היום קרה לי משהו מאוד משמעותי:
נסענו לבקר חבר שלהם שגר בסביבה.
החבר, בנוסף לזה שהוא אמן, הוא גם מטפל בהילינג ומשחזר גלגולים.
והוא סיפר על בחורה אחת מחו"ל שביקרה בארץ, שמאוד לא טוב לה בחיים ובזוגיות וכו', ואמרו לה שכדאי לה ללכת אליו, והיא נפגשה איתו.
אז התברר להם שבגלגול הקודם היא הייתה נגן צ'לו במחנה עבודה.
והוא (הנגן צ'לו) הרגיש אשם שהוא חי בזמן שכולם הולכים למוות. (בסוף גם הוא גווע).
וזה משהו שמלווה אותה גם בחיים האלה - שהיא לא ראויה לחיות.
הסיבה שהוא סיפר לנו את זה - בגלל שהוא היה באמצע לצייר את הנגן צ'לו הזה.
כששמעתי את הסיפור הזה כבר התחילו לזלוג לי דמעות.
קודם כל, אני מאוד מאוד מאוד רגישה לנושא של השואה.
לפעמים רק מספיק להגיד לי ת'מילה 'שואה' וכבר עולות לי דמעות. (הנה, גם עכשיו זה קורה...)
וכבר הרבה שנים נראה לי די ברור שהייתי בשואה.
(ואולי זה גם מסביר את היחס ה'שואתי' שלי לאוכל...

)
חוצמזה, כשהוא אמר את זה שבגלל זה היא הרגישה לא ראויה לחיות, גם בחיים האלה - זה נגע לי פתאום בנקודה כ"כ רגישה.
וחשבתי לעצמי אולי גם לי היה סיפור דומה, שבגללו אני מרגישה כל הזמן לא ראויה.
הרגשות שעלו בי היו כ"כ חזקים, שהרגשתי שאני צריכה ללכת למקום שאוכל לבכות שם.
ישבנו בחצר, אז נכנסתי לבית, לשירותים, והתחלתי לבכות.
אבל יצא כזה בכי שלא ציפיתי. ממש ממש חזק. מהקרביים.
בכי כזה כואב. מאוד מאוד כואב. אבל אולי גם משחרר.
בכי של כאב על השואה. בכי של כאב על הנגן צ'לו הזה. בכי של כאב על האישה הזו שהיא היום. בכי של כאב על עצמי שהייתי בשואה (כנראה), ועל עצמי של היום שמרגישה כ"כ לא ראויה.
ובתוכי משהו צועק: 'די כבר ! את ראויה ! את ראויה !'
את ראויה לחיות ! את ראויה ליהנות ! את ראויה לשמוח ! את ראויה שיהיה לך מה שאת מבקשת ! את ראויה שתהיה לך זוגיות טובה !
את ראויה ! את ראויה !
ובתוכי נבללים הקולות של 'לא ראויה' 'לא ראויה' עם 'את ראויה' 'את ראויה'.
בכיתי כל כך הרבה. כל כך כל כך הרבה.
הרגשתי שזה לא פייר פשוט מה שקרה לי.
גם אם הייתי במצב כמו של הנגן צ'לו הזה וראיתי אנשים הולכים למוות בעוד אני חיה - הרי לא הייתה לי ברירה. זה לא שבאמת לא הייתי ראויה לחיות.
וגם אם 'חטפתי' לעצמי חיים - עדיין אני ראויה. עדיין אני ראויה.
כוח החיים שבי חזק כל-כך. מי לא רוצה לחיות?
גם אם אפילו עשיתי משהו בתנאי התופת האלו כדי להציל את עצמי מהגורל של השאר - האם אפשר לשפוט אותי?
והאם בגלל זה לא אהיה ראויה לחיות היום?
אני לא יודעת מה היה שם, אבל איזה דבר היה יכול לקרות שיצדיק את זה שלא אהיה ראויה בחיים האלה לחיים מלאים ושלמים? מה?
הייתי רשעית? רצחתי? פגעתי באחרים? אפילו זה, האם זה היה מצדיק לחיות חיים פגומים, שלא במלוא החזה?
בכיתי נורא והרגשתי שאולי הגיע הזמן לסיים את הסאגה הזאת.
גם אם היה שם משהו (מי יודע...)
זהו. זה נגמר.
לא מזמן כשהייתי אצל ילדת טבע, היא עמדה לזרוק חביתה שהילדה לא אכלה. ואני הזדעקתי 'מה? את זורקת את זה?'. והיא ירתה לי משפט שעד עכשיו אני הופכת בו
'השואה נגמרה מזמן'. הצילו ! אני ממש לא הייתי מודעת לזה שהיא נגמרה. אני כל הזמן חיה כאילו היא עדיין כאן. כאילו כל רגע זה יכול לקרות שוב. כאילו חייבים למלא את המצבורים לפני שזה יתפוס אותנו... איזה זעזוע המשפט הזה עשה לי !
אז עכשיו נזכרתי פתאום במשפט הזה וחזרתי ואמרתי לעצמי: 'השואה נגמרה מזמן'.
זהו. די.
הגיע הזמן לחיות.
די לרגשי האשמה. הגיע הזמן להרים ראש ולחיות את החיים במלואם.
את ראויה לכך. לא משנה מה קרה או מה עשית או לא עשית. ואפילו כולם כולם מתו. החיים שבך חזקים והם יכולים לצמוח אפילו
מתוך המוות.
מתים בעולם הזה. קורים דברים נוראים בעולם הזה. אבל לא צריך להפסיק לחיות ולשמוח. החיים חזקים מהכול, ואת ראויה לחיות !
את ראויה לחיות !