סוף סוף מוצאת זמן פנוי להגיב @}
יקירה, קראתי אותך כשכתבת, ואז קראתי אותך עוד שלוש פעמים. מהטלפון. והנה אני, סוף סוף, עם מקלדת נורמלית, מחפשת את המילים הנכונות.
כ"כ הרבה שנים אני נמנעת מלייחס טון מאשים, מרגישה שמדובר בהתקרבנות, שאין לי זכות. ואז אני קוראת אותך ואומרת, אוי, זה כנראה נכון.
בדיוק.
יש סוגים מסוימים של, בואי נקרא לזה יחסים מחבלים, שבאים בילט-אין עם מנגנון שמנטרל את היכולת לזהות שאלה יחסים מחבלים.
זה יכול לבוא בכל מיני צורות וגוונים.
אבל תמיד יהיה איזה מנגנון של להאשים אותך בהתנהגות או בתגובה של "הנותן בעל הכוונות הטובות", או בתוצאות של המעשים
שלהם.
מין כזה "אמרתי לך", שאם את בודקת אותו מקרוב הוא חסר היגיון בעליל. אבל רק אם את בודקת אותו ממש מקרוב, כי מטר אחורה הוא כן נראה הגיוני, וסביר.
יותר גרוע: זה מנגנון שיוצר לופים, ונבואות שמגשימות את עצמן.
נניח, אני טוחנת לך בראש שאת מגושמת ולא זהירה, ואז נותנת לך וואזת חרסינה גדולה ושבירה במיוחד כשאין לך מקום טוב לשים אותה בבית, ואז מאשימה אותך ברשלנות כשהיא נשברת.
(או ב"את לא מעריכה את הנתינה שלי" כשאת שמה אותה בבוידעם. נו, בטח! כי הנתינה היתה לחלוטין לא בכיוון הנכון!)
אז הנה, נתתי לך ואזה מושקעת ויפהפיה, ויקרה, ורצתי לשלוש חנויות כדי למצוא אותה במיוחד, או מונית ספיישל כדי לקחת אותה מהחנות, ומה יוצא בסוף? או שאת רשלנית ומזלזלת במתנות שלי, או שאת אגואיסטית ומזלזלת במתנות שלי.
עם "מתנה" כזאת, מי צריך קנסות :-\
יש מיליון דוגמאות יותר טובות, אבל עושה לי רע לנסח אותן

הנה אחת: מישהו שיוצר אתך מערכת יחסים, ואז מתחיל לטפטף אסטרטגיות שלאט לאט מרחיקות אותך מאנשים אחרים, יוצר מצב שבו "לא כדאי לך" להיות אתם כי הזאתי מעצבנת אותו וההוא רחוק מדי והשניים מעשנים (או לא-מעשנים), ועוד כהנה וכהנה, ואז, כשאת ממש צריכה מישהו לדבר אתן ואין, המחבל אומר לך: "את רואה! אמרתי לך שאין לך כישורים חברתיים! למה לא הקשבת לי קודם כשניסיתי ללמד אותך איך להתנהג?"
או "אמרתי לך! את לא יכולה להסמוך על האנשים האלה. [רק עלי]".

וקובר אותך עוד יותר בכלא המאוד-סמוי והמאוד-ממשי הזה שהוא יצר.
וכדור השלג הולך וגדל, אני כועסת על עצמי יותר ומשתתקת יותר והנה ההוכחה שהם צודקים ושוב אני משתתקת ושוב כועסת על עצמי וכן הלאה.
בדיוק. לופ.
אבל,

את לא רוצה להאשים אותם, ואת לא רוצה להתקרבן, ואני לגמרי מבינה ולגמרי מצדיקה אותך

את רוצה לקחת אחריות, לחיות, לטפל בעצמך. אני בעד. בואי נניח את "אכלו לי, שתו לי" בצד.
במקום זה, מציעה לך דרך להתחיל ליישב את הסכסוך הזה עם אמא שלך.
(וכל כך אהבתי את איך שניסחת את זה לבנזוג! פשוט נפלא)
אז מה הדרך? באנגלית קוראים לזה Ideal Parenting Figure Imagery Protocol.
במילים פשוטות, זהו טיפול שבו את בונה לעצמך דמות הורית אידיאלית, שמתנהגת ומתייחסת אלייך באופנים שממלאים את הצרכים שהיו לך כילדה ולא נענו כהלכה.
פסיכולוגים מהאסכולה הזאת מגדירים חמישה צרכים בסיסיים של ילדים: תחושת בטחון ומוגנות, תמיכה והרגעה, להרגיש שרואים אותך, מבינים ומתכווננים אלייך, Expressed delight (אין לי מושג איך לתרגם את זה באלגנטיות. הכוונה היא לקבל מההורים פידבק שהם שמחים בך, מתענגים עלייך, חוגגים את היופי והאיכויות שבך), ואחרון אחרון חביב: תמיכה בהתפתחות, העזה, הרפתקנות ועצמאות.
ממה שאת מספרת, נשמע שמה שההורים שלך הכי לא נתנו לך זה את שני הסעיפים האחרונים.
ולפיכך, באלה כדאי לך לתהמקד.
אני מצרפת כמה מקורות.
מאמר חביב לציבור הרחב:
https://www.psychotherapy.net/blog/titl ... e-protocol
דמיון מודרך מאת דן בראון (היוצר של הגישה)
https://www.youtube.com/watch?v=EAcUlVEbAtg
הייתי מתה להעלות לפה מאמר ממש טוב שסוקר את השיטה, אבל פתאום לא מוצאת אותו, רק את הכותר. הנה:
https://www.ingentaconnect.com/content/ ... 1/art00004
אם יש לך חבר עם גישה אקדמית, תשנוררי ממנו את המאמר. אם לא, תכתבי לי מייל ואשלח לך עותק
נקודה חשובה: מטפלים שמציגים את הגישה יגידו לך שזה משהו שעושים עם מטפל, שהוא מדריך אותך בכיוון וכולי וכולי.
אני אומרת: אפשר לעשות את זה גם לגמרי בעצמך, ברגע שאת מבינה את העקרונות.
(והעקרונות מוצגים יופי במאמר של אליוט).
כמה דברים:
הם אומרים לך "תדמייני דמות הורה שמגיבה אלייך באופן המושלם והיפהפה ביותר".
אממה, שההורים הספציפיים שלך לא היו ככה. אז איך מדמיינים משהו שמעולם לא חווית?
א. אם את שייכת למחלקת האנשים שיידחו תסריט "יותר מדי טוב" בטענה שזה לא אפשרי, או שהתמונה לא מחזיקה אצלך בראש, אז תעשי את זה בהדרגה. לא חייבים ללכת ישר לטופ. בהתחלה מדמיינים משהו שקצת יותר טוב ממה שאי פעם חווית, אחר כך משהו עוד קצת יותר טוב, וכן הלאה, עד שאת מגיעה לשמיים
![:] :-]](./images/smilies/blush.gif)
ב. משתמשים בכל הרגעים הכי טובים שהיו לך עם
אנשים אחרים בתוך חומר גלם.
כלומר, נניח שהיתה לך מורה טובה בתיכון שראתה אותך, קלטה אותך והגיבה לך נכון? תנכסי אותה ואת האיכויות האלה שלה לממלכת הדמיון, תני לה קצת, רק קצת כוחות-על (למשל, היכולת להיות אתך בכל מקום, לא רק בבית הספר) ותתחילי לרוץ עם זה.
ג. להשתמש הרבה בדמיון תחושתי (את זה הם כן אומרים במאמר Co-creating), לא רק ויזואלי. לדמיין תחושות גוף. איך זה מרגיש כשמישהו מחייך אלייך. איך זה מרגיש כשמישהו מעודד אותך לטפס על המגלשה הכי גבוהה ומסתכל עלייך מלמטה, ואיך זה לגלוש הכי מהר ולצרוח תוך כדי, ואיך זה לעוף עליה בחיבוק כשאת גומרת ואז לרוץ ולטפס שובפעם.
וכאן אפשר לארגן לך עזרים תחושתיים. איפה יהיה לך הכי קל לדמיין את מה שאת זקוקה לו? במיטה, מתחת לחמש שמיכות פוך ועם פיג'מה רכה במיוחד? או בחוץ, בטבע? בלשכב על הדשא, או לשבת מתחת לעץ? תפרגני לעצמך תנאים שמזינים את הדמיון בכיוון הנכון.
ד. ואז, אחרי שהצלחת פעם אחת, לחזור לתסריט הזה ולתרגל אותו ולחזור עליו, כשאת זקוקה לתמיכה, כל פעם שהמחשבות המקטינות והמכבות מסתערות עלייך. פעמיים-שלוש ביום זה נהדר. עוד יותר, זה עוד יותר נהדר. גם לשנן ולחזור על תסריטים מוצלחים שכבר דמיינת, וגם לתת לעצמך ליצור ווריאציה אחרת. כל המרבה הרי זה משובח.
הדבר הכי מוצלח לדעתי בתרפייה הזאת, זה שהיא חוסכת לך את הדילמה המטופשת האם לתת לעצמך לגיטימציה להאשים אותם או לא. מה זה חשוב מה עשו או לא עשו או אם זה כן מכוונות טובות או לא, אם זה נבע מתאונה או בורות או הפצעים של עצמם? מה שהם עשו ולא עשו - חשוב רק כדי לזהות את הצרכים שעדיין קיימים בך כאן-ועכשיו, ולספק אותם לעצמך, בלי להתנצל.
ברגע שאת מזהה את הצרכים שלך - את יכולה להשאיר את הדיון על אמא שלך מאחור, ולעבוד עליהם בעצמך. אני צריכה אבגד - אז אני אתן לעצמי אבגד.
כן, ככה! זה חוקי, זה בחינם, זה לא ממכר, אפשר לעשות את זה בפינות של היום, עשר-שלושים דקות לפני השינה, חמש דקות כשמתעוררת, כשמיניקה (אחחח!!), אפילו תוך כדי רחיצת כלים כשנהיים מיומנים יותר - אז אני אעשה את זה, וזהו.
ובכל זאת, יחד עם זאת, אני רוצה לחזור אחורה להתחלה ולהגיד: אחרי שפעלת ועשית למען עצמך, יש לך זכות לכאוב את הכאב שלך בריש גלי. ולדעת שהוא קיים בפני עצמו, בלי ה"אני סתם מגזימה".
ובשמת כבר ניסחה את זה הרבה יותר טוב ממני, בפוסט הנ"ל:
תמיכה לאחר אובדן הריון (2018-12-28T18:38:55)
אני חוזרת אליו פעם אחר פעם אחר פעם. לא מתעייפת מלקרוא אותו שוב.
@}@}@}