אם גומלים מהנקת לילה לפני גיל שנה (וגם אחרי גיל שנה אם הוא לא אוכל כמעט מזון מוצק) אז צריך לתת תמ"ל, וזאת לפי הוראות משרד הבריאות הישראלי וארגוני בריאות אחרים בעולם. חשוב ביותר להבין שהתינוק מתעורר בין השאר מרעב וחשוב לתת לו חלב. חשוב להיזהר לא להרעיב אותו!
לא ניתן לו מים או כל טריק אחר כדי "שילמד לא להתעורר".
חלב אורז אינו "חלב" אלא משקה אורז שהויטמינים והמינרלים בו אפסיים, וערכו התזונתי נופל בהרבה מתמ"ל ואינו מתאים לתינוק בן פחות משנה.
"תה" לתינוקות הוא אפילו לא משקה: מדובר בעיקר בסוכר עם מים. זהו משקה חסר ערך תזונתי לחלוטין, שיש בו רק סיכון לשיניים. (בשמת א).
ניתן לפנות למדריכת לָה לֶצֶ'ה לעזרה. יש כמה מדריכות באתר זה. קו תמיכה: 1-700-254-254. "אתר" www.LLLisrael.org.il. לליגת לה לצ'ה יש מפגשים מיוחדים שמוקדשים לנושא הגמילה, וגם ספרים וחומר נוסף, עם הרבה טיפים בנושא. אפשר לברר על המפגשים הקרובים אלייך בקו התמיכה.
ניתן גם למצוא מידע מידע באתר http://www.drjaygordon.com/ap/sleep.htm
- מידע נוסף בדף שיטות הרדמה
- מידע חשוב בדף הנקה ועששת
תרמו: רות, שירה1, בשמת א, עדי רן, עדי יותם, ענת ג, תבשיל קדרה, אלונה רוטר, דיאנה.
ערכה: יוחננ ית (יוני 2005)
אין פטנט מובטח ואין פתרון קסם. יש אנשים שהצליחו בקלות ובמהירות לגמול את ילדיהם מהנקה לילית. אך אצל רבים התהליך הוא ארוך וקשה, ומלווה בבכי ובצרחות במשך 3-4 שבועות. ובנוסף, גמילה מהנקה לילית אינה מבטיחה דווקא שינה רצופה במהלך הלילה!
להלן מספר דרכים להפסיק את הנקות הלילה:
להסביר לילד שבלילה הציצי הולך לישון:- משהו שעבד אצל הילד שלי אבל מאוד הפתיע אותי שעבד...: כשנמאס לי אני אומרת לו, "טוב, צ'או קוקו (קוקו- מתחרז עם שוקו - זה הכינוי שלנו להנקה), קטנצ'יק (זה לא שמו האמיתי כמובן...) הולך לישון, וקוקו הולך לישון. הקטנצ'יק התחיל לומר "צ'או קוקו", להסתובב לצד השני ולהירדם - בתנאי שזה לא ממש-ממש חשוב לו. לפעמים ממש נמאס לי ואני מנתקת אותו בעזרת האצבע, ואם הוא מוחה אני חוזרת שוב על המנטרה, "צ'או קוקו, קטנצ'יק הולך לישון." אם הוא קולט שאני רצינית, הוא מפנים את המסר. (עדי יותם)
- אני הינקתי כל שעתיים בערך עד גיל שנה וארבע בערך (שלו לא שלי) ואז נשברתי סופית (וגם הייתי כבר בהריון ועייפה סחוטה) ופשוט החלטתי שאני מסבירה לו לפני השינה שבלילה לולי הולך לישון ואבא הולך לישון ואמא הולכת לישון וגם ציצי הולך לישון. הוא כבר הבין מילים כמו לילה ולישון.וככה התמדתי ולא נשברתי בלילה הראשון כשהוא התעורר לינוק למרות שהוא מחה די בתוקף ובצרחות. רק חיבקתי אותו וחזרתי על המנטרה ובעיקר נשמתי עמוק ולמחרת הילד כבר ישן 8 שעות רצוף בפעם הראשונה בחייו. זה אולי נשמע קצת דרסטי אבל חשבתי שעדיף בשבילי למתוח לו איזה גבול מאשר להיות זומבי איתו כל היום ודי עצבנית בלילה. (שגית רוסו)
- "ציצי ישן. ששש. לא להפריע" עובד רק לעיתים. בעיקר בשעות היום. בלילה זה לא מעניין אותם. ובבוקר (היום זה היה בחמש) ליעד יונקת או קמה. אין לחזור לישון. (א.ילת)
- דיברתי והסברתי לכל הילדים שלי. הכי טוב אחרי שהם נרדמים. באמת. תנסו את זה. אחרי שהם נרדמים הם מקשיבים הכי טוב (גם אנחנו ככה דרך אגב). (אילנה אילן).
- לפני חודש החלטתי להפסיק להניק בלילה לאחר שנתיים וחודשיים. יומיים לפני תחילת המבצע עשיתי "פרופגנדה" רצינית, כלומר דברתי הרבה על זה שעוד מעט ציצי ילך לישון כשיהיה חושך, ויקום כשתזרח השמש, בכל מיני ואריאציות. שני הלילות הראשונים היו קשים - הרבה התעורריות ובכי, אבל הייתי כל כך מוכנה לזה נפשית, וההחלטה היתה מאד פנימית, כך שממש לא נשברתי והייתי מאד חזקה. בכל פעם הזכרתי שציצי ישן עכשיו, הסתכלנו בחלון וראינו את החושך ואיך כל העצים ישנים, נתתי לו מים, שמענו מוזיקה, קראנו סיפור....וחזרנו לישון. אחרי יומיים, הוא הפסיק להתעורר עד קצת לפני הזריחה או קצת לאחריה, ואז או שמחכים שציצי יתעורר ואולי ממשיכים לישון, או שציצי כבר ער ואז הוא יונק לפעמים חוזרים לישון ולפעמים קמים ליום חדש. מומלץ ביותר, אך כמובן בתנאי שממש שלמים עם ההחלטה, אחרת נראה לי שזה נידון לכשלון. (דנה)
- אולי לכל ילד יש בשלות שונה וצריך להפסיק את ההנקה הלילית בהתאם לבשלות של הילד. רון ינק בלילות עד לפני חודש לפחות פעמיים-שלוש בלילה. היה לי קשה אבל לא נורא. לפני כחודש כשרון הגיע לגיל שנה וחצי היתה לי הרגשה שההנקה היא כבר מתוך הרגל, אולי אפילו שלי ולא שלו. כלומר, בכל פעם שהתהפך בשנתו והתעורר קצת, שלפתי שד (ישנים במיטה משפחתית). החלטנו לנסות להפסיק. הסברתי לרון שמעכשיו הציצי הולך לישון בלילה. בלילה הראשון רון בכה וכעס ושרנו שירים כדי להרגיע אותו במשך שעה. אז נרדם וקם רגוע בבוקר. בשלושת הלילות שלאחר מכן, רון התעורר לחמש-עשר דקות של מחאה מתונה וחזר לישון עם שיר ערש. זהו, מאז יש שנת לילה רצופה. היה הרבה יותר קל ממה שחשבתי. כנראה שבאמת הגיע פשוט לגיל מתאים... אגב, חשוב להחזיק מים לידו, לפעמים הוא מתעורר צמא, שותה שלוק וחוזר לישון. כמו כן חשוב לוודא שאכל ארוחת ערב טובה כשעה לפני השינה. אין אצלנו רוטינות שינה מורכבות. מצחצחים שיניים וכולם נכנסים למיטה ונרדמים כל אחד בזמנו. (אמא של רון)
- אני הנקתי מסביב לשעון עד גיל שנה ושמונה. הבנתי מרופאה שיותר קשה לגמול בלילה מפני שכשיונקים בלילה מתעוררים מההרגל, זאת אומרת מן רפלקס יניקה שמעיר אותה. לכן צריך פשוט להחליט שהנקת הלילה נגמרה, להיות שלמים עם ההחלטה, לנשום עמוק, להסביר באהבה אסרטיבית שמעכשיו אין יותר ציצי או רק ביום כי בלילה ישנים. כשהסברתי לבת שלי שאין יותר ציצי היא בכתה במשך חצי שעה. הסברתי לה שהיא כבר גדולה ונתתי דוגמאות מילדים אחרים שהיא מכירה שנרדמים עם מוצץ כשאמא יושבת לידם. מאותו לילה היא ישנה כל הלילה רצוף למעט התעוררות אחת למים. (לפני זה היתה מתעוררת קבוע כל שלוש שעות) (נעה)
- אור שלנו היה נרדם רק ביניקה, וגם מתעורר 5-6 פעמים בלילה ונרדם מחדש רק ביניקה. בערך בגיל שנה ושמונה חודשים, ולקראת בואו לעולם בקרוב של צאצא חדש, החלטנו להפסיק לפחות את ההרדמות על הציצי. מה שעשינו היה לדבר אתו על זה במשך כמה ימים לפני, ולהסביר לו שהוא גדול ויכול כבר להרדם בעצמו כמו אבא ואמא (וסבא וסבתא וכו). בלילה המיועד הכרזנו "היום הולכים לישון בלי ציצי" וציפינו לשעות של בכי תמרורים; התוצאה היתה מדהימה: אחרי כ-40 דקות של הסתובבות, שיחות, שירים וכו, הילד פשוט שכב ונרדם! מאותו לילה, הילד פשוט עולה על יצועו, שוכב כמה דקות ונרדם בלי בעייה ובלי בכי. כתוצאת לוואי, כנראה, הנקות הלילה נפסקו גם הם והיום הילד ישן לילה שלם (עם התעוררויות קצרות פה ושם) בלי בעיה. הדגש הוא על הכנה מאסיבית והרבה סבלנות ואהבה: גיל שנה ושמונה זה כבר גיל שאפשר להסביר דברים, ואצלנו, לפחות, גם בדברים אחרים - ברגע שעושים הכנה כמו שצריך הדברים הולכים בצורה חלקה להפליא. אז נכון שלא אצל כל ילד זה יעבוד אותו דבר, אבל העיקרון של הכנה טובה לדעתי יקל מאוד על הילד להבין מה קורה. (איתי שרון).
- אנחנו עברנו גמילת לילה בגיל המופלג של שנתיים ו-7 חודשים. הכנה מסיבית ביותר- כלל ראשון! כמובן שהיא הייתה כבר בשלב בו היא הבינה ה-כ-ל! זה מאד עזר. במיוחד לשלב ההירדמות לבד. (ורד לב).
- היות והשדיים שלי נעשו ממש רקים ואתמול היא חיסלה בננה שלמה, אני מתחילה לחשוב שיש מקום להכניס יותר מזון במשך היום.ולא רק טעימות. (מיץ פטל)
- דווקא בגלל שהיא מעוררת בכל פעם שאני עוברת בחדר, אני משתדלת לא להיכנס לשם ולפעמים כשאני ממש עייפה אני נרדמת בחדר אחר עד שהיא מתעוררת ואז אני מצליחה לישון שלוש שעות רצוף לפעמים. (מיץ פטל)
- במידה והילד מסכים. יכול לשפר את איכות הלילות של שני הצדדים. (רותי)
- לנענע, לרקוד סטפס, לשים מוסיקה (מומלצת קלסית קלה או ג'אז).
- ג קיבל במקום ציצי בקבוק עם מים או עם חלב סויה וזה עבד איתו מצויין. לקח לנו שבועיים שבהם הוא קיבל את הבקבוק או שקמתי כשהוא על הכתף ואז הוא היה נרדם לי על הזרוע (אחר כך היתה גמילה גם מזה... היזהרו מלהחליף התמכרות אחת באחרת). באמצע הגמילה עם נגה היא חלתה או השיניים הציקו. אז אחרי שאני מרפה קצת מההחלטה לטובת תמיכה בנוגה שבמצב לא רגיל, יש איזה יומיים שלושה שבהם היא מנסה שוב לקבל את שלה היא מבינה שזה לא יעזור. אז מים, חיבוק, מילים מרגיעות ואוהבות, לפעמים צריך לקום וקצת לטייל ולרוב דרושה הרבה עבודה עצמית של לא להתרגז מזה שהתעוררתי ולחשוב מחשבות מרפות ולא מלחיצות. יש לזה חלק חשוב ביותר בתהליך. (אילנה אילן)
- אחרי תאונת דרכים שלמזלנו נפגע רק הפח,בשל תשישות וחוסר ריכוז חמור, החלטנו פה אחד (של ההורים) על הפסקת היניקה הלילית. היו שניים שלוש לילות לא קלים , אך עמדנו בהם. עכשיו היא מתעוררת פעם אחת עד פעמיים, ולמרות קריאות ה"ציצי", היא מתנחמת בשלוקים של מים, חיבוק מאבא, ואם צריך סיבוב בבית. (מיץ פטל)
- היתה לי תקופה שיפתח היה בערך בגל שנתיים שממש נשבר לי מהנקות לילות. ואז בדיוק היה לי כנס של לילה אחד באילת, ופעם ראשונה נפרדתי ממנו ללילה. בכנס היה לי מיטה זוגית במלון מפואר ולבד. אבל בבוקר אמרתי לעצמי ששינה עם המשפחה שלי שווה הכל, גם את ההנקה. וברגע שגמלה ההחלטה בליבי כי לא יהיה מאבק על הנקת הלילה שזה יגמר לבד, היא בעצם נגמרה לבד מצד יפתח. אולי ניתן להגיד שכבר עשיתי את עבודת ההכנה קודם, אבל יש לי תחושה שברגע שזה לא היה מאבק כוחות, זה פשוט נגמר לבד. (ש צברי)
- הפסקתי הנקה לילית ממש במקרה: לילה אחד הקטן התעורר (בן ארבעה חודשים, ולא ציפיתי ממנו להיגמל מהנקה לילית). מתוך שרעפי היה נדמה לי שהוא התעורר, אבל אולי הוא לא באמת רעב. לפני שהרמתי אותו כדי שנלך לינוק בסלון, החלטתי לעשות ניסוי: ו.. הפכתי אותו, שישן על הבטן במקום על הגב. שקט. נרדם לי הילד. לא רוצה לאכול. רוצה לישון. מאז ישן כל הלילה! (אמא נמרה).
- הסתיו זו תקופה קשה -- שינויי אור וחושך, קריר יותר, הרבה מחלות -- בתקופה הזאת הרבה ילדים יונקים יותר ו/או נצמדים יותר. עם כל כך הרבה שינויים בעולם שמסביב, נראה לי שעדיף לדחות את השינויים שאנחנו יוזמים לזמן אחר. (יונת שרון).
- לגייס את אבא לתת בקבוק מים (ראו: מעבר לאוכל מוצק)
- האב ישן עם הילד בחדר נפרד מהאמא. אלונה רוטר מספרת שהיום היא מתחרטת על שיטה זו.
האם כדאי לגמול מהנקת לילה?
(בשמת א)מבחינת מידע - אפשר לגמול מהנקה בלילה, אבל לא בטוח שכדאי. תינוקות רבים יונקים בלילה חלק נכבד מתזונתם (עד שליש!). בגיל שבין חצי שנה לשנה ההתפתחות המוטורית גדולה, ולעתים קרובות הם עסוקים במשך היום מכדי לינוק מספיק, כך שהם משלימים בלילה.
מבחינת ניסיונם של הורים רבים - גמילה בלילה בגיל הזה היא עבודה קשה, עם הרבה לילות ללא שינה. אי-אפשר להכריח את התינוק לא להתעורר, ואם מסרבים להניק אותו, מישהו צריך לרקוד איתו, לקפוץ איתו, לשיר לו, להסתובב איתו ועוד כל מיני דברים כאלה, כדי להרדים אותו בלי להניק. וגם לרוב מצליח רק באופן חלקי, ולא מצליח בכלל אם התינוק פשוט רעב. אמהות רבות מצאו שהמאמץ היה כרוך בהמון ניסויים שנכשלו, בהמון בכי של התינוק, ובהרבה יותר עייפות.
אפשר כמובן לתת חלב שאוב בלילה, אבל בחשבון פשוט זה יותר עבודה מאשר פשוט להניק... ולא חוסך בכלל את הקימה בלילה. ואם אבא של התינוק יכול לקום לתת בקבוק, הוא יכול באותה מידה לקום כדי להביא את התינוק אליך להנקה ולהחזיר אותו אחר כך (או לא להחזיר).
הזוית האישית שלי אומרת, שלתינוקות קטנים יש צרכים ביולוגיים, שצריך לספק אותם. התינוק לא מתעורר כדי "לעשות דווקא". הוא צריך משהו.
הוא מבקש לינוק ונרדם חזרה? סימן שהוא צריך לינוק.
אולי מרעב - אז מה? נרעיב אותו ולא ניתן לו אוכל בלילה כי אנחנו המבוגרים רוצים לישון?
אולי הוא צריך להרגיש את אמא בלילה - אז מה? נדחה אותו ונגיד לו "לא רוצים לתת לך חיבוק עכשיו, כי אנחנו עייפים"?
יש הורים שמצליחים לגמול בלילה בגיל הזה, בעזרת שימוש בשיטות שלדעתי הן אכזריות: לתת לתינוק לבכות ולבכות ולהרגיש שהוא נטוש לבדו בחושך בלילה ואף אחד לא בא להציל אותו.
הורים רבים הגיעו למסקנה, שבמקום לנסות לשנות את התינוק, צריך למצוא שיטה לחיות יותר טוב עם הנקות הלילה.
הנה כמה פתרונות שעזרו לאמהות לישון טוב עם תינוק שיונק:
- טיפול סיני או הומיאופתי או אחר שעזר לאמא לאזן אצלה את הגורם לשינה הקלה ואי-הנוחות בלילה (לאמהות שמתאים להן לנסות רפואות משלימות).
- ללכת לישון מוקדם, כמו שמונה-תשע בערב, כי מתברר שהשינה האיכותית לאמא טרייה ומיניקה עם תינוק קטן היא בשעות המוקדמות, ולא אחרי חצות. ברפואה הסינית למשל טוענים שחשוב לישון לפני 11 בלילה, כי אם ערים אחרי זה יש איברי גוף שאמורים לנוח ולא זוכים במנוחה, ואז הם יוצאים מאיזון וגם משפיעים על איברים אחרים לצאת מאיזון, ונכנסים למעגל של עייפות שקשה לצאת ממנו.
- תזונה טובה לאם, כולל ויטמינים (ברזל, פרנטל) התבררה כבעלת השפעה הן על איכות השינה של האם והן על הכוחות שלה.
- לגבי התחושה ש"הציצי מרוט" אמהות רבות דיווחו ששתיית מים מספקת במשך היום פתרה את הבעיה (לשים לב כשצמאים ולשתות כל הזמן. להחזיק בקבוק מים צמוד). שתייה ואכילה לא מספקת גרמו לתחושות לא נעימות של "מריטה".
- לעשות הרפייה: לילה מקוטע לא חייב להיות מעייף -- זה עניין של גישה. העצה שלי: ברגע שהתינוקת תופסת את הפטמה, להתחיל לעשות הרפיה. נשימות, שחרור שרירים, כל העסק. גם אם האמא לא תצליח להירדם מיד, היא תהיה נינוחה יותר וכך תזכה ליותר מנוחה. ובסופו של דבר מה שחסר לה זה המנוחה, לא השינה. ויכול להיות שאחרי שהיא תצליח להתגבר על המתח מההתעוררות, יהיה לה קל יותר להרדם מיד חזרה. ואז אולי היא לא תזכור בכלל כמה פעמים הילדה ינקה בלילה, ובטח לא באיזה שעות. (מי בכלל רוצה להסתכל על שעון באמצע הלילה!?) (יונת שרון)
עוד דברים שכדאי לבדוק:
- האם הוא אוכל מזון מוצק במשך היום? האם המזון הזה דיאטתי (פירות וירקות, מרק) כך שהוא ממלא את הבטן במזון דל יחסית לחלב, ובלילה זקוק להשלים תזונה?
- האם משהו מציק לו בלילה, כגון: שיניים, וירוס שעובר עליו חלש בזכות ההנקה, חם לו מדי, קר לו מדי (הוא זורק את השמיכה?), יבש לו מדי עם החימום בלילה בחורף, משהו בבגד מגרד לו? כל אלה מציקים לתינוקות יותר בלילה מאשר ביום.
- האם את עובדת, או נפרדת ממנו במשך היום? אם כן, זה גורם להיצמדות גדולה בלילה.
- יכול להיות יותר מגורם אחד... (בשבוע שעבר וירוס, השבוע שיניים...)
- רגשות מתח, לחץ, עייפות ומצוקה שלך נוטים לגרום לאי שקט אצל התינוק.
הגישה האנתרוסופית:
(נועה ברקת)חלב אם הוא מזון יותר שמיימי ולכן פרידה ממנו היא פרידה מסוג הזנה שמיימי יותר.
מחלות חום מסייעות להתגשמות דרך אלמנט החום. כלומר, החום מסייע לישות המתגשמת ל"הכנס" טוב יותר אל גופה ואל הקיום הארצי.
הקשר בין שתי עובדות אלו אינו הכרחי כלל ואינו מחויב המציאות, תינוקות מסויימים נגמלים בלי חום ותינוקות אחרים חולים ללא קשר לגמילה. ישנם תינוקות שמתקשים להתגשם וישנם כאלו שממהרים... הכל לפי המקרה.