על ידי אנונימי » 21 נובמבר 2007, 18:56
ראו גם:
היגיינה טבעית,
בן אורי,
זהו דף של דיון קהילתי באתר הקהילתי של
באופן טבעי. אין כאן מומחים או פורום מומחים אלא רק משתתפים מהקהילה שגילו עניין בשיחה קהילתית על הנושא "צירופי מזון". דף זה מוקדש לנושא הזה בלבד - באתר אלפי דפים המוקדשים לנושאים אחרים, חלקם עוסקים גם בתזונה.
טיוטא של פתיח לדף
(
אורי יורמן)
תאוריית צירופי המזון, אותה פיתח לראשונה הרברט שלטון, היא אוסף כללים (ונימוקים מאחוריהם) הקובעים:
- איזה מזונות אפשר לצרף יחדיו באופן שיאפשר עיכול תקין
- איזה מזונות רצוי לא לצרף יחדיו, על מנת לא ליצור הפרעות בעיכול
- לאיזה מזונות "כבדים" רצוי להוסיף משהו "קל" על מנת להקל את עיכולם, ואיזה הם אותם מזונות שרצוי לצרף להם.
מטרת השיטה היא לאפשר עיכול תקין של מזון.
לפי התאוריה, מזונות שנאכלים בצירופים לא מתאימים, מתפרקים פירוק של רקבון במקום פירוק ע"י אנזימים. הדבר גורם לעיכוב של העיכול בבטן, וגם יוצר רעלנים שונים.
לצורך הפירוט, מחולקים המזונות למספר קטגוריות:
- פירות
- 1 פירות מתוקים - אבטיח, אנונה, אפרסמון, בננה, חרוב, מילון, תאנה, תמר, פירות יבשים
- 2 פירות חמצמצים (תת חומציים) - אגס, אפרסק, גויאבה, דובדבן (בשל), חבוש, מנגו, משמש, ענבים, פיג'ויה, פפאיה, תות שדה, שיזף מצוי (דומים), תות-עץ, תפוח
- 3 פירות חמוצים - אננס, קיווי, רימון, שזיף, פירות הדר, עגבניה
- ירקות
- 1 ירקות מתוקים - אפונה טריה, גזר, דלעת, סלק, תירס צעיר
- 2 ירקות סתמיים / ניטרליים - במיה, ארטישור ירושלמי, גמבה אדומה, עלים ירוקים (בעיקר אלו שאכילים חי), מלפפון, פלפל אדום, קישוא, שעועית טריה
- 3 ירקות חצי-חריפים - בצל ירוק, חציל, כרוב, כרובית, ברוקולי, כרישה, לפת, עגבניה (בכמות קטנה, בעיקר החלק המוצק), קולורבי, בצל, פלפל ירוק, צנון, צנונית, שום, ארטישוק
- 4 ירקות חריפים - תרד, מנגולד, כרוב ניצנים, חזרת, אספרגוס, חרדל, עלים עם טעם תבליני (מנטה, לואיזה, רוקט)
- עמילנים - דגנים, תפו"א, בטטה, גריסי פנינה, סולת, ערמונים, קמח תירס
- חלבונים
- 1 חלבונים מהצומח (קטניות, אגוזים, זרעים)
- 2 חלבונים מהחי (חלב/בשר/ביצים)
- שומנים מרוכזים - טחינה, שמן, אבקדו, קוקוס, זיתי שמש. (אגוזים וזרעים נכנסים בד"כ תחת חלבונים, אבל בכל זאת שמתי "טחינה" גם בקטגוריה זו)
הכללים עצמם:
- מזונות "כבדים" - עמילנים, חלבונים, ושומנים מרוכזים, יש לאכול בצירוף מזון המסייע לעיכול - עלים ירוקים וירקות (רצוי נייטרליים).
- אסור לאכול בארוחה יותר מאחת מהמשפחות: פירות, עמילנים, חלבונים. אלו 3 משפחות מזון שלא רצוי לצרף ביניהן.
- פירות - רצוי לאכול בארוחה לא יותר מ3 פירות שונים. בנוסף, אסור לצרף פירות מתוקים עם פירות חמוצים.
- רצוי מאוד לא לצרף חלבון מהחי עם חלבון מהצומח (כמו למשל חומוס פול עם ביצה)
- לגבי שומנים מרוכזים, יש כללים שונים במקצת בין הסוגים השונים -
- 1 טחינה אפשר עם חלבונים, ואפשר בכמות קטנה עם עמילנים (כמו ממרח על לחם)
- 2 אבוקדו הכי טוב עם ירקות. אפשר עם פרי, ורצוי פרי מתוק בלבד (כמו מחית בננה-אבוקדו). אפשרי בכמות קטנה עם עמילנים (כמו ממרח על לחם).
- 3 לגבי שאר השומנים אני לא בטוח - צריך לקרוא קצת על הנושא.
- ירקות נייטרליים (בעיקר עלים) אפשר לצרף לכל מזון אחר.
- אין לשלב מלון עם כל סוג מזון אחר(ניתן לעשות כן עם מעט אבטיח).
כללי שתיית מים:
- לא מומלץ לשתות מים בזמן הארוחה(ריכוז החומציות בקיבה משתנה, וגם המים עלולים "לדחוף" את המזון קדימה במעי הגס(נראה לי ששם) ולמנוע את ספיגתו המלאה.)
- יש לשתות רק כשמרגישים צמא.
מומלץ לשתות מים לפחות:
- 15 דקות לפני ארוחות.
- 30 דקות אחרי ארוחת פירות.
- שעתיים אחרי ארוחה עמילנית.
- ארבע שעות לאחר ארוחת חלבונים.
ניתן לראות אם כן, די בברור, למה קטניה לא מונבטת היא בעייתית - כי היא מכילה כבר בעצמה גם עמילן מרוכז וגם חלבון מרוכז.
זמן ההפרדה בין ארוחות:
שאלה שבטח נשאלת היא כמה זמן צריך לחכות, למשל, בין אכילת עמילן לאכילת פרי?
התשובה היא - כמות הזמן שלוקח לעמילן להתפרק.
לפי התאוריה, אלו הזמנים שלוקח למזונות השונים להתפרק:
- עמילנים - 3 שעות
- חלבונים - 4 שעות
- פירות - קרוב לשעה
- מלון - כחצי שעה
- זמן בין סוגים של פירות - 40 דקות
- שייק (רסק / smoothie) - פחות מחצי שעה
- מיץ (או חלב צמחי וכדומה) - 15 עד 20 דקות
- ארוחה "מלאה" עם צירופים לא נכונים של מזונות (למשל עמילנים עם חלבונים ואז פרי לקינוח) - 8 שעות +
כללי אכילה סדרתית של מזונות -
שיטה נוספת שפיתח
דר. סטאנלי באס
על פי הרעיון, כאשר אוכלים מזונות לא מעורבבים, אלא אחד אחרי השני, רצוי לאכול אותם ע"פ סדר מסויים -
לאכול קודם את מה שיורד מהר יותר בבטן, על מנת לא לגרום למזון אחד לזרז את העיכול של השני, או לעקוף אותו במערכת העיכול (דבר שיגרום לחוסר תאום קל מבחינת האנזימים המופרשים).
למשל, אם אוכלים ירקות עם אורז, אז רצוי לאכול קודם את הירקות ואח"כ את האורז.
או למשל אם הארוחה כוללת גם מיץ גזר וגם פירות, אז רצוי לשתות את המיץ לפני הפירות.
דוגמא נוספת: בארוחה מכילה גם מרק וגם מנה מוצקה, עדיף לאכול את המרק קודם כי הוא נוזלי יותר ויורד יותר מהר בבטן.
ברכות ואיחולי דיון פורה!
ראו גם: [po]היגיינה טבעית[/po], [po]בן אורי[/po],
זהו דף של דיון קהילתי באתר הקהילתי של [po]באופן טבעי[/po]. אין כאן מומחים או פורום מומחים אלא רק משתתפים מהקהילה שגילו עניין בשיחה קהילתית על הנושא "צירופי מזון". דף זה מוקדש לנושא הזה בלבד - באתר אלפי דפים המוקדשים לנושאים אחרים, חלקם עוסקים גם בתזונה.
[b]טיוטא של פתיח לדף[/b]
([po]אורי יורמן[/po])
תאוריית צירופי המזון, אותה פיתח לראשונה הרברט שלטון, היא אוסף כללים (ונימוקים מאחוריהם) הקובעים:
[list]
[*] איזה מזונות אפשר לצרף יחדיו באופן שיאפשר עיכול תקין
[*] איזה מזונות רצוי לא לצרף יחדיו, על מנת לא ליצור הפרעות בעיכול
[*] לאיזה מזונות "כבדים" רצוי להוסיף משהו "קל" על מנת להקל את עיכולם, ואיזה הם אותם מזונות שרצוי לצרף להם.
[/list]
מטרת השיטה היא לאפשר עיכול תקין של מזון.
לפי התאוריה, מזונות שנאכלים בצירופים לא מתאימים, מתפרקים פירוק של רקבון במקום פירוק ע"י אנזימים. הדבר גורם לעיכוב של העיכול בבטן, וגם יוצר רעלנים שונים.
לצורך הפירוט, מחולקים המזונות למספר קטגוריות:
[list=1]
[*] פירות
[*] 1 פירות מתוקים - אבטיח, אנונה, אפרסמון, בננה, חרוב, מילון, תאנה, תמר, פירות יבשים
[*] 2 פירות חמצמצים (תת חומציים) - אגס, אפרסק, גויאבה, דובדבן (בשל), חבוש, מנגו, משמש, ענבים, פיג'ויה, פפאיה, תות שדה, שיזף מצוי (דומים), תות-עץ, תפוח
[*] 3 פירות חמוצים - אננס, קיווי, רימון, שזיף, פירות הדר, עגבניה
[*] ירקות
[*] 1 ירקות מתוקים - אפונה טריה, גזר, דלעת, סלק, תירס צעיר
[*] 2 ירקות סתמיים / ניטרליים - במיה, ארטישור ירושלמי, גמבה אדומה, עלים ירוקים (בעיקר אלו שאכילים חי), מלפפון, פלפל אדום, קישוא, שעועית טריה
[*] 3 ירקות חצי-חריפים - בצל ירוק, חציל, כרוב, כרובית, ברוקולי, כרישה, לפת, עגבניה (בכמות קטנה, בעיקר החלק המוצק), קולורבי, בצל, פלפל ירוק, צנון, צנונית, שום, ארטישוק
[*] 4 ירקות חריפים - תרד, מנגולד, כרוב ניצנים, חזרת, אספרגוס, חרדל, עלים עם טעם תבליני (מנטה, לואיזה, רוקט)
[*] עמילנים - דגנים, תפו"א, בטטה, גריסי פנינה, סולת, ערמונים, קמח תירס
[*] חלבונים
[*] 1 חלבונים מהצומח (קטניות, אגוזים, זרעים)
[*] 2 חלבונים מהחי (חלב/בשר/ביצים)
[*] שומנים מרוכזים - טחינה, שמן, אבקדו, קוקוס, זיתי שמש. (אגוזים וזרעים נכנסים בד"כ תחת חלבונים, אבל בכל זאת שמתי "טחינה" גם בקטגוריה זו)
[/list]
הכללים עצמם:
[list=1]
[*] מזונות "כבדים" - עמילנים, חלבונים, ושומנים מרוכזים, יש לאכול בצירוף מזון המסייע לעיכול - עלים ירוקים וירקות (רצוי נייטרליים).
[*] אסור לאכול בארוחה יותר מאחת מהמשפחות: פירות, עמילנים, חלבונים. אלו 3 משפחות מזון שלא רצוי לצרף ביניהן.
[*] פירות - רצוי לאכול בארוחה לא יותר מ3 פירות שונים. בנוסף, אסור לצרף פירות מתוקים עם פירות חמוצים.
[*] רצוי מאוד לא לצרף חלבון מהחי עם חלבון מהצומח (כמו למשל חומוס פול [b]עם[/b] ביצה)
[*] לגבי שומנים מרוכזים, יש כללים שונים במקצת בין הסוגים השונים -
[*] 1 טחינה אפשר עם חלבונים, ואפשר בכמות קטנה עם עמילנים (כמו ממרח על לחם)
[*] 2 אבוקדו הכי טוב עם ירקות. אפשר עם פרי, ורצוי פרי מתוק בלבד (כמו מחית בננה-אבוקדו). אפשרי בכמות קטנה עם עמילנים (כמו ממרח על לחם).
[*] 3 לגבי שאר השומנים אני לא בטוח - צריך לקרוא קצת על הנושא.
[*] ירקות נייטרליים (בעיקר עלים) אפשר לצרף לכל מזון אחר.
[*] אין לשלב מלון עם כל סוג מזון אחר(ניתן לעשות כן עם מעט אבטיח).
[/list]
כללי שתיית מים:
[list]
[*] לא מומלץ לשתות מים בזמן הארוחה(ריכוז החומציות בקיבה משתנה, וגם המים עלולים "לדחוף" את המזון קדימה במעי הגס(נראה לי ששם) ולמנוע את ספיגתו המלאה.)
[*] יש לשתות רק כשמרגישים צמא.
[/list]
מומלץ לשתות מים לפחות:
[list]
[*] 15 דקות לפני ארוחות.
[*] 30 דקות אחרי ארוחת פירות.
[*] שעתיים אחרי ארוחה עמילנית.
[*] ארבע שעות לאחר ארוחת חלבונים.
[/list]
ניתן לראות אם כן, די בברור, למה קטניה לא מונבטת היא בעייתית - כי היא מכילה כבר בעצמה גם עמילן מרוכז וגם חלבון מרוכז.
זמן ההפרדה בין ארוחות:
שאלה שבטח נשאלת היא כמה זמן צריך לחכות, למשל, בין אכילת עמילן לאכילת פרי?
התשובה היא - כמות הזמן שלוקח לעמילן להתפרק.
לפי התאוריה, אלו הזמנים שלוקח למזונות השונים להתפרק:
[list]
[*] עמילנים - 3 שעות
[*] חלבונים - 4 שעות
[*] פירות - קרוב לשעה
[*] מלון - כחצי שעה
[*] זמן בין סוגים של פירות - 40 דקות
[*] שייק (רסק / smoothie) - פחות מחצי שעה
[*] מיץ (או חלב צמחי וכדומה) - 15 עד 20 דקות
[*] ארוחה "מלאה" עם צירופים לא נכונים של מזונות (למשל עמילנים עם חלבונים ואז פרי לקינוח) - 8 שעות +
[/list]
כללי אכילה סדרתית של מזונות -
שיטה נוספת שפיתח [url=http://drbass.com/]דר. סטאנלי באס[/url]
על פי הרעיון, כאשר אוכלים מזונות לא מעורבבים, אלא אחד אחרי השני, רצוי לאכול אותם ע"פ סדר מסויים -
לאכול קודם את מה שיורד מהר יותר בבטן, על מנת לא לגרום למזון אחד לזרז את העיכול של השני, או לעקוף אותו במערכת העיכול (דבר שיגרום לחוסר תאום קל מבחינת האנזימים המופרשים).
למשל, אם אוכלים ירקות עם אורז, אז רצוי לאכול קודם את הירקות ואח"כ את האורז.
או למשל אם הארוחה כוללת גם מיץ גזר וגם פירות, אז רצוי לשתות את המיץ לפני הפירות.
דוגמא נוספת: בארוחה מכילה גם מרק וגם מנה מוצקה, עדיף לאכול את המרק קודם כי הוא נוזלי יותר ויורד יותר מהר בבטן.
ברכות ואיחולי דיון פורה!