צירופי מזון

שליחת תגובה

כולנו זקוקים לחיבוק
קוד אישור
הזן את הקוד בדיוק כפי שהוא מופיע. כל האותיות הן אותיות גדולות.
סמיילים
|יד1| |תינוק| |בלונים| |אוף| ;-) :-] |U| |נורה| |עוגה| |גזר| |אפרוח| 8-) :'( {@ :-) |L| :-D |H| ((-)) (()) |יש| |רעיון| {} |#| |>| |שקרן| >:( <:) |N| :-0 |תמר| :-S |מתנה| |<| :-( ZZZ :-| |*| :-/ :-P |עץ| |!| |-0 |Y| :-9 V :D :) ;) :( :o :shock: :? 8-) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: :geek: :ugeek:

BBCode פעיל
[img] פעיל
[url] פעיל
סמיילים פעילים

צפיה מקדימה של הנושא
   

הרחב תצוגה צפיה מקדימה של הנושא: צירופי מזון

צירופי מזון

על ידי פלוני_אלמונית* » 01 ינואר 2021, 11:45

איזה צירוף טוב להכין כתוספת לירקות שורשיים בתנור?

צירופי מזון

על ידי פלונית* » 24 יולי 2020, 16:55

כמה זמן המתנה בין חלבון מן החי לחלבון מן הצומח?

צירופי מזון

על ידי אישה_במסע* » 11 ספטמבר 2016, 14:07

ענבל, שימחת אותי מאוד.
לא כי אני שמחה שאנשים חטפו הרעלת סלניום. כי אם אנשים לא חטפו אותה, זה אומר שיש ממש קצת סלניום באגוזים.
תודה גם על פירוט התסמינים. אני חושבת שכדאי להיות מודעים לכך שאגוזי ברזיל הם מזון חשוד (ובכך שונה בעיניי משקדים למשל), ושיש צורך איתו במודעות יתרה. לא תמיד מתחשק או מתאים לאכול במודעות, וכאן ניתנת הבחירה - לאכול יותר ולקחת בחשבון את האפשרות להרעלת סלניום (ואם היא מתחילה פשוט להפסיק לכמה זמן עם האגוזים...), או לשמור על טווח בטיחות.

ובנוגע לנדירות - לדעתי הנתונים שנתת לא מספיקים. לא ידוע מה גודל המדגם...

צירופי מזון

על ידי ציל_צול* » 11 ספטמבר 2016, 11:39

ענבל, שני אנשים בשנתיים זו בדיוק ההגדרה שלי לתופעה נדירה.

זה אומר שכל שאר האנשים שטיפלת בהם (ואני מניחה שהם רבים?) לא סבלו מזה, וכך גם מיליוני האנשים שלא סובלים משום דבר ובכלל לא נזקקים לבירור כזה אצל בעלת מקצוע בתחומך.

הרעלת סלניום שמבוססת על צריכה מופרזת של אגוזי ברזיל (שהרי בהרבה מאוד דברים יש סלניום, וזה כמעט אף פעם לא המקור היחידי) היא ממש דבר נדיר. היא נגרמת רק אם האגוזים ממש ממש איכותיים ואם אוכלים גם הרבה וגם לאורך זמן.
אפילו אנשים שחוטפים מזה בחילות וכאבי ראש זה דבר יחסית נדיר.

אגוזים טובים זה מזון-על, מזון מרוכז מאוד. מי שאוכל אותם בתשומת לב ירגיש כשדי לו ולא יגיע למצב כזה. מי שלא מיומן באכילה קשובה ומודעת צריך פשוט להתאמן על זה באופן כללי, או עם המזון שמייצר אצלו קושי לאכול במודעות, במקום להיבהל שמא הוא לא ישים לב.

צירופי מזון

על ידי ענבל_נתן* » 11 ספטמבר 2016, 09:28

לצערי זו תופעה כלל לא נדירה. אני כבר נתקלתי בקליניקה שלי בשתי הרעלות כאלה בשנתיים האחרונות. שניהם הגיעו אלי אחרי בירור רפואי מקיף, נוירולוג, אחת נשלחה לסי טי! בשניהם עליתי על זה בתשאול תזונה וכל הסימפטומים פסקו בכמה ימים שלאחר הפסקת הצריכה. אלה סימפטומים מאוד לא נעימים שמתחילים בהדרגה ורק כשהם מחמירים ומגיעים לרמה בלתי נסבלת אפשר להבין את הקשר (סחרחורות בחילות כאבי ראש ערפול וכו'- כשהם חלשים לא נקשר אותם לאכילה של אגוזי ברזיל...)

צירופי מזון

על ידי אישה_במסע* » 08 ספטמבר 2016, 17:05

אני אישית אוכלת כמה אגוזי ברזיל שבא לי, ואישית דואגת יותר מכך שאנשים לא מקבלים הרעלה מאשר מזה שהם מקבלים. אבל אנשים קיבלו הרעלת סלניום מאכילת אגוזי ברזיל. כנראה היה להם מזל, ואגוזי הברזיל שהם אכלו הכילו כמות טובה של ויטמנים והם ספגו אותם היטב. תופעה נדירה...

צירופי מזון

על ידי ציל_צול* » 08 ספטמבר 2016, 16:12

במקרים רבים גם הימצאות של מאות ואלפי אחוזים מעל ההמלצה לא נמצאה מסוכנת בשום צורה שהיא, או שנמצאה ככזו רק במקרים חריגים.
שכחתי להוסיף שחריגות בסדרי גודל מסוכן נגרמות כמעט תמיד בגלל תוספים שנלקחים בלי פיקוח או בפיקוח רשלני, ולא בגלל אוכל.
אכילה מודעת ובהפעלת השכל הישר לא אמורה להוביל למצבים כאלה.

צירופי מזון

על ידי ציל_צול* » 08 ספטמבר 2016, 13:01

לטובת קהל הקוראות שבחרו לפתוח את הקישור מויקיפדיה, ובדיוק משום שבימים אלו ממש אני מגישה עבודה בנושא -
המלצות לצריכה יומית של ויטמינרלים הן דבר מאוד מאוד נזיל. בכל מדינה הן אחרות, לפעמים מגיעות לפערים עצומים בין מדינות.
מעבר לכך, ההמלצות מוגדרות לא כמינימום ולא כמקסימום, אלא כנתון שאם דואגים לו אז הכל אמור להיות בסדר. כן, משהו פתלתל כזה, כי אף אחד לא רוצה להתחייב על כלום בתחום הזה. וזה הוגן, לדעתי.

מעבר לברור מאליו (ברוב המקרים זה מחושב ל: נשים, גברים, ילדים, בהריון ומניקות, אבל כל אחד מאיתנו שונה ולכן קשה לחשב כמה כל אחד מאיתנו צריך, אפילו בתוך מגדר ושכבת גיל מסוימת), לאף אחד אין מושג כמה אנחנו סופגים בפועל. משתנים רבים משפיעים על הספיגה, לפעמים בצורה דרמטית.

כך שבכל הנוגע לסטנדרט של צריכה יומית, מה שהוא מתאר בדרך כלל זה איזה רף ביטחון שלא כדאי להיות מתחתיו, כמעט תמיד מומלץ להיות מעליו, ובמקרים רבים גם הימצאות של מאות ואלפי אחוזים מעל ההמלצה לא נמצאה מסוכנת בשום צורה שהיא, או שנמצאה ככזו רק במקרים חריגים.
זו הסיבה שגם בויקיפדיה הולכים סחור סחור, מתארים את הסטנדרט, מסבירים כמה אגוזים זה הסטנדרט, מסבירים על הרעלת סלניום, אבל לא כותבים המלצה מפורשת כמה לאכול. כי אין כזאת.
אפשר להסיק אותה מהנתונים אבל זו תהיה טעות והגבלה מיותרת אם אתן אוכלות בתשומת לב ולא סובלות משום מיחוש או תופעה שמצריכה תשומת לב.

צירופי מזון

על ידי אישה_במסע* » 08 ספטמבר 2016, 12:12

ההגבלה הזו הרי לא כתובה בשום מקום רציני
https://en.wikipedia.org/wiki/[po]Brazil nut[/po]

צירופי מזון

על ידי ציל_צול* » 08 ספטמבר 2016, 11:40

אז מותר לי לאכול כמה אגוזי ברזיל שבא לי??
ממי בעצם הייתן צריכות רשות? ההגבלה הזו הרי לא כתובה בשום מקום רציני, לא מבוססת על שום מחקר או אפילו איזו מסורת מוכרת.
ולדעתי אין שום מצב שבעולם שמשהו שהוא לגמרי אוכל יהיה מוגבל בצורה זהה וקיצונית לכל האוכלוסייה בכל מקום.
לא דבר סביר.
מילא אם היה איזה טווח כלשהו. אבל שני אגוזים ליום, לכל אדם, לא משנה מיהו, מה מהשקל שלו או הגובה, איך הויטמינרלים מתפרקים אצלו בגוף, ואיפה בעולם הוא נמצא ואם הוא אוכל אותם אורגניים או לא?

אני אספר לכן מה אני רואה בנוגע לאגוזי ברזיל מאנשים שעובדים איתי, באופן די קבוע - בניגוד לרוב האגוזים, אנשים מרגישים יותר טוב איתם מתי די להם.
הרבה אנשים שעובדים איתי אוכלים בלילה אגוזים ופירות יבשים כחלק מאכילה רגשית לילית. כלומר, בלי שהם רעבים בכלל.
כמעט תמיד זה קשיו, מלך או פקאן. אלו אגוזים שלהרבה אנשים יותר קל לאכול בלי לשים לב כמה הם אוכלים.
לעומתם, כשאוכלים ברזיל, משהו בגוף מבקש לעצור אחרי כמות שלדעתי לא נראית גדולה. הכמות החופשית של אגוזי ברזיל שאנשים נהנים ממנה היא לא גדולה בכל מקרה.
עבדתי עם כמה אנשים חריגים בהקשר הזה, וגם הם, לדעתי, לא אוכלים בבת אחת סתם ככה כמות ענקית.

ולכן אני מציעה, כמו בכל דבר אחר, פשוט לשים לב. לשים לב מתי די. וגם לעצור שם.

הסתמכתי על משהו שזכרתי שבשמת כתבה לי פעם
מקווה שלא תקבלי את זה כביקורת כי אני לא מתכוונת לזה כביקורת, אבל לדעתי אם כותבים דבר כזה, אז שווה להאריך טיפה ולהגיד - שמעתי פעם ממישהי שזה אולי לא מומלץ לאכול בוטנים כמו שהם. כי כאשר כותבים "לא מומלץ לאכול בוטנים לא קלויים" זה נשמע כמו ידע מסורתי מוכר כזה שכולם אמורים להכיר. ולדעתי זה ממש לא.
וככה אנשים אחר כך הולכים ומגבילים ומגבילים ומגבילים את התזונה שלהם ללא צורך, ועוד באוכל אמיתי ומשובח שכנראה אין איתו שום בעיה. וזה חבל.
זה לא שונה בעיניי מהגבלה ישנה מוכרת על מספר הביצים שאפשר לאכול בבת אחת, שפעם היתה מקובלת מאוד.

עשיתי חיפוש ומצאתי את המידע הזה על שני אגוזי ברזיל בסך הכל בשני אתרים בעברית, שניהם מפוקפקים לגמרי מבחינת רמת המידע שלהם, וכמובן שבלי שום ביסוס שהוא.
אם מתישהו בשמת תשוב לכתוב אולי יהיה לה מקור בעל ערך רב יותר, אבל גם אם זה יקרה אני נוטה לקבל מדבר כזה את הרעיון של להוסיף תשומת לב ולא את הרעיון של הגבלה אחידה וכל כך קיצונית.

צירופי מזון

על ידי אישה_במסע* » 07 ספטמבר 2016, 23:59

הבעיה באגוזי ברזיל זה לא רגישות, אלא הרעלת סלניום. בעיקרון סלניום זה חומר נחוץ, אבל יותר מידי ממנו יכול לגרום להרעלה, וכבר היו אנשים שהורעלו מסלניום. והרעלת סלניום יכול לחטוף כל אחד.
מצד שני, אף אחד לא באמת יודע כמה סלניום יש באגוזי הברזיל הקונקרטיים שאנשים אוכלים. הם יכולים להיות עשירים או עניים יותר בסלניום, בהתאם למקום בו הם גדלו, המים שהם שתו, וכו. וכנראה שהם עניים יותר (כמו בערך כל המזון בימינו, שמכיל מעט מידי ויטמינים ומינרלים. וסלניום הוא חיוני. כך שאם נשים פה אוכלות הרבה אגוזי ברזיל ועוד לא הגיעו עם הרעלת סלניום לבית החולים, זה אומר שמי שלא אוכלת באופן קבוע אגוזי ברזיל עלולה לסבול ממחסור בסלניום).

צירופי מזון

על ידי תפילה_לאם » 07 ספטמבר 2016, 23:43

_לא מומלץ לאכול בוטנים לא קלויים
באמת? למה?_
לא יודעת. הסתמכתי על משהו שזכרתי שבשמת כתבה לי פעם. אולי היא תדע להסביר.
מעניין. בדיוק היום קניתי בוטנים לא קלויים וחשבתי לאפות אותם...

צירופי מזון

על ידי יולי_קו » 07 ספטמבר 2016, 23:22

יש! אז מותר לי לאכול כמה אגוזי ברזיל שבא לי??
יש! יש! יש!

צירופי מזון

על ידי פלוני_אלמונית* » 07 ספטמבר 2016, 21:57

יש! אז מותר לי לאכול כמה אגוזי ברזיל שבא לי??
האמת היא... שאני תמיד חורגת. אפילו עכשיו כשבהריון (אבל לא אוכלת כל יום, אז זה כאילו מאזן, לא? לפחות זה מאזן את החששות שלי...).

צירופי מזון

על ידי ציל_צול* » 07 ספטמבר 2016, 17:59

לא מומלץ לאכול בוטנים לא קלויים
באמת? למה? אנחנו אוכלים בשמחה חמאת בוטנים מבוטנים לא קלויים.

אסור לאכול יותר משניים ביום, חשוב לוודא שאין חריגה מהכמות הזאת
זה מאוד אינדיבידואלי. יש אנשים שרגישים, אפילו מאוד, ואצלם כמות קטנה היא באמת מורגשת.
דעתי האישית מאוד היא שאם מישהו רגיש אז לא כדאי לו לאכול בכלל. זה לא כאילו שחסרים דברים טובים לאכול.

יש אנשים אחרים (האמת, זו כנראה רוב האוכלוסייה) שלא רגישים בכלל ויכולים לאכול מזה כמה שבא להם.
מנסים ויודעים, וחבל להגביל מראש כי זה אגוז סופר מזין ורבים אוהבים את הטעם והמרקם שלו.
כמו עם כל האגוזים - יש עדיפות גבוהה למטעים לא מרוססים, ובמקרים רבים מסתבר שמה שנחשד כרגישות לאגוזים היא בעצם רגישות לריסוסים שלהם. מאוד פשוט לבדוק את זה.

התופעות הנפוצות ביותר שפגשתי בתגובה לעודף אגוזי ברזיל הן כאבי ראש וכאבי בטן, אבל זה באמת אחוז קטן מהאוכלוסייה שרגיש אליהם.

צירופי מזון

על ידי עמית_אלתם* » 07 ספטמבר 2016, 10:49

לפי צירופי המזון, לא רצוי לערב ביחד 8 אגוזים ולא לאכול שומן מרוכז(אגוזים) ביחד עם חלבון

צירופי מזון

על ידי מוטי.* » 05 ספטמבר 2016, 13:24

שמעתי על נפלאות הבצל.חרצית לדעת על שילובי מזון מותאמים לבצל. בוקר צהרים לערב.

צירופי מזון

על ידי תפילה_לאם » 07 יוני 2016, 22:02

תשובה ודאית ומוסמכת ?
מה בדיוק השאלה?
התערובת נראית אחלה. רק למיטב זיכרוני לא מומלץ לאכול בוטנים לא קלויים.

צירופי מזון

על ידי רוני_פ''ת* » 07 יוני 2016, 21:39

שלום לכולם... האם משהו יכול לענות לי תשובה ודאית ומוסמכת ?אשמח מאוד. מדובר על תערובת של 8 סוגי אגוזים ושקדים .אגוזי מלך, שקדים ,קשיו ,בוטנים, בונדוג, פקאן, פיסטוק,אגוז ברזיל,לא קלויים כמובן. בתוספת זרעי צ'יה ופולן דבורים .כל אלו נטחנים בבלנדר ונאכלים כ100 גר' עם יוגורט כמנה על בסיס יומי.
תודה מראש רוני0528153335

צירופי מזון

על ידי kobi* » 05 מאי 2016, 01:01

+הודעה ממשתתפת חדשה התקבלה בברכה:+

לפני הרבה שנים, אפילו לא זוכר מהיכן, קראתי/שמעתי כי לא רצוי לערבב בשייק פירות, בננה עם פרי הדר, בגלל שחומרים שקיימים בבננה הורסים את הוויטמין C שבהדרים. האם זה נכון?

צירופי מזון

על ידי אדל* » 13 מרץ 2016, 08:09

+הודעה ממשתתפת חדשה התקבלה בברכה:+

מה לגבי שילוב של מיץ רימון עם מיץ תפוזים? האם זה בסדר מבחינה בריאותית?

צירופי מזון

על ידי יורם* » 12 פברואר 2016, 18:58

+הודעה ממשתתפת חדשה התקבלה בברכה:+

לאור. בנוסף למה שאמרתי את צריכה ללמוד בעל פה את הרכבו של דבר מאכל, כלומר האם הוא חלבון, עמילן, שומן... זה הבסיס להצלחה. יש המון חומר בנושא הזה . פשוט תרשמי בגוגל צירוף מזונות. ואם את סובלת מצרבות כדאי שתלמדי גם את נושא החומציות של המזונות. הקיצור בהתחלה יש עבודה... בהצלחה ובריאות שלמה. יורם

צירופי מזון

על ידי יורם* » 12 פברואר 2016, 18:47

+הודעה ממשתתפת חדשה התקבלה בברכה:+

לאור מיורם. מצטער שרק עכשיו אני רואה את הבקשה שלך. אני לא מציע לך להתנהל לפי מתכונים, לדעתי זה יהיה מסורבל ויקשה עלייך. מה שאני מציע לך זה פשוט לקרוא הרבה פעמים את ההנחיות לצרופים המומלצים, לרשום אותם על נייר וכן גם את הצרופים הלא מומלצים.ופשוט לפני כל ארוחה לבדוק אם הצירופים נכונים. לוקח כמה ימיםלהתרגל לענין ולאט לאט זה נעשה הרגל ללא מאמץ. לאחר זמן מה
את כבר תדעי בעל פה מה נכון ומה לא. יש להקפיד מאוד מאוד ולא לטעות. בנוסף יש לחכות שלוש שעות אחרי ארוחה עמילנית או חלבון לפני שאוכלים שוב כל דבר ובמיוחד פירות. לאחר אכילת פירות להמתין כשעה לפני שאוכלים שוב. ןדבר נוסף להקפיד לא לאכול לאחר השעה 18

צירופי מזון

על ידי פלוני_אלמונית* » 17 ינואר 2016, 13:27

פעם נאמר לי שאסור לשלב פירות הדר עם ירקות שורש? כמו הסלט הזה.. גזר מגורד עם מיץ תפוזים או תפוגזר שעושים במסעדות.... האם זה נכון? ואם כן, מה הסיבה. תודה רבה !

צירופי מזון

על ידי חביבה* » 03 דצמבר 2015, 00:10

+הודעה ממשתתפת חדשה התקבלה בברכה:+

בהמשך
אני סובלת מלחץ דם גבוה ומסרטן
אשמח להמלצות
ולמטפל לא יקר

צירופי מזון

על ידי חביבה* » 03 דצמבר 2015, 00:08

+הודעה ממשתתפת חדשה התקבלה בברכה:+

בהמשך
אני סובלת מלחץ דם גבוה ומסרטן
אשמח להמלצות

צירופי מזון

על ידי חביבה* » 03 דצמבר 2015, 00:06

+הודעה ממשתתפת חדשה התקבלה בברכה:+

אפשר לדעת איך צריך לאכול
במשך היום צירופי מזון
תודה

צירופי מזון

על ידי פלוני* » 19 אוגוסט 2015, 22:34

בס"ד
שמעתי מרופה לא קונבנציונלי שעגבניה זה דבר לא בריא !! מה אומרים המומחים שלכם ?

צירופי מזון

על ידי אור* » 05 יולי 2015, 14:21

+הודעה ממשתתפת חדשה התקבלה בברכה:+

יורם שלום
בבקשה האם תוכל לשתף במתכונים/תפריט יומי
בכדי יהיה קל יותר ומובן יותר
שמחה בישבילך על הריפוי וההרגשה הטובה

צירופי מזון

על ידי יורם* » 13 יוני 2015, 14:08

לפני כחצי שנה חטפתי התקף של רפלוקס וצרבות נוראיות, שום דבר לא עזר גם לא התרופות הכי חדישות שרשמה הרופאה. התחלנו כבר לדון באפשרות של ניתוח והופנתי לבדיקות טרום ניתוח. ואז קראתי על שי
טת הפרדת המזונות והחלטתי לנסות, כבר בשבוע הראשון מצבי השתפר מאוד, ומאז כל הזמן הלך והשתפר. היום אני ללא תרופות ,ללא רפלוקס וללא צרבות. יש לציין כי הקפדתי ועדיין מקפיד מאוד על כל הכללים. זה לא קל אבל נעשה קל יותר מיום ליום. לעולם לא אחזור לצורת האכילה הקודמת , מאוד ממליץ על השיטה לכל אחד במיוחד למי שסובל מבעיות במערכת העיכול. בהצלחה, ובאהבה

צירופי מזון

על ידי האוהבת* » 14 אפריל 2015, 19:04

בס"ד מהרמב"ם: א. לדאוג להתרוקנות הגוף שלא תהייה עצירות. ב. להתעמל תמיד לפני האוכל ואח"כ לנוח מעט ואז לאכול. ג. לאכול מהקל לעיכול לכבד. ד. לא לאכול כמות גדולה כדי שהעיכול יהייה מוצלח. ה. למי שיש קושי בעיכול יוסיף לאוכל מעט תבלין כמון שמחמם ועוזר מאוד לעיכול. ו. לצעוד מעט אחרי אוכל זה עוזר לעיכול. ז) לנוח אחרי אוכל כדי שהאוכל יתעכל היטב (הכוונה לא לשינה). ח) עצות חשובות: להתפלל ולברך על האוכל, כדי שלא יזיק וגם כהכרת הטוב לבורא על המבחר והטעמים וכו' ותמיד לאכול רגועים ועם מצב רוח טוב.

צירופי מזון

על ידי פלונית* » 12 ספטמבר 2014, 08:17

שילוב לא בריא...פירות ודגנים לא טוב לערבב ובעצם פירות וכל דבר אחר זה לא צירוף טוב...

צירופי מזון

על ידי חן* » 11 ספטמבר 2014, 17:35

שלום! מי יכול/ה לפרט מעט על השילוב בין גרנולה לפירות (וחלב.. שקדים/אורז/סויה)

צירופי מזון

על ידי יעל* » 10 יולי 2014, 01:37

יצויין כי היוגורט הוא מסויה.

צירופי מזון

על ידי יעל* » 10 יולי 2014, 01:36

שלום, רוב החיים אכלתי הכל מהכל ובעיקר תזונה מערבית של חלבון עם פחמימה ומתוק לקינוח. ממש בימים אלו התחלתי לאכול פירות ירקות וחלבונים צמחיים בלבד. אמנם זה רק יומיים עברו אך אני מרגישה פשוט מצויין!!!!!!! אבל איני יודעת דבר על הפרדות וערבובים ולכן אני נוהגת לאכול לדוגמא: סלט המורכב מחסה גרגירי חומוס אבוקדו ואגס או תפוח או בננה. כמו כן אני אוכלת סלט המורכב ממלפפון ברוקולי או קישוא ותפוח או אפרסק. וכמו כן: סלט: חסה חומוס ותפוח או אגס או אפרסק או בננה. האם הצירופים האלו לא טובים? למרות שאני מרגישה שבעה ושמחה חחח ממש יומיים של אושר! לפעמים אני אוכלת בלילה סתם משעמום אך לא מרעב!!!! יצויין שאני לפעמים אוכלת יוגורט או שותה חלב סוייה כארוחה נפרדת. בכלל האם תפריט כזה לחיים שלמים הוא מומלץ? תודה רבה רבה , יעל

צירופי מזון

על ידי פלוני_אלמונית* » 20 אפריל 2014, 17:32

הלחם עם הסילאן גם התכונתי לקמח מלא ..תודה

צירופי מזון

על ידי פלוני_אלמונית* » 20 אפריל 2014, 17:27

שלום רציתי לישאול לגבי צירוף של לחם עם סילאן (שהוא 100אחוז טיבעי) ועוד לגבי אכילת לחם (שהוא מקמח מלא) עם עגבניה

צירופי מזון

על ידי פלוני_אלמוני* » 06 אפריל 2014, 12:22

ממה שהבנתי הצירוף של קטניה ודגן (או עמילן) יוצר חלבון כמו לדוגמא במג'דרה (אורז ועדשים( או חמין (תפוא וחומוס) ולפי הרשום פה שילוב זה לא מומלץ.

ויש לי שאלה שבגללה הגעתי לדף הזה, האם האפקט הנל תופס גם אם אני מפריד בין הדגן בארוחה אחת לקטניה כמה שעות אחר כך.

צירופי מזון

על ידי פלוני_אלמונית* » 13 פברואר 2013, 00:15

מה דעתו של שלטון לגבי כרובית? מה סגולותיו?

צירופי מזון

על ידי תכלת_שמים* » 30 נובמבר 2012, 11:43

אורי יורמן , (או כל מי שיש לו דעה בנושא),
קיבלתי הפניה לפה מהדף שפתחתי יישום עקרונות הספר רזה לתמיד שמתבסס על הפרדה בין חלבונים לפחמימות וכיוב'.
שאלתי שם שאלות לגבי קינואה (בספר אין התייחסות לזה) האם אפשר לצרף אותו לפחמימות או שהוא נחשב חלבון?
ראיתי שפה בדף מתייחסים אליו כאל חלבון, אבל חשבתי שזה פחמימה עם אחוז חלבון גבוה (שאין לי מושג איך להתייחס אליו), מה דעתך?

שאלתי שם גם לגבי צירופים שיוצרים חלבון כגון אורז ומאש או מג'דרה, אני רואה שכתבת
_לכן, למשל, מג'דרה של אורז עם נבטי עדשים ארוכים, היא שילוב ראוי.
(וזאת כמובן דעתי ומנסיוני, ויכול להיות שעבורך זה ירגיש אחרת)_
אצלי אני כ"כ רחוקה ממצב בריאות טבעי מבחינה תזונתית שלי למשל מרגיש שהגוף שלי מאוד רוצה וופלים ושוקולד ועוגות קרם, זה לא אומר שזה באמת מה שיהיה טוב ובריא לגוף, אז איך אני יכולה לדעת מה באמת בריא ומתאים לי מבחינה תזונתית??

צירופי מזון

על ידי רותם_כהן* » 25 נובמבר 2012, 09:46

+הודעה ממשתתפת חדשה התקבלה בברכה:+

איך אפשר לשלב את זה עם הקפדה על שמירה על רמת סוכר בדם (ערך גליקמי)?
כיום הדרך שלי היא פחמימה (אורז מלא, בטטה, לחם שיפון) עם חלבון ברוב הארוחות

צירופי מזון

על ידי אורי_יורמן* » 26 יוני 2010, 19:38

תלוי את מי שואלים.
אני משתדל להמעיט באכילת מתוקים בעירוב עם אוכל מבושל.

צירופי מזון

על ידי כן_כן* » 26 יוני 2010, 12:33

שלום (-: לפי הבנתי פרות ככלל עדיף לאכול על בטן ריקה ובנפרד, האם זה כולל גם פרות יבשים? לדוג' סלט ירוק עם משמש מיובש או אורז מלא עם חמוציות...

צירופי מזון

על ידי הטירה_הנעה* » 15 יוני 2010, 20:26

אורי תודה!!0-:
מקווה להתפנות לכך במהרה.שוב המון תודות.

צירופי מזון

על ידי אורי_יורמן* » 15 יוני 2010, 19:25

אשמח לדבר על זה בטלפון. הטלפון שלי בראש דף הבית שלי אורי יורמן
אכילה מונו זה ביטוי עם הרבה פירושים, אבל בגדול מדובר על לאכול מזון מסוג אחד בלבד. למשל חופן של שקדים, שייק המורכב מבננות בלבד, ארוחת תאנים כשמטפסים על העץ :-)

צירופי מזון

על ידי הטירה_הנעה* » 15 יוני 2010, 06:33

אורי
הבעייתיות בעיניי היא הארוחות עם הילדים.אנחנו מקפדים לאכול לפחות את שתי הארוחות המרכזיות יחד ובבית,ונראה ל כרגע כל כך קשה להכין תפריט נכון שיתאים לכולם.
עדין לא הבנתי מה זה מונו?האם תוכל להסביר בבקשה,ולתת דוגמא לתפריט אוכל יומי.

צירופי מזון

על ידי אורי_יורמן* » 15 יוני 2010, 01:49

צירופי מזון הם עניין מאוד אינטואיטיבי ברגע שלומדים להקשיב לגוף.
יש כל מני תאוריות, למשל זאת של שלטון, לגבי מה נכון ומה לא, אבל אף מדען (גם לא שלטון) לא יגיד לי מה טוב לי.

בתחושה האישית שלי, בדומה לדברי הרמב"מ ולתורות מהמזרח, עדיף לאכול מהקל אל הכבד. נגיד, מיץ גזר לפני מרק תירס לפני יציקת חומוס. על פי עקרון זה, למשל, לאכול מלון בתור קינוח זה וואחד בלגאן.
לפי דעתי זה הקטע הכי חשוב. תפיסה כזאת של, בגדול, לא לתת למזון אחד להפריע למזון אחר להתעכל.

לשלטון יש כל מני רעיונות ודעות על הפרדה בין עמילנים, סוכרים, חלבונים ושומנים. ללכת לפי עקרונות אלו, מנסיון (כי עשיתי את זה פעם), זה לא קשה מדי כשאת מכינה לעצמך את כל האוכל, אבל מתחיל להיות קשה מחוץ לבית וכו'.
בנוסף, לפעמים כשאני אוכל מזון חי בלבד, אני מרגיש שכמעט ולא משנה מה אצרף למה, במיוחד כשהארוחה כוללת הרבה ירקות. אבל גם אז, אני מעדיף לאכול פרי נוזלי כמו מלון או תפוז, לפני סלט או מאפה טבעונאי, ולא אחריהם.

צירופי מזון

על ידי הטירה_הנעה* » 14 יוני 2010, 21:23

_אורי שלום

דוגמאות לתפריט-יומי

גם אני אשמח_
מעוניינת לשמוע כיצד מתנהל יום בתזונה זאת,ודוגמאות לתפריטים.
אולי כבר שוחחתם על כך אבל למרות שקראתי את הדף לא הבנתי מהיא אכילת מונו?

צירופי מזון

על ידי פלונית* » 02 ספטמבר 2009, 15:41

אפשר להזמין לכאן איזה תזונאי\ת או מישהו שיעשה סדר בבלאגן
נושא מעניין מאד ואשמח על פיסות מידע יותר מדוייקות
ואם אפשר להרחיב....
מחכה לאינפורמציה
תודה

צירופי מזון

על ידי אורי_יורמן* » 25 פברואר 2009, 15:26

באופן כללי אני מנסה לאחרונה לבצע שינויים בתזונה שלי לכיוון של תזונה אינטואיטיבית - של הבנה של מה טוב לי לפי איך דברים מרגישים לי כשאני אוכל אותם ואיך אני מרגיש לאחר הארוחה - ופחות לפי מה שהבנתי מספרים או אנשים אחרים.
ההבנה שאני אמור לדעת מה טוב לי, לפחות כשמדובר במזון שלם, לא מעורבב וללא תבלינים, מאוד מתחברת לי.

אני מרגיש למשל שיש חשיבות לסדר בו אנחנו אוכלים דברים. למשל לאכול תפוז ואז 3 דקות אח"כ לאכול לחם, שונה לחלוטין מלאכול לחם ואז אחרי 3 דקות לאכול תפוז.
כי התפוז יורד מהר, מתעכל מהר, ואחריו הלחם - הגוף יכול להתמודד עם זה.

ולשאלתך,
למיטב הבנתי (האינטואיטיבית בעיקר), החלבון הנמצא בירקות או בנבטים ארוכים, נמצא במצב הרבה יותר זמין לגוף, והוא לא צריך להתפרק במשך שעות ארוכות (כפי שלפי התיאוריה צריך חלבון של אגוזים, דגנים, או קטניות לא מונבטות).
לכן, למשל, מג'דרה של אורז עם נבטי עדשים ארוכים, היא שילוב ראוי.

(וזאת כמובן דעתי ומנסיוני, ויכול להיות שעבורך זה ירגיש אחרת)

צירופי מזון

על ידי נביאת_החן* » 23 פברואר 2009, 22:27

אני חושבת שמי שטוען שכל עניין צירופי המזון זה 50% קשקוש, מתבסס על הבלאגן (סוג של קשקוש) שנוצר בראש כשמנסים להבין מה הולך עם מי, ואם חלילה שינה את צורתו... זה לוגיקה למתקדמים.

צירופי מזון

על ידי נביאת_החן* » 23 פברואר 2009, 22:25

ועוד תגלית לאור החידודים פה בדף:

אם אינני טועה, קטניות עם דגנים נחשבים לחלבון מלא (נניח אורז עם עדשים)
הכנתי אורז מלא עם מש מונבט, אז האם זה בעצם צירוף של פחמימה (האורז) עם חלבון (נבטוטי המש), ובכלל לא מומלץ?

ודווקא בצורתו הלא מונבטת המש יותר מומלץ בשילוב עם אורז?

צירופי מזון

על ידי נביאת_החן* » 23 פברואר 2009, 22:20

אחד הדברים שהיו לי מאוד קשים עם צירופי המזון, זה לוותר על שילוב הפחמימה עם החלבון, כמו לחם עם גבינה או ביצה למשל.
אבל מצאתי פתרון מעולה, וזהו לחם חיטה נבוטה. אחרי שקניתי מספר פעמים גוש קטן במחיר מופרז, החלטתי שאני אופה לי כזה בבית.

אז ההנבטה הייתה כיפית מאוד, העיסה כמעט השביתה את מטחנת הבשר המחוברת למיקסר (הלא חלש) של קנווד, והתוצאה הייתה קצת מוזרה ושונה מהקנוי: שלי יצא בהיר יותר עם קרום קשה יותר והקנוי כהה הרבה יותר (כאילו נאפה במשך זמן ארוך יותר בחום נמוך יותר) ועם קרום רך יותר.

אבל עכשיו אני פתאום קולטת שגם על הלחם הזה למרוח גבינה זה בעצם צירוף של חלבון מן הצומח עם חלבון מן החי שאינו מומלץ?

צירופי מזון

על ידי אורי_יורמן* » 03 מרץ 2008, 15:02

מה זו אכילת מונו?
האמת שיש לזה כמה פירושים
האחד הוא דיאטה של אכילה סידרתית של פרטי מזון, בלי שום עירבוב ביניהם ובלי מתכונים. דוגמא לארוכה - שני מלפפונים, פילפל, שתי בטטות - אחד אחרי השני.
השני הוא דיאטה של פריט אחד. כמו צום מיץ-גזר, או דיאטת בננה, או דיאטת אבטיח. (לכל אחת המטרות שלה, בד"כ כתחליף לצום על מים)

ארחיב על כך בהזדמנות

צירופי מזון

על ידי אלודאה_בלבן* » 03 מרץ 2008, 03:13

את מתכוונת לכתוב על הנושא?
אני לא מבינה בנושא. ביקשו לדעת על מה אני רוצה לדעת ופשוט ציטטתי את הכל..
מה זו אכילת מונו?

צירופי מזון

על ידי אורי_יורמן* » 28 פברואר 2008, 12:47

(כאן היתה טיוטא של פתיח לדף - הועברה לראש הדף)

צירופי מזון

על ידי אורי_יורמן* » 26 פברואר 2008, 12:17

(אלודאה מרחיבה בהתאם לבקשה)
את מתכוונת לכתוב על הנושא?

אני באופן אישי צריך לחכות שהמוזה תבוא

צירופי מזון

על ידי אלודאה_בלבן* » 26 פברואר 2008, 01:48

_אשמח אם נשנה קצת את כיוון הדיון, ונרחיב כאן על הנושא של צירופי מזון, ועל:

הבעיה בצירוף המזונות כפי שמקובל (מה שמכונה ארוחה-מלאה).
אכילה מונו
צירופי מזון סידרתיים (sequential food combining) - ראו קישור
צירופי מזון לפי שלטון - ראו קישור ועוד שתי טבלאות 1 2
דוגמאות לתפריט-יומי_

גם אני אשמח ;-)

(אלודאה מרחיבה בהתאם לבקשה)

צירופי מזון

על ידי אורי_יורמן* » 21 פברואר 2008, 21:38

אלואדה, תוכלי להיות ספציפית יותר? זה מאוד יעזור
(בלי קשר אני חושב מתישהו לערוך את הדף הזה ולכתוב פתיח יפה עם מדריך)

צירופי מזון

על ידי אלודאה_בלבן* » 21 פברואר 2008, 01:26

אפשר לקבל קצת הסבר לגבי כל המושגים המוזרים האלה, בבקשה, שנראים מאד ברורים לאכלנים טבעיים, אבל לנו, החדשים בתחום, נשמעים חייזריים למדי (אנחנו במובן - אני והתינוקת :-) )?

צירופי מזון

על ידי חני_תה* » 15 פברואר 2008, 02:47

תודה על ההפניה לאתר, זה מה שהייתי צריכה.
הנה קישור כללי לנושא הצירופים

צירופי מזון

על ידי חני_תה* » 15 פברואר 2008, 02:46

אנחנו מכינים זיתים בבית,
את השחורים קוטפים מהעץ, מערבבים עם הרבה מלח בתוך ציפה של כרית, שמים במסננת עם משקל כבד למעלה למשך שבועיים.
אח"כ מעבירים לצנצנת.
לפני שאוכלים, שוטפים את המלח.
יוצא בכלל לא חמוץ. אפילו, הייתי אומרת מתוק.

צירופי מזון

על ידי חני_תה* » 15 פברואר 2008, 02:42

כבר זמן מה, רציתי לשאול, מה זה זיתי שמש?

צירופי מזון

על ידי אורי_יורמן* » 15 פברואר 2008, 02:37

לגבי זיתים אני לא יודע... בן אורי כלכך נגד (חוץ מ- זיתי שמש, שאז הוא בעד), שהוא לא כתב עליהם מבחינת צירופי מזון.
יש בהם המון חומציות, מעבר לשומן... זה קצת מטרפד הכל בערך.
לגבי כמה סוגי חלבונים - אין בעיה אמיתית, רק פשוט אומרים שזה גורם לעודף צריכה של חלבונים, אז לשים לב.
מה שכן, מבחינת שילוב של כמה חלבונים - אומרים שחלבון מן החי ביחד עם חלבון מן הצומח זה צירוף גרוע.

אם אני זוכר נכון, באתר http://www.rawfoodexplained.com יש הסברים מצויינים על צירופי מזון. אולי שווה לתת כמה קישורים בראש הדף (כשיהיה לי כוח לערוך אותו ולהחיות אותו קצת)

צירופי מזון

על ידי חני_תה* » 15 פברואר 2008, 02:32

אופס, עכשיו ראיתי שענית... תודה

מה אומרים לגבי כמה סוגי חלבונים באותה ארוחה? קינואה מונבטת וזיתים (שהם בעיקר שומן) ואגוזים?

צירופי מזון

על ידי חני_תה* » 15 פברואר 2008, 02:27

דרך אגב, אני תמיד חשבתי שצירופי מזון זה קשקוש בלבוש (נחשפתי לרעיון עוד בנערותי בבית הורי, אשר אכלו תקופה מסויימת כך).
עכשיו, לראשונה אני חושבת שיש בזה משהו.

בחודשים האחרונים הפחתתי למינימום ועד לגמרי את העמילנים שאני אוכלת: כלומר, אני לא אוכלת יותר, תפוחי אדמה, בטטות,
ואת תבשילי הקטניות והדגנים: לחם, מאפים מקמח, אורז, קינואה, שעועית, עדשים, חומוס וכו'.

כתוצאה אני חשה שיפור ושינוי מעניין באיכות חיי, תחושה קלילה יותר בגוף, פחות רעב, אנרגיה מרובה יותר, חידוד חושים.

עכשיו, אני רואה שבעצם הפחתתי שתיים מקבוצות המזון ברשימת הצירופים ובכך בעצם יצרתי מצב טבעי של צירופים נכונים (ברב המקרים)
ולכן אני חושבת שיש משהו בתורת הצירופים הנ"ל...

צירופי מזון

על ידי אורי_יורמן* » 15 פברואר 2008, 02:20

עניתי ב- (15.02.2008 00:19)
אבל אחזור שוב.
כל הנבטים נחשבים לירק מבחינת צירופי מזון.
נבטוטים (כלומר נבט קצר למדי), נחשבים לחלבון מבחינת צירופי מזון.

נבטי קינואה - תלוי כמה הנבטת אותם כנראה. אני מניח שנחשבים לחלבון.

צירופי מזון

על ידי חני_תה* » 15 פברואר 2008, 02:17

אורי תודה,
זה מה שאכלתי הערב, ואני מרגישה טוב מאד עם זה, עד עכשיו...
לגבי האגוזים, הרגשתי שזה יותר מידי ולכן השארתי אותם בצלחת.
אבל קינחתי איתם יחד עם התמרים (יש לי צורך חזק במתוק אחרי ארוחה שרובה ירק).

דרך אגב, מדובר על ארוחה שארכה 4 שעות...

ו- לא ענית לגבי קינואה מונבטת או כל דבר אחר מונבט, לאיזו קבוצה שייכים? עם מה משתלבים?

צירופי מזון

על ידי אורי_יורמן* » 15 פברואר 2008, 00:30

יש את מה ששלטון אומר, ויש את מה שהתחושה האישית אומרת. להזכירך, יש גם בריאותיסטים די רציניים שאומרים ש צירופי מזון זה 50% קישקוש גמור. (דעתי האישית - רק 10% קישקוש ו90% אמת)

לגבי שילוב של תמרים ואגוזים.
לפי הרגשתי האישית, תמר הוא פרי כמעט נייטרלי לחלוטין בכל מה שקשור לצירופי מזון. הוא משתלב היכן שהוא טעים. אפילו בן אורי ממליץ על מתכון של חלב-אגוזים (או שקדים) שמכיל תמרים.
לדעתי השילוב של תמר ואגוז הוא די בסדר, והוא נהיה אפילו עוד יותר טוב כשהוא מעורבל בבלנדר (גם לפי ההרגשה, וגם כנראה מההיגיון שהתמר ככה לא מתעכב יותר מדי זמן בבטן).

ירקות ירוקים, עגבניה, מלפפון, פלפל, טחינה
עד פה מעולה!

אגוזים, קינואה מונבטת
אומרים שלא כדאי שני סוגי שומן-מרוכז באותה ארוחה (במקרה הזה, טחינה ואגוזים).
הייתי מוותר על האגוזים בהחלט.

עגבניה, עד כמה שקראתי, מצטרפת לא רע לחלבונים, אבל היא צירוף נורא ואיום עם עמילנים.

לזכותם של האיטלקים יאמר שבספגטי הם שמים רוטב שעשוי מהמוצק של העגבניה ולא מהנוזל שלה. המוצק שלה פחות חמוץ, וכך הוא מהווה צירוף-מזון סביר יותר. הנוזל של העגבנייה מאוד חמוץ מבחינת צירופי מזון.

לא הייתי מקנח את הארוחה הנ"ל בתמרים ואגוזים.

אפשרות כדאית לדעתי, בהסתכלות של sequential food combining ומתוך תחושה ונסיון אישי -
אפשר להתחיל עם חלב של אגוזים-תמרים (שיורד יותר מהר בבטן), ואחריו את הסלט עם הטחינה שהצעת, רק בלי האגוזים כאמור.
הייתי מוסיף ירוק לחלב אגוזים-תמרים (בסגנון רסק ירוק).

צירופי מזון

על ידי חני_תה* » 15 פברואר 2008, 00:20

איך השילוב הבא:
ירקות ירוקים, עגבניה, מלפפון, פלפל, טחינה, אגוזים, קינואה מונבטת
הכל בארוחה אחת, אכילה חצי מונו, כל דבר לחוד אבל טבול בטחינה.
ומה קורה אם אני מוסיפה גם גזר וצנון (שנחשבים חצי עמילניים, אם אני לא טועה)?

ועוד:
איך השילוב של תמרים ואגוזים?
והאם לקנח את הארוחה שתיארתי למעלה בתמרים ואגוזים נוגד את תורת הצירופים.

צירופי מזון

על ידי אורי_יורמן* » 15 פברואר 2008, 00:19

נבטים של ממש, נחשבים לירק חלבוני, אבל עדיין ירק מבחינת צירופי מזון.
נבטוטים נחשבים לחלבון מבחינת צירופי מזון.

צירופי מזון

על ידי חני_תה* » 15 פברואר 2008, 00:09

אורי, או מי שיודע את תורת השילובים: מה לגבי נבטים, האם הם נחשבים לחלבון או עמילן או ירק (שעדיין לא ירוק)?

צירופי מזון

על ידי אורי_יורמן* » 05 פברואר 2008, 10:15

תרגום די מערבי של השיטה

צירופי מזון

על ידי קרוטונית_מהמרק_הגדול* » 05 פברואר 2008, 10:11

מה לגבי "רזה לתמיד" (Fit for Life) - האם זו גרסא קלאסית ומייצגת? או "תרגום" מערבי של השיטה?

צירופי מזון

על ידי אורי_יורמן* » 05 פברואר 2008, 06:12

אשמח אם נשנה קצת את כיוון הדיון, ונרחיב כאן על הנושא של צירופי מזון, ועל:
  • הבעיה בצירוף המזונות כפי שמקובל (מה שמכונה ארוחה-מלאה).
  • אכילה מונו
  • צירופי מזון סידרתיים (sequential food combining) - ראו קישור
  • צירופי מזון לפי שלטון - ראו Food]קישור combining[/po].htm ועוד שתי טבלאות 1 2
  • דוגמאות לתפריט-יומי

צירופי מזון

על ידי אורי_יורמן* » 22 נובמבר 2007, 19:11

העוגיה,
הירוקים הם שיוצרים את הסביבה הבסיסית, בנוסף לפירות, במיוחד אם בוחרים פירות כמו בננה.

בגדול, ירוקים, בגלל הכלורופיל ושפע האנזימים החיים, עוזרים לעיכול של דברים שמוסיפים להם.
אפילו שלטון, עם חוקי הצירופים הדקדקנים שלו, אם קוראים טוב את ההמלצות שלו, ניכר שהוא ממליץ להוסיף חסה לכל דבר בערך.

צירופי מזון

על ידי ה_עוגיה* » 22 נובמבר 2007, 12:01

חוץ מזה בננה ופטרוזיליה נשמע לי צירוף לא כ"כ טעים - עמך הסליחה..
חברה העידה שהרסק הירוק הכי טעים שלה כולל פטרוזיליה, בננה, תפוחים ותמרים.

מי חוץ מבננה יוצר סביבה בסיסית?

צירופי מזון

על ידי יעלי_לה » 22 נובמבר 2007, 11:54

לגבי ברזל,
אם אני לא טועה ברזל צריך סביבה חומצית ו/ או ויטמין סי כדי להיספג. אני לא יודעת אם זה ויטמין סי או סביבה חומצית, אבל זה לא הכי משנה כי לרוב הם באים ביחד (פירות הדר, קיווי וכד').
בננה (כמו גם מוצרי חלב) יוצרת בקיבה סביבה בסיסית, ולכן היא מונעת ספיגה מיטבית של ברזל.
חוץ מזה בננה ופטרוזיליה נשמע לי צירוף לא כ"כ טעים - עמך הסליחה...

צירופי מזון

על ידי ה_עוגיה* » 21 נובמבר 2007, 18:56

במקום דברי פתיחה - שאלה.
אמרה מישהי שצירוף של פטרוזיליה ובננה (שמרקדות יחד ב רסק ירוק ) בעייתי. הסיבה היתה משהו כמו - פה יש ויטמין סי ופה ברזל ויחד זה לא טוב.
<זאת שאמרה מוזמנת לבוא ולתקן אם טעיתי>
משום מה זכרתי שויטמין סי וברזל דווקא מסייעים זה לזה ולא נקשרים אחד לשני ובורחים בצוותא.

ובהרחבה - אילו צירופים טובים ומאילו כדאי להימנע?

צירופי מזון

על ידי אנונימי » 21 נובמבר 2007, 18:56

ראו גם: היגיינה טבעית, בן אורי,

זהו דף של דיון קהילתי באתר הקהילתי של באופן טבעי. אין כאן מומחים או פורום מומחים אלא רק משתתפים מהקהילה שגילו עניין בשיחה קהילתית על הנושא "צירופי מזון". דף זה מוקדש לנושא הזה בלבד - באתר אלפי דפים המוקדשים לנושאים אחרים, חלקם עוסקים גם בתזונה.

טיוטא של פתיח לדף
(אורי יורמן)

תאוריית צירופי המזון, אותה פיתח לראשונה הרברט שלטון, היא אוסף כללים (ונימוקים מאחוריהם) הקובעים:
  • איזה מזונות אפשר לצרף יחדיו באופן שיאפשר עיכול תקין
  • איזה מזונות רצוי לא לצרף יחדיו, על מנת לא ליצור הפרעות בעיכול
  • לאיזה מזונות "כבדים" רצוי להוסיף משהו "קל" על מנת להקל את עיכולם, ואיזה הם אותם מזונות שרצוי לצרף להם.
מטרת השיטה היא לאפשר עיכול תקין של מזון.
לפי התאוריה, מזונות שנאכלים בצירופים לא מתאימים, מתפרקים פירוק של רקבון במקום פירוק ע"י אנזימים. הדבר גורם לעיכוב של העיכול בבטן, וגם יוצר רעלנים שונים.

לצורך הפירוט, מחולקים המזונות למספר קטגוריות:
  1. פירות
  2. 1 פירות מתוקים - אבטיח, אנונה, אפרסמון, בננה, חרוב, מילון, תאנה, תמר, פירות יבשים
  3. 2 פירות חמצמצים (תת חומציים) - אגס, אפרסק, גויאבה, דובדבן (בשל), חבוש, מנגו, משמש, ענבים, פיג'ויה, פפאיה, תות שדה, שיזף מצוי (דומים), תות-עץ, תפוח
  4. 3 פירות חמוצים - אננס, קיווי, רימון, שזיף, פירות הדר, עגבניה
  5. ירקות
  6. 1 ירקות מתוקים - אפונה טריה, גזר, דלעת, סלק, תירס צעיר
  7. 2 ירקות סתמיים / ניטרליים - במיה, ארטישור ירושלמי, גמבה אדומה, עלים ירוקים (בעיקר אלו שאכילים חי), מלפפון, פלפל אדום, קישוא, שעועית טריה
  8. 3 ירקות חצי-חריפים - בצל ירוק, חציל, כרוב, כרובית, ברוקולי, כרישה, לפת, עגבניה (בכמות קטנה, בעיקר החלק המוצק), קולורבי, בצל, פלפל ירוק, צנון, צנונית, שום, ארטישוק
  9. 4 ירקות חריפים - תרד, מנגולד, כרוב ניצנים, חזרת, אספרגוס, חרדל, עלים עם טעם תבליני (מנטה, לואיזה, רוקט)
  10. עמילנים - דגנים, תפו"א, בטטה, גריסי פנינה, סולת, ערמונים, קמח תירס
  11. חלבונים
  12. 1 חלבונים מהצומח (קטניות, אגוזים, זרעים)
  13. 2 חלבונים מהחי (חלב/בשר/ביצים)
  14. שומנים מרוכזים - טחינה, שמן, אבקדו, קוקוס, זיתי שמש. (אגוזים וזרעים נכנסים בד"כ תחת חלבונים, אבל בכל זאת שמתי "טחינה" גם בקטגוריה זו)
הכללים עצמם:
  1. מזונות "כבדים" - עמילנים, חלבונים, ושומנים מרוכזים, יש לאכול בצירוף מזון המסייע לעיכול - עלים ירוקים וירקות (רצוי נייטרליים).
  2. אסור לאכול בארוחה יותר מאחת מהמשפחות: פירות, עמילנים, חלבונים. אלו 3 משפחות מזון שלא רצוי לצרף ביניהן.
  3. פירות - רצוי לאכול בארוחה לא יותר מ3 פירות שונים. בנוסף, אסור לצרף פירות מתוקים עם פירות חמוצים.
  4. רצוי מאוד לא לצרף חלבון מהחי עם חלבון מהצומח (כמו למשל חומוס פול עם ביצה)
  5. לגבי שומנים מרוכזים, יש כללים שונים במקצת בין הסוגים השונים -
  6. 1 טחינה אפשר עם חלבונים, ואפשר בכמות קטנה עם עמילנים (כמו ממרח על לחם)
  7. 2 אבוקדו הכי טוב עם ירקות. אפשר עם פרי, ורצוי פרי מתוק בלבד (כמו מחית בננה-אבוקדו). אפשרי בכמות קטנה עם עמילנים (כמו ממרח על לחם).
  8. 3 לגבי שאר השומנים אני לא בטוח - צריך לקרוא קצת על הנושא.
  9. ירקות נייטרליים (בעיקר עלים) אפשר לצרף לכל מזון אחר.
  10. אין לשלב מלון עם כל סוג מזון אחר(ניתן לעשות כן עם מעט אבטיח).
כללי שתיית מים:
  • לא מומלץ לשתות מים בזמן הארוחה(ריכוז החומציות בקיבה משתנה, וגם המים עלולים "לדחוף" את המזון קדימה במעי הגס(נראה לי ששם) ולמנוע את ספיגתו המלאה.)
  • יש לשתות רק כשמרגישים צמא.
מומלץ לשתות מים לפחות:
  • 15 דקות לפני ארוחות.
  • 30 דקות אחרי ארוחת פירות.
  • שעתיים אחרי ארוחה עמילנית.
  • ארבע שעות לאחר ארוחת חלבונים.

ניתן לראות אם כן, די בברור, למה קטניה לא מונבטת היא בעייתית - כי היא מכילה כבר בעצמה גם עמילן מרוכז וגם חלבון מרוכז.

זמן ההפרדה בין ארוחות:
שאלה שבטח נשאלת היא כמה זמן צריך לחכות, למשל, בין אכילת עמילן לאכילת פרי?
התשובה היא - כמות הזמן שלוקח לעמילן להתפרק.
לפי התאוריה, אלו הזמנים שלוקח למזונות השונים להתפרק:
  • עמילנים - 3 שעות
  • חלבונים - 4 שעות
  • פירות - קרוב לשעה
  • מלון - כחצי שעה
  • זמן בין סוגים של פירות - 40 דקות
  • שייק (רסק / smoothie) - פחות מחצי שעה
  • מיץ (או חלב צמחי וכדומה) - 15 עד 20 דקות
  • ארוחה "מלאה" עם צירופים לא נכונים של מזונות (למשל עמילנים עם חלבונים ואז פרי לקינוח) - 8 שעות +
כללי אכילה סדרתית של מזונות -
שיטה נוספת שפיתח דר. סטאנלי באס
על פי הרעיון, כאשר אוכלים מזונות לא מעורבבים, אלא אחד אחרי השני, רצוי לאכול אותם ע"פ סדר מסויים -
לאכול קודם את מה שיורד מהר יותר בבטן, על מנת לא לגרום למזון אחד לזרז את העיכול של השני, או לעקוף אותו במערכת העיכול (דבר שיגרום לחוסר תאום קל מבחינת האנזימים המופרשים).
למשל, אם אוכלים ירקות עם אורז, אז רצוי לאכול קודם את הירקות ואח"כ את האורז.
או למשל אם הארוחה כוללת גם מיץ גזר וגם פירות, אז רצוי לשתות את המיץ לפני הפירות.
דוגמא נוספת: בארוחה מכילה גם מרק וגם מנה מוצקה, עדיף לאכול את המרק קודם כי הוא נוזלי יותר ויורד יותר מהר בבטן.

ברכות ואיחולי דיון פורה!

חזרה למעלה