אחריות מול אשמה

אנונימי

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי אנונימי »

דף מומלץ
דפים קשורים: מכיוון שמדי פעם עולה בדפים השונים הדיון על אחריות מול אשמה ועל הנטייה לבלבל בין השניים, חשבתי שכדאי לייחד להבחנה הזאת דף משלה.
ד
מי שרוצה מוזמן לחדד, להעמיק, להרחיב, להפריך ולתת דוגמאות. (עירית לוי)



דיון שהתפלג מתוך הדף ייסורי בגידה

עוד טיפה לים התגובות (2004-11-18T23:52:40):
לעולם אין הבגידה מוטלת על כתפי הצד הבוגד בלבד. לעולם זהו שתוף פעולה מדוייק בין השניים.
מבקש לחלוק.
תחליפו בשורה למעלה את המילה "בגידה" במילה "אונס". עכשיו איך המשפט נשמע? נורא. נכון?
אז למה יש אשמה בצד הנבגד??
לדעתי אין הצדקה לבגידה. נקודה.
בעלך/אישתך לא מוצא/ת חן בעיניך. הואל/י להתגרש.



נעמי בן שיטרית (2004-11-19T09:58:12):
כל חוויה כמו גם אונס ובגידה היא תוצאה של מהלך מחשבתי ורגשי שבחלקו אינו מודע. מהלך יוצר ומהלך מאפשר. המהלך המאפשר את החוויה במידה מסויימת גם יוצר אותה, והמהלך היוצר גם מאפשר לה לצאת אל הפועל. לאחר הפגיעה, תדהמה וההתעוררות אל הכאב וההרס, כדאי שיעצור הצד המאפשר (הנפגע), ויבדוק את המהלך המחשבתי והרגשי שאפשר את החוויה. יש שיבדוק זאת בעזרת טיפול נפשי ויש שיבחר בכל דרך שתוביל אותו אל הלא מודע לזהות את הדפוס המאפשר-יוצר. אונס הוא לעיתים תוצאה של הלכי מחשבה קורבניים, תחושות ניצול, תחושת חוסר גבולות וחוסר בטחון בקיום היציב של האני הגופני והנפשי. כל אלה היו שם לפני החוויה הנוראה.
כל אלה אין בכוחם להוריד ולו טיפה מאחריות הצד היוצר-מאפשר (הפוגע), אך התקעות קורבנית בהאשמתו תותיר את הנפגע חשוף לחוויה נוספת מסוג זה.


עוד טיפה לים התגובות (2004-11-19T13:19:12):
באונס: זה שהצד הנפגע צריך לשחרר את עצמה (בד"כ) מה"תקיעות" אינו מטיל עליה כל אשמה לעצם הפגיעה.
כך צריך גם לדון, לדעתי, בבגידה.
גם שם ברור שהצד הנפגע צריך לבצע עבודה אישית כדי לשחרר את עצמה (עצמו) מתקיעות קורבנית.
אך ה"אחריות" (ומשא האשמה הנלוה) צריכה להשאר מנת חלקו של הצד הפוגע בלבד!


נעמי בן שיטרית (2004-11-19T15:05:18):
נראה כי הדיון על איפשור אונס (או כל חוויה אחרת לצורך העניין), נכון יותר לדף מודעות עצמית.
חוקי הבריאה ליצירת המציאות הם חוקים כלליים התקפים לגבי כל חוויה בין אם היא חווית אונס, בגידה או ניצול כספי. למרות זאת אנו שופטים חוויות אחדות כקשות ביותר ואחרות כקלות וקובעים את מידת האשמה והעונש על פי תפיסות הנובעות מההבנה הרגשית שלנו כמו גם מהמנטליות החברתית והתרבותיות.
למעשה ברמת היצירה והבריאה האנרגטית של החוויות הארציות, אין הבדל בין אפשור פגיעה בעצמי (להאנס, להיות נבגדת) לאפשור פגיעה באחר (לאנוס, לבגוד). שתי האפשרויות נובעות ממקום של חסר ופחד ולכן יוצרות סבל וכאב. האחריות על הבריאה האנרגטית של החוויה המשותפת היא אכן חמישים חמישים. רק החשיבה השיפוטית שלנו תקבע כי הפוגע אשם יותר. הנשמה החופשייה והעצמאית תדע לספר על הבחירה בחוויה למטרת התפתחות ולמידה. האדם החווה יוכל להבין, לסלוח ולהודות לחוויה רק לאחר שיתפתח ויצמח ממנה למקום חיובי יותר מהמקום שהיה בו במצב האפשור פגיעה.


צפריר שפרון (2004-11-19T15:39:26):
_הזהרי בדברייך, בבקשה, נעמי.
אונס הוא תוצאה של כפיית שליטה גברית על מי שפגיע וחלש ממנו; נשים, ילדים, לעיתים אף גברים._

לא תמיד האונס/ת הוא גבר.
לא תמיד הנאנס/ת היא אשה.

כאן, כל צד נושא באחריות מלאה לחלקו בזוגיות. כאשר מתרחשת בגידה בין בני זוג - כל אחד נושא בחמישים אחוז מהאחריות לבגידה זו. נקודה.
כאשר מתבקש כל צד לקחת אחריות על חלקו, יכול הצד הנפגע או הפוגע או שניהם יחדיו להתנער מחלקו/חלקה ביצירת המערכה הזו במחזה החיים עצמם.

על מנת שתתרחש בגידה נדרש אמון.
על מנת שיתרחש אונס אין צורך בשום זיקה בין הצדדים. לעתים קרובות יש זיקה אבל עדיין אין נדרשת זיקה הכרחית. על מנת שבגידה תתרחש יש צורך באמון, יש צורך בזיקה מובהקת בין הצדדים.
השלכת רעיון הכפיה הפיזית (אם נפתח את המושג אונס לפרשנויות רחבות הרי שנראה כיצד אנחנו כופים בעצמנו על חלשים מאתנו - הן גברים והן נשים), להתנהגות אשר איננה מחסירה מהצד הנבגד דבר (מה חסר לאיש של בובה? מה נגרע ממנו למעט כבודו? וכך גם לגבי אשתו של בוב) אלא שוברת את האמון שלו, איננה משרתת לא את סוגית הבגידה הזוגית במובן של ברור הסוגיה וודאי שלא את סוגית האונס או הכפיה שבהחלט אינה רלוונטית לכאן.



נעמי בן שיטרית (2004-11-19T15:53:15):
על מנת שיתרחש אונס אין צורך בשום זיקה בין הצדדים.

אין צורך ולעיתים אינה קיימת זיקה רגשית, או הכרות כלשהי, אך תמיד קיימת זיקה אנרגטית.
מפגש בין שניים הוא תוצאה של משיכה בין תדרים זהים. (חוק בריאתי)
לכן המפגש, אכזרי ככל שיהיה כלפי צד אחד, מתחלק באופן יצירתו על פי חמישים חמישים.
רק השיפוט הארצי יקבע את חלוקת האחריות והאשמה וידרג את מידת הפגיעה.


בשמת א (2004-11-19T15:59:13):
תחליפו בשורה למעלה את המילה "בגידה" במילה "אונס".
למה?
כלומר, מה הקשר?
לדעתי זה כשל לוגי. אי אפשר להחליף, כי אלה שני דברים שונים לחלוטין. זו קפיצה שנובעת מאסוציאציות חופשיות פרועות.


נעמי בן שיטרית (2004-11-19T16:18:41):
קשה, מכעיס ומקומם לאומר לנאנסת (לעיתים בתור ילדה) שהיא בעלת אחריות על אפשור הפגיעה.
מטיפולים בדמיון מודרך ותקשור תובנות עלו סיפורים קשים של נשים שהיו ילדות המאפשרות אונס.
כל אחת וסיפורה האישי. מצב האפשור פגיעה של אותן ילדות נבע מחוויות קשות של חוסר בתחושת עצמיות בגוף ובנפש כתוצאה מהיותן בנות לאמהות במצב נפשי מעורער או אטום, ולעיתים מהיותן בעלות קארמה קשה שהגיעו איתה ושורשיה זוהו רק בשחזור גלגולים. לעיתים הפגיעה הודחקה במשך שנים ועלתה רק עקב חווית פגיעה נוספת. בכל מקרה הסתבר כי הנשמה של אותה נפגעת זימנה/אפשרה את הפגיעה על מנת להתמודד באופן אקטיבי עם המצב הנפשי המודחק מלכתחילה. הנשמה מתממשת בגוף הפיסי על מנת לממש ולהגשים את עצמה. הדחקה אינה מאפשרת הגשמה ולכן הנפש לעיתים מבקשת פגיעה על מנת להתעורר ולהתפתח.
מובן שמצב זה אינו מודע לנפגעת ולסביבתה התומכת ומכאן שבאופן טבעי אך שיפוטי משמרת את היותה קורבן ומונעת ממנה את המודעות לחמישים האחוזים שביצירת המציאות של עצמה.


נעמי בן שיטרית (2004-11-19T16:26:42):
נכון שמצב בגידה שונה לחלוטין ממצב אונס ברמה הרגשית, מחשבתית וארצית. אך ברמה האנרגטית שבה נוצרות הההתנסויות השונות, אותם חוקי בריאה חלים על כל יצירת התנסות ובריאת מציאות.
והחוק הוא אחריות שווה, חמישים חמישים, מכיוון שחוויה גשמית נוצרת דרך מפגש בין אנרגיות זהות.


אל דנטה (2004-11-19T17:16:55):
פצצות של רעיון נעמי. האם לאבא של סבא שלי היתה זיקה אנרגטית לטבח ולכן מצא עצמו יום סגרירי אחד במשרפה?
אשמח להסבר.


צפריר שפרון (2004-11-19T17:18:26):
נעמי,
בהחלט, כל ההתייחסות שאת מביאה כאן לעניין החלוקה הזו של אחריות משותפת בהחלט מתאימה. עם זאת, התבוננות זו היא מורחבת, במבט המקיף.
ממבט זה הרי שמתקיימת זיקה מאוד חזקה בין הצד האונס לצד הנאנס - התקיימותם כמשתייכים למין האנושי. מכאן שהזיקה האנושית קיימת בכל מפגש אנושי ומכאן שבגידת הצד האונס היא אותה בגידה במין אליו הוא משתייך.

כאשר עולה התנגדות כמו זו העולה כאן, הטחת העובדות נדרשת בהחלט. עם זאת, לעתים קרובות הטחת עובדות אלו או התבוננות זו מאפשרת העמקת ההתחפרות של הצד הפגוע - כחלק מהתהליך של התקרבנותו. אז, כשהצד המתקרבן מתעטף בכאבו, ונשען על הנסיבות המקרבנות - עולה שם תחושה של צדק.
אז, אותה הבחנה צודקת או מטעם הצדק, המגדירה את הקורבן כקורבן, מאפשרת לו לקורבן לחוש שהוא צודק. מכאן יש נסיון להשליך את תחושת הצדק במקרה הפרטי לכאורה, אל כל תחומי החיים.

מכאן, שמי שחווה קורבנות או שנוטה לקורבנות ולו מתוך כך שמזדהה הזדהות יתר עם מצבים קורבניים או קורבנות, נמצא משליך את היותו קורבן לדעתו במקרה א' - נאמר אונס לתחומים אחרים בהם הוא יכול לחוש קורבן במקרה ב' - נאמר בגידה.

מכאן שהמשותף לבגידה ולאונס היא תחושת הקורבן. תחושה זו עשויה להיות בהחלט דומה במקרה של קורבן אונס ובמקרה של קורבן לבגידה.
בשני המקרים הקורבן הוא קורבן של נסיבות לכאורה.

בשני המקרים אכן הקורבן הוא קורבן של נסיבות, אלא, שבשני המקרים נמצא הקורבן מייצר או שותף מלא לייצור הנסיבות האלה. במודע ושלא במודע.

הבנה מקיפה זו של היותנו שותפים מלאים למציאות חיינו - גם כאשר היא נתפשת כשרירותית - איננה נתפשת אצל מי שמגדיר את עצמו כקורבן של נסיבות. שאז האחריות על הנסיבות איננה בידיו. אחריות זו מניחה את נסיבות החיים בידי אחרים - הצד האונס, או הצד הבוגד, או ההורים או התקופה וכן הלאה.

שאם יקבל הקורבן את היותו שותף למציאות חייו ולהתקיימותה של זו כנסיבות העובדתיות של חייו - ייאלץ להפרד מדימויו העצמי, מנבדלותו, מהגדרת זהותו - היותו קורבן. היותו לא אחראי על מציאות חייו.
אז, נמצאת המציאות אשמה, נמצאת המציאות נדרשת להשתנות. מאידך לא יכולה המציאות להשתנות על פי בקשת הקורבן אלא כך שאפשרותו להמשיך להיות קורבן תתקיים. אז שוב בתוך הלופ הזה יתייצרו מאליהן נסיבות המאפשרות התקרבנות נוספת.

שינוי גישה וויתור על עמדת הקורבן כל כך מאיים על הנפש עד כי תעדיף להתקרבן שוב ושוב ולו על מנת לחוש את עצם התקיימותה.

מכאן, שנדרשת למידת המידה של הנפש הפרטנית במסעותיה אל תחושת קיומה. מידה זו, כאשר נלמדת, מתורגלת ומופנמת, מאפשרת התגבשות עצמית המאשרת את הקיום דרך הבדלות נוספות.
ניתן לומר שכאשר הגיבוש העצמי מבשיל, הרי שאין כל צורך ב הוכחה אל הקיום בהווה. מכאן מתחוללות הבנות מורחבות אלו.

העלאת יצחק לקורבן למשל היא האות להפסקת הקרבת הקורבנות. עם זאת, העברת קורבנות אדם אל האילים, הבהמות, נדרשה כמדרגה. חורבן בית המקדש בא לומר לנו שאין כלל צורך בהמשך הקרבת הקורבנות, אפילו אלו הבהמות. ועדיין נמצאת האנושות מעלה את בניה, יחידיה, אהוביה ואבותיה כקורבן, ומגדלת בעלי חיים למטרת הקרבת הקורבן.

ומכאן נראית הבגידה הזו - עניין של מה בכך.

בתואם מושלם.

<מורחב ומולבן>


נעמי בן שיטרית (2004-11-19T17:47:03):
אורי, אם ברצונך, הנח לדיון זה והשאר את השקפת עולמך מעוגנת בקיומה של קורבנות כמצב נתון שלא ניתן לשנותו. במידה ותמצא כוח ורצון לבדוק תהליכי בריאה ויצירת מציאות. התחל מבראשית: חוק המחשבה היוצרת, אין מקריות וכו'.
אונס, שואה, דין יצירתם כדין כל יצירה גשמית. ניתן ללמוד על דרכי היצירה והבריאה ולהבין את התהליך המופלא של האנרגיה הבוראת חומר.


אל דנטה (2004-11-19T20:37:19):
מהפעם האחרונה שנתקלתי במשקוף הדלת עם האצבע הקטנה של הרגל נוכחתי שוב, לצערי, שאני יצור גשמי.
נחמד לחשוב שאין מקריות. האם יש לך הוכחה? מה רע במקריות אגב? או שמא מסתתרת פה תובנה עמוקה על הכוחות שמניעים את עולמנו ולך הידע. אם כן - שתפי. אשמח להסבר בדף הבית שלי (קפה עלי).
בוודאי וודאי שמצב הקורבנות ניתן לשינוי. ברגע שבו העוולות יפסקו. לא ברגע שבו אני אתחיל לכתוב בצורה שיותר תתאים לטפטים על קירות הספרייה הניו אייג'ית הקרובה.

חוצמזה, אני, למרות שהעומק הרוחני שלי משול לבור קומפוסט ריק, חושב שמה אני יודע, אולי בובה זאת, נמאס לה מהבעל היבשושי שלה ומצאה אהבה גדולה. החיים שלה שלא בטובתה התגלגלו לכדי סרט של אלמודובר והיא בהריון ומאוהבת באמת.
למרות שכשאני קורא את דבריה ודברי הבוב אני משוכנע שהם מודעים לעצמם כקליפת השום, אבל אז אני תמיד מוריד את הנעל ופוסע במהירות אל עבר המשקוף. כדי ללמוד ענווה.


צפריר שפרון (2004-11-19T21:42:30):
אורי,
איך נוכל לראות את המגרש מתוכו?
במילים אחרות, כאשר אתה מתעקש לבודד ארוע מתהליך החיים אז באמת פיזור הנפש שמפגיש בין הזרת למשקוף עשוי להיות נושא לציניות.
על פני ללעוג להתבוננות הרחבה, שאף לך אוויר טוב, עם חומר למחשבה, וראה כיצד בפרספקטיבה רחבה ומהמבט המקיף ניתן להבין את התואם המושלם. גם כאשר משמעותו מעלה כאב.

כאשר אתה מוכן לקבל שגם המקריות בתואם, וגם הטוב וגם העוולות, אתה משנה גישה המשליכה על החוץ את האחריות. עצם ההשלכה הזו אינה אלא מצביעה על התכחשות עצמית.
כאשר אנחנו בתוך ארועים הגדולים מאתנו - כמו השואה, אין לנו ברירה אלא לעלות לפרספקטיבה רחבה מהמקרה הפרטי, אז גורל של עם עומד על הפרק, והעם הזה שסבך השתייך אליו ומשתייך אליו, כמו סבי וכמו אבי וכמוך כמוני שרד גם את הנוראה שבתקופות בעת החדשה וגם את השואות הקודמות - חורבן הבית.

דווקא ידידתך רבת השנים בדמות קנה הבשם המיתולוגי היא היא שמתקוממת כנגד הגדרת רוחניותך לבור קומפוסט ריק. שכן מבקש הצמח הזה גם הוא אדמה פוריה ומקומפסטת, והצמח הזאת בהכרח מחברת רוח גוף נפש.

רתיעה מפני קבלת השותפות בהחלטות המציאות באשר היא מצביעה על איום המסתתר שם. על פני להכנע לאיום, שוב, התמזג אל תוך האחדות מבלי לפחד כלל. זה כלל גדול בתורה.
שבת שלום.

תודה.

<מורחב>


אל דנטה (2004-11-20T20:40:41):
צפריר, דבריך כה נחרצים שאני מייד מסתייג.
אז ככה: אי אפשר לראות את המגרש מבפנים. אני בתפיסתי קרוב לתפיסה האקזסטינצאליסטית, זאת אומרת, אני אפילו לא מנסה לראות ממעוף הציפור את המגרש וחושב שמי שמנסה נלחם בתחנות רוח במקרה הטוב ובמקרה הרע פשוט משלה את עצמו.
לגבי כאב וכעס (דבר שבעבר התבטאת לגביו לא מעט בדיון אחר עם בשמת אם אני זוכר נכון) - כמו הדחקה, יש להם מקום ותפקיד. כאב יכול לגרום לתחילת אמפתיה, כעס יכול לעורר לפעולה והדחקה יכולה להציל.
אני אחראי לחיי ואינני נוטה לקחת אחריות על חיי אחרים אולם אני מאמין גדול בערבות, כשחברה תפנה אלי לאחר שנאנסה או נבגדה או דבר איום ונורא קרה לה לא אחפש את אשמתה, פשוט אקבל את הדברים כמו שהם: חרא גדול. ניסיון להבין את מהלך העניינים, התגלגלותו, למצוא לו הסבר, לפענח אותו, להסביר אותו, עצם השלכה כזאת אינה אלא מצביעה על חרדה קיומית גדולה וחוסר יכולת להתמודד עם המציאות כפי שהיא.

בעניין השואה, נהפוך הוא. הראשונים שהלכו היו אלו שהסתכלו מלמעלה. אלה שהתחפרו במחילותיהם הם אלו שנשארו להעיד.

שבוע טוב.


צפריר שפרון (2004-11-20T22:38:14):
אורי,
כשחברה תפנה אלי לאחר שנאנסה או נבגדה או דבר איום ונורא קרה לה לא אחפש את אשמתה
בדיוק. אין כאן אשמה. עם זאת הבנה כי הדברים קורים גם בשתוף פעולה לא מודע עשויה להניח שם דווקא רגיעה. בכלל ניתן להחליף את המילה אשמה במלה אחריות. מכאן שאם חברתך נבגדה - היא יכולה לקחת אחריות על עצם היותה בצד הזה של הנבגדת. כאן לא ארחיב לעניין האונס, היות ויפתח אותו פתח של התנגדות שעלה בדבריך לנעמי.
אין הדברים חייבים להיות תחת חוקים נוקשים. כל אדם ואדם משתף פעולה עם החוקים שהוא מסכים להם ומייצר אותם מרגע לרגע. עם זאת, הטלת האחריות על המציאות והתנערות מאחריות אישית לגורל האישי עשויה לפתוח פתח של הרס עצמי, הרס הסביבה ומתוך כך, לא רק שהסבל לא ימוג, אלא אף יתנפח מעבר לכל פרופורציה. שהרי הסבל עצמו בעיקרו הוא תלוי תרבות, חברה, ותקופה.

בעניין השואה, נהפוך הוא. הראשונים שהלכו היו אלו שהסתכלו מלמעלה. אלה שהתחפרו במחילותיהם הם אלו שנשארו להעיד.
כאן הנחרצות עשויה לעורר שוב התנגדות. שכן ההכללה הזו לא רק שאיננה משקפת את המציאות, אלא אינה משקפת דבר מלבד הכללה. יש להבין שכאשר האדם מעוניין להתבונן מפרספקטיבה רחבה יותר התבוננות זו ניתנת לו בדרכה. עם זאת, כאשר הנך מבקש לדעת עתיד או מה יקרה או מהי הנפש הפרטית שלך וגורלה, נמצא מידע זה מנוע ממך.
התבוננות אל התואם המושלם מתקבלת על הדעת רק במבט לאחור. אל העבר. כאן, לעתים נדרשת תקופה של מאות שנים על מנת לקבל את התואם המושלם.
כך חורבן הבית הראשון והשני עשויים להכנס גם אל תוך ההגיון האנושי מפרספקטיבה ארוכת שנים זו. עדיין אלה שהיו שם - חרב עליהם עולמם - לתחושתם.

אל דנטה (2004-11-21T01:14:31):
האם דברים אלו תקפים גם לילד שהתעללו בו?
אני יכול להסכים עם חלק מטענותיך בדבר אנשים המקרבנים עצמם אולם אין פה שום כלל. אם אשתי תבגוד בי, אנסה להסתכל כמה שאוכל לתוך יחסי עימה ולראות מה נדפק ואיפה אני דפקתי אותם. אולם זה אני וזה לא מחייב אף אחד.
לומר שקורבן אלימות אחראי ולו באחוז אחד למה שקרה לו - זה דבר אחר וזה גובל ברשעות.
לומר לקורבן אונס שהדבר קרה לו כי יש שיתוף פעולה לא מודע זה לומר לו שיש לו אחריות מסויימת לאונס. זה לומר לו או לה שהוא או היא אשם/ה. אינני מבין איך אמירה או הבנה שכזו יכולה להביא לרגיעה של הקורבן.

דברי על השואה אינם הכללה. הם לקוחים מהשוקעים והניצולים של פרימו לוי. הוא אומר את אשר אמרתי גם בשאר ספריו.


אל דנטה (2004-11-21T01:16:26):
מדוע סבל הוא תלוי תרבות, חברה ותקופה?
האם שרה אימנו לא היתה סובלת אם היינו מפגישים אותה במרקיז דה-סאד?


ענת שן לוי (2004-11-21T02:01:49):
זה לומר לו שיש לו אחריות מסויימת לאונס. זה לומר לו או לה שהוא או היא אשם/ה.

אחריות ואשמה הם לא אותו דבר.
ברוח העידן החדש ההולכת ומתגברת, תודה לאל, המילה אשמה הולכת ומתמוססת. כי היא מילה שיפוטית ביותר.
בעידן החדש, בירושלים החדשה, אין אשמים. יש מודעים ולא מודעים. והלא מודעים הם לא אשמים. הם ישנים, הם מצויים בחשכה. והפושעים לא אשמים, כי אמא שלהם אשמה. והיא לא אשמה, כי ככה גידלו אותה.
אשמה מצויה בעולם מושגים של טוב ורע מוחלטים. עולמנו (מעבר לחוקי המדינה וכו') מתחיל לקלוט שאין אשמים. יש סיבות ותוצאות, אבל אין אשמים... והסיבות מצויות ברמת התודעה. (אגב חוקי מדינה, תעשה סיבוב בבית משפט ותראה כמה צדק הוא דבר יחסי...)

המילה החטאה עשויה לשמש במקום המילה אשמה. אחריות מתייחסת לתחום הפעולה שלנו.
מה שקרוי בשפת העידן החדש "השיעורים שלנו" הם הקשיים העצומים שאנו פוגשים בחיים, שבאים לפקוח את עינינו ולעורר אותנו למודעות.
למשל:
אם אשה היא מוכה, זה כיוון שהיא כלואה בראייה צרה מאד של עצמה ושל העולם. האפשרות לפקוח עיניים ולהבין שהיא יכולה להפסיק להיות אשה מוכה, גלומה בתודעתה, ובאופן עקרוני הרשות נתונה לה בכל רגע ורגע להבחין באפשרות הזאת ולממש אותה.

ובאשר ל"אחריות הנאנס" באונס קטינים למשל? טוענים שהנשמה בוחרת את "השיעורים" שלה לפני שהיא נכנסת לגוף.
הגישה הזו לא באה לייסד כאן סדום ועמורה, אלא להיפך! לאפשר, בסופו של דבר, גאולה ברמה האישית, שהיא הגאולה היחידה.


ענת שן לוי (2004-11-21T02:13:39):
מדוע סבל הוא תלוי תרבות, חברה ותקופה?
תחשוב איך ההורים שלנו סבלו מהמוסיקה של הביטלז והפינק פלויד שנחשבה בזמנו מאד (!) רועשת, בעוד היום היא נחשבת רכה והרמונית ביותר לעומת הטכנו וההבי מטאל. הכל יחסי.

האם שרה אימנו לא היתה סובלת אם היינו מפגישים אותה במרקיז דה-סאד?
אולי, אבל ישו למשל, לא היה סובל. D-:


צפריר שפרון (2004-11-21T09:40:41):
אורי,
אם אשתי תבגוד בי, אנסה להסתכל כמה שאוכל לתוך יחסי עימה ולראות מה נדפק ואיפה אני דפקתי אותם.
ובכך דיינו.
אין כאן כל כוונה להוכיח את הנבגד או הנאנס בדבר אחריותו למקומו בחייו. הכוונה היא שבכל מקרה אנחנו משתפים פעולה עם נסיבות חיינו. ברמה בה מדברות ענת ונעמי אין כל אפשרות לראות את המכלול מתוך הסיטואציה עצמה.
לכן מדובר על אותה התרחבות, התרחבות המבט.
מכאן עולה אותה רגיעה. כאשר הנך מטפס לרום התבונונתך ורואה את כל המגרש, או היבטים נוספים אתה מגלה שאינך רק קורבן של נסיבות. אלא, למרות שקשה לקבל את זה, גם שותף מלא ליצירת הנסיבות.
אותה רגיעה עולה מההבנה שהכל בתואם מושלם וכי כל כמה שהנסיבות חמורות (ותמיד הן יכולות להיות חמורות יותר) הן באו על מנת לשרת אותך.

לעניין השואה. הנך מסתמך על עדות של אדם אחד. עדיין הכללה. שיש מכל המינים והסוגים גם היום וגם אז.
דווקא השואה עשויה להיות נושא מצוין לענייני מזל וגורל. שהיו כאלה שקבלו את גורלם, מהם היו שהתבוננו במבט רחב והיו שפשוט אבדו את טעם החיים (ואין על כך פליאה). והיו כאלה שקבלו את מזלם והצליחו לברוח משם בטרם או ששרדו את התקופה ההיא.
אלה ואלה נמצאים שותפים מלאים לנסיבות חייהם. במודע או שלא במודע.

לעניין הסבל כתלוי תרבות ותקופה.
כאבם של הורים שאבדו את ילדם הוא כאב מוחלט. לפחות בתחילה. כאב זה משותף לכל ההורים באשר הם.
עדיין אצלנו ואצל שכננו הפלשתינאים יש שהחברה והתרבות והתקופה ניתן לומר מצדיקות את המוות הזה, את הקרבת הקורבן הזה.
או, בתקופת ימי הביניים, כאשר מוות של תינוקות היה נפוץ, והחברה קבלה את מות התנוקות כעובדת חיים שאי אפשר לשנותה - עצם התפישה החברתית הקלה על אותם הורים לקבל את עובדת מות הילד.

כאשר כל החברה, הקהילה, התרבות והתקופה מאפשרים למשל שליחת ילדים לעבדותם, נמצאים הילדים עדיין סובלים אבל לעתים קרובות מתוך לגיטימיות החברה והתרבות הסבל הזה נתפש כמוצדק, או לגיטימי.
ראה את סבלם של הילדים ההולכים למכלאות החינוך. הוא לגיטמי, הוא מוצדק, על ידי המדינה החברה והתרבות.


תודה.


נעמי בן שיטרית (2004-11-21T23:13:21):
ועוד בנושא השואה. הבחירה לראות את השואה כאסון שנחת על העולם על ידי הנאצים, ולהשאיר את האחריות בידיהם בלבד, משאירה אותנו, משפחות הניצולים, כקורבנות נצחיים, ונותר רק לרחם על עצמנו ולכאוב. למעשה השואה היא תוצאה של תהליכים היסטוריים ופוליטיים אשר העולם היה יכול לעקוב אחריהם ולבחור במעשה ובהתערבות בכל רגע נתון מעליית המפלגה הנאצית לשלטון. אך הבחירה היתה שונה. רוב העולם שתק, התעלם, הדחיק או בחר להפנות את הגב לארועים המזוויעים, מהמניעים הפוליטיים כלכליים הרלוונטיים עבורו. אנחנו כאנושות אחת בכדור ארץ אחד הפרדנו את עצמנו אחד מהשני עד כדי התפתחות שינאה תהומית מתפרצת והורסת. אנו כבני אדם יצרנו את האפשרות לשואה ולשואות נוספות ובחרנו ועדיין בוחרים לעיתים לשתוק, להתעלם, להדחיק ולהפנות את הגב לארועים מזוויעים המתפתחים בקרבנו. אף אחד לא אשם, אף אחד לא קורבן אך כולנו בעלי אחריות מלאה על הדרך בה אנו מרגישים, חושבים, ובוראים את חיינו עלי אדמות. הפוגעים והנפגעים יחד יוצרים את מזלם וקובעים את גורלם.
תהליך ההרס יפסק ותתחיל יצירה חדשה רק כאשר אדם יקום, יתבונן על חייו ויאמר:
אנסה להסתכל כמה שאוכל ... ולראות מה נדפק ואיפה אני דפקתי אותם. אולם זה אני וזה לא מחייב אף אחד.


ענת שן לוי (2004-11-22T01:07:09):
יש שתי אכסיומות לשואה כחלק מתהליך רחב יותר, והמשמעות העולה מהם, עד כמה שזה עלול להשמע מזעזע לכמה מאיתנו, - שהכל לטובה:
  1. אלמלא השואה לא היתה קמה מדינה יהודית, שכן יהודי הגולה חיכו למשיח ולא חשבו שהם יכולים להקים מדינה בעצמם. מחיר כבד, אבל עשה את שלו.
  2. כמה וכמה מתקשרים (וביניהם קריון המפורסם) מסבירים שלנשמות יש בחירות שנשגבות מבינתנו. הן משרתות מטרות שאין באפשרותנו לתפוס . וחלקן אפילו בוחרות למות כילדים, כדי לשוב לעולם בדור אחר, ולהיות שותפות לתהליך אחר.

אל דנטה (2004-11-22T23:06:25):
הגבתם יותר מידי מכדי שאוכל לתת התיחסות אישית אז אכתוב בצורה כללית.
אני מאמין באשמה. אשמה, לי באופן אישי זה דבר חשוב. תחושת אשמה מניעה אותי הרבה פעמים ללמידה. להבנה של הזולת. אשמה על דברים מסויימים שגרמתי בחיי לאחרים היא תמרור אזהרה בן זונה מבחינתי ללא תעשה. אני אגב, בעד להרחיב את השפה, להגדילה ככל האפשר, להמשיך לכוון את דיוקה (לא שאני מתאמן בזה כפי שאתם נוכחים לקרוא) ולא להוריד מילים.
לעומת זאת אינני מאמין במודעים ולא מודעים, מטריקס, פסיכואנליזה ועוד כאלה.
אני יודע ואתה לא, או יותר בפוליטיקלי קורקט - אני מודע - ער ואתה לא מודע - ישן.
כל אלו הם רעיונות רומנטיים שאין להם אחיזה במציאות, להיות מודע באמת משמעו להיות פסיכוטי, לא לתפקד (פרויד כתב זאת לעצמו ביומן כשהוא התרשם עמוקות מיכולת פסיכוטים לבקר עצמם בצורה קרה שכזאת שאדם נורמלי היה מתמוטט בחצי הדרך), אני לא מאמין במודעות שכזאת, אוקיאנית. זה טוב לספרים מהמזרח למערביים שסובלים מחרדות קיומיות. אותו עיקרון פועל במטריקס (רק שפה הוליווד לקחה ספר של ז'אן בודליארד שמדבר על הסוואות תרבותיות א-לה אסכולת פרנקפורט והשימוש במסמנים מעוקרי סימנים, תרבות שאוכלת את עצמה ולא משאירה זכר לתוכן. והסרט עושה לספר את מה שהספר מתריע ממנו [כמו נאו שמחזיק עותק של הספר למספר פריימים בסרט] - מעקר מחאה תרבותית [כוונת בודליארד] מתוכן [לפענח את שקרי התרבות] עת הסיפור נע סביב ציר הערים והלא ערים. כישף, וודו מיסטיקה זולה שמשאירה אותך ללא יכולת תגובה אמיתית בחיים שלך) אולם גם אינני מאמין בפוסט מודרניזם, שהכל יחסי, כולל סבל. מסמר חלוד 1 ס"מ לתוך יד של מישהו, אל דנטה, ישו, צפריר שפרון, סיד בארט, פול מקרתני, צפרדע מהגינה, הכלב של השכנים שנובח, או כל יצור חי אחר, לכולם זה יכאיב מאוד.
התרבות איננה יכולה להקל על הסבל. היא יכולה להחניקו או אולי לעצבו, לנתבו, לא יותר. הכאב איננו מדיד ובמיוחד שמדובר במוות של תינוק. אולם כל זה רחוק ופילוסופי מידי ולא העניין.
נעמי, אני מסכים עם דבריך האחרונים מאוד. אחד הלקחים הרבים, והנושא גדול עלי מאוד, הוא נושא שיתוף הפעולה. חשיבות אי הציות והאחריות האישית והקולקטיבית. לתפיסתי, מרגע שאני מניח דברים לפתח שמים, אני אוטמטית מוותר על חלק אוטונומי באחריות האישית שלי. מרגע שאני באופן אישי מאמין בגורל, אני טיפה פחות מאמין ביכולת שלי לשלוט ולשנות. ולכן אינני מאמין בגורל (אך מסוקרן מהרעיון) ולא במזל (אך מפנטז על מפעל הפיס). אם לצטט את לנון אז אני מאמין בעצמי (וביוקו)
ענת, לא יהודי השואה הקימו את המדינה. הם אכן עזרו, בעיקר בלמלא בבשרם את התותחים של מלחמת העצמאות ובלהוות לציונים מיתר מסכנות טוב לפרוט עליו מול האומות המאוחדות. תהליך הקמת ישראל החל הרבה לפני המלחמה וישראל היתה קמה גם ללא עזרת הנאצים.
אינני מבין בשום דבר שאינני יכול לתפוס בחושי ולכן תיקשור שלא דרך קו טלפון או פנים אל פנים איננו תופס מבחינתי. אני מבין את אפקט הניחום שדבריך מציעים (שיש כוונה. נסתרת מאיתנו אומנם, אבל יש) להורים שילדם הרך מת או לאדם הסובל ממחלת העידן המודרני (חרדה) אבל אינני מבין מדוע אני זקוק לאישור חיצוני שיש טעם לדברים. במיוחד שתמיד יש את האופציה המפתה שאין טעם לחיים. (וזוהי סיבה למסיבה ולא סיבה להתאבד כמובן).


נעמי בן שיטרית (2004-11-23T07:59:06):
אשמה קיימת כל עוד מקיימים אותה, סבל קיים כל עוד מקיימים אותו. אין ויכוח על התוצאות ההרסניות של הבחירות המודעות והלא מודעות בהתנהלות שלילית ופוגעת (מלחמה, אונס, בגידה וכו' ). הוויכוח המרתק המסתמן בינינו, אורי, הוא על הרצון והיכולת לקחת אחריות על התוצאה, ממקום של הבנת תהליכי יצירת מציאות, במקום האחזות בתחושות קורבניות ומאשימות.
במקרים בהם קל לראות את ההקשר בין התוצאה לתהליך בניית המציאות נראה כי אתה מקבל את לקיחת האחריות האישית, ובמקרים שההקשר לא ברור ולא נראה לעין אתה שולל את לקיחת האחריות ומעדיף להאמין בהיות הצד הנפגע קורבן חסר אונים.

המילה מזל מורכבת מ: מ- מקום(הנכון), ז -זמן(הנכון), ל -לעשות!
התפיסות המיסטיות והפילוסופיה הרוחנית בפרוש מדברות על שליטה במציאות.
שליטה זאת היא תוצאה של תהליך רגשי, מחשבתי, ומעשי המוביל אל התוצאה הרצויה. מכאן שהסתכלות על התוצאה מלמדת על התהליך שנעשה, גם אם לא במודע, והלמידה של התהליך מאפשרת לשנות את דפוסי הרגש, חשיבה, ועשיה לכיוון חדש שיוביל לתוצאה רצויה ומתאימה יותר.
ללא לקיחת אחריות מלאה על התוצאות בחיינו לא תתאפשר שליטה אמיתית ורציפה.
כשמתקיימת לקיחת אחריות מלאה מתחיל התהליך העוצמתי של יצירה שתוביל לתוצאה חדשה. (אני קילקלתי, אני אתקן)


אל דנטה* (2004-11-23T10:36:51):
נעמי, אינני יכול לקחת אחריות על משהו שאינני יודע אותו. אם את מדברת על הבנה של סיבה ותוצאה אז יופי - אני מבין. אבל לדבר איתי על ידע ושליטה בנעשה בספירות אחרות ולטעון שאינני לוקח אחריות מלאה על חיי כל עוד אני מתעלם מהן זהוי טענה מגוכחת. אינני מתעלם מכלום, יואיל נא מוסקליטו לבוא לחצר ביתי, אפתח לו שערי ביתי ואזמין אותו לצהריים. האם כל עוד הוא לא מואיל לעשות כן אז אני מקרבן עצמי וחי חיי הרס? אינני מבין.
אומר שוב, אשמה היא דבר שמשום מה לפי תפיסות פיוריסטיות (הסתכלות ראויה אגב על הפשיזם. טוהר הם רצו) רומנטיות נכנסת לקטגוריה שלילית 'הלא נעימים'. אולם אשמה יכולה להיות דבר מבורך. תפיסה חרדתית תנסה לבטל את המושג משום שאשמה כמוה כליכלוך לאדם שרואה את עצמו 'נקי', רוחני (קצת פחות פיזי וגשמי?).
אולי לשם הוויכוח אקצין את דעותי: תפיסה מודרנית של רוחניות היא רק מעטה הגנה מפני התמודדות עם החיים המודרנים (ראי ערך הלם העתיד של אלווין טופלר למשל)- הגנה מפני חרדה קיומית גדולה, שאולי אין כיוון ותשובה ונחמה ומה שיש זה מה שיש. בשר ודם.


טרה רוסה (2004-11-23T11:39:56):
מתקשר לי לדף נשים שלא הוטרדו מינית שואלות למה

נעמי בן שיטרית (2004-11-23T13:36:56):
ניתן בהחלט לקחת אחריות על שאיננו מודעים לו, לפי שהוא קיים ומצוי במציאות שאנו חווים.
מערכת היצירה שאינה מודעת לנו, מתקיימת גם ללא ידיעתנו. לעיתים רבות גופנו חולה ומבריא עוד לפני שאנו מודעים לו, העובר מתפתח ברחם אמו עוד לפני שהיא מודעת לו, הזוגיות שלנו נגמרת לפני שאנו מודעים לחסרונה וישנן עוד דוגמאות רבות.
סיבת היותנו לא מודעים לתהליכים המתרחשים בעולמנו נובעת לעיתים מהדחקה רגשית, חוסר תשומת לב או חוסר נתינה לעצמנו ולזולת. אין זה פותר אותנו מאחריות לתהליך ולתוצאה.
תהליך זה אינו מתרחש רק בספירות אחרות. הוא כאן ועכשיו.
אנו בוראים את חיינו בעזרת דפוסי מחשבה המונעים מדפוסים רגשיים ומכוונים אותנו לתגובה ופעולה על פי בחירתנו.
אם אתה חי חיי הרס ואינך עוצר לבדוק כיצד אתה תורם להרס ומאפשר לו להתקיים גם אם ההרס התחיל על ידי מישהוא או משהו אחר, אזי אתה מקרבן את עצמך. (בבדיקה עמוקה יותר אל הלא מודע תמיד ניתן לזהות את הפתיל שכבר היה קיים בך עוד לפני שהגיע הגפרור והצית את האש.)

בנוגע להתייחסות לאשמה: אשמה אינה מגונה, היא רק מביאה סבל ומשתקת את ההתפתחות. שום דבר אינו מגונה אך בהחלט יכול להיות שלילי ולא נעים.
מבורכת הרוח ומבורך החומר. הקדושה אינה שמורה רק לרוחני אלא לכל יצירה ובריאה הווה לפי שהיא רובה ככולה נוצרה מאנרגיה רוחנית טהורה של אור. בעולם הגשמי ישנם מסכים רבים של חושך הנובעים מפחד שיוצר הפרדה, כעס והרס, אך אין החושך מגונה כלל וכלל, נהפוך הוא, בעזרתו ובזכותו אנו מכירים באור וזוכים לחוות הארה. אין דבר בעולם הגשמי שאינו יחסי. יחסיות היא תנאי לקיום פיסי ומכאן שבהכרח החושך חייב להתקיים על מנת שנוכל לחוות אור.
זכות הבחירה החופשית באור ואהבה בדיוק כמו בסבל ובכאב היא בבסיס הבנת חוקי הייקום.
מי שמגנה את החושך מפר זכות זאת וכופה את דעתו האנושית שיפוטית על מנת להיות באשלייה של שליטה.
על אותו משקל חרדה היא מבורכת. היא והיא בלבד תעלה למודע את השאלות הקיומיות באופן המטריד את הנפש באופן כפייתי,
עד שלא נותר אלא להתמסר לחיפוש האמת המוחלטת. לא על מנת להגן על הנפש אלא לחשוף אותה אל האור שכבה.


ב דחילו (2004-11-23T22:25:03):
אשליה של שליטה יש גם במנגנון של לקיחת אחריות על הלא מודע. אשליה של שליטה היא גלגל שמניע הרבה דברים בתרבות. התמסרות לחפוש האמת המוחלטת - גם היא יכולה להיות צורה של שליטה. שליטה איננה טוב או רע, היא צורך שלנו שבא להתמודד עם חוסר השליטה, עם היותנו נידפים ברוח (רוחנית וגשמית).

לקחת אחריות על ארועים ומצבים בחיינו הוא כלי, שיכול להביא בדיוק לתחושת שליטה. לפעמים הכלי הזה מתאים, ולפעמים לא. הוא לא תרופת פלא. לפעמים עצם זה שהפכנו את עצמנו לצד מחולל ומשפיע, יכול להאיר ולכוון. ולפעמים יש מקום להשאיר את האחריות לאחרים, במקרה של ההטרדה המינית. זה לפחות מה שמנסים לחנך את דור הילדים - אם כפו עליך משהו שלא רצית, אתה לא אשם בהטרדה, באלימות או בסטיה של התוקף. אחרי זה אפשר להתיחס לרובד של אחריות שלי: לא ללכת בחושך לבד או לא לצאת עם זרים או השד יודע מה.


נעמי בן שיטרית (2004-11-24T13:30:35):
שליטה היא לא מילה שלילית. היא מילה נפלאה המתארת מנגנון מודע ופעיל המכוון את היצירה האישית.
אשליה של שליטה היא מושג שלילי המתאר את אותו המנגנון כשאינו מוביל אל היצירה הרצויה.
לקיחת אחריות על כל פן ביצירת המציאות גם על הפן הלא מודע, היא הדרך לשליטה אמיתית וחיובית.
ושוב אדגיש, לקיחת אחריות איננה מבטאת בשום צורה את רגש האשמה.
אף אחד אינו אשם, לא האנס ולא הנאנס. שניהם מונעים מתהליכים ודפוסים המכוונים אותם למקום שאינו רצוי להם.
האשמת הנפגע תוביל לתקיעות, קורבנות וחוסר אונים.
האשמת הפוגע תוביל לאותה התקיעות, קורבנות וחוסר אונים.
מכאן שהאשמה הנובעת מחוסר לקיחת אחריות מרחיקה משליטה.


נעמי בן שיטרית (2004-11-24T13:46:33):
ב דחילו, הצורך בשליטה הוא שמניע את אותם אנשים כפי שתארת. צורך נובע מפחד ותחושת חסר, מה שמיד מוביל לניסיון לשלוט מתוך תהליכי חשיבה שליליים, מה שמוביל ליצירת מציאות שלילית ותחושה של איבוד שליטה.
הרצון בשליטה מתוך לקיחת אחריות על תהליך יצירת המציאות הוא אותו רצון לשליטה חיובית שתבוא מתוך מודעות עצמית והתפתחות אישית.
הפרדוכס הוא שעל מנת להשיג שליטה במציאות חייבת להיות מוכנות לאיבוד שליטה - איבוד שליטה של המיינד המנסה להבין בדרך רציונלית וארצית את תהליכי החיים. המיינד יחפש את האשם על מנת לחוש שוב בשליטה, למרות ששליטה אמיתית תגיע רק שישחרר את האשמה ויסכים לקחת אחריות על תהליכים שאינם רציונליים וארציים. (יצירת חומר מרוח, מחשבה בוראת וכו' )


ב דחילו (2004-11-24T14:12:12):
הפרדוכס הוא שעל מנת להשיג שליטה במציאות חייבת להיות מוכנות לאיבוד שליטה - איבוד שליטה של המיינד המנסה להבין בדרך רציונלית וארצית את תהליכי החיים.
נעמי, נקודת המוצא שלך שיש שליטה חיובית ושלילית מענינת. אולי את מתכוונת להאחזות בדפוסים מוכרים, גם כשהם לא מתאימים.

אני לא מנסה לשפוט את המנגנון שמביא אותנו לחפש שליטה. אני מתבוננת בו ורואה שהוא קיים. המנגנון/צורך/כמיהה האלו, וודאי שאינם שליליים. הם קיימים. נשמע מדבריך שאת שוללת נסיון לשליטה שנובע מפחד. אני לא עושה את ההבחנה הזו. פחד הוא חלק מאתנו, גם ברגעי האומץ הגדולים. פחד ונסיון להקטין את חוסר הודאות הם כוח מניע עצום, ולא טוב או רע.

בכל מקרה, בנושאים כמו אונס ופגיעה אני לא מסכימה לקביעה שהפגע והנפגע נושאים באחריות דומה. יש אולי ערך טיפולי בלקיחת אחריות על 'הצד שלי', אבל אם יצבטו אותי, אני אצעק (או משהו כזה).


נעמי בן שיטרית (2004-11-24T22:44:00):
שלילי וחיובי לא במובן של טוב ורע באופן יחסי ושיפוטי.
במילה שלילי יש פעמיים לי. התנהלות שלילית מונעת מחסר ופחד ומתארת דפוס של רצון לקבל בלבד, עשייה מתוך אגו.
זה לא רע או טוב במובן השיפוטי. שלילי מתאר דפוס של חוסר נתינה המוביל להעצמת החסר.
ניתן ללמוד ולצמוח מחווית הפחד אך עדיין היא שלילית - מעצימה את החסר.
לכן אשליה של שליטה המונעת מפחד היא שלילית - מעצימה את החסר בשליטה.


נעמי בן שיטרית (2004-11-24T22:49:32):
לקיחת אחריות היא בעלת ערך טיפולי לא משום שהיא מקטינה את עוצמת הפגיעה והכאב, אלא משום שהיא מאפשרת להתמודד אתו.
כשלקיחת האחריות אינה מלאה נשארת תמיד ההאשמה והביקורת המקבעת את הקורבנות ומנטרלת את הכוח לשנות את המציאות. ללא לקיחת אחריות מלאה לא ניתן להגיע לשליטה - זו החיובית, המכוונת למקומות של שמחה ואהבה.


אל דנטה (2004-11-27T11:26:22):
נעמי, האם ייתכן וההבדלים בינינו הם שאני מאמין שיש מציאות חיצונית, אוביקטיבית ואת מאמינה שמציאות היא דבר אישי, פנימי?
עוד הפעם אני חולק על מספר רעיונות. פחד לדוגמא. אני מסתכל על בני בן השנה ורואה איך הפחד הוא דבר מצויין ששומר עליו. פחד מהאח הבוערת, פחד מכך שהחתולה תשרוט אותו אם הוא יתלוש לה את הזנב, פחד ממקומות גבוהים עבורו. זהו פחד מלא חיים בעיני.
שליטה: איזה שליטה יש בחיים? יש בעיקר הרבה הונאה עצמית ברעיון הזה. החיים מנהלים את עצמם ונדמה לי שאנשים יכולים בעיקר למקם עצמם על צירים ולתת לרוח לעשות את השאר, וגם זה במקרה החיובי.



נעמי בן שיטרית (2004-11-27T12:15:02):
אורי, בעניין המציאות האובייקטיבית: בשביל אחד מיתון במשק בשביל אחר תקופה של פריחה כלכלית. בשביל אחד גיל 40 הוא ירידה במדרון, בשביל אחר עלייה לפיסגה. בשביל אחד חורף קשה וקר בשביל אחר חורף קל וחמים.
המציאות נתפסת אצל כל אחד על פי מי שהוא ומה שהוא מכיר.
נניח כי שני אנשים חווים את אותה המציאות: מיתון במשק. אחד יחליט בעזרת אמונתו וכוחו הפנימי שהוא משנה את המצב עבור עצמו ויוצר לעצמו שפע, ואחר יחליט שקביעה זו מרפה את ידיו, ובחוסר אמונתו בעצמו הנשען על ערך עצמי נמוך מרים ידיים.
מכאן שתפיסת המציאות כאישית ופנימית מאפשרת לבחור את התגובה למציאות ולשנותה.

בנוגע לפחד. מעולם לא טענתי כי פחד הוא רע. כמו כל דבר אחר פחד הוא חלק מההתפתחות האנושית.
יחד עם זאת פחד מעכב, עוצר, סוגר, חוסם, מכווץ, משתק ומפריד.
במקום פחד ממקומות ממקומות גבוהים, משריטה של חתול ומאש, הייתי ממליצה על זהירות - התייחסות זהירה, והתחשבות ברמת הגוף שלי ושל האחר.

שליטה: החיים אכן מנהלים את עצמם. אך כתוצאה ישירה של רגשות, מחשבות, תגובות ופעולות של בני אדם.
תבדוק את חוק הקוואנטים: רמת החומר מורכבת מקוונטים שהם למעשה חלקיקים אנרגטיים- ויברציה, תנועה.
ברמת הקוואנטים החומר כולו, כולל גופם של בני האדם, מאוחד ומחובר כמקשה אחת. כל תנועה של קוואנט אחד משפיעה בהכרח על האחר. (אפקט הפרפר)
שליטה הינה מודעות. מודעות על השפעה הדדית זאת ועל התפקיד של כל אחד מאיתנו ביצירת המציאות של עצמו.
כל מקרה, מצב, חוויה או התנסות היא תוצאה של כיוון תנועה שנבחר על ידי האדם.
המיקום על הציר יכול להתבהר מתוך הבנת הבחירות המודעות והלא מודעות. (כיצד הבאתי את עצמי לציר זה)
ואכן לתת לרוח לעשות את השאר. לרוח האדם שהיא המכוונת ובוראת את החומר.


לה לה (2004-11-28T11:29:22):
פחד מצוי היכן שאינה מצויה אהבה. אני מסכימה בהחלט עם נעמי על כך שחרדה היא מבורכת. גם זו דוגמה לבחירה, לאחריות, ולהבדל בין הצורך בשליטה לרצון בשליטה: יהיה מי שיחווה את החרדה, וישתמש בה כמניע להתבוננות פנימית ולהבנה מעמיקה של החיים. יהיה מי שיחווה את החרדה, יראה בה גורם זר ומפחיד, ויקח כדורים על - מנת להשתיקה...


אל דנטה (2004-11-29T09:47:21):
נעמי, בני איננו מביע התחשבות בגוף האחר. הוא לומד סיבה ותוצאה כרגע. תנור חם

מגע כואב ביד. חתולה נצבטת

כאפה עם ציפורניים.

אם נחזור לראשית הדיון ולא נלך שוב למקומות פילוסופיים מטשטשים, עדיין אינני מבין איך אחרי שאשמה הפכה לאחריות, כי אשמה היא מילה פסולה אבל בעצם לא פסולה כי בלי חושך אין אור ובלי אור אין הארה למרות שהכל יחסי - קורבן אונס אחראי/ת - אשם/ה במה שקרה לו/ה.


נעמי בן שיטרית (2004-11-29T17:11:33):
אורי, בנך ילמד על העולם מתוך תפיסתך ותגובתך למציאות. אני לימדתי את בתי מאז שהיתה בת חודשים ספורים להתחשב בגוף החתולה, (הסברתי כי זה כואב לה) ולהיזהר כי התוצאה להצקה יכולה להיות שריטה. בהחלט נמנעתי מלהפחידה. ברצוני לאפשר לה לאהוב חיות (ולהיות זהירה) ולא לפחד מהם.

ושוב, אשמה אינה פסולה אלא מנציחה סבל. קורבן אינו אשם בפגיעה אלא אחראי לה. ומהרגע שיקבל עליו את האחריות ויוותר על האשמה הוא יחדל להיות קורבן.


תזמורת הים (2004-11-29T17:55:06):
אני חוזרת לענין האונס.
אני לא מצליחה להבין מה יכולה להיות האחריות של נערה שיורדת לזרוק את הפח ובחור זר מתנפל עליה בחדר הפחים ואונס אותה באכזריות (סיפור אמיתי).
איפה הדפוס הקורבני שלה? במה הוא מתבטא? האם בגלל שהיא קורבנית אותו בחור התנפל עליה? האם האונס הוא שיעור שנועד ללמד אותה לצאת מהדפוס הזה?



אל דנטה (2004-11-29T23:47:37):
נעמי, אני מסביר לבני בסבלנות אין קץ ובאהבה גדולה את משמעות הכאב לחתולה. הוא מצידו, מעדיף ללמוד בעצמו ובכלל תוקע בי מבטים אמפטיים אך מעט סתומים כשאני מדבר אליו על החתולה ועל הכאב שלה אבל אולי זה בגלל שהוא רק תינוק. ;-) בכל אופן אינני מפחיד אותו (דיון אחר כי הורים עסוקים משחר ימי האדם כנראה להפחיד את ילדיהם. בעיקר גברים לתינוקות בנים אבל באמת בדף אחר) ומאוד אשמח שיאהב חיות ושיהיה זהיר.

מה ההבדל בין אשמה לאחריות בדברים שאת כותבת? "הקורבן לא אשם אך יש לו אחריות" מה זאת אומרת?
"מהרגע שיוותר על האשמה הוא יחדל להיות קורבן" - ברור. הכי טוב אולי, וסליחה על הציניות, שהנאנסת תחשוב 'וואלה, איך הכנסתי לו'. ככה היא לא תהיה קורבן יותר, לא יהיו קורבנות יותר והעולם יהפוך כולו להפנינג ענק של אושר שמחה ריקודים. (בחסות פל-קל שיפוצים)


נעמי בן שיטרית (2004-11-30T13:26:00):
אורי ואורית, לקיחת אחריות במקום אשמה, על כל חוויה, מבטלת את הקורבנות ומאפשרת תהליך שינוי.
התאוריה העומדת מאחורי משפט זה נכתבה כבר בתחילת הדף. אנא קראו שוב, אשמח לענות על שאלות נוספות.
כמו כן ממליצה על הספרים הבאים: "שיחות עם אלוהים" - ניל דונלד וולש. "לחיות מתוך שמחה" - סאניה רומן.


אל דנטה (2004-11-30T19:59:52):
נעמי תודה.
הייתי שמח להמשיך את הדיון. אולי בנקודה בה קצוות נפגשים? היכן שהקצה של הניו איי'ג נפגש בקצה של פוסט מודרניזם? אפשר לומר (בהסתכלות מלמעלה, מרחבית) שהמשותף הוא ראיה של החיים כטקסט. מה דעתך?


נעמי בן שיטרית (2004-12-01T17:28:59):
אינני מבינה מה כוונתך, אודה לך אם תוכל להסביר שוב. לעיתים נראה לי כי אנו מדברים בשפות שונות.


ברונית ב (2004-12-02T20:47:10):
החיים כטקסט
נקודת מפגש מעולה, אורי.
למען הגילוי הנאות אודה שאני יותר בקיאה בשיח הניו אייג'י מאשר בפוסט מודרני. החיים כטקסט זה משהו מאוד נפוץ שם, ואפילו מוקצן: החיים הם סרט ואתה הבמאי, התסריטאי והשחקן הראשי, רק שהתפאורה סביבך משתנה כל הזמן. זה ציטוט מהזיכרון של קטע ממאמר של מישהי שפעם ראיינתי לכתבה בנושא תרפיית גלגולים. היא סיפרה לי על מטופלת שלה, בחורה בת שלושים, שבילדותה נאנסה על ידי קרוב משפחה. כשהיא הגיעה לטיפול היא היתה בת 30 בערך, אחרי הרבה שנים של טיפול פסיכולוגי שלא קידם אותה מילימטר, חיה בתחושת קורבן תמידית ולא מסוגלת לתת אמון בגברים, שלא לדבר על מערכת יחסים.

במסגרת התהליך שהיא עברה בטיפול היא נכנסה לסיטואציה מחיים קודמים, בהם היא חוותה את עצמה כחייל בתקופה קדומה, שנכנס לכפר עם עוד המון מתלהם, בוזז, אונס ורוצח. היתה שם ילדה אחת קטנה, שהסתכלה עליו ישר בעיניים והתחננה שלא יפגע בה. הוא (כלומר, היא) בכל זאת אנס ורצח. חלק מתהליך הטיפול בעזרת גלגולים הוא לזהות שותפים לדרך מגלגולים קודמים, מי הם בחיים שלך היום. בתור אדם רגיש לטקסט אני משערת שניחשת, שהילדה ההיא התגלגלה להיות הדוד שאנס.
ונחזור לעכשיו: העובדה שהיא יכלה לחוות את עצמה כמקרבן (victimizer) ולא רק כקורבן, העניקה לה פרספקטיבה מרפאת.
עד כאן בקשר לסוגיית האחריות, סיבה-תוצאה וכו'. לדעתי זה דברים שאפשר להבין אותם רק מחוץ לקונטקסט של תקופת חיים אחת. זה לא אומר כמובן שצריך ללכת לרצוח עכשיו בשם ההתחשבנות אחר כך (-:


נעמי בן שיטרית (2004-12-03T20:42:45):
אין צורך להרחיק עד החיים הקודמים על מנת לזהות את עובדות "החיים כסרט".
בתור התסריטאים והבימאים של חיינו, אנו בוחרים את סיפור העלילה על פי מה שאנו מכירים מהתנסויות עבר.
הדוגמא הכי נפוצה היא העתקת הדפוסים מהורינו כאשר התפאורה שונה לחלוטין.
אמי היתה אשה בעלת צורך בשליטה אשר הרחיק אותה מרגשותיה ומנשיותה. גדלתי בבית ילדים בקיבוץ ללא תחושת אם.
את בנותי אני מגדלת בתפאורה שונה לחלוטין - עלי, איתי, במנשא ובמיטה המשפחתית. עם זאת זיהיתי כיצד לעיתים אני מעתיקה את דפוסיה של אמי ומתכחשת לרגשותי מתוך פחד מאיבוד עצמאות ושליטה.
בעבר הייתי הקורבן היום אני הפוגעת. אמי ממשיכה לשקף לי את עצמי מדי פעם על מנת שאתבונן, אזהה ואשתנה.
מתוך מודעות ועבודה עצמית אני מזהה ומשחררת ( את הכעס עליה, ואת הפחד שלי ) וזאת אכן חוויה מרפאת.
אני מבינה היטב כיצד אני יוצרת את הסרט שלי מהחומרים של חיי.
מובן שהגעתי לילדותי זאת מתוך בקשה לאזן ולתקן חוויות מגלגולים קודמים (הידועים לי מתוך שחזורים), אך אין לי ממש צורך במידע
זה מכיוון שכל חומרי העלילה מגולמים בהתנסויות מתקופת חיים זו.


ב דחילו (2004-12-04T10:10:01):
כשאומרים 'החיים כטקסט', או 'גישות נרטיביות' מדגישים את התפקיד הפעיל של האדם עצמו ביצירה של ספור חייו, ומכאן היכולת לתקן ולפרש בצורה בונה יותר את העבר, לקבל יותר תחושה של שליטה וניווט בחייו.

כשאומרים 'מזל וגורל' מעבירים את רשות הדבור וה'כתיבה' למשהו עליון, חיצוני ופטליסטי. בין אם הגעתי לילדות שלי כדי לאזן גלגול קודם ובין אם הגעתי בגלל חיידק ציוני שתקף את סבתי - ה'עבודה' היא אותה עבודה. מה הערך המוסף של ה'מזל והגורל' בעבודה הזו?

'מזל וגורל' היו שם לפני הפסיכולוגיה ולפני הממשות שאנחנו נותנים לעולם הפנימי שלנו: רגשות, אישיות... התוקף שלהם הוא חיצוני. למשל, אפשר לשנות גורל או מזל או כישוף בדרכים שונות בתרבויות שונות, אם מאמינים בזה. אם אני אאמין שגלגול קודם או כישוף הוטל עלי - אני יכולה להתרפא מהתרה של נוסחת הגלגול, מודעות אליו או שתיית מים מקודשים. לא מפליא, בעיני, שחוזרים לזה בחיים המסובכים שלנו, שהמדע לא כל כך מצליח להקל עליהם.


אל דנטה (2004-12-06T11:19:18):
אהלן שוב.
הכוונה בקריאת המציאות כטקסט היא לא עניין של במאי ותסריטאי ועוד עניינים הירכיים שכאלה אלא שונה. הכוונה היא פרוש המציאות בצורה הדומה לניתוח סיפרותי. מניעים נסתריים, סאב טקסט ועוד. לעשות לחיים מדרש טקסט. זוהי נקודת מבט מצויינת להסתכלות על הרבה מאוד דברים בחיים היומיומיים ופיענוחם, ממערכות פוליטיות ועד מערכות יחסים.
הסכנה בראייה שכזו היא שראייה זו מרחיקה את המפענח, במידה שאכן ישנם תמיד דברים נסתרים לפענח, מהחוויה או במקרים אחרים ממוסר (שמתחיל מאמפתיה לדעתי הצנועה) אבל כל זה בטל כרגע כי יש פה תינוק שהתעורר אז אמשיך אחר כך. :-)



נעמי בן שיטרית (2004-12-10T18:27:07):
מזל וגורל אינם מורכבים רק ממציאות חיצונית המוטלת עלינו. מזל וגורל הם מערכת נסיבות אשר אנו הובלנו את עצמנו אל תוכם במודע או שלא במודע.
הסיבה שאנו מובילים את עצמנו לכל חוויה היא הרצון הנשמתי הנצחי לשינוי והתפתחות.
בזמנים קשים מתוך כאב, פחד וייאוש כאשר איננו מזהים את האפשרות או היכולת לשינוי והתפתחות, אנו חשים כקורבנות חסרי אונים. כך אנו מפרידים את עצמנו מחלקנו ביצירת הגורל והמזל ומתארים אותו כמקרי וחיצוני לנו.
כך אנו עושים גם בזמנים טובים כאשר איננו מזהים את כוח הבריאה שלנו ואת התפקיד שלנו ביצירת השפע.

מכאן שכשאומרים מזל וגורל אין הכוונה למשהו עליון אלא לנשמה שלנו השואפת להתפתח וללמוד מכל התנסות וחוויה ארצית בין אם היא מענגת או מכאיבה.
הדרך היחידה ל"התרפא" מגורל או מזל רע היא ללמוד את משמעות השיעור שאנו חווים ולהשתמש בתובנות על מנת לשנות את המציאות.
עירית_לוי
הודעות: 4247
הצטרפות: 13 יוני 2004, 20:33
דף אישי: הדף האישי של עירית_לוי

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי עירית_לוי »

בעקבות כל דבר שקורה אפשר לקחת אחריות או שאפשר לקחת אשמה.
אלו הן שתי פעולות שמובחנות זו מזו במהותן.

אשמה באה לידי ביטוי בפועל בהלקאה עצמית או במתן תירוצים והצדקות.
אחריות יכולה לבוא לידי ביטוי בהתנצלות, בהבטחה עתידית, בפעולות ספציפיות או בהחלטות מעשיות ביחס לעתיד.

אשמה לוקחת לעבר – אחריות לוקחת לעתיד:
  • אשמה מתייחסת למה שהיה, לכמה הייתי "לא בסדר", לאיך פישלתי ואיך הכל היה יכול להיות אחרת אם רק הייתי... היא כוללת בתוכה רק הלקאה עצמית על פעולות שנעשו כבר.
  • אחריות מתייחסת למה שיש בכוונתי וביכולתי לעשות מרגע זה ביחס לאירוע מסויים.
אשמה מקטינה – אחריות מעצימה:
  • אשמה מקטינה אותי, מפחיתה מערכי, מזלזלת ביכולותי, ומותירה אותי מרוּקנת ונטולת אנרגיות. הטחת אשמה באדם אחר עושה לו בדיוק את אותו הדבר.
  • אחריות מעצימה ומחזקת אותי. שמה את "ההגה" בידיים שלי ומאפשרת לי לנווט את חיי על פי בחירתי.
אשמה או הלקאה עצמית היא לא רק ההיפך מלקיחת אחריות, אלא היא דרך שמאפשרת להמנע מלקחת אחריות.
זה מנגנון מתוחכם: עשיתי טעות ובעקבותיה אני מלקה את עצמי. ההלקאה הזו היא כביכול עונש ש"מפצה" על הטעות שעשיתי. זו אשליה של לקיחת אחריות.
סיגל_ב*
הודעות: 3017
הצטרפות: 29 פברואר 2004, 08:57
דף אישי: הדף האישי של סיגל_ב*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

|Y|.
זה מנגנון מתוחכם: עשיתי טעות ובעקבותיה אני מלקה את עצמי. ההלקאה הזו היא כביכול עונש ש"מפצה" על הטעות שעשיתי. זו אשליה של לקיחת אחריות.
איזה יופי פרח בר.

<אין לי מה להוסיף כרגע>
נועה_נועה*
הודעות: 117
הצטרפות: 12 יולי 2005, 23:18
דף אישי: הדף האישי של נועה_נועה*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי נועה_נועה* »

אם היום נתקלתי בשולחן וקיבלתי מכה בברך, אני אשב ואחשוב - מה זה אומר?
מתקשר קצת בעיני גם לדף האם כל דבר הוא שיעור .
לא בכל דבר אנחנו צריכים לחפש מה זה אומר, ולמה זה קרה....לפעמים כנראה הדברים פשוט קורים.
עירית_לוי
הודעות: 4247
הצטרפות: 13 יוני 2004, 20:33
דף אישי: הדף האישי של עירית_לוי

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי עירית_לוי »

אולי במצבי, אני יכולה לחשוש מההיפך ( או שזה אותו דבר? ) "העונש" שקיבלתי לא נורא בכלל!!! ואני אפילו מאוהבת היום בתוצאה אולי העובדה הזו, לא תעזור לי לקחת אחריות בפעם הבאה? אולי הלקח לא מספיק כואב וחזק, ואני רק משלה את עצמי שאולי בפעם הבאה אנהג אחרת? (נועה ברוך)
אני חושבת ששתי המילים הללו - גם "לקח" וגם "עונש" שייכות לטרמינלוגיה של אשמה ואין להן מקום בשיחה על האחריות שלך.
בלקיחת אחריות יש בחירה. כל עוד מדברים על בחירה - הנושא של לקח לא רלוונטי.
"לקח" הופך אותך ללא-גורם בעניין. כאילו מישהו חיצוני לך צריך ללמד אותך משהו.
את ורק את היא זו שיכולה לבחור מה ללמוד מזה ומה ליישם בעתיד.

אבל אסור לשכוח שצריך א. לטפל בברך ולנקות את הפצע, ב. להזיז את השולחן שעומד שם באמצע ומפריע. הרבה פעמים אלה צעדים מעשיים מאוד, לא "רוחניים" בעליל ולא כאלה שנגיע אליהם דרך פרשנות מלומדת של X או Y. (קרוטונית מהמרק הגדול)
בעיני חלק מהותי בלקיחת אחריות הוא נקיטה בצעדיים מעשיים.
הצעד המעשי יכול להיות בכל מיני רבדים: פיזיים, רגשיים, רוחניים.
זה יכול להיות להתנצל, זה יכול להיות לקבל החלטה, זה יכול להיות לתקן משהו וזה יכול להיות להחליט לעבור תהליך כל שהוא.
לקיחת אחריות אינה דבר רוחני כלל. היא דבר פרקטי.
היישום שלה יכול להוביל לתהליך רוחני, אך לא בהכרח.
חני_בונה*
הודעות: 1693
הצטרפות: 05 פברואר 2005, 19:09
דף אישי: הדף האישי של חני_בונה*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי חני_בונה* »

בראייה שלי להגיע ללקיחת אחריות אמיתית על חיי זה לעשות דרך. נקודת מוצא אחת שממנה מתחילים את הדרך היא לזהות את המצב הזה שאנחנו מרגשים אשמים . ולראות מה המקור של הרגשת האשמה מאיפה היא הגיעה.
תבשיל_קדרה*
הודעות: 8851
הצטרפות: 10 נובמבר 2001, 08:15
דף אישי: הדף האישי של תבשיל_קדרה*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי תבשיל_קדרה* »

בעיני חלק מהותי בלקיחת אחריות הוא נקיטה בצעדיים מעשיים.
זה כמו ההוא מהבדיחה שסרב לעזרה בטענה ש"אלוהים יעזור" (מכירות? לספר?)
בשמת_א*
הודעות: 21563
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי בשמת_א* »

אם היום נתקלתי בשולחן וקיבלתי מכה בברך, אני אשב ואחשוב - מה זה אומר?
אני לא רואה שום הבדל בין הרמה של "זה מסמל אלמנטים..." ו"השולחן ממוקם לא נכון".
וזה ההבדל בינינו, קומה ג'.
בשני המקרים, במקום להרגיש אשמה (אוי, איזה מסורבלת אני! מה עשיתי!), לוקחים אחריות, וגמרנו.
אני מניחה, שאם אני תמיד נתקלת בשולחן הזה אצלי בבית, אבל לא נוהגת להיתקל בדברים אחרים בחיים שלי, אני אגיע די בקלות למסקנה שהמיקום של השולחן מטופש, ואזיז אותו.
ולעומת זאת, אם אני נתקלת לא רק בשולחן, אלא בכל דבר שלא בורח מספיק מהר, באופן קבוע - אולי יהיה לי כדאי להתחיל לחשוב, למה אני כל הזמן נתקלת בדברים, לגלות מה גורם לזה ולעשות שינוי.
נוסעת_סמויה*
הודעות: 1231
הצטרפות: 29 נובמבר 2004, 10:10
דף אישי: הדף האישי של נוסעת_סמויה*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי נוסעת_סמויה* »

אשמה או הלקאה עצמית היא לא רק ההיפך מלקיחת אחריות, אלא היא דרך שמאפשרת להמנע מלקחת אחריות.
בדיוק.
לדוגמה: גבר מנהל רומן מחוץ לנישואין וחש על כך אשמה כבדה.
לייסורי המצפון יש מחיר, אבל יש בצדם גם רווח עצום. הם מאפשרים לאותו גבר לשמר את הדימוי העצמי שלו כאדם מוסרי. הוא לא איזה חרא חסר מצפון. הוא הרי מתייסר על חטאיו!
לכן, למרבה האירוניה, ייסורי המצפון הם שמאפשרים לו להמשיך ברומן ולהימנע מלקיחת אחריות על מעשיו.
מפחדת_מאד*
הודעות: 329
הצטרפות: 26 מאי 2005, 00:05
דף אישי: הדף האישי של מפחדת_מאד*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי מפחדת_מאד* »

אשמה לוקחת לעבר – אחריות לוקחת לעתיד:
זה הסבר טוב מאד, מבחינתי. אבל בתנאי שאפשר לנטרל לחלוטין את את העניין של ואיך הכל היה יכול להיות אחרת אם רק הייתי... . כי אם במסגרת לקיחת אחריות אני משנה משהו שבאמת משפיע, הרי שקשה מאד להתחמק מהתחושה ש "אם הייתי עושה את זה קודם כל זה לא היה קורה". ואז אנחנו שוב באותו מקום.
ולדוגמת השולחן - קיבלתי מכה חזקה (או דוגמא יותר טובה - הילד קיבל), פצע נוראי, צריך לתפור, התפתח זיהום. עכשיו אקח אחריות, אזיז את השולחן. אבל אם הייתי חושבת על זה קודם, ולא הייתי שמה שם את השולחן מלכתחילה, כל זה לא היה קורה. לא נראה לי כל כך פשוט להפריד את האחריות מהאשמה.
כי אם אפשר להזיז את השולחן, והוא לא חייב לעמוד במקום שהוא עומד, סימן שאפשר היה להזיז אותו עוד לפני שהכל קרה, אם רק הייתי חושבת על זה.
כלומר - אני בכל זאת אשמה. כלומר - יתכן ולקיחת אחריות גורמת גם לתחושת אשמה. איך מונעים את זה?
זה מתקשר באופן כמעט ישיר ל האם כל דבר הוא שיעור . האם צריך לקחת אחריות על כל דבר שקורה? האם אין דברים שקורים סתם כך? בלי שאנחנו אחראים להם? האם כל דבר שקורה מאפשר לנו לקחת אחריות ובכך למנוע ממנו לקרות שנית? ואם לקחנו אחריות, ומנענו מהם לקרות שנית, האם אנחנו לא אשמים בכך שלא לקחנו אחריות קודם, ומנענו כבר את הפעם הראשונה?
תבשיל_קדרה*
הודעות: 8851
הצטרפות: 10 נובמבר 2001, 08:15
דף אישי: הדף האישי של תבשיל_קדרה*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי תבשיל_קדרה* »

בתנאי שאפשר לנטרל לחלוטין את את העניין של ואיך הכל היה יכול להיות אחרת אם רק הייתי
אני רוצה לחדד:
זה בתנאי שאפשר לנטרל לחלוטין את_ המטען השלילי שאנחנו מעניקים למחשבה _איך הכל היה יכול להיות אחרת אם רק הייתי.
סוף_מעגל*
הודעות: 642
הצטרפות: 14 יולי 2002, 18:09
דף אישי: הדף האישי של סוף_מעגל*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי סוף_מעגל* »

אבל אם הייתי חושבת על זה קודם, ולא הייתי שמה שם את השולחן מלכתחילה, כל זה לא היה קורה.
איך היית אמורה לחשוב על זה קודם אם קודם לא נתקלת בו ?
  • אם השולחן עומד שם שנים, והיום נתקלת בו לראשונה, אז כנראה שהבעיה אינה במיקום של השולחן, ואז גם אין טעם בהזזתו.
  • אם המיקום של השולחן הוא חדש (למשל, אחרי מעבר דירה או סידור שונה של הרהיטים בבית), אז לא יכולת לפני כן לדעת שהמיקום שלו לא טוב. היית חייבת לקבל את המכה בשביל להבין שהמיקום שלו דפוק.
עירית_לוי
הודעות: 4247
הצטרפות: 13 יוני 2004, 20:33
דף אישי: הדף האישי של עירית_לוי

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי עירית_לוי »

זה כמו ההוא מהבדיחה שסרב לעזרה בטענה ש"אלוהים יעזור" (מכירות? לספר?)
לומכירה. ספרי, ספרי! :-)

_עכשיו אקח אחריות, אזיז את השולחן. אבל אם הייתי חושבת על זה קודם, ולא הייתי שמה שם את השולחן מלכתחילה, כל זה לא היה קורה. לא נראה לי כל כך פשוט להפריד את האחריות מהאשמה.
כי אם אפשר להזיז את השולחן, והוא לא חייב לעמוד במקום שהוא עומד, סימן שאפשר היה להזיז אותו עוד לפני שהכל קרה, אם רק הייתי חושבת על זה._ (מפחדת מאד)
מה שאת מתארת הוא עדיין בגדר אשמה ולא לקיחת אחריות.
כל עוד הפוקוס שלך נמצא על מה היה ואיך היה יכול להיות אחרת - את עסוקה באשמה שלך.

ההפרדה בין אחריות לבין אשמה קורית בפנים. לא בחוץ.
כלומר - גם אם תתקני את השולחן (פעולה חיצונית) אבל במקביל תמשיכי לייסר את עצמך על מה שקרה (פעולה פנימית) - את לא לקחת אחריות.

יתכן ולקיחת אחריות גורמת גם לתחושת אשמה. איך מונעים את זה?
לתפישתי - אין דבר כזה.
כל עוד ברגע נתון יש אשמה, אפילו שביב קטן של אשמה - אין שם לקיחת אחריות.
אחריות זה משהו שאו שלוקחים או שלא לוקחים. זה לא יכול לקרות בו זמנית.
איך שאני רואה את זה - אין כאן עניין של מינונים. אין כאן סקלה.
או שכן או שלא.

צעד שיכול לקדם לקראת לקיחת אחריות הוא לבחון אילו רווחים יש לי מההלקאה העצמית. מה היא מאפשרת לי.
זה לא תמיד פשוט. זה דורש ממני להיות כנה לחלוטין עם עצמי.

זה מתקשר באופן כמעט ישיר ל האם כל דבר הוא שיעור? . האם צריך לקחת אחריות על כל דבר שקורה? האם אין דברים שקורים סתם כך? בלי שאנחנו אחראים להם?
לא צריך לקחת אחריות. אפשר.
זה עניין של בחירה.
לתפישתי - אני אחראית לכל מה שיש לי וגם לכל מה שאין לי בחיים.
לדברים שהשגתי ולדברים שעדיין אין לי. לזוגיות שלי, לקריירה שלי, לבריאות שלי, לחברים שיש לי, לאושר שלי, למצב רוח שלי, ל-ה-כ-ל!.

האם כל דבר שקורה מאפשר לנו לקחת אחריות ובכך למנוע ממנו לקרות שנית?
לא.
לקיחת אחריות איננה תעודת ביטוח שמשהו לא יחזור על עצמו.

ואם לקחנו אחריות, ומנענו מהם לקרות שנית, האם אנחנו לא אשמים בכך שלא לקחנו אחריות קודם, ומנענו כבר את הפעם הראשונה?
אנחנו לא אשמים אנחנו אחראים.
וזה לא לא-בסדר.
אחריות היא לא מילה רעה או גסה או שלילית. להיפך - יש בה הרבה עוצמה, יש בה משהו מאוד חיובי.
לא מנענו את הפעם הראשונה כי לא יכולנו למנוע. אולי כי אז לא היו לנו הכלים, אולי לא היתה בשלות ואולי עוד אלף סיבות.
אבל זה לא משנה.
מה שמשנה זה מה נעשה עם העניין הזה מרגע זה ואילך.
עירית_לוי
הודעות: 4247
הצטרפות: 13 יוני 2004, 20:33
דף אישי: הדף האישי של עירית_לוי

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי עירית_לוי »

זה בתנאי שאפשר לנטרל לחלוטין את המטען השלילי שאנחנו מעניקים למחשבה איך הכל היה יכול להיות אחרת אם רק הייתי. (תבשיל קדרה)
בדיוק!
תבשיל_קדרה*
הודעות: 8851
הצטרפות: 10 נובמבר 2001, 08:15
דף אישי: הדף האישי של תבשיל_קדרה*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי תבשיל_קדרה* »

כמו ההוא מהבדיחה שסרב לעזרה
הנה:

אישחד יושב בבית, ורואה בחדשות שעומד להיות שטפון, לכן ממליצים להתפנות מהבתים. ההוא, חזק באמונתו, חושב לעצמו - "מה יש לי להתפנות? אם זה יהיה שטפון כל כך נוראי, אלוהים יעזור לי".
מובן שיש שטפון, והכל מוצף, האישלנו נוסע באוטו כאילו כלום, ונתקע. עובר לידו נהג משאית שמציע לו לעבור אליו. "עזוב", הוא אומר לו "האל יעזור ויחלץ אותי מכאן".
מפלס המים עולה, האיש מטפס על גג המכונית, חולפת לידו סירה, ומציעים לו להצטרף. "תודה, אין צורך. אני מאמין באלוהים, האו יציל אותי".
המים הולכים ומעמיקים, האיש חדור אמונה ושטוף במים, חג מעליו מסוק, משלשלים אליו סולם, והוא בשלו - "אין צורך, אלוהים יעזור".
מהלשות, המים מנצחים, והאישלנו טובע. עולה לשמים, ומתלונן בפני היושב שם: "נאי מאמין, מקיים מצוות, סומך עליך. הייתי בטוח שתעזור לי, שתציל אותי מהצרה הזאת... למה לא עזרת? למה איפשרת לי למות?"
עונה לו אלוהים - "מה אתך! הודעתי לך בחדשות, שלחתי לך משאית, סירה, מסוק - ואתה סרבת בתוקף לעזרה!"
מיכל_שץ*
הודעות: 2818
הצטרפות: 28 אוקטובר 2003, 20:13
דף אישי: הדף האישי של מיכל_שץ*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי מיכל_שץ* »

בעקבות כל דבר שקורה אפשר לקחת אחריות או שאפשר לקחת אשמה.

תיקון קטן - אחריות לוקחים, אשמה מקבלים. זה מחדד את מה שאמרה עירית לוי על ההבדל בכוח שאשמה או אחריות נותנות (או לוקחות)
מפחדת_מאד*
הודעות: 329
הצטרפות: 26 מאי 2005, 00:05
דף אישי: הדף האישי של מפחדת_מאד*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי מפחדת_מאד* »

יתכן והבעיה שלי היא סתם סמנטית. המילה "אחריות" לא ממש ברורה לי בהקשר הזה. אני מודה שביום יום אחריות משמש אותי די דומה לאשמה. אשמח אם מישהי תנסה להגדיר מהי אחריות, כפי שהיא משמשת כאן. כיום מקובל השימוש ב"אחריות" במובן של אשמה - "אני לוקח אחריות על הארוע ולכן מתפטר מתפקידי". כלומר - "אני אשם במה שקרה, ולכן אני מתפטר". זאת לא הכוונה כאן.
אם הכוונה ב"אחריות" היא רק מה אני אעשה מכאן והלאה ברור לי שאין לזה כל קשר ל"אשמה" על משהו שהתרחש בעבר. אבל אז לא ברור לי המשפט:
אני אחראית לכל מה שיש לי וגם לכל מה שאין לי בחיים. זה הרי מתיחס גם לעבר, לא רק לעתיד.

אבל זה עדיין לא פותר לי את השאלה של איך לנטרל לחלוטין את המטען השלילי שאנחנו מעניקים למחשבה איך הכל היה יכול להיות אחרת אם רק הייתי...
לא ברור לי מדוע אשמה ואחריות סותרות אחת את השניה.
_כל עוד ברגע נתון יש אשמה, אפילו שביב קטן של אשמה - אין שם לקיחת אחריות.
אחריות זה משהו שאו שלוקחים או שלא לוקחים. זה לא יכול לקרות בו זמנית.
איך שאני רואה את זה - אין כאן עניין של מינונים. אין כאן סקלה.
או שכן או שלא._

נניח שאדם מעשן, שמן ושונא פעילות גופנית מקבל התקף לב. מאותו רגע ואילך הוא לוקח אחריות - מפסיק לעשן, יורד במשקל, אוכל נכון ועושה ספורט. הוא עדיין מרגיש רגשות אשמה שכל השנים לא עשה את הדברים האלה, לא לקח אחריות, ולכן קיבל התקף לב.

_לתפישתי - אני אחראית לכל מה שיש לי וגם לכל מה שאין לי בחיים.
לדברים שהשגתי ולדברים שעדיין אין לי. לזוגיות שלי, לקריירה שלי, לבריאות שלי, לחברים שיש לי, לאושר שלי, למצב רוח שלי, ל-ה-כ-ל!._
אני אישית לא מסכימה עם זה לגמרי. אני בהחלט חושבת שאני אחראית להרבה מאד דברים, אבל בודאי לא להכל. יש דברים שקורים בלי שאני אחראית להם. אני בהחלט לא מרגישה אחראית לכל מה שקרה ויקרה.
למשל בנושא המחלה שתקפה אותי ככל הנראה (טרשת נפוצה, למי שלא קרא את קו פרשת המים ).
אני לא רואה את עצמי אחראית למחלה. אני כן אחראית על איך אנהל את חיי מכאן ואילך. אני בוחרת איך לנהל אותם, ואני מאד מרוצה בינתיים מהצורה בה אני עושה זאת. אבל אני לא מרגישה שום אחריות לעצם המחלה.כי להרגיש אחריות למחלה בעצם אומר שאני צריכה לעסוק במשהו שקרה בעבר, וכפי שאתם הגדרתם את זה זו בעצם אשמה. ואני לחלוטין לא רואה את עצמי "אשמה" במחלה.
נוסעת_סמויה*
הודעות: 1231
הצטרפות: 29 נובמבר 2004, 10:10
דף אישי: הדף האישי של נוסעת_סמויה*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי נוסעת_סמויה* »

אני חושבת שמועיל להבחין בין רגשי אשמה לבין גישה של אשמה. האשְמה שעליה מדובר בדף הזה אינה רגש אלא גישה, צורת התמודדות, שהגישה המשלימה לה היא גישה של אחריות. ייתכן מצב שבו אדם מרגיש אשמה אבל נוקט גישה של אחריות (שבד"כ הופכת את רגשי האשמה לנסבלים).

ניקח לדוגמה רופאה מתמחה שעשתה סדרה של טעויות שבגללן מת חולה. קשה לדמיין תסריט שבו אותה רופאה לא תחוש אשמה כלל. אולם, השאלה הגורלית מבחינתה של הרופאה היא האם האשמה תמלא תפקיד הרסני או בונה בחייה. האם היא תשקע בדיכאון או תהפוך את המקרה לנקודת מפנה, לשיעור (למשל, שיעור בזהירות, שיעור בענווה, שיעור בלקיחת אחריות).

אותה הבחנה נכונה גם בנוגע לרגשות לא נעימים אחרים. כעס, קנאה, בושה, תסכול - כולם יכולים למלא תפקיד הרסני או בונה בחיים. קנאה, למשל, יכולה להיות מרעילה ומאכלת או לעזור לאדם להבין מה חסר לו ולאן הוא שואף - תלוי בעצמת הרגש (או במידת ההזדהות איתו), ובגישה הכללית של האדם לחיים: באיזו מידה האדם אקטיבי, אופטימי ומכוּון לעתיד.
סיגל_ב*
הודעות: 3017
הצטרפות: 29 פברואר 2004, 08:57
דף אישי: הדף האישי של סיגל_ב*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

אני אנסה לתת דוגמא.
נניח אישה יולדת את ילדה הראשון. היא רוצה להניק, מנסה ונתקלת בקשיים.
בעיירה שבה היא גרה אף אחד לא שמע על יועצות הנקה, כולם מסביב אומרים לה: "בשביל מה לך לסבול, תני מטרנה" וזאת היא עושה.
יום אחד, היא מתחברת לאינטרנט ומגיעה במקרה לאתר באופן טבעי לדף שעוסק בבעיות בהנקה ובעצות בעניין. היא בשוק! היא בכלל לא ידעה שיש כל כך הרבה מה לעשות בעניין.
עכשיו, האישה הזו יכולה לעשות אחד משניים:
  1. להרגיש אשמה על כך שהיא לא הניקה את ילדה. אם היא רק היתה מתחברת לאינטרנט כבר אז (והרי אחותה נדנדה לה כבר חודשים לקנות מחשב), אם רק היתה מקשיבה לה, אם רק.... אז היום היא היתה מניקה!
  2. האישה יכולה לומר לעצמה: "וואו, מדהים כמה דברים לא ידעתי וכמה יש לי עוד ללמוד. אני אתחיל להתעניין בנושא כבר עכשיו, עוד בטרם הילד השני כדי להתכונן טוב יותר לפעם הבאה".
את רואה את ההבדל?
מפחדת_מאד*
הודעות: 329
הצטרפות: 26 מאי 2005, 00:05
דף אישי: הדף האישי של מפחדת_מאד*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי מפחדת_מאד* »

סתם עוד דוגמא מדוע אשמה ואחריות לדעתי לא סותרים.
נהג שיכור גרם לתאונה קטלנית. מכאן ואילך לא ינהג יותר שיכור. הוא אחראי לתאונה, הוא גם אשם בתאונה, והוא גם לוקח אחריות לא לנהוג יותר שיכור בעתיד. לדעתי שום דבר כאן לא סותר.
זה בניגוד אולי לדוגמת השולחן שהיתה לעיל - עד שלא קרה משהו אי אפשר היה לדעת שהשולחן בעייתי. אבל בהחלט אפשר היה לדעת שנהיגה שיכורה היא מסוכנת.
ובקיצור - כמו שבשמת כתבה בדף סיבות לאי הנקה : אין לכן בכלל מושג של "אחריות" שנפרד, נבדל, מנותק לגמרי, לא שייך, ל"אשמה". אין לכן. זה לא קיים אצלכן במוח, במודעות, בהבנה, בתובנה, בתפיסה, באידיאולוגיה, בקונצפציה, איפה שתרצו. אין לכן.

אני עדיין לא מצליחה להבין את המושג אחריות כפי שאתן מתכוונות, מנותק לחלוטין מאשמה. צר לי על קשיי התפיסה. בדרך כלל אני דווקא תופסת די מהר, אבל כאן כנראה הגעתי לקצה גבול הכישורים שלי...

וזה במיוחד לאחר שקראתי את התגובה של בשמת לדברים בדף הנ"ל,
_אי לכך אני הכרתי באחריותי לספק את המקסימום האפשרי שיכולתי למרות הסביבה הלא תומכת
כאן, שוב, את מדברת על "אחריות" מתוך הדיכוטומיה של אשמה-הצדקה. את מצדיקה את עצמך: "עשיתי את המקסימום", "כל התנאים היו נגדי". זאת לא "אחריות" במובן שאנחנו מתכוונות. זה הפוך בדיוק._
בשמת_א*
הודעות: 21563
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי בשמת_א* »

_מה שאת מתארת הוא עדיין בגדר אשמה ולא לקיחת אחריות.
כל עוד הפוקוס שלך נמצא על מה היה ואיך היה יכול להיות אחרת - את עסוקה באשמה שלך._
|Y|
Hear hear
ואיך מפסיקים את זה? מתחילים בזה, שכל פעם שאת מתחילה לשמוע בראש שלך את הפסקול הזה, את עושה סטופ, ואומרת לעצמך: אופס, התבלבלתי, אלה רגשי אשמה, ואין להם מקום בחיי. ביי! אתם סתם מקשקשים!
לעניין "איך להפסיק להרגיש רגשי אשמה" אני ממליצה מאוד על הספר של וויין דייר, "אזורי המשגה שלך". מפחדת מאוד, בין הדברים שאני חייבת כבר להביא לך אני גם אשאיל לך את העותק שלי באנגלית.

_צעד שיכול לקדם לקראת לקיחת אחריות הוא לבחון אילו רווחים יש לי מההלקאה העצמית. מה היא מאפשרת לי.
זה לא תמיד פשוט. זה דורש ממני להיות כנה לחלוטין עם עצמי._
מפחדת מאוד, האם את מבינה את ההקשר של השאלה שלי בדף השני שלך, מה הרווח מלחיות עם חוסר תחושה ביד ימין? למה לא לשנות את זה?

<מי זאת פרח בר? את גאון. אני מוכרחה להכיר אותך>
<סליחה, פרח בר, עם קישור לדף הבית>

_זה עניין של בחירה.
לתפישתי - אני אחראית לכל מה שיש לי וגם לכל מה שאין לי בחיים.
לדברים שהשגתי ולדברים שעדיין אין לי. לזוגיות שלי, לקריירה שלי, לבריאות שלי, לחברים שיש לי, לאושר שלי, למצב רוח שלי, ל-ה-כ-ל!._
בדיוק. בדיוק.
בשמת_א*
הודעות: 21563
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי בשמת_א* »

יואו, אני לא עומדת בקצב! הולכת לקרוא את כל התגובות שנוספו מלפני שתי שניות שנכנסתי לדף!
מפחדת_מאד*
הודעות: 329
הצטרפות: 26 מאי 2005, 00:05
דף אישי: הדף האישי של מפחדת_מאד*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי מפחדת_מאד* »

אני רואה שכתבו כמה דברים עד שאני שלחתי את דברי. אתיחס אליהם:
האם האשמה תמלא תפקיד הרסני או בונה
OK , את זה אני מבינה, וכמובן מקבלת. אם אחריות זה אשמה, אבל לא הרסנית, זה בסדר.
אבל זה עדיין לא עוזר לי להבין את הגישה שאני אחראית לכל דבר שקורה. להרגשתי קורים גם דבריך שאני לא אחראית להם. אני אחראית רק לאיך אני מתמודדת איתם.
עירית_לוי
הודעות: 4247
הצטרפות: 13 יוני 2004, 20:33
דף אישי: הדף האישי של עירית_לוי

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי עירית_לוי »

_אם הכוונה ב"אחריות" היא רק מה אני אעשה מכאן והלאה ברור לי שאין לזה כל קשר ל"אשמה" על משהו שהתרחש בעבר. אבל אז לא ברור לי המשפט:
אני אחראית לכל מה שיש לי וגם לכל מה שאין לי בחיים. זה הרי מתיחס גם לעבר, לא רק לעתיד._ (מפחדת מאד)
לא אמרתי שאחריות אינה מתייחסת לעבר.
כן אמרתי שאשמה "לוקחת" אותך לעבר, כלומר, גורמת לך להתבחבש במיץ של מה שהיה במובנים שליליים ולא פרודוקטיביים.
היא לא נותנת לך פתח לפעולה בעתיד.
אם נסתכל על זה באופן מטאפורי - אז עם אחריות את עומדת עם הפנים לעתיד. עם אשמה את עומדת עם הפנים לעבר.

אחריות מתייחסת לעבר מתוך הקשר של למידה, של התבוננות.
אין בה סבל.
משהו כמו: זה מה שהיה. זאת מי שאני לטוב ולרע. מה אני יכולה לעשות עם זה מעכשיו ואילך.
התייחסות כזאת מאפשרת ליצור לכל מה שקרה הקשר של הזדמנות או מנוף לצמיחה.
הקשר כזה לא אפשרי כאשר כורכים בזה רק סבל וייאוש.
עירית_לוי
הודעות: 4247
הצטרפות: 13 יוני 2004, 20:33
דף אישי: הדף האישי של עירית_לוי

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי עירית_לוי »

יואו, אני לא עומדת בקצב! הולכת לקרוא את כל התגובות שנוספו מלפני שתי שניות שנכנסתי לדף!
בשמת_א*
הודעות: 21563
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי בשמת_א* »

אני עדיין לא מצליחה להבין את המושג אחריות כפי שאתן מתכוונות, מנותק לחלוטין מאשמה. צר לי על קשיי התפיסה. בדרך כלל אני דווקא תופסת די מהר, אבל כאן כנראה הגעתי לקצה גבול הכישורים שלי...
אל תעבדי עלינו. לא מדובר פה בבעיית אינטליגנציה. זה עניין של קונצפציה: כרגע, את פשוט שבויה בקונצפציה, וקשה לך לשבור את הריבוע ולעלות לחשיבה במדרגה גבוהה יותר ולראות את הבעיה מבחוץ. זה כמו החידות האלה, איך תיצור ריבוע באמצעות 17 הגפרורים על ידי הזזת רק שלושה גפרורים. כשאתה רואה את הפיתרון אתה מבין שכל הזמן הכשילה אותך הנחה על איזה תנאי נסתר שבכלל לא היתה שם. ורק מי שמבטל את המלכודת של התנאי הנסתר (שכאמור כלל לא הותנה, רק בקונצפציה שלנו) מצליח לפתור.
מפחדת_מאד*
הודעות: 329
הצטרפות: 26 מאי 2005, 00:05
דף אישי: הדף האישי של מפחדת_מאד*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי מפחדת_מאד* »

האם את מבינה את ההקשר של השאלה שלי בדף השני שלך, מה הרווח מלחיות עם חוסר תחושה ביד ימין? למה לא לשנות את זה?
מבינה טוב מאד. הבנתי גם אז. אבל פשוט לא מסכימה. אני לא רואה בהפרעות התחושה הלקאה עצמית, אין לי מזה כל רווח, וזה פשוט קורה. ואגב - זה כבר השתפר מאד, שזה מהלך צפוי. לא מרגישה שאני מוכנה לקחת אחריות על המצב. רק על ההתמודדות שלי איתו.
טוב, אולי אני פשוט חסרת אחריות...
נוסעת_סמויה*
הודעות: 1231
הצטרפות: 29 נובמבר 2004, 10:10
דף אישי: הדף האישי של נוסעת_סמויה*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי נוסעת_סמויה* »

_הקשר של למידה, של התבוננות...מה אני יכולה לעשות עם זה מעכשיו ואילך.
התייחסות כזאת מאפשרת ליצור לכל מה שקרה הקשר של הזדמנות או מנוף לצמיחה._

בדיוק. וכאמור, התיאור הזה יהיה נכון גם אם תרחיבו אותו להתייחסות לכעס, בושה, קנאה או תסכול.
מפחדת_מאד*
הודעות: 329
הצטרפות: 26 מאי 2005, 00:05
דף אישי: הדף האישי של מפחדת_מאד*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי מפחדת_מאד* »

התייחסות כזאת מאפשרת ליצור לכל מה שקרה הקשר של הזדמנות או מנוף לצמיחה.
מקובל עלי. ואני בהחלט מיישמת. אם זה האחריות שמדובר עליה - כנראה שאני בכל זאת לא לגמרי חסרת אחריות...
לילה טוב - הולכת לישון. כבר כועסים עלי כאן...
תבשיל_קדרה*
הודעות: 8851
הצטרפות: 10 נובמבר 2001, 08:15
דף אישי: הדף האישי של תבשיל_קדרה*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי תבשיל_קדרה* »

כיום מקובל השימוש ב"אחריות" במובן של אשמה ... זאת לא הכוונה כאן.
נכון, היום דיבתרי על זה עם בעלי, והאו התיחס לאחריות מול אשמה במובן של - אחריות האי "מיניסטריאלית". אני אחראי (דהיינו - לוקח את האשמה) גם כשאיני האשם המידי, אלא זה מי מכפיפַי או קרה בעקבות נוהל שאני הנהגתי או כל קשר עקיף שכזה.
אם כן - איננו מדברות על אחריות כזו.
(אולי צריך מושג חדש?)

איך לנטרל לחלוטין את המטען השלילי שאנחנו מעניקים למחשבה...
נדמה לי שזה ענין של תרגול.
נניח שאדם מעשן, שמן ושונא פעילות גופנית ... הוא עדיין מרגיש רגשות אשמה
נראה לי שהתעסקות ברגשות אשמה ובחרטה פשוט מבזבזת אנרגיה.

למשל בנושא המחלה שתקפה אותי ... אני כן אחראית על איך אנהל את חיי מכאן ואילך
בדיוק - את אחראית להתקדמות המחלה מכאן ואילך.
ואם את מסוגלת לפשפש בעברך בלי רגשות אשם, את יכולה לנסות להבין (סלחי לי, אני יודעת שאת לא חשה כמוני, אבל אני מדגימה לך דרך מחשבה) מה גרם למחלה, ומכאן ללמוד כיצד לנהוג בעתיד.

נהג שיכור גרם לתאונה קטלנית. מכאן ואילך לא ינהג יותר שיכור. הוא אחראי לתאונה, הוא גם אשם בתאונה, והוא גם לוקח אחריות לא לנהוג יותר שיכור בעתיד.
מה אנחנו עושים עם האשמה שלו? כיצד היא עוזרת לו למנוע תאונות בעתיד?
האחריות - עוזרת. (על כך אנחנו מסכימות, נכון?)
כמו שאני רואה את זה, במקרה זה, האשמה של הנהג השיכור היא משהו שנוח לחברה להתיחס אליו (להשתמש בו): הוא אשם, אז נעניש אותו - יש פה (1) נקמה ו (2) הרתעה של אחרים מלנהוג בשכרות. אין פה שום עזרה לנהג המסוים להמנע מנהיגה בשכרות.

(וגם, בשביל עוד דוגמה אמיתית, אני מחכה ש-מיכל שץ תענה לך על שאלת האמהות לפגים ששאלת בדף השני.)
סיגל_ב*
הודעות: 3017
הצטרפות: 29 פברואר 2004, 08:57
דף אישי: הדף האישי של סיגל_ב*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

בעניין המחלה שלך, מפחדת, הדרך שבה אני רואה את זה היא מעט יותר עמוקה מדוגמאת ההנקה שנתתי קודם.

בעיניי, כדי לראות את הקשר בין לקיחת אחריות לבין המחלה, עלינו להסכים על משהו, שאני לא בטוחה שאנחנו מסכימות עליו במלואו כעת. :-)

עלינו להסכים על כך שאורח חיים מסוים - ברמה פיזית ונפשית - יכול להביא למחלות.
  • ברמה הפיזית, אני בטוחה שאת מסכימה איתי, זה בדיוק כמו בדוגמא שנתת: שאדם מעשן, שמן ושונא פעילות גופנית מקבל התקף לב.
  • אני מוסיפה לזה, שגם הוא עובד בעבודה נורא לחוצה ומלחיצה, שעות על גבי שעות במשך שנים ארוכות. כלומר נוסף כאן אלמנט של מתח נפשי. אני מניחה שגם כאן את מסכימה שזה יכול לתרום למחלה להגיע יום אחד.
  • כעת אני מוסיפה נדבך - ופה אנחנו אולי (כנראה?) חלוקות. אני מאמינה שגם הדפוסים הנפשיים שלנו - בפרט אלה הלא מודעים - אם הם לא בריאים לנו, הם יכולים להביא למחלות.
מה זה דפוסים נפשיים? אני אשלוף שתי דוגמאות שעוברות לי כרגע בראש:
  • נגיד מישהו שמֵרַצֶה כל הזמן. מישהו שמבטל את עצמו בפני הסביבה. שלא דואג לצרכיו. גיבור "הדרמה של הילד המחונן" מאת אליס מילר.
  • נגיד מישהו שנמצא כל הזמן במרוץ הישגיות. כל הזמן הוא מרגיש שהוא צריך להוכיח משהו, כי ההורים שלו שידרו לו מינקות, שהוא אהוב רק כשהוא מצליח. רק כשהוא שר יפה או מצייר יפה או מוציא 100 במבחן.
עכשיו ניקח למשל את האיש הראשון, המֵרַצֶה, שחלה במחלה רצינית.
מה בעצם יכול להיות שהגוף משדר לו? הגוף משדר לו (לדעתי): "הי, הגיע הזמן להתחיל לדאוג לעצמך. עד היום שמת את עצמך בצד, עכשיו אין לך ברירה אלא להתחיל לדאוג לעצמך. להתחיל לדאוג לצרכיך". הגוף ממש מכריח את האיש, לטפל במחלתו ולכן הוא נאלץ לשים את עצמו פתאום במרכז.
במקרה הזה - אם בטעות האיש שלנו פוגש באיזה פסיכולוג, מורה רוחני, או מישהו מהחברה של באופן שחושבים בכיוון הזה (;-)), אז אולי הוא גם יבחר לבדוק עם עצמו, מהו אותו מנגנון נפשי שאפשר למחלה להתפתח. ונניח שבשיחה אחת מיני רבות, הוא יגיע לתובנה הזאת:
"הי! אני כל החיים שמתי את עצמי בצד ודאגתי רק לאחרים. ביטלתי את עצמי!".

כעת, לעניין האשמה והאחריות:
אשמה: "איזה מטומטם הייתי כל השנים שנתתי לכולם לדרוך אלי. איזה טיפש. והנה בגלל זה אני חולה עכשיו".
אחריות: "אני יכול לבחור לשנות את דרך שבה אני פועל. אני יכול לקחת את המנגנון העצוב הזה - שקיבלתי "במתנה" מהוריי - ולעשות בו שינוי!".

ולעניין,
ואם לקחנו אחריות, ומנענו מהם לקרות שנית, האם אנחנו לא אשמים בכך שלא לקחנו אחריות קודם, ומנענו כבר את הפעם הראשונה?
הרי שתינו מסכימות שאותו איש לא אשם בכך שהוא אדם מרצה! זה מה שהוא למד מהוריו: שככה הוא יקבל אהבה...
אני מניחה שגם תסכימי איתי שאז - בעבר - הוא לא היה מודע לדברים האלה. היום המחלה גורמת לו לפתח מודעות לנושא. כעת הוא יכול לבחור אם לשנות משהו בעניין החל מהרגע הבא.

ובקיצור, אנחנו לא יכולים לבוא לעצמנו בטענות על דברים שלא ידענו עד כה. אם היינו יודעים את הכל מראש, לא היה נשאר לנו מה ללמוד... לא?
סיגל_ב*
הודעות: 3017
הצטרפות: 29 פברואר 2004, 08:57
דף אישי: הדף האישי של סיגל_ב*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

יו אלוהים כמה תגובות נוספו כשכתבתי!
<טסה לקרוא>
סיגל_ב*
הודעות: 3017
הצטרפות: 29 פברואר 2004, 08:57
דף אישי: הדף האישי של סיגל_ב*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

_אחריות מתייחסת לעבר מתוך הקשר של למידה, של התבוננות.
אין בה סבל.
משהו כמו: זה מה שהיה. זאת מי שאני לטוב ולרע. מה אני יכולה לעשות עם זה מעכשיו ואילך.
התייחסות כזאת מאפשרת ליצור לכל מה שקרה הקשר של הזדמנות או מנוף לצמיחה.
הקשר כזה לא אפשרי כאשר כורכים בזה רק סבל וייאוש._
|Y|
בדיוק!
<מנוסח כל כך הרבה יותר טוב ממני>
עירית_לוי
הודעות: 4247
הצטרפות: 13 יוני 2004, 20:33
דף אישי: הדף האישי של עירית_לוי

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי עירית_לוי »

סיגל ב - יופי של דוגמא עם האיש המרצה |Y|
סיגל_ב*
הודעות: 3017
הצטרפות: 29 פברואר 2004, 08:57
דף אישי: הדף האישי של סיגל_ב*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

זה מה שהיה. זאת מי שאני לטוב ולרע. מה אני יכולה לעשות עם זה מעכשיו ואילך.
מה שיש בזה זו קבלה.
באשמה יש חוסר קבלה עצמית. זו בדיוק ההלקאה העצמית.
באחריות יש קבלה מלאה שלנו על חוזקותינו וחולשותינו, ובחירה - מתוך מקום של כוח ועוצמה, לחזק את מה שחלש.
חני_בונה*
הודעות: 1693
הצטרפות: 05 פברואר 2005, 19:09
דף אישי: הדף האישי של חני_בונה*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי חני_בונה* »

כעת הוא יכול לבחור אם לשנות משהו בעניין החל מהרגע הבא.
בחירה היא שם המשחק
נוסעת_סמויה*
הודעות: 1231
הצטרפות: 29 נובמבר 2004, 10:10
דף אישי: הדף האישי של נוסעת_סמויה*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי נוסעת_סמויה* »

עירית לוי, מתי יוצא הספר שלך? שנדע מתי לבוא עם השׂק"שים שלנו לישון בפתח חנות הספרים :-)@}
בשמת_א*
הודעות: 21563
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי בשמת_א* »

טוב, נכנעתי.
הולכת להעתיק את מה שכתבתי מוקדם יותר היום על הבחילות וההקאות בהריונות שלי.
מקווה שיעזור.

לי היו בחילות והקאות קשות מאוד בהריונות שלי.
בשני ההריונות ירדתי למשקל של ארבעים ומשהו קילו (אני 1.65 מ'). בשני הייתי במצב כל כך נורא, ששכבתי כל 9 החודשים.
ללא ספק, זה גרם נזק מסוים לעוברים שלי. (יש פה כר פורה לרגשי אשמה)
כל זמן שחשבתי שזאת חולשה מולדת של הגוף שלי, לא חשבתי שיש עוד מה לעשות.
בהריון הראשון הלכתי לדיקור סיני, אבל הואיל ולמרות זאת הקאתי את נשמתי, ירדתי במשקל בצורה קשה, ועוד ועוד, חשבתי שזה לא עזר לי.
מאוחר מדי גיליתי בהריון השני מה קורה כשלא הולכים לדיקור הסיני... (רמז: הרבה יותר גרוע!).
מזל שלקראת סוף ההריון קלטתי את זה, הזעקתי את הרופא הסיני שלי, והוא היה כל כך מקסים שהוא בא אלי הביתה (לא עושה ביקורי בית אף פעם) ודקר אותי, וכל פעם החזיר את העובר אחורה. הגוף שלי לא היה מתגבר על זה בכוח הרצון בלבד. יש לרופא הסיני שלי הרבה מניות בזה שלא ילדתי פג.
ולמה הוא היה בסכנה להיוולד פג?
בגלל הבחילות וההקאות והתוצאות שלהן. בגלל זה.
גם הבכורה נולדה קצת מוקדם מדי בגלל חולשת הגוף שלי. איזה מזל שהגינקולוג שלי חשש ללידה מוקדמת וציווה עלי שמירת הריון לשבועות 34-35. ברגע שחשבתי שהכל בטוח והפסקתי (36 + 6) - הופ, ילדתי.

רק אחרי הלידה השנייה קלטתי שלטובת העובר שלי הייתי צריכה להסכים (אפילו לבקש) שיקחו אותי לקבל אינפוזיה עם פראמין (תרופה נגד בחילות) בתקופה שהגעתי לתסמונת קלינית שנקראת בלטינית "עודף הקאות בהריון". אבל אז, בשבוע 7-9, הייתי במצב כזה של התייבשות וזוועה שפשוט לא הרשיתי ש"יעוללו לי את זה" (לא רוצה בית חולים, לא רוצה אינפוזיה, אל תעשו לי את זה). ואני מספיק עקשנית וחזקה בנפשי גם במצב כזה, אז כולם צייתו לי.
טוב שהיתה אמא ל-5, שנתנה תמיכה טלפונית בפראמין והרגיעה אותי, כך שהסכמתי לקבל את הנרות.
(עד כאן אתם עוקבים אחרי שפע הסיבות שיש לי ל"רגשי אשמה"?)

אלה רק ראשי פרקים של הסיפור. לסבר את האוזן.

אבל אני אדם שחי בגישה של "אחריות". זאת שאנחנו מדברים עליה כאן.
אשמה לא מעניינת אותי. כמו שפלונית אחרת כתבה בצדק, זה לא שלא צצה אצלי לפעמים התחושה הכואבת "אילו רק ידעתי אז מה שאני יודעת היום". אבל אני מזכירה לה שאין לה מקום וצורך בחיי, היא לא שייכת לתוכנית, היא לא תורמת לי כלום והיא יכולה ללכת כלעומת שבאה. סתם רוח רפאים מן העבר.

לכן, אף על פי שהיה לי ברור שאני סגרתי את הבאסטה ואני לא עוברת יותר אף הריון ב-ח-י-י-ם, בכל זאת היה לי חשוב להפיק את הלקחים, ולו רק למען אחרות. אגב, אפשר לראות את זה בדף שפתחתי, תזונה ללידת תינוק בריא (ואני גאה לספר שבזכות הלקחים שהובעו בדף הזה, ולקחים נוספים שלי מהריונותי המזעזעים, חברה שלי ילדה לאחרונה תינוק בריא. כך שאני יכולה לראות שהגישה שלי מביאה תועלת!)

במסגרת ה"אחריות" שלי לנושא השתדלתי ללמוד בכנות את כל השיעורים ממנו.
גם להסתכל לעיניים בדברים שלא ידעתי, או שהיתה לי הרגשה שיהיו קשים לי ברגע שאדע אותם.

למשל, קראתי את מה שלואיז היי כותבת על בחילות. וקראתי את מה ש-ברונית ב כתבה על בחילות בהריון ומשמעותן. ברונית כתבה:
משהו שלמדתי מהמורה שלי לביוגרפיה: הבחילות בהריון הן תופעה די חדשה, של המאות האחרונות. הן קשורות קשר עמוק עם תהליך האינווידואציה של האישה, שצריכה לפנות מקום לאדם אחר לגדול בתוכה, מה שלא כזה ברור מאליו בימינו. לפיכך, הבחילה היא תוצאה של דחיה לא מודעת. רצון להקיא החוצה את ההתמסרות הטוטאלית הזו, שלא תתפוס את המקום שלי עצמי כישות מתפתחת

אז מה, אני הקאתי מתוך רצון להקיא החוצה את ההתמסרות הטוטאלית לעובר? מתוך פחד שהוא יתפוס את המקום שלי? שהוא יבטל את האישיות שלי? וואו. אוי ווי.
אני, שכל כך רציתי את ההריונות שלי? שכל כך רציתי את הילדים שלי? שכל כך רציתי להיות אמא?
האם הרגשתי אשמה? לא.
האם לקחתי אחריות? כן.
זה התחבר לי. זה לא היה נעים להכיר בזה, אבל ידעתי שהיא צודקת לגבי.
זה גם התחבר לי לכל מיני פחדים אחרים שגיליתי, אחרי מספיק עבודה עם שיטת אייפק.
למשל, זה התחבר לי עם זה שידעתי שהיו לי פחדים גדולים מלהיות אמא, מזה שכל חיי ישתנו, שאני נכנסת לטריטוריה לא מוכרת בכלל, שמי יודע איך אסתדר בה (ואני כל כך הייתי ספצית בחיים שלי המוכרים).

בעבר אנשים ניסו להציע לי את הרעיון, שאולי הבחילות הן דחייה לא מודעת של ההריון, שכאילו אני לא רוצה את העובר - וזה לא התחבר לי. בצדק זה לא התחבר לי. וזה מעלה עוד זוית: כשאתה עושה את החיפוש הזה, מתוך כנות ורצון להבין את האמת שלך, אתה גם צריך לברור בין כל מיני אפשרויות. כמו שצריך להיות כן וישר ולהכיר בדברים נכונים, צריך גם להיות מדוייק והגיוני ולדעת מתי משהו פשוט לא נכון לגביך.
אותו דבר יכול להיות נכון לגבי מישהו אחר - למשל, יש נשים שהבחילות אצלן נובעות מדחייה של העובר ושל ההריון. אבל לגבי זה לא היה נכון ולא היה מוביל אותי לשום דבר מועיל.
מסתבר שאחת הסיבות לבחילות שלי היתה להיפך, דווקא הפחד הגדול לאבד את העובר! כל כך הייתי בחרדה, כל כך הייתי צריכה "לשלוט" ו"לקבוע" שההריון הזה יישאר ויהי מה - שזה התרגם לבחילה.
למשל, לא תאמינו (בעצם, למה לא תאמינו. אני לא היחידה...), אבל גיליתי שכשהרגשתי טוב פחדתי שאני מפילה.
לכן, באופן בלתי מודע, "סידרתי" לעצמי בחילות כדי שירגיעו אותי ויספרו לי שאני בהריון!
לא זוכרת מה הפיל לי את האסימון הזה, אבל אני זוכרת כמה הופתעתי לגלות את זה. אני חושבת שזה היה תוך כדי שעניתי למישהי באחד הדפים פה באתר, ש"למזלי" כל כך סבלתי מהריונות קשים, שזה ניטרל את הפחד הגדול מהלידה... כתבתי, ואז התחלתי לחשוב על זה, ונאלצתי להודות בפני עצמי, שזה לא סתם "קרה" והנה אני רואה את הצד החיובי שבזה.
אני במו ידי תרמתי לזה... אני "הזמנתי" את הבחילות וההקאות כדי לנטרל הרבה פחדים שלי בהריון!

האם אני מרגישה אשמה על זה?
לא, מה פתאום. הרי אני בכלל לא ידעתי מזה! מי יכול היה לנחש שאני בעצמי שיגרתי אנרגיות של פחדים וחרדות ששילחו אלי בחזרה בחילות והקאות, ש"גאלו" אותי מהרבה מאוד דברים (עוד לא סיפרתי לכם חצי ממה שההקאות האלה גאלו אותי מהם! זה במסגרת ה"להיות כנה עם עצמי איזה רווח היה לי מההקאות המחרידות ההן").
אשמה בכלל לא קשורה לכאן.
היא לא מעניינת אותי. בשביל מה?
אני באמת לא כועסת על עצמי. פשוט, ככה הייתי. ולא ידעתי מזה. הייתי מלאה פחדים, שלא הייתי יכולה אז לנחש את קיומם.
עכשיו אני מבינה הרבה דברים.
עכשיו אני יודעת.
עכשיו אני מתמודדת אחד אחד עם הפחדים שלי. כן, אפילו יחסי לג'וקים השתנה (זה לא שאני אוהבת אותם, איכס, ואל תגלו לאף אחד, אבל אני כבר לא מרגישה את ההיסטריה בפנים כשאני רואה ג'וק).
עכשיו אני מבינה בעוד רמה מאוד עמוקה איך אנחנו "מזמינים" לעצמנו את החיים שלנו בצורה כל כך ברורה ולא מודעת.
עכשיו אני מבינה יותר, כמה כוח יש לנו ליצור את המציאות של עצמנו.
(לפני יותר מעשרים שנה אני "הזמנתי" לעצמי ניתוח אפנדיציט מיותר לחלוטין. כבר אז ידעתי שזאת אני ששלחתי "הזמנה" די מדוייקת ליקום, והיקום בסך הכל מילא אותה, בוריאציה קלה. אני לא "אשמה" שעברתי ניתוח מיותר, שעם הידע שיש לי היום לא הייתי נאלצת לעבור אותו. אבל אני אחראית, ועוד איך. ובזכות זה, יש לי ידע שמביא לי תועלת היום. בזכות הנכונות שלי להכיר בזה, שאני "הזמנתי" את זה, בזכות הנכונות שלי להבין איך עשיתי את זה, בזכות הנכונות שלי להבין למה - למה הבאתי על עצמי דבר כל כך שלילי, לכאורה, בזכות הנכונות שלי להכיר בזה שהניתוח היה מיותר, ולהכיר ביושר בעוד הרבה אספקטים של הפרשה הזאת - אני יכולה לצמוח, אני מרחיבה את גבולות הכוח שלי, אני נעשית יותר בעלת בית על עצמי ועל העולם שלי, ואני הרבה הרבה יותר חכמה וזהירה בהזמנות שלי!
מה שנקרא, be careful what you wish for...)

תסלחו לי, אבל השעה מאוחרת, אז אני שולחת כמו שזה, בלי לבדוק חמישים פעם.
סאן_שיין*
הודעות: 200
הצטרפות: 05 אוקטובר 2004, 17:46
דף אישי: הדף האישי של סאן_שיין*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי סאן_שיין* »

אשמה מתחברת אצלי תמיד למקום שמשאיר אותי בתוך הנורמה החברתית (אני בסדר, עשיתי משהו לא נכון אבל אני משלם על זה..אני מרגיש אשם) וגם לצורך לא להיות לבד. (המאבק על האשמה גם האישית וגם ההאשמה של האחר) שומרות אותי בקשר עם הזולת...הצורך לכפר.

פוגשת את זה אצלי לאחרונה בשני מקומות מאד מרכזים של תהליכים שעוברת:
  1. מול עצמי בתהליך של החזרה בתשובה, מהר מאד ה"חוקים" החדשים של "חטא ועונש" "אסור ומותר" מתפרשים ברמת הפשט ומתיישבים להם על המקום של הילדה הלא בסדר. דווקא בהקשר של האחריות התהליך שלי עכשיו הוא המהפך...לקחת צעד אחורה ולהקשיב, המקום של הצורך החזק שהיה בי בטוהר ובמסגרת שמילאה החזרה בתשובה נסדק ועולה הילדה המרדנית, כמהת החופש, פורצת הגבולות שתמיד הושתקה לאורך השנים על ידי הכאוס חסר השורשים של ילדותי שהתבטא כלפי חוץ בצורך להיות בסדר, הפוך על הפוך. אז עכשיו אני מקשיבה מחדש. מחוברת מאד למקום של האלוקות בחיים שלי, בית יהודי,, ליופי, אבל פחות אשמה, יותר לאט וביחד אתי.
  1. מול בן הזוג החדש, נישואים טריים, זוגיות נבנית. ההאשמות הרבות כלפי כל מה שלא בסדר בו, בנאלי לגמרי ונכתב עשרות פעמים, אבל התהליך הוא: המאבק על לשנות אותו דרך ההאשמה נותן לי את הסיכוי להפוך אותו למה שאני רוצה האשמה מחברת אותי (בצורה אשלייתית אולי) למקום שבו יווצר בינינו איחוד. ברגע שעוזבת נוצרת אשליה של אפשטיות פירוד....מחפשת עכשיו את הדרך האמצעית עבורי. לקחת אחריות על עצמי בתוך הקשר.
עירית_לוי
הודעות: 4247
הצטרפות: 13 יוני 2004, 20:33
דף אישי: הדף האישי של עירית_לוי

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי עירית_לוי »

ואוו, בשמת, איזה סיפור.
כל הכבוד! |Y|
סיגל_ב*
הודעות: 3017
הצטרפות: 29 פברואר 2004, 08:57
דף אישי: הדף האישי של סיגל_ב*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

_ואוו, בשמת, איזה סיפור.
כל הכבוד!_
הערסית_מהשכונה*
הודעות: 708
הצטרפות: 05 אפריל 2005, 12:16
דף אישי: הדף האישי של הערסית_מהשכונה*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי הערסית_מהשכונה* »

להיות כנה עם עצמי איזה רווח היה לי מההקאות המחרידות ההן

כל הדברים שעכשיו יוצרים אצלנו רגשות אשמה היו בשעתו מושא לעונג. הפקנו מהם רווח אז, כשזה נכח.
ככה אני חושבת.
הדברים הכי איומים שיכולתי לעשות לעצמי בעבר, ברורים לי כיום לא משום שהתפקחתי, אלא שערכי ה"עונג" שלי השתנו.
רגשות האשמה נפסקים רק כאשר אנחנו מחלצים את המעשה שעשינו מתוך המשוואה המתעתעת של העונג. רק כשהבנו שהיינו שבויים בגהנום.

יש מקום לרגשות אשמה לטעמי לא בשביל הלקאה עצמית אלא כדי לזכות בחופש העצום הזה של להעלות את כל הפחדים למעלה, להעלות הכל למעלה, להציף, להשתכשך... כשאנחנו "מעלים מעלה" מתפרקות ההדחקות.. ואז אפשר להתמודד עם הבעיה טוב יותר.
לקחת אחריות אפשר רק כאשר עמדנו פנים מול פנים עם המפלצות.

שאלו אותי פעם אם אפשר לחנך לאחריות
אמרתי כן.. בטח.. ודאי.. ונתתי המון דוגמאות מהתלמידים שלי ואיך שחינכתי אותם לאחריות.. ח..ח..ח.. אבל כשבאתי לעשות סדר בחיים שלי הסתבר שהחינוך לאחריות האישית שלי ממני והלאה.. מסכנים ההורים שלי כמה שהם ניסו....

המסקנה שלי לגבי זה שאם אני יוצאת מנקודת הנחה שלכל אחד יש את הקרמה שלו (אין קרמות משותפות גם בספינה טובעת)
אז לא יתכן לעולם חינוך לאחריות. כל אחד יכול ללמד רק את עצמו. לפי הערך הנקוב של רגשות האשמה כמובן!
ב_דחילו*
הודעות: 818
הצטרפות: 13 יוני 2004, 10:05

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי ב_דחילו* »

אשמה מתחברת אצלי תמיד למקום שמשאיר אותי בתוך הנורמה החברתית_ סאן שיין , אשמה נוצרת לפי פרויד בתהליך של הפנמת הנורמות החברתיות וה'ויתור' על ההיענות ליצר. התהליך הזה, שפרויד רואה בו יסוד התרבות, אף פעם לא חלק ופשוט. פרויד כנה את ספרו 'תרבות בלא נחת' כי המצב הטבעי, או האוטומטי של החיים (ובמיוחד של החיים החברתיים) הוא סבל. או כפי מה ש הערסית מהשכונה תיארה: _המשוואה המתעתעת_ של עונג - תמורת מה שאת כינית ה _צורך לא להיות לבד .

לקיחת אחריות יכולה להתרחש, בעיניי, אחרי שמכירים באשמה ובתפקיד שלה. ברוח הקירבה ליהדות אפשר להגיד שיש כאן בחירה. בחירה לקחת אחריות כדי למצוא פתח לפעולה ולתקווה.

אבל שלב מקדים לכך חייב להיות (בעיני): הכרה באשמה או קבלה של האשמה ושל עצמנו. לתת לה מקום, להכיל אותה -להתבונן איך אשמתי, בגדתי, טעיתי - ולקבל את עצמי. זה קצת שונה מ'לסלק אותה כרוח רפאים מן העבר' שבשמת דיברה עליה. ההבדל, לדעתי, הוא שמה שמסלקים או מסרבים לו - מתעקש להיות נוכח ומה שנותנים לו מקום - מתישב במקומו ומקבל מימדים סבירים.

מול בנהזוג זה די דומה - להכיר בכך שמה שמפריע לך בו הוא מה שלא שלם לך בעצמך. לתת לך המוווון מקום והוא פחות יפריע לך. משהי פעם באתר כינתה זאת: מתמטיקה של האהבה.
חני_בונה*
הודעות: 1693
הצטרפות: 05 פברואר 2005, 19:09
דף אישי: הדף האישי של חני_בונה*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי חני_בונה* »

יש מקום לרגשות אשמה לטעמי.
כשאנחנו "מעלים מעלה" מתפרקות ההדחקות..ואז אפשר להתמודד עם הבעיה טוב יותר.
ערסית חמודה, מסכימה איתך.
לא פשוט להפוך את רגשי האשם מהתנהגות אוטומטית לכלי לשחרור וניקיון.
לא פשוט אך אפשרי. ושווה כל מאמץ כדי לזכות בחופש העצום הזה
יונת_שרון*
הודעות: 8089
הצטרפות: 13 יוני 2001, 02:23
דף אישי: הדף האישי של יונת_שרון*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי יונת_שרון* »

כמה מחשבות שעלו לי תוך כדי קריאה:

אשמה אומרת מה אסור לעשות, אחריות אומרת מה מותר לנו לעשות או מה אנחנו יכולים לעשות. אשמה סוגרת בפנינו אפשרויות לפעולה ואילו אחריות פותחת בפנינו אפשרויות לפעול אחרת.

אשמה נוצרת לפי פרויד בתהליך של הפנמת הנורמות החברתיות
אשמה נוצרת מהסתכלות מבחוץ, הסתכלות על האשם כאובייקט, ראיית עצמנו בעיניים של האחרים המאשימים כשהם כבר מופנמים בתוכנו.
אחריות נובעת מהסתכלות מבפנים, ראיית עצמנו כסובייקט פועל ובוחר. היא לא קשורה לנורמות חיצוניות, אבל היא יכולה להתחשב באנשים אחרים.

מפחדת,
אבל זה עדיין לא עוזר לי להבין את הגישה שאני אחראית לכל דבר שקורה. להרגשתי קורים גם דבריך שאני לא אחראית להם. אני אחראית רק לאיך אני מתמודדת איתם.
אכן.
מצד שני, להגיד "קורים דברים" זו דרך נפוצה להתחמק מאחריות למה שקורה. כדאי להזהר לא ליפול למלכודת ה"קורים דברים" באותם דברים שכן יש לנו השפעה עליהם.
(וזה בלי קשר למחלה שיש לך -- אין לי כל מושג בנושא)

לגבי סיפור הבחילות בהריון של בשמת: חשוב לזכור שלא צריכים להיות רוחניים בשביל לקחת אחריות. באותה מידה אפשר לקחת אחריות על הבחילות באמצעות שינויי תזונה חומריים לחלוטין (למשל). אלה שתי דרכים שונות לקחת אחריות לתופעה, במקום לחשוב שזה סתם "משהו שקורה".
חני_בונה*
הודעות: 1693
הצטרפות: 05 פברואר 2005, 19:09
דף אישי: הדף האישי של חני_בונה*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי חני_בונה* »

האשְמה שעליה מדובר בדף הזה אינה רגש אלא גישה, צורת התמודדות, שהגישה המשלימה לה היא גישה של אחריות. <נוסעת סמויה>
למרות זאת צורת ההתמודדות הזו היא ביטוי לאמונות שלנו. רגשי האשם האלה הרבה פעמים מנהלים אותנו. נולדתי לתוך מציאות של רגשי אשם ינקתי אותם יחד עם החלב.<של אימי שהרגישה אשמה> ובנותי ינקו זאת ממני. לא ידעתי שאפשר אחרת.
כאשר "גדלתי" לקחתי אחריות והפסקתי להיות אחראית.(-:
נוסעת_סמויה*
הודעות: 1231
הצטרפות: 29 נובמבר 2004, 10:10
דף אישי: הדף האישי של נוסעת_סמויה*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי נוסעת_סמויה* »

מה שמסלקים או מסרבים לו - מתעקש להיות נוכח ומה שנותנים לו מקום - מתישב במקומו ומקבל מימדים סבירים.
|Y|

ועוד מילה, בעיקר ל-מפחדת מאד:
למיטב הבנתי, כאשר עירית לוי כותבת:
_אני אחראית לכל מה שיש לי וגם לכל מה שאין לי בחיים.
לדברים שהשגתי ולדברים שעדיין אין לי. לזוגיות שלי, לקריירה שלי, לבריאות שלי, לחברים שיש לי, לאושר שלי, למצב רוח שלי, ל-ה-כ-ל!._
אין הכוונה ל-"אני גרמתי לכל מה שיש לי בחיים".

כי בהחלט יכול להיות שיום אחד אלך ברחוב ופתאום, באופן בלתי צפוי לחלוטין ובמקריות גמורה, ייפול עלי פסנתר כנף. (או סלע ענק, או טרשת נפוצה).
משמעות האחריות שלי לאירוע אינה טמונה בהכרה בכך שאני הבאתי אותו על עצמי בהכרח. האחריות פירושה שאבחר לנקוט גישה של אחריות, להבדיל מגישות של אשמה, רחמים עצמיים או הדחקה.}
סיגל_ב*
הודעות: 3017
הצטרפות: 29 פברואר 2004, 08:57
דף אישי: הדף האישי של סיגל_ב*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

אין הכוונה ל-"אני גרמתי לכל מה שיש לי בחיים".
משמעות האחריות שלי לאירוע אינה טמונה בהכרה בכך שאני הבאתי אותו על עצמי בהכרח.
אני דווקא לא בטוחה שזה מה שאני הבנתי מ- עירית לוי. (ותיכף היא תבוא להסביר בעצמה את עצמה).

כמו שאני רואה את זה, יש דברים בנו שמאפשרים - לא גורמים, שזה טרמינולוגיה של אשמה - אלא מאפשרים לדברים "רעים" לקרות לנו.
הסיבה שאין מה לחוש אשמים היא שבשעתו לא היינו מודעים אליהם.
אם אנחנו רוצים, יש לנו כעת את היכולת לבחור לנסות ולפתח מודעות בעניין ולבדוק בתוכנו מה היה המנגנון שאיפשר לדברים לקרות. מה בתוכנו הרוויח מזה, בשפה של בשמת. מה בתוכנו הזמין את זה, בהשראת הסיפור של בשמת. מדוע זה התאים לנו (לנו = לאני הלא מודע שלנו).

אבל חשוב לי להבחין:
כשאני אומרת מה התאים לנו, אני לא מתכוונת לזה שאנחנו - כמכלול הזמנו, איפשרנו, הרווחנו מהדבר הרע הזה שנחת עלינו.
מדובר ב- חלק מסוים בי שאיפשר את הדברים. לא אני כמכלול. אין זהות בין השניים. זהו רק חלק אחד מתוכי שכעת, אני מעוניינת לשוחח איתו ולבדוק איתו מדוע הוא "הזמין" את מה שהזמין, או מדוע הוא מאפשר את זה.

כי בהחלט יכול להיות שיום אחד אלך ברחוב ופתאום, באופן בלתי צפוי לחלוטין ובמקריות גמורה, ייפול עלי פסנתר כנף. (או סלע ענק, או טרשת נפוצה).
בעיניי מחלה ופסנתר כנף שנופל עלי אינם היינו הך.
אם כי אני בטוחה שיש כאלה שיראו בהם היינו הך - כלומר אין לי שום אחריות לא על זה ולא על זה, וגם לצד השני: אני "הזמנתי" גם את זה וגם את זה.
לאלה שמאמינים שיש לנו את היכולת להזמין גם פציעות אקראיות שכאלה, אני עדיין לא מתחברת, אבל מציינת זאת כאופציה שמוכרת לי.
נוסעת_סמויה*
הודעות: 1231
הצטרפות: 29 נובמבר 2004, 10:10
דף אישי: הדף האישי של נוסעת_סמויה*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי נוסעת_סמויה* »

אם אנחנו רוצים, יש לנו כעת את היכולת לבחור לנסות ולפתח מודעות בעניין ולבדוק בתוכנו מה היה המנגנון שאפשר לדברים לקרות. מה בתוכנו הרוויח מזה, בשפה של בשמת. מה בתוכנו הזמין את זה, בהשראת הסיפור של בשמת. מדוע זה התאים לנו (לנו = לאני הלא מודע שלנו).

לתפישתי - כשקורים דברים רעים בדרך כלל כדאי לעשות את הבירור שאת מציעה.
יחד עם זאת, צריך לתת גם מקום לאפשרות שהבירור יסתיים בהבנה שהדברים קרו באופן שרירותי לגמרי. אם אמא שלי נטשה אותי בגיל שבוע, זה לא משום שמשהו בתוכי הזמין את זה.
סיגל_ב*
הודעות: 3017
הצטרפות: 29 פברואר 2004, 08:57
דף אישי: הדף האישי של סיגל_ב*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

אם אמא שלי נטשה אותי בגיל שבוע, זה לא משום שמשהו בתוכי הזמין את זה.
עם זה אני בטוח מסכימה.
נעמי_בן_שיטרית*
הודעות: 625
הצטרפות: 05 אוקטובר 2004, 22:15
דף אישי: הדף האישי של נעמי_בן_שיטרית*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי נעמי_בן_שיטרית* »

בשמת תודה על השיתוף.
עזרת לי מאוד. @}

לגבי סיפור הבחילות בהריון של בשמת: חשוב לזכור שלא צריכים להיות רוחניים בשביל לקחת אחריות. באותה מידה אפשר לקחת אחריות על הבחילות באמצעות שינויי תזונה חומריים לחלוטין (למשל). אלה שתי דרכים שונות לקחת אחריות לתופעה, במקום לחשוב שזה סתם "משהו שקורה".

עם כל הכבוד למשמעות ולכוח של התזונה על הגוף, אם לא משנים את אופן החשיבה ואת הדפוסים הרגשיים שהוציאו את הגוף מאיזון, שינוי התזונה הוא כמו כדור נגד כאבים.


אם אמא שלי נטשה אותי בגיל שבוע, זה לא משום שמשהו בתוכי הזמין את זה.

לא, לא באופן מודע. אך בודאי שמשהו בתוכך הזמין את זה. זאת הנשמה שלך.
כאן אנו נכנסים למושג "אחריות נשמתית", בשביל לדון בו יש קודם כל להבין את המושגים נשמה, גלגולי חיים ותיקונים.
סיגל_ב*
הודעות: 3017
הצטרפות: 29 פברואר 2004, 08:57
דף אישי: הדף האישי של סיגל_ב*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

בשביל לדון בו יש קודם כל להבין את המושגים נשמה, גלגולי חיים ותיקונים.
בשביל לדון בו קודם כל יש להסכים על קיומם של נשמה, גלגולי חיים ותיקונים. :-)

<באופן אישי, לא בענייני גלגולים>
מיכל_שץ*
הודעות: 2818
הצטרפות: 28 אוקטובר 2003, 20:13
דף אישי: הדף האישי של מיכל_שץ*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי מיכל_שץ* »

אולי זה יעזור

אחריות
(נ') היות אחראי, מסירות, נאמנות, מוסריות, מהימנות, שיקול-דעת, מחויבות; ערבות; כתב ערבות, ערובה.

אשמה
(נ') חטא, פשע, אחריות לדבר-עבירה, עוון, טעות, מגרעת, פגם, פסול, תקלה.

(מתוך בבילון)
מיכל_שץ*
הודעות: 2818
הצטרפות: 28 אוקטובר 2003, 20:13
דף אישי: הדף האישי של מיכל_שץ*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי מיכל_שץ* »

כבר הרבה זמן אני מסתובבת בבטן ובראש עם הפער הזה, ולמה אני לא מצליחה להסביר אותו (לאמא שלי). תודה לפותחת הדף, ההסבר שלך נפלא!

מעתיקה לפה את מה שכתבה אמא ל 5 ע"מ שאוכל להמשיך את הדיון משם:

_אבל חשוב יותר - לא אשמה, אלא אחראית.
אבל למה האמא אחראית אם התינוק לא מצליח לינוק, כמו במקרה ש טילנדסיה מבוייתת תיארה. למה האמא צריכה לקבל על עצמה את האחריות למצב הזה? יתכן ויש מצבים שאמא "משדרת" כל מיני דברים. אבל אני מרגישה ממש התקוממות מהרעיון שתמיד אמא צריכה לחפש בעצמה את האחריות לכל דבר שקורה. יש לנו המון אחריות, אבל בהחלט לא על הכל. אפשר להחליט אם לוקחים תינוק בוכה על הידיים, או אם לישון איתו בלילה, וכאן אפשר לקבל אחריות על מה שאנחנו עושים, אבל למשל במצב שתינוק לא מצליח בשום אופן לינוק (ולצערי אני רואה לא מעט כאלה) - איזה אחריות בדיוק יש לאמא? ולמה להעביר אליה את האחריות?
  • האם אמא שיולדת פג בשבוע מוקדם גם צריכה לחפש את האחריות שלה? מדוע לא השתדלה יותר? אולי ההריון היה לה קשה והיא שידרה לתינוק שיצא כבר?
אני לא מרגישה בנוח עם הטלת האחריות על כל מצב על האמא*._
שתמיד אמא צריכה לחפש בעצמה את האחריות לכל דבר שקורה.

המשפט הזה לבדו מוכיח שאכן מי שכתבה אותו מתייחסת למושגים אחריות ואשמה כמושגים זהים. אשמה אפשר לחפש (ואם נורא רוצים, גם למצוא).
אחריות לא מחפשים, אחריות לוקחים! אח"כ גם עושים איתה משהו (כי אם לא, היא מהר מאוד הופכת לאשמה בתהליך שתארה מפחדת מאוד).

אני רוצה קצת לספר ולהדגים דרך הסיפור שלי, כאמא לשני פגים, כשאחת בריאה חיה וקיימת (חולה עליה) והשני עזב אותנו להמשיך את המסע שלו בעולמות אחרים (או בקיצור: הוא מת).
אם הייתי מאשימה את עצמי במה שקרה (בשני ההריונות הסיפור דומה), הייתי יושבת כל היום ובוכה "למה לא הורדתי לחץ, למה לא לקחתי את התרופות כמו שצריך, אילו רק הייתי מקשיבה לרופא (במקום לעצמי), אילו ואילו ואילו", הייתי ממשיכה לייסר את עצמי עד היום... סופרת את הימים, נכנסת שוב להריון, משכנעת אותי שזו לא היתה אשמתי שהוא מת, וחוזרת על אותו סיפור שוב (רעלת, קיסרי באמצע ההריון, פג, פחדים, חיים, מוות...)
במקום זה בחרתי לא להתעסק עם אשמה. אין זו אשמתו של איש שבני חי כ"כ מעט ימים (היייתי יכולה להאשים את עצמי, את הרופאים, את אמא שלי, את האחיות בפגיה, את מי לא...)
בחרתי לקחת אחריות, להבין את הגורמים למה שקרה (חלקם בגוף, חלקם בנפש, חלקם ברוח) באמצעות עבודה עצמית מאוד יסודית.
בעזרת התהליך הזה, אני היום במקום הרבה יותר טוב:
א. אני לא בדיכאון (אם כי העצב שב לבקר אותי לעיתים).
ב. המצב הפיזי שלי הרבה יותר טוב ממה שהיה ב-10 השנים האחרונות (בעזרת הומאופתיה, רייקי, קורס בניסים וצמחי מרפא). – ההחלמה כ"כ מהירה שהנפרולוג שעוקב אחרי היה כ"כ מבולבל מתוצאות הבדיקות רק 4 חודשים אחרי הלידה...
ג. העתיד נראה מבטיח, יחסית לנשים שעברו אובדן כזה הפחדים מהריון נוסף הם מינוריים (גם יחסית לפחדים שהיו אחרי ההריון הראשון)


לא מנענו את הפעם הראשונה כי לא יכולנו למנוע. אולי כי אז לא היו לנו הכלים, אולי לא היתה בשלות ואולי עוד אלף סיבות..
הפעם הראשונה קרתה כי כך צריך היה לקרות, חשוב להבין שיש דברים שהם מחוץ לשליטתנו. בין השאר הדברים קרו כדי לאפשר לנו את ההזדמנות ללמוד את השעור (ועד שלא נלמד, הם מן הסתם יחזרו על עצמם).
אגב, ויתור על הצורך בשליטה מאפשר לקחת אחריות הרבה יותר בקלות!
מיכל_שץ*
הודעות: 2818
הצטרפות: 28 אוקטובר 2003, 20:13
דף אישי: הדף האישי של מיכל_שץ*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי מיכל_שץ* »

הדברים שלמעלה נכתבו אתמול בערב, מאז נוספו המון תגובות, ודווקא יש לי לא מעט להגיד... (בהמשך)
עירית_לוי
הודעות: 4247
הצטרפות: 13 יוני 2004, 20:33
דף אישי: הדף האישי של עירית_לוי

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי עירית_לוי »

_למיטב הבנתי, כאשר עירית לוי כותבת:
אני אחראית לכל מה שיש לי וגם לכל מה שאין לי בחיים.
לדברים שהשגתי ולדברים שעדיין אין לי. לזוגיות שלי, לקריירה שלי, לבריאות שלי, לחברים שיש לי, לאושר שלי, למצב רוח שלי, ל-ה-כ-ל!.
אין הכוונה ל-"אני גרמתי לכל מה שיש לי בחיים"._ (נוסעת סמויה)
התפישה שלי קרובה יותר למה ש סיגל ב תיארה (תודה על ההסבר).

לתפישתי, אני אחראית להכל, וזה כולל בתוכו גם את הדרך בה אני בוחרת להגיב לאירועים, וגם את מה שהוביל לאותם אירועים.

בנוגע למחלות -
אני רואה את עצמי אחראית ישירה לכל סמפטום פיזי בגופי. החל משפעת וכלה במחלות רציניות יותר.

אני יכולה לשתף אותך שבשנה האחרונה צצו אצלי המון המון בעיות פיזיות.
זה התחיל בטשטוש בראיה שהרפואה המערבית לא מצאה לו הסבר (עברתי את כל הבדיקות המבהילות האפשריות, כולל MRI מוח), המשיך בתת פעילות זמנית של בלוטת התריס, בבעיה רצינית של ספיגה של סידן וויטמינים, פריחות שונות ומשונות ועוד.

התחלתי לברר עם עצמי מה גורם לכל אלו?
איזה תהליך רגשי ורוחני עובר עלי ומאותת לי לעצור ולהתייחס אליו?
אני נעזרת בתהליך שלי בכמה שיטות: נשימה מעגלית (שני אלה כבר קרוב לשנה) ולאחרונה החלטתי להאיץ את התהליך ולהוסיף גם את שיטת ipec (בעקבות דברים ששיתפה בשמת. תודה בשמת {@).
אני עדיין בעיצומו של התהליך ומניחה שרק בעוד כמה חודשים אוכל לשתף כאן באופן מלא מה "קרה פה".

אני כבר יודעת שאני עוברת משהו שקשור באופן כללי לקושי שלי עם האימהוּת (אני אמא טרייה יחסית. בתי בת שנה וחמישה חודשים).
העניין הוא שבלי שהגוף שלי היה מאותת לי על זה - לא הייתי מעלה על דעתי שיש כאן בכלל איזושהי בעיה!
הרי זה כל כך "לא בסדר" בעיני שתהיה לי בעיה שקשורה לאמהוּת. אני מחשיבה את עצמי לאמא נהדרת, קשובה, מודעת, מכילה וכו' וזה כל כך לא מסתדר לי עם התפישה שלי את עצמי :-). שלי יהיה קושי עם האימהות? לי?? מה פתאום???
כדי לראות את זה הייתי חייבת להיות כנה עם עצמי לגמרי. להסכים לראות גם את מה שלא נראה כל כך "טוב".
בשורה התחתונה אני מודה על המחלות הללו (עד כמה שזה נשמע מוזר). הן מהוות עבורי הזדמנות פז לצמוח, הזדמנות שלא היתה קורית בלעדיהן.

בנוגע לתאונות –
בשמת ונעמי כתבו שאנחנו מזמנים דברים ואני מאמינה שזה נכון.


_יש מקום לרגשות אשמה לטעמי לא בישביל הלקאה עצמית אלא כדי לזכות בחופש העצום הזה של להעלות את כל הפחדים למעלה , להעלות הכל למעלה , להציף, להשתכשך...כשאנחנו "מעלים מעלה" מתפרקות ההדחקות..ואז אפשר להתמודד עם הבעיה טוב יותר.
לקחת אחריות אפשר רק כאשר עמדנו פנים מול פנים עם המפלצות._ (הערסית מהשכונה)
אני מסכימה איתך שלעיתים נדרש לעבור תהליך שתחילתו בהלקאה עצמית וסופו באחריות.

לא תמיד זה הכרחי. לפעמים ניתן לקחת אחריות גם בלי לעבור בדרך בלקיחת אשמה.

מצד שני, תהליך המתחיל בהלקאה עצמית יכול גם להתקע ולעצור שם.
כדאי לשים לב לזה.
המעבר מאשמה לאחריות אינו קורה באופן אוטומטי. נדרש לעבור משהו.
במַקום הקורבני יש משהו "מתגמל" ו"נעים" שלא תמיד קל לוותר עליו, וכאמור, נדרשים גם אומץ וגם כנות כדי לצאת ממנו.
מיכל_שץ*
הודעות: 2818
הצטרפות: 28 אוקטובר 2003, 20:13
דף אישי: הדף האישי של מיכל_שץ*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי מיכל_שץ* »

כשאני לוקחת אחריות על משהו, אני הופכת אותו לשלי, מרגע היותו שלי, אני יכולה להכיר בו, להתיידד איתו ואט אט לפרק לשנות ולהתקדם אל מעבר.
אם לדוגמא אני חולה בסרטן, אני מכירה בו כחלק ממני, לוקחת עליו אחריות (כי הוא שלי, לא של הרופאים), הרבה יותר קל לי להתמודד עם כל ההשלכות והמשמעויות של המחלה מהמקום העוצמתי הזה, גם אם האספקטים שבשמת דיברה עליהם (למה הזמנתי את המחלה, מה אני מרוויחה ממנה).

ברגע שלקחתי אחריות על האבל והאובדן, עשיתי אותם לשלי, הפסקתי להיות קורבן של הנסיבות, הפסקתי להרגיש אשמה. אני בחרתי (גם אם כי לא במודע) במציאות שהביאה אותי למצב שבו אני נמצאת, המציאות הזאת לא נכפתה עלי ומכיוון שהמציאות הזו היא שלי והיא חלק ממנה, אני אוהבת אותה ומקבלת אותה כמו שהיא.

רגשי אשמה קשורים בדרך כלשהי לחרטה. צריך לדוש בזה עוד קצת.

כאן אנו נכנסים למושג "אחריות נשמתית", בשביל לדון בו יש קודם כל להבין את המושגים נשמה, גלגולי חיים ותיקונים.
|Y| מחכה להסבר
מיכל_שץ*
הודעות: 2818
הצטרפות: 28 אוקטובר 2003, 20:13
דף אישי: הדף האישי של מיכל_שץ*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי מיכל_שץ* »

תראו איזה יופי. עירית לוי כתבה (נפלא כהרגלה), ואני פשוט יכולה לקחת את המשפטים שלה, להחליף כמה פרטים והנה הסיפור שלי:

אני יכולה לשתף אותך שבשנה האחרונה צצו אצלי המון המון בעיות פיזיות : הפלות חוזרות, רעלת הריון חריפה שסופה באסון....

התחלתי לברר עם עצמי מה גורם לכל אלו?
איזה תהליך רגשי ורוחני עובר עלי ומאותת לי לעצור ולהתייחס אליו?

אני כבר יודעת שאני עוברת משהו שקשור לקושי שלי עם האימהוּת (...) שלי יהיה קושי עם האימהות? לי?? מה פתאום???
(הייתי יכולה לצטט את כל הפסקה, אבל נחסוך לכן)
וגם לקושי שלי מול אמא שלי, לקשיים מהילדות, לקושי מול האיש, אבל בעיקר מול עצמי (קצת יותר מתוסבכת מ-פרח בר)
ועוד ועוד :-P

אני נעזרת בתהליך שלי בכמה שיטות
הומאופתיה, אירידיאולוגיה, צמחי מרפא, ובעיקר רייקי (לא הרגיל זה שכולם מכירים, משהו מאוד גבוהה) והקורס בניסים (בשעורים פרטיים)

בשורה התחתונה אני מודה על הארועים הללו (עד כמה שזה נשמע מוזר). הם מהווים עבורי הזדמנות פז לצמוח, הזדמנות שלא היתה קורית בלעדיהן.

ולמרות שהייתי מחליפה את כל הדברים הנהדרים האלה (ברגע זה) תמורת חייו של הבן שלי, חיים מתוך תחושה של הודיה הם הרבה יותר שלווים!
סיגל_ב*
הודעות: 3017
הצטרפות: 29 פברואר 2004, 08:57
דף אישי: הדף האישי של סיגל_ב*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

וואו.
מיכל שץ, פרח בר, אתן מדהימות.
נוסעת_סמויה*
הודעות: 1231
הצטרפות: 29 נובמבר 2004, 10:10
דף אישי: הדף האישי של נוסעת_סמויה*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי נוסעת_סמויה* »

עירית לוי,
אני רק רוצה להיות בטוחה שהבנתי את עמדתך:
אם אמא שלי נטשה אותי בגיל שבוע - אני אחראית? משהו בי אִפשר את זה?
נעמי_בן_שיטרית*
הודעות: 625
הצטרפות: 05 אוקטובר 2004, 22:15
דף אישי: הדף האישי של נעמי_בן_שיטרית*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי נעמי_בן_שיטרית* »

_כאן אנו נכנסים למושג "אחריות נשמתית", בשביל לדון בו יש קודם כל להבין את המושגים נשמה, גלגולי חיים ותיקונים.
מחכה להסבר._

בקצרה ממש:
חלק מהחוויות שלנו בחיים אלה הם תוצר ישיר של שיעורים שלא נלמדו בגלגול הקודם.
המושג קארמה או בעברית גורל מתמשך מסביר את זה:
כשאנו מסיימים תקופת חיים עם חוסר איזון כלשהו, אנו יוצרים לעצמנו את אותו גורל מתמשך המלווה אותנו לגלגול חיים הבא.
במקרים אלה, הנשמה שלנו באופן טבעי תבחר בגלגול חיים שיהווה אפשרות לתיקון (לחזור לאיזון )
הבחירה תתבצע בעזרת שיתוף פעולה בין הנשמה לנשמות משפחה שמאפינייה יהיו תואמים את אותו חוסר איזון.
לכן קיים תאום מושלם בין מאפייני נשמת העובר/ תינוק/ ילד למאפייני המשפחה אליו היא מגיעה, והבחירות של האם יהיו מושלמות עבורו.
לקיחת אחריות נשמתית אפשרית מתוך ידיעת הקארמה והבנת השיעור.
יונת_שרון*
הודעות: 8089
הצטרפות: 13 יוני 2001, 02:23
דף אישי: הדף האישי של יונת_שרון*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי יונת_שרון* »

ושוב, עם כל הכבוד לגישה של נעמי, היא לא הכרחית בשביל לקחת אחריות. אפשר לקחת אחריות גם בלי קארמה.
(באמת לא ראית את הפסנתר? שעה הם כבר עובדים על להוציא אותו מהחלון! ;-))
ב_דחילו*
הודעות: 818
הצטרפות: 13 יוני 2004, 10:05

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי ב_דחילו* »

תן לי את השלווה
לקבל את הדברים שאין ביכולתי לשנות.
את האומץ לשנות את אשר ביכולתי
והתבונה להבחין בין השניים.

יש לי הרגשה שאם אין הבחנה בין השניים - אנו נזקקים ליועץ או מכשף לענייני לקיחת אחריות נשמתית :-)
מפחדת_מאד*
הודעות: 329
הצטרפות: 26 מאי 2005, 00:05
דף אישי: הדף האישי של מפחדת_מאד*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי מפחדת_מאד* »

ווא, איזה הספק יש כאן! עזבתי אתכן לכמה שעות, ותראו כמה הספקתן לכתוב! והכל תענוג לקרוא.
אנסה להגיב על חלק מהדברים, מקווה שלא יצא יותר מידי ארוך.

עלינו להסכים על כך שאורח חיים מסוים - ברמה פיזית ונפשית - יכול להביא למחלות
מסכימה. יש לי בעיה עם הרמה הרוחנית.
_עכשיו ניקח למשל את האיש הראשון, המֵרַצֶה, שחלה במחלה רצינית.
מה בעצם יכול להיות שהגוף משדר לו? הגוף משדר לו (לדעתי): "הי, הגיע הזמן להתחיל לדאוג לעצמך. עד היום שמת את עצמך בצד, עכשיו אין לך ברירה אלא להתחיל לדאוג לעצמך. להתחיל לדאוג לצרכיך"._

הבחילה היא תוצאה של דחיה לא מודעת. רצון להקיא החוצה את ההתמסרות הטוטאלית הזו,

שני אלו לדעתי הסברים פשטניים מידי. כאילו תמיד יש סיבה - תוצאה ברורים. רוב הדברים לא נראים לי כל כך פשוטים. מאד לא נראה לי שאפשר בקלות כזאת למצוא סיבה ותוצאה לכל מצב.

_אחריות מתייחסת לעבר מתוך הקשר של למידה, של התבוננות.
אין בה סבל.
משהו כמו: זה מה שהיה. זאת מי שאני לטוב ולרע. מה אני יכולה לעשות עם זה מעכשיו ואילך.
התייחסות כזאת מאפשרת ליצור לכל מה שקרה הקשר של הזדמנות או מנוף לצמיחה.
הקשר כזה לא אפשרי כאשר כורכים בזה רק סבל וייאוש._

מאד מסכימה. מכאן שוב נובע שהאחריות שלנו היא מכאן והלאה, מאותו רגע שבו בחרנו, או הצלחנו, לקחת אחריות. זה מה שהיה. זאת מי שאני לטוב ולרע. מה אני יכולה לעשות עם זה מעכשיו ואילך.

למשל, לא תאמינו (בעצם, למה לא תאמינו. אני לא היחידה...), אבל גיליתי שכשהרגשתי טוב פחדתי שאני מפילה.
בודאי שמאמינה. למרבה הצער היו לי שלושה הריונות כאלה - הרגשתי טוב, בלי רמז של בחילה, והפלתי. זה גם כתוב בספרות המקצועית. היסיכוי להפלה קטן יותר עם בחילות משמעותיות.

_לתפישתי - כשקורים דברים רעים בדרך כלל כדאי לעשות את הבירור שאת מציעה.
יחד עם זאת, צריך לתת גם מקום לאפשרות שהבירור יסתיים בהבנה שהדברים קרו באופן שרירותי לגמרי._
זאת בדיוק הגישה שלי - אפשר לנסות לברר איך קרה מה שקרה ולמה, אבל לא תמיד תתגלה סיבה.

אני רואה את עצמי אחראית ישירה לכל סמפטום פיזי בגופי. החל משפעת וכלה במחלות רציניות יותר. לזה קשה לי מאד להסכים.

אם אני מנסה לסכם את כל הדברים - אחריות היא נסיון להבין מה גרם למצב הנוכחי, ולמידה מכך איך לנהוג בעתיד, ולנהוג בהתאם. בניגוד לאשמה שהיא בעצם רק הלקאה עצמית, חסרת כל תועלת.
הויכוח שנשאר הוא עד כמה אנחנו אחראים לכל דבר שקורה. יש כאלה, כמו עירית לוי שמרגישים שהכל הכל באחריותנו, ואחרים, כמוני, שחושבים שרק חלק. יש המאמינים שאחריות זה משהו שאני מרגישה או עושה, ואחרים רואים בזה דבר רוחני, כלומר קבוע מראש - עצם זה שזה קרה, סימן שאני אחראית לו.

אני רואה באחריות את המעשים שלי מכאן ואילך, אבל לא חשה שאני חייבת למצוא בדיוק איך אני אחראית למה שכבר קרה. זה לא אומר שלא כדאי לנסות לחשוב על זה. אבל אני לא מרגישה שנבירה עצמית מוגזמת מביאה תועלת.
עירית_לוי
הודעות: 4247
הצטרפות: 13 יוני 2004, 20:33
דף אישי: הדף האישי של עירית_לוי

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי עירית_לוי »

_עירית לוי,
אני רק רוצה להיות בטוחה שהבנתי את עמדתך:
אם אמא שלי נטשה אותי בגיל שבוע - אני אחראית? משהו בי אִפשר את זה?_
נוסעת סמויה, אני רוצה להבהיר שבדבריי התייחסתי לאחריות שלי כאדם בוגר ומודע.

לקיחת אחריות נשמתית הוא מושג חדש לי יחסית, ואני אשמח ללמוד ולשמוע כאן יותר על זה.
אינטואיטיבית זה נשמע לי הגיוני.
כשאגבש עמדה ברורה - אוכל לענות לך :-)

השיחה הזאת הזכירה לי נושא נוסף שאפשר להעלות בהקשר הזה - האחריות שלנו לאיזון של ילדנו.
לתפישתי, כאשר בתי יוצאת מאיזון - אני אחראית לכך.
אני יודעת שהיא מגיבה אלי.
נכון, היא ישות עצמאית אבל בשלב הזה האיזון שלה כרוך באיזון שלי.
אני יכולה לראות קשר ישיר בין מצב לא מאוזן שלי (למשל, מתח מתמשך) לבין יציאה שלה מאיזון (למשל, חום גבוה).

ההבנה הזאת מובילה אותי לשני דברים:
  1. היא מאפשרת לי להיות גורם אקטיבי שמשפיע על הבריאות של בתי.
  2. היא לא נותנת לי "רשות" להזניח את האיזון של עצמי.
בשמת_א*
הודעות: 21563
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי בשמת_א* »

_הבחילה היא תוצאה של דחיה לא מודעת. רצון להקיא החוצה את ההתמסרות הטוטאלית הזו,
שני אלו לדעתי הסברים פשטניים מידי. כאילו תמיד יש סיבה - תוצאה ברורים. רוב הדברים לא נראים לי כל כך פשוטים. מאד לא נראה לי שאפשר בקלות כזאת למצוא סיבה ותוצאה לכל מצב._
טוב, אולי אני צריכה להבהיר (כתבתי סיפור ארוך ואולי עד שמגיעים לסופו מפספסים את הנקודה).
אני לא אמרתי שהסיבה היחידה לבחילות ולהקאות הקשות שלי היתה הרצון להקיא החוצה את ההתמסרות הטוטאלית.
גם אני לא מאמינה בשום פנים ואופן בגורם אחד לתוצאה אחת.
ובכל הסיפורים, גם של פרח בר, גם של מיכל שץ, את תמצאי תמיד הרבה מאוד גורמים בכל הרמות.
חשוב מאוד להדגיש את זה, ותיכף אמשיך.

_למשל, לא תאמינו (בעצם, למה לא תאמינו. אני לא היחידה...), אבל גיליתי שכשהרגשתי טוב פחדתי שאני מפילה.
בודאי שמאמינה. למרבה הצער היו לי שלושה הריונות כאלה - הרגשתי טוב, בלי רמז של בחילה, והפלתי. זה גם כתוב בספרות המקצועית. הסיכוי להפלה קטן יותר עם בחילות משמעותיות._
לא. אני לא מדברת ברמה הזאת.
זה לא היה מודע, וזה לא היה ברמת הידע.
זה לא שאם הרגשתי טוב אז פחדתי שההריון לא תקין ושאני אפיל.
בכלל לא נתתי לגוף שלי צ'אנס להרגיש טוב!
מראש, הפחד הענקי לאבד את ההריון, ובלי קשר לידע רפואי על הקשר בין בחילות לחוזק ההריון, הניע שרשרת בגוף שלי שהפעילה בחילות קשות כדי להרגיע אותי שיש הריון.
אפילו שאני ממש אומללה מהבחילות, והתוצאות זוועתיות גם לי וגם להריון וגם לעוברים שלי - הפחדים שלי היו זקוקים להרגעה היומיומית הזאת.
ההיפך מזה זה "לשחרר" את ההריון. להגיד: אם יהיה תינוק אז יהיה. אם לא יהיה אז לא יהיה. אני סומכת שיהיו לי ילדים והכל יהיה בסדר. זה לא בידיים שלי, אני נושמת עמוק ומשחררת את הפחד שאני אאבד אותו. מה שיהיה יהיה.
(הרי ממילא אין מה לעשות. אין דרך אמיתית להחזיק או לחזק הריון. אם ההריון דפוק, הוא ייפול. ואם ההריון תקין הוא יישאר).

יש כאלה, כמו עירית לוי שמרגישים שהכל הכל באחריותנו.
לא.
זה לא עניין של הרגשה.
אני חוששת שאת שוב נופלת במלכודת של אחריות=אשמה.

לא מרגישה שנבירה עצמית מוגזמת מביאה תועלת.
שוב, לא מדובר ב"נבירה עצמית". זה משהו אחר לגמרי. נבירה עצמית היא שוב חברה של הלקאה עצמית, חיטוט פסיכולוגיסטי חסר טעם ותועלת, האשמה עצמית, רגשי אשמה, תחושה כבדה של "הכל באשמתי, זה אני גרמתי לזה, מה עשיתי? למה עשיתי את זה?"

אני שוב מנסה. לא בזה מדובר. זה בכלל לא בכיוון. צריך להסתובב וללכת בדיוק לצד השני.

זאת לא הרגשה, ואני גם לא רואה בזה שום "רוחניות".
זאת קונצפציה. זאת השקפת עולם.
ברגע שאני מחליטה (בוחרת, סבורה, חושבת באופן מושכל, מתוך גישה תועלתנית) שהכל באחריותי - זה אומר שהכוח בידי! זה אומר שאני יכולה לשנות מה שלא טוב! זה אומר שאני יודעת איך "הזמנתי" משהו רע, ואולי אני מעדיפה לא להזמין דברים רעים לחיים שלי!

(אחת המסקנות שלי משתי הזמנות לדברים רעים, שנענו בצורה מהירה ומדוייקת להפליא, היתה שיש לי כוח להזמין ושהיקום נענה לי. לפיכך החלטתי שאני יכולה ורשאית להזמין גם דברים טובים.
היה פורים. אני הודעתי לאלוהים: אני בפורים הזה מתחפשת, לראשונה בחיי, לכלה. זאת הזמנה. אני מודיעה לך, שבעוד שנה, כעת חיה, אני כלה!
גם הודעתי לו, שמבחינתי, עכשיו הוא יכול לשלוח אלי את אהבת חיי. אני מוכנה ומזומנה.
תוך שבועיים פגשתי את אהבת חיי. כמובן שלא ידעתי שזה הוא...
כעבור שנה מאותו פורים מצאתי את עצמי נשואה, ופתאום נזכרתי בהודעה שלי לאלוהים מהשנה הקודמת [פשוט שכחתי. עברו כל כך הרבה דברים, שבכלל לא זכרתי שהתחפשתי לכלה וכל מה שאמרתי].)

לגבי הבחילות וההקאות, אני רוצה להבהיר, גם ל-יונת שרון שמפחדת מ"רוחניות" (-; :
הסיבות לבחילות ולהקאות הקשות בהריונות שלי היו רבות מאוד. בכל הרמות. תיכף אזכיר כמה.
התוצאות מלקיחת האחריות שלי לא מוגבלות רק לנושא ההריונות. זה לא שהבנו משהו קטן והוא יועיל נקודתית, ואז אם אני לא אהיה יותר בהריון בחיים אז מה יועיל לי לדעת מה קרה בהריונות שלי. זה משהו שמתייחס לכל החיים. תמיד.
למשל, לאחר היומעיון של באופן השנה חזרתי הביתה עם וירוס בטן קטלני. כולל הקאות!
בתור אחת שסירבה כל חייה להקיא (יותר מארבעים שנה), ושהזמן היחיד שלא הצליחה לחסום בו את ההקאות היה בהריון, היה לי ברור שזה סימן טוב. היה לי ברור, שהתקדמתי כל כך, שאני כבר לא חוסמת את זה.
האם הסתפקתי בלברך את עצמי על כך שסוף סוף אני כבר לא מפחדת להקיא, ומאפשרת לתהליכי ניקוי טבעיים של הגוף לפעול בלי לחסום אותם בכוח ולבזבז את כוחותי על החסימה הזאת?
לא.
הקאתי, זה היה לי רע מאוד, הרמתי טלפון לאייפקית שלי, שאלתי אם יש מה לעשות כדי שארגיש טוב יותר, היא שלחה אותי לעשות תרגיל אייפק לעצמי בבית (נוהל רגיל באייפק) ששיפר את מצבי והחיש את ההחלמה.
כלומר, היה פה צד שהבין שיש שיפור בבריאות של הגוף שלי, ולצדו צד שעושה מעשים מעשיים לחלוטין לצורך החלמה.
במצבים אחרים אני אלך לרופא הסיני שלי לדיקור כדי להבריא, וכדומה. אני אדם פרקטי, ואני לא אוהבת לסבול.

סיבות להקאות שלי:
  1. חולשה מולדת במערכת העיכול, גנטית. מערכת העיכול שלי חלשה מאוד, וישר "יוצאת מאיזון" עם כל עומס על הגוף. התחלת הריון היא עומס קשה על הגוף שלי, ומערכת העיכול משתוללת עם בחילות והקאות.
טיפול:
א. חיזוק כללי ארוך טווח של כל הגוף ושל מערכת העיכול בפרט, בעזרת דיקור, אייפק, חותמים, פרחי באך, ויטמינים ועוד. את זה צריך לעשות בלי קשר להריון, כי ההריון פשוט חשף חולשה קיימת. לצורך בריאותי בעתיד רצוי לי לחזק את המערכות החלשות.
ב. לאחת כמוני, כאשר היא בהריון חשוב לה לקבל באופן שוטף טיפולי חיזוק למערכת העיכול, כי החולשה תתבטא בכל מקרה, וצריך כל פעם "להרים" אותה (בזכות המסקנה הזאת שלי החברה שלי הצליחה לא להגיע למצבים הקיצוניים שלי, כי היא באה להריון עם חולשה דומה, והקפידה מאוד לקבל טיפולי חיזוק, בעקבות נסיוני ומסקנותי).
רמה: קודם כל פיזית. אבל (כמו ש פרח בר, נעמי, אפרסק ים, מיכל שץ ואחרות יודעות) - לא רק.
  1. פחד לא מודע מההתמסרות הטוטאלית להריון, מפינוי מקום בגוף ליישות אחרת ש"תבטל" אותי. (לא מתחייבת שהניסוח מדוייק).
  2. פחדים שקשורים לנשיות שלי, ליחסים עם אמא שלי (פחד להיות אשה כמוה, פחד להיות אמא כמוה, פחד להיות כמוה, רגשות קשים לגבי התחלת החיים שלי).
  3. פחדים שקשורים ל"הצלחה" באמהות - הפחד שלא אהיה אמא טובה, הפחד שלא אצליח להיות אמא, הפחד מהעתיד הלא נודע בתור אמא, כל מיני פחדים שאני אפילו לא יודעת לנסח עד הסוף במלים בתחום הזה.
  4. פחדים שקשורים לאובדן ההריון, מרוב רצון בהריון, מרוב ציפייה לעובר הזה, מרוב לחץ שזה יהיה "זה", שההריון יחזיק, שייוולד כבר.
  5. פחדים שקשורים ללידה: פחד מהלידה, פחד שיקרה משהו בלידה, פחד ענקי מהכאב בלידה, פחד שייגרם לי נזק בלידה, פחד שיקרה משהו לתינוק שלי בלידה, פחד שלא תהיה חוויית הלידה שאני רוצה, פחד שיגעו בי ויעשו לי דברים רעים בלידה, פחד שאתקל באנשים שיילחמו נגדי בלידה, ועוד ועוד.
  1. פחד שאשמין בהריון! זה פחד מדהים במיוחד, לאור העובדה שאני מנסה כבר שנים להשמין. אבל רק בתהליך שעברתי והוביל לתובנות של נשים לבושות באופן טבעי הבנתי כמה הפנמתי את הערכים והפחדים של אמא שלי, וכמה אני בעצמי הכשלתי את המאמצים של עצמי להשמין כל השנים (מעבר למגבלה הפיזית). לתדהמתי, עם כל זה שאני אוהבת את העגלגלות של ההריון, שרציתי לעלות במשקל, הפחד הבלתי מודע שלי והצורך הבלתי מודע שלי "להישאר רזה" עם "הגוף שלי כפי שאני מכירה אותו" כמה שיותר - גרמו לזה ש"סידרתי" לעצמי בדיוק לא להשמין בהריון (מחריד ממש, כשקולטים שזה היה מנוגד לכל מה שרציתי במודע, ולכל מה שידעתי שבריא לעובר ולהריון, ושזה גרם לי אינספור דאגות וחרדות בהריון על הנזק האפשרי לעובר שלי).
  1. עוד פחדים שאני לא זוכרת כרגע... (-;
טיפול:
הכרה בכל פחד כזה, הבנה שלו, ושיחרור שלו (כידוע, פחדים שמכוונים אליהם פנס - נמוגים).
שיטות טיפול: חותמ מרפא ושיטת אייפק. ועוד.
רמות: נפשית, רגשית, היסטורית - עם ביטוי גופני ברור.
  1. האלרגיות שלי (מערכת החיסון ומערכות נוספות), שהיו קשורות בתופעות קשות של תגובות למזונות בהריון, תגובות קיצוניות לריחות ועוד. כלומר, ההורמונים של ההריון הצטרפו לבעייה הבסיסית של האלרגיות, והצירוף הקטלני הוביל כמובן לבעיות של אכילה, בחילה והקאה.
טיפול: בעיקר אייפק לניקוי אלרגיות.
רמות: כל הרמות. אם כי מי שמתנגד לרוחניות יכול בהחלט להכיר באלרגיות כבעיה פיזית ברורה. במשפחתי - גנטית לפחות שלושה דורות, וארבעה אם כוללים את ילדי.
  1. טוב שיש בחילות והקאות כל כך קשות... (-; זה מאפשר לקחת "פסק זמן" מהחיים, שהיו לי עמוסים מדי ולא ידעתי איך לברוח מהם, לקחת חופשת מחלה מהעבודה, שלא היה לי בכלל "ראש" אליה, ומאפשר להתרכז בהריון, שזה מה שבאמת רציתי.
טיפול: כדאי לטפל מראש בתחושה הזאת שאני "בעומס גדול מדי". זה לא ממש רעיון טוב לפתור אותה באמצעות חרא של הריון וסיכון שלי ושל העובר שלי. העובדה היא שכיוון שכל זה לא מודע, אז ברור שהבעיה נשארה ובמובן מסוים אף גדלה.
הטיפול: שיטת אייפק, חותמ מרפא ועוד. למעשה, נדרש שינוי גדול באישיות וטיפול מערכתי בשורה שלמה של נושאים.
התובנה לגבי הקשר בין ההקאות הקשות לבין הנסיונות שלי לברוח ממלכודת ה"עומס" באה הרבה זמן אחרי ההריונות, תוך כדי הבנה של מגוון תחושות ה"עומס" שלי ומגוון מנגנוני ה"בריחה" שלי מהחיים.
אז נכון שזה משהו שהיווה אחד הגורמים להקאות הקשות בהריון, אבל בפועל הוא השפיע במשך שנים על כל חיי.
זה רק התבטא בהריון בצורה הזאת (ובעוד צורות), אבל זה פשוט מפני שזאת הייתי אני ומי שהיתה בהריון היתה אני (נשמע מבלבל, נכון?).

לסיכום, הבאתי פה רק 10 גורמים שונים לבחילות ולהקאות הקשות שלי בהריונותי.
היו עוד.
לא היה גורם אחד.
וכל אחד מהגורמים רלבנטי לחיי בכלל, לא רק לתקופת ההריון המוגבלת.
הקיצוניות בהריון היתה אחד הגורמים שהניעו אותי לחפש מה בדיוק קרה. אבל המסקנות, או השינוי, הם משהו שישפר את איכות חיי כעת ובכל השנים הבאות, בלי שום קשר להריון.
לקיחת האחריות התבטאה קודם כל בשאלה "איך אני סידרתי לעצמי את זוועות ההריון האלה" ו"מה אני יכולה לעשות כדי לשנות את זה".
השאלה "איך אני סידרתי את זה לעצמי" או "איך אני הזמנתי את זה ולמה" היא בדיוק אקט הבחירה של האחריות.
זו לא אשמה. אני לא אשמה בשום דבר. אני בטח לא אשמה באלרגיות שלי או בחולשת מערכת העיכול שלי (ירשתי אותם דור שלישי לפחות!), ואני לא יותר אשמה בפחדים שלי, שבעצם גם אותם ירשתי... וחלק ינקתי עם חלב אמי. אני לא אשמה בהם. זה בכלל לא הקטע.
אבל לקיחת האחריות מאפשרת לי שני דברים:
  1. להכיר בהם, בלי פחד, בכנות וביושר. (רגשי אשמה גורמים לבריחה מאשמה, להצטדקות, לאמירות כמו "זה לא אני", "אני לא אחראית לזה", "לא יכולתי למנוע את זה", "זה לא בגללי". הכל נכון! יש לי פחדים שסותרים את אישיותי! הם בכלל לא ממני. הם של אמא שלי. אני לא ביקשתי בחילות, להיפך, אני האמנתי שיהיה לי הריון נפלא בלי אף בחילה. אני לא אשמה, וזה בכלל לא בגללי ולא יכולתי למנוע את זה אז בשום פנים ואופן).
  2. לשנות אותם. לבחור מה לשנות, ולשנות אותו. יש לי אלרגיות? טוב, מה אפשר לעשות? או. יש שיטה שמנקה אלרגיות. יאללה, אני הולכת לנקות את האלרגיות שלי. ולא, אני לא מפסיקה את הטיפול אחרי שלושה טיפולים כי "יופי, כבר אני מרגישה יותר טוב ולא צריך יותר". את זה עושים אנשים שמגלים שאולי יש סיכוי שזה ממש יעבוד! שהם יהיו בריאים! כלומר, הם יהיו שונים ממה שהם מכירים, הם לא יכירו את עצמם, וזה מפחיד, אז נברח מהר, פן חס וחלילה ישתפרו לנו החיים.
מדבריה של קומה ג' בדף סיבות לאי הנקה :
זה לא שהיא תנסה ולא תצליח. זה שהיא תעשה הכל כדי לא להצליח
זה נאמר על הנקה.
אז שימו לב למה שאני אומרת כאן: אני לוקחת את המשפט הזה ואומרת אותו עלי ועל הבחילות.
אני אומרת, שאף על פי שבמודע ובאופן רציונאלי ומוחלט התכוונתי לעבור את כל ההריונות שלי בלי בחילות והקאות, בכיף ובבריאות שלמה - כל הדברים שהיו אצלי בפנים ולא הבנתי ולא הייתי מודעת להם דאגו לזה שחלק ממני עשה הכל כדי לא להצליח. והחלק הזה, הלא מודע, שבפנים, החתרני והחוצפן - ניצח "אותי" עם מיטב כוונותי.
ואם הייתי ממפלגת ה"אשמה", אז הייתי מתקוממת לגמרי נגד כל "האשמה" שהיתה מנסה להגיד לי, שאולי משהו אצלי "הזמין" את ההקאות האלה.
"אני? מה פתאום! הרי אני הזמנתי במפורש הריון מצויין, ולרגע לא האמנתי שאני אסבול מבחילות! זה פשוט קרה לי, סבלתי מאוד ולא רציתי בזה לרגע, ובכלל תראו גם את אחותי שהיה לה בדיוק אותו דבר, ושתינו ירשנו את זה מסבתא שלנו. אין מה לעשות, זה גנטי".
(זה תירוץ של "אשמה", שמי שמחזיק בו אין לו שום צ'אנס להשתפר).

טוב, יאללה, די בינתיים.
מקווה שזה עוזר.
מפחדת_מאד*
הודעות: 329
הצטרפות: 26 מאי 2005, 00:05
דף אישי: הדף האישי של מפחדת_מאד*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי מפחדת_מאד* »

כל הכבוד בשמת על האורך. מאד מעניין.
אני מקווה שאת סולחת לי שאני לא מרגישה שאני מעוניינת לעבור תהליך כזה. איני מרגישה צורך בו.
אני מסכימה עם ברגע שאני מחליטה (בוחרת, סבורה, חושבת באופן מושכל, מתוך גישה תועלתנית) שהכל באחריותי - זה אומר שהכוח בידי!_ . זו בדיוק הדרך בה אנחנו נוהגים. אבל משום מה אני לא מרגישה ש _זה אומר שאני יודעת איך "הזמנתי" משהו רע, ואולי אני מעדיפה לא להזמין דברים רעים לחיים שלי!
משום מה שני הדברים לא מתקשרים יחד אצלי.
אני ממש לא מרגישה שום רגשות אשמה, אבל מצד שני גם לא מרגישה כל צורך לנסות להבין למה דברים קורים לי.
פעם, מזמן, אמרתי שאני לא מעוניינת לעשות מינוי לעלון של "באופן טבעי" כי יש בזה יותר מידי רוחניות לטעמי. ואז שאלת אותי "איזה רוחניות?". אז זאת הרוחניות שהתכוונתי אליה.
למרות שאת בדעה שזו לא רוחניות, מבחינתי זה כן. ואני חשה שלי זה לא מתאים.


השאלה "איך אני סידרתי את זה לעצמי" או "איך אני הזמנתי את זה ולמה" היא בדיוק אקט הבחירה של האחריות.
אני מרגישה שהאחריות היא איך אני מתמודדת מכאן והלאה. למשל - אני מחליטה אם ומתי לקבל טיפול תרופתי, אני מחליטה ללכת ללמוד, להנות מכל יום במלואו, לא להכנס לדכאון וכו'. זו האחריות שאני לוקחת על עצמי. וכאן יש משהו שבכל זאת קשור לאמונה, הרגשה, הנחות יסוד. אני לא מאמינה, מרגישה, שיצמח לי יתרון כלשהו מלגלות "איך אני סידרתי את זה לעצמי" או "איך אני הזמנתי את זה ולמה" . ולא בגלל שאני חוששת מרגשות אשמה. סתם כי זה נראה לי מיותר.
אין כאן בכלל מקום לויכוחים, כי הנחות היסוד הן שונות. כמו בפוליטיקה או דת. אפשר להציג אחת לשניה את הדרכים השונות, וזה אכן מאד מעניין מה שאת כותבת על התהליך שעברת. אני בטוחה שהוא מאד טוב עבורך, ואני מאד מתרשמת מכל מה שגילית על עצמך. רק שאני לגבי עצמי ממש לא מעוניינת בזה.

אני מאמינה שאפשר לגלות אחריות רבה מאד לגבי החיים שלנו גם בלי לנסות להבין מדוע כל דבר קורה.

_ההיפך מזה זה "לשחרר" את ההריון. להגיד: אם יהיה תינוק אז יהיה. אם לא יהיה אז לא יהיה. אני סומכת שיהיו לי ילדים והכל יהיה בסדר. זה לא בידיים שלי, אני נושמת עמוק ומשחררת את הפחד שאני אאבד אותו. מה שיהיה יהיה.
(הרי ממילא אין מה לעשות. אין דרך אמיתית להחזיק או לחזק הריון. אם ההריון דפוק, הוא ייפול. ואם ההריון תקין הוא יישאר)._
הרי זה בדיוק מה שאני אומרת. לשחרר. לא לנסות למצוא סיבה לכל דבר.

נבירה עצמית היא שוב חברה של הלקאה עצמית, חיטוט פסיכולוגיסטי חסר טעם ותועלת, האשמה עצמית, רגשי אשמה, תחושה כבדה של "הכל באשמתי, זה אני גרמתי לזה, מה עשיתי? למה עשיתי את זה?"
לא, לא. ממש לא לזה התכוונתי. פשוט התכוונתי בדיוק למה שאמרתי קודם - איני רואה כל צורך לנסות ולהבין כל דבר. פשוט אין לי צורך.

מבחינתי אחריות היא מה אני עושה בחיי במודע, מתוך בחירה. אחריות היא לבחור לעשות את הדברים שטובים לי, למשפחתי. לנהל את חיי כמיטב יכולתי.
אני לא רואה אחריות בלנסות להבין מדוע קרו לי דברים כאלה או אחרים בחיי.

אני מקווה שזה בסדר להסכים לא להסכים :-)
רועי_שרון*
הודעות: 1691
הצטרפות: 13 יוני 2001, 18:34
דף אישי: הדף האישי של רועי_שרון*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי רועי_שרון* »

אני חושב שגם אחריות וגם אשמה קשורות לתפיסת מציאות: בשתיהן מדובר על קשר בין סיבה ומסובב.
שתיהן פועל יוצא של הבנת הקשר הזה. מי שלא רואה אותו לא מסוגל לקחת אחריות, ולא ירגיש אשמה.

מי שרואה את הקשר, ולא לוקח אחריות אבל כן מרגיש אשמה, למעשה בורח כשהמעשים לא מוצאים חן בעיניו.
מי שרואה את הקשר, ולוקח אחריות אבל לא מרגיש אשמה, למעשה בורח מתוצאות המעשים כשהן לא מוצאות חן בעיניו.
בשני המקרים, הוא לא מתמודד.

הדרך היחידה להתמודד היא לקחת אחריות, ולשאת באשמה.
(המנקה אצל אמא שלי היתה אומרת: מי שלא מנקה לא שובר.)
וגם, לבקשת גילה: ריצ'ארד באך כתב פעם (מהזכרון): חייה את חייךָ כך שלא תצטער על דברים שיאמרו עליך, גם אם הם לא יהיו נכונים.
חני_בונה*
הודעות: 1693
הצטרפות: 05 פברואר 2005, 19:09
דף אישי: הדף האישי של חני_בונה*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי חני_בונה* »

(המנקה אצל אמא שלי היתה אומרת: מי שלא מנקה לא שובר.)
רועי ,
המנקה ידעה שהיא עשתה זאת. היא לקחה אחריות.
לשאת באשמה זה אומר להרגיש רע?
לפי המשפט היא הבינה שהיא זו שגרמה לכך.
@}
סיגל_ב*
הודעות: 3017
הצטרפות: 29 פברואר 2004, 08:57
דף אישי: הדף האישי של סיגל_ב*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי סיגל_ב* »

וואו בשמת.
תודה על השיתוף המאלף! @}

מפחדת,
אני מקווה שזה בסדר להסכים לא להסכים
:-)
(())
נוסעת_סמויה*
הודעות: 1231
הצטרפות: 29 נובמבר 2004, 10:10
דף אישי: הדף האישי של נוסעת_סמויה*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי נוסעת_סמויה* »

עירית לוי, בשמת, סיגל ב ואחרות,
זה בסדר גמור, כמובן, שאנחנו לא מסכימות בסוגיית גבולות האחריות שלנו על חיינו: גם אני מאמינה שתמיד מועיל לבדוק איפה אפשרתי / הזמנתי / שימרתי את מצבי, אך בניגוד אליכן, אני חושבת שלא בכל מקרה ה-כ-ל תלוי בנו.

אני רוצה להציע לכן זווית ראייה נוספת על הבחירה שלכן להאמין שיש לנו אחריות מוחלטת כל כך על חיינו. אם זה יתאים לכן - קחו, ואם לא אז לא.
לדעתי, הבחירה הזו מבטאת צורך חזק בשליטה. אם אני אחראית על ה-כ-ל, הרי שיש לי שליטה כמעט מוחלטת על חיי. עבור אנשים מסוימים המחשבה הזו מאוד מרגיעה. אני מעתיקה לכאן דברים שכתבתי בהקשר דומה בדף בריאות וחולי גוף ונפש:
_אנשים בריאים בנפשם נוטים להחזיק, במודע ובעיקר שלא במודע, במערכת של אמונות בנוסח "לאנשים טובים לא קורים דברים רעים" / "דברים רעים קורים רק למי שעושה פעולות רשלניות כאלה או אחרות". אמונות כאלה נותנות לנו תחושה של שליטה. החיים נורא מפחידים, ואם לא נאמין שאנחנו יכולים להגן על עצמנו מסָכָּנוֹת, נסתובב בעולם מוצפים בחרדה. קשה מאוד לחיות בהרגשה שבכל רגע יכול ליפול עליך סלע ענק.

בדומה לכך, אני חושבת שהטענות שלפיהן למחלה יש תכלית נועדו גם הן לתת פשר לדבר שלא תמיד יש לו פשר. יש משהו בלתי נסבל במחשבה שאפשר לחלות מסיבה שרירותית לחלוטין (למשל, סתם כי הגרלת את הגֵן הלא נכון), וקשה עוד יותר לשאת את המחשבה שהיכולת שלנו להטות את הגורל מאפיקו היא מוגבלת. העולם נראה הרבה יותר הגיוני, הוגן וידידותי כשגם המחלות שלנו באות בעצם לשרת אותנו._

אם כן, אני רוצה להסב את תשומת לבכן לעובדה שאלה הן העדשות שדרכן אתן מתבוננות במציאות (הפרדיגמות שלכן, אם להשתמש במונחים של עירית לוי). ההכרה בכך יכולה לתת לכן חופש להסיר אותן (כלומר, להחליף אותן באחרות) אם וכאשר הן יפסיקו לשרת אתכן @}.
נעמי_בן_שיטרית*
הודעות: 625
הצטרפות: 05 אוקטובר 2004, 22:15
דף אישי: הדף האישי של נעמי_בן_שיטרית*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי נעמי_בן_שיטרית* »

_אני מסכימה עם ברגע שאני מחליטה (בוחרת, סבורה, חושבת באופן מושכל, מתוך גישה תועלתנית) שהכל באחריותי - זה אומר שהכוח בידי! . זו בדיוק הדרך בה אנחנו נוהגים. אבל משום מה אני לא מרגישה ש זה אומר שאני יודעת איך "הזמנתי" משהו רע, ואולי אני מעדיפה לא להזמין דברים רעים לחיים שלי!
משום מה שני הדברים לא מתקשרים יחד אצלי._

החוליה החסרה כאן לפי דעתי היא בדיוק כפי שרועי כתב:

_אני חושב שגם אחריות וגם אשמה קשורות לתפיסת מציאות: בשתיהן מדובר על קשר בין סיבה ומסובב.
שתיהן פועל יוצא של הבנת הקשר הזה. מי שלא רואה אותו לא מסוגל לקחת אחריות, ולא ירגיש אשמה._

כאשר לא קיימת תפיסת מציאות מתוך הקשר בין מחשבה להגשמה (כוח המחשבה היוצרת) , לא תיתכן לקיחת אחריות מלאה.

תמצית התפיסה הרוחנית היא שהאדם יוצר את מציאותו הגשמית בעזרת האנרגיה הנפשית שלו.
המחשבה היא ביטוי מילולי של האנרגיה הנפשית, לכן בעזרת זיהוי המחשבות המודעות והלא מודעות ניתן לראות מה האדם מזמין לחייו. (בורא).

לעיתים על מנת לקחת אחריות יש קודם כל ללמוד איך מנגנון הבריאה (יצירת המציאות) פועל.


אין כאן בכלל מקום לויכוחים, כי הנחות היסוד הן שונות. כמו בפוליטיקה או דת. אפשר להציג אחת לשניה את הדרכים השונות, וזה אכן מאד מעניין מה שאת כותבת על התהליך שעברת. אני בטוחה שהוא מאד טוב עבורך, ואני מאד מתרשמת מכל מה שגילית על עצמך. רק שאני לגבי עצמי ממש לא מעוניינת בזה.

מסכימה איתך, הצעד הראשון לשינוי הוא לרצות בו.
והעיקר לא לפחד כלל... @}
נוסעת_סמויה*
הודעות: 1231
הצטרפות: 29 נובמבר 2004, 10:10
דף אישי: הדף האישי של נוסעת_סמויה*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי נוסעת_סמויה* »

הערת הבהרה (משום מה צ'יק צ'ק לא מרשה לי לערוך הבוקר):
מובן שאני מכירה בכך שההשקפה שלי על גבולות האחריות אינה נכונה יותר בשום אמת מידה אובייקטיבית.
גם היא מבטאת את הבחירה שלי להתבונן על המציאות דרך עדשות מסוימות, שהן העדשות שמתאימות לאישיות שלי.
עירית_לוי
הודעות: 4247
הצטרפות: 13 יוני 2004, 20:33
דף אישי: הדף האישי של עירית_לוי

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי עירית_לוי »

בשמת - |Y|
תודה על ההשקעה הרבה בתגובה מפורטת.


אם כן, אני רוצה להסב את תשומת לבכן לעובדה שאלה הן העדשות שדרכן אתן מתבוננות במציאות (הפרדיגמות שלכן, אם להשתמש במונחים של עירית לוי). ההכרה בכך יכולה לתת לכן חופש להסיר אותן (כלומר, להחליף אותן באחרות) אם וכאשר הן יפסיקו לשרת אתכן. (נוסעת סמויה)
אני מסכימה איתך בכך שתפישת העולם שלי (וכמובן של כולנו) היא פועל יוצא של הפרדיגמות או ה"אמיתות" שלי בחיים,
ואני בהחלט חושבת שהפרדיגמה הספציפית הזאת כן משרתת אותי.

איך?
אני חושבת שיותר מעצים ויותר ממלא באנרגיות לחיות ככה, כאשר אני זו שיוצרת את המציאות שלי ולא הנסיבות. אני לא מאמינה בנסיבות.
אני לא מאמינה בלתלות את האחריות לחיי בנסיבות או בגורמים חיצוניים.

אם אני זו שיוצרת את מה שיש לי, אני בעצם יכולה ליצור כל דבר. אני יכולה להשיג כל מה שאני רוצה.
הידיעה הזאת מעניקה לי הרבה עוצמה. אני רוצה שיהיה משהו חדש ביחסים שלי עם בן זוגי? אני יכולה ליצור את זה במו ידי. משהו לא עובד טוב ביחסים עם ההורים שלי? אני יכולה לשנות את זה. אני רוצה רמה חדשה בקריירה שלי? זה בידיים שלי להשיג אותה. אני רוצה להיות בריאה? אני יכולה.

אם מדברים על פרדיגמות או פילטרים דרכם אנו מסתכלים על המציאות, חשוב מאוד לעשות את ההבחנה הבאה:

האם זוהי פרדיגמה שאימצתי באופן אוטומטי, או שזו פרדיגמה שבחנתי אותה, החלטתי שהיא משרתת אותי ובחרתי בה (כפי שהצעת לנו לעשות :-) ).

כשאת מדברת על כך שתפיסתנו נובעת מצורך ב שליטה את מניחה שהיא נוצרה באופן אוטומטי. הצורך לשלוט הוא צורך אוטומטי שנובע מפחד. אני יכולה להעיד על עצמי שלמרות ששליטה היא אישו בחיי, התפיסה הזאת נבחנה מבחינתי לאורך השנים מכל הכיוונים ובחרתי בה באופן מודע.

גם תפיסת העולם, אגב, של "לא הכל הוא באחריותי" עשויה להיות פועל יוצא של אוטומט כלשהו, ולא של בחירה מודעת.
יש בה רווחים לא מודעים כמו למשל נוחות (מצריך פחות מאמץ), ביטחון (מאפשר לא לעשות שינוי ולהשאר במקום המוכר והבטוח) ועוד.

תמיד כדאי לבחון האם תפישה היא תוצאה של בחירה. {@
נוסעת_סמויה*
הודעות: 1231
הצטרפות: 29 נובמבר 2004, 10:10
דף אישי: הדף האישי של נוסעת_סמויה*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי נוסעת_סמויה* »

מצוין! אם כך אנחנו בעצם מסכימות שלא מדובר על אמיתות מוחלטות. כל אחת מאתנו בוחרת במודע להתבונן במציאות באופן שמשרת אותה בצורה הטובה ביותר.
עירית_לוי
הודעות: 4247
הצטרפות: 13 יוני 2004, 20:33
דף אישי: הדף האישי של עירית_לוי

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי עירית_לוי »

כן, בוודאי! :-)
זה נכון בעיני בכל דיון.

אבל לפני שמסכמים כל אי הסכמה בכך שלא מדובר על אמיתות מוחלטות_ , כדאי לעצור ולשאול בכנות האם ה _תפישה היא תוצאה של בחירה {@
נוסעת_סמויה*
הודעות: 1231
הצטרפות: 29 נובמבר 2004, 10:10
דף אישי: הדף האישי של נוסעת_סמויה*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי נוסעת_סמויה* »

תמיד כדאי לבחון האם תפישה היא תוצאה של בחירה.
תמיד כדאי לבחון האם תפישה היא תוצאה של בחירה.
תמיד כדאי לבחון האם תפישה היא תוצאה של בחירה.
תמיד כדאי לבחון האם תפישה היא תוצאה של בחירה.
תמיד כדאי לבחון האם תפישה היא תוצאה של בחירה.
תמיד כדאי לבחון האם תפישה היא תוצאה של בחירה.
תמיד כדאי לבחון האם תפישה היא תוצאה של בחירה.
תמיד כדאי לבחון האם תפישה היא תוצאה של בחירה.
תמיד כדאי לבחון האם תפישה היא תוצאה של בחירה.
תמיד כדאי לבחון האם תפישה היא תוצאה של בחירה.

< מקבלת עלי להעתיק את המשפט 100 פעמים למחברת, ברוח התקדים של מיצי החתולה :-) >
ב_דחילו*
הודעות: 818
הצטרפות: 13 יוני 2004, 10:05

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי ב_דחילו* »

ההגיון שלי עובד כמו בהסבר של נוסעת סמויה : הצורך בשליטה בא להקטין את החרדה וחוסר הוודאות בחיינו. תפישה של 'אני אחראי לחיי ולא הנסיבות' משמעותה לקיחת המושכות והאחריות על חיי בכל הרבדים. איך שלא הופכים את זה: תפישה של אחריות לכל מה שקורה לי בחיים מבטאת צורך בשליטה.

עירית לוי , את מסייגת זאת בכך שאת אומרת שמרגע שלקיחת האחריות נעשית במודע - היא לא אוטומטית ולכן לא מבטאת מנגנון של שליטה מתוך הגנה. מדוע? על אחת כמה וכמה - לקיחת אחריות במודע על משהו שלא תלוי רק בי מבטאת רצון לשלוט גם במה שמעבר לי. מה שאת קוראת לו 'אוטומט' הוא לא דבר חיובי או שלילי - הוא דרך ההתמודדות השגורה שלנו: התגוננות, הקטנת חרדה וכו'. לקיחת אחריות על הכל היא דרך להתנהל, אבל גם אם היא נעשית מתוך בחירה - התבוננות בבחירה עצמה יכולה ללמד אותנו על המקום שבו אנחנו עומדים. במילים אחרות גם הבחירה שלנו היא מושא לחקירה.

אני מסכימה שמבחינת 'התפתחות' ואפילו מבחינה חינוכית לקיחת אחריות וחיים שאינם נסיבתיים וקורבניים היא שלב חשוב - אבל כשהיא נעשית חזות הכל: הכל תלוי בי - אובד משהו. משהו שגדול ממני. ושוב מוזכר ענין ההישגיות. אולי זה מן מנגנון להתמודד בחיים ההישגיים שלנו.
נעמי_בן_שיטרית*
הודעות: 625
הצטרפות: 05 אוקטובר 2004, 22:15
דף אישי: הדף האישי של נעמי_בן_שיטרית*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי נעמי_בן_שיטרית* »

כאשר לקיחת אחריות מונעת מתוך הדחף לשלוט היא לא תצלח.
שליטה היא כפיית הרצון האישי על מצב או אדם. שליטה מסוג זה מונעת מפחד ויוצרת מצבים של קושי, מאבק ותקיעות.

לקיחת אחריות מחייבת חיבור לרגשות הכנים והפנימיים, קבלתם והשלמה עמם.
לקיחת אחריות היא התכווננות ליצירת מציאות אישית מתוך מוכנות לזרום עם הרגשות ולשחרר את הפחדים.

שליטה היא הפעלת אנרגיה שלילית, לקיחת אחריות היא הפעלת אנרגיה חיובית.
עירית_לוי
הודעות: 4247
הצטרפות: 13 יוני 2004, 20:33
דף אישי: הדף האישי של עירית_לוי

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי עירית_לוי »

נעמי, תודה על ההבחנה המדוייקת! {@

איך שלא הופכים את זה: תפישה של אחריות לכל מה שקורה לי בחיים מבטאת צורך בשליטה. (ב דחילו)
אם להמשיך את דבריה של נעמי -

שליטה מוּנעת מתוך פחד.
אחריות מוּנעת מתוך אומץ.

פחד הוא דבר אוטומטי.
אומץ אינו אוטומטי. לעיתים הוא הוא דבר שנדרש ליצור או לחולל.

מה שאת קוראת לו 'אוטומט' הוא לא דבר חיובי או שלילי - הוא דרך ההתמודדות השגורה שלנו: התגוננות, הקטנת חרדה וכו'.
אני מסכימה איתך שהאוטומטים שלנו אינם טובים או רעים - הם חלק מאיך שאנחנו מעוצבים כבני אדם.
כך אנחנו מעוצבים באופן בסיסי לפעול.

אבל -
אני מעדיפה לשאוף להגיב כמה שפחות באופן אוטומטי, ולהיות מסוגלת לבחור את תגובותי ופעולותי.
מבחינתי - אוטומטים אינם משרתים אותי (אני לא מתייחסת כאן לאוטומטיים פיזיים שמסייעים להשרדות, אלא רק לכאלה בתחום הרציונל, הרגש וכו').

{@
בשמת_א*
הודעות: 21563
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי בשמת_א* »

נעשית חזות הכל: הכל תלוי בי - אובד משהו.
לא. משהו התפספס כאן.
התפיסה של האחריות לא באמת אומרת "הכל תלוי בי".
אין לי כוח כרגע להסברים ארוכים (שמתם לב שהשקעתי המון קודם, ואלה לא היו דברים קלים, למען האמת דברים שהיה לי מאוד קשה להודות בהם), אז אגיד בקיצור נמרץ:
מה שאני יכולה לעשות, תלוי בי.
אבל אני מכירה לגמרי במודע בעובדה שיש גם גורמים שאין לי שליטה עליהם.
כמו בתפילה הידועה של ה"תן לי את הכוח לשנות ..." וגו' (בדחילו, נדמה לי שאת יודעת לצטט את זה).

זה בדיוק ההבדל בין "בעיית שליטה" לבין "אחריות" במובן שמדובר עליו כאן.
אם ניקח את הבחילות שלי שוב כדוגמא.
הרי הגורם הראשון שציינתי הוא חולשה פיזית מולדת במערכת העיכול שלי.
מה זה אומר? זה אומר שלמרות כל מה שיכולתי לעשות, עדיין אני, עם הגוף שלי, שנולדתי איתו, לא הייתי יכולה בחיים להיות אחת שעוברת הריון לגמרי בלי בחילות. פשוט לא. זה לא הפיס שקיבלתי. יש רמה מסוימת שמתחת לה לא היתה שום אפשרות להוריד אותי. זה לא בשליטתי, ואין לי אשלייה שזה בשליטתי.
האחריות אומרת: אני יכולה לעשות, ואעשה, את המקסימום שיש לי יכולת לעשות. וכל השאר - אני משאירה לכוח עליון, יהיה אשר יהיה.
אותו דבר עם עניין השיחרור של הפחד מאובדן הריון.
זה שאני מבינה שהיה לי פחד כזה, ושהוא גרם לבחילות, לא אומר שאני אחשוב שאני יכולה כן להחליט (או לקבוע, או לשלוט, או להיות אחראית בכל צורה) על אובדן ההריון. האחריות פה היא לשחרר את זה. אם הוא צריך, שיאבד. זה לא בשליטתי.

לכן אין קשר בין "אחריות" ל"שליטה" במובן שמדובר כאן. זה כוח שלנו שנובע לפעמים מתוך פעולה ולפעמים מתוך אי פעולה. קשה להסביר. זו לא שליטה במובן של הפחד, של "להחזיק חזק שלא ניפול לתהום", של "אני קובעת הכל!" בדיוק ההיפך. אבל אני ממש מתקשה להסביר את זה.

אני מקווה שאת סולחת לי שאני לא מרגישה שאני מעוניינת לעבור תהליך כזה. איני מרגישה צורך בו.
איזו שאלה (())

_ההיפך מזה זה "לשחרר" את ההריון. להגיד: אם יהיה תינוק אז יהיה. אם לא יהיה אז לא יהיה. אני סומכת שיהיו לי ילדים והכל יהיה בסדר. זה לא בידיים שלי, אני נושמת עמוק ומשחררת את הפחד שאני אאבד אותו. מה שיהיה יהיה.
(הרי ממילא אין מה לעשות. אין דרך אמיתית להחזיק או לחזק הריון. אם ההריון דפוק, הוא ייפול. ואם ההריון תקין הוא יישאר).
הרי זה בדיוק מה שאני אומרת. לשחרר. לא לנסות למצוא סיבה לכל דבר._
טוב, בכנות, כשקראתי את תגובתך קצת התייאשתי, ולכן חיכיתי שיגיבו אחרים...
יש לי מין הרגשה, שלכולנו חסר המפתח, איך להסביר לך על מה אנחנו מדברים ככה שתביני. חסר לי משהו. יש איזה זנב של משהו, שאם רק הייתי מבינה אותו הייתי מצליחה להסביר ככה שזה "יעבור". עובדה שאת עדיין חוזרת למושג אחריות=אשמה.

לגבי הציטוט הזה, אני רק רוצה להגיד בקצרה:
במובן שאני דיברתי פה, אי אפשר היה "לשחרר" בלי לגלות בכלל ש"החזקתי"!
זה לא משהו שיכולתי לעשות "מראש". הרי אני לא ידעתי בכלל שיש מה לשחרר.
כשמצאתי סיבה - יכולתי לשחרר.
כדי למצוא - הייתי צריכה לחפש.
כדי לחפש - הייתי צריכה להניח שיש משהו למצוא.

קחי יילוד שלא רוצה לינוק. (חוזרת לדוגמא מהדיון שפתח את הדיון הזה)
האם את תגידי שהוא לא רוצה לינוק?
לא. אני בטוחה שגם את מסכימה, שהוא "רוצה" לינוק בדיוק כמו שהוא "רוצה" לנשום.
ואם הוא מתנהג כאילו הוא "לא רוצה" סימן שמשהו מפריע לו.
אז אנחנו נעשה ה-כ-ל כדי לגלות, מה מפריע לו, ולתקן את זה.
בלי להאשים אף אחד. פשוט, ברור לנו שיש בעייה, כי אין כזה דבר "יילוד שלא רוצה לינוק".
מה שכן, מתוך הכרה מלאה, אנחנו גם יודעות, שלעתים אין שום אפשרות לגלות מה קרה ומה הפריע לתינוק, ולפעמים אין שום אפשרות לתקן את זה, והתינוק הזה בפועל לא יינק. גם להבין ולקבל את זה, זה לקחת אחריות.
ואף על פי כן. זה לא בגלל שהוא לא "רצה".
לעולם לא נקבל שזה בגלל שהוא "לא רצה".
זה בגלל שקרה משהו רע שלא היה בשליטת אף אחד ואי אפשר היה לתקן את זה.
במקרה הזה, אולי תסכימי שראוי
לנסות להבין מדוע כל דבר קורה
גם אם לא מצליחים.
ובמקרים אחרים, את לא תסכימי שראוי לנסות להבין מדוע זה קרה.

אז הגישה שלי היא, שאין דבר כזה יילוד שלא רוצה לינוק. או "טרשת נפוצה שנופלת על מישהו פתאום במקרה". או סרטן. או פרקינסון. או עודף הקאות בהריון. או אי פריון.
ההבדל הוא רק בין מי שמעוניין לגלות מה קרה שם ולנסות לתקן, ומי שלא מעוניין. ממליון סיבות.
וזה לגיטימי לא להיות מעוניין.
ועדיין הייתי רוצה בסתר לבי להיות בטוחה, שמי שלא מעוניין עושה את זה מתוך בחירה מודעת אמיתית בין חלופות שברורות לו, ולא
מקרה שבו
גם תפיסת העולם, אגב, של "לא הכל הוא באחריותי" עשויה להיות פועל יוצא של אוטומט כלשהו, ולא של בחירה מודעת.
בשמת_א*
הודעות: 21563
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי בשמת_א* »

נעמי, תודה על ההבחנה המדוייקת!
יכולתי לחסוך לי התחבטות...
תבשיל_קדרה*
הודעות: 8851
הצטרפות: 10 נובמבר 2001, 08:15
דף אישי: הדף האישי של תבשיל_קדרה*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי תבשיל_קדרה* »

רוצה להפנות לדברים של מיכל שץ למעלה, שכתבה שלקיחת אחריות (מהסוג עליו מדברים פה) דורשת ויתור על שליטה.
(אין לי כח לחפש, זה פה למעלה)
מפחדת_מאד*
הודעות: 329
הצטרפות: 26 מאי 2005, 00:05
דף אישי: הדף האישי של מפחדת_מאד*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי מפחדת_מאד* »

כשקראתי את תגובתך קצת התייאשתי.
טוב, אני מתנצלת. אני ממש לא רוצה ליאש אותך.
אני מקווה שברור לך שאני מבינה מה את אומרת.

עובדה שאת עדיין חוזרת למושג אחריות=אשמה. - ממש לא. הבנתי את הנושא.
הרי גם את מקבלת שיש גישות אחרות:
_אז הגישה שלי היא, שאין דבר כזה יילוד שלא רוצה לינוק. או "טרשת נפוצה שנופלת על מישהו פתאום במקרה". או סרטן. או פרקינסון. או עודף הקאות בהריון. או אי פריון.
ההבדל הוא רק בין מי שמעוניין לגלות מה קרה שם ולנסות לתקן, ומי שלא מעוניין. ממליון סיבות.
וזה לגיטימי לא להיות מעוניין.
ועדיין הייתי רוצה בסתר לבי להיות בטוחה, שמי שלא מעוניין עושה את זה מתוך בחירה מודעת אמיתית בין חלופות שברורות לו._
כן, החלופות ברורות לי. ואני לא מעוניינת לנסות לגלות מה קרה. כי אני פשוט לא מאמינה שיש מה לגלות. למרות הסיפורים והדוגמאות - אני לא מאמינה שיש משהו בתוכי ש"הזמין" את המחלה. וממש לא בגלל חשש מאשמה. ברור לי לחלוטין שאני לא אשמה בשום דבר. אבל אני פשוט לא מאמינה שיש משהו נפשי, תת מודע, שגורם לטרשת נפוצה. וזה לא פתוח לדיון, כמו שלמשל אמונה באלוהים לא פתוחה לדיון. אפשר לנסות להוכיח שיש אלוהים, אבל מי שלא מאמין בו - פשוט לא ישתכנע.
מצד שני - יש בודאי מצבים שנגרמים מדברים שבתת מודע, ואז יש מקום לנסות לגלות אותם, להתיחס אליהם ולפתור אותם. אבל לא כל המצבים הם כאלה. קשה לי להסביר איזה מצבים כן ואיזה לא. ואין לי כרגע זמן לנסות לחשוב ולהסביר איך אני מבדילה.
ב_דחילו*
הודעות: 818
הצטרפות: 13 יוני 2004, 10:05

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי ב_דחילו* »

נדמה לי שה'תרגיל' המחשבתי, או האימון של ההכרה להחליף את מושג 'האשמה' - ב'אחריות' לא קשור בהכרח בממשות או במציאת הסיבה ה'אמיתית' להתרחשויות, אלא זהו ביטוי של הנטיה והיכולת הטבעית שלנו להשתמש במוטיבציה ובחשיבה חיובית בצורה מחלימה ומקדמת.

במילים אחרות - אם אינך מוצאת סיבה ממשית 'לוותר עליה' או להכיר בה ו'לתת לה מקום' כדי לפנות כוחות להתחדשות - ההזמנה בצורת החשיבה הזו היא להמציא סיבה כלשהי שמדברת אליך - ולעבוד מולה. את לא אשמה כלל - את יכולה לקבל כוחות ואמונה אל מול פני הנסיבות באימוץ עבודה שכזו.

הענקת משמעות לאירועים לא מפני שאת חוללת את הנסיבות באמת, אמפירית, פוזיטיביסטית, אלא מפני שהענקת המשמעות מחברת אותך לכוחות המרפאים שבך |L|
הערסית_מהשכונה*
הודעות: 708
הצטרפות: 05 אפריל 2005, 12:16
דף אישי: הדף האישי של הערסית_מהשכונה*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי הערסית_מהשכונה* »

מקרה הדובים

אומברטו אקו כותב במאמר כלשהו על מקרה שקרה באחד הפארקים בארה"ב.
ילדים השתעשעו להנאתם בפארק ליד האגם... בפארק היו גם דובים. מחזה נורמאלי בהחלט בארה"ב. הדוב נכנס למים. אחד הילדים קפץ אחריו והתחיל ב"תיזינג". הדוב התעצבן ונתן לו ביס כזה שלא נשארו ממנו הרבה שאריות.
למחרת, בתקשורת המקומית, מהומה גדולה.... "מי אשם במות הילד"!!!! חלק אמרו הדב.. חלק אמרו הילדים ה"לא מחונכים"
האשמה הוטלה אף על ההזנחה בשכונות המצוקה שמגדלות ילדים אינפנטילים כאלו חסרי אחריות שקופצים לאגם עם דוב!

ואומברטו אקו מביט על הכל מהצד. זועם.
  • כי מישהו חינך את הילדים האלו זו החברה והתאגידים שייצרו את טדי בר.. הדוב החמודמוד.. הבלתי מזיק.... שאוהב ילדים!
הילד קפץ למים כי מישהו חינך אותו שהדוב הוא לא חיה טורפת.
  • החברה הזו זו אותה חברה שמאנישה בעלי חיים בכדי להתגבר על הפחד מהם
  • זו חברה שמטיפה להאכלת חיות מחמד בו בזמן שהיא מפנה גבה לרעב בעולם השלישי.
ומה רציתי להגיד בעצם:
שקל מאוד לנפנפ פה בשלטים "לוקחת אחריות לוקחת אחריות".... בשעה שהמעבר הכי קשה אינו המעבר מרגשות אשמה ללקיחת אחריות... אלא המעבר מ הטלת אחריות על כל הקוסמוס חוץ ממך ל- לקחת עליך הכל. ואחרכך להבין למה!
בשמת_א*
הודעות: 21563
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי בשמת_א* »

הענקת משמעות לאירועים לא מפני שאת חוללת את הנסיבות באמת, אמפירית, פוזיטיביסטית, אלא מפני שהענקת המשמעות מחברת אותך לכוחות המרפאים שבך.
אוי, כמה יפה כתבת! {@
בשמת_א*
הודעות: 21563
הצטרפות: 28 יולי 2001, 13:37
דף אישי: הדף האישי של בשמת_א*

אחריות מול אשמה

שליחה על ידי בשמת_א* »

אלא המעבר מ הטלת אחריות על כל הקוסמוס חוץ ממך ל- לקחת עליך הכל. ואחרכך להבין למה!
אופס, לא כל כך הבנתי. את יכולה להסביר יותר למה בדיוק התכוונת?

חזור אל “אתגרים בהורות”