הרצאה על צ'יק צ'ק
הקדמה
וויקיפדיה בעברית הוא קרוב משפחה של באופן טבעי: אנציקלופדיה בעברית שכותבים אותה הגולשים.מי שלא מכיר את האתר מוזמן מאד לבקר בו - הוא מכיל חומר מעניין, ומתפתח יפה ממש מיום ליום.
ביום שישי, השבעה בנובמבר, יהיה הכנס השנתי הראשון של מנזה ישראל אורחי הכבוד / הנואמים שם צפויים לכלול בין היתר את אסא כשר ולימור לבנת.
ביקשתי לקבל רבע שעה להרצאה על וויקיפדיה, והקציבו לי "חמש דקות, וגם זה לא בטוח".
כרגע אני צריך לשלוח את המלל של ההרצאה.
זה אומר שבע מאות מלים.
בגלל הדמיון בין האתרים, הרצאה על וויקיפדיה תהיה דומה להרצאה על צ'יק צ'ק בהרבה מובנים.
אני מבקש שתעזרו לי באופן הבא:
בסעיף מלל ההרצאה תהיה טיוטא של ההרצאה.
תעירו לי בבקשה כל מה שיש לכם להעיר על הטיוטא.
אני רק מבקש להיות היחיד שעורך את הטיוטא.
אני מזכיר: שבע מאות מלים, לא יותר.
המטרות שלי בהרצאה:
- לעורר עניין וסימפטיה לנושא.
- לגרום לאנשים להיכנס לאתר ולתרום לו - כלומר לחבר חומר ולשפר חומר קיים.(הערה: מנזה ישראל רואה לעצמה שליחות בתחום החינוך).
- לגרום לאנשים להעביר את כתובת האתר לאנשים אחרים.
- לשכנע את האחראים לשים כמה דפים המפרסמים את וויקיפדיה באתר של מנזה ישראל.
{{ -}} סוף הקדמה {{-}}
מלל ההרצאה
לפני שלושה חודשים, בלי פירסום ובלי יחסי ציבור, נולדה אנציקלופדית הגולשים בעברית, והיום היא כוללת יותר מאלף ערכים.בעידן הראשון של האינטרנט, היתה הפרדה בין יוצרי התוכן לקוראי התוכן: את התוכן יוצרים בעלי האתר, וקוראים אותו הגולשים.
בעידן המודרני באינטרנט התפקידים התמזגו: הגולשים יוצרים את התוכן.
אני לא מדבר על הכלי שנקרא פורומים, כי בפורומים אין כמעט קישוריות, ואין כמעט שיתוף פעולה - כל גולש יוצר את ההודעה שלו, וכמעט אף אחד לא יוצר קישורים להודעות.
אני מדבר כלי חדש שבו קל לקשר וקל לערוך תוכן קיים, ועל עבודת צוות אמיתית של קהילת הגולשים: גולש אחד כותב מה זו העליה השניה, גולש אחר מוסיף ומשפר, גולש שלישי רואה שיש קישור לדגניה, ובמקרה הוא מדגניה, אז הוא פותח דף חדש, כמו ערך חדש באנציקלופדיה, על דגניה. בין היתר הוא כותב שם שהילדים בדגניה לומדים בבית הספר עינות-ירדן, ואז הוא גם פותח דף על עינות-ירדן. רואה את זה מורה בעינות-ירדן ומשפר את הדף, וכותב על נבחרת החתירה של בית הספר. מגיע מאמן חתירה ומרחיב את הדף על חתירה. הוא גם פותח דפים נוספים על סוגים שונים של סירות ועל נבחרות ישראל באולימפיאדה.
האנציקלופדיה הזו לא נבנית מלמעלה למטה, אלא היא נבנית מאסוציאציה לאסוציאציה. כמו רשת של חברים עם החברים שלהם ועם החברים של החברים שלהם.
כל גולש יכול ללחוץ על כפתור שאומר 'ערוך דף זה', ואז הוא יכול לערוך את הדף. זה לא משנה אם הוא זה שכתב את הדף במקור, או מישהו אחר. זה גם לא משנה אם אנשים אחרים כבר ערכו את הדף לפניו. את אנציקלופדית הגולשים כותבים הגולשים - זו עבודת צוות של אנשים שאפילו לא מכירים זה את זה. המשתמש אפילו לא צריך להזדהות - כך זו הופכת ליצירה שנכתבה באמת על ידי קהילת האינטרנט.
אני רוצה לתת לכם דוגמא לערך מתוך האנציקלופדיה: פרדוקס.
(בשקף מראים את הדף על פרדוקסים, ודיבור מהיר, מרפרף, בלי להתעכב על נושאים)
מתחילים בהגדרה של הפרדוקס.
אחר כך המקור האטימולוגי.
כמה קטגוריות של פרדוקסים, ואחר כך פרוט של פרדוקסים חשובים.
- יש כאן פרדוקסים מפורסמים כמו המסע בזמן, הספר או הערימה.
- פרדוקס בוחן הפתע שמערער את ההבנה שלנו מה זה בוחן פתע
- פרדוקס העורבים השחורים שגורם לנו לחשוב על המשמעות של תצפיות בתיאוריה מדעית.
- פרדוקס השקרן - האבא של רוב הפרדוקסים
- פרדוקס התאומים - אחת התוצאות המפתיעות ביותר של תורת היחסות
- ואת פרדוקס הלילה הבהיר של אולברס (זה שייך לאסטרונומיה)
- הפרדוקס של איינשטיין-פודולסקי ורוזן - נקודת השיא של הויכוח הלוהט בין מתנגדי תורת הקוונטים לתומכיה
- הפרדוקס של בנך וטרסקי - אשר מוכיח שהמושג המתמטי של נפח לא יכול לחול על כל גוף
- פרדוקס ברי על מספרים טבעיים
- פרדוקס ניוקומב שאני לא הכרתי
- הפרדוקס של ראסל שממנו צמחה תורת הקבוצות האקסיומטית
- ארבעת הפרדוקסים הקלאסיים של הפילוסוף היווני זנון על תנועה וזמן.
זה היה הדף על פרדוקסים.
אני רוצה להגיד כמה מלים על המשמעות החברתית של אנציקלופדית הגולשים:
לא כל אחד יכול להרשות לעצמו את האנציקלופדיה העברית בבית. אבל תוך שנים ספורות לכל אחד תהיה גישה לאינטרנט. זה לא משנה אם אתה ילד של מליונר מסביון או ילד של מובטל משדרות - אינטרנט יהיה לכולם.
אנציקלופדית הגולשים היא נכס ברמה לאומית - נכס חינוכי, נכס של ידע, ויותר מזה - נכס של גישה קלה לידע - נכס של שוויון בהזדמנויות - לילד מסביון ולילד משדרות.
כשאני מנסה להביט בעתיד של אנציקלופדית הגולשים בעברית - אני מסתכל באנציקלופדית הגולשים באנגלית: באנציקלופדיה הזו יש כבר מאה ושבעים אלף ערכים, והיא עוד לא בת שלוש שנים.
למנסה ישראל יש שליחות ציבורית, ואני מצטט מתוך הצהרת הפעילות שלנו: לשמש עבורנו כמועדון, פורום ומרכז עבור האינטלקטואליים המובילים, הששים ומוכנים לתרום לטובת הציבור.
התרומה החשובה ביותר עבור הציבור זה שיפור החינוך, והיום יש שני מפעלים גדולים באינטרנט שישפרו את החינוך. הראשון הוא אנציקלופדית הגולשים, והפרוייקט השני, שבו גולשים מייצרים לא רק ידע, אלא ממש שעורים, עדיין לא התחיל.
יש לי כאן כרטיסים עם הכתובת של האתר של אנציקלופדית הגולשים. אני מזמין אתכם להיכנס לאתר. יש לכם הזדמנות אמיתית לתרום: להוסיף תוכן ולשפר את התוכן בתחומים שאתם יכולים.
בקרוב יהיה אתר שיקרא לפעילות באנציקלופדית הגולשים - תרגישו חופשיים להעביר את הכתובת של האתר לכל מי שאתם חושבים שיעניין אותו לגלוש לאנציקלופדיה הזו, לכל מי שאתם רואים בו אינטלקטואל, ולכל אדם סקרן.
{{ -}} סוף מלל ההרצאה {{-}}