מי בכלל אמר שיש גראדיינט לעריכה -- נראה לי שמורכב יותר וקשה יותר לערוך מאשר להוסיף. (אני לא מדבר על הקושי התוכני, שכמובן קיים, אלא על הקושי הממשקי.) אם זה נכון, ולא טיפלנו בזה, אז המשתמש נדרש לעשות עליית מדרגה עם העריכה הראשונה (וגם עם השניה והשלישית כנראה). המדרגה הזו מרתיעה חלק מהאנשים. הם לא בדיוק אומדים לעצמם את הקושי מראש, אבל תוך כדי התהליך הם נשברים ומוותרים. הם לוחצים על הקישור לעריכת כל הדף, מקבלים מסך במבנה משונה מול העיניים, וחלקם נבהלים ונסוגים. החלק שנשאר מתגבר על ההפתעה מהלא-מוכר, נכנס לתוך שדה הטקסט מתוך תקווה להתחיל לערוך, נתקל בסוגריים המסולסלים, וחלק מהמשתמשים לא מבינים מה זה ומתייאשים. החלק שנותר מבין או קורא את העזרה, ומתחיל לערוך. בסיום העריכה הוא שומר ולפעמים מקבל את המסך "בזמן שערכת". חלק מהמשתמשים לא מבינים מה רוצים מהם ונשברים. וכן הלאה וכן הלאה.
אני מעדיף להסתכל על תהליך הכניסה לעריכה בתור שיפוע, ולא מדרגה. יונת ואני קוראים לזה "גראדיינט" על שם מונח בו השתמש הארכיטקט כריסטופר אלכסנדר, אשר כתב שהכניסה לבתים צריכה להיות עם גראדיינט מתון. הוא טען שכדאי בהתחלה לסגור קיר אחד -- נניח על ידי הצמדת שביל הגישה אל הדלת הראשית בצמוד לאחד הקירות בבית, ואז לסגור קיר שני -- נניח על ידי גדר צמחית כלשהי, ואז את התקרה -- נניח על ידי צמח מטפס על שבכה, וככה עד שהכניסה לבית היא מעבר מתון ולא חד.
מבחינתי, לאורך כל העבודה על
צ'יק צ'ק (שכזכור נועד מראש למשתמשים שאינם אורייני-מחשב בהכרח), השתמשתי בכלל הזה כעיקרון מפתח בעיצוב ממשק המשתמש. לכן העזרה היא in-place, לכן התיוג דומה ככל האפשר למה שמשתמשים ממילא היו כנראה עושים (תבליטים ברשימה, מספור ברשימה, טורים, קישורים, ועוד), לכן ממשק ההוספה (שממש לא מקובל במנועי wiki אחרים).
ולכן אם אין מספיק פעולות עריכה, אני מניח שהבעיה נעוצה בגראדיינט כניסה חד מדי לפעולת העריכה. לא באינדוקס או תיוג, וגם לא בקלות פתיחת דפים חדשים. והשאלה שעומדת בפני היא איך להוסיף יכולות עריכה
לפני שהמשתמש מגיע למסך "עריכת כל הדף". איך מאפשרים למשתמש להשתתף בעריכה באופן פשוט יותר מאשר להכנס למסך טקסט ולערוך. יש לי כמה רעיונות, אבל אם יש לך עוד אני אשמח לשמוע.
סביר שהוספת ממשק נוח לתיוג או לאינדוקס עשויה להקטין את המדרגה לביצוע פעולות אלה, ואני מניח שאפשר להתייחס לפעולות הללו כעריכה. אבל מה הרווח שיוצא מזה? האם זה משפר את הקריאוּת של האתר? את הניווט בו? ממש לא ברור לי אם כן או לא. הייתי רוצה לבדוק את זה בסטטיסטיקות השימוש בדפי האינדקס (ואני גם אעשה את זה ברגע שנתקן את הבאג במנגנון הסטטיסטי).