על ידי בשמת_א* » 09 יולי 2007, 12:00
הכוונה היא לאבטיח שצמח מזרעים מהונדסים שהרי אין זרעים אורגניים של ממש בעולם
ננסה לעשות קצת סדר:
א. הנדסה גנטית היא משהו מאוד חדש. לעומת זאת, כבר אלפי שנים האדם עוסק בהכלאות של מינים וזנים של בעלי חיים וצמחים כדי להגיע לגידולים מוצלחים יותר בשבילו. לא באופן גנטי, באופן מסורתי.
ב. האבטיח בלי הגרעינים הוא פיתוח של הכלאות כאלה. לא של הנדסה גנטית.
ג. כל זן שפותח, אפשר לגדל אורגני או לא אורגני.
ד. הבדל אחד כבר בזרעים: זרעים לא אורגניים משמרים בחומרים משמרים, וכן טובלים בהורמון גדילה או בחומרים אחרים, ברוב המקרים (אין לי ידע לגבי השאלה, אם עושים את זה לכל הזרעים או רק לחלקם). הזרעים האורגניים נשמרים רק מיובשים, ומגודלים באופן טבעי ללא חומרים מסוכנים.
ה. הבדל שני באיזור השמירה: אין לרסס או להדביר בחדרים שבהם נשמרים זרעים אורגניים או כל תוצרת אורגנית. זכור לי מקרה שבו בעל עדר עיזים טען שלמעשה החלב שלהם אורגני כי העיזים רועות במרעה טבעי על צלע הר, כל יום, והם לא מוסיפים כלום לחלב וכו'. אבל כיוון שהוא לא היה בפיקוח ולא קיבל הדרכה ולא היה לו מושג, אז הוא לא ידע שהעובדה שהוא עושה הדברה בדיר באופן קבוע גורמת לכך שהעיזים מורעלות והחלב מורעל (הדבר התגלה אחרי שהוא איבד הרבה גדיים באחת ההדברות האלה. חומר הדברה שיכול להרוג גדי, מובן שאינו מומלץ במיוחד למאכל אדם).
ו. הבדל נוסף בגידול: אין להשתמש בשום חומרים כימיים /סינתיטיים בגידול עצמו.
ז. הדברה ביולוגית: שימוש בבעלי חיים שאוכלים מזיקים. למשל, תנשמות שאוכלות עכברים מגינות כך על התבואה. דבורים מסוימות, קיפודים שאוכלים חלזונות, וכו'. כלומר, דואגים לטפח ליד הגידולים את אותם חרקים/ציפורים/חיות שטורפים את ה"מזיקים" של אותו גידול, וכך הנזק מופחת. עדיין, יהיה איזון מסוים. כלומר, בעלי חיים מסויימים עדיין יאכלו חלק מהיבול, אבל הרוב יינצל. זה התשלום שלנו תמורת הזכות לאכול גידול שאין בו רעלים - אנחנו לא מרעילים איקריות או חלזונות או נמלים או עכברים, ולא מרעילים גם את עצמנו, את האדמה שלנו ואת המים שלנו.
ח. שיטות "הדברה" אורגניות אחרות: למשל, חליטה מסוימת משום (הירק, שום) ששופכים על צמחים - דוחה חרקים מסוימים שאוהבים לאכול את אותו צמח. או, למשל, נגד מכת שבלולים: דייסת שבלולים... (כן, זה מה שזה נשמע: אוספים כמה שבלולים, מועכים אותם, ומכינים מהם - שכחתי איך בדיוק והספר שלי מושאל כרגע - משהו ששופכים שם והשבלולים כמובן בורחים ממנו... איכס).
ט. שימוש בצמחים "חברים" ולא חברים: יש צמחים, שתומכים זה בזה כשהם גדלים יחד. אחת הסיבות היא, שמשהו בצמח אחד דוחה את החרקים שפוגעים בחברו ולהיפך. הרבה מהחקלאות האורגנית, ובעיקר מהחקלאות הבת קיימא (פרמקלצ'ר), מבוסס על השילוב המועיל של הצמחים. במקום שדה שלם של גזר - שהופך את הגזר לחשוף במיוחד לאותם בעלי חיים שאוהבים לאכול את הגזר וכך בעיני החקלאי הם "מזיקים" (כי הם מזיקים ליבול שלו) - שותלים ערוגות של גזר בין ערוגות של בצל ושום וכן הלאה.
יש עוד הרבה שיטות. לגדל צמחי תבלין מסויימים מסביב לגזעי העצים, שדוחים את החרקים שפוגעים בפירות העץ, ועוד ועוד.
י. אכן, שערורייה בזרעים: מכון וולקני, ומקומות אחרים בארץ שעסקו כל השנים בהכלאות ל"שיפור" הזנים של הפירות והירקות, לא שמרו, מסתבר, על זרעים מקוריים של הירקות שעשו בהם ניסויים. כך, למיטב ידיעתי, אם הערבים שגידלו "בלדי" לא שמרו זן זה או אחר, אז כל הזרעים של ירק או פרי מסוים ניתנים להשגה רק דרך המרכזים שמפתחים את הזנים וזהו.
יא. גם באורגני, החקלאים בוחרים לעתים קרובות לגדל את הזן המקובל באותו זמן גם בסופרמרקטים, מתוך הנחה שאם אנשים התרגלו לאבטיח בלי גרעינים וזה מה שהם רוצים, אז זה מה שצריך לספק - אותו זן, אבל אורגני.
יב. למיטב ידיעתי, ענבים לא אורגניים כן מרססים. בצרפת ריססו את הענבים וזה גרם לחורבן של הקרקע, וכתוצאה מכך לירידה חדה באיכות הענבים. לכן הם חזרו בגדול לכרמים אורגניים. אני לא יודעת אם גם בארץ כל הכרמים עברו לאורגני. לפי מיטב ידיעתי עוד לא. למה שבישראל ילמדו מניסיונם המר של אחרים?
[u]הכוונה היא לאבטיח שצמח מזרעים מהונדסים שהרי אין זרעים אורגניים של ממש בעולם[/u]
ננסה לעשות קצת סדר:
א. הנדסה גנטית היא משהו מאוד חדש. לעומת זאת, כבר אלפי שנים האדם עוסק בהכלאות של מינים וזנים של בעלי חיים וצמחים כדי להגיע לגידולים מוצלחים יותר בשבילו. לא באופן גנטי, באופן מסורתי.
ב. האבטיח בלי הגרעינים הוא פיתוח של הכלאות כאלה. [b]לא[/b] של הנדסה גנטית.
ג. כל זן שפותח, אפשר לגדל אורגני או לא אורגני.
ד. הבדל אחד כבר בזרעים: זרעים לא אורגניים משמרים בחומרים משמרים, וכן טובלים בהורמון גדילה או בחומרים אחרים, ברוב המקרים (אין לי ידע לגבי השאלה, אם עושים את זה לכל הזרעים או רק לחלקם). הזרעים האורגניים נשמרים רק מיובשים, ומגודלים באופן טבעי ללא חומרים מסוכנים.
ה. הבדל שני באיזור השמירה: אין לרסס או להדביר בחדרים שבהם נשמרים זרעים אורגניים או כל תוצרת אורגנית. זכור לי מקרה שבו בעל עדר עיזים טען שלמעשה החלב שלהם אורגני כי העיזים רועות במרעה טבעי על צלע הר, כל יום, והם לא מוסיפים כלום לחלב וכו'. אבל כיוון שהוא לא היה בפיקוח ולא קיבל הדרכה ולא היה לו מושג, אז הוא לא ידע שהעובדה שהוא עושה [b]הדברה בדיר[/b] באופן קבוע גורמת לכך שהעיזים מורעלות והחלב מורעל (הדבר התגלה אחרי שהוא איבד הרבה גדיים באחת ההדברות האלה. חומר הדברה שיכול להרוג גדי, מובן שאינו מומלץ במיוחד למאכל אדם).
ו. הבדל נוסף בגידול: אין להשתמש בשום חומרים כימיים /סינתיטיים בגידול עצמו.
ז. הדברה ביולוגית: שימוש בבעלי חיים שאוכלים מזיקים. למשל, תנשמות שאוכלות עכברים מגינות כך על התבואה. דבורים מסוימות, קיפודים שאוכלים חלזונות, וכו'. כלומר, דואגים לטפח ליד הגידולים את אותם חרקים/ציפורים/חיות שטורפים את ה"מזיקים" של אותו גידול, וכך הנזק מופחת. עדיין, יהיה איזון מסוים. כלומר, בעלי חיים מסויימים עדיין יאכלו חלק מהיבול, אבל הרוב יינצל. זה התשלום שלנו תמורת הזכות לאכול גידול שאין בו רעלים - אנחנו לא מרעילים איקריות או חלזונות או נמלים או עכברים, ולא מרעילים גם את עצמנו, את האדמה שלנו ואת המים שלנו.
ח. שיטות "הדברה" אורגניות אחרות: למשל, חליטה מסוימת משום (הירק, שום) ששופכים על צמחים - דוחה חרקים מסוימים שאוהבים לאכול את אותו צמח. או, למשל, נגד מכת שבלולים: דייסת שבלולים... (כן, זה מה שזה נשמע: אוספים כמה שבלולים, מועכים אותם, ומכינים מהם - שכחתי איך בדיוק והספר שלי מושאל כרגע - משהו ששופכים שם והשבלולים כמובן בורחים ממנו... איכס).
ט. שימוש בצמחים "חברים" ולא חברים: יש צמחים, שתומכים זה בזה כשהם גדלים יחד. אחת הסיבות היא, שמשהו בצמח אחד דוחה את החרקים שפוגעים בחברו ולהיפך. הרבה מהחקלאות האורגנית, ובעיקר מהחקלאות הבת קיימא (פרמקלצ'ר), מבוסס על השילוב המועיל של הצמחים. במקום שדה שלם של גזר - שהופך את הגזר לחשוף במיוחד לאותם בעלי חיים שאוהבים לאכול את הגזר וכך בעיני החקלאי הם "מזיקים" (כי הם מזיקים ליבול שלו) - שותלים ערוגות של גזר בין ערוגות של בצל ושום וכן הלאה.
יש עוד הרבה שיטות. לגדל צמחי תבלין מסויימים מסביב לגזעי העצים, שדוחים את החרקים שפוגעים בפירות העץ, ועוד ועוד.
י. אכן, שערורייה בזרעים: מכון וולקני, ומקומות אחרים בארץ שעסקו כל השנים בהכלאות ל"שיפור" הזנים של הפירות והירקות, לא שמרו, מסתבר, על זרעים מקוריים של הירקות שעשו בהם ניסויים. כך, למיטב ידיעתי, אם הערבים שגידלו "בלדי" לא שמרו זן זה או אחר, אז כל הזרעים של ירק או פרי מסוים ניתנים להשגה רק דרך המרכזים שמפתחים את הזנים וזהו.
יא. גם באורגני, החקלאים בוחרים לעתים קרובות לגדל את הזן המקובל באותו זמן גם בסופרמרקטים, מתוך הנחה שאם אנשים התרגלו לאבטיח בלי גרעינים וזה מה שהם רוצים, אז זה מה שצריך לספק - אותו זן, אבל אורגני.
יב. למיטב ידיעתי, ענבים לא אורגניים כן מרססים. בצרפת ריססו את הענבים וזה גרם לחורבן של הקרקע, וכתוצאה מכך לירידה חדה באיכות הענבים. לכן הם חזרו בגדול לכרמים אורגניים. אני לא יודעת אם גם בארץ כל הכרמים עברו לאורגני. לפי מיטב ידיעתי עוד לא. למה שבישראל ילמדו מניסיונם המר של אחרים?