליח ללמוד, ולכן הולך למקומות האלה.

כמובן שכל ילד הוא שונה, והדברים לא מוחלטים. אבל זה הנסיון שלנו.
שליחת תגובה

חזור אל “קהילות פנימיות והתפקדויות”