ולא, כמה שרציתי, אני אף פעם לא באמת מצליחה לשבת וללמוד לעומק על הגורמים המשפיעים על מזג האויר, למשל..למרות שזה נמצא ברשימת הדברים שאני רוצה להכניס לחיים שלי..
בתור "גברת פוטנציאל" עם התמדה ששואפת לאפס רוב הזמן, אני חושבת שאני קצת מכירה את זה...
אבל, את יודעת? אף פעם
אני לא חשבתי על
עצמי כחסרת כוח התמדה!
אני מסדרת את הבית, נניח, אז ממש אין לי סבלנות להתמקד בדבר אחד, ואני נודדת בין דברים, מתחילה את זה ואת זה ואת זה ואת זה. אני חייבת את הגיוון...
באוניברסיטה, נתתי לעצמי טפיחה רצינית על הכתף כל פעם שהצלחתי לשבת וללמוד במשך חצי שעה רצוף, והייתי שפוכת-התפעלות מעצמי אם הצלחתי לדחוס עוד רבע שעה אחר כך, אחרי מנוחה. שלושת רבעי שעה! זה המון!!! כל הכבוד לי.
כי, נו, ברור, זה
אוניברסיטה, לא? ברור שלא תהיה לי סבלנות לזה, אם החומר לא 200% מעניין אותי, או שבדיוק יש לי דאגות אחרות בחיים, וכולי.
(בשבוע האחרון למועד הגשת העבודות, ורק אז, שעות הלימוד שלי נסקו לחמש, שש ואפילו שמונה שעות ביום. ככה זה כשיש לך כרטיס טיסה לניו-זילנד...

)
וגם: כשישבתי לקרוא ספר, ספר טוב, כולם היו יכולים לקפוץ לי.
אבל "זה לא נחשב התמדה, כי זה אורח חיים", לא? להיות תולעת ספרים זה אורח חיי, אז למה שזה ייחשב?

בקיצור, זה יותר מכל עניין של תפיסה, מה "נחשב" ומה "לא נחשב". לשבת במשך שעות (כילדה) על פקעת של חוטי ברזל צבעוניים ולהתיר אותם בסבלנות אין-קץ (כמעט), זה "לא נחשב".
שוין.
באמת באמת, שאפשר לרענן את הפרספקטיבה.
זו זוית אחת שיש לי לתרום.
זוית שניה היא כזאת:
יש לך ליקוי למידה.
אל תקפצי לי! חכי! תראי למה אני מתכוונת:
שבוע אחד הייתי צריכה ללמוד למבחן באנטומיה של מערכת שריר-שלד. היתה לי את המוטיבציה, היה לי את הזמן, גייסתי את עצמי...
ופשוט לא הצלחתי לעשות את זה יותר מרבע שעה. וזה היה קשה כשאול. לא הלך. וזה היה כבר בסוף שנות העשרים שלי, כבר הכרתי את עצמי כמו שצריך, גם החומר לא היה זר לי, האמנתי שאני יכולה לעשות את זה בלי בעיה.
לא הלך.
נכשלתי במבחן.
ואז הפסקתי להתקמצן, קניתי אטלס אנטומיה, שאלתי ספר תמונות של העצמות, שנוררתי דפים ושרטוטים של השרירים והעצמות, וישבתי ללמוד מחדש, מעתיקה את שרטוטי העצמות וכותבת את כל שמותיהם המופרכים של כל בליטה ושקע, וכנ"ל עם השרירים.
וזה היה
כל כך קל!!!
כל מה שהייתי צריכה, זה את דרך הלמידה המתאימה. בפעם הראשונה, אני ניסיתי ללמוד פשוט את שמות האיברים, בזה אחר זה. בלי שום רפרנס ויזואלי. בטח שזה לא הלך! יצרתי לעצמי "ליקוי למידה" בכך שהתעקשתי על דרך הלמידה הכי לא מתאימה לי ולנושא הנלמד.
אז את יכולה להרהר בכך ולהסתכל על עצמך: כשאת רוצה ללמוד או לעשות משהו שאת
באמת רוצה ללמוד או לעשות, האם את עושה את זה בצורה שהכי מתאימה לך? מהי דרך הלמידה הנכונה? כמה זמן כל פעם? (כל פרק זמן שבין חמש דקות לחמש שעות - נחשב!) כמה "סשנים" ביום, בשבוע או בשנה? מהן דרכי הלמידה המתאימות? צפייה בסרט? קריאה? כתיבה? שיחה עם אדם שמבין בנושא? דיאלוג? יצירה בחומרים כלשהם? ריקוד? (אני רצינית) הוראה? כתיבת מאמר בנושא?
האם יכול להיות שאת מתעקשת לעשות דברים בדך הלא-בדיוק-נכונה בשבילך רק כי התרגלת לחשוב שהיא הדרך היחידה המתקבלת על הדעת?
שני שליש מהלמידה - זה החומרים המתאימים ללמוד דרכם. אי אפשר ללמוד נהיגה בהתכתבות. טוב, את זה כולם יודעים. אבל יש ספציפיקציות, תנאים ששונים מאדם לאדם: אני, למשל, לא יכולה ללמוד שום דבר מספרי והדרכה (ספרי הדרכה בגידול ילדים, למשל). זה אוטם אותי ומעצבן אותי. אני חייבת סיפור, ולא שיגידו לי "תעשי כך-וכך". אם מספרים לי סיפור, בלי להתיימר לחנך אותי - אני מלקטת יופי את כל הלקחים.
שאר הלמידה זה עניין של מוטיבציה. ופה אני תוהה, האם הדברים שאת רוצה לעשות - באמת באמת חשובים לך. אבל באמת באמת באמת חשובים לך, או שהם "חשובים באופן כללי" אבל למעשה את יכולה להסתדר בלעדיהם, ויש דברים חשובים יותר (חינוך ביתי כבר אמרנו?) ודרך אגב,
לי אין את כוח ההתמדה והנחישות בשביל להישאר עם ילד בבית במשרה מלאה מעבר לשנה אחת! ואני כל כך כל כך הייתי רוצה לעשות את זה! אז יקירתי - יש לך את זה. באבוע יש לך את זה. את רק צריכה לבדוק מה באמת מגייס אותך, ומה מן הרצונות האלה הם מן הפה ולחוץ, או משהו שאת
אמורה לרצות לעשות, או
היית רוצה לעשות (לי יש איזה מאתיים פריטים ברשימת "הייתי רוצה". אני באמת הייתי רוצה לעשות אותם. אבל כבר למדתי מה זה אומר, ומבחינתי 193 מהם יכולים לחכות שם עד ביאת המשיח. לשאר השבעה אני אגיע מתישהו בעשרים שנה הבאות)
ובקשר ל"יש לך פוטנציאל" - תבעטי את זה החוצה. משפט נתעב. הרי לכולנו יש פוטנציאל. לכל אחד ואחת מאתנו יש ערמות על ערמות של פוטנציאל, מגוון מדהים של יכולות וכישורים נסתרים, שייקח שני מחזורי חיים להגיע לחצי מהם, אולי. אז אפשר להירגע. לא נממש את מלוא הפוטנציאל שלנו בחיים אלה, כי פשוט אין אפשרות כזאת... אנחנו חייבים לבחור, מה הכי דחוף לנו לממש
עכשיו. מחר נבחר מחדש.
ובקשר לבן שלך -
אין לו בעיה להשאיר דברים באמצע, לפרוש כשנהיה קצת קשה או לוותר מראש (גם על משהו שמעניין אותו ) אם נראה לו שזה יהיה לו קשה. בקיצור, מזכיר לי אותי.
אני חושבת שמילת המפתח פה היא קושי.
התפיסה שלנו של "קושי" שונה מזו של ילדים. נראה אם אוכל לנסח את זה... אנחנו רגילים להגדיר קושי כ"משהו שדורש מאמץ גדול". אבל זה לא נכון. ההגדרה האמיתית של קושי היא "משהו שלא מתגמל". או במילים פשוטות: לא כיף.
למשל: בנזוגי היקר טוען שהמקצוע שלי הוא קשה מאוד והוא עצמו בחיים לא היה מסוגל לעשות את זה. אבל אני
אוהבת את מה שאני עושה. אז זה מאמץ מאוד, אבל קל.
תיוק מסמכים זו משימה קלה למדי, אבל זה יכול להיות עינוי סיני, אם עושים את זה בדרך הלא-נכונה (בצבא פשוט
שנאתי לתייק) או שזה יכול להפוך לבילוי של כמה שעות, עם מוסיקה ודברים טעימים לנשנש, שקנינו במיוחד לצורך העניין. מסיבת תיוק. (זה עובד!)
אולי הבן שלך מחשיב רק את ההשלמה של דברים כמתגמלת, וקשה לו להיות מתוגמל מהתהליך?
אולי הוא מתבאס יתר-על-המידה מ"טעויות" ו"כשלונות" של תחילת הדרך?
ואולי גם הוא מנסה לעשות דברים בדרך שהיא לא-בדיוק-100%-נכונה עבורו? ועדיין לא מצא את האסטרטגיה, את הגישה שמתאימה לו?
(מישהי יכולה להמשיך את הקו הזה? איך מגלים או יוצרים את הכיף שבעשייה כעשייה? אני עם שפעת וחוזרת למיטה עוד דקה).
רבאק, אם לא היה לו כוח התמדה ונחישות, הוא לא היה מתחיל לזחול! שלא לדבר על ללכת. כמה פעמים הוא היה נופל בתקופה של ההליכה הראשונית? האם זה הביס אותו?