- איזה שיטה חברתית מתאימה לאדם?
- האם ישנה שיטה חברתית המכירה בזכויות הפרט?
- האם ישנה שיטה חברתית האוסרת על השימוש בכוח ביחסי האנוש?
עלי להזכירכם ש"זכויות" הן עיקרון מוסרי המגדיר ונותן תוקף לחופש הפעולה של האדם בהקשר החברתי, שהן נגזרות מטבע האדם כישות רציונאלית ומהוות תנאי הכרחי לצורה המיוחדת שלו להישרדות. עלי להזכירכם גם שהזכות לחיים היא מקור כל הזכויות, לרבות הזכות לקניין.
הכרה בזכויות הפרט גוררת אחריה סילוק השימוש בכוח מתוך יחסי האנוש: באופן בסיסי, ניתן להפר זכויות רק על ידי השימוש בכוח. בחברה קפיטליסטית, איש או קבוצה לא יכול ליזום את השימוש בכוח נגד אחרים. תפקידה היחידי של הממשלה, בחברה כזאת, היא החובה להגן על זכויות האדם, למשל, החובה להגן עליו בפני השימוש בכוח; הממשלה פועלת כסוכן של זכותו של האדם להגנה עצמית, ומותר לה להשתמש בכוח רק כגמול ורק נגד אלה שיזמו את השימוש בו; כך הממשלה היא האמצעי להעמיד את השימוש בכוח תחת שליטה אובייקטיבית.
[. . .]
התיאוריה האובייקטיבית טוענת שהטוב הוא לא תכונה של "הדברים עצמם" ולא של מצבי הרגשות של האדם, אלא הערכת עובדות המציאות על ידי תודעתו של האדם בהתאם לאמת מידה רציונאלית של ערך. (רציונאלי בהקשר זה, פירושו: שנגזר מעובדות המציאות ואשר מקבל תוקף על ידי תהליך החשיבה). התיאוריה האובייקטיבית טוענת שהטוב הוא היבט מסוים של המציאות ביחס לאדם -- ושיש לגלותו, לא להמציאו, על ידי האדם. באופן בסיסי התיאוריה האובייקטיבית של הערכים היא השאלה: ערך עבור מי ולאיזה מטרה? תיאוריה אובייקטיבית איננה מאפשרת ויתור על ההקשר או "גניבת מושגים"; היא איננה מאפשרת הפרדת "הערך" מ"התכלית", הטוב מהנהנה ממנו, ולמעשי האדם לחשיבה.
[. . .]
מכל השיטות החברתיות בדברי הימים של האנושות, קפיטליזם הוא שיטה חברתית היחידה המבוססת על התיאוריה האובייקטיבית של הערכים.
[. . .]
התיאוריה האובייקטיבית של הערכים היא תיאורית המוסר היחידה שלא עולה בקנה אחד עם השלטון בכוח. קפיטליזם הוא השיטה היחידה המבוססת ללא סייג על התיאוריה האובייקטיבית של הערכים – והטרגדיה ההיסטורית היא שהדבר מעולם לא הוברר . . .
[. . .]
[מתוך: מה הוא קפיטליזם?, אין רנד - אליס רוזנבאום , קפיטליזם – משאת הנפש הלא מוכרת]
(ד.ר.- 13.11.02)