תודה על זה. עוזר לי להסביר משהו שנראה לי חשוב.
אבל לפני זה, חשוב לי להזכיר שכל מה שאני כותבת הוא פרשנויות שלי לתקשורת מקרבת (שאגב, מעולם לא למדתי. בסך הכל ראיתי הרצאה אחת כמה פעמים והרגשתי שאני מבינה אותה בכל נימי נפשי). אלו דברים שמועילים
לי עובדים
בשבילי ומשרתים היטב את רוב האנשים שעבדו ועובדים איתי. אבל אני הראשונה לומר שהם לא יהיו טובים ומועילים לכל אדם, ושהם לא איזו הצגה של תיאוריה קיימת שמישהו מיישם באופן עקבי או עומד מאחוריה. רק אני
אחד הדברים היפים בגישה הזו של צרכים הוא עצם השאלה "מה אני צריכה?". לדעתי היא בעלת השפעה מרפאת כשלעצמה
מזדהה מאוד מאוד. יחד עם זאת, אני מוצאת שתשובות מסוימות לשאלה הזו מקטינות או ממש מעלימות את האפקט המרפא שלה. התשובות הללו הן לרוב משני סוגים: אלו שמבלבלות צרכים עם רצונות (כמו שאני מבינה אותם) ואלו שמעלות דרישה כלפי אדם אחר.
ועכשיו... הסבר קטן.
חלק עצום מהצרכים שלנו נוגע לנקודות המפגש שלנו עם אנשים אחרים. צורך בשייכות, בחברה, בתקשורת מכבדת, בכבוד, בזוגיות, באהבה, בהערכה, בסביבה כזו או אחרת (שקטה, מסודרת, הרמונית) ועוד ועוד ועוד.
הצורך עצמו הוא המון פעמים התייחסותי או מערב את הסביבה האנושית והלא אנושית.
השאלה שלדעתי חשובה מאוד היא מה אנחנו
עושות עם הצורך הזה אחרי שזיהינו אותו. נתנו לו שם, יופי, ומה עכשיו?
הלמידה שלי היא שאם הצורך מתורגם למשהו ספציפי (מה שאני קוראת רצון, ואחרים קוראים לו אסטרטגיה או שמות אחרים) אז נוצרת תחושה שלעולם לא אהיה מסופקת באמת בלי שהוא יתמלא בדיוק בדיוק כך. וכל פעם שאשאל את עצמי "מה את צריכה?" אני אתקל בעתם במן קיר אטום כזה שאי אפשר לעבור.
זו מחשבה מצמצמת שגורמת לצורך הטבעי שלי להיראות מצמצם ומגביל ואפילו מדכא (אם למשל אין לי סיכוי למלא את הרצון הזה, בקרוב או בכלל).
אם אני מצליחה לשמור על הצורך רחב וכללי, ולגזור ממנו מגוון של אפשרויות בדמות רצונות שונים, יותר קל לי להגיע לסיפוק. אני יכולה לעשות דברים ממשיים שמספקים חלקים מהצורך או את כולו ולהרגיש מעולה ממש.
בצורה דומה - אם הצורך שלי מתורגם לדרישה כלפי אדם אחר, אז עד שהוא לא ייענה אני אהיה לא מסופקת.
לעומת זאת, אם הצורך מתורגם לרצון שאני מפנה כלפי עצמי, יש לי סיכוי גדול יותר להפנות החוצה בקשה אמיתית במקום דרישה.
בקשה אמיתית היא דבר שאני מוכנה לקבל עליו סירוב בלי שתהיינה לזה שום השלכות על הצד השני. לעומתה, דרישה היא מצב שבו שאם השני לא נעתר יש לכך השלכות לא נעימות שמופנות כלפיו או כלפי עצמי או כלפי שנינו.
לכן, השאיפה שלי, היא לנסח קודם כל צורך רחב שאני חשה בו, להפנות אותו כלפי עצמי, לגזור ממנו רצונות קונקרטיים, ולמלא אותם כמיטב יכולתי לצד הצגת בקשות אמיתיות (=רצונות) מהסביבה שלי.
המשמעות היא שבתוך סדר דברים כזה הבקשות מהסביבה הן הדבר האחרון שאני עושה, אחרי שלקחתי אחריות מלאה על הצרכים שלי ועל הסיפוק שלהם, ושאני פתוחה להיענות בשלילה לבקשות הללו.
עם הזמן עולה למידה טובה איך לבקש בקשות אמיתיות בצורה שתהיה להן סיכוי גבוה יותר להיענות, וחלק מהדרך זה לקחת אחריות מלאה ולספק בעצמי כל מה שאני יכולה בתור התחלה.