על ידי עדי_רן* » 25 אוגוסט 2001, 00:22
(התבטאות ראשונה שלי באתר זה... תודה לרועי ויונת)
מאחר שאני מבין קצת בתחום המיקרוגל הרשיתי לעצמי להתבטא. אחרי שקראתי מה שכתבתי הבנתי שהגזמתי קצת, אז מי שמתעייף מוזמן לדלג, ואיתו הסליחה.
המלה "קרינה" בעברית היא מלה תמימה שמעוררת מייד אסוציאציות קשות, למשל (בערך בסדר הזה) פיצוץ אטומי, נשורת, מלחמה קרה, ריגול טכנולוגי, קונספירציות, מוטציות, אמאלה!
התבטאויות שקשורות לפחד מקרינה נשמעות הרבה בהקשר של מיקרוגל(כמובן), טלפונים סלולריים ואלחוטיים, טלויזיה ומוניטורים, קווי מתח גבוה ועוד.
לגבי רוב הדברים הנ"ל אין הוכחות אמיתיות ששימוש
סביר במכשיר כלשהו (בהנחה שהוא תקין) גורם לנזק. כמובן שזה לא מוכיח את ההפך - ייתכן שיש נזק שעדיין לא התגלה. אבל להמשיך מכאן לפסילת טכנולוגיה רק מפני שלא הוכח שאינה מזיקה? מה עם כל הטכנולוגיות שהוכח שהן מזיקות - מנועי בנזין, סוללות, סבון, דשנים (גם אורגניים)...? יש עוד הרבה טכנולוגיות תמימות שלא הוכח לגביהן דבר, אבל המלה "קרינה" לא מתקשרת אליהן.
התייחסות למיקרוגל כמשהו מזיק עד שיוכח אחרת, דומה (לעניות דעתי) לאמונה בשדים ורוחות. תוכיחו שאין שדים ורוחות? לא הוכחתם? אז אולי כדאי ללכת עם שרשרת שיני שום על הצואר? אולי ריבוי תאונות הדרכים נובע מאי שימוש בשום? ויש קונספירציה של שונאי השום שמיועדת להסתיר מפנינו את האמת...?
קצת עובדות (ולא דעות אישיות שלי - למרות שאשמח לדון עליהן. וכן, לא בהכרח מדוייקות מתמטית - הכוונה להסביר בצורה פשוטה):
- הדברים שאנו נוהגים לקרוא להם "קרניים" (אור, רנטגן, אולטרא סגול) שקולים מבחינה פיסיקלית לדברים אחרים, להם אנו נוהגים לקרוא גלים (רדיו, מיקרוגל, מכ"ם). [גלים נשמע הרבה פחות מזיק...]
- הנזק שיכול להיגרם מקרניים/גלים מתחלק, בגדול, לשני תחומים: שינוי גנטי, וחימום רקמות.
- כדי לאפיין את הנזק, צריך לדבר על מאפיינים של הקרינה. המאפיינים העיקריים הם אורך הגל (בסנטימטרים, או יחידות דומות) ואת עוצמת הקרינה.
נזק שהוא שינוי גנטי יכול להיגרם רק ע"י קרינה מייננת, שהיא, בגדול, בעלת אורך גל קצר מאוד (מאות נאנו מטרים או קצר יותר) - אולטרא סגול יכול לעשות נזק כזה, גם רנטגן וקרני גמא שנפלטות מחומר רדיואקטיבי. במקרה זה הנזק הוא מצטבר, חשיפה ארוכה לקרינה בעוצמה חלשה מסוכנת כמו חשיפה קצרה בעוצמה גבוהה. (כן, גם בשיזוף וגם עם אולטראסול...*) נזק מסוג זה יכול לגרום לסרטן וגם להיחלשות רקמות ותופעות פחות נוראיות. הופעתו בדרך כלל דחויה (שנים לאחר החשיפה).
- נזק מסוג חימום רקמות יכול להיגרם ע"י קרינה מאורכי גל שונים. למשל, כולנו יודעים שחשיפה לאור נראה גורמת לחימום. קרינה נקלטת היטב בעיקר כאשר אורך הגל קרוב לגודל של האיבר הניזוק. הנזק הנובע מחימום אינו מצטבר - חשיפה בעוצמה נמוכה מאוד, בדרך כלל לא מסוכנת. הנזק מופיע מיידית, ולרוב גם מרגישים בו וניתן להתגונן מפניו.
קצת מאפיינים של מקורות קרינה שונים:
קווי מתח גבוה*: אורך הגל הוא אלפי קילומטרים, הקרינה לא מייננת, ועוצמתה נמוכה משמעותית מקרינת השמש. אין שום תיאוריה (מדעית, לפחות) שתומכת בנזק לרקמות כתוצאה מהם.
מכונות גילוח*: אותו אורך גל, עוצמת הקרינה למוח חזקה עשרות מונים - בעיקר עקב הקירבה בזמן השימוש. אין שום הוכחה לנזק, אפשר להמשיך להשתמש (למרות שלדעתי ג'ילט עושה עבודה יותר טובה).
גלי רדיו*: אורך הגל הוא מטרים ספורים (בתחנות ה-FM), קרינה לא מייננת. העוצמה בדרך כלל נמוכה, למעט בקירבת משדרים. עובדים בתחנות שידור לרוב לא מתרגשים מקרינה זו.
טלפונים סלולריים*: אורך הגל הוא כ-30 ס"מ. עוצמת הקרינה העוברת דרך הראש דומה לזו של אור השמש. הנזק האפשרי תיאורטית הוא חימום המוח, אך זה מתבצע בערך באותו קצב שהמוח מתחמם בזמן שהראש גלוי לשמש. לא ממש נורא.
מיקרוגל (וגם מכ"מ)*: אורך הגל הוא סנטימטרים ספורים, קרינה לא מייננת, עוצמה חזקה מאוד בתוך התנור ואמורה להיות נמוכה מחוצה לו (אם המכשיר תקין). קרינת המיקרוגל בתוך התנור גורמת פשוט לחימום חומרים הנמצאים במזון, בעיקר מים, ואינה מזיקה יותר מחימום בשיטות אחרות. מי שנחשף למיקרוגל בעוצמות נמוכות, למשל בסביבת מכ"מ, בדרך כלל מדווח על כאב ראש קל שמופיע מיידית (כנראה כתוצאה מהתחממות קלה של העיניים).
לא מומלץ להיכנס לתנור מיקרוגל. לגבי בדיקת דליפה הדעות חלוקות. כנראה שאם הדלת של המכשיר שלמה אז אין סכנה אמיתית.
אינפרא אדום*: נפלט מתנורים ועצמים חמים, בעוצמה חזקה מאוד. אורך הגל מאות נאנו מטרים, קרינה לא מייננת (לצורך הדיון הזה), אך מחממת היטב (זו בדרך כלל הכוונה כשמשתמשים בתנור). יש להיזהר לא לקבל כוויה.
אור נראה*: נפלט מהשמש בעוצמה חזקה יחסית, ומוחזר מרוב הדברים בסביבתנו בעוצמה פחות חזקה. אורך הגל דומה לאינפרא אדום. יכול לחמם את הרישתית ולגרום לירידה בראיה (וגם לאי נעימות). מומלץ להשתמש במשקפי שמש, ולא להסתכל על השמש, גם לא בליקוי חמה.
אולטרא סגול*: נפלט מהשמש בעוצמה חזקה יחסית, שגדלה כתוצאה מהחור באוזון. מוחזר מחול, מים, ושלג. אורך הגל דומה לאור נראה. גורם לנזקים
מוכחים לעור ולעיניים (סרטן עור, קטרקט, אובדן גמישות העדשה שמביא מבוגרים להשתמש במשקפי ראיה). מומלץ מאוד להשתמש במגיני קרינה למיניהם, בבגדים ארוכים, במשקפי שמש איכותיות עם עדשות זכוכית וציפוי מסנן UV. בכלל מומלץ לא לשהות בשמש כשלא צריך. הנ"ל נכון לבעלי עור בכל הצבעים (גם הרבה שחורי עור חולים בסרטן עור).
קרני X (רנטגן)*: משמשות לצילום רפואי. קרינה מייננת, מסוכנת, חשיפה מצטברת יכולה לגרום לנזקים רבים בכל אברי הגוף. מומלץ להימנע, חשוב להגן על איברי הרביה. רופאים וטכנאי רנטגן אמורים לדעת את כל זה ולהגן על הנבדקים במידת האפשר.
קרני גמא*: נפלטות מחומרים רדיואקטיביים (שבדרך כלל משמשים למטרות שליליות, אך גם לבדיקות רפואיות מסוימות), ובזמן פיצוצים גרעיניים. מומלץ לא להתקרב לחומרים כאלה, לא לעבוד בכורים גרעיניים, ואם אתם מזהים פיצוץ גרעיני, להתרחק כמה שיותר מהר 0-:.
לסיכום:
- כל מה שכתבתי אמור להיות מוכר והגיוני, ואכן התנהגות סבירה מאפשרת לנו להתגונן נגד רוב הסיכונים.
- אם רוצים להתייחס לקרינה כאל שדים ורוחות אפשר לעשות זאת, אך כדאי לפחות להכיר בכך שאלה שדים ורוחות.
- ספציפית לגבי מיקרוגל - מכשיר תקין מיצרך מוכר צריך להיות בטוח לשימוש, ומבחינת איכות המזון, גורם פחות נזק משיטות חימום אחרות.
ולסיום סיפור אמיתי ועצוב: שני אנשים שאני מכיר, שניהם בערך באותו גיל, עבדו כמעט כל חייהם הבוגרים עם ציוד שפולט קרינת מיקרוגל. אחד מהם הקפיד לא לדבר בטלפון סלולרי. השני צחק עליו ואמר שאחרי כל כך הרבה שנים, כשנשארו לו רק כמה שנים לדבר עם הנכדים בטלפון, הוא לא מתכוון להימנע מכך. לפני כמה חודשים נפטר השני (שהמשיך לדבר בטלפון סלולרי) מסרטן. הראשון עדיין איתנו. האם זה אומר משהו? לדעתי לא, חוץ מזה שאני לא נמנע מלהציג עובדות עצובות.
(התבטאות ראשונה שלי באתר זה... תודה לרועי ויונת)
מאחר שאני מבין קצת בתחום המיקרוגל הרשיתי לעצמי להתבטא. אחרי שקראתי מה שכתבתי הבנתי שהגזמתי קצת, אז מי שמתעייף מוזמן לדלג, ואיתו הסליחה.
המלה "קרינה" בעברית היא מלה תמימה שמעוררת מייד אסוציאציות קשות, למשל (בערך בסדר הזה) פיצוץ אטומי, נשורת, מלחמה קרה, ריגול טכנולוגי, קונספירציות, מוטציות, אמאלה!
התבטאויות שקשורות לפחד מקרינה נשמעות הרבה בהקשר של מיקרוגל(כמובן), טלפונים סלולריים ואלחוטיים, טלויזיה ומוניטורים, קווי מתח גבוה ועוד.
לגבי רוב הדברים הנ"ל אין הוכחות אמיתיות ששימוש [b]סביר[/b] במכשיר כלשהו (בהנחה שהוא תקין) גורם לנזק. כמובן שזה לא מוכיח את ההפך - ייתכן שיש נזק שעדיין לא התגלה. אבל להמשיך מכאן לפסילת טכנולוגיה רק מפני שלא הוכח שאינה מזיקה? מה עם כל הטכנולוגיות שהוכח שהן מזיקות - מנועי בנזין, סוללות, סבון, דשנים (גם אורגניים)...? יש עוד הרבה טכנולוגיות תמימות שלא הוכח לגביהן דבר, אבל המלה "קרינה" לא מתקשרת אליהן.
התייחסות למיקרוגל כמשהו מזיק עד שיוכח אחרת, דומה (לעניות דעתי) לאמונה בשדים ורוחות. תוכיחו שאין שדים ורוחות? לא הוכחתם? אז אולי כדאי ללכת עם שרשרת שיני שום על הצואר? אולי ריבוי תאונות הדרכים נובע מאי שימוש בשום? ויש קונספירציה של שונאי השום שמיועדת להסתיר מפנינו את האמת...?
קצת עובדות (ולא דעות אישיות שלי - למרות שאשמח לדון עליהן. וכן, לא בהכרח מדוייקות מתמטית - הכוונה להסביר בצורה פשוטה):
[list]
[*] הדברים שאנו נוהגים לקרוא להם "קרניים" (אור, רנטגן, אולטרא סגול) שקולים מבחינה פיסיקלית לדברים אחרים, להם אנו נוהגים לקרוא גלים (רדיו, מיקרוגל, מכ"ם). [גלים נשמע הרבה פחות מזיק...]
[*] הנזק שיכול להיגרם מקרניים/גלים מתחלק, בגדול, לשני תחומים: שינוי גנטי, וחימום רקמות.
[*] כדי לאפיין את הנזק, צריך לדבר על מאפיינים של הקרינה. המאפיינים העיקריים הם אורך הגל (בסנטימטרים, או יחידות דומות) ואת עוצמת הקרינה.
[/list]
[b] נזק שהוא שינוי גנטי יכול להיגרם רק ע"י קרינה [u]מייננת,[/u] שהיא, בגדול, בעלת אורך גל קצר מאוד (מאות נאנו מטרים או קצר יותר) - אולטרא סגול יכול לעשות נזק כזה, גם רנטגן וקרני גמא שנפלטות מחומר רדיואקטיבי. במקרה זה הנזק הוא מצטבר, חשיפה ארוכה לקרינה בעוצמה חלשה מסוכנת כמו חשיפה קצרה בעוצמה גבוהה. ([/b]כן, גם בשיזוף וגם עם אולטראסול...*) נזק מסוג זה יכול לגרום לסרטן וגם להיחלשות רקמות ותופעות פחות נוראיות. הופעתו בדרך כלל דחויה (שנים לאחר החשיפה).
[list]
[*] נזק מסוג חימום רקמות יכול להיגרם ע"י קרינה מאורכי גל שונים. למשל, כולנו יודעים שחשיפה לאור נראה גורמת לחימום. קרינה נקלטת היטב בעיקר כאשר אורך הגל קרוב לגודל של האיבר הניזוק. הנזק הנובע מחימום אינו מצטבר - חשיפה בעוצמה נמוכה מאוד, בדרך כלל לא מסוכנת. הנזק מופיע מיידית, ולרוב גם מרגישים בו וניתן להתגונן מפניו.
[/list]
קצת מאפיינים של מקורות קרינה שונים:
[b] [/b]קווי מתח גבוה*: אורך הגל הוא אלפי קילומטרים, הקרינה לא מייננת, ועוצמתה נמוכה משמעותית מקרינת השמש. אין שום תיאוריה (מדעית, לפחות) שתומכת בנזק לרקמות כתוצאה מהם.
[b] [/b]מכונות גילוח*: אותו אורך גל, עוצמת הקרינה למוח חזקה עשרות מונים - בעיקר עקב הקירבה בזמן השימוש. אין שום הוכחה לנזק, אפשר להמשיך להשתמש (למרות שלדעתי ג'ילט עושה עבודה יותר טובה).
[b] [/b]גלי רדיו*: אורך הגל הוא מטרים ספורים (בתחנות ה-FM), קרינה לא מייננת. העוצמה בדרך כלל נמוכה, למעט בקירבת משדרים. עובדים בתחנות שידור לרוב לא מתרגשים מקרינה זו.
[b] [/b]טלפונים סלולריים*: אורך הגל הוא כ-30 ס"מ. עוצמת הקרינה העוברת דרך הראש דומה לזו של אור השמש. הנזק האפשרי תיאורטית הוא חימום המוח, אך זה מתבצע בערך באותו קצב שהמוח מתחמם בזמן שהראש גלוי לשמש. לא ממש נורא.
[b] [/b]מיקרוגל (וגם מכ"מ)*: אורך הגל הוא סנטימטרים ספורים, קרינה לא מייננת, עוצמה חזקה מאוד בתוך התנור ואמורה להיות נמוכה מחוצה לו (אם המכשיר תקין). קרינת המיקרוגל בתוך התנור גורמת פשוט לחימום חומרים הנמצאים במזון, בעיקר מים, ואינה מזיקה יותר מחימום בשיטות אחרות. מי שנחשף למיקרוגל בעוצמות נמוכות, למשל בסביבת מכ"מ, בדרך כלל מדווח על כאב ראש קל שמופיע מיידית (כנראה כתוצאה מהתחממות קלה של העיניים). [u]לא מומלץ להיכנס לתנור מיקרוגל[/u]. לגבי בדיקת דליפה הדעות חלוקות. כנראה שאם הדלת של המכשיר שלמה אז אין סכנה אמיתית.
[b] [/b]אינפרא אדום*: נפלט מתנורים ועצמים חמים, בעוצמה חזקה מאוד. אורך הגל מאות נאנו מטרים, קרינה לא מייננת (לצורך הדיון הזה), אך מחממת היטב (זו בדרך כלל הכוונה כשמשתמשים בתנור). יש להיזהר לא לקבל כוויה.
[b] [/b]אור נראה*: נפלט מהשמש בעוצמה חזקה יחסית, ומוחזר מרוב הדברים בסביבתנו בעוצמה פחות חזקה. אורך הגל דומה לאינפרא אדום. יכול לחמם את הרישתית ולגרום לירידה בראיה (וגם לאי נעימות). מומלץ להשתמש במשקפי שמש, ולא להסתכל על השמש, גם לא בליקוי חמה.
[b] [/b]אולטרא סגול*: נפלט מהשמש בעוצמה חזקה יחסית, שגדלה כתוצאה מהחור באוזון. מוחזר מחול, מים, ושלג. אורך הגל דומה לאור נראה. גורם לנזקים [u]מוכחים[/u] לעור ולעיניים (סרטן עור, קטרקט, אובדן גמישות העדשה שמביא מבוגרים להשתמש במשקפי ראיה). מומלץ מאוד להשתמש במגיני קרינה למיניהם, בבגדים ארוכים, במשקפי שמש איכותיות עם עדשות זכוכית וציפוי מסנן UV. בכלל מומלץ לא לשהות בשמש כשלא צריך. הנ"ל נכון לבעלי עור בכל הצבעים (גם הרבה שחורי עור חולים בסרטן עור).
[b] [/b]קרני X (רנטגן)*: משמשות לצילום רפואי. קרינה מייננת, מסוכנת, חשיפה מצטברת יכולה לגרום לנזקים רבים בכל אברי הגוף. מומלץ להימנע, חשוב להגן על איברי הרביה. רופאים וטכנאי רנטגן אמורים לדעת את כל זה ולהגן על הנבדקים במידת האפשר.
[b] [/b]קרני גמא*: נפלטות מחומרים רדיואקטיביים (שבדרך כלל משמשים למטרות שליליות, אך גם לבדיקות רפואיות מסוימות), ובזמן פיצוצים גרעיניים. מומלץ לא להתקרב לחומרים כאלה, לא לעבוד בכורים גרעיניים, ואם אתם מזהים פיצוץ גרעיני, להתרחק כמה שיותר מהר 0-:.
לסיכום:
[list]
[*] כל מה שכתבתי אמור להיות מוכר והגיוני, ואכן התנהגות סבירה מאפשרת לנו להתגונן נגד רוב הסיכונים.
[*] אם רוצים להתייחס לקרינה כאל שדים ורוחות אפשר לעשות זאת, אך כדאי לפחות להכיר בכך שאלה שדים ורוחות.
[*] ספציפית לגבי מיקרוגל - מכשיר תקין מיצרך מוכר צריך להיות בטוח לשימוש, ומבחינת איכות המזון, גורם פחות נזק משיטות חימום אחרות.
[/list]
ולסיום סיפור אמיתי ועצוב: שני אנשים שאני מכיר, שניהם בערך באותו גיל, עבדו כמעט כל חייהם הבוגרים עם ציוד שפולט קרינת מיקרוגל. אחד מהם הקפיד לא לדבר בטלפון סלולרי. השני צחק עליו ואמר שאחרי כל כך הרבה שנים, כשנשארו לו רק כמה שנים לדבר עם הנכדים בטלפון, הוא לא מתכוון להימנע מכך. לפני כמה חודשים נפטר השני (שהמשיך לדבר בטלפון סלולרי) מסרטן. הראשון עדיין איתנו. האם זה אומר משהו? לדעתי לא, חוץ מזה שאני לא נמנע מלהציג עובדות עצובות.